Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi |
7. ஸப்பாணகவக்³கோ³
7. Sappāṇakavaggo
1. ஸஞ்சிச்சபாணஸிக்கா²பத³-அத்த²யோஜனா
1. Sañciccapāṇasikkhāpada-atthayojanā
382. ஸப்பாணகவக்³க³ஸ்ஸ பட²மே உஸுங் அஸதி கி²பதி அனேனாதி இஸ்ஸாஸோதி கதே த⁴னுயேவ முக்²யதோ இஸ்ஸாஸோ நாம, த⁴னுக்³க³ஹா- சரியோ பன உபசாரேன. உஸுங் அஸதி கி²பதீதி இஸ்ஸாஸோதி கதே த⁴னுக்³க³ஹாசரியோ இஸ்ஸாஸோ நாம, இத⁴ பன உபசாரத்தோ² வா கத்துத்தோ² வா க³ஹேதப்³போ³தி ஆஹ ‘‘த⁴னுக்³க³ஹாசரியோ ஹோதீ’’தி. பப்³ப³ஜிதகாலே இஸ்ஸாஸஸ்ஸ அயுத்தத்தா வுத்தங் ‘‘கி³ஹிகாலே’’தி. வோரோபிதாதி எத்த² வி அவ புப்³ப³ஸ்ஸ ருஹதா⁴துஸ்ஸ அதி⁴ப்பாயத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங் ‘‘வியோஜிதா’’தி.
382. Sappāṇakavaggassa paṭhame usuṃ asati khipati anenāti issāsoti kate dhanuyeva mukhyato issāso nāma, dhanuggahā- cariyo pana upacārena. Usuṃ asati khipatīti issāsoti kate dhanuggahācariyo issāso nāma, idha pana upacārattho vā kattuttho vā gahetabboti āha ‘‘dhanuggahācariyo hotī’’ti. Pabbajitakāle issāsassa ayuttattā vuttaṃ ‘‘gihikāle’’ti. Voropitāti ettha vi ava pubbassa ruhadhātussa adhippāyatthaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘viyojitā’’ti.
யஸ்மா க³ச்ச²தீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஏதந்தி ‘‘ஜீவிதா வோரோபிதா’’திவசனங். கஸ்மா வோஹாரமத்தமேவ ஹோதி, நனு யதோ குதோசி யஸ்மிங் கிஸ்மிங்சி வியோஜிதே த்³வே வத்தூ²னி விய விஸுங் திட்ட²ந்தி பாணதோ ஜீவிதே வியோஜிதே பாணஜீவிதாபீதி ஆஹ ‘‘ந ஹெத்தா²’’திஆதி³. ஹீதி ஸச்சங். எத்தா²தி ‘‘ஜீவிதா வோரோபிதா’’திவசனே த³ஸ்ஸேதுந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. கிஞ்சி ஜீவிதங் நாமாதி யோஜனா. அயங் பனெத்த² அத்த²ஸம்ப³ந்தோ⁴ – ஸீஸாலங்காரே ஸீஸதோ வியோஜிதே ஸீஸங் அலங்காரதோ விஸுங் திட்ட²தி யதா², ஏவங் ஜீவிதே பாணதோ வியோஜிதே ஜீவிதங் பாணதோ விஸுங் ந திட்ட²தி நாமாதி. அஞ்ஞத³த்தூ²தி ஏகங்ஸேன. ‘‘பாண’’ந்தி ஸாமஞ்ஞதோ வுத்தோபி மனுஸ்ஸபாணஸ்ஸ பாராஜிகட்டா²னே க³ஹிதத்தா இத⁴ பாரிஸேஸஞாயேன திரச்சா²னபாணோவ க³ஹேதப்³போ³தி ஆஹ ‘‘திரச்சா²னக³தோயேவ பாணோ’’தி. தந்தி பாணங். மஹந்தே பன பாணேதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
Yasmā gacchatīti sambandho. Etanti ‘‘jīvitā voropitā’’tivacanaṃ. Kasmā vohāramattameva hoti, nanu yato kutoci yasmiṃ kismiṃci viyojite dve vatthūni viya visuṃ tiṭṭhanti pāṇato jīvite viyojite pāṇajīvitāpīti āha ‘‘na hetthā’’tiādi. Hīti saccaṃ. Etthāti ‘‘jīvitā voropitā’’tivacane dassetunti sambandho. Kiñci jīvitaṃ nāmāti yojanā. Ayaṃ panettha atthasambandho – sīsālaṅkāre sīsato viyojite sīsaṃ alaṅkārato visuṃ tiṭṭhati yathā, evaṃ jīvite pāṇato viyojite jīvitaṃ pāṇato visuṃ na tiṭṭhati nāmāti. Aññadatthūti ekaṃsena. ‘‘Pāṇa’’nti sāmaññato vuttopi manussapāṇassa pārājikaṭṭhāne gahitattā idha pārisesañāyena tiracchānapāṇova gahetabboti āha ‘‘tiracchānagatoyeva pāṇo’’ti. Tanti pāṇaṃ. Mahante pana pāṇeti sambandho.
385. ஸோதெ⁴ந்தோ அபனேதீதி யோஜனா. மங்கு³லோதி மனுஸ்ஸரத்தபோ ஏகோ கிமிவிஸேஸோ. ஸோ ஹி ரத்தபிவனத்தா²ய மங்க³தி இதோ சிதோ ச இமங் சிமஞ்ச டா²னங் க³ச்ச²தீதி ‘‘மங்கு³லோ’’தி வுச்சதி. பத³க்க²ரானஞ்ஹி அவிபரிதத்த²ங், ஸோதூனஞ்ச ஸஜ்ஜா²யோபதே³ஸலப⁴னத்த²ங் கத்த²சி டா²னே வசனத்தோ² வுத்தோதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். தஸ்ஸ பீ³ஜமேவ கு²த்³த³கட்டே²ன மங்கு³லபீ³ஜகங், தஸ்மிங். தந்தி மங்கு³லபீ³ஜகங். பி⁴ந்த³ந்தோ ஹுத்வாதி யோஜனாதி. பட²மங்.
385. Sodhento apanetīti yojanā. Maṅguloti manussarattapo eko kimiviseso. So hi rattapivanatthāya maṅgati ito cito ca imaṃ cimañca ṭhānaṃ gacchatīti ‘‘maṅgulo’’ti vuccati. Padakkharānañhi aviparitatthaṃ, sotūnañca sajjhāyopadesalabhanatthaṃ katthaci ṭhāne vacanattho vuttoti daṭṭhabbaṃ. Tassa bījameva khuddakaṭṭhena maṅgulabījakaṃ, tasmiṃ. Tanti maṅgulabījakaṃ. Bhindanto hutvāti yojanāti. Paṭhamaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 7. ஸப்பாணகவக்³கோ³ • 7. Sappāṇakavaggo
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 1. ஸஞ்சிச்சபாணஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Sañciccapāṇasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 1. ஸஞ்சிச்சஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Sañciccasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 1. ஸஞ்சிச்சபாணஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Sañciccapāṇasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 1. ஸஞ்சிச்சபாணஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Sañciccapāṇasikkhāpadavaṇṇanā