Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૪. સામુગિયાસુત્તવણ્ણના
4. Sāmugiyāsuttavaṇṇanā
૧૯૪. ચતુત્થે સામુગિયાતિ સામુગનિગમવાસિનો. બ્યગ્ઘપજ્જાતિ તે આલપન્તો એવમાહ. કોલનગરસ્સ હિ કોલરુક્ખે હારેત્વા કતત્તા કોલનગરન્તિ ચ બ્યગ્ઘપથે માપિતત્તા બ્યગ્ઘપજ્જન્તિ ચ દ્વે નામાનિ. એતેસઞ્ચ પુબ્બપુરિસા તત્થ વસિંસૂતિ બ્યગ્ઘપજ્જવાસિતાય બ્યગ્ઘપજ્જવાસિનો બ્યગ્ઘપજ્જાતિ વુચ્ચન્તિ. તે આલપન્તો એવમાહ. પારિસુદ્ધિપધાનિયઙ્ગાનીતિ પારિસુદ્ધિઅત્થાય પધાનિયઙ્ગાનિ પદહિતબ્બવીરિયસ્સ અઙ્ગાનિ, કોટ્ઠાસાતિ અત્થો. સીલપારિસુદ્ધિપધાનિયઙ્ગન્તિ સીલપરિસોધનવીરિયસ્સેતં નામં. તઞ્હિ સીલપારિસુદ્ધિપરિપૂરણત્થાય પધાનિયઙ્ગન્તિ સીલપારિસુદ્ધિપધાનિયઙ્ગં. સેસેસુપિ એસેવ નયો. તત્થ તત્થ પઞ્ઞાય અનુગ્ગહેસ્સામીતિ તસ્મિં તસ્મિં ઠાને વિપસ્સનાપઞ્ઞાય અનુગ્ગહેસ્સામિ . યો તત્થ છન્દોતિઆદીસુ યો તસ્મિં અનુગ્ગણ્હને કત્તુકામતાછન્દોતિ ઇમિના નયેન અત્થો વેદિતબ્બો. સતિસમ્પજઞ્ઞં પનેત્થ સતિં ઉપટ્ઠપેત્વા ઞાણેન પરિચ્છિન્દિત્વા વીરિયપગ્ગહનત્થં વુત્તં. રજનીયેસુ ધમ્મેસુ ચિત્તં વિરાજેતીતિ રાગપચ્ચયેસુ ઇટ્ઠારમ્મણેસુ યથા ચિત્તં વિરજ્જતિ, એવં કરોતિ. વિમોચનીયેસુ ધમ્મેસુ ચિત્તં વિમોચેતીતિ યેહિ આરમ્મણેહિ ચિત્તં વિમોચેતબ્બં, તેસુ યથા વિમુચ્ચતિ, એવં કરોતિ. વિરાજેત્વાતિ એત્થ મગ્ગક્ખણે વિરાજેતિ નામ, ફલક્ખણે વિરત્તં નામ હોતિ. દુતિયપદેપિ એસેવ નયો. સમ્માવિમુત્તિં ફુસતીતિ હેતુના નયેન અરહત્તફલવિમુત્તિં ઞાણફસ્સેન ફુસતીતિ.
194. Catutthe sāmugiyāti sāmuganigamavāsino. Byagghapajjāti te ālapanto evamāha. Kolanagarassa hi kolarukkhe hāretvā katattā kolanagaranti ca byagghapathe māpitattā byagghapajjanti ca dve nāmāni. Etesañca pubbapurisā tattha vasiṃsūti byagghapajjavāsitāya byagghapajjavāsino byagghapajjāti vuccanti. Te ālapanto evamāha. Pārisuddhipadhāniyaṅgānīti pārisuddhiatthāya padhāniyaṅgāni padahitabbavīriyassa aṅgāni, koṭṭhāsāti attho. Sīlapārisuddhipadhāniyaṅganti sīlaparisodhanavīriyassetaṃ nāmaṃ. Tañhi sīlapārisuddhiparipūraṇatthāya padhāniyaṅganti sīlapārisuddhipadhāniyaṅgaṃ. Sesesupi eseva nayo. Tattha tattha paññāya anuggahessāmīti tasmiṃ tasmiṃ ṭhāne vipassanāpaññāya anuggahessāmi . Yo tattha chandotiādīsu yo tasmiṃ anuggaṇhane kattukāmatāchandoti iminā nayena attho veditabbo. Satisampajaññaṃ panettha satiṃ upaṭṭhapetvā ñāṇena paricchinditvā vīriyapaggahanatthaṃ vuttaṃ. Rajanīyesu dhammesu cittaṃ virājetīti rāgapaccayesu iṭṭhārammaṇesu yathā cittaṃ virajjati, evaṃ karoti. Vimocanīyesu dhammesu cittaṃ vimocetīti yehi ārammaṇehi cittaṃ vimocetabbaṃ, tesu yathā vimuccati, evaṃ karoti. Virājetvāti ettha maggakkhaṇe virājeti nāma, phalakkhaṇe virattaṃ nāma hoti. Dutiyapadepi eseva nayo. Sammāvimuttiṃ phusatīti hetunā nayena arahattaphalavimuttiṃ ñāṇaphassena phusatīti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૪. સામુગિયસુત્તં • 4. Sāmugiyasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૪. સામુગિયસુત્તવણ્ણના • 4. Sāmugiyasuttavaṇṇanā