Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    ஸமுட்டா²னஸீஸவண்ணனா

    Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā

    257. ஸமுட்டா²னகதா²ய பன கருணாஸீதலபா⁴வேன சந்த³ஸதி³ஸத்தா ‘‘பு³த்³த⁴சந்தே³’’தி வுத்தங், கிலேஸதிமிரபஹானதோ ‘‘பு³த்³தா⁴தி³ச்சே’’தி வுத்தங். பிடகே தீணி தே³ஸயீதி யஸ்மா தே தே³ஸயந்தி, தஸ்மா அங்கி³ரஸோபி பிடகானி தீணி தே³ஸயி. தானி கதமானீதி ஆஹ ‘‘ஸுத்தந்த’’ந்திஆதி³. மஹாகு³ணந்தி மஹானிஸங்ஸங். ஏவங் நீயதி ஸத்³த⁴ம்மோ, வினயோ யதி³ திட்ட²தீதி யதி³ வினயபரியத்தி அனந்தரஹிதா திட்ட²தி பவத்ததி, ஏவங் ஸதி படிபத்திபடிவேத⁴ஸத்³த⁴ம்மோ நீயதி பவத்ததி. வினயபரியத்தி பன கத²ங் திட்ட²தீதி ஆஹ ‘‘உப⁴தோசா’’திஆதி³. பரிவாரேன க³ந்தி²தா திட்ட²ந்தீதி யோஜேதப்³ப³ங். தஸ்ஸேவ பரிவாரஸ்ஸாதி தஸ்மிங்யேவ பரிவாரே.

    257. Samuṭṭhānakathāya pana karuṇāsītalabhāvena candasadisattā ‘‘buddhacande’’ti vuttaṃ, kilesatimirapahānato ‘‘buddhādicce’’ti vuttaṃ. Piṭake tīṇi desayīti yasmā te desayanti, tasmā aṅgirasopi piṭakāni tīṇi desayi. Tāni katamānīti āha ‘‘suttanta’’ntiādi. Mahāguṇanti mahānisaṃsaṃ. Evaṃ nīyati saddhammo, vinayo yadi tiṭṭhatīti yadi vinayapariyatti anantarahitā tiṭṭhati pavattati, evaṃ sati paṭipattipaṭivedhasaddhammo nīyati pavattati. Vinayapariyatti pana kathaṃ tiṭṭhatīti āha ‘‘ubhatocā’’tiādi. Parivārena ganthitā tiṭṭhantīti yojetabbaṃ. Tasseva parivārassāti tasmiṃyeva parivāre.

    நியதகதந்தி கதனியதங், நியமிதந்தி அத்தோ². அஞ்ஞேஹி ஸத்³தி⁴ந்தி ஸேஸஸிக்கா²பதே³ஹி ஸத்³தி⁴ங். அஸம்பி⁴ன்னஸமுட்டா²னானீதி அஸங்கரஸமுட்டா²னானி.

    Niyatakatanti kataniyataṃ, niyamitanti attho. Aññehi saddhinti sesasikkhāpadehi saddhiṃ. Asambhinnasamuṭṭhānānīti asaṅkarasamuṭṭhānāni.

    தஸ்மா ஸிக்கே²தி யஸ்மா வினயே ஸதி ஸத்³த⁴ம்மோ திட்ட²தி, வினயோ ச பரிவாரேன க³ந்தி²தோ திட்ட²தி, பரிவாரே ச ஸமுட்டா²னாதீ³னி தி³ஸ்ஸந்தி, தஸ்மா ஸிக்கெ²ய்ய பரிவாரங், உக்³க³ண்ஹெய்யாதி அத்தோ².

    Tasmā sikkheti yasmā vinaye sati saddhammo tiṭṭhati, vinayo ca parivārena ganthito tiṭṭhati, parivāre ca samuṭṭhānādīni dissanti, tasmā sikkheyya parivāraṃ, uggaṇheyyāti attho.

    ஆதி³ம்ஹி தாவ புரிமனயேதி ‘‘ச²ன்னங் ஆபத்திஸமுட்டா²னானங் கதிஹி ஸமுட்டா²னேஹி ஸமுட்டா²தீதி ஏகேன ஸமுட்டா²னேன ஸமுட்டா²தி, காயதோ ச சித்ததோ ச ஸமுட்டா²தீ’’திஆதி³னா (பரி॰ 187) பஞ்ஞத்திவாரே ஸகிங் ஆக³தனயங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங்.

    Ādimhi tāva purimanayeti ‘‘channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ katihi samuṭṭhānehi samuṭṭhātīti ekena samuṭṭhānena samuṭṭhāti, kāyato ca cittato ca samuṭṭhātī’’tiādinā (pari. 187) paññattivāre sakiṃ āgatanayaṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ.

    258. நானுப³ந்தே⁴ பவத்தினிந்தி ‘‘யா பன பி⁴க்கு²னீ வுட்டா²பிதங் பவத்தினிங் த்³வே வஸ்ஸானி நானுப³ந்தெ⁴ய்யா’’தி (பாசி॰ 1111) வுத்தஸிக்கா²பத³ங்.

    258.Nānubandhe pavattininti ‘‘yā pana bhikkhunī vuṭṭhāpitaṃ pavattiniṃ dve vassāni nānubandheyyā’’ti (pāci. 1111) vuttasikkhāpadaṃ.

    270. அகதந்தி அஞ்ஞேஹி அமிஸ்ஸீகதங், நியதஸமுட்டா²னந்தி வுத்தங் ஹோதி.

    270.Akatanti aññehi amissīkataṃ, niyatasamuṭṭhānanti vuttaṃ hoti.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā
    ஸமுட்டா²னஸீஸவண்ணனா • Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā
    பட²மபாராஜிகஸமுட்டா²னவண்ணனா • Paṭhamapārājikasamuṭṭhānavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā
    ஸமுட்டா²னஸீஸவண்ணனா • Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā
    பட²மபாராஜிகஸமுட்டா²னவண்ணனா • Paṭhamapārājikasamuṭṭhānavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஸமுட்டா²னஸீஸவண்ணனா • Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi
    ஸமுட்டா²னஸீஸவண்ணனா • Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā
    பட²மபாராஜிகஸமுட்டா²னவண்ணனா • Paṭhamapārājikasamuṭṭhānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact