Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā

    ஸமுட்டா²னஸீஸவண்ணனா

    Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā

    257. பாளியங் நிப்³பா³னஞ்சேவ பஞ்ஞத்தீதி எத்த² யஸ்மா ஸங்க²தத⁴ம்மே உபாதா³ய பஞ்ஞத்தா ஸம்முதிஸச்சபூ⁴தா புக்³க³லாதி³பஞ்ஞத்தி பரமத்த²தோ அவிஜ்ஜமானத்தா உப்பத்திவினாஸயுத்தவத்து²த⁴ம்மனியதேன அனிச்சது³க்க²லக்க²ணத்³வயேன யுத்தாதி வத்துங் அயுத்தா, காரகவேத³காதி³ரூபேன பன பரிகப்பிதேன அத்தஸபா⁴வேன விரஹிதத்தா ‘‘அனத்தா’’தி வத்துங் யுத்தா. தஸ்மா அயங் பஞ்ஞத்திபி அஸங்க²தத்தஸாமஞ்ஞதோ வத்து²பூ⁴தேன நிப்³பா³னேன ஸஹ ‘‘அனத்தா இதி நிச்ச²யா’’தி வுத்தா. அவிஜ்ஜமானாபி ஹி ஸம்முதி கேனசி பச்சயேன அகதத்தா அஸங்க²தா ஏவாதி.

    257. Pāḷiyaṃ nibbānañceva paññattīti ettha yasmā saṅkhatadhamme upādāya paññattā sammutisaccabhūtā puggalādipaññatti paramatthato avijjamānattā uppattivināsayuttavatthudhammaniyatena aniccadukkhalakkhaṇadvayena yuttāti vattuṃ ayuttā, kārakavedakādirūpena pana parikappitena attasabhāvena virahitattā ‘‘anattā’’ti vattuṃ yuttā. Tasmā ayaṃ paññattipi asaṅkhatattasāmaññato vatthubhūtena nibbānena saha ‘‘anattā iti nicchayā’’ti vuttā. Avijjamānāpi hi sammuti kenaci paccayena akatattā asaṅkhatā evāti.

    கருணாஸீதலத்தங், பஞ்ஞாபபா⁴ஸிதத்தஞ்ச ப⁴க³வதோ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘பு³த்³த⁴சந்தே³, பு³த்³தா⁴தி³ச்சே’’தி ஏதங் உப⁴யங் வுத்தங். ஹாயதி ஏதேனாதி ஹானி, து³க்க²ஸ்ஸ ஹானி து³க்க²ஹானி, ஸப்³ப³து³க்கா²பனூத³னகாரணந்தி அத்தோ². பிடகே தீணி தே³ஸயீதி யஸ்மா அஞ்ஞேபி மஹாவீரா ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴ ஸத்³த⁴ம்மங் தே³ஸயந்தி, தஸ்மா அங்கீ³ரஸோ பிடகானி தீணி தே³ஸயீதி யோஜனா. மஹாகு³ணந்தி மஹானிஸங்ஸங். ஏவங் நீயதி ஸத்³த⁴ம்மோதி யதி³ வினயபரியத்தி அபரிஹீனா திட்ட²தி, ஏவங் ஸதி படிபத்திபடிவேத⁴ஸத்³த⁴ம்மோபி நீயதி பவத்தீயதி, ந பரிஹாயதீதி அத்தோ².

    Karuṇāsītalattaṃ, paññāpabhāsitattañca bhagavato dassetuṃ ‘‘buddhacande, buddhādicce’’ti etaṃ ubhayaṃ vuttaṃ. Hāyati etenāti hāni, dukkhassa hāni dukkhahāni, sabbadukkhāpanūdanakāraṇanti attho. Piṭake tīṇi desayīti yasmā aññepi mahāvīrā sammāsambuddhā saddhammaṃ desayanti, tasmā aṅgīraso piṭakāni tīṇi desayīti yojanā. Mahāguṇanti mahānisaṃsaṃ. Evaṃ nīyati saddhammoti yadi vinayapariyatti aparihīnā tiṭṭhati, evaṃ sati paṭipattipaṭivedhasaddhammopi nīyati pavattīyati, na parihāyatīti attho.

    வினயபரியத்தி பன கத²ங் திட்ட²தீதி ஆஹ ‘‘உப⁴தோ சா’’திஆதி³. பரிவாரேன க³ந்தி²தா திட்ட²தீதி யோஜேதப்³ப³ங். தஸ்ஸேவ பரிவாரஸ்ஸாதி தஸ்மிங் ஏவ பரிவாரே. ஸமுட்டா²னங் நியதோ கதந்தி ஏகச்சங் ஸமுட்டா²னேன நியதங் கதங். தஸ்மிங் பரிவாரே கிஞ்சி ஸிக்கா²பத³ங் நியதஸமுட்டா²னங் அஞ்ஞேஹி அஸாதா⁴ரணங், தங் பகாஸிதந்தி அத்தோ².

    Vinayapariyatti pana kathaṃ tiṭṭhatīti āha ‘‘ubhato cā’’tiādi. Parivārena ganthitā tiṭṭhatīti yojetabbaṃ. Tasseva parivārassāti tasmiṃ eva parivāre. Samuṭṭhānaṃ niyato katanti ekaccaṃ samuṭṭhānena niyataṃ kataṃ. Tasmiṃ parivāre kiñci sikkhāpadaṃ niyatasamuṭṭhānaṃ aññehi asādhāraṇaṃ, taṃ pakāsitanti attho.

    ஸம்பே⁴த³ங் நிதா³னஞ்சஞ்ஞந்தி ஸம்பே⁴தோ³ ஸிக்கா²பதா³னங் அஞ்ஞமஞ்ஞஸமுட்டா²னேன ஸங்கிண்ணதா, நிதா³னஞ்ச பஞ்ஞத்திட்டா²னங், அஞ்ஞங் புக்³க³லாதி³வத்தா²தி³ ச. ஸுத்தே தி³ஸ்ஸந்தி உபரீதி ஹெட்டா² வுத்தே, உபரி வக்க²மானே ச பரிவாரஸுத்தே ஏவ தி³ஸ்ஸந்தி. யஸ்மா ச ஏவங், தஸ்மா ஸகலஸாஸனாதா⁴ரஸ்ஸ வினயஸ்ஸ டி²திஹேதுபூ⁴தங் பரிவாரங் ஸிக்கே²தி, ஏவமெத்த² யோஜனா த³ட்ட²ப்³பா³.

    Sambhedaṃ nidānañcaññanti sambhedo sikkhāpadānaṃ aññamaññasamuṭṭhānena saṃkiṇṇatā, nidānañca paññattiṭṭhānaṃ, aññaṃ puggalādivatthādi ca. Sutte dissanti uparīti heṭṭhā vutte, upari vakkhamāne ca parivārasutte eva dissanti. Yasmā ca evaṃ, tasmā sakalasāsanādhārassa vinayassa ṭhitihetubhūtaṃ parivāraṃ sikkheti, evamettha yojanā daṭṭhabbā.

    ஸம்பி⁴ன்னஸமுட்டா²னானீதி அஞ்ஞேஹி ஸாதா⁴ரணஸமுட்டா²னானி. ஆதி³ம்ஹி தாவ புரிமனயேதி ஸப்³ப³பட²மே பஞ்ஞத்திவாரே ஆக³தனயங் ஸந்தா⁴ய வத³தி, தத்த² பன பஞ்ஞத்திவாரே ‘‘பட²மங் பாராஜிகங் கத்த² பஞ்ஞத்தந்தி, வேஸாலியங் பஞ்ஞத்த’’ந்திஆதி³னா (பரி॰ 1) நிதா³னம்பி தி³ஸ்ஸதி ஏவ. பரதோதி ஆக³தபா⁴வங் பன ஸந்தா⁴ய பரதோ ஆக³தே ஸுத்தே தி³ஸ்ஸதீதி வேதி³தப்³ப³ந்தி வுத்தங். தஸ்ஸாதி உப⁴தோவிப⁴ங்க³பரியாபன்னஸ்ஸ ஸிக்கா²பத³ஸ்ஸ.

    Sambhinnasamuṭṭhānānīti aññehi sādhāraṇasamuṭṭhānāni. Ādimhi tāva purimanayeti sabbapaṭhame paññattivāre āgatanayaṃ sandhāya vadati, tattha pana paññattivāre ‘‘paṭhamaṃ pārājikaṃ kattha paññattanti, vesāliyaṃ paññatta’’ntiādinā (pari. 1) nidānampi dissati eva. Paratoti āgatabhāvaṃ pana sandhāya parato āgate sutte dissatīti veditabbanti vuttaṃ. Tassāti ubhatovibhaṅgapariyāpannassa sikkhāpadassa.

    258. அனியதா பட²மிகாதி ஆபத்திங் அபெக்கி²த்வாவ இத்தி²லிங்க³ங் கதங், பட²மானியதங் ஸிக்கா²பத³ந்தி அத்தோ². பாளியங் நானுப³ந்தே⁴ பவத்தினிந்தி வுட்டா²பிதங் பவத்தினிங் அனநுப³ந்த⁴னஸிக்கா²பத³ங்.

    258.Aniyatā paṭhamikāti āpattiṃ apekkhitvāva itthiliṅgaṃ kataṃ, paṭhamāniyataṃ sikkhāpadanti attho. Pāḷiyaṃ nānubandhe pavattininti vuṭṭhāpitaṃ pavattiniṃ ananubandhanasikkhāpadaṃ.

    260. ஏளகலோமஸிக்கா²பத³வத்து²ஸ்மிங் ‘‘பி⁴க்கு²னியோ ஏளகலோமானி தோ⁴வந்தியோ ரஜந்தியோ விஜடெந்தியோ ரிஞ்சந்தி உத்³தே³ஸங் பரிபுச்ச²’’ந்தி (பாரா॰ 576) ஆக³தத்தா இமங் ரிஞ்சந்தி-பத³ங் க³ஹெத்வா ஸிக்கா²பத³ங் உபலக்கி²தந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘விப⁴ங்கே³ ‘ரிஞ்சந்தி உத்³தே³ஸ’ந்தி ஆக³தங் ஏளகலோமதோ⁴வாபனஸிக்கா²பத³’’ந்தி ஆஹ.

    260.Eḷakalomasikkhāpadavatthusmiṃ ‘‘bhikkhuniyo eḷakalomāni dhovantiyo rajantiyo vijaṭentiyo riñcanti uddesaṃ paripuccha’’nti (pārā. 576) āgatattā imaṃ riñcanti-padaṃ gahetvā sikkhāpadaṃ upalakkhitanti dassento ‘‘vibhaṅge ‘riñcanti uddesa’nti āgataṃ eḷakalomadhovāpanasikkhāpada’’nti āha.

    வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³ந்தி அஸமயே வஸ்ஸிகஸாடிகபரியேஸனஸிக்கா²பத³ங் (பாரா॰ 626 ஆத³யோ). ரதனஸிக்கா²பத³ந்தி ரதனங் வா ரதனஸம்மதங் வா படிஸாமனஸிக்கா²பத³ங் (பாசி॰ 502 ஆத³யோ).

    Vassikasāṭikasikkhāpadanti asamaye vassikasāṭikapariyesanasikkhāpadaṃ (pārā. 626 ādayo). Ratanasikkhāpadanti ratanaṃ vā ratanasammataṃ vā paṭisāmanasikkhāpadaṃ (pāci. 502 ādayo).

    265. பாளியங் பு³த்³த⁴ஞாணேனாதி படிவித்³த⁴ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணேன.

    265. Pāḷiyaṃ buddhañāṇenāti paṭividdhasabbaññutaññāṇena.

    267. ‘‘ந தே³ஸெந்தி ததா²க³தா’’தி ஏதேன ச²த்தபாணிஸ்ஸ த⁴ம்மதே³ஸனாபடிக்கே²பங் த³ஸ்ஸேதி.

    267.‘‘Na desenti tathāgatā’’ti etena chattapāṇissa dhammadesanāpaṭikkhepaṃ dasseti.

    269. அகதந்தி அஞ்ஞேஹி அமிஸ்ஸீகதங், நியதஸமுட்டா²னந்தி அத்தோ². அகதந்தி வா புப்³பே³ அனாக³தங், அபி⁴னவந்தி அத்தோ².

    269.Akatanti aññehi amissīkataṃ, niyatasamuṭṭhānanti attho. Akatanti vā pubbe anāgataṃ, abhinavanti attho.

    270. ஸமுட்டா²னஞ்ஹி ஸங்கே²பந்தி எத்த² ஸங்கி²பந்தி ஸங்க³ய்ஹந்தி ஸதி³ஸஸமுட்டா²னானி எத்தா²தி ஸங்கே²போ, ஸமுட்டா²னஸீஸங். நேதி வினேதி காயவசீது³ச்சரிதந்தி நெத்தி, வினயபாளி, ஸா ஏவ த⁴ம்மோதி நெத்தித⁴ம்மோதி ஆஹ ‘‘வினயபாளித⁴ம்மஸ்ஸா’’தி.

    270.Samuṭṭhānañhi saṅkhepanti ettha saṅkhipanti saṅgayhanti sadisasamuṭṭhānāni etthāti saṅkhepo, samuṭṭhānasīsaṃ. Neti vineti kāyavacīduccaritanti netti, vinayapāḷi, sā eva dhammoti nettidhammoti āha ‘‘vinayapāḷidhammassā’’ti.

    ஸமுட்டா²னஸீஸவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஸமுட்டா²னஸீஸவண்ணனா • Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact