Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[349] 9. ஸந்தி⁴பே⁴த³ஜாதகவண்ணனா
[349] 9. Sandhibhedajātakavaṇṇanā
நேவ இத்தீ²ஸு ஸாமஞ்ஞந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ பேஸுஞ்ஞஸிக்கா²பத³ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகஸ்மிங் கிர ஸமயே ஸத்தா² ‘‘ச²ப்³ப³க்³கி³யா பி⁴க்கூ² பேஸுஞ்ஞங் உபஸங்ஹரந்தீ’’தி ஸுத்வா தே பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸச்சங் கிர தும்ஹே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கூ²னங் ப⁴ண்ட³னஜாதானங் கலஹஜாதானங் விவாதா³பன்னானங் பேஸுஞ்ஞங் உபஸங்ஹரத², தேன அனுப்பன்னானி சேவ ப⁴ண்ட³னானி உப்பஜ்ஜந்தி, உப்பன்னானி ச பி⁴ய்யோபா⁴வாய ஸங்வத்தந்தீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்ச’’ந்தி வுத்தே தே பி⁴க்கூ² க³ரஹித்வா ‘‘பி⁴க்க²வே, பிஸுணா வாசா நாம திகி²ணஸத்திபஹாரஸதி³ஸா, த³ள்ஹோ விஸ்ஸாஸோபி தாய கி²ப்பங் பி⁴ஜ்ஜதி, தஞ்ச பன க³ஹெத்வா அத்தனோ மெத்திபி⁴ந்த³னகஜனோ ஸீஹஉஸப⁴ஸதி³ஸோ ஹோதீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Neva itthīsu sāmaññanti idaṃ satthā jetavane viharanto pesuññasikkhāpadaṃ ārabbha kathesi. Ekasmiṃ kira samaye satthā ‘‘chabbaggiyā bhikkhū pesuññaṃ upasaṃharantī’’ti sutvā te pakkosāpetvā ‘‘saccaṃ kira tumhe, bhikkhave, bhikkhūnaṃ bhaṇḍanajātānaṃ kalahajātānaṃ vivādāpannānaṃ pesuññaṃ upasaṃharatha, tena anuppannāni ceva bhaṇḍanāni uppajjanti, uppannāni ca bhiyyobhāvāya saṃvattantī’’ti pucchitvā ‘‘sacca’’nti vutte te bhikkhū garahitvā ‘‘bhikkhave, pisuṇā vācā nāma tikhiṇasattipahārasadisā, daḷho vissāsopi tāya khippaṃ bhijjati, tañca pana gahetvā attano mettibhindanakajano sīhausabhasadiso hotī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ புத்தோ ஹுத்வா வயப்பத்தோ தக்கஸிலாயங் உக்³க³ஹிதஸிப்போ பிது அச்சயேன த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேஸி. ததா³ ஏகோ கோ³பாலகோ அரஞ்ஞே கோ³குலேஸு கா³வோ படிஜக்³கி³த்வா ஆக³ச்ச²ந்தோ ஏகங் க³ப்³பி⁴னிங் அஸல்லக்கெ²த்வா பஹாய ஆக³தோ. தஸ்ஸா ஏகாய ஸீஹியா ஸத்³தி⁴ங் விஸ்ஸாஸோ உப்பஜ்ஜி. தா உபோ⁴பி த³ள்ஹமித்தா ஹுத்வா ஏகதோ விசரந்தி. அபரபா⁴கே³ கா³வீ வச்ச²கங், ஸீஹீ ஸீஹபோதகங் விஜாயி. தே உபோ⁴பி ஜனா குலேன ஆக³தமெத்தியா த³ள்ஹமித்தா ஹுத்வா ஏகதோ விசரந்தி . அதே²கோ வனசரகோ அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா தேஸங் விஸ்ஸாஸங் தி³ஸ்வா அரஞ்ஞே உப்பஜ்ஜனகப⁴ண்ட³ங் ஆதா³ய பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ த³த்வா ‘‘அபி தே, ஸம்ம, கிஞ்சி அரஞ்ஞே அச்ச²ரியங் தி³ட்ட²புப்³ப³’’ந்தி ரஞ்ஞா புட்டோ² ‘‘தே³வ, அஞ்ஞங் கிஞ்சி ந பஸ்ஸாமி, ஏகங் பன ஸீஹஞ்ச உஸப⁴ஞ்ச அஞ்ஞமஞ்ஞங் விஸ்ஸாஸிகே ஏகதோ விசரந்தே அத்³த³ஸ’’ந்தி ஆஹ. ‘‘ஏதேஸங் ததியே உப்பன்னே ப⁴யங் ப⁴விஸ்ஸதி, யதா³ தேஸங் ததியங் பஸ்ஸதி, அத² மே ஆசிக்கெ²ய்யாஸீ’’தி. ‘‘ஸாது⁴, தே³வா’’தி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa putto hutvā vayappatto takkasilāyaṃ uggahitasippo pitu accayena dhammena rajjaṃ kāresi. Tadā eko gopālako araññe gokulesu gāvo paṭijaggitvā āgacchanto ekaṃ gabbhiniṃ asallakkhetvā pahāya āgato. Tassā ekāya sīhiyā saddhiṃ vissāso uppajji. Tā ubhopi daḷhamittā hutvā ekato vicaranti. Aparabhāge gāvī vacchakaṃ, sīhī sīhapotakaṃ vijāyi. Te ubhopi janā kulena āgatamettiyā daḷhamittā hutvā ekato vicaranti . Atheko vanacarako araññaṃ pavisitvā tesaṃ vissāsaṃ disvā araññe uppajjanakabhaṇḍaṃ ādāya bārāṇasiṃ gantvā rañño datvā ‘‘api te, samma, kiñci araññe acchariyaṃ diṭṭhapubba’’nti raññā puṭṭho ‘‘deva, aññaṃ kiñci na passāmi, ekaṃ pana sīhañca usabhañca aññamaññaṃ vissāsike ekato vicarante addasa’’nti āha. ‘‘Etesaṃ tatiye uppanne bhayaṃ bhavissati, yadā tesaṃ tatiyaṃ passati, atha me ācikkheyyāsī’’ti. ‘‘Sādhu, devā’’ti.
வனசரகே பன பா³ராணஸிங் க³தே ஏகோ ஸிங்கா³லோ ஸீஹஞ்ச உஸப⁴ஞ்ச உபட்ட²ஹி. வனசரகோ அரஞ்ஞங் க³ந்த்வா தங் தி³ஸ்வா ‘‘ததியஸ்ஸ உப்பன்னபா⁴வங் ரஞ்ஞோ கதெ²ஸ்ஸாமீ’’தி நக³ரங் க³தோ. ஸிங்கா³லோ சிந்தேஸி ‘‘மயா ட²பெத்வா ஸீஹமங்ஸஞ்ச உஸப⁴மங்ஸஞ்ச அஞ்ஞங் அகா²தி³தபுப்³ப³ங் நாம நத்தி², இமே பி⁴ந்தி³த்வா இமேஸங் மங்ஸங் கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ‘‘அயங் தங் ஏவங் வத³தி, அயங் தங் ஏவங் வத³தீ’’தி உபோ⁴பி தே அஞ்ஞமஞ்ஞங் பி⁴ந்தி³த்வா ந சிரஸ்ஸேவ கலஹங் காரெத்வா மரணாகாரப்பத்தே அகாஸி. வனசரகோபி க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ ‘‘தேஸங், தே³வ, ததியோ உப்பன்னோ’’தி ஆஹ. ‘‘கோ ஸோ’’தி? ‘‘ஸிங்கா³லோ, தே³வா’’தி. ராஜா ‘‘ஸோ உபோ⁴ மித்தே பி⁴ந்தி³த்வா மாராபெஸ்ஸதி, மயங் தேஸங் மதகாலே ஸம்பாபுணிஸ்ஸாமா’’தி வத்வா ரத²ங் அபி⁴ருய்ஹ வனசரகேன மக்³க³தே³ஸகேன க³ச்ச²ந்தோ தேஸு அஞ்ஞமஞ்ஞங் கலஹங் கத்வா ஜீவிதக்க²யங் பத்தேஸு ஸம்பாபுணி. ஸிங்கா³லோ பன ஹட்ட²துட்டோ² ஏகவாரங் ஸீஹஸ்ஸ மங்ஸங் கா²த³தி, ஏகவாரங் உஸப⁴ஸ்ஸ மங்ஸங் கா²த³தி. ராஜா தே உபோ⁴பி ஜீவிதக்க²யப்பத்தே தி³ஸ்வா ரதே² டி²தோவ ஸாரதி²னா ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –
Vanacarake pana bārāṇasiṃ gate eko siṅgālo sīhañca usabhañca upaṭṭhahi. Vanacarako araññaṃ gantvā taṃ disvā ‘‘tatiyassa uppannabhāvaṃ rañño kathessāmī’’ti nagaraṃ gato. Siṅgālo cintesi ‘‘mayā ṭhapetvā sīhamaṃsañca usabhamaṃsañca aññaṃ akhāditapubbaṃ nāma natthi, ime bhinditvā imesaṃ maṃsaṃ khādissāmī’’ti. So ‘‘ayaṃ taṃ evaṃ vadati, ayaṃ taṃ evaṃ vadatī’’ti ubhopi te aññamaññaṃ bhinditvā na cirasseva kalahaṃ kāretvā maraṇākārappatte akāsi. Vanacarakopi gantvā rañño ‘‘tesaṃ, deva, tatiyo uppanno’’ti āha. ‘‘Ko so’’ti? ‘‘Siṅgālo, devā’’ti. Rājā ‘‘so ubho mitte bhinditvā mārāpessati, mayaṃ tesaṃ matakāle sampāpuṇissāmā’’ti vatvā rathaṃ abhiruyha vanacarakena maggadesakena gacchanto tesu aññamaññaṃ kalahaṃ katvā jīvitakkhayaṃ pattesu sampāpuṇi. Siṅgālo pana haṭṭhatuṭṭho ekavāraṃ sīhassa maṃsaṃ khādati, ekavāraṃ usabhassa maṃsaṃ khādati. Rājā te ubhopi jīvitakkhayappatte disvā rathe ṭhitova sārathinā saddhiṃ sallapanto imā gāthā abhāsi –
189.
189.
‘‘நேவ இத்தீ²ஸு ஸாமஞ்ஞங், நாபி ப⁴க்கே²ஸு ஸாரதி²;
‘‘Neva itthīsu sāmaññaṃ, nāpi bhakkhesu sārathi;
அத²ஸ்ஸ ஸந்தி⁴பே⁴த³ஸ்ஸ, பஸ்ஸ யாவ ஸுசிந்திதங்.
Athassa sandhibhedassa, passa yāva sucintitaṃ.
190.
190.
‘‘அஸி திக்கோ²வ மங்ஸம்ஹி, பேஸுஞ்ஞங் பரிவத்ததி;
‘‘Asi tikkhova maṃsamhi, pesuññaṃ parivattati;
யத்தூ²ஸப⁴ஞ்ச ஸீஹஞ்ச, ப⁴க்க²யந்தி மிகா³த⁴மா.
Yatthūsabhañca sīhañca, bhakkhayanti migādhamā.
191.
191.
‘‘இமங் ஸோ ஸயனங் ஸேதி, யமிமங் பஸ்ஸஸி ஸாரதி²;
‘‘Imaṃ so sayanaṃ seti, yamimaṃ passasi sārathi;
யோ வாசங் ஸந்தி⁴பே⁴த³ஸ்ஸ, பிஸுணஸ்ஸ நிபோ³த⁴தி.
Yo vācaṃ sandhibhedassa, pisuṇassa nibodhati.
192.
192.
‘‘தே ஜனா ஸுக²மேத⁴ந்தி, நரா ஸக்³க³க³தாரிவ;
‘‘Te janā sukhamedhanti, narā saggagatāriva;
யே வாசங் ஸந்தி⁴பே⁴த³ஸ்ஸ, நாவபோ³த⁴ந்தி ஸாரதீ²’’தி.
Ye vācaṃ sandhibhedassa, nāvabodhanti sārathī’’ti.
தத்த² நேவ இத்தீ²ஸூதி ஸம்ம ஸாரதி², இமேஸங் த்³வின்னங் ஜனானங் நேவ இத்தீ²ஸு ஸாமஞ்ஞங் அத்தி² ந , ப⁴க்கே²ஸுபி. அஞ்ஞமேவ ஹி இத்தி²ங் ஸீஹோ ஸேவதி, அஞ்ஞங் உஸபோ⁴, அஞ்ஞங் ப⁴க்க²ங் ஸீஹோ கா²த³தி, அஞ்ஞங் உஸபோ⁴தி அத்தோ². அத²ஸ்ஸாதி ஏவங் கலஹகாரணே அவிஜ்ஜமானேபி அத² இமஸ்ஸ மித்தஸந்தி⁴பே⁴த³கஸ்ஸ து³ட்ட²ஸிங்கா³லஸ்ஸ ‘‘உபி⁴ன்னங் மங்ஸங் கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா இமே மாரெந்தஸ்ஸ பஸ்ஸ யாவ ஸுசிந்திதங், ஸுசிந்திதங் ஜாதந்தி அதி⁴ப்பாயோ. யத்தா²தி யஸ்மிங் பேஸுஞ்ஞே பரிவத்தமானே. உஸப⁴ஞ்ச ஸீஹஞ்ச மிகா³த⁴மா ஸிங்கா³லா கா²த³ந்தி, தங் பேஸுஞ்ஞங் மங்ஸம்ஹி திகி²ணோ அஸி விய மித்தபா⁴வங் சி²ந்த³ந்தமேவ பரிவத்ததீதி தீ³பேதி.
Tattha neva itthīsūti samma sārathi, imesaṃ dvinnaṃ janānaṃ neva itthīsu sāmaññaṃ atthi na , bhakkhesupi. Aññameva hi itthiṃ sīho sevati, aññaṃ usabho, aññaṃ bhakkhaṃ sīho khādati, aññaṃ usabhoti attho. Athassāti evaṃ kalahakāraṇe avijjamānepi atha imassa mittasandhibhedakassa duṭṭhasiṅgālassa ‘‘ubhinnaṃ maṃsaṃ khādissāmī’’ti cintetvā ime mārentassa passa yāva sucintitaṃ, sucintitaṃ jātanti adhippāyo. Yatthāti yasmiṃ pesuññe parivattamāne. Usabhañca sīhañca migādhamā siṅgālā khādanti, taṃ pesuññaṃ maṃsamhi tikhiṇo asi viya mittabhāvaṃ chindantameva parivattatīti dīpeti.
யமிமங் பஸ்ஸஸீதி ஸம்ம ஸாரதி², யங் இமங் பஸ்ஸஸி இமேஸங் த்³வின்னங் மதஸயனங், அஞ்ஞோபி யோ புக்³க³லோ ஸந்தி⁴பே⁴த³ஸ்ஸ பிஸுணஸ்ஸ பிஸுணவாசங் நிபோ³த⁴தி க³ண்ஹாதி, ஸோ இமங் ஸயனங் ஸேதி, ஏவமேவங் மரதீதி த³ஸ்ஸேதி. ஸுக²மேத⁴ந்தீதி ஸுக²ங் விந்த³ந்தி லப⁴ந்தி. நரா ஸக்³க³க³தாரிவாதி ஸக்³க³க³தா தி³ப்³ப³போ⁴க³ஸமங்கி³னோ நரா விய தே ஸுக²ங் விந்த³ந்தி. நாவபோ³த⁴ந்தீதி ந ஸாரதோ பச்செந்தி, தாதி³ஸங் பன வசனங் ஸுத்வா சோதெ³த்வா ஸாரெத்வா மெத்திங் அபி⁴ந்தி³த்வா பாகதிகாவ ஹொந்தீதி.
Yamimaṃ passasīti samma sārathi, yaṃ imaṃ passasi imesaṃ dvinnaṃ matasayanaṃ, aññopi yo puggalo sandhibhedassa pisuṇassa pisuṇavācaṃ nibodhati gaṇhāti, so imaṃ sayanaṃ seti, evamevaṃ maratīti dasseti. Sukhamedhantīti sukhaṃ vindanti labhanti. Narā saggagatārivāti saggagatā dibbabhogasamaṅgino narā viya te sukhaṃ vindanti. Nāvabodhantīti na sārato paccenti, tādisaṃ pana vacanaṃ sutvā codetvā sāretvā mettiṃ abhinditvā pākatikāva hontīti.
ராஜா இமா கா³தா² பா⁴ஸித்வா ஸீஹஸ்ஸ கேஸரசம்மனக²தா³டா² கா³ஹாபெத்வா நக³ரமேவ க³தோ.
Rājā imā gāthā bhāsitvā sīhassa kesaracammanakhadāṭhā gāhāpetvā nagarameva gato.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ பா³ராணஸிராஜா அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā bārāṇasirājā ahameva ahosi’’nti.
ஸந்தி⁴பே⁴த³ஜாதகவண்ணனா நவமா.
Sandhibhedajātakavaṇṇanā navamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 349. ஸந்தி⁴பே⁴த³ஜாதகங் • 349. Sandhibhedajātakaṃ