Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[436] 10. ஸமுக்³க³ஜாதகவண்ணனா
[436] 10. Samuggajātakavaṇṇanā
குதோ நு ஆக³ச்ச²தா²தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ உக்கண்டி²தபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஞ்ஹி ஸத்தா² ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் பி⁴க்கு² உக்கண்டி²தோஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்சங், ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘கஸ்மா பி⁴க்கு² மாதுகா³மங் பத்தே²ஸி, மாதுகா³மோ நாமேஸ அஸப்³போ⁴ அகதஞ்ஞூ, புப்³பே³ தா³னவரக்க²ஸா கி³லித்வா குச்சி²னா பரிஹரந்தாபி மாதுகா³மங் ரக்கி²துங் ஏகபுரிஸனிஸ்ஸிதங் காதுங் நாஸக்கி²ங்ஸு, த்வங் கத²ங் ஸக்கி²ஸ்ஸஸீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Kutonu āgacchathāti idaṃ satthā jetavane viharanto ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Tañhi satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu ukkaṇṭhitosī’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘kasmā bhikkhu mātugāmaṃ patthesi, mātugāmo nāmesa asabbho akataññū, pubbe dānavarakkhasā gilitvā kucchinā pariharantāpi mātugāmaṃ rakkhituṃ ekapurisanissitaṃ kātuṃ nāsakkhiṃsu, tvaṃ kathaṃ sakkhissasī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ காமே பஹாய ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா அபி⁴ஞ்ஞா ச ஸமாபத்தியோ ச நிப்³ப³த்தெத்வா ப²லாப²லேன யாபெந்தோ விஹாஸி. தஸ்ஸ பண்ணஸாலாய அவிதூ³ரே ஏகோ தா³னவரக்க²ஸோ வஸதி. ஸோ அந்தரந்தரா மஹாஸத்தங் உபஸங்கமித்வா த⁴ம்மங் ஸுணாதி, அடவியங் பன மனுஸ்ஸானங் ஸஞ்சரணமக்³கே³ ட²த்வா ஆக³தாக³தே மனுஸ்ஸே க³ஹெத்வா கா²த³தி. தஸ்மிங் காலே ஏகா காஸிரட்டே² குலதீ⁴தா உத்தமரூபத⁴ரா அஞ்ஞதரஸ்மிங் பச்சந்தகா³மே நிவுத்தா² ஹோதி. தஸ்ஸா ஏகதி³வஸங் மாதாபிதூனங் த³ஸ்ஸனத்தா²ய க³ந்த்வா பச்சாக³மனகாலே பரிவாரமனுஸ்ஸே தி³ஸ்வா ஸோ தா³னவோ பே⁴ரவரூபேன பக்க²ந்தி³. மனுஸ்ஸா பீ⁴தா க³ஹிதக³ஹிதாவுதா⁴னி ச²ட்³டெ³த்வா பலாயிங்ஸு. தா³னவோ யானே நிஸின்னங் அபி⁴ரூபங் மாதுகா³மங் தி³ஸ்வா படிப³த்³த⁴சித்தோ ஹுத்வா தங் அத்தனோ கு³ஹங் நெத்வா ப⁴ரியங் அகாஸி. ததோ பட்டா²ய ஸப்பிதேலதண்டு³லமச்ச²மங்ஸாதீ³னி சேவ மது⁴ரப²லாப²லானி ச ஆஹரித்வா தங் போஸேஸி, வத்தா²லங்காரேஹி ச நங் அலங்கரித்வா ரக்க²ணத்தா²ய ஏகஸ்மிங் கரண்ட³கே பக்கி²பித்வா கரண்ட³கங் கி³லித்வா குச்சி²னா பரிஹரதி. ஸோ ஏகதி³வஸங் ந்ஹாயிதுகாமதாய ஏகங் ஸரங் க³ந்த்வா கரண்ட³கங் உக்³கி³லித்வா தங் ததோ நீஹரித்வா ந்ஹாபெத்வா விலிம்பெத்வா அலங்காரெத்வா ‘‘தோ²கங் தவ ஸரீரங் உதுங் க³ண்ஹாபேஹீ’’தி தங் கரண்ட³கஸமீபே ட²பெத்வா ஸயங் ந்ஹானதித்த²ங் ஓதரித்வா தங் அனாஸங்கமானோ தோ²கங் தூ³ரங் க³ந்த்வா ந்ஹாயி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kāme pahāya himavantaṃ pavisitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā phalāphalena yāpento vihāsi. Tassa paṇṇasālāya avidūre eko dānavarakkhaso vasati. So antarantarā mahāsattaṃ upasaṅkamitvā dhammaṃ suṇāti, aṭaviyaṃ pana manussānaṃ sañcaraṇamagge ṭhatvā āgatāgate manusse gahetvā khādati. Tasmiṃ kāle ekā kāsiraṭṭhe kuladhītā uttamarūpadharā aññatarasmiṃ paccantagāme nivutthā hoti. Tassā ekadivasaṃ mātāpitūnaṃ dassanatthāya gantvā paccāgamanakāle parivāramanusse disvā so dānavo bheravarūpena pakkhandi. Manussā bhītā gahitagahitāvudhāni chaḍḍetvā palāyiṃsu. Dānavo yāne nisinnaṃ abhirūpaṃ mātugāmaṃ disvā paṭibaddhacitto hutvā taṃ attano guhaṃ netvā bhariyaṃ akāsi. Tato paṭṭhāya sappitelataṇḍulamacchamaṃsādīni ceva madhuraphalāphalāni ca āharitvā taṃ posesi, vatthālaṅkārehi ca naṃ alaṅkaritvā rakkhaṇatthāya ekasmiṃ karaṇḍake pakkhipitvā karaṇḍakaṃ gilitvā kucchinā pariharati. So ekadivasaṃ nhāyitukāmatāya ekaṃ saraṃ gantvā karaṇḍakaṃ uggilitvā taṃ tato nīharitvā nhāpetvā vilimpetvā alaṅkāretvā ‘‘thokaṃ tava sarīraṃ utuṃ gaṇhāpehī’’ti taṃ karaṇḍakasamīpe ṭhapetvā sayaṃ nhānatitthaṃ otaritvā taṃ anāsaṅkamāno thokaṃ dūraṃ gantvā nhāyi.
தஸ்மிங் ஸமயே வாயுஸ்ஸபுத்தோ நாம விஜ்ஜாத⁴ரோ ஸன்னத்³த⁴க²க்³கோ³ ஆகாஸேன க³ச்ச²தி. ஸா தங் தி³ஸ்வா ‘‘ஏஹீ’’தி ஹத்த²முத்³த³ங் அகாஸி, விஜ்ஜாத⁴ரோ கி²ப்பங் ஓதரி. அத² நங் ஸா கரண்ட³கே பக்கி²பித்வா தா³னவஸ்ஸ ஆக³மனங் ஓலோகெந்தீ கரண்ட³கூபரி நிஸீதி³த்வா தங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா தஸ்ஸ அத்தானங் த³ஸ்ஸெத்வா தஸ்மிங் கரண்ட³கஸமீபங் அஸம்பத்தேயேவ கரண்ட³கங் விவரித்வா அந்தோ பவிஸித்வா விஜ்ஜாத⁴ரஸ்ஸ உபரி நிபஜ்ஜித்வா அத்தனோ ஸாடகங் பாருபி. தா³னவோ ஆக³ந்த்வா கரண்ட³கங் அஸோதெ⁴த்வா ‘‘மாதுகா³மோயேவ மே’’தி ஸஞ்ஞாய கரண்ட³கங் கி³லித்வா அத்தனோ கு³ஹங் க³ச்ச²ந்தோ அந்தராமக்³கே³ சிந்தேஸி ‘‘தாபஸோ மே சிரங் தி³ட்டோ², அஜ்ஜ தாவ நங் க³ந்த்வா வந்தி³ஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ தஸ்ஸ ஸந்திகங் அக³மாஸி. தாபஸோபி நங் தூ³ரதோவ ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா த்³வின்னங் ஜனானங் குச்சி²க³தபா⁴வங் ஞத்வா ஸல்லபந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Tasmiṃ samaye vāyussaputto nāma vijjādharo sannaddhakhaggo ākāsena gacchati. Sā taṃ disvā ‘‘ehī’’ti hatthamuddaṃ akāsi, vijjādharo khippaṃ otari. Atha naṃ sā karaṇḍake pakkhipitvā dānavassa āgamanaṃ olokentī karaṇḍakūpari nisīditvā taṃ āgacchantaṃ disvā tassa attānaṃ dassetvā tasmiṃ karaṇḍakasamīpaṃ asampatteyeva karaṇḍakaṃ vivaritvā anto pavisitvā vijjādharassa upari nipajjitvā attano sāṭakaṃ pārupi. Dānavo āgantvā karaṇḍakaṃ asodhetvā ‘‘mātugāmoyeva me’’ti saññāya karaṇḍakaṃ gilitvā attano guhaṃ gacchanto antarāmagge cintesi ‘‘tāpaso me ciraṃ diṭṭho, ajja tāva naṃ gantvā vandissāmī’’ti. So tassa santikaṃ agamāsi. Tāpasopi naṃ dūratova āgacchantaṃ disvā dvinnaṃ janānaṃ kucchigatabhāvaṃ ñatvā sallapanto paṭhamaṃ gāthamāha –
87.
87.
‘‘குதோ நு ஆக³ச்ச²த² போ⁴ தயோ ஜனா, ஸ்வாக³தா ஏத² நிஸீத³தா²ஸனே;
‘‘Kuto nu āgacchatha bho tayo janā, svāgatā etha nisīdathāsane;
கச்சித்த², பொ⁴ந்தோ குஸலங் அனாமயங், சிரஸ்ஸமப்³பா⁴க³மனஞ்ஹி வோ இதா⁴’’தி.
Kaccittha, bhonto kusalaṃ anāmayaṃ, cirassamabbhāgamanañhi vo idhā’’ti.
தத்த² போ⁴தி ஆலபனங். கச்சித்தா²தி கச்சி ஹோத² ப⁴வத² விஜ்ஜத². பொ⁴ந்தோதி புன ஆலபந்தோ ஆஹ. குஸலங் அனாமயந்தி கச்சி தும்ஹாகங் குஸலங் ஆரொக்³யங். சிரஸ்ஸமப்³பா⁴க³மனஞ்ஹி வோ இதா⁴தி அஜ்ஜ தும்ஹாகங் இத⁴ அப்³பா⁴க³மனஞ்ச சிரங் ஜாதங்.
Tattha bhoti ālapanaṃ. Kaccitthāti kacci hotha bhavatha vijjatha. Bhontoti puna ālapanto āha. Kusalaṃ anāmayanti kacci tumhākaṃ kusalaṃ ārogyaṃ. Cirassamabbhāgamanañhi vo idhāti ajja tumhākaṃ idha abbhāgamanañca ciraṃ jātaṃ.
தங் ஸுத்வா தா³னவோ ‘‘அஹங் இமஸ்ஸ தாபஸஸ்ஸ ஸந்திகங் ஏககோவ ஆக³தோ, அயஞ்ச தாபஸோ ‘தயோ ஜனா’தி வத³தி, கிங் நாமேஸ கதே²தி, கிங் நு கோ² ஸபா⁴வங் ஞத்வா கதே²தி, உதா³ஹு உம்மத்தகோ ஹுத்வா விலபதீ’’தி சிந்தெத்வா தாபஸங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³த்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā dānavo ‘‘ahaṃ imassa tāpasassa santikaṃ ekakova āgato, ayañca tāpaso ‘tayo janā’ti vadati, kiṃ nāmesa katheti, kiṃ nu kho sabhāvaṃ ñatvā katheti, udāhu ummattako hutvā vilapatī’’ti cintetvā tāpasaṃ upasaṅkamitvā vanditvā ekamantaṃ nisīditvā tena saddhiṃ sallapanto dutiyaṃ gāthamāha –
88.
88.
‘‘அஹமேவ ஏகோ இத⁴ மஜ்ஜ பத்தோ, ந சாபி மே து³தியோ கோசி விஜ்ஜதி;
‘‘Ahameva eko idha majja patto, na cāpi me dutiyo koci vijjati;
கிமேவ ஸந்தா⁴ய தே பா⁴ஸிதங் இஸே, குதோ நு ஆக³ச்ச²த² போ⁴ தயோ ஜனா’’தி.
Kimeva sandhāya te bhāsitaṃ ise, kuto nu āgacchatha bho tayo janā’’ti.
தத்த² இத⁴ மஜ்ஜாதி இத⁴ அஜ்ஜ. கிமேவ ஸந்தா⁴ய தே பா⁴ஸிதங் இஸேதி ப⁴ந்தே, இஸி கிங் நாமேதங் ஸந்தா⁴ய தயா பா⁴ஸிதங், பாகடங் தாவ மே கத்வா கதே²ஹீதி.
Tattha idha majjāti idha ajja. Kimeva sandhāya te bhāsitaṃ iseti bhante, isi kiṃ nāmetaṃ sandhāya tayā bhāsitaṃ, pākaṭaṃ tāva me katvā kathehīti.
தாபஸோ ‘‘ஏகங்ஸேனேவாவுஸோ ஸோதுகாமோஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘தேன ஹி ஸுணாஹீ’’தி வத்வா ததியங் கா³த²மாஹ –
Tāpaso ‘‘ekaṃsenevāvuso sotukāmosī’’ti pucchitvā ‘‘āma, bhante’’ti vutte ‘‘tena hi suṇāhī’’ti vatvā tatiyaṃ gāthamāha –
89.
89.
‘‘துவஞ்ச ஏகோ ப⁴ரியா ச தே பியா, ஸமுக்³க³பக்கி²த்தனிகிண்ணமந்தரே;
‘‘Tuvañca eko bhariyā ca te piyā, samuggapakkhittanikiṇṇamantare;
ஸா ரக்கி²தா குச்சி²க³தாவ தே ஸதா³, வாயுஸ்ஸபுத்தேன ஸஹா தஹிங் ரதா’’தி.
Sā rakkhitā kucchigatāva te sadā, vāyussaputtena sahā tahiṃ ratā’’ti.
தத்த² துவஞ்ச ஏகோதி பட²மங் தாவ த்வங் ஏகோ ஜனோ. பக்கி²த்தனிகிண்ணமந்தரேதி பக்கி²த்தானிகிண்ணஅந்தரே தங் தத்த² ப⁴ரியங் ரக்கி²துகாமேன ஸதா³ தயா ஸமுக்³கே³ பக்கி²த்தா ஸத்³தி⁴ங் ஸமுக்³கே³ன நிகிண்ணா அந்தரே, அந்தோகுச்சி²யங் ட²பிதாதி அத்தோ². வாயுஸ்ஸபுத்தேன ஸஹாதி ஏவங்னாமகேன விஜ்ஜாத⁴ரேன ஸத்³தி⁴ங். தஹிங் ரதாதி தத்த² தவ அந்தோகுச்சி²யஞ்ஞேவ கிலேஸரதியா ரதா. ஸோ தா³னி த்வங் மாதுகா³மங் ‘‘ஏகங் புரிஸனிஸ்ஸிதங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி குச்சி²னாபி பரிஹரந்தோ தஸ்ஸா ஜாரங் உக்கி²பித்வா சரஸீதி.
Tattha tuvañca ekoti paṭhamaṃ tāva tvaṃ eko jano. Pakkhittanikiṇṇamantareti pakkhittānikiṇṇaantare taṃ tattha bhariyaṃ rakkhitukāmena sadā tayā samugge pakkhittā saddhiṃ samuggena nikiṇṇā antare, antokucchiyaṃ ṭhapitāti attho. Vāyussaputtena sahāti evaṃnāmakena vijjādharena saddhiṃ. Tahiṃ ratāti tattha tava antokucchiyaññeva kilesaratiyā ratā. So dāni tvaṃ mātugāmaṃ ‘‘ekaṃ purisanissitaṃ karissāmī’’ti kucchināpi pariharanto tassā jāraṃ ukkhipitvā carasīti.
தங் ஸுத்வா தா³னவோ ‘‘விஜ்ஜாத⁴ரா நாம ப³ஹுமாயா ஹொந்தி, ஸசஸ்ஸ க²க்³கோ³ ஹத்த²க³தோ ப⁴விஸ்ஸதி, குச்சி²ங் மே பா²லெத்வாபி பலாயிஸ்ஸதீ’’தி பீ⁴ததஸிதோ ஹுத்வா கி²ப்பங் கரண்ட³கங் உக்³கி³லித்வா புரதோ ட²பேஸி. ஸத்தா² அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா தங் பவத்திங் பகாஸெந்தோ சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā dānavo ‘‘vijjādharā nāma bahumāyā honti, sacassa khaggo hatthagato bhavissati, kucchiṃ me phāletvāpi palāyissatī’’ti bhītatasito hutvā khippaṃ karaṇḍakaṃ uggilitvā purato ṭhapesi. Satthā abhisambuddho hutvā taṃ pavattiṃ pakāsento catutthaṃ gāthamāha –
90.
90.
‘‘ஸங்விக்³க³ரூபோ இஸினா வியாகதோ, ஸோ தா³னவோ தத்த² ஸமுக்³க³முக்³கி³லி;
‘‘Saṃviggarūpo isinā viyākato, so dānavo tattha samuggamuggili;
அத்³த³க்கி² ப⁴ரியங் ஸுசிமாலதா⁴ரினிங், வாயுஸ்ஸபுத்தேன ஸஹா தஹிங் ரத’’ந்தி.
Addakkhi bhariyaṃ sucimāladhāriniṃ, vāyussaputtena sahā tahiṃ rata’’nti.
தத்த² அத்³த³க்கீ²தி ஸோ கரண்ட³கங் விவரித்வா அத்³த³ஸ.
Tattha addakkhīti so karaṇḍakaṃ vivaritvā addasa.
கரண்ட³கே பன விவடமத்தேயேவ விஜ்ஜாத⁴ரோ விஜ்ஜங் ஜப்பித்வா க²க்³க³ங் க³ஹெத்வா ஆகாஸங் பக்க²ந்தி³. தங் தி³ஸ்வா தா³னவோ மஹாஸத்தஸ்ஸ துஸ்ஸித்வா து²திபுப்³ப³ங்க³மா ஸேஸகா³தா² அபா⁴ஸி –
Karaṇḍake pana vivaṭamatteyeva vijjādharo vijjaṃ jappitvā khaggaṃ gahetvā ākāsaṃ pakkhandi. Taṃ disvā dānavo mahāsattassa tussitvā thutipubbaṅgamā sesagāthā abhāsi –
91.
91.
‘‘ஸுதி³ட்ட²ரூபமுக்³க³தபானுவத்தினா, ஹீனா நரா யே பமதா³வஸங் க³தா;
‘‘Sudiṭṭharūpamuggatapānuvattinā, hīnā narā ye pamadāvasaṃ gatā;
யதா² ஹவே பாணரிவெத்த² ரக்கி²தா, து³ட்டா² மயீ அஞ்ஞமபி⁴ப்பமோத³யி.
Yathā have pāṇarivettha rakkhitā, duṭṭhā mayī aññamabhippamodayi.
92.
92.
‘‘தி³வா ச ரத்தோ ச மயா உபட்டி²தா, தபஸ்ஸினா ஜோதிரிவா வனே வஸங்;
‘‘Divā ca ratto ca mayā upaṭṭhitā, tapassinā jotirivā vane vasaṃ;
ஸா த⁴ம்மமுக்கம்ம அத⁴ம்மமாசரி, அகிரியரூபோ பமதா³ஹி ஸந்த²வோ.
Sā dhammamukkamma adhammamācari, akiriyarūpo pamadāhi santhavo.
93.
93.
‘‘ஸரீரமஜ்ஜ²ம்ஹி டி²தாதி மஞ்ஞஹங், மய்ஹங் அயந்தி அஸதிங் அஸஞ்ஞதங்;
‘‘Sarīramajjhamhi ṭhitāti maññahaṃ, mayhaṃ ayanti asatiṃ asaññataṃ;
ஸா த⁴ம்மமுக்கம்ம அத⁴ம்மமாசரி, அகிரியரூபோ பமதா³ஹி ஸந்த²வோ.
Sā dhammamukkamma adhammamācari, akiriyarūpo pamadāhi santhavo.
94.
94.
‘‘ஸுரக்கி²தங் மேதி கத²ங் நு விஸ்ஸஸே, அனேகசித்தாஸு ந ஹத்தி² ரக்க²ணா;
‘‘Surakkhitaṃ meti kathaṃ nu vissase, anekacittāsu na hatthi rakkhaṇā;
ஏதா ஹி பாதாலபபாதஸன்னிபா⁴, எத்த²ப்பமத்தோ ப்³யஸனங் நிக³ச்ச²தி.
Etā hi pātālapapātasannibhā, etthappamatto byasanaṃ nigacchati.
95.
95.
‘‘தஸ்மா ஹி தே ஸுகி²னோ வீதஸோகா, யே மாதுகா³மேஹி சரந்தி நிஸ்ஸடா;
‘‘Tasmā hi te sukhino vītasokā, ye mātugāmehi caranti nissaṭā;
ஏதங் ஸிவங் உத்தமமாபி⁴பத்த²யங், ந மாதுகா³மேஹி கரெய்ய ஸந்த²வ’’ந்தி.
Etaṃ sivaṃ uttamamābhipatthayaṃ, na mātugāmehi kareyya santhava’’nti.
தத்த² ஸுதி³ட்ட²ரூபமுக்³க³தபானுவத்தினாதி ப⁴ந்தே, இஸி உக்³க³தபானுவத்தினா தயா ஸுதி³ட்ட²ரூபங் இத³ங் காரணங். ஹீனாதி நீசா. யதா² ஹவே பாணரிவெத்த² ரக்கி²தாதி அயங் மயா அத்தனோ பாணா விய எத்த² அந்தோகுச்சி²யங் பரிஹரந்தேன ரக்கி²தா. து³ட்டா² மயீதி இதா³னி மயி மித்தது³ப்³பி⁴கம்மங் கத்வா து³ட்டா² அஞ்ஞங் புரிஸங் அபி⁴ப்பமோத³தி. ஜோதிரிவா வனே வஸந்தி வனே வஸந்தேன தபஸ்ஸினா அக்³கி³ விய மயா உபட்டி²தா பரிசரிதா. ஸா த⁴ம்மமுக்கம்மாதி ஸா ஏஸா த⁴ம்மங் ஓக்கமித்வா அதிக்கமித்வா. அகிரியரூபோதி அகத்தப்³ப³ரூபோ. ஸரீரமஜ்ஜ²ம்ஹி டி²தாதி மஞ்ஞஹங், மய்ஹங் அயந்தி அஸதிங் அஸஞ்ஞதந்தி இமங் அஸதிங் அஸப்புரிஸத⁴ம்மஸமன்னாக³தங் அஸஞ்ஞதங் து³ஸ்ஸீலங் ‘‘மய்ஹங் ஸரீரமஜ்ஜ²ம்ஹி டி²தா’’தி ச ‘‘மய்ஹங் அய’’ந்தி ச மஞ்ஞாமி.
Tattha sudiṭṭharūpamuggatapānuvattināti bhante, isi uggatapānuvattinā tayā sudiṭṭharūpaṃ idaṃ kāraṇaṃ. Hīnāti nīcā. Yathā have pāṇarivettha rakkhitāti ayaṃ mayā attano pāṇā viya ettha antokucchiyaṃ pariharantena rakkhitā. Duṭṭhā mayīti idāni mayi mittadubbhikammaṃ katvā duṭṭhā aññaṃ purisaṃ abhippamodati. Jotirivā vane vasanti vane vasantena tapassinā aggi viya mayā upaṭṭhitā paricaritā. Sā dhammamukkammāti sā esā dhammaṃ okkamitvā atikkamitvā. Akiriyarūpoti akattabbarūpo. Sarīramajjhamhi ṭhitāti maññahaṃ, mayhaṃ ayanti asatiṃ asaññatanti imaṃ asatiṃ asappurisadhammasamannāgataṃ asaññataṃ dussīlaṃ ‘‘mayhaṃ sarīramajjhamhi ṭhitā’’ti ca ‘‘mayhaṃ aya’’nti ca maññāmi.
ஸுரக்கி²தங் மேதி கத²ங் நு விஸ்ஸஸேதி அயங் மயா ஸுரக்கி²தாதி கத²ங் பண்டி³தோ விஸ்ஸாஸெய்ய, யத்ர ஹி நாம மாதி³ஸோபி அந்தோகுச்சி²யங் ரக்க²ந்தோ ரக்கி²துங் நாஸக்கி². பாதாலபபாதஸன்னிபா⁴தி லோகஸ்ஸாதே³ன து³ப்பூரணீயத்தா மஹாஸமுத்³தே³ பாதாலஸங்கா²தேன பபாதேன ஸதி³ஸா. எத்த²ப்பமத்தோதி ஏதாஸு ஏவரூபாஸு நிக்³கு³ணாஸு பமத்தோ புரிஸோ மஹாப்³யஸனங் பாபுணாதி. தஸ்மா ஹீதி யஸ்மா மாதுகா³மவஸங் க³தா மஹாவினாஸங் பாபுணந்தி, தஸ்மா யே மாதுகா³மேஹி நிஸ்ஸடா ஹுத்வா சரந்தி, தே ஸுகி²னோ. ஏதங் ஸிவந்தி யதே³தங் மாதுகா³மதோ நிஸ்ஸடானங் விஸங்ஸட்டா²னங் சரணங், ஏதங் ஜா²னஸுக²மேவ ஸிவங் கே²மங் உத்தமங் அபி⁴பத்தே²தப்³ப³ங், ஏதங் பத்த²யமானோ மாதுகா³மேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸந்த²வங் ந கரெய்யாதி.
Surakkhitaṃ meti kathaṃ nu vissaseti ayaṃ mayā surakkhitāti kathaṃ paṇḍito vissāseyya, yatra hi nāma mādisopi antokucchiyaṃ rakkhanto rakkhituṃ nāsakkhi. Pātālapapātasannibhāti lokassādena duppūraṇīyattā mahāsamudde pātālasaṅkhātena papātena sadisā. Etthappamattoti etāsu evarūpāsu nigguṇāsu pamatto puriso mahābyasanaṃ pāpuṇāti. Tasmā hīti yasmā mātugāmavasaṃ gatā mahāvināsaṃ pāpuṇanti, tasmā ye mātugāmehi nissaṭā hutvā caranti, te sukhino. Etaṃ sivanti yadetaṃ mātugāmato nissaṭānaṃ visaṃsaṭṭhānaṃ caraṇaṃ, etaṃ jhānasukhameva sivaṃ khemaṃ uttamaṃ abhipatthetabbaṃ, etaṃ patthayamāno mātugāmehi saddhiṃ santhavaṃ na kareyyāti.
ஏவஞ்ச பன வத்வா தா³னவோ மஹாஸத்தஸ்ஸ பாதே³ஸு நிபதித்வா ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹே நிஸ்ஸாய மயா ஜீவிதங் லத்³த⁴ங், அஹங் இமாய பாபத⁴ம்மாய விஜ்ஜாத⁴ரேன மாராபிதோ’’தி மஹாஸத்தங் அபி⁴த்த²வி. ஸோபிஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ‘‘இமிஸ்ஸா மா கிஞ்சி பாபங் அகாஸி, ஸீலானி க³ண்ஹாஹீ’’தி தங் பஞ்சஸு ஸீலேஸு பதிட்டா²பேஸி. தா³னவோ ‘‘அஹங் குச்சி²னா பரிஹரந்தோபி தங் ரக்கி²துங் ந ஸக்கோமி, அஞ்ஞோ கோ ரக்கி²ஸ்ஸதீ’’தி தங் உய்யோஜெத்வா அத்தனோ அரஞ்ஞமேவ அக³மாஸி.
Evañca pana vatvā dānavo mahāsattassa pādesu nipatitvā ‘‘bhante, tumhe nissāya mayā jīvitaṃ laddhaṃ, ahaṃ imāya pāpadhammāya vijjādharena mārāpito’’ti mahāsattaṃ abhitthavi. Sopissa dhammaṃ desetvā ‘‘imissā mā kiñci pāpaṃ akāsi, sīlāni gaṇhāhī’’ti taṃ pañcasu sīlesu patiṭṭhāpesi. Dānavo ‘‘ahaṃ kucchinā pariharantopi taṃ rakkhituṃ na sakkomi, añño ko rakkhissatī’’ti taṃ uyyojetvā attano araññameva agamāsi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ததா³ தி³ப்³ப³சக்கு²கதாபஸோ அஹமேவ அஹோஸிந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. Tadā dibbacakkhukatāpaso ahameva ahosinti.
ஸமுக்³க³ஜாதகவண்ணனா த³ஸமா.
Samuggajātakavaṇṇanā dasamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 436. ஸமுக்³க³ஜாதகங் • 436. Samuggajātakaṃ