Mapamond

    Sângele lui Ludovic al XVI-lea este un fals

    În urma unui studiu, cercetătorii de la Institute of Evolutionary Biology din Barcelona, Spania, au ajuns la concluzia că proba de sânge de pe o batistă păstrată într-o tărtăcuţă frumos decorată, care se crezuse mult timp că aparţine regelui francez Ludovic al XVI-lea decapitat prin ghilotinare de revoluţionarii de la 1793, nu este a lui.



    Ludovic al XVI-lea în 1779. Pictură aflată la palatul Versailles.


    Oamenii de ştiinţă au secvenţiat genomul probei şi spun că este puţin probabil să aparţină regelui. Este probabil un fals făcut în secolul al 18-lea.

    Portretele epocii îl înfăţişează pe monarh având ochii albaştri, iar eşantionul de sânge aparţine unui om cu ochii mai degrabă căprui. Posibilitatea să fi avut ochii albaştri este de sub 3%.

    Înregistrările istorice şi corespondenţa cu soţia sa, Maria Antoaneta, îl arată pe rege ca fiind un om înalt, de 185 cm. Ori înălţimea medie din acel timp era de 167 cm. O persoana foarte înaltă are markeri genetici, iar în probă nu s-au găsit astfel de markeri. Deci nici în acest caz nu pare să fie vorba de rege.

    AND-ul probei sugerează că individul căruia îi aparţinea sângele avea strămoşi în Franţa şi Italia, în timp ce Ludovic al XVI-lea avea cei mai mulţi dintre strămoşi în Germania şi Polonia.

    Un alt studiu făcut anul trecut a comparat proba de sânge aflată pe batistă cu probe luate de la doi urmaşi în viaţă ai regelui şi a pus de asemenea la îndoială autenticitatea relicvei.

    26 APRILIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Norvegia, Groenlanda, Canada, Statele Unite şi Rusia au semnat un acord pe zece ani având ca scop menţinerea urşilor polari în toate habitatele lor actuale.
    Un zgomot misterios se aude în strâmtoarea Fury and Hecla, o zonă îndepărtată din nordul Canadei, iar specialiştii militari, chemaţi în ajutor, nu au găsit nici o explicaţie acestui fenomen.
    Un om de ştiinţă francez susţine că a găsit un alt portret sub cel mai celebru tablou al lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa.
    Mary Grams, o femeie de 84 de ani din Canada, a fost uimită să găsească inelul cu diamant pe care l-a pierdut în urmă cu 13 ani, după ce a reapărut cu un morcov care se dezvoltase prin el.
    Guvernul federal elveţian intenţionează să construiască un al doilea tub pentru tunelul rutier Gotthard din Alpi înainte de renovarea celui existent.
    Specialişti în medicină legală din Spania şi-au anunţat intenţia de a căuta într-o mănăstire din Madrid rămăşiţele lui Miguel de Cervantes.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact