Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ஸமுட்டா²னஸீஸவண்ணனா

    Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā

    257. அனத்தாதி அத்தவிரஹிதா ‘‘அலவணபோ⁴ஜன’’ந்திஆதீ³ஸு விய. கருணாஸீதலபா⁴வேன சந்த³ஸதி³ஸோ. கிலேஸதிமிரப்பஹானதோ ஆதி³ச்சோ. யஸ்மா தே தே³ஸயந்தி, தஸ்மா அங்கீ³ரஸோபி. பிடகே தீணி தே³ஸயி தேஸங் அஞ்ஞதரத்தாதி அத்தோ². வினயோ யதி³ திட்ட²தி, ஏவங் படிபத்திஸத்³த⁴ம்மாதி³ நீயதி பவத்ததீதி அத்தோ². அயங் பன கத²ங் திட்ட²தீதி? ஆஹ ‘‘உப⁴தோ சா’’திஆதி³. பரிவாரேன க³ந்தி²தா திட்ட²ந்தீதி அத்தோ². தஸ்ஸேவ பரிவாரஸ்ஸ ஸுத்தே. நியதஸமுட்டா²னங் கதங், வுத்தந்தி அதி⁴ப்பாயோ. அஸம்பி⁴ன்னஸமுட்டா²னானி அஸங்கரஸமுட்டா²னானி, அஞ்ஞேஹி அஸதி³ஸஸமுட்டா²னானீதி அத்தோ². யஸ்மா பரிவாரே ஸதி வினயோ திட்ட²தி, வினயே ஸதி ஸத்³த⁴ம்மோ திட்ட²தி, யஸ்மா ஸமுட்டா²னானி ச ஸுத்தே தி³ஸ்ஸந்தி, தஸ்மா ஸிக்கே²தி அத்தோ². ‘‘த⁴ம்மகாமோ ஸுபேஸலோ’’தி பரிவாரே கா³ரவஜனநத்த²ங் வுத்தங். தத்தா²தி ‘‘தி³ஸ்ஸந்தீ’’தி தத்த². ‘‘ஏகேன ஸமுட்டா²னேன ஸமுட்டா²தீதி பட²மபாராஜிகங் ஏகேன ஸமுட்டா²னேன ஸமுட்டா²தீ’’தி வுத்தங். பாளியஞ்ஹி நித்³தி³ட்ட²ஸமுட்டா²னஞ்ச தி³ஸ்ஸதி. ‘‘தஸ்ஸேவ பரிவாரஸ்ஸ, ஸமுட்டா²னங் நியதோ கத’’ந்தி வுத்தங் புரிமனயேதி அத்தோ². யதா²ஞாயந்தி யதா²பூ⁴தங். ‘‘ஸஞ்சரித்தாபா⁴ஸனஞ்சா’’தி பாடோ². ‘‘ஸஞ்சரித்தானுபா⁴ஸனஞ்சா’’திபி அத்தி². நயவஜ்ஜேஹி வினயவஜ்ஜேஹீதி அத்தோ².

    257.Anattāti attavirahitā ‘‘alavaṇabhojana’’ntiādīsu viya. Karuṇāsītalabhāvena candasadiso. Kilesatimirappahānato ādicco. Yasmā te desayanti, tasmā aṅgīrasopi. Piṭake tīṇi desayi tesaṃ aññatarattāti attho. Vinayo yadi tiṭṭhati, evaṃ paṭipattisaddhammādi nīyati pavattatīti attho. Ayaṃ pana kathaṃ tiṭṭhatīti? Āha ‘‘ubhato cā’’tiādi. Parivārena ganthitā tiṭṭhantīti attho. Tasseva parivārassa sutte. Niyatasamuṭṭhānaṃ kataṃ, vuttanti adhippāyo. Asambhinnasamuṭṭhānāni asaṅkarasamuṭṭhānāni, aññehi asadisasamuṭṭhānānīti attho. Yasmā parivāre sati vinayo tiṭṭhati, vinaye sati saddhammo tiṭṭhati, yasmā samuṭṭhānāni ca sutte dissanti, tasmā sikkheti attho. ‘‘Dhammakāmo supesalo’’ti parivāre gāravajananatthaṃ vuttaṃ. Tatthāti ‘‘dissantī’’ti tattha. ‘‘Ekena samuṭṭhānena samuṭṭhātīti paṭhamapārājikaṃ ekena samuṭṭhānena samuṭṭhātī’’ti vuttaṃ. Pāḷiyañhi niddiṭṭhasamuṭṭhānañca dissati. ‘‘Tasseva parivārassa, samuṭṭhānaṃ niyato kata’’nti vuttaṃ purimanayeti attho. Yathāñāyanti yathābhūtaṃ. ‘‘Sañcarittābhāsanañcā’’ti pāṭho. ‘‘Sañcarittānubhāsanañcā’’tipi atthi. Nayavajjehi vinayavajjehīti attho.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / ஸமுட்டா²னஸ்ஸுத்³தா³னங் • Samuṭṭhānassuddānaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / ஸமுட்டா²னஸீஸவண்ணனா • Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஸமுட்டா²னஸீஸவண்ணனா • Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஸமுட்டா²னஸீஸவண்ணனா • Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / ஸமுட்டா²னஸீஸவண்ணனா • Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact