Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi

    3. ஸஞ்சரித்தஸமுட்டா²னங்

    3. Sañcarittasamuṭṭhānaṃ

    260.

    260.

    ஸஞ்சரீ குடி விஹாரோ, தோ⁴வனஞ்ச படிக்³க³ஹோ;

    Sañcarī kuṭi vihāro, dhovanañca paṭiggaho;

    விஞ்ஞத்துத்தரி அபி⁴ஹட்டு²ங், உபி⁴ன்னங் தூ³தகேன ச.

    Viññattuttari abhihaṭṭhuṃ, ubhinnaṃ dūtakena ca.

    கோஸியா ஸுத்³த⁴த்³வேபா⁴கா³, ச²ப்³ப³ஸ்ஸானி நிஸீத³னங்;

    Kosiyā suddhadvebhāgā, chabbassāni nisīdanaṃ;

    ரிஞ்சந்தி ரூபிகா சேவ, உபோ⁴ நானப்பகாரகா.

    Riñcanti rūpikā ceva, ubho nānappakārakā.

    ஊனப³ந்த⁴னவஸ்ஸிகா, ஸுத்தங் விகப்பனேன ச;

    Ūnabandhanavassikā, suttaṃ vikappanena ca;

    த்³வாரதா³னஸிப்³பா³னி 1 ச, பூவபச்சயஜோதி ச.

    Dvāradānasibbāni 2 ca, pūvapaccayajoti ca.

    ரதனங் ஸூசி மஞ்சோ ச, தூலங் நிஸீத³னகண்டு³ ச;

    Ratanaṃ sūci mañco ca, tūlaṃ nisīdanakaṇḍu ca;

    வஸ்ஸிகா ச ஸுக³தேன, விஞ்ஞத்தி அஞ்ஞங் சேதாபனா.

    Vassikā ca sugatena, viññatti aññaṃ cetāpanā.

    த்³வே ஸங்கி⁴கா மஹாஜனிகா, த்³வே புக்³க³லலஹுகா க³ரு;

    Dve saṅghikā mahājanikā, dve puggalalahukā garu;

    த்³வே விகா⁴ஸா ஸாடிகா ச, ஸமணசீவரேன ச.

    Dve vighāsā sāṭikā ca, samaṇacīvarena ca.

    ஸமபஞ்ஞாஸிமே த⁴ம்மா, ச²ஹி டா²னேஹி ஜாயரே;

    Samapaññāsime dhammā, chahi ṭhānehi jāyare;

    காயதோ ந வாசாசித்தா, வாசதோ ந காயமனா.

    Kāyato na vācācittā, vācato na kāyamanā.

    காயவாசா ந ச சித்தா 3, காயசித்தா ந வாசிகா 4;

    Kāyavācā na ca cittā 5, kāyacittā na vācikā 6;

    வாசாசித்தா ந காயேன, தீஹி த்³வாரேஹி 7 ஜாயரே.

    Vācācittā na kāyena, tīhi dvārehi 8 jāyare.

    ச²ஸமுட்டா²னிகா ஏதே, ஸஞ்சரித்தேன ஸாதி³ஸா.

    Chasamuṭṭhānikā ete, sañcarittena sādisā.

    ஸஞ்சரித்தஸமுட்டா²னங் நிட்டி²தங்.

    Sañcarittasamuṭṭhānaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. த்³வாரதா³னஸிப்³பி³னீ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    2. dvāradānasibbinī (sī. syā.)
    3. ந சித்ததோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    4. ந வாசதோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    5. na cittato (sī. syā.)
    6. na vācato (sī. syā.)
    7. தீஹி டா²னேஹி (ஸ்யா॰)
    8. tīhi ṭhānehi (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / ஸஞ்சரித்தஸமுட்டா²னவண்ணனா • Sañcarittasamuṭṭhānavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஸமுட்டா²னஸீஸவண்ணனா • Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / ஸஞ்சரித்தஸமுட்டா²னவண்ணனா • Sañcarittasamuṭṭhānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact