Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [466] 3. ஸமுத்³த³வாணிஜஜாதகவண்ணனா

    [466] 3. Samuddavāṇijajātakavaṇṇanā

    கஸந்தி வபந்தி தே ஜனாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ தே³வத³த்தஸ்ஸ பஞ்ச குலஸதானி க³ஹெத்வா நிரயே பதிதபா⁴வங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ ஹி அக்³க³ஸாவகேஸு பரிஸங் க³ஹெத்வா பக்கந்தேஸு ஸோகங் ஸந்தா⁴ரேதுங் அஸக்கொந்தோ உண்ஹலோஹிதே முக²தோ நிக்க²ந்தே ப³லவவேத³னாபீளிதோ ததா²க³தஸ்ஸ கு³ணங் அனுஸ்ஸரித்வா ‘‘அஹமேவ நவ மாஸே ததா²க³தஸ்ஸ அனத்த²ங் சிந்தேஸிங், ஸத்து² பன மயி பாபசித்தங் நாம நத்தி², அஸீதிமஹாதே²ரானம்பி மயி ஆகா⁴தோ நாம நத்தி², மயா கதகம்மேன அஹமேவ இதா³னி அனாதோ² ஜாதோ, ஸத்தா²ராபிம்ஹி விஸ்ஸட்டோ² மஹாதே²ரேஹிபி ஞாதிஸெட்டே²ன ராஹுலத்தே²ரேனபி ஸக்யராஜகுலேஹிபி, க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் க²மாபெஸ்ஸாமீ’’தி பரிஸாய ஸஞ்ஞங் த³த்வா அத்தானங் பஞ்சகேன கா³ஹாபெத்வா ரத்திங் ரத்திங் க³ச்ச²ந்தோ கோஸலரட்ட²ங் ஸம்பாபுணி. ஆனந்த³த்தே²ரோ ஸத்து² ஆரோசேஸி ‘‘தே³வத³த்தோ கிர, ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் க²மாபேதுங் ஆக³ச்ச²தீ’’தி. ‘‘ஆனந்த³, தே³வத³த்தோ மம த³ஸ்ஸனங் ந லபி⁴ஸ்ஸதீ’’தி.

    Kasantivapanti te janāti idaṃ satthā jetavane viharanto devadattassa pañca kulasatāni gahetvā niraye patitabhāvaṃ ārabbha kathesi. So hi aggasāvakesu parisaṃ gahetvā pakkantesu sokaṃ sandhāretuṃ asakkonto uṇhalohite mukhato nikkhante balavavedanāpīḷito tathāgatassa guṇaṃ anussaritvā ‘‘ahameva nava māse tathāgatassa anatthaṃ cintesiṃ, satthu pana mayi pāpacittaṃ nāma natthi, asītimahātherānampi mayi āghāto nāma natthi, mayā katakammena ahameva idāni anātho jāto, satthārāpimhi vissaṭṭho mahātherehipi ñātiseṭṭhena rāhulattherenapi sakyarājakulehipi, gantvā satthāraṃ khamāpessāmī’’ti parisāya saññaṃ datvā attānaṃ pañcakena gāhāpetvā rattiṃ rattiṃ gacchanto kosalaraṭṭhaṃ sampāpuṇi. Ānandatthero satthu ārocesi ‘‘devadatto kira, bhante, tumhākaṃ khamāpetuṃ āgacchatī’’ti. ‘‘Ānanda, devadatto mama dassanaṃ na labhissatī’’ti.

    அத² தஸ்மிங் ஸாவத்தி²னக³ரத்³வாரங் ஸம்பத்தே புன தே²ரோ ஆரோசேஸி, ப⁴க³வாபி ததே²வ அவச. தஸ்ஸ ஜேதவனே பொக்க²ரணியா ஸமீபங் ஆக³தஸ்ஸ பாபங் மத்த²கங் பாபுணி, ஸரீரே டா³ஹோ உப்பஜ்ஜி, ந்ஹத்வா பானீயங் பிவிதுகாமோ ஹுத்வா ‘‘மஞ்சகதோ மங் ஆவுஸோ ஓதாரேத², பானீயங் பிவிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. தஸ்ஸ ஓதாரெத்வா பூ⁴மியங் ட²பிதமத்தஸ்ஸ சித்தஸ்ஸாதே³ அலத்³தே⁴யேவ மஹாபத²வீ விவரமதா³ஸி. தாவதே³வ தங் அவீசிதோ அக்³கி³ஜாலா உட்டா²ய பரிக்கி²பித்வா க³ண்ஹி. ஸோ ‘‘பாபகம்மங் மே மத்த²கங் பத்த’’ந்தி ததா²க³தஸ்ஸ கு³ணே அனுஸ்ஸரித்வா –

    Atha tasmiṃ sāvatthinagaradvāraṃ sampatte puna thero ārocesi, bhagavāpi tatheva avaca. Tassa jetavane pokkharaṇiyā samīpaṃ āgatassa pāpaṃ matthakaṃ pāpuṇi, sarīre ḍāho uppajji, nhatvā pānīyaṃ pivitukāmo hutvā ‘‘mañcakato maṃ āvuso otāretha, pānīyaṃ pivissāmī’’ti āha. Tassa otāretvā bhūmiyaṃ ṭhapitamattassa cittassāde aladdheyeva mahāpathavī vivaramadāsi. Tāvadeva taṃ avīcito aggijālā uṭṭhāya parikkhipitvā gaṇhi. So ‘‘pāpakammaṃ me matthakaṃ patta’’nti tathāgatassa guṇe anussaritvā –

    ‘‘இமேஹி அட்டீ²ஹி தமக்³க³புக்³க³லங், தே³வாதிதே³வங் நரத³ம்மஸாரதி²ங்;

    ‘‘Imehi aṭṭhīhi tamaggapuggalaṃ, devātidevaṃ naradammasārathiṃ;

    ஸமந்தசக்கு²ங் ஸதபுஞ்ஞலக்க²ணங், பாணேஹி பு³த்³த⁴ங் ஸரணங் உபேமீ’’தி. (மி॰ ப॰ 4.1.3) –

    Samantacakkhuṃ satapuññalakkhaṇaṃ, pāṇehi buddhaṃ saraṇaṃ upemī’’ti. (mi. pa. 4.1.3) –

    இமாய கா³தா²ய ஸரணே பதிட்ட²ஹந்தோ அவீசிபராயணோ அஹோஸி. தஸ்ஸ பன பஞ்ச உபட்டா²ககுலஸதானி அஹேஸுங். தானிபி தப்பக்கி²கானி ஹுத்வா த³ஸப³லங் அக்கோஸித்வா அவீசிம்ஹியேவ நிப்³ப³த்திங்ஸு. ஏவங் ஸோ தானி பஞ்ச குலஸதானி க³ண்ஹித்வா அவீசிம்ஹி பதிட்டி²தோ.

    Imāya gāthāya saraṇe patiṭṭhahanto avīciparāyaṇo ahosi. Tassa pana pañca upaṭṭhākakulasatāni ahesuṃ. Tānipi tappakkhikāni hutvā dasabalaṃ akkositvā avīcimhiyeva nibbattiṃsu. Evaṃ so tāni pañca kulasatāni gaṇhitvā avīcimhi patiṭṭhito.

    அதே²கதி³வஸங் பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, தே³வத³த்தோ பாபோ லாப⁴ஸக்காரகி³த்³த⁴தாய ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ அட்டா²னே கோபங் ப³ந்தி⁴த்வா அனாக³தப⁴யமனோலோகெத்வா பஞ்சஹி குலஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் அவீசிபராயணோ ஜாதோ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ தே³வத³த்தோ லாப⁴ஸக்காரகி³த்³தோ⁴ ஹுத்வா அனாக³தப⁴யங் ந ஓலோகேஸி, புப்³பே³பி அனாக³தப⁴யங் அனோலோகெத்வா பச்சுப்பன்னஸுக²கி³த்³தே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் பரிஸாய மஹாவினாஸங் பத்தோ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Athekadivasaṃ bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, devadatto pāpo lābhasakkāragiddhatāya sammāsambuddhe aṭṭhāne kopaṃ bandhitvā anāgatabhayamanoloketvā pañcahi kulasatehi saddhiṃ avīciparāyaṇo jāto’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na bhikkhave, idāneva devadatto lābhasakkāragiddho hutvā anāgatabhayaṃ na olokesi, pubbepi anāgatabhayaṃ anoloketvā paccuppannasukhagiddhena saddhiṃ parisāya mahāvināsaṃ patto’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே பா³ராணஸிதோ அவிதூ³ரே குலஸஹஸ்ஸனிவாஸோ மஹாவட்³ட⁴கீகா³மோ அஹோஸி. தத்த² வட்³ட⁴கீ ‘‘தும்ஹாகங் மஞ்சங் கரிஸ்ஸாம, பீட²ங் கரிஸ்ஸாம, கே³ஹங் கரிஸ்ஸாமா’’தி வத்வா மனுஸ்ஸானங் ஹத்த²தோ ப³ஹுங் இணங் க³ஹெத்வா கிஞ்சி காதுங் ந ஸக்கி²ங்ஸு. மனுஸ்ஸா தி³ட்ட²தி³ட்டே² வட்³ட⁴கீ சோதெ³ந்தி பலிபு³த்³த⁴ந்தி. தே இணாயிகேஹி உபத்³து³தா ஸுக²ங் வஸிதுங் அஸக்கொந்தா ‘‘விதே³ஸங் க³ந்த்வா யத்த² கத்த²சி வஸிஸ்ஸாமா’’தி அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா ருக்கே² சி²ந்தி³த்வா மஹதிங் நாவங் ப³ந்தி⁴த்வா நதி³ங் ஓதாரெத்வா ஆஹரித்வா கா³மதோ கா³வுதட்³ட⁴யோஜனமத்தே டா²னே ட²பெத்வா அட்³ட⁴ரத்தஸமயே கா³மங் ஆக³ந்த்வா புத்ததா³ரமாதா³ய நாவட்டா²னங் க³ந்த்வா நாவங் ஆருய்ஹ அனுக்கமேன மஹாஸமுத்³த³ங் பவிஸித்வா வாதவேகே³ன விசரந்தா ஸமுத்³த³மஜ்ஜே² ஏகங் தீ³பகங் பாபுணிங்ஸு. தஸ்மிங் பன தீ³பகே ஸயங்ஜாதஸாலிஉச்சு²கத³லிஅம்ப³ஜம்பு³பனஸதாலனாளிகேராதீ³னி விவித⁴ப²லானி அத்தி², அஞ்ஞதரோ பபி⁴ன்னநாவோ புரிஸோ பட²மதரங் தங் தீ³பகங் பத்வா ஸாலிப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜமானோ உச்சு²ஆதீ³னி கா²த³மானோ தூ²லஸரீரோ நக்³கோ³ பரூள்ஹகேஸமஸ்ஸு தஸ்மிங் தீ³பகே படிவஸதி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bārāṇasito avidūre kulasahassanivāso mahāvaḍḍhakīgāmo ahosi. Tattha vaḍḍhakī ‘‘tumhākaṃ mañcaṃ karissāma, pīṭhaṃ karissāma, gehaṃ karissāmā’’ti vatvā manussānaṃ hatthato bahuṃ iṇaṃ gahetvā kiñci kātuṃ na sakkhiṃsu. Manussā diṭṭhadiṭṭhe vaḍḍhakī codenti palibuddhanti. Te iṇāyikehi upaddutā sukhaṃ vasituṃ asakkontā ‘‘videsaṃ gantvā yattha katthaci vasissāmā’’ti araññaṃ pavisitvā rukkhe chinditvā mahatiṃ nāvaṃ bandhitvā nadiṃ otāretvā āharitvā gāmato gāvutaḍḍhayojanamatte ṭhāne ṭhapetvā aḍḍharattasamaye gāmaṃ āgantvā puttadāramādāya nāvaṭṭhānaṃ gantvā nāvaṃ āruyha anukkamena mahāsamuddaṃ pavisitvā vātavegena vicarantā samuddamajjhe ekaṃ dīpakaṃ pāpuṇiṃsu. Tasmiṃ pana dīpake sayaṃjātasāliucchukadaliambajambupanasatālanāḷikerādīni vividhaphalāni atthi, aññataro pabhinnanāvo puriso paṭhamataraṃ taṃ dīpakaṃ patvā sālibhattaṃ bhuñjamāno ucchuādīni khādamāno thūlasarīro naggo parūḷhakesamassu tasmiṃ dīpake paṭivasati.

    வட்³ட⁴கீ சிந்தயிங்ஸு ‘‘ஸசே அயங் தீ³பகோ ரக்க²ஸபரிக்³க³ஹிதோ ப⁴விஸ்ஸதி, ஸப்³பே³பி அம்ஹே வினாஸங் பாபுணிஸ்ஸாம, பரிக்³க³ண்ஹிஸ்ஸாம தாவ ந’’ந்தி. அத² ஸத்தட்ட² புரிஸா ஸூரா ப³லவந்தோ ஸன்னத்³த⁴பஞ்சாவுதா⁴ ஹுத்வா ஓதரித்வா தீ³பகங் பரிக்³க³ண்ஹிங்ஸு. தஸ்மிங் க²ணே ஸோ புரிஸோ பு⁴த்தபாதராஸோ உச்சு²ரஸங் பிவித்வா ஸுக²ப்பத்தோ ரமணீயே பதே³ஸே ரஜதபட்டஸதி³ஸே வாலுகதலே ஸீதச்சா²யாய உத்தானகோ நிபஜ்ஜித்வா ‘‘ஜம்பு³தீ³பவாஸினோ கஸந்தா வபந்தா ஏவரூபங் ஸுக²ங் ந லப⁴ந்தி, ஜம்பு³தீ³பதோ மய்ஹங் அயமேவ தீ³பகோ வர’’ந்தி கா³யமானோ உதா³னங் உதா³னேஸி. அத² ஸத்தா² பி⁴க்கூ² ஆமந்தெத்வா ‘‘ஸோ பி⁴க்க²வே புரிஸோ இமங் உதா³னங் உதா³னேஸீ’’தி த³ஸ்ஸெந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Vaḍḍhakī cintayiṃsu ‘‘sace ayaṃ dīpako rakkhasapariggahito bhavissati, sabbepi amhe vināsaṃ pāpuṇissāma, pariggaṇhissāma tāva na’’nti. Atha sattaṭṭha purisā sūrā balavanto sannaddhapañcāvudhā hutvā otaritvā dīpakaṃ pariggaṇhiṃsu. Tasmiṃ khaṇe so puriso bhuttapātarāso ucchurasaṃ pivitvā sukhappatto ramaṇīye padese rajatapaṭṭasadise vālukatale sītacchāyāya uttānako nipajjitvā ‘‘jambudīpavāsino kasantā vapantā evarūpaṃ sukhaṃ na labhanti, jambudīpato mayhaṃ ayameva dīpako vara’’nti gāyamāno udānaṃ udānesi. Atha satthā bhikkhū āmantetvā ‘‘so bhikkhave puriso imaṃ udānaṃ udānesī’’ti dassento paṭhamaṃ gāthamāha –

    25.

    25.

    ‘‘கஸந்தி வபந்தி தே ஜனா, மனுஜா கம்மப²லூபஜீவினோ;

    ‘‘Kasanti vapanti te janā, manujā kammaphalūpajīvino;

    நயிமஸ்ஸ தீ³பகஸ்ஸ பா⁴கி³னோ, ஜம்பு³தீ³பா இத³மேவ நோ வர’’ந்தி.

    Nayimassa dīpakassa bhāgino, jambudīpā idameva no vara’’nti.

    தத்த² தே ஜனாதி தே ஜம்பு³தீ³பவாஸினோ ஜனா. கம்மப²லூபஜீவினோதி நானாகம்மானங் ப²லூபஜீவினோ ஸத்தா.

    Tattha te janāti te jambudīpavāsino janā. Kammaphalūpajīvinoti nānākammānaṃ phalūpajīvino sattā.

    அத² தே தீ³பகங் பரிக்³க³ண்ஹந்தா புரிஸா தஸ்ஸ கீ³தஸத்³த³ங் ஸுத்வா ‘‘மனுஸ்ஸஸத்³தோ³ விய ஸுய்யதி, ஜானிஸ்ஸாம ந’’ந்தி ஸத்³தா³னுஸாரேன க³ந்த்வா தங் புரிஸங் தி³ஸ்வா ‘‘யக்கோ² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி பீ⁴ததஸிதா ஸரே ஸன்னஹிங்ஸு. ஸோபி தே தி³ஸ்வா அத்தனோ வத⁴ப⁴யேன ‘‘நாஹங், ஸாமி, யக்கோ², புரிஸொம்ஹி, ஜீவிதங் மே தே³தா²’’தி யாசந்தோ ‘‘புரிஸா நாம தும்ஹாதி³ஸா நக்³கா³ ந ஹொந்தீ’’தி வுத்தே புனப்புனங் யாசித்வா மனுஸ்ஸபா⁴வங் விஞ்ஞாபேஸி. தே தங் புரிஸங் உபஸங்கமித்வா ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸுத்வா தஸ்ஸ தத்த² ஆக³தனியாமங் புச்சி²ங்ஸு. ஸோபி ஸப்³ப³ங் தேஸங் கதெ²த்வா ‘‘தும்ஹே அத்தனோ புஞ்ஞஸம்பத்தியா இதா⁴க³தா , அயங் உத்தமதீ³போ, ந எத்த² ஸஹத்தே²ன கம்மங் கத்வா ஜீவந்தி, ஸயங்ஜாதஸாலீனஞ்சேவ உச்சு²ஆதீ³னஞ்செத்த² அந்தோ நத்தீ²தி அனுக்கண்ட²ந்தா வஸதா²’’தி ஆஹ. இத⁴ பன வஸந்தானங் அம்ஹாகங் அஞ்ஞோ பரிபந்தோ² நத்தி², அஞ்ஞங் ப⁴யங் எத்த² நத்தி², அயங் பன அமனுஸ்ஸபரிக்³க³ஹிதோ, அமனுஸ்ஸா தும்ஹாகங் உச்சாரபஸ்ஸாவங் தி³ஸ்வா குஜ்ஜெ²ய்யுங், தஸ்மா தங் கரொந்தா வாலுகங் வியூஹித்வா வாலுகாய படிச்சா²தெ³ய்யாத², எத்தகங் இத⁴ ப⁴யங், அஞ்ஞங் நத்தி², நிச்சங் அப்பமத்தா ப⁴வெய்யாதா²தி. தே தத்த² வாஸங் உபக³ச்சி²ங்ஸு. தஸ்மிங் பன குலஸஹஸ்ஸே பஞ்சன்னங் பஞ்சன்னங் குலஸதானங் ஜெட்ட²கா த்³வே வட்³ட⁴கீ அஹேஸுங். தேஸு ஏகோ பா³லோ அஹோஸி ரஸகி³த்³தோ⁴, ஏகோ பண்டி³தோ ரஸேஸு அனல்லீனோ.

    Atha te dīpakaṃ pariggaṇhantā purisā tassa gītasaddaṃ sutvā ‘‘manussasaddo viya suyyati, jānissāma na’’nti saddānusārena gantvā taṃ purisaṃ disvā ‘‘yakkho bhavissatī’’ti bhītatasitā sare sannahiṃsu. Sopi te disvā attano vadhabhayena ‘‘nāhaṃ, sāmi, yakkho, purisomhi, jīvitaṃ me dethā’’ti yācanto ‘‘purisā nāma tumhādisā naggā na hontī’’ti vutte punappunaṃ yācitvā manussabhāvaṃ viññāpesi. Te taṃ purisaṃ upasaṅkamitvā sammodanīyaṃ kathaṃ sutvā tassa tattha āgataniyāmaṃ pucchiṃsu. Sopi sabbaṃ tesaṃ kathetvā ‘‘tumhe attano puññasampattiyā idhāgatā , ayaṃ uttamadīpo, na ettha sahatthena kammaṃ katvā jīvanti, sayaṃjātasālīnañceva ucchuādīnañcettha anto natthīti anukkaṇṭhantā vasathā’’ti āha. Idha pana vasantānaṃ amhākaṃ añño paripantho natthi, aññaṃ bhayaṃ ettha natthi, ayaṃ pana amanussapariggahito, amanussā tumhākaṃ uccārapassāvaṃ disvā kujjheyyuṃ, tasmā taṃ karontā vālukaṃ viyūhitvā vālukāya paṭicchādeyyātha, ettakaṃ idha bhayaṃ, aññaṃ natthi, niccaṃ appamattā bhaveyyāthāti. Te tattha vāsaṃ upagacchiṃsu. Tasmiṃ pana kulasahasse pañcannaṃ pañcannaṃ kulasatānaṃ jeṭṭhakā dve vaḍḍhakī ahesuṃ. Tesu eko bālo ahosi rasagiddho, eko paṇḍito rasesu anallīno.

    அபரபா⁴கே³ ஸப்³பே³பி தே தத்த² ஸுக²ங் வஸந்தா தூ²லஸரீரா ஹுத்வா சிந்தயிங்ஸு ‘‘சிரங் பீதா நோ ஸுரா, உச்சு²ரஸேன மேரயங் கத்வா பிவிஸ்ஸாமா’’தி. தே மேரயங் காரெத்வா பிவித்வா மத³வஸேன கா³யந்தா நச்சந்தா கீளந்தா பமத்தா தத்த² தத்த² உச்சாரபஸ்ஸாவங் கத்வா அப்படிச்சா²தெ³த்வா தீ³பகங் ஜேகு³ச்ச²ங் படிகூலங் கரிங்ஸு. தே³வதா ‘‘இமே அம்ஹாகங் கீளாமண்ட³லங் படிகூலங் கரொந்தீ’’தி குஜ்ஜி²த்வா ‘‘மஹாஸமுத்³த³ங் உத்தராபெத்வா தீ³பகதோ⁴வனங் கரிஸ்ஸாமா’’தி மந்தெத்வா ‘‘அயங் காளபக்கோ², அஜ்ஜ அம்ஹாகங் ஸமாக³மோ ச பி⁴ன்னோ, இதோ தா³னி பன்னரஸமே தி³வஸே புண்ணமீஉபோஸத²தி³வஸே சந்த³ஸ்ஸுக்³க³மனவேலாய ஸமுத்³த³ங் உப்³ப³த்தெத்வா ஸப்³பே³பிமே கா⁴தெஸ்ஸாமா’’தி தி³வஸங் ட²பயிங்ஸு. அத² நேஸங் அந்தரே ஏகோ த⁴ம்மிகோ தே³வபுத்தோ ‘‘மா இமே மம பஸ்ஸந்தஸ்ஸ நஸ்ஸிங்ஸூ’’தி அனுகம்பாய தேஸு ஸாயமாஸங் பு⁴ஞ்ஜித்வா க⁴ரத்³வாரே ஸுக²கதா²ய நிஸின்னேஸு ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தோ ஸகலதீ³பங் ஏகோபா⁴ஸங் கத்வா உத்தராய தி³ஸாய ஆகாஸே ட²த்வா ‘‘அம்போ⁴ வட்³ட⁴கீ, தே³வதா தும்ஹாகங் குத்³தா⁴. இமஸ்மிங் டா²னே மா வஸித்த², இதோ அட்³ட⁴மாஸச்சயேன ஹி தே³வதா ஸமுத்³த³ங் உப்³ப³த்தெத்வா ஸப்³பே³வ தும்ஹே கா⁴தெஸ்ஸந்தி, இதோ நிக்க²மித்வா பலாயதா²’’தி வத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Aparabhāge sabbepi te tattha sukhaṃ vasantā thūlasarīrā hutvā cintayiṃsu ‘‘ciraṃ pītā no surā, ucchurasena merayaṃ katvā pivissāmā’’ti. Te merayaṃ kāretvā pivitvā madavasena gāyantā naccantā kīḷantā pamattā tattha tattha uccārapassāvaṃ katvā appaṭicchādetvā dīpakaṃ jegucchaṃ paṭikūlaṃ kariṃsu. Devatā ‘‘ime amhākaṃ kīḷāmaṇḍalaṃ paṭikūlaṃ karontī’’ti kujjhitvā ‘‘mahāsamuddaṃ uttarāpetvā dīpakadhovanaṃ karissāmā’’ti mantetvā ‘‘ayaṃ kāḷapakkho, ajja amhākaṃ samāgamo ca bhinno, ito dāni pannarasame divase puṇṇamīuposathadivase candassuggamanavelāya samuddaṃ ubbattetvā sabbepime ghātessāmā’’ti divasaṃ ṭhapayiṃsu. Atha nesaṃ antare eko dhammiko devaputto ‘‘mā ime mama passantassa nassiṃsū’’ti anukampāya tesu sāyamāsaṃ bhuñjitvā gharadvāre sukhakathāya nisinnesu sabbālaṅkārapaṭimaṇḍito sakaladīpaṃ ekobhāsaṃ katvā uttarāya disāya ākāse ṭhatvā ‘‘ambho vaḍḍhakī, devatā tumhākaṃ kuddhā. Imasmiṃ ṭhāne mā vasittha, ito aḍḍhamāsaccayena hi devatā samuddaṃ ubbattetvā sabbeva tumhe ghātessanti, ito nikkhamitvā palāyathā’’ti vatvā dutiyaṃ gāthamāha –

    26.

    26.

    ‘‘திபஞ்சரத்தூபக³தம்ஹி சந்தே³, வேகோ³ மஹா ஹேஹிதி ஸாக³ரஸ்ஸ;

    ‘‘Tipañcarattūpagatamhi cande, vego mahā hehiti sāgarassa;

    உப்லவிஸ்ஸங் தீ³பமிமங் உளாரங், மா வோ வதீ⁴ க³ச்ச²த² லேணமஞ்ஞ’’ந்தி.

    Uplavissaṃ dīpamimaṃ uḷāraṃ, mā vo vadhī gacchatha leṇamañña’’nti.

    தத்த² உப்லவிஸ்ஸந்தி இமங் தீ³பகங் உப்லவந்தோ அஜ்ஜொ²த்த²ரந்தோ அபி⁴ப⁴விஸ்ஸதி. மா வோ வதீ⁴தி ஸோ ஸாக³ரவேகோ³ தும்ஹே மா வதி⁴.

    Tattha uplavissanti imaṃ dīpakaṃ uplavanto ajjhottharanto abhibhavissati. Mā vo vadhīti so sāgaravego tumhe mā vadhi.

    இதி ஸோ தேஸங் ஓவாத³ங் த³த்வா அத்தனோ டா²னமேவ க³தோ. தஸ்மிங் க³தே அபரோ ஸாஹஸிகோ கக்க²ளோ தே³வபுத்தோ ‘‘இமே இமஸ்ஸ வசனங் க³ஹெத்வா பலாயெய்யுங், அஹங் நேஸங் க³மனங் நிவாரெத்வா ஸப்³பே³பிமே மஹாவினாஸங் பாபெஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா தி³ப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தோ ஸகலதீ³பங் ஏகோபா⁴ஸங் கரொந்தோ ஆக³ந்த்வா த³க்கி²ணாய தி³ஸாய ஆகாஸே ட²த்வா ‘‘ஏகோ தே³வபுத்தோ இதா⁴க³தோ, நோ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஆக³தோ’’தி வுத்தே ‘‘ஸோ வோ கிங் கதே²ஸீ’’தி வத்வா ‘‘இமங் நாம, ஸாமீ’’தி வுத்தே ‘‘ஸோ தும்ஹாகங் இத⁴ நிவாஸங் ந இச்ச²தி, தோ³ஸேன கதே²தி, தும்ஹே அஞ்ஞத்த² அக³ந்த்வா இதே⁴வ வஸதா²’’தி வத்வா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Iti so tesaṃ ovādaṃ datvā attano ṭhānameva gato. Tasmiṃ gate aparo sāhasiko kakkhaḷo devaputto ‘‘ime imassa vacanaṃ gahetvā palāyeyyuṃ, ahaṃ nesaṃ gamanaṃ nivāretvā sabbepime mahāvināsaṃ pāpessāmī’’ti cintetvā dibbālaṅkārapaṭimaṇḍito sakaladīpaṃ ekobhāsaṃ karonto āgantvā dakkhiṇāya disāya ākāse ṭhatvā ‘‘eko devaputto idhāgato, no’’ti pucchitvā ‘‘āgato’’ti vutte ‘‘so vo kiṃ kathesī’’ti vatvā ‘‘imaṃ nāma, sāmī’’ti vutte ‘‘so tumhākaṃ idha nivāsaṃ na icchati, dosena katheti, tumhe aññattha agantvā idheva vasathā’’ti vatvā dve gāthā abhāsi –

    27.

    27.

    ‘‘ந ஜாதுயங் ஸாக³ரவாரிவேகோ³, உப்லவிஸ்ஸங் தீ³பமிமங் உளாரங்;

    ‘‘Na jātuyaṃ sāgaravārivego, uplavissaṃ dīpamimaṃ uḷāraṃ;

    தங் மே நிமித்தேஹி ப³ஹூஹி தி³ட்ட²ங், மா பே⁴த² கிங் ஸோசத² மோத³த²வ்ஹோ.

    Taṃ me nimittehi bahūhi diṭṭhaṃ, mā bhetha kiṃ socatha modathavho.

    28.

    28.

    ‘‘பஹூதப⁴க்க²ங் ப³ஹுஅன்னபானங், பத்தத்த² ஆவாஸமிமங் உளாரங்;

    ‘‘Pahūtabhakkhaṃ bahuannapānaṃ, pattattha āvāsamimaṃ uḷāraṃ;

    ந வோ ப⁴யங் படிபஸ்ஸாமி கிஞ்சி, ஆபுத்தபுத்தேஹி பமோத³த²வ்ஹோ’’தி.

    Na vo bhayaṃ paṭipassāmi kiñci, āputtaputtehi pamodathavho’’ti.

    தத்த² ந ஜாதுயந்தி ந ஜாது அயங். மா பே⁴தா²தி மா பா⁴யித்த². மோத³த²வ்ஹோதி பமோதி³தா பீதிஸோமனஸ்ஸஜாதா ஹோத². ஆபுத்தபுத்தேஹீதி யாவ புத்தானம்பி புத்தேஹி பமோத³த², நத்தி² வோ இமஸ்மிங் டா²னே ப⁴யந்தி.

    Tattha na jātuyanti na jātu ayaṃ. Mā bhethāti mā bhāyittha. Modathavhoti pamoditā pītisomanassajātā hotha. Āputtaputtehīti yāva puttānampi puttehi pamodatha, natthi vo imasmiṃ ṭhāne bhayanti.

    ஏவங் ஸோ இமாஹி த்³வீஹி கா³தா²ஹி தே அஸ்ஸாஸெத்வா பக்காமி. தஸ்ஸ பக்கந்தகாலே த⁴ம்மிகதே³வபுத்தஸ்ஸ வசனங் அனாதி³யந்தோ பா³லவட்³ட⁴கீ ‘‘ஸுணந்து மே, பொ⁴ந்தோ, வசன’’ந்தி ஸேஸவட்³ட⁴கீ ஆமந்தெத்வா பஞ்சமங் கா³த²மாஹ –

    Evaṃ so imāhi dvīhi gāthāhi te assāsetvā pakkāmi. Tassa pakkantakāle dhammikadevaputtassa vacanaṃ anādiyanto bālavaḍḍhakī ‘‘suṇantu me, bhonto, vacana’’nti sesavaḍḍhakī āmantetvā pañcamaṃ gāthamāha –

    29.

    29.

    ‘‘யோ தே³வோயங் த³க்கி²ணாயங் தி³ஸாயங், கே²மந்தி பக்கோஸதி தஸ்ஸ ஸச்சங்;

    ‘‘Yo devoyaṃ dakkhiṇāyaṃ disāyaṃ, khemanti pakkosati tassa saccaṃ;

    ந உத்தரோ வேதி³ ப⁴யாப⁴யஸ்ஸ, மா பே⁴த² கிங் ஸோசத² மோத³த²வ்ஹோ’’தி.

    Na uttaro vedi bhayābhayassa, mā bhetha kiṃ socatha modathavho’’ti.

    தத்த² த³க்கி²ணாயந்தி த³க்கி²ணாய, அயமேவ வா பாடோ².

    Tattha dakkhiṇāyanti dakkhiṇāya, ayameva vā pāṭho.

    தங் ஸுத்வா ரஸகி³த்³தா⁴ பஞ்சஸதா வட்³ட⁴கீ தஸ்ஸ பா³லஸ்ஸ வசனங் ஆதி³யிங்ஸு. இதரோ பன பண்டி³தவட்³ட⁴கீ தஸ்ஸ வசனங் அனாதி³யந்தோ தே வட்³ட⁴கீ ஆமந்தெத்வா சதஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Taṃ sutvā rasagiddhā pañcasatā vaḍḍhakī tassa bālassa vacanaṃ ādiyiṃsu. Itaro pana paṇḍitavaḍḍhakī tassa vacanaṃ anādiyanto te vaḍḍhakī āmantetvā catasso gāthā abhāsi –

    30.

    30.

    ‘‘யதா² இமே விப்பவத³ந்தி யக்கா², ஏகோ ப⁴யங் ஸங்ஸதி கே²மமேகோ;

    ‘‘Yathā ime vippavadanti yakkhā, eko bhayaṃ saṃsati khemameko;

    ததி³ங்க⁴ மய்ஹங் வசனங் ஸுணாத², கி²ப்பங் லஹுங் மா வினஸ்ஸிம்ஹ ஸப்³பே³.

    Tadiṅgha mayhaṃ vacanaṃ suṇātha, khippaṃ lahuṃ mā vinassimha sabbe.

    31.

    31.

    ‘‘ஸப்³பே³ ஸமாக³ம்ம கரோம நாவங், தோ³ணிங் த³ள்ஹங் ஸப்³ப³யந்தூபபன்னங்;

    ‘‘Sabbe samāgamma karoma nāvaṃ, doṇiṃ daḷhaṃ sabbayantūpapannaṃ;

    ஸசே அயங் த³க்கி²ணோ ஸச்சமாஹ, மோக⁴ங் படிக்கோஸதி உத்தரோயங்;

    Sace ayaṃ dakkhiṇo saccamāha, moghaṃ paṭikkosati uttaroyaṃ;

    ஸா சேவ நோ ஹேஹிதி ஆபத³த்தா², இமஞ்ச தீ³பங் ந பரிச்சஜேம.

    Sā ceva no hehiti āpadatthā, imañca dīpaṃ na pariccajema.

    32.

    32.

    ‘‘ஸசே ச கோ² உத்தரோ ஸச்சமாஹ, மோக⁴ங் படிக்கோஸதி த³க்கி²ணோயங்;

    ‘‘Sace ca kho uttaro saccamāha, moghaṃ paṭikkosati dakkhiṇoyaṃ;

    தமேவ நாவங் அபி⁴ருய்ஹ ஸப்³பே³, ஏவங் மயங் ஸொத்தி² தரேமு பாரங்.

    Tameva nāvaṃ abhiruyha sabbe, evaṃ mayaṃ sotthi taremu pāraṃ.

    33.

    33.

    ‘‘ந வே ஸுக³ண்ஹங் பட²மேன ஸெட்ட²ங், கனிட்ட²மாபாத²க³தங் க³ஹெத்வா;

    ‘‘Na ve sugaṇhaṃ paṭhamena seṭṭhaṃ, kaniṭṭhamāpāthagataṃ gahetvā;

    யோ சீத⁴ தச்ச²ங் பவிசெய்ய க³ண்ஹதி, ஸ வே நரோ ஸெட்ட²முபேதி டா²ன’’ந்தி.

    Yo cīdha tacchaṃ paviceyya gaṇhati, sa ve naro seṭṭhamupeti ṭhāna’’nti.

    தத்த² விப்பவத³ந்தீதி அஞ்ஞமஞ்ஞங் விருத்³த⁴ங் வத³ந்தி. லஹுந்தி புரிமஸ்ஸ அத்த²தீ³பனங். தோ³ணிந்தி க³ம்பீ⁴ரங் மஹானாவங். ஸப்³ப³யந்தூபபன்னந்தி ஸப்³பே³ஹி பி²யாரித்தாதீ³ஹி யந்தேஹி உபபன்னங். ஸா சேவ நோ ஹேஹிதி ஆபத³த்தா²தி ஸா ச நோ நாவா பச்சா²பி உப்பன்னாய ஆபதா³ய அத்தா² ப⁴விஸ்ஸதி, இமஞ்ச தீ³பங் ந பரிச்சஜிஸ்ஸாம. தரேமூதி தரிஸ்ஸாம. ந வே ஸுக³ண்ஹந்தி ந வே ஸுகே²ன க³ண்ஹிதப்³ப³ங். ஸெட்ட²ந்தி உத்தமங் தத²ங் ஸச்சங். கனிட்ட²ந்தி பட²மவசனங் உபாதா³ய பச்சி²மவசனங் கனிட்ட²ங் நாம. இதா⁴பி ‘‘ந வே ஸுக³ண்ஹ’’ந்தி அனுவத்ததேவ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – அம்போ⁴ வட்³ட⁴கீ, யேன கேனசி பட²மேன வுத்தவசனங் ‘‘இத³மேவ ஸெட்ட²ங் தத²ங் ஸச்ச’’ந்தி ஸுக²ங் ந க³ண்ஹிதப்³ப³மேவ, யதா² ச தங், ஏவங் கனிட்ட²ங் க³ச்சா² வுத்தவசனம்பி ‘‘இத³மேவ தத²ங் ஸச்ச’’ந்தி ந க³ண்ஹிதப்³ப³ங். யங் பன ஸோதவிஸயங் ஆபாத²க³தங் ஹோதி, தங் ஆபாத²க³தங் க³ஹெத்வா யோ இத⁴ பண்டி³தபுரிஸோ புரிமவசனஞ்ச பச்சி²மவசனஞ்ச பவிசெய்ய விசினித்வா தீரெத்வா உபபரிக்கி²த்வா தச்ச²ங் க³ண்ஹாதி, யங் தத²ங் ஸச்சங் ஸபா⁴வபூ⁴தங், ததே³வ பச்சக்க²ங் கத்வா க³ண்ஹாதி. ஸ வே நரோ ஸெட்ட²முபேதி டா²னந்தி ஸோ உத்தமங் டா²னங் உபேதி அதி⁴க³ச்ச²தி விந்த³தி லப⁴தீதி.

    Tattha vippavadantīti aññamaññaṃ viruddhaṃ vadanti. Lahunti purimassa atthadīpanaṃ. Doṇinti gambhīraṃ mahānāvaṃ. Sabbayantūpapannanti sabbehi phiyārittādīhi yantehi upapannaṃ. Sā ceva no hehiti āpadatthāti sā ca no nāvā pacchāpi uppannāya āpadāya atthā bhavissati, imañca dīpaṃ na pariccajissāma. Taremūti tarissāma. Na ve sugaṇhanti na ve sukhena gaṇhitabbaṃ. Seṭṭhanti uttamaṃ tathaṃ saccaṃ. Kaniṭṭhanti paṭhamavacanaṃ upādāya pacchimavacanaṃ kaniṭṭhaṃ nāma. Idhāpi ‘‘na ve sugaṇha’’nti anuvattateva. Idaṃ vuttaṃ hoti – ambho vaḍḍhakī, yena kenaci paṭhamena vuttavacanaṃ ‘‘idameva seṭṭhaṃ tathaṃ sacca’’nti sukhaṃ na gaṇhitabbameva, yathā ca taṃ, evaṃ kaniṭṭhaṃ gacchā vuttavacanampi ‘‘idameva tathaṃ sacca’’nti na gaṇhitabbaṃ. Yaṃ pana sotavisayaṃ āpāthagataṃ hoti, taṃ āpāthagataṃ gahetvā yo idha paṇḍitapuriso purimavacanañca pacchimavacanañca paviceyya vicinitvā tīretvā upaparikkhitvā tacchaṃ gaṇhāti, yaṃ tathaṃ saccaṃ sabhāvabhūtaṃ, tadeva paccakkhaṃ katvā gaṇhāti. Sa ve naro seṭṭhamupeti ṭhānanti so uttamaṃ ṭhānaṃ upeti adhigacchati vindati labhatīti.

    ஸோ ஏவஞ்ச பன வத்வா ஆஹ – ‘‘அம்போ⁴, மயங் த்³வின்னம்பி தே³வதானங் வசனங் கரிஸ்ஸாம, நாவங் தாவ ஸஜ்ஜெய்யாம. ஸசே பட²மஸ்ஸ வசனங் ஸச்சங் ப⁴விஸ்ஸதி, தங் நாவங் அபி⁴ருஹித்வா பலாயிஸ்ஸாம, அத² இதரஸ்ஸ வசனங் ஸச்சங் ப⁴விஸ்ஸதி, நாவங் ஏகமந்தே ட²பெத்வா இதே⁴வ வஸிஸ்ஸாமா’’தி. ஏவங் வுத்தே பா³லவட்³ட⁴கீ ‘‘அம்போ⁴, த்வங் உத³கபாதியங் ஸுஸுமாரங் பஸ்ஸஸி, அதீவ தீ³க⁴ங் பஸ்ஸஸி, பட²மதே³வபுத்தோ அம்ஹேஸு தோ³ஸவஸேன கதே²ஸி, பச்சி²மோ ஸினேஹேனேவ, இமங் ஏவரூபங் வரதீ³பங் பஹாய குஹிங் க³மிஸ்ஸாம, ஸசே பன த்வங் க³ந்துகாமோ, தவ பரிஸங் க³ண்ஹித்வா நாவங் கரோஹி, அம்ஹாகங் நாவாய கிச்சங் நத்தீ²’’தி ஆஹ. பண்டி³தோ அத்தனோ பரிஸங் க³ஹெத்வா நாவங் ஸஜ்ஜெத்வா நாவாய ஸப்³பூ³பகரணானி ஆரோபெத்வா ஸபரிஸோ நாவாய அட்டா²ஸி.

    So evañca pana vatvā āha – ‘‘ambho, mayaṃ dvinnampi devatānaṃ vacanaṃ karissāma, nāvaṃ tāva sajjeyyāma. Sace paṭhamassa vacanaṃ saccaṃ bhavissati, taṃ nāvaṃ abhiruhitvā palāyissāma, atha itarassa vacanaṃ saccaṃ bhavissati, nāvaṃ ekamante ṭhapetvā idheva vasissāmā’’ti. Evaṃ vutte bālavaḍḍhakī ‘‘ambho, tvaṃ udakapātiyaṃ susumāraṃ passasi, atīva dīghaṃ passasi, paṭhamadevaputto amhesu dosavasena kathesi, pacchimo sineheneva, imaṃ evarūpaṃ varadīpaṃ pahāya kuhiṃ gamissāma, sace pana tvaṃ gantukāmo, tava parisaṃ gaṇhitvā nāvaṃ karohi, amhākaṃ nāvāya kiccaṃ natthī’’ti āha. Paṇḍito attano parisaṃ gahetvā nāvaṃ sajjetvā nāvāya sabbūpakaraṇāni āropetvā sapariso nāvāya aṭṭhāsi.

    ததோ புண்ணமதி³வஸே சந்த³ஸ்ஸ உக்³க³மனவேலாய ஸமுத்³த³தோ ஊமி உத்தரித்வா ஜாணுகபமாணா ஹுத்வா தீ³பகங் தோ⁴வித்வா க³தா. பண்டி³தோ ஸமுத்³த³ஸ்ஸ உத்தரணபா⁴வங் ஞத்வா நாவங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. பா³லவட்³ட⁴கிபக்கி²கானி பஞ்ச குலஸதானி ‘‘ஸமுத்³த³தோ ஊமி தீ³பதோ⁴வனத்தா²ய ஆக³தா, எத்தகமேவ ஏத’’ந்தி கதெ²ந்தா நிஸீதி³ங்ஸு. ததோ படிபாடியா கடிப்பமாணா புரிஸப்பமாணா தாலப்பமாணா ஸத்ததாலப்பமாணா ஸாக³ரஊமி தீ³பகம்பி வுய்ஹமானா ஆக³ஞ்சி². பண்டி³தோ உபாயகுஸலதாய ரஸே அலக்³கோ³ ஸொத்தி²னா க³தோ, பா³லவட்³ட⁴கீ ரஸகி³த்³தே⁴ன அனாக³தப⁴யங் அனோலோகெந்தோ பஞ்சஹி குலஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் வினாஸங் பத்தோ.

    Tato puṇṇamadivase candassa uggamanavelāya samuddato ūmi uttaritvā jāṇukapamāṇā hutvā dīpakaṃ dhovitvā gatā. Paṇḍito samuddassa uttaraṇabhāvaṃ ñatvā nāvaṃ vissajjesi. Bālavaḍḍhakipakkhikāni pañca kulasatāni ‘‘samuddato ūmi dīpadhovanatthāya āgatā, ettakameva eta’’nti kathentā nisīdiṃsu. Tato paṭipāṭiyā kaṭippamāṇā purisappamāṇā tālappamāṇā sattatālappamāṇā sāgaraūmi dīpakampi vuyhamānā āgañchi. Paṇḍito upāyakusalatāya rase alaggo sotthinā gato, bālavaḍḍhakī rasagiddhena anāgatabhayaṃ anolokento pañcahi kulasatehi saddhiṃ vināsaṃ patto.

    இதோ பரா ஸானுஸாஸனீ தமத்த²ங் தீ³பயமானா திஸ்ஸோ அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴கா³தா² ஹொந்தி –

    Ito parā sānusāsanī tamatthaṃ dīpayamānā tisso abhisambuddhagāthā honti –

    34.

    34.

    ‘‘யதா²பி தே ஸாக³ரவாரிமஜ்ஜே², ஸகம்முனா ஸொத்தி² வஹிங்ஸு வாணிஜா;

    ‘‘Yathāpi te sāgaravārimajjhe, sakammunā sotthi vahiṃsu vāṇijā;

    அனாக³தத்த²ங் படிவிஜ்ஜி²யான, அப்பம்பி நாச்சேதி ஸ பூ⁴ரிபஞ்ஞோ.

    Anāgatatthaṃ paṭivijjhiyāna, appampi nācceti sa bhūripañño.

    35.

    35.

    ‘‘பா³லா ச மோஹேன ரஸானுகி³த்³தா⁴, அனாக³தங் அப்படிவிஜ்ஜி²யத்த²ங்;

    ‘‘Bālā ca mohena rasānugiddhā, anāgataṃ appaṭivijjhiyatthaṃ;

    பச்சுப்பன்னே ஸீத³ந்தி அத்த²ஜாதே, ஸமுத்³த³மஜ்ஜே² யதா² தே மனுஸ்ஸா.

    Paccuppanne sīdanti atthajāte, samuddamajjhe yathā te manussā.

    36.

    36.

    ‘‘அனாக³தங் படிகயிராத² கிச்சங், ‘மா மங் கிச்சங் கிச்சகாலே ப்³யதே⁴ஸி’;

    ‘‘Anāgataṃ paṭikayirātha kiccaṃ, ‘mā maṃ kiccaṃ kiccakāle byadhesi’;

    தங் தாதி³ஸங் படிகதகிச்சகாரிங், ந தங் கிச்சங் கிச்சகாலே ப்³யதே⁴தீ’’தி.

    Taṃ tādisaṃ paṭikatakiccakāriṃ, na taṃ kiccaṃ kiccakāle byadhetī’’ti.

    தத்த² ஸகம்முனாதி அனாக³தப⁴யங் தி³ஸ்வா புரேதரங் கதேன அத்தனோ கம்மேன. ஸொத்தி² வஹிங்ஸூதி கே²மேன க³மிங்ஸு. வாணிஜாதி ஸமுத்³தே³ விசரணபா⁴வேன வட்³ட⁴கீ வுத்தா. படிவிஜ்ஜி²யானாதி ஏவங், பி⁴க்க²வே , பட²மதரங் கத்தப்³ப³ங் அனாக³தங் அத்த²ங் படிவிஜ்ஜி²த்வா இத⁴லோகே பூ⁴ரிபஞ்ஞோ குலபுத்தோ அப்பமத்தகம்பி அத்தனோ அத்த²ங் ந அச்சேதி நாதிவத்ததி, ந ஹாபேதீதி அத்தோ². அப்படிவிஜ்ஜி²யத்த²ந்தி அப்படிவிஜ்ஜி²த்வா அத்த²ங், பட²மமேவ கத்தப்³ப³ங் அகத்வாதி அத்தோ². பச்சுப்பன்னேதி யதா³ தங் அனாக³தங் அத்த²ஜாதங் உப்பஜ்ஜதி, ததா³ தஸ்மிங் பச்சுப்பன்னே ஸீத³ந்தி, அத்தே² ஜாதே அத்தனோ பதிட்ட²ங் ந லப⁴ந்தி, ஸமுத்³தே³ தே பா³லவட்³ட⁴கீ மனுஸ்ஸா விய வினாஸங் பாபுணந்தி.

    Tattha sakammunāti anāgatabhayaṃ disvā puretaraṃ katena attano kammena. Sotthi vahiṃsūti khemena gamiṃsu. Vāṇijāti samudde vicaraṇabhāvena vaḍḍhakī vuttā. Paṭivijjhiyānāti evaṃ, bhikkhave , paṭhamataraṃ kattabbaṃ anāgataṃ atthaṃ paṭivijjhitvā idhaloke bhūripañño kulaputto appamattakampi attano atthaṃ na acceti nātivattati, na hāpetīti attho. Appaṭivijjhiyatthanti appaṭivijjhitvā atthaṃ, paṭhamameva kattabbaṃ akatvāti attho. Paccuppanneti yadā taṃ anāgataṃ atthajātaṃ uppajjati, tadā tasmiṃ paccuppanne sīdanti, atthe jāte attano patiṭṭhaṃ na labhanti, samudde te bālavaḍḍhakī manussā viya vināsaṃ pāpuṇanti.

    அனாக³தந்தி பி⁴க்க²வே, பண்டி³தபுரிஸோ அனாக³தங் பட²மதரங் கத்தப்³ப³கிச்சங் ஸம்பராயிகங் வா தி³ட்ட²த⁴ம்மிகங் வா படிகயிராத², புரேதரமேவ கரெய்ய. கிங்காரணா? மா மங் கிச்சங் கிச்சகாலே ப்³யதே⁴ஸி, புரே கத்தப்³ப³ஞ்ஹி புரே அகயிரமானங் பச்சா² பச்சுப்பன்னபா⁴வப்பத்தங் அத்தனோ கிச்சகாலே காயசித்தாபா³தே⁴ன ப்³யதே⁴தி, தங் மங் மா ப்³யதே⁴ஸீதி பட²மமேவ நங் பண்டி³தோ கரெய்ய. தங் தாதி³ஸந்தி யதா² பண்டி³தங் புரிஸங். படிகதகிச்சகாரிந்தி படிகச்சேவ கத்தப்³ப³கிச்சகாரினங். தங் கிச்சங் கிச்சகாலேதி அனாக³தங் கிச்சங் கயிரமானங் பச்சா² பச்சுப்பன்னபா⁴வப்பத்தங் அத்தனோ கிச்சகாலே காயசித்தாபா³த⁴காலே தாதி³ஸங் புரிமங் ந ப்³யதே⁴தி ந பா³த⁴தி. கஸ்மா? புரேயேவ கதத்தாதி.

    Anāgatanti bhikkhave, paṇḍitapuriso anāgataṃ paṭhamataraṃ kattabbakiccaṃ samparāyikaṃ vā diṭṭhadhammikaṃ vā paṭikayirātha, puretarameva kareyya. Kiṃkāraṇā? Mā maṃ kiccaṃ kiccakāle byadhesi, pure kattabbañhi pure akayiramānaṃ pacchā paccuppannabhāvappattaṃ attano kiccakāle kāyacittābādhena byadheti, taṃ maṃ mā byadhesīti paṭhamameva naṃ paṇḍito kareyya. Taṃ tādisanti yathā paṇḍitaṃ purisaṃ. Paṭikatakiccakārinti paṭikacceva kattabbakiccakārinaṃ. Taṃ kiccaṃ kiccakāleti anāgataṃ kiccaṃ kayiramānaṃ pacchā paccuppannabhāvappattaṃ attano kiccakāle kāyacittābādhakāle tādisaṃ purimaṃ na byadheti na bādhati. Kasmā? Pureyeva katattāti.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி தே³வத³த்தோ பச்சுப்பன்னஸுகே² லக்³கோ³ அனாக³தப⁴யங் அனோலோகெத்வா ஸபரிஸோ வினாஸங் பத்தோ’’தி வத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ பா³லவட்³ட⁴கீ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, த³க்கி²ணதி³ஸாய டி²தோ அத⁴ம்மிகதே³வபுத்தோ கோகாலிகோ, உத்தரதி³ஸாய டி²தோ த⁴ம்மிகதே³வபுத்தோ ஸாரிபுத்தோ, பண்டி³தவட்³ட⁴கீ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi devadatto paccuppannasukhe laggo anāgatabhayaṃ anoloketvā sapariso vināsaṃ patto’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā bālavaḍḍhakī devadatto ahosi, dakkhiṇadisāya ṭhito adhammikadevaputto kokāliko, uttaradisāya ṭhito dhammikadevaputto sāriputto, paṇḍitavaḍḍhakī pana ahameva ahosi’’nti.

    ஸமுத்³த³வாணிஜஜாதகவண்ணனா ததியா.

    Samuddavāṇijajātakavaṇṇanā tatiyā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 466. ஸமுத்³த³வாணிஜஜாதகங் • 466. Samuddavāṇijajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact