Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā |
ஸஞ்சரித்தஸமுட்டா²னவண்ணனா
Sañcarittasamuṭṭhānavaṇṇanā
260. ஸஞ்சரீ குடி விஹாரோதி ஸஞ்சரித்தங் ஸஞ்ஞாசிகாய குடிகரணங் மஹல்லகவிஹாரகரணஞ்ச. தோ⁴வனஞ்ச படிக்³க³ஹோதி அஞ்ஞாதிகாய பி⁴க்கு²னியா புராணசீவரதோ⁴வாபனஞ்ச சீவரபடிக்³க³ஹணஞ்ச. விஞ்ஞத்துத்தரி அபி⁴ஹட்டு²ந்தி அஞ்ஞாதகங் க³ஹபதிங் சீவரவிஞ்ஞாபனங் ததுத்தரிஸாதி³யனஸிக்கா²பத³ஞ்ச. உபி⁴ன்னங் தூ³தகேன சாதி ‘‘சீவரசேதாபன்னங் உபக்க²டங் ஹோதீ’’தி ஆக³தஸிக்கா²பத³த்³வயஞ்ச தூ³தேன சீவரசேதாபன்னபஹிதஸிக்கா²பத³ஞ்ச.
260.Sañcarīkuṭi vihāroti sañcarittaṃ saññācikāya kuṭikaraṇaṃ mahallakavihārakaraṇañca. Dhovanañca paṭiggahoti aññātikāya bhikkhuniyā purāṇacīvaradhovāpanañca cīvarapaṭiggahaṇañca. Viññattuttari abhihaṭṭhunti aññātakaṃ gahapatiṃ cīvaraviññāpanaṃ tatuttarisādiyanasikkhāpadañca. Ubhinnaṃ dūtakena cāti ‘‘cīvaracetāpannaṃ upakkhaṭaṃ hotī’’ti āgatasikkhāpadadvayañca dūtena cīvaracetāpannapahitasikkhāpadañca.
கோஸியா ஸுத்³த⁴த்³வேபா⁴கா³, ச²ப்³ப³ஸ்ஸானி நிஸீத³னந்தி ‘‘கோஸியமிஸ்ஸகங் ஸந்த²த’’ந்திஆதீ³னி பஞ்ச ஸிக்கா²பதா³னி. ரிஞ்சந்தி ரூபிகா சேவாதி விப⁴ங்கே³ ‘‘ரிஞ்சந்தி உத்³தே³ஸ’’ந்தி ஆக³தங் ஏளகலோமதோ⁴வாபனங் ரூபியப்படிக்³க³ஹணஸிக்கா²பத³ஞ்ச. உபோ⁴ நானப்பகாரகாதி ரூபியஸங்வோஹாரகயவிக்கயஸிக்கா²பத³த்³வயங்.
Kosiyā suddhadvebhāgā, chabbassāni nisīdananti ‘‘kosiyamissakaṃ santhata’’ntiādīni pañca sikkhāpadāni. Riñcanti rūpikā cevāti vibhaṅge ‘‘riñcanti uddesa’’nti āgataṃ eḷakalomadhovāpanaṃ rūpiyappaṭiggahaṇasikkhāpadañca. Ubho nānappakārakāti rūpiyasaṃvohārakayavikkayasikkhāpadadvayaṃ.
ஊனப³ந்த⁴னவஸ்ஸிகாதி ஊனபஞ்சப³ந்த⁴னபத்தஸிக்கா²பத³ஞ்ச வஸ்ஸிகஸாடிகஸிக்கா²பத³ஞ்ச. ஸுத்தங் விகப்பனேன சாதி ஸுத்தங் விஞ்ஞாபெத்வா சீவரவாயாபனஞ்ச தந்தவாயே உபஸங்கமித்வா சீவரே விகப்பாபஜ்ஜனஞ்ச. த்³வாரதா³னஸிப்³பா³னி சாதி யாவ த்³வாரகோஸா அக்³க³ளட்ட²பனாய, ‘‘அஞ்ஞாதிகாய பி⁴க்கு²னியா சீவரங் த³தெ³ய்ய, சீவரங் ஸிப்³பெ³ய்யா’’தி வுத்தஸிக்கா²பத³த்தயங். பூவபச்சயஜோதி சாதி பூவேஹி வா மந்தே²ஹி வா அபி⁴ஹட்டு²ங் பவாரணாஸிக்கா²பத³ங் சாதுமாஸபச்சயப்பவாரணாஜோதிஸமாத³ஹனஸிக்கா²பதா³னி ச.
Ūnabandhanavassikāti ūnapañcabandhanapattasikkhāpadañca vassikasāṭikasikkhāpadañca. Suttaṃ vikappanena cāti suttaṃ viññāpetvā cīvaravāyāpanañca tantavāye upasaṅkamitvā cīvare vikappāpajjanañca. Dvāradānasibbāni cāti yāva dvārakosā aggaḷaṭṭhapanāya, ‘‘aññātikāya bhikkhuniyā cīvaraṃ dadeyya, cīvaraṃ sibbeyyā’’ti vuttasikkhāpadattayaṃ. Pūvapaccayajoti cāti pūvehi vā manthehi vā abhihaṭṭhuṃ pavāraṇāsikkhāpadaṃ cātumāsapaccayappavāraṇājotisamādahanasikkhāpadāni ca.
ரதனங் ஸூசி மஞ்சோ ச, தூலங் நிஸீத³னகண்டு³ ச, வஸ்ஸிகா ச ஸுக³தேனாதி ரதனஸிக்கா²பத³ஞ்சேவ ஸூசிக⁴ரஸிக்கா²பதா³தீ³னி ச ஸத்த ஸிக்கா²பதா³னி. விஞ்ஞத்தி அஞ்ஞங் சேதாபனா, த்³வே ஸங்கி⁴கா மஹாஜனிகா, த்³வே புக்³க³லலஹுகா க³ரூதி ‘‘யா பன பி⁴க்கு²னீ அஞ்ஞங் விஞ்ஞாபெத்வா அஞ்ஞங் விஞ்ஞாபெய்யா’’திஆதீ³னி நவ ஸிக்கா²பதா³னி. த்³வே விகா⁴ஸா ஸாடிகா சாதி ‘‘உச்சாரங் வா பஸ்ஸாவங் வா ஸங்காரங் வா விகா⁴ஸங் வா திரோகுட்டே வா திரோபாகாரே வா ச²ட்³டெ³ய்ய வா ச²ட்³டா³பெய்ய வா, ஹரிதே ச²ட்³டெ³ய்ய வா ச²ட்³டா³பெய்ய வா’’தி ஏவங் வுத்தானி த்³வே விகா⁴ஸஸிக்கா²பதா³னி ச உத³கஸாடிகாஸிக்கா²பத³ஞ்ச. ஸமணசீவரேன சாதி ‘‘ஸமணசீவரங் த³தெ³ய்யா’’தி இத³மேதங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங்.
Ratanaṃsūci mañco ca, tūlaṃ nisīdanakaṇḍu ca, vassikā ca sugatenāti ratanasikkhāpadañceva sūcigharasikkhāpadādīni ca satta sikkhāpadāni. Viññatti aññaṃ cetāpanā, dve saṅghikā mahājanikā, dve puggalalahukā garūti ‘‘yā pana bhikkhunī aññaṃ viññāpetvā aññaṃ viññāpeyyā’’tiādīni nava sikkhāpadāni. Dve vighāsā sāṭikā cāti ‘‘uccāraṃ vā passāvaṃ vā saṅkāraṃ vā vighāsaṃ vā tirokuṭṭe vā tiropākāre vā chaḍḍeyya vā chaḍḍāpeyya vā, harite chaḍḍeyya vā chaḍḍāpeyya vā’’ti evaṃ vuttāni dve vighāsasikkhāpadāni ca udakasāṭikāsikkhāpadañca. Samaṇacīvarena cāti ‘‘samaṇacīvaraṃ dadeyyā’’ti idametaṃ sandhāya vuttaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 3. ஸஞ்சரித்தஸமுட்டா²னங் • 3. Sañcarittasamuṭṭhānaṃ
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஸமுட்டா²னஸீஸவண்ணனா • Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / ஸஞ்சரித்தஸமுட்டா²னவண்ணனா • Sañcarittasamuṭṭhānavaṇṇanā