O lume a cunoașterii

    Sănătate

    Fructele și extractele de plante conțin compuși bioactivi care pot ajuta la tratarea sau prevenirea bolilor. Pentru a caracteriza și înțelege mecanismul lor de acțiune, cercetători de la universități și instituții de cercetare din Brazilia și Germania au efectuat studii independente, dar complementare. »
    Un grup multidisciplinar de cercetători de la Universitatea din Granada, Spania, a investigat efectele unei diete bazate pe lapte de capră fermentat pentru recuperarea din anemie feriprivă, cea mai comună din lume. »
    Beneficiile potențiale ale curcuminei cuprind proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, neuroprotecție, îmbunătățirea funcției creierului, beneficii cardiovasculare și sănătate digestivă și chiar efecte antitumorale. »
    Antibioticele, vaccinurile și medicamentele antiinflamatoare ar putea reduce riscul de demență, potrivit unor cercetări de la universitățile din Cambridge și Exeter, Marea Britanie, care au analizat datele de sănătate de la peste 130 de milioane de persoane. »
    Bărbații obezi se confruntă cu un debut mai devreme al declinului cognitiv în comparație cu femeile, arată un studiu realizat de Imperial College London, Marea Britanie, subliniind rolul sănătății cardiovasculare în riscul de demență. »
    Unul din patru pacienți cu leziuni cerebrale severe care nu pot să se miște sau să vorbească – deoarece sunt într-o comă prelungită, vegetativă sau de conștienţă minimă – este încă capabil să îndeplinească sarcini mentale complexe, »
    Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Guangzhou și de la Universitatea Jinan din China au efectuat experimente atât pe apa moale, cât și pe apa de la robinet bogată în minerale, introducând nanoplastice și microplastice înainte de a fierbe apa și de a filtra orice precipitate. »
    Practica mindfulness poate conduce participanții să experimenteze dezcorporalizarea și unitatea conform unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie. »
    Cercetătorii de la Universitatea din Granada au efectuat un studiu care a identificat variante genetice care leagă depresia și obezitatea. Aceast studiu este rezultatul primei analize genomice care investighează comorbiditatea, adică prezența a două sau mai multe boli în același timp la o persoană. »
    Mai multe cercetări efectuate la Universitatea din Granada, Spania, pe modele animale și studii preliminare pe oameni arată că lumina verde poate ajuta la reducerea durerii cronice. »
    Primii ani de viață sunt cruciali pentru dezvoltarea și maturizarea corespunzătoare a creierului. Tulburările cerebrale în această etapă, cum ar fi rănile, infecțiile, stresul sau malnutriția, pot afecta profund funcția și comportamentul creierului de-a lungul vieții. »
    Genele pot influența vârsta la care fetele au prima menstruație prin accelerarea creșterii în greutate în copilărie, un factor de risc cunoscut pentru pubertatea timpurie, a descoperit un studiu condus de cercetători de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie. »
    O echipă de cercetători de la Duke-NUS Medical School din Singapore și Imperial College London a efectuat un studiu pe animale de laborator, dezvăluind că blocarea unei proteine ​​cunoscute sub numele de interleukin-11 a prelungit durata de viață a animalelor și a prevenit problemele de sănătate legate de vârstă. »
    Oamenii de știință au dezvoltat o strategie inovatoare pentru a combate virusul care provoacă covid-19, încapsulând uleiuri esențiale din rozmarin și cuișoare în nanopurtători de lipide (molecule de grăsime extrem de mici). »
    Violența împotriva femeilor este o problemă globală presantă la care se adaugă încă una în domeniul sănătății, după cum rezultă dintr-un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Granada, Spania. »
    Tehnica cunoscută sub numele de stimulare magnetică transcraniană a fost utilizată în studiul și tratamentul diferitelor afecțiuni de sănătate, inclusiv depresia, boala Parkinson, obezitatea, durerea cronică și bolile neuromusculare. Cercetătorii de la Universitatea din São Paulo, Brazilia, și de la Universitatea Aalto, Finlanda, au îmbunătățit practica prin asocierea dintre robotică și neuronavigație. »
    Supraviețuitorii cancerului de sân prezintă un risc semnificativ mai mare de a dezvolta un al doilea cancer, inclusiv cancer endometrial și ovarian pentru femei și cancer de prostată pentru bărbați, potrivit unor noi cercetări care studiază datele de la aproape 600000 de pacienți din Marea Britanie. »
    Se știe că o dietă bogată în fibre are mai multe beneficii pentru sănătate. Studiile științifice indică protecția împotriva unor boli precum cancerul și diabetul. Cu toate acestea, exact modul în care fibrele interacționează cu intestinele și cu microorganismele care le colonizează – microbiota intestinală – este puțin înțeles. »
    Hrănirea regulată a copiilor cu produse cu arahide până la vârsta de 5 ani, a redus rata alergiei la arahide în adolescență cu 71%, chiar și atunci când copiii au evitat produsele cu arahide timp de mai mulți ani. »
    Cercetători de la Universitatea São Paulo, Brazilia, de la Universitatea din Toronto și Princess Margaret Cancer Center din Canada au raportat pentru prima dată utilizarea eficientă a unui anumit tip de fototerapie pentru a eradica melanomul ocular la animale de laborator. »
    Stările repetate de furie cresc riscul unei persoane de a dezvolta boli de inimă prin limitarea capacității vaselor de sânge de a se deschide, potrivit unui nou studiu susținut de National Institutes of Health din Statele Unite. »
    O echipă de cercetători, de la Institutul de Cercetare Biosanitară din Granada, Spania și de la Unitatea de excelență MNat, a dezvoltat o metodă care ar putea îmbunătăți detectarea timpurie a melanomului, cel mai agresiv tip de cancer de piele. »
    Persoanele care au suferit maltratări în copilărie – cum ar fi abuzul emoțional, fizic și sexual sau neglijarea emoțională și fizică – sunt predispuse să dezvolte boli mintale pe parcursul întregii vieți, risc ce persistă decenii după maltratare. »
    Somnul neregulat și orele târzii de culcare duc la note mai slabe și mai multe probleme de comportament legate de școală în rândul adolescenților, sugerează un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Stony Brook din Statele Unite. »
    Otrăvurile și veninurile pot părea înfricoșătoare la prima vedere. În natură, animalele veninoase injectează toxine capabile să modifice metabolismul altui animal și chiar să-l omoare, dar sunt considerate și instrumente valoroase pentru știință. »
    Propolisul, folosit multă vreme în medicina populară, a atras atenția comunității științifice după ce a demonstrat diverse beneficii pentru sănătate, printre care acțiuni antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene, imunomodulatoare și antitumorale. »
    S-a demonstrat că o nanoemulsie care conține particule de curcumină – o substanță cunoscută pentru acțiunea sa antioxidantă și antiinflamatoare – este capabilă să moduleze microbiota intestinală la animalele de laborator care sufereau de inflamație în acest organ. »
    Oamenii de știință de la Serviciul de Cercetare Agricolă al USDA, Centrul de Cercetare pentru Nutriție Umană Grand Forks și Universitatea din Massachusetts, din Statele Unite, au examinat modul în care butiratul, unul dintre acizii grași cu lanț scurt găsiți în intestin, suprimă creșterea celulelor canceroase de colon. »
    Ouăle crude și produsele din ouă pot transporta Salmonella și pot provoca boli și focare de origine alimentară și chiar deces, în anumite circumstanțe. O soluție simplă la agenții patogeni de origine alimentară din ouă ar fi pasteurizarea tuturor ouălor crude înainte de a fi consumate. »
    Cercetătorii de National Institutes of Health, din Statele Unite, au dezvoltat un test de sânge pentru a diagnostica rapid și ieftin sarcoidoza, o boală inflamatorie cronică marcată de creșterea unor granuloame în plămâni și în alte organe din corpul uman. »
    Numărul copiilor care dezvoltă boala celiacă pare să crească şi oamenii de ştiinţă încearcă să identifice orice factori care ar putea juca un rol. Cercetătorii de la Universitatea Federico II din Napoli, Italia, şi-au îndreptat atenţia spre rolul infecţiilor respiratorii la copiii cu risc. »
    Cercetătorii de la Universitatea Yale din New Haven, Statele Unite, au descoperit că bacteriile din intestinul subţire pot trece în alte organe şi pot induce un răspuns autoimun, ceea ce ar putea deschide o nouă cale de tratament pentru afecţiunile cronice autoimune, cum ar fi lupusul sistemic şi boala hepatică autoimună. »
    Se pare că există o comunicare constantă între microflora intestinală şi codul genetic al organismului şi în acest mod, bacteriile pot ajuta la combaterea infecţiilor şi la prevenirea cancerului. »
    Cantitatea de fibre din dieta unei persoane poate influenţa creşterea în greutate, zahărul din sânge, sensibilitatea la insulină şi sănătatea colonului. »
    Cercetătorii de la Mailman School of Public Health a Universităţii Columbia, Ferkauf Graduate School of Psychology şi Albert Einstein College of Medicine, Statele Unite, au studiat legătura dintre alergiile alimentare şi anxietatea şi depresia din copilărie. »
    Oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare a Cancerului din Leuven, Belgia, în colaborare cu echipa de la Universitatea Liberă din Bruxelles au descoperit originea celulară a melanomului, o formă mortală de cancer de piele. »
    Noi cercetări lămuresc modului în care bacteriile intestinale pot influenţa comportamentele asemănătoare anxietăţii, prin modificarea numărului de moleculele biologice numite microRNA (miRNA) în creier. »
    Există dovezi care leagă funcţia creierului de compoziţia bacteriilor intestinale, dar modul în care funcţionează această relaţie este încă un mister. »
    Cercetătorii de la George Mason University, Washington, Statele Unite, au descoperit o scădere a fluxului sanguin la femeile cu bulimie în partea creierului implicat în gândirea autocritică, fapt ce susţine ideea că aceste persoane folosesc alimentele pentru a evita gândurile negative despre ei înşişi. »






    © 1991-2025 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact