Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā

    2. ஸாணவாஸித்தே²ரபேதவத்து²வண்ணனா

    2. Sāṇavāsittherapetavatthuvaṇṇanā

    குண்டி³னாக³ரியோ தே²ரோதி இத³ங் ஸத்த²ரி வேளுவனே விஹரந்தே ஆயஸ்மதோ ஸாணவாஸித்தே²ரஸ்ஸ ஞாதிபேதே ஆரப்³ப⁴ வுத்தங். அதீதே கிர பா³ராணஸியங் கிதவஸ்ஸ நாம ரஞ்ஞோ புத்தோ உய்யானகீளங் கீளித்வா நிவத்தந்தோ ஸுனெத்தங் நாம பச்சேகபு³த்³த⁴ங் பிண்டா³ய சரித்வா நக³ரதோ நிக்க²மந்தங் தி³ஸ்வா இஸ்ஸரியமத³மத்தோ ஹுத்வா ‘‘கத²ஞ்ஹி நாம மய்ஹங் அஞ்ஜலிங் அகத்வா அயங் முண்ட³கோ க³ச்ச²தீ’’தி பது³ட்ட²சித்தோ ஹத்தி²க்க²ந்த⁴தோ ஓதரித்வா ‘‘கச்சி தே பிண்ட³பாதோ லத்³தோ⁴’’தி ஆலபந்தோ ஹத்த²தோ பத்தங் க³ஹெத்வா பத²வியங் பாதெத்வா பி⁴ந்தி³. அத² நங் ஸப்³ப³த்த² தாதி³பா⁴வப்பத்தியா நிப்³பி³காரங் கருணாவிப்பா²ரஸோமனஸ்ஸனிபாதபஸன்னசித்தமேவ ஓலோகெந்தங் அட்டா²னாகா⁴தேன தூ³ஸிதசித்தோ ‘‘கிங் மங் கிதவஸ்ஸ ரஞ்ஞோ புத்தங் ந ஜானாஸி, த்வங் ஓலோகயந்தோ மய்ஹங் கிங் கரிஸ்ஸஸீ’’தி வத்வா அவஹஸந்தோ பக்காமி. பக்கந்தமத்தஸ்ஸேவ சஸ்ஸ நரகக்³கி³தா³ஹபடிபா⁴கோ³ ப³லவஸரீரதா³ஹோ உப்பஜ்ஜி. ஸோ தேன மஹாஸந்தாபேனாபி⁴பூ⁴தகாயோ அதிபா³ள்ஹங் து³க்க²வேத³னாபி⁴துன்னோ காலங் கத்வா அவீசீமஹானிரயே நிப்³ப³த்தி.

    Kuṇḍināgariyo theroti idaṃ satthari veḷuvane viharante āyasmato sāṇavāsittherassa ñātipete ārabbha vuttaṃ. Atīte kira bārāṇasiyaṃ kitavassa nāma rañño putto uyyānakīḷaṃ kīḷitvā nivattanto sunettaṃ nāma paccekabuddhaṃ piṇḍāya caritvā nagarato nikkhamantaṃ disvā issariyamadamatto hutvā ‘‘kathañhi nāma mayhaṃ añjaliṃ akatvā ayaṃ muṇḍako gacchatī’’ti paduṭṭhacitto hatthikkhandhato otaritvā ‘‘kacci te piṇḍapāto laddho’’ti ālapanto hatthato pattaṃ gahetvā pathaviyaṃ pātetvā bhindi. Atha naṃ sabbattha tādibhāvappattiyā nibbikāraṃ karuṇāvipphārasomanassanipātapasannacittameva olokentaṃ aṭṭhānāghātena dūsitacitto ‘‘kiṃ maṃ kitavassa rañño puttaṃ na jānāsi, tvaṃ olokayanto mayhaṃ kiṃ karissasī’’ti vatvā avahasanto pakkāmi. Pakkantamattasseva cassa narakaggidāhapaṭibhāgo balavasarīradāho uppajji. So tena mahāsantāpenābhibhūtakāyo atibāḷhaṃ dukkhavedanābhitunno kālaṃ katvā avīcīmahāniraye nibbatti.

    ஸோ தத்த² த³க்கி²ணபஸ்ஸேன வாமபஸ்ஸேன உத்தானோ அவகுஜ்ஜோதி ப³ஹூஹி பகாரேஹி பரிவத்தித்வா சதுராஸீதி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி பச்சித்வா ததோ சுதோ பேதேஸு அபிரிமிதகாலங் கு²ப்பிபாஸாதி³து³க்க²ங் அனுப⁴வித்வா ததோ சுதோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ குண்டி³னக³ரஸ்ஸ ஸமீபே கேவட்டகா³மே நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸ ஜாதிஸ்ஸரஞாணங் உப்பஜ்ஜி, தேன ஸோ புப்³பே³ அத்தனா அனுபூ⁴தபுப்³ப³ங் து³க்க²ங் அனுஸ்ஸரந்தோ வயப்பத்தோபி பாபப⁴யேன ஞாதகேஹிபி ஸத்³தி⁴ங் மச்ச²ப³ந்த⁴னத்த²ங் ந க³ச்ச²தி. தேஸு க³ச்ச²ந்தேஸு மச்சே² கா⁴தேதுங் அனிச்ச²ந்தோ நிலீயதி, க³தோ ச ஜாலங் பி⁴ந்த³தி, ஜீவந்தே வா மச்சே² க³ஹெத்வா உத³கே விஸ்ஸஜ்ஜேதி, தஸ்ஸ தங் கிரியங் அரோசந்தா ஞாதகா கே³ஹதோ தங் நீஹரிங்ஸு. ஏகோ பனஸ்ஸ பா⁴தா ஸினேஹப³த்³த⁴ஹத³யோ அஹோஸி.

    So tattha dakkhiṇapassena vāmapassena uttāno avakujjoti bahūhi pakārehi parivattitvā caturāsīti vassasahassāni paccitvā tato cuto petesu apirimitakālaṃ khuppipāsādidukkhaṃ anubhavitvā tato cuto imasmiṃ buddhuppāde kuṇḍinagarassa samīpe kevaṭṭagāme nibbatti. Tassa jātissarañāṇaṃ uppajji, tena so pubbe attanā anubhūtapubbaṃ dukkhaṃ anussaranto vayappattopi pāpabhayena ñātakehipi saddhiṃ macchabandhanatthaṃ na gacchati. Tesu gacchantesu macche ghātetuṃ anicchanto nilīyati, gato ca jālaṃ bhindati, jīvante vā macche gahetvā udake vissajjeti, tassa taṃ kiriyaṃ arocantā ñātakā gehato taṃ nīhariṃsu. Eko panassa bhātā sinehabaddhahadayo ahosi.

    தேன ச ஸமயேன ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ குண்டி³னக³ரங் உபனிஸ்ஸாய ஸாணபப்³ப³தே விஹரதி. அத² ஸோ கேவட்டபுத்தோ ஞாதகேஹி பரிச்சத்தோ ஹுத்வா இதோ சிதோ ச பரிப்³ப⁴மந்தோ தங் பதே³ஸங் பத்தோ போ⁴ஜனவேலாய தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகங் உபஸங்கமி. தே²ரோ தங் புச்சி²த்வா போ⁴ஜனேன அத்தி²கபா⁴வங் ஞத்வா தஸ்ஸ ப⁴த்தங் த³த்வா கதப⁴த்தகிச்சோ ஸப்³ப³ங் தங் பவத்திங் ஞத்வா த⁴ம்மகதா²ய பஸன்னமானஸங் ஞத்வா ‘‘பப்³ப³ஜிஸ்ஸஸி, ஆவுஸோ’’தி? ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே, பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி. தே²ரோ தங் பப்³பா³ஜெத்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் ப⁴க³வதோ ஸந்திகங் அக³மாஸி. அத² நங் ஸத்தா² ஆஹ – ‘‘ஆனந்த³, இமங் ஸாமணேரங் அனுகம்பெய்யாஸீ’’தி. ஸோ ச அகதகுஸலத்தா அப்பலாபோ⁴ அஹோஸி. அத² நங் ஸத்தா² அனுக்³க³ண்ஹந்தோ பி⁴க்கூ²னங் பரிபோ⁴க³த்தா²ய பானீயக⁴டானங் பரிபூரணே நியோஜேஸி. தங் தி³ஸ்வா உபாஸகா தஸ்ஸ ப³ஹூனி நிச்சப⁴த்தானி பட்ட²பேஸுங்.

    Tena ca samayena āyasmā ānando kuṇḍinagaraṃ upanissāya sāṇapabbate viharati. Atha so kevaṭṭaputto ñātakehi pariccatto hutvā ito cito ca paribbhamanto taṃ padesaṃ patto bhojanavelāya therassa santikaṃ upasaṅkami. Thero taṃ pucchitvā bhojanena atthikabhāvaṃ ñatvā tassa bhattaṃ datvā katabhattakicco sabbaṃ taṃ pavattiṃ ñatvā dhammakathāya pasannamānasaṃ ñatvā ‘‘pabbajissasi, āvuso’’ti? ‘‘Āma, bhante, pabbajissāmī’’ti. Thero taṃ pabbājetvā tena saddhiṃ bhagavato santikaṃ agamāsi. Atha naṃ satthā āha – ‘‘ānanda, imaṃ sāmaṇeraṃ anukampeyyāsī’’ti. So ca akatakusalattā appalābho ahosi. Atha naṃ satthā anuggaṇhanto bhikkhūnaṃ paribhogatthāya pānīyaghaṭānaṃ paripūraṇe niyojesi. Taṃ disvā upāsakā tassa bahūni niccabhattāni paṭṭhapesuṃ.

    ஸோ அபரேன ஸமயேன லத்³தூ⁴பஸம்பதோ³ அரஹத்தங் பத்வா தே²ரோ ஹுத்வா த்³வாத³ஸஹி பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸாணபப்³ப³தே வஸி. தஸ்ஸ பன ஞாதகா பஞ்சஸதமத்தா அனுபசிதகுஸலகம்மா உபசிதமச்சே²ராதி³பாபத⁴ம்மா காலங் கத்வா பேதேஸு நிப்³ப³த்திங்ஸு. தஸ்ஸ பன மாதாபிதரோ ‘‘ஏஸ அம்ஹேஹி புப்³பே³ கே³ஹதோ நிக்கட்³டி⁴தோ’’தி ஸாரஜ்ஜமானா தங் அனுபஸங்கமித்வா தஸ்மிங் ப³த்³த⁴ஸினேஹங் பா⁴திகங் பேஸேஸுங். ஸோ தே²ரஸ்ஸ கா³மங் பிண்டா³ய பவிட்ட²ஸமயே த³க்கி²ணஜாணுமண்ட³லங் பத²வியங் பதிட்டா²பெத்வா கதஞ்ஜலீ அத்தானங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘மாதா பிதா ச தே, ப⁴ந்தே’’திஆதி³கா³தா² அவோச. குண்டி³னாக³ரியோ தே²ரோதிஆத³யோ பன ஆதி³தோ பஞ்ச கா³தா² தாஸங் ஸம்ப³ந்த⁴த³ஸ்ஸனத்த²ங் த⁴ம்மஸங்கா³ஹகேஹி ட²பிதா.

    So aparena samayena laddhūpasampado arahattaṃ patvā thero hutvā dvādasahi bhikkhūhi saddhiṃ sāṇapabbate vasi. Tassa pana ñātakā pañcasatamattā anupacitakusalakammā upacitamaccherādipāpadhammā kālaṃ katvā petesu nibbattiṃsu. Tassa pana mātāpitaro ‘‘esa amhehi pubbe gehato nikkaḍḍhito’’ti sārajjamānā taṃ anupasaṅkamitvā tasmiṃ baddhasinehaṃ bhātikaṃ pesesuṃ. So therassa gāmaṃ piṇḍāya paviṭṭhasamaye dakkhiṇajāṇumaṇḍalaṃ pathaviyaṃ patiṭṭhāpetvā katañjalī attānaṃ dassetvā ‘‘mātā pitā ca te, bhante’’tiādigāthā avoca. Kuṇḍināgariyo therotiādayo pana ādito pañca gāthā tāsaṃ sambandhadassanatthaṃ dhammasaṅgāhakehi ṭhapitā.

    408.

    408.

    ‘‘குண்டி³னாக³ரியோ தே²ரோ, ஸாணவாஸினிவாஸிகோ;

    ‘‘Kuṇḍināgariyo thero, sāṇavāsinivāsiko;

    பொட்ட²பாதோ³தி நாமேன, ஸமணோ பா⁴விதிந்த்³ரியோ.

    Poṭṭhapādoti nāmena, samaṇo bhāvitindriyo.

    409.

    409.

    ‘‘தஸ்ஸ மாதா பிதா பா⁴தா, து³க்³க³தா யமலோகிகா;

    ‘‘Tassa mātā pitā bhātā, duggatā yamalokikā;

    பாபகம்மங் கரித்வான, பேதலோகங் இதோ க³தா.

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gatā.

    410.

    410.

    ‘‘தே து³க்³க³தா ஸூசிகட்டா, கிலந்தா நக்³கி³னோ கிஸா;

    ‘‘Te duggatā sūcikaṭṭā, kilantā naggino kisā;

    உத்தஸந்தா மஹத்தாஸா, ந த³ஸ்ஸெந்தி குரூரினோ.

    Uttasantā mahattāsā, na dassenti kurūrino.

    411.

    411.

    ‘‘தஸ்ஸ பா⁴தா விதரித்வா, நக்³கோ³ ஏகபதே²ககோ;

    ‘‘Tassa bhātā vitaritvā, naggo ekapathekako;

    சதுகுண்டி³கோ ப⁴வித்வான, தே²ரஸ்ஸ த³ஸ்ஸயீதுமங்.

    Catukuṇḍiko bhavitvāna, therassa dassayītumaṃ.

    412.

    412.

    ‘‘தே²ரோ சாமனஸிகத்வா, துண்ஹீபூ⁴தோ அதிக்கமி;

    ‘‘Thero cāmanasikatvā, tuṇhībhūto atikkami;

    ஸோ ச விஞ்ஞாபயீ தே²ரங், ‘பா⁴தா பேதக³தோ அஹங்’.

    So ca viññāpayī theraṃ, ‘bhātā petagato ahaṃ’.

    413.

    413.

    ‘‘மாதா பிதா ச தே ப⁴ந்தே, து³க்³க³தா யமலோகிகா;

    ‘‘Mātā pitā ca te bhante, duggatā yamalokikā;

    பாபகம்மங் கரித்வான, பேதலோகங் இதோ க³தா.

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gatā.

    414.

    414.

    ‘‘தேன து³க்³க³தா ஸூசிகட்டா, கிலந்தா நக்³கி³னோ கிஸா;

    ‘‘Tena duggatā sūcikaṭṭā, kilantā naggino kisā;

    உத்தஸந்தா மஹத்தாஸா, ந த³ஸ்ஸெந்தி குரூரினோ.

    Uttasantā mahattāsā, na dassenti kurūrino.

    415.

    415.

    ‘‘அனுகம்பஸ்ஸு காருணிகோ, த³த்வா அன்வாதி³ஸாஹி நோ;

    ‘‘Anukampassu kāruṇiko, datvā anvādisāhi no;

    தவ தி³ன்னேன தா³னேன, யாபெஸ்ஸந்தி குரூரினோ’’தி.

    Tava dinnena dānena, yāpessanti kurūrino’’ti.

    408-9. தத்த² குண்டி³னாக³ரியோ தே²ரோதி ஏவங்னாமகே நக³ரே ஜாதஸங்வட்³ட⁴த்தே²ரோ, ‘‘குண்டி³கனக³ரோ தே²ரோ’’திபி பாடோ², ஸோ ஏவத்தோ². ஸாணவாஸினிவாஸிகோதி ஸாணபப்³ப³தவாஸீ. பொட்ட²பாதோ³தி நாமேனாதி நாமேன பொட்ட²பாதோ³ நாம. ஸமணோதி ஸமிதபாபோ. பா⁴விதிந்த்³ரியோதி அரியமக்³க³பா⁴வனாய பா⁴விதஸத்³தா⁴தி³இந்த்³ரியோ, அரஹாதி அத்தோ². தஸ்ஸாதி தஸ்ஸ ஸாணவாஸித்தே²ரஸ்ஸ. து³க்³க³தாதி து³க்³க³திக³தா.

    408-9. Tattha kuṇḍināgariyo theroti evaṃnāmake nagare jātasaṃvaḍḍhatthero, ‘‘kuṇḍikanagaro thero’’tipi pāṭho, so evattho. Sāṇavāsinivāsikoti sāṇapabbatavāsī. Poṭṭhapādoti nāmenāti nāmena poṭṭhapādo nāma. Samaṇoti samitapāpo. Bhāvitindriyoti ariyamaggabhāvanāya bhāvitasaddhādiindriyo, arahāti attho. Tassāti tassa sāṇavāsittherassa. Duggatāti duggatigatā.

    410. ஸூசிகட்டாதி பூதினா லூக²க³த்தா அட்டகா, ஸூசிகாதி லத்³த⁴னாமாய கு²ப்பிபாஸாய அட்டா பீளிதா. ‘‘ஸூசிகண்டா²’’தி கேசி பட²ந்தி, ஸூசிசி²த்³த³ஸதி³ஸமுக²த்³வாராதி அத்தோ². கிலந்தாதி கிலந்தகாயசித்தா. நக்³கி³னோதி நக்³க³ரூபா நிச்சோளா. கிஸாதி அட்டி²த்தசமத்தஸரீரதாய கிஸதே³ஹா. உத்தஸந்தாதி ‘‘அயங் ஸமணோ அம்ஹாகங் புத்தோ’’தி ஒத்தப்பேன உத்ராஸங் ஆபஜ்ஜந்தா . மஹத்தாஸாதி அத்தனா புப்³பே³ கதகம்மங் படிச்ச ஸஞ்ஜாதமஹாப⁴யா. ந த³ஸ்ஸெந்தீதி அத்தானங் ந த³ஸ்ஸெந்தி, ஸம்முகீ²பா⁴வங் ந க³ச்ச²ந்தி. குரூரினோதி தா³ருணகம்மந்தா.

    410.Sūcikaṭṭāti pūtinā lūkhagattā aṭṭakā, sūcikāti laddhanāmāya khuppipāsāya aṭṭā pīḷitā. ‘‘Sūcikaṇṭhā’’ti keci paṭhanti, sūcichiddasadisamukhadvārāti attho. Kilantāti kilantakāyacittā. Nagginoti naggarūpā niccoḷā. Kisāti aṭṭhittacamattasarīratāya kisadehā. Uttasantāti ‘‘ayaṃ samaṇo amhākaṃ putto’’ti ottappena utrāsaṃ āpajjantā . Mahattāsāti attanā pubbe katakammaṃ paṭicca sañjātamahābhayā. Na dassentīti attānaṃ na dassenti, sammukhībhāvaṃ na gacchanti. Kurūrinoti dāruṇakammantā.

    411. தஸ்ஸ பா⁴தாதி ஸாணவாஸித்தே²ரஸ்ஸ பா⁴தா. விதரித்வாதி விதிண்ணோ ஹுத்வா, ஒத்தப்பஸந்தாஸப⁴யாதி அத்தோ². விதுரித்வாதி வா பாடோ², துரிதோ ஹுத்வா, தரமானரூபோ ஹுத்வாதி வுத்தங் ஹோதி. ஏகபதே²தி ஏகபதி³கமக்³கே³. ஏககோதி ஏகிகோ அது³தியோ. சதுகுண்டி³கோ ப⁴வித்வானாதி சதூஹி அங்கே³ஹி குண்டே³தி அத்தபா⁴வங் பவத்தேதீதி சதுகுண்டி³கோ, த்³வீஹி ஜாணூஹி த்³வீஹி ஹத்தே²ஹி க³ச்ச²ந்தோ திட்ட²ந்தோ ச, ஏவங்பூ⁴தோ ஹுத்வாதி அத்தோ². ஸோ ஹி ஏவங் புரதோ கோபீனபடிச்சா²த³னா ஹோதீதி ததா² அகாஸி. தே²ரஸ்ஸ த³ஸ்ஸயீதுமந்தி தே²ரஸ்ஸ அத்தானங் உத்³தி³ஸயி த³ஸ்ஸேஸி.

    411.Tassa bhātāti sāṇavāsittherassa bhātā. Vitaritvāti vitiṇṇo hutvā, ottappasantāsabhayāti attho. Vituritvāti vā pāṭho, turito hutvā, taramānarūpo hutvāti vuttaṃ hoti. Ekapatheti ekapadikamagge. Ekakoti ekiko adutiyo. Catukuṇḍiko bhavitvānāti catūhi aṅgehi kuṇḍeti attabhāvaṃ pavattetīti catukuṇḍiko, dvīhi jāṇūhi dvīhi hatthehi gacchanto tiṭṭhanto ca, evaṃbhūto hutvāti attho. So hi evaṃ purato kopīnapaṭicchādanā hotīti tathā akāsi. Therassa dassayītumanti therassa attānaṃ uddisayi dassesi.

    412. அமனஸிகத்வாதி ‘‘அயங் நாம ஏஸோ’’தி ஏவங் மனஸி அகரித்வா அனாவஜ்ஜெத்வா. ஸோ சாதி ஸோ பேதோ. பா⁴தா பேதக³தோ அஹந்தி ‘‘அஹங் அதீதத்தபா⁴வே பா⁴தா, இதா³னி பேதபூ⁴தோ இதா⁴க³தோ’’தி வத்வா விஞ்ஞாபயி தே²ரந்தி யோஜனா.

    412.Amanasikatvāti ‘‘ayaṃ nāma eso’’ti evaṃ manasi akaritvā anāvajjetvā. So cāti so peto. Bhātā petagato ahanti ‘‘ahaṃ atītattabhāve bhātā, idāni petabhūto idhāgato’’ti vatvā viññāpayi theranti yojanā.

    413-5. யதா² பன விஞ்ஞாபயி, தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘மாதா பிதா சா’’திஆதி³னா திஸ்ஸோ கா³தா² வுத்தா. தத்த² மாதா பிதா ச தேதி தவ மாதா ச பிதா ச. அனுகம்பஸ்ஸூதி அனுக்³க³ண்ஹ அனுத³யங் கரோஹி. அன்வாதி³ஸாஹீதி ஆதி³ஸ. நோதி அம்ஹாகங். தவ தி³ன்னேனாதி தயா தி³ன்னேன.

    413-5. Yathā pana viññāpayi, taṃ dassetuṃ ‘‘mātā pitā cā’’tiādinā tisso gāthā vuttā. Tattha mātā pitā ca teti tava mātā ca pitā ca. Anukampassūti anuggaṇha anudayaṃ karohi. Anvādisāhīti ādisa. Noti amhākaṃ. Tava dinnenāti tayā dinnena.

    தங் ஸுத்வா தே²ரோ யதா² படிபஜ்ஜி, தங் த³ஸ்ஸேதுங் –

    Taṃ sutvā thero yathā paṭipajji, taṃ dassetuṃ –

    416.

    416.

    ‘‘தே²ரோ சரித்வா பிண்டா³ய, பி⁴க்கூ² அஞ்ஞே ச த்³வாத³ஸ;

    ‘‘Thero caritvā piṇḍāya, bhikkhū aññe ca dvādasa;

    ஏகஜ்ஜ²ங் ஸன்னிபதிங்ஸு, ப⁴த்தவிஸ்ஸக்³க³காரணா.

    Ekajjhaṃ sannipatiṃsu, bhattavissaggakāraṇā.

    417.

    417.

    ‘‘தே²ரோ ஸப்³பே³வ தே ஆஹ, யதா²லத்³த⁴ங் த³தா³த² மே;

    ‘‘Thero sabbeva te āha, yathāladdhaṃ dadātha me;

    ஸங்க⁴ப⁴த்தங் கரிஸ்ஸாமி, அனுகம்பாய ஞாதினங்.

    Saṅghabhattaṃ karissāmi, anukampāya ñātinaṃ.

    418.

    418.

    ‘‘நிய்யாத³யிங்ஸு தே²ரஸ்ஸ, தே²ரோ ஸங்க⁴ங் நிமந்தயி;

    ‘‘Niyyādayiṃsu therassa, thero saṅghaṃ nimantayi;

    த³த்வா அன்வாதி³ஸி தே²ரோ, மாது பிது ச பா⁴துனோ;

    Datvā anvādisi thero, mātu pitu ca bhātuno;

    ‘இத³ங் மே ஞாதீனங் ஹோது, ஸுகி²தா ஹொந்து ஞாதயோ’.

    ‘Idaṃ me ñātīnaṃ hotu, sukhitā hontu ñātayo’.

    419.

    419.

    ‘‘ஸமனந்தரானுத்³தி³ட்டே², போ⁴ஜனங் உத³பஜ்ஜத²;

    ‘‘Samanantarānuddiṭṭhe, bhojanaṃ udapajjatha;

    ஸுசிங் பணீதங் ஸம்பன்னங், அனேகரஸப்³யஞ்ஜனங்.

    Suciṃ paṇītaṃ sampannaṃ, anekarasabyañjanaṃ.

    420.

    420.

    ‘‘ததோ உத்³த³ஸ்ஸயீ பா⁴தா, வண்ணவா ப³லவா ஸுகீ²;

    ‘‘Tato uddassayī bhātā, vaṇṇavā balavā sukhī;

    பஹூதங் போ⁴ஜனங் ப⁴ந்தே, பஸ்ஸ நக்³கா³ம்ஹஸே மயங்;

    Pahūtaṃ bhojanaṃ bhante, passa naggāmhase mayaṃ;

    ததா² ப⁴ந்தே பரக்கம, யதா² வத்த²ங் லபா⁴மஸே.

    Tathā bhante parakkama, yathā vatthaṃ labhāmase.

    421.

    421.

    ‘‘தே²ரோ ஸங்காரகூடம்ஹா, உச்சினித்வான நந்தகே;

    ‘‘Thero saṅkārakūṭamhā, uccinitvāna nantake;

    பிலோதிகங் படங் கத்வா, ஸங்கே⁴ சாதுத்³தி³ஸே அதா³.

    Pilotikaṃ paṭaṃ katvā, saṅghe cātuddise adā.

    422.

    422.

    ‘‘த³த்வா அன்வாதி³ஸீ தே²ரோ, மாது பிது ச பா⁴துனோ;

    ‘‘Datvā anvādisī thero, mātu pitu ca bhātuno;

    ‘இத³ங் மே ஞாதீனங் ஹோது, ஸுகி²தா ஹொந்து ஞாதயோ’.

    ‘Idaṃ me ñātīnaṃ hotu, sukhitā hontu ñātayo’.

    423.

    423.

    ‘‘ஸமனந்தரானுத்³தி³ட்டே², வத்தா²னி உத³பஜ்ஜிஸுங்;

    ‘‘Samanantarānuddiṭṭhe, vatthāni udapajjisuṃ;

    ததோ ஸுவத்த²வஸனோ, தே²ரஸ்ஸ த³ஸ்ஸயீதுமங்.

    Tato suvatthavasano, therassa dassayītumaṃ.

    424.

    424.

    ‘‘யாவதா நந்த³ராஜஸ்ஸ, விஜிதஸ்மிங் படிச்ச²தா³;

    ‘‘Yāvatā nandarājassa, vijitasmiṃ paṭicchadā;

    ததோ ப³ஹுதரா ப⁴ந்தே, வத்தா²னச்சா²த³னானி நோ.

    Tato bahutarā bhante, vatthānacchādanāni no.

    425.

    425.

    ‘‘கோஸெய்யகம்ப³லீயானி, கோ²மகப்பாஸிகானி ச;

    ‘‘Koseyyakambalīyāni, khomakappāsikāni ca;

    விபுலா ச மஹக்³கா⁴ ச, தேபாகாஸேவலம்ப³ரே.

    Vipulā ca mahagghā ca, tepākāsevalambare.

    426.

    426.

    ‘‘தே மயங் பரித³ஹாம, யங் யஞ்ஹி மனஸோ பியங்;

    ‘‘Te mayaṃ paridahāma, yaṃ yañhi manaso piyaṃ;

    ததா² ப⁴ந்தே பரக்கம, யதா² கே³ஹங் லபா⁴மஸே.

    Tathā bhante parakkama, yathā gehaṃ labhāmase.

    427.

    427.

    ‘‘தே²ரோ பண்ணகுடிங் கத்வா, ஸங்கே⁴ சாதுத்³தி³ஸே அதா³;

    ‘‘Thero paṇṇakuṭiṃ katvā, saṅghe cātuddise adā;

    த³த்வா ச அன்வாதி³ஸீ தே²ரோ, மாது பிது ச பா⁴துனோ;

    Datvā ca anvādisī thero, mātu pitu ca bhātuno;

    ‘இத³ங் மே ஞாதீனங் ஹோது, ஸுகி²தா ஹொந்து ஞாதயோ’.

    ‘Idaṃ me ñātīnaṃ hotu, sukhitā hontu ñātayo’.

    428.

    428.

    ‘‘ஸமனந்தரானுத்³தி³ட்டே², க⁴ரானி உத³பஜ்ஜிஸுங்;

    ‘‘Samanantarānuddiṭṭhe, gharāni udapajjisuṃ;

    கூடாகா³ரனிவேஸனா, விப⁴த்தா பா⁴க³ஸோ மிதா.

    Kūṭāgāranivesanā, vibhattā bhāgaso mitā.

    429.

    429.

    ‘‘ந மனுஸ்ஸேஸு ஈதி³ஸா, யாதி³ஸா நோ க⁴ரா இத⁴;

    ‘‘Na manussesu īdisā, yādisā no gharā idha;

    அபி தி³ப்³பே³ஸு யாதி³ஸா, தாதி³ஸா நோ க⁴ரா இத⁴.

    Api dibbesu yādisā, tādisā no gharā idha.

    430.

    430.

    ‘‘த³த்³த³ல்லமானா ஆபெ⁴ந்தி, ஸமந்தா சதுரோ தி³ஸா;

    ‘‘Daddallamānā ābhenti, samantā caturo disā;

    ததா² ப⁴ந்தே பரக்கம, யதா² பானீயங் லபா⁴மஸே.

    Tathā bhante parakkama, yathā pānīyaṃ labhāmase.

    431.

    431.

    ‘‘தே²ரோ கரணங் பூரெத்வா, ஸங்கே⁴ சாதுத்³தி³ஸே அதா³;

    ‘‘Thero karaṇaṃ pūretvā, saṅghe cātuddise adā;

    த³த்வா அன்வாதி³ஸீ தே²ரோ, மாது பிது ச பா⁴துனோ;

    Datvā anvādisī thero, mātu pitu ca bhātuno;

    ‘இத³ங் மே ஞாதீனங் ஹோது, ஸுகி²தா ஹொந்து ஞாதயோ’.

    ‘Idaṃ me ñātīnaṃ hotu, sukhitā hontu ñātayo’.

    432.

    432.

    ‘‘ஸமனந்தரானுத்³தி³ட்டே², பானீயங் உத³பஜ்ஜத²;

    ‘‘Samanantarānuddiṭṭhe, pānīyaṃ udapajjatha;

    க³ம்பீ⁴ரா சதுரஸ்ஸா ச, பொக்க²ரஞ்ஞோ ஸுனிம்மிதா.

    Gambhīrā caturassā ca, pokkharañño sunimmitā.

    433.

    433.

    ‘‘ஸீதோதி³கா ஸுப்பதித்தா², ஸீதா அப்படிக³ந்தி⁴யா;

    ‘‘Sītodikā suppatitthā, sītā appaṭigandhiyā;

    பது³முப்பலஸஞ்ச²ன்னா, வாரிகிஞ்ஜக்க²பூரிதா.

    Padumuppalasañchannā, vārikiñjakkhapūritā.

    434.

    434.

    ‘‘தத்த² ந்ஹத்வா பிவித்வா ச, தே²ரஸ்ஸ படித³ஸ்ஸயுங்;

    ‘‘Tattha nhatvā pivitvā ca, therassa paṭidassayuṃ;

    பஹூதங் பானீயங் ப⁴ந்தே, பாதா³ து³க்கா² ப²லந்தி நோ.

    Pahūtaṃ pānīyaṃ bhante, pādā dukkhā phalanti no.

    435.

    435.

    ‘‘ஆஹிண்ட³மானா க²ஞ்ஜாம, ஸக்க²ரே குஸகண்டகே;

    ‘‘Āhiṇḍamānā khañjāma, sakkhare kusakaṇṭake;

    ததா² ப⁴ந்தே பரக்கம, யதா² யானங் லபா⁴மஸே.

    Tathā bhante parakkama, yathā yānaṃ labhāmase.

    436.

    436.

    ‘‘தே²ரோ ஸிபாடிகங் லத்³தா⁴, ஸங்கே⁴ சாதுத்³தி³ஸே அதா³;

    ‘‘Thero sipāṭikaṃ laddhā, saṅghe cātuddise adā;

    த³த்வா அன்வாதி³ஸீ தே²ரோ, மாது பிது ச பா⁴துனோ;

    Datvā anvādisī thero, mātu pitu ca bhātuno;

    ‘இத³ங் மே ஞாதீனங் ஹோது, ஸுகி²தா ஹொந்து ஞாதயோ’.

    ‘Idaṃ me ñātīnaṃ hotu, sukhitā hontu ñātayo’.

    437.

    437.

    ‘‘ஸமனந்தரானுத்³தி³ட்டே² , பேதா ரதே²ன மாக³முங்;

    ‘‘Samanantarānuddiṭṭhe , petā rathena māgamuṃ;

    அனுகம்பிதம்ஹ ப⁴த³ந்தே, ப⁴த்தேனச்சா²த³னேன ச.

    Anukampitamha bhadante, bhattenacchādanena ca.

    438.

    438.

    ‘‘க⁴ரேன பானீயதா³னேன, யானதா³னேன சூப⁴யங்;

    ‘‘Gharena pānīyadānena, yānadānena cūbhayaṃ;

    முனிங் காருணிகங் லோகே, ப⁴ந்தே வந்தி³துமாக³தா’’தி. – கா³தா²யோ ஆஹங்ஸு;

    Muniṃ kāruṇikaṃ loke, bhante vanditumāgatā’’ti. – gāthāyo āhaṃsu;

    416-7. தத்த² தே²ரோ சரித்வா பிண்டா³யாதி தே²ரோ பிண்டா³பாதசாரிகாய சரித்வா. பி⁴க்கூ² அஞ்ஞே ச த்³வாத³ஸாதி தே²ரேன ஸஹ வஸந்தா அஞ்ஞே ச த்³வாத³ஸ பி⁴க்கூ² ஏகஜ்ஜ²ங் ஏகதோ ஸன்னிபதிங்ஸு. கஸ்மாதி சே? ப⁴த்தவிஸ்ஸக்³க³காரணாதி ப⁴த்தகிச்சகாரணா பு⁴ஞ்ஜனநிமித்தங். தேதி தே பி⁴க்கூ². யதா²லத்³த⁴ந்தி யங் யங் லத்³த⁴ங். த³தா³தா²தி தே³த².

    416-7. Tattha thero caritvā piṇḍāyāti thero piṇḍāpātacārikāya caritvā. Bhikkhū aññe ca dvādasāti therena saha vasantā aññe ca dvādasa bhikkhū ekajjhaṃ ekato sannipatiṃsu. Kasmāti ce? Bhattavissaggakāraṇāti bhattakiccakāraṇā bhuñjananimittaṃ. Teti te bhikkhū. Yathāladdhanti yaṃ yaṃ laddhaṃ. Dadāthāti detha.

    418. நிய்யாத³யிங்ஸூதி அத³ங்ஸு. ஸங்க⁴ங் நிமந்தயீதி தே ஏவ த்³வாத³ஸ பி⁴க்கூ² ஸங்கு⁴த்³தே³ஸவஸேன தங் ப⁴த்தங் தா³துங் நிமந்தேஸி. அன்வாதி³ஸீதி ஆதி³ஸி. தத்த² யேஸங் அன்வாதி³ஸி, தே த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘மாது பிது ச பா⁴துனோ, இத³ங் மே ஞாதீனங் ஹோது, ஸுகி²தா ஹொந்து ஞாதயோ’’தி வுத்தங்.

    418.Niyyādayiṃsūti adaṃsu. Saṅghaṃ nimantayīti te eva dvādasa bhikkhū saṅghuddesavasena taṃ bhattaṃ dātuṃ nimantesi. Anvādisīti ādisi. Tattha yesaṃ anvādisi, te dassetuṃ ‘‘mātu pitu ca bhātuno, idaṃ me ñātīnaṃ hotu, sukhitā hontu ñātayo’’ti vuttaṃ.

    419. ஸமனந்தரானுத்³தி³ட்டே²தி உத்³தி³ட்ட²ஸமனந்தரமேவ. போ⁴ஜனங் உத³பஜ்ஜதா²தி தேஸங் பேதானங் போ⁴ஜனங் உப்பஜ்ஜி. கீதி³ஸந்தி ஆஹ ‘‘ஸுசி’’ந்திஆதி³. தத்த² அனேகரஸப்³யஞ்ஜனந்தி நானாரஸேஹி ப்³யஞ்ஜனேஹி யுத்தங், அத² வா அனேகரஸங் அனேகப்³யஞ்ஜனஞ்ச. ததோதி போ⁴ஜனலாப⁴தோ பச்சா².

    419.Samanantarānuddiṭṭheti uddiṭṭhasamanantarameva. Bhojanaṃ udapajjathāti tesaṃ petānaṃ bhojanaṃ uppajji. Kīdisanti āha ‘‘suci’’ntiādi. Tattha anekarasabyañjananti nānārasehi byañjanehi yuttaṃ, atha vā anekarasaṃ anekabyañjanañca. Tatoti bhojanalābhato pacchā.

    420. உத்³த³ஸ்ஸயீ பா⁴தாதி பா⁴திகபூ⁴தோ பேதோ தே²ரஸ்ஸ அத்தானங் த³ஸ்ஸேஸி. வண்ணவா ப³லவா ஸுகீ²தி தேன போ⁴ஜனலாபே⁴ன தாவதே³வ ரூபஸம்பன்னோ ப³லஸம்பன்னோ ஸுகி²தோவ ஹுத்வா. பஹூதங் போ⁴ஜனங், ப⁴ந்தேதி, ப⁴ந்தே, தவ தா³னானுபா⁴வேன பஹூதங் அனப்பகங் போ⁴ஜனங் அம்ஹேஹி லத்³த⁴ங். பஸ்ஸ நக்³கா³ம்ஹஸேதி ஓலோகேஹி, நக்³கி³கா பன அம்ஹ, தஸ்மா ததா², ப⁴ந்தே, பரக்கம பயோக³ங் கரோஹி. யதா² வத்த²ங் லபா⁴மஸேதி யேன பகாரேன யாதி³ஸேன பயோகே³ன ஸப்³பே³வ மயங் வத்தா²னி லபெ⁴ய்யாம, ததா² வாயமதா²தி அத்தோ².

    420.Uddassayī bhātāti bhātikabhūto peto therassa attānaṃ dassesi. Vaṇṇavā balavā sukhīti tena bhojanalābhena tāvadeva rūpasampanno balasampanno sukhitova hutvā. Pahūtaṃ bhojanaṃ, bhanteti, bhante, tava dānānubhāvena pahūtaṃ anappakaṃ bhojanaṃ amhehi laddhaṃ. Passa naggāmhaseti olokehi, naggikā pana amha, tasmā tathā, bhante, parakkama payogaṃ karohi. Yathā vatthaṃ labhāmaseti yena pakārena yādisena payogena sabbeva mayaṃ vatthāni labheyyāma, tathā vāyamathāti attho.

    421. ஸங்காரகூடம்ஹாதி தத்த² தத்த² ஸங்காரட்டா²னதோ. உச்சினித்வானாதி க³வேஸனவஸேன க³ஹெத்வா. நந்தகேதி சி²ன்னபரியந்தே ச²ட்³டி³தது³ஸ்ஸக²ண்டே³ . தே பன யஸ்மா க²ண்ட³பூ⁴தா பிலோதிகா நாம ஹொந்தி, தாஹி ச தே²ரோ சீவரங் கத்வா ஸங்க⁴ஸ்ஸ அதா³ஸி, தஸ்மா ஆஹ ‘‘பிலோதிகங் படங் கத்வா, ஸங்கே⁴ சாதுத்³தி³ஸே அதா³’’தி. தத்த² ஸங்கே⁴ சாதுத்³தி³ஸே அதா³தி சதூஹிபி தி³ஸாஹி ஆக³தபி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ அதா³ஸி. ஸம்பதா³னத்தே² ஹி இத³ங் பு⁴ம்மவசனங்.

    421.Saṅkārakūṭamhāti tattha tattha saṅkāraṭṭhānato. Uccinitvānāti gavesanavasena gahetvā. Nantaketi chinnapariyante chaḍḍitadussakhaṇḍe . Te pana yasmā khaṇḍabhūtā pilotikā nāma honti, tāhi ca thero cīvaraṃ katvā saṅghassa adāsi, tasmā āha ‘‘pilotikaṃ paṭaṃ katvā, saṅghe cātuddise adā’’ti. Tattha saṅghe cātuddise adāti catūhipi disāhi āgatabhikkhusaṅghassa adāsi. Sampadānatthe hi idaṃ bhummavacanaṃ.

    423-4. ஸுவத்த²வஸனோதி ஸுந்த³ரவத்த²வஸனோ. தே²ரஸ்ஸ த³ஸ்ஸயீதுமந்தி தே²ரஸ்ஸ அத்தானங் த³ஸ்ஸயி த³ஸ்ஸேஸி, பாகடோ அஹோஸி. படிச்சா²த³யதி எத்தா²தி படிச்ச²தா³.

    423-4.Suvatthavasanoti sundaravatthavasano. Therassa dassayītumanti therassa attānaṃ dassayi dassesi, pākaṭo ahosi. Paṭicchādayati etthāti paṭicchadā.

    428-9. கூடாகா³ரனிவேஸனாதி கூடாகா³ரபூ⁴தா தத³ஞ்ஞனிவேஸனஸங்கா²தா ச க⁴ரா. லிங்க³விபல்லாஸவஸேன ஹேதங் வுத்தங். விப⁴த்தாதி ஸமசதுரஸ்ஸஆயதவட்டஸண்டா²னாதி³வஸேன விப⁴த்தா. பா⁴க³ஸோ மிதாதி பா⁴கே³ன பரிச்சி²ன்னா. நோதி அம்ஹாகங். இதா⁴தி இமஸ்மிங் பேதலோகே. அபி தி³ப்³பே³ஸூதி அபீதி நிபாதமத்தங், தே³வலோகேஸூதி அத்தோ².

    428-9.Kūṭāgāranivesanāti kūṭāgārabhūtā tadaññanivesanasaṅkhātā ca gharā. Liṅgavipallāsavasena hetaṃ vuttaṃ. Vibhattāti samacaturassaāyatavaṭṭasaṇṭhānādivasena vibhattā. Bhāgaso mitāti bhāgena paricchinnā. Noti amhākaṃ. Idhāti imasmiṃ petaloke. Api dibbesūti apīti nipātamattaṃ, devalokesūti attho.

    431. கரணந்தி த⁴மகரணங். பூரெத்வாதி உத³கஸ்ஸ பூரெத்வா. வாரிகிஞ்ஜக்க²பூரிதாதி தத்த² தத்த² வாரிமத்த²கே பது³முப்பலாதீ³னங் கேஸரபா⁴ரேஹி ஸஞ்சா²தி³தவஸேன பூரிதா. ப²லந்தீதி புப்ப²ந்தி, பண்ஹிகபரியந்தாதீ³ஸு விதா³லெந்தீதி அத்தோ².

    431.Karaṇanti dhamakaraṇaṃ. Pūretvāti udakassa pūretvā. Vārikiñjakkhapūritāti tattha tattha vārimatthake padumuppalādīnaṃ kesarabhārehi sañchāditavasena pūritā. Phalantīti pupphanti, paṇhikapariyantādīsu vidālentīti attho.

    435-6. ஆஹிண்ட³மானாதி விசரமானா. க²ஞ்ஜாமாதி க²ஞ்ஜனவஸேன க³ச்சா²ம. ஸக்க²ரே குஸகண்டகேதி ஸக்க²ரவதி குஸகண்டகவதி ச பூ⁴மிபா⁴கே³, ஸக்க²ரே குஸகண்டகே ச அக்கமந்தாதி அத்தோ². யானந்தி ரத²வய்ஹாதி³கங் யங்கிஞ்சி யானங். ஸிபாடிகந்தி ஏகபடலஉபாஹனங்.

    435-6.Āhiṇḍamānāti vicaramānā. Khañjāmāti khañjanavasena gacchāma. Sakkhare kusakaṇṭaketi sakkharavati kusakaṇṭakavati ca bhūmibhāge, sakkhare kusakaṇṭake ca akkamantāti attho. Yānanti rathavayhādikaṃ yaṃkiñci yānaṃ. Sipāṭikanti ekapaṭalaupāhanaṃ.

    437-8. ரதே²ன மாக³முந்தி மகாரோ பத³ஸந்தி⁴கரோ, ரதே²ன ஆக³மங்ஸு. உப⁴யந்தி உப⁴யேன தா³னேன, யானதா³னேன சேவ ப⁴த்தாதி³சதுபச்சயதா³னேன ச. பானீயதா³னேன ஹெத்த² பே⁴ஸஜ்ஜதா³னம்பி ஸங்க³ஹிதங். ஸேஸங் ஹெட்டா² வுத்தனயத்தா உத்தானமேவாதி.

    437-8.Rathena māgamunti makāro padasandhikaro, rathena āgamaṃsu. Ubhayanti ubhayena dānena, yānadānena ceva bhattādicatupaccayadānena ca. Pānīyadānena hettha bhesajjadānampi saṅgahitaṃ. Sesaṃ heṭṭhā vuttanayattā uttānamevāti.

    தே²ரோ தங் பவத்திங் ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸி. ப⁴க³வா தமத்த²ங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா ‘‘யதா² இமே ஏதரஹி, ஏவங் த்வம்பி இதோ அனந்தராதீதே அத்தபா⁴வே பேதோ ஹுத்வா மஹாது³க்க²ங் அனுப⁴வீ’’தி வத்வா தே²ரேன யாசிதோ ஸுத்தபேதவத்து²ங் கதெ²த்வா ஸம்பத்தபரிஸாய த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. தங் ஸுத்வா மஹாஜனோ ஸஞ்ஜாதஸங்வேகோ³ தா³னஸீலாதி³புஞ்ஞகம்மனிரதோ அஹோஸீதி.

    Thero taṃ pavattiṃ bhagavato ārocesi. Bhagavā tamatthaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā ‘‘yathā ime etarahi, evaṃ tvampi ito anantarātīte attabhāve peto hutvā mahādukkhaṃ anubhavī’’ti vatvā therena yācito suttapetavatthuṃ kathetvā sampattaparisāya dhammaṃ desesi. Taṃ sutvā mahājano sañjātasaṃvego dānasīlādipuññakammanirato ahosīti.

    ஸாணவாஸித்தே²ரபேதவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sāṇavāsittherapetavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 2. ஸாணவாஸீதே²ரபேதவத்து² • 2. Sāṇavāsītherapetavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact