Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த்³வேமாதிகாபாளி • Dvemātikāpāḷi

    ஸங்கா⁴தி³ஸேஸகண்டோ³

    Saṅghādisesakaṇḍo

    இமே கோ² பனாதி இதா³னி வத்தப்³பா³னங் அபி⁴முகீ²கரணங். ஆயஸ்மந்தோதி ஸன்னிபதிதானங் பியவசனேன ஆலபனங். தேரஸாதி க³ணனபரிச்சே²தோ³. ஸங்கா⁴தி³ஸேஸாதி ஏவங்னாமகா. த⁴ம்மாதி ஆபத்தியோ. உத்³தே³ஸங் ஆக³ச்ச²ந்தீதி ஸரூபேன உத்³தி³ஸிதப்³ப³தங் ஆக³ச்ச²ந்தி, ந நிதா³னே விய ‘‘யஸ்ஸ ஸியா ஆபத்தீ’’தி ஸாதா⁴ரணவசனமத்தேன.

    Imekho panāti idāni vattabbānaṃ abhimukhīkaraṇaṃ. Āyasmantoti sannipatitānaṃ piyavacanena ālapanaṃ. Terasāti gaṇanaparicchedo. Saṅghādisesāti evaṃnāmakā. Dhammāti āpattiyo. Uddesaṃ āgacchantīti sarūpena uddisitabbataṃ āgacchanti, na nidāne viya ‘‘yassa siyā āpattī’’ti sādhāraṇavacanamattena.

    1. ஸுக்கவிஸ்ஸட்டி²ஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    1. Sukkavissaṭṭhisikkhāpadavaṇṇanā

    ஸங்விஜ்ஜதி சேதனா அஸ்ஸாதி ஸஞ்சேதனா, ஸஞ்சேதனாவ ஸஞ்சேதனிகா, ஸஞ்சேதனா வா அஸ்ஸ அத்தீ²தி ஸஞ்சேதனிகா. ஸுக்கவிஸ்ஸட்டீ²தி ஸுக்கஸ்ஸ விஸ்ஸட்டி², ராகூ³பத்த²ம்பா⁴தீ³ஸு யேன கேனசி அங்க³ஜாதே கம்மஞ்ஞதங் பத்தே ஆரொக்³யாதீ³ஸு யங்கிஞ்சி அபதி³ஸித்வா அஜ்ஜ²த்தரூபாதீ³ஸு யத்த² கத்த²சி மோசனஸ்ஸாத³சேதனாய நிமித்தே உபக்கமந்தஸ்ஸ ஆஸயதா⁴துனானத்ததோ நீலாதி³வஸேன (பாரா॰ 239-240) த³ஸவிதே⁴ஸு ஸுக்கேஸு யஸ்ஸ கஸ்ஸசி ஸுக்கஸ்ஸ டா²னா சாவனாதி அத்தோ². அஞ்ஞத்ர ஸுபினந்தாதி யா ஸுபினே ஸுக்கவிஸ்ஸட்டி² ஹோதி, தங் ட²பெத்வா. ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோதி யா அஞ்ஞத்ர ஸுபினந்தா ஸஞ்சேதனிகா ஸுக்கவிஸ்ஸட்டி², அயங் ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ நாம ஆபத்தினிகாயோதி அத்தோ². வசனத்தோ² பனெத்த² ஸங்கோ⁴ ஆதி³ம்ஹி சேவ ஸேஸே ச இச்சி²தப்³போ³ அஸ்ஸாதி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ. கிங் வுத்தங் ஹோதி – இமங் ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜித்வா வுட்டா²துகாமஸ்ஸ யங் தங் ஆபத்திவுட்டா²னங், தஸ்ஸ ஆதி³ம்ஹி சேவ பரிவாஸதா³னத்தா²ய, ஆதி³தோ ஸேஸே மஜ்ஜே² மானத்ததா³னத்தா²ய மூலாய படிகஸ்ஸனேன வா ஸஹ மானத்ததா³னத்தா²ய, அவஸானே அப்³பா⁴னத்தா²ய ச ஸங்கோ⁴ இச்சி²தப்³போ³, ந ஹெத்த² ஏகம்பி கம்மங் வினா ஸங்கே⁴ன ஸக்கா காதுங். இதி ஸங்கோ⁴ ஆதி³ம்ஹி சேவ ஸேஸே ச இச்சி²தப்³போ³ அஸ்ஸாதி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோதி.

    Saṃvijjati cetanā assāti sañcetanā, sañcetanāva sañcetanikā, sañcetanā vā assa atthīti sañcetanikā. Sukkavissaṭṭhīti sukkassa vissaṭṭhi, rāgūpatthambhādīsu yena kenaci aṅgajāte kammaññataṃ patte ārogyādīsu yaṃkiñci apadisitvā ajjhattarūpādīsu yattha katthaci mocanassādacetanāya nimitte upakkamantassa āsayadhātunānattato nīlādivasena (pārā. 239-240) dasavidhesu sukkesu yassa kassaci sukkassa ṭhānā cāvanāti attho. Aññatra supinantāti yā supine sukkavissaṭṭhi hoti, taṃ ṭhapetvā. Saṅghādisesoti yā aññatra supinantā sañcetanikā sukkavissaṭṭhi, ayaṃ saṅghādiseso nāma āpattinikāyoti attho. Vacanattho panettha saṅgho ādimhi ceva sese ca icchitabbo assāti saṅghādiseso. Kiṃ vuttaṃ hoti – imaṃ āpattiṃ āpajjitvā vuṭṭhātukāmassa yaṃ taṃ āpattivuṭṭhānaṃ, tassa ādimhi ceva parivāsadānatthāya, ādito sese majjhe mānattadānatthāya mūlāya paṭikassanena vā saha mānattadānatthāya, avasāne abbhānatthāya ca saṅgho icchitabbo, na hettha ekampi kammaṃ vinā saṅghena sakkā kātuṃ. Iti saṅgho ādimhi ceva sese ca icchitabbo assāti saṅghādisesoti.

    ஸாவத்தி²யங் ஸெய்யஸகங் ஆரப்³ப⁴ உபக்கமித்வா அஸுசிமோசனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், ‘‘அஞ்ஞத்ர ஸுபினந்தா’’தி அயமெத்த² அனுபஞ்ஞத்தி, அஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, அனாணத்திகங். ஸசே பன பரேன அத்தனோ அங்க³ஜாதே உபக்கமங் காரெத்வா மோசாபேதி, ஆபஜ்ஜதியேவ. சேதெத்வா அந்தமஸோ ஆகாஸே கடிகம்பனேனபி நிமித்தே உபக்கமந்தஸ்ஸ ஸசே ந முச்சதி, து²ல்லச்சயங். ஸசே பன அந்தமஸோ யங் ஏகா கு²த்³த³கமக்கி²கா பிவெய்ய, தத்தகம்பி டா²னதோ முச்சதி, த³கஸோதங் அனோதிண்ணேபி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ. டா²னதோ பன சுதங் அவஸ்ஸமேவ த³கஸோதங் ஓதரதி, தஸ்மா ‘‘த³கஸோதங் ஓதிண்ணமத்தே ப³ஹி நிக்க²ந்தே வா அனிக்க²ந்தே வா ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ’’தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.237) அட்ட²கதா²ஸு வுத்தங். அனுபக்கமந்தஸ்ஸ ச, அமோசனாதி⁴ப்பாயஸ்ஸ ச, ஸுபினங் பஸ்ஸந்தஸ்ஸ ச, உம்மத்தகாதீ³னஞ்ச முத்தேபி அனாபத்தி. ஸீலவிபத்தி, சேதனா, உபக்கமோ , முச்சனந்தி இமானெத்த² தீணி அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி பட²மபாராஜிகே வுத்தஸதி³ஸானேவாதி.

    Sāvatthiyaṃ seyyasakaṃ ārabbha upakkamitvā asucimocanavatthusmiṃ paññattaṃ, ‘‘aññatra supinantā’’ti ayamettha anupaññatti, asādhāraṇapaññatti, anāṇattikaṃ. Sace pana parena attano aṅgajāte upakkamaṃ kāretvā mocāpeti, āpajjatiyeva. Cetetvā antamaso ākāse kaṭikampanenapi nimitte upakkamantassa sace na muccati, thullaccayaṃ. Sace pana antamaso yaṃ ekā khuddakamakkhikā piveyya, tattakampi ṭhānato muccati, dakasotaṃ anotiṇṇepi saṅghādiseso. Ṭhānato pana cutaṃ avassameva dakasotaṃ otarati, tasmā ‘‘dakasotaṃ otiṇṇamatte bahi nikkhante vā anikkhante vā saṅghādiseso’’ti (pārā. aṭṭha. 2.237) aṭṭhakathāsu vuttaṃ. Anupakkamantassa ca, amocanādhippāyassa ca, supinaṃ passantassa ca, ummattakādīnañca muttepi anāpatti. Sīlavipatti, cetanā, upakkamo , muccananti imānettha tīṇi aṅgāni. Samuṭṭhānādīni paṭhamapārājike vuttasadisānevāti.

    ஸுக்கவிஸ்ஸட்டி²ஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sukkavissaṭṭhisikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    2. காயஸங்ஸக்³க³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    2. Kāyasaṃsaggasikkhāpadavaṇṇanā

    து³தியே ஓதிண்ணோதி யக்கா²தீ³ஹி விய ஸத்தா அந்தோ உப்பஜ்ஜந்தேன ராகே³ன வா ஓதிண்ணோ, கூபாதீ³னி விய ஸத்தா அஸமபெக்கி²த்வா ரஜ்ஜனீயே டா²னே ரஜ்ஜந்தோ ஸயங் வா ராக³ங் ஓதிண்ணோ, காயஸங்ஸக்³க³ராக³ஸமங்கி³ஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். விபரிணதேன சித்தேனாதி பரிஸுத்³த⁴ப⁴வங்க³ஸந்ததிஸங்கா²தங் பகதிங் விஜஹித்வா அஞ்ஞதா² பவத்தேன, விரூபங் வா பரிணதேன யதா² பரிவத்தமானங் விரூபங் ஹோதி, ஏவங் வுத்தராக³வஸேன பரிவத்தெத்வா டி²தேன சித்தேனாதி அத்தோ². மாதுகா³மேன ஸத்³தி⁴ந்தி தத³ஹுஜாதாயபி ஜீவமானகமனுஸ்ஸித்தி²யா ஸத்³தி⁴ங். காயஸங்ஸக்³க³ங் ஸமாபஜ்ஜெய்யாதி ஹத்த²க்³க³ஹணாதி³கஆயஸம்பயோக³ங் காயமிஸ்ஸீபா⁴வங் ஸமாபஜ்ஜெய்ய. ஹத்த²க்³கா³ஹங் வாதிஆதி³ பனஸ்ஸ வித்தா²ரேன அத்த²த³ஸ்ஸனங். தத்த² ஹத்தோ² நாம கப்பரதோ பட்டா²ய யாவ அக்³க³னகா². வேணீ நாம வினந்தி⁴த்வா வா அவினந்தி⁴த்வா வா ஸுத்³த⁴கேஸேஹி வா நீலாதி³வண்ணஸுத்தகுஸுமகஹாபணமாலாஸுவண்ணசீரகமுத்தாவளிஆதீ³ஸு அஞ்ஞதரமிஸ்ஸேஹி வா கதகேஸகலாபஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். வேணிக்³க³ஹணேன செத்த² கேஸாபி க³ஹிதாயேவ ஸத்³தி⁴ங் லோமேஹி. இதி வுத்தலக்க²ணஸ்ஸ ஹத்த²ஸ்ஸ க³ஹணங் ஹத்த²க்³கா³ஹோ, வேணியா க³ஹணங் வேணிக்³கா³ஹோ. அவஸேஸஸ்ஸ ஸரீரஸ்ஸ பராமஸனங் அஞ்ஞதரஸ்ஸ வா அஞ்ஞதரஸ்ஸ வா அங்க³ஸ்ஸ பராமஸனங் நாம. யோ தங் ஹத்த²க்³கா³ஹங் வா வேணிக்³கா³ஹங் வா அஞ்ஞதரஸ்ஸ வா அஞ்ஞதரஸ்ஸ வா அங்க³ஸ்ஸ பராமஸனங் ஸமாபஜ்ஜெய்ய, தஸ்ஸ ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ நாம ஆபத்தினிகாயோ ஹோதீதி.

    Dutiye otiṇṇoti yakkhādīhi viya sattā anto uppajjantena rāgena vā otiṇṇo, kūpādīni viya sattā asamapekkhitvā rajjanīye ṭhāne rajjanto sayaṃ vā rāgaṃ otiṇṇo, kāyasaṃsaggarāgasamaṅgissetaṃ adhivacanaṃ. Vipariṇatena cittenāti parisuddhabhavaṅgasantatisaṅkhātaṃ pakatiṃ vijahitvā aññathā pavattena, virūpaṃ vā pariṇatena yathā parivattamānaṃ virūpaṃ hoti, evaṃ vuttarāgavasena parivattetvā ṭhitena cittenāti attho. Mātugāmena saddhinti tadahujātāyapi jīvamānakamanussitthiyā saddhiṃ. Kāyasaṃsaggaṃ samāpajjeyyāti hatthaggahaṇādikaāyasampayogaṃ kāyamissībhāvaṃ samāpajjeyya. Hatthaggāhaṃ vātiādi panassa vitthārena atthadassanaṃ. Tattha hattho nāma kapparato paṭṭhāya yāva agganakhā. Veṇī nāma vinandhitvā vā avinandhitvā vā suddhakesehi vā nīlādivaṇṇasuttakusumakahāpaṇamālāsuvaṇṇacīrakamuttāvaḷiādīsu aññataramissehi vā katakesakalāpassetaṃ adhivacanaṃ. Veṇiggahaṇena cettha kesāpi gahitāyeva saddhiṃ lomehi. Iti vuttalakkhaṇassa hatthassa gahaṇaṃ hatthaggāho, veṇiyā gahaṇaṃ veṇiggāho. Avasesassa sarīrassa parāmasanaṃ aññatarassa vā aññatarassa vā aṅgassa parāmasanaṃ nāma. Yo taṃ hatthaggāhaṃ vā veṇiggāhaṃ vā aññatarassa vā aññatarassa vā aṅgassa parāmasanaṃ samāpajjeyya, tassa saṅghādiseso nāma āpattinikāyo hotīti.

    ஸாவத்தி²யங் உதா³யித்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ காயஸங்ஸக்³க³ஸமாபஜ்ஜனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், அஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி , அனாணத்திகங், இத்தி²யா இத்தி²ஸஞ்ஞினோ அந்தமஸோ லோமேன லோமங் பு²ஸந்தஸ்ஸாபி, இத்தி²யா வா பு²ஸியமானஸ்ஸ ஸேவனாதி⁴ப்பாயேன வாயமித்வா ப²ஸ்ஸங் படிஜானந்தஸ்ஸ ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ. ஏகேன பன ஹத்தே²ன க³ஹெத்வா து³தியேன ஹத்தே²ன தி³வஸம்பி தத்த² தத்த² பு²ஸந்தஸ்ஸ ஏகாவ ஆபத்தி, அக்³க³ஹெத்வா பு²ஸந்தோ பன ஸசே ஸீஸதோ யாவ பாதா³, தாவ காயதோ ஹத்த²ங் அமோசெந்தோயேவ பு²ஸதி, ஏகாவ ஆபத்தி, பஞ்சன்னங் அங்கு³லீனங் ஏகதோ க³ஹணேபி ஏகாயேவ. ஸசே பன நானித்தீ²னங் பஞ்சங்கு³லியோ ஏகதோ க³ண்ஹாதி, பஞ்ச ஆபத்தியோ. இத்தி²யா வேமதிகஸ்ஸ, பண்ட³கபுரிஸதிரச்சா²னக³தஸஞ்ஞிஸ்ஸ ச து²ல்லச்சயங், ததா² காயேன காயப்படிப³த்³தே⁴ன, அமனுஸ்ஸித்தி²பண்ட³கேஹி ச ஸத்³தி⁴ங் காயஸங்ஸக்³கே³பி. மனுஸ்ஸித்தி²யா பன காயப்படிப³த்³தே⁴ன காயப்படிப³த்³தா⁴தீ³ஸு, புரிஸகாயபு²ஸனாதீ³ஸு ச து³க்கடங். இத்தி²யா பு²ஸியமானஸ்ஸ ஸேவனாதி⁴ப்பாயஸ்ஸாபி காயேன அவாயமித்வா ப²ஸ்ஸங் படிஜானந்தஸ்ஸ, மொக்கா²தி⁴ப்பாயேன இத்தி²ங் பு²ஸந்தஸ்ஸ, அஸஞ்சிச்ச, அஸ்ஸதியா, அஜானந்தஸ்ஸ, அஸாதி³யந்தஸ்ஸ, உம்மத்தகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. ஸீலவிபத்தி, மனுஸ்ஸித்தீ², இத்தி²ஸஞ்ஞிதா, காயஸங்ஸக்³க³ராகோ³, தேன ராகே³ன வாயாமோ, ஹத்த²க்³கா³ஹாதி³ஸமாபஜ்ஜனந்தி இமானெத்த² பஞ்ச அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி பட²மபாராஜிகே வுத்தஸதி³ஸானேவாதி.

    Sāvatthiyaṃ udāyittheraṃ ārabbha kāyasaṃsaggasamāpajjanavatthusmiṃ paññattaṃ, asādhāraṇapaññatti , anāṇattikaṃ, itthiyā itthisaññino antamaso lomena lomaṃ phusantassāpi, itthiyā vā phusiyamānassa sevanādhippāyena vāyamitvā phassaṃ paṭijānantassa saṅghādiseso. Ekena pana hatthena gahetvā dutiyena hatthena divasampi tattha tattha phusantassa ekāva āpatti, aggahetvā phusanto pana sace sīsato yāva pādā, tāva kāyato hatthaṃ amocentoyeva phusati, ekāva āpatti, pañcannaṃ aṅgulīnaṃ ekato gahaṇepi ekāyeva. Sace pana nānitthīnaṃ pañcaṅguliyo ekato gaṇhāti, pañca āpattiyo. Itthiyā vematikassa, paṇḍakapurisatiracchānagatasaññissa ca thullaccayaṃ, tathā kāyena kāyappaṭibaddhena, amanussitthipaṇḍakehi ca saddhiṃ kāyasaṃsaggepi. Manussitthiyā pana kāyappaṭibaddhena kāyappaṭibaddhādīsu, purisakāyaphusanādīsu ca dukkaṭaṃ. Itthiyā phusiyamānassa sevanādhippāyassāpi kāyena avāyamitvā phassaṃ paṭijānantassa, mokkhādhippāyena itthiṃ phusantassa, asañcicca, assatiyā, ajānantassa, asādiyantassa, ummattakādīnañca anāpatti. Sīlavipatti, manussitthī, itthisaññitā, kāyasaṃsaggarāgo, tena rāgena vāyāmo, hatthaggāhādisamāpajjananti imānettha pañca aṅgāni. Samuṭṭhānādīni paṭhamapārājike vuttasadisānevāti.

    காயஸங்ஸக்³க³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Kāyasaṃsaggasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    3. து³ட்டு²ல்லவாசாஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    3. Duṭṭhullavācāsikkhāpadavaṇṇanā

    ததியே ஓதிண்ணதா ச விபரிணதசித்ததா ச து³ட்டு²ல்லவாசஸ்ஸாத³ராக³வஸேன வேதி³தப்³பா³. மாதுகா³மந்தி து³ட்டு²ல்லாது³ட்டு²ல்லஸங்லக்க²ணஸமத்த²ங் மனுஸ்ஸித்தி²ங். து³ட்டு²ல்லாஹிவாசாஹீதி வச்சமக்³க³பஸ்ஸாவமக்³கே³மேது²னத⁴ம்மப்படிஸங்யுத்தாஹி வாசாஹி. ஓபா⁴ஸெய்யாதி அவபா⁴ஸெய்ய, வண்ணாவண்ணயாசனஆயாசனபுச்ச²னபடிபுச்ச²னஆசிக்க²ணானுஸாஸனஅக்கோஸனவஸேன நானப்பகாரங் அஸத்³த⁴ம்மவசனங் வதெ³ய்ய. யதா² தந்தி எத்த² ந்தி நிபாதமத்தங், யதா² யுவா யுவதிந்தி அத்தோ². ஏதேன ஓபா⁴ஸனே நிராஸங்கபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. மேது²னுபஸங்ஹிதாஹீதிஇத³ங் து³ட்டு²ல்லவாசாய ஸிகா²பத்தலக்க²ணத³ஸ்ஸனங். ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோதி த்³வின்னங் மக்³கா³னங் வஸேன வண்ணாவண்ணேஹி வா மேது²னயாசனாதீ³ஹி வா ‘‘ஸிக²ரணீஸி, ஸங்பி⁴ன்னாஸி, உப⁴தொப்³யஞ்ஜனகாஸீ’’தி இமேஸு தீஸு அஞ்ஞதரேன அக்கோஸவசனேன வா மாதுகா³மங் ஓபா⁴ஸந்தஸ்ஸ ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ நாம ஆபத்தினிகாயோ ஹோதீதி.

    Tatiye otiṇṇatā ca vipariṇatacittatā ca duṭṭhullavācassādarāgavasena veditabbā. Mātugāmanti duṭṭhullāduṭṭhullasaṃlakkhaṇasamatthaṃ manussitthiṃ. Duṭṭhullāhivācāhīti vaccamaggapassāvamaggemethunadhammappaṭisaṃyuttāhi vācāhi. Obhāseyyāti avabhāseyya, vaṇṇāvaṇṇayācanaāyācanapucchanapaṭipucchanaācikkhaṇānusāsanaakkosanavasena nānappakāraṃ asaddhammavacanaṃ vadeyya. Yathā tanti ettha nti nipātamattaṃ, yathā yuvā yuvatinti attho. Etena obhāsane nirāsaṅkabhāvaṃ dasseti. Methunupasaṃhitāhītiidaṃ duṭṭhullavācāya sikhāpattalakkhaṇadassanaṃ. Saṅghādisesoti dvinnaṃ maggānaṃ vasena vaṇṇāvaṇṇehi vā methunayācanādīhi vā ‘‘sikharaṇīsi, saṃbhinnāsi, ubhatobyañjanakāsī’’ti imesu tīsu aññatarena akkosavacanena vā mātugāmaṃ obhāsantassa saṅghādiseso nāma āpattinikāyo hotīti.

    ஸாவத்தி²யங் உதா³யித்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ து³ட்டு²ல்லவாசாஹி ஓபா⁴ஸனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், அஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, அனாணத்திகங், இத்தி²யா இத்தி²ஸஞ்ஞினோ அந்தமஸோ ஹத்த²முத்³தா³யபி வுத்தனயேன ஓபா⁴ஸந்தஸ்ஸ ஸசே ஸா தமத்த²ங் தஸ்மிங்யேவ க²ணே ஜானாதி, ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ. பண்ட³கே து²ல்லச்சயங். தஸ்மிங்யேவ இத்தி²ஸஞ்ஞினோ து³க்கடங். புனப்புனங் ஓபா⁴ஸந்தஸ்ஸ, ஸம்ப³ஹுலா ச இத்தி²யோ ஏகவாசாய ஓபா⁴ஸந்தஸ்ஸ வாசாக³ணனாய சேவ இத்தி²க³ணனாய ச ஆபத்தியோ. ஸசே யங் இத்தி²ங் ஓபா⁴ஸதி, ஸா ந ஜானாதி, து²ல்லச்சயங். அத⁴க்க²கங் உப்³ப⁴ஜாணுமண்ட³லங் ஆதி³ஸ்ஸ வண்ணாதி³ப⁴ணனேபி து²ல்லச்சயங். பண்ட³கே து³க்கடங், உப்³ப⁴க்க²கங் அதோ⁴ஜாணுமண்ட³லங் காயப்படிப³த்³த⁴ஞ்ச ஆதி³ஸ்ஸ வண்ணாதி³ப⁴ணனே ஸப்³ப³த்த² து³க்கடங். அத்த²த⁴ம்மஅனுஸாஸனிபுரெக்கா²ரானங் உம்மத்தகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. ஸீலவிபத்தி, மனுஸ்ஸித்தீ², இத்தி²ஸஞ்ஞிதா, து³ட்டு²ல்லவாசஸ்ஸாத³ராகோ³, தேன ராகே³ன ஓபா⁴ஸனங், தங்க²ணவிஜானநந்தி இமானெத்த² பஞ்ச அங்கா³னி. அதி³ன்னாதா³னஸமுட்டா²னங், கிரியங், ஸஞ்ஞாவிமொக்க²ங், ஸசித்தகங், லோகவஜ்ஜங், காயகம்மங், வசீகம்மங், அகுஸலசித்தங், த்³விவேத³னந்தி.

    Sāvatthiyaṃ udāyittheraṃ ārabbha duṭṭhullavācāhi obhāsanavatthusmiṃ paññattaṃ, asādhāraṇapaññatti, anāṇattikaṃ, itthiyā itthisaññino antamaso hatthamuddāyapi vuttanayena obhāsantassa sace sā tamatthaṃ tasmiṃyeva khaṇe jānāti, saṅghādiseso. Paṇḍake thullaccayaṃ. Tasmiṃyeva itthisaññino dukkaṭaṃ. Punappunaṃ obhāsantassa, sambahulā ca itthiyo ekavācāya obhāsantassa vācāgaṇanāya ceva itthigaṇanāya ca āpattiyo. Sace yaṃ itthiṃ obhāsati, sā na jānāti, thullaccayaṃ. Adhakkhakaṃ ubbhajāṇumaṇḍalaṃ ādissa vaṇṇādibhaṇanepi thullaccayaṃ. Paṇḍake dukkaṭaṃ, ubbhakkhakaṃ adhojāṇumaṇḍalaṃ kāyappaṭibaddhañca ādissa vaṇṇādibhaṇane sabbattha dukkaṭaṃ. Atthadhammaanusāsanipurekkhārānaṃ ummattakādīnañca anāpatti. Sīlavipatti, manussitthī, itthisaññitā, duṭṭhullavācassādarāgo, tena rāgena obhāsanaṃ, taṅkhaṇavijānananti imānettha pañca aṅgāni. Adinnādānasamuṭṭhānaṃ, kiriyaṃ, saññāvimokkhaṃ, sacittakaṃ, lokavajjaṃ, kāyakammaṃ, vacīkammaṃ, akusalacittaṃ, dvivedananti.

    து³ட்டு²ல்லவாசாஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Duṭṭhullavācāsikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    4. அத்தகாமஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    4. Attakāmasikkhāpadavaṇṇanā

    சதுத்தே² ஓதிண்ணதா ச விபரிணதசித்ததா ச அத்தகாமபாரிசரியாவஸேன வேதி³தப்³பா³. மாதுகா³மஸ்ஸ ஸந்திகேதி து³ட்டு²ல்லோபா⁴ஸனே வுத்தப்பகாராய இத்தி²யா ஸமீபே. அத்தகாமபாரிசரியாயாதி மேது²னத⁴ம்மஸங்கா²தேன காமேன பாரிசரியா காமபாரிசரியா, அத்தனோ அத்தா²ய காமபாரிசரியா அத்தகாமபாரிசரியா, அத்தனா வா காமிதா இச்சி²தாதி அத்தகாமா, ஸயங் மேது²னராக³வஸேன பத்தி²தாதி அத்தோ², அத்தகாமா ச ஸா பாரிசரியா சாதி அத்தகாமபாரிசரியா, தஸ்ஸா அத்தகாமபாரிசரியாய. வண்ணங் பா⁴ஸெய்யாதி கு³ணங் ஆனிஸங்ஸங் பகாஸெய்ய. ஏதத³க்³க³ந்திஆதி³ தஸ்ஸா அத்தகாமபாரிசரியாய வண்ணபா⁴ஸனாகாரனித³ஸ்ஸனங். தத்ராயங் பத³ஸம்ப³ந்த⁴வஸேனேவ ஸங்கே²பத்தோ² – யா மாதி³ஸங் பாணாதிபாதாதீ³ஹி விரஹிதத்தா ஸீலவந்தங் மேது²னத⁴ம்மா விரஹிதத்தா ப்³ரஹ்மசாரிங் தது³ப⁴யேனாபி கல்யாணத⁴ம்மங் ஏதேன த⁴ம்மேன பரிசரெய்ய அபி⁴ரமெய்ய, தஸ்ஸா ஏவங் மாதி³ஸங் பரிசரந்தியா யா அயங் பாரிசரியா நாம, ஏதத³க்³க³ங் பாரிசரியானந்தி. மேது²னுபஸங்ஹிதேன ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோதி ஏவங் அத்தகாமபாரிசரியாய வண்ணங் பா⁴ஸந்தோ ச ‘‘அரஹஸி த்வங் மய்ஹங் மேது²னத⁴ம்மங் தா³து’’ந்திஆதி³னா மேது²னப்படிஸங்யுத்தேனேவ வசனேன யோ பா⁴ஸெய்ய, தஸ்ஸ ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ.

    Catutthe otiṇṇatā ca vipariṇatacittatā ca attakāmapāricariyāvasena veditabbā. Mātugāmassa santiketi duṭṭhullobhāsane vuttappakārāya itthiyā samīpe. Attakāmapāricariyāyāti methunadhammasaṅkhātena kāmena pāricariyā kāmapāricariyā, attano atthāya kāmapāricariyā attakāmapāricariyā, attanā vā kāmitā icchitāti attakāmā, sayaṃ methunarāgavasena patthitāti attho, attakāmā ca sā pāricariyā cāti attakāmapāricariyā, tassā attakāmapāricariyāya. Vaṇṇaṃ bhāseyyāti guṇaṃ ānisaṃsaṃ pakāseyya. Etadaggantiādi tassā attakāmapāricariyāya vaṇṇabhāsanākāranidassanaṃ. Tatrāyaṃ padasambandhavaseneva saṅkhepattho – yā mādisaṃ pāṇātipātādīhi virahitattā sīlavantaṃ methunadhammā virahitattā brahmacāriṃ tadubhayenāpi kalyāṇadhammaṃ etena dhammena paricareyya abhirameyya, tassā evaṃ mādisaṃ paricarantiyā yā ayaṃ pāricariyā nāma, etadaggaṃ pāricariyānanti. Methunupasaṃhitena saṅghādisesoti evaṃ attakāmapāricariyāya vaṇṇaṃ bhāsanto ca ‘‘arahasi tvaṃ mayhaṃ methunadhammaṃ dātu’’ntiādinā methunappaṭisaṃyutteneva vacanena yo bhāseyya, tassa saṅghādiseso.

    ஸாவத்தி²யங் உதா³யித்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ அத்தகாமபாரிசரியாய வண்ணபா⁴ஸனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், அஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, அனாணத்திகங், இத்தி²யா இத்தி²ஸஞ்ஞினோ அந்தமஸோ ஹத்த²முத்³தா³யபி வுத்தனயேனேவ அத்தகாமபாரிசரியாய வண்ணங் பா⁴ஸந்தஸ்ஸ ஸசே ஸா தமத்த²ங் தஸ்மிங்யேவ க²ணே ஜானாதி, ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ . நோ சே ஜானாதி, து²ல்லச்சயங். பண்ட³கே பண்ட³கஸஞ்ஞினோபி து²ல்லச்சயங். தஸ்மிங்யேவ இத்தி²ஸஞ்ஞினோ து³க்கடங். சீவராதீ³ஹி வத்து²காமேஹி பாரிசரியாய வண்ணங் பா⁴ஸந்தஸ்ஸ உம்மத்தகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. ஸீலவிபத்தி, மனுஸ்ஸித்தீ², இத்தி²ஸஞ்ஞிதா, அத்தகாமபாரிசரியாய ராகோ³, தேன ராகே³ன வண்ணப⁴ணனங், தங்க²ணவிஜானநந்தி இமானெத்த² பஞ்ச அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி து³ட்டு²ல்லோபா⁴ஸனே வுத்தஸதி³ஸானேவாதி.

    Sāvatthiyaṃ udāyittheraṃ ārabbha attakāmapāricariyāya vaṇṇabhāsanavatthusmiṃ paññattaṃ, asādhāraṇapaññatti, anāṇattikaṃ, itthiyā itthisaññino antamaso hatthamuddāyapi vuttanayeneva attakāmapāricariyāya vaṇṇaṃ bhāsantassa sace sā tamatthaṃ tasmiṃyeva khaṇe jānāti, saṅghādiseso . No ce jānāti, thullaccayaṃ. Paṇḍake paṇḍakasaññinopi thullaccayaṃ. Tasmiṃyeva itthisaññino dukkaṭaṃ. Cīvarādīhi vatthukāmehi pāricariyāya vaṇṇaṃ bhāsantassa ummattakādīnañca anāpatti. Sīlavipatti, manussitthī, itthisaññitā, attakāmapāricariyāya rāgo, tena rāgena vaṇṇabhaṇanaṃ, taṅkhaṇavijānananti imānettha pañca aṅgāni. Samuṭṭhānādīni duṭṭhullobhāsane vuttasadisānevāti.

    அத்தகாமஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Attakāmasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    5. ஸஞ்சரித்தஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    5. Sañcarittasikkhāpadavaṇṇanā

    பஞ்சமே ஸஞ்சரித்தந்தி இத்தி²புரிஸானங் அந்தரே ஸங்சரணபா⁴வங். ஸமாபஜ்ஜெய்யாதி ஸம்மா படிக்³க³ண்ஹனவீமங்ஸனபச்சாஹரணானி கரொந்தோ ஆபஜ்ஜெய்ய. இத்தி²யா வாதிஆதி³ ஸமாபஜ்ஜனாகாரத³ஸ்ஸனங். தத்த² இத்தி²யா வா புரிஸமதிந்தி புரிஸேன வா தஸ்ஸ மாதாபிதாதீ³ஹி வா பேஸிதோ புரிஸஸ்ஸ மதிங் அதி⁴ப்பாயங் இத்தி²யா ஆரோசெய்யாதி அத்தோ². புரிஸஸ்ஸ வா இத்தி²மதிந்தி இத்தி²யா வா தஸ்ஸா மாதாபிதாதீ³ஹி வா பேஸிதோ இத்தி²யா மதிங் அதி⁴ப்பாயங் புரிஸஸ்ஸ ஆரோசெய்யாதி அத்தோ². ஜாயத்தனே வா ஜாரத்தனே வாதி ஜாயபா⁴வே வா ஜாரபா⁴வே வா. புரிஸஸ்ஸ ஹி மதிங் இத்தி²யா ஆரோசெந்தோ ஜாயத்தனே ஆரோசேதி, இத்தி²யா மதிங் புரிஸஸ்ஸ ஆரோசெந்தோ ஜாரத்தனே ஆரோசேதி. அபிச புரிஸஸ்ஸேவ மதிங் இத்தி²யா ஆரோசெந்தோ ஜாயத்தனே வா ஆரோசேதி நிப³த்³த⁴ப⁴ரியபா⁴வே, ஜாரத்தனே வா மிச்சா²சாரபா⁴வே, தேனேவஸ்ஸ பத³பா⁴ஜனே (பாரா॰ 302) ‘‘ஜாயத்தனே வாதி ஜாயா ப⁴விஸ்ஸஸி, ஜாரத்தனே வாதி ஜாரீ ப⁴விஸ்ஸஸீ’’தி வுத்தங். ஏதேனேவ உபாயேன இத்தி²யா மதிங் புரிஸஸ்ஸ ஆரோசனேபி ‘‘பதி ப⁴விஸ்ஸஸி, ஜாரோ ப⁴விஸ்ஸஸீ’’தி வத்தப்³ப³தா வேதி³தப்³பா³. அந்தமஸோ தங்க²ணிகாயபீதி ஸப்³ப³ந்திமேன பரிச்சே²தே³ன யா அயங் தங்க²ணே முஹுத்தமத்தே ஸங்வஸிதப்³ப³தோ ‘‘தங்க²ணிகா’’தி வுச்சதி, முஹுத்திகாதி அத்தோ². தஸ்ஸாபி ‘‘முஹுத்திகா ப⁴விஸ்ஸஸீ’’தி ஏவங் புரிஸஸ்ஸ மதிங் ஆரோசெந்தஸ்ஸ ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ, ஏதேனேவ உபாயேன ‘‘முஹுத்திகோ ப⁴விஸ்ஸஸீ’’தி ஏவங் புரிஸஸ்ஸ இத்தி²மதிங் ஆரோசெந்தோபி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸங் ஆபஜ்ஜதீதி வேதி³தப்³போ³.

    Pañcame sañcarittanti itthipurisānaṃ antare saṃcaraṇabhāvaṃ. Samāpajjeyyāti sammā paṭiggaṇhanavīmaṃsanapaccāharaṇāni karonto āpajjeyya. Itthiyā vātiādi samāpajjanākāradassanaṃ. Tattha itthiyā vā purisamatinti purisena vā tassa mātāpitādīhi vā pesito purisassa matiṃ adhippāyaṃ itthiyā āroceyyāti attho. Purisassa vā itthimatinti itthiyā vā tassā mātāpitādīhi vā pesito itthiyā matiṃ adhippāyaṃ purisassa āroceyyāti attho. Jāyattane vā jārattane vāti jāyabhāve vā jārabhāve vā. Purisassa hi matiṃ itthiyā ārocento jāyattane āroceti, itthiyā matiṃ purisassa ārocento jārattane āroceti. Apica purisasseva matiṃ itthiyā ārocento jāyattane vā āroceti nibaddhabhariyabhāve, jārattane vā micchācārabhāve, tenevassa padabhājane (pārā. 302) ‘‘jāyattane vāti jāyā bhavissasi, jārattane vāti jārī bhavissasī’’ti vuttaṃ. Eteneva upāyena itthiyā matiṃ purisassa ārocanepi ‘‘pati bhavissasi, jāro bhavissasī’’ti vattabbatā veditabbā. Antamaso taṅkhaṇikāyapīti sabbantimena paricchedena yā ayaṃ taṅkhaṇe muhuttamatte saṃvasitabbato ‘‘taṅkhaṇikā’’ti vuccati, muhuttikāti attho. Tassāpi ‘‘muhuttikā bhavissasī’’ti evaṃ purisassa matiṃ ārocentassa saṅghādiseso, eteneva upāyena ‘‘muhuttiko bhavissasī’’ti evaṃ purisassa itthimatiṃ ārocentopi saṅghādisesaṃ āpajjatīti veditabbo.

    ஸாவத்தி²யங் உதா³யித்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ ஸஞ்சரித்தஸமாபஜ்ஜனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், ‘‘அந்தமஸோ தங்க²ணிகாயபீ’’தி அயமெத்த² அனுபஞ்ஞத்தி, ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, ‘‘படிக்³க³ண்ஹாதி, வீமங்ஸதி, அந்தேவாஸிங் பச்சாஹராபேதீ’’திஇமினா (பாரா॰ 338) நயேன ஸாணத்திகங், அஞ்ஞத்ர நாலங்வசனீயாய யாய காயசி இத்தி²யா அந்தமஸோ மாதுயாபி புரிஸமதிங் ஆரோசெந்தோ ‘‘ஹோஹி கிர ப⁴ரியா த⁴னக்கீதா’’தி வத்துகாமோ ஸசேபி ச²ந்த³வாஸினீஆதீ³ஸு அஞ்ஞதராகாரேன ஆரோசெத்வா தாய ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²தேபி அஸம்படிச்சி²தேபி புன ஆக³ந்த்வா யேன பஹிதோ, தஸ்ஸ தங் பவத்திங் ஆரோசேதி, ஸங்கா⁴தி³ஸேஸங் ஆபஜ்ஜதி. ஸா பன தஸ்ஸ ப⁴ரியா ஹோது வா, மா வா, அகாரணமேதங். ஸசேபி யஸ்ஸா ஸந்திகங் பேஸிதோ, தங் அதி³ஸ்வா அஞ்ஞதரஸ்ஸ அவஸ்ஸாரோசனகஸ்ஸ ‘‘ஆரோசேஹீ’’தி வத்வா பச்சாஹரதி, ஆபஜ்ஜதியேவ. ‘‘மாதுரக்கி²தங் ப்³ரூஹீ’’தி பேஸிதஸ்ஸ பன க³ந்த்வா அஞ்ஞங் பிதுரக்கி²தாதீ³ஸு அஞ்ஞதரங் வத³ந்தஸ்ஸ விஸங்கேதங் ஹோதி, புரிஸஸ்ஸ வா இத்தி²யா வா வசனங் ‘‘ஸாதூ⁴’’தி காயேன வா வாசாய வா உப⁴யேன வா படிக்³க³ண்ஹித்வா தஸ்ஸா இத்தி²யா வா புரிஸஸ்ஸ வா ஆரோசெத்வா வா ஆரோசாபெத்வா வா புன யேன பேஸிதோ, தஸ்ஸ தங் பவத்திங் ஸயங் ஆரோசெந்தஸ்ஸ வா அஞ்ஞேன ஆரோசாபெந்தஸ்ஸ வா ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ . எத்தாவதா ஹி ‘‘படிக்³க³ண்ஹாதி, வீமங்ஸதி, பச்சாஹரதீ’’திஇத³ங் அங்க³த்தயங் ஸம்பாதி³தமேவ ஹோதி, இதோ பன யேஹி கேஹிசி த்³வீஹி அங்கே³ஹி, பண்ட³கே ச அங்க³த்தயேனாபி து²ல்லச்சயங். ஏகேன து³க்கடங். ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா சேதியஸ்ஸ வா கி³லானஸ்ஸ வா கிச்சேன க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ, உம்மத்தகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி.

    Sāvatthiyaṃ udāyittheraṃ ārabbha sañcarittasamāpajjanavatthusmiṃ paññattaṃ, ‘‘antamaso taṅkhaṇikāyapī’’ti ayamettha anupaññatti, sādhāraṇapaññatti, ‘‘paṭiggaṇhāti, vīmaṃsati, antevāsiṃ paccāharāpetī’’tiiminā (pārā. 338) nayena sāṇattikaṃ, aññatra nālaṃvacanīyāya yāya kāyaci itthiyā antamaso mātuyāpi purisamatiṃ ārocento ‘‘hohi kira bhariyā dhanakkītā’’ti vattukāmo sacepi chandavāsinīādīsu aññatarākārena ārocetvā tāya ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitepi asampaṭicchitepi puna āgantvā yena pahito, tassa taṃ pavattiṃ āroceti, saṅghādisesaṃ āpajjati. Sā pana tassa bhariyā hotu vā, mā vā, akāraṇametaṃ. Sacepi yassā santikaṃ pesito, taṃ adisvā aññatarassa avassārocanakassa ‘‘ārocehī’’ti vatvā paccāharati, āpajjatiyeva. ‘‘Māturakkhitaṃ brūhī’’ti pesitassa pana gantvā aññaṃ piturakkhitādīsu aññataraṃ vadantassa visaṅketaṃ hoti, purisassa vā itthiyā vā vacanaṃ ‘‘sādhū’’ti kāyena vā vācāya vā ubhayena vā paṭiggaṇhitvā tassā itthiyā vā purisassa vā ārocetvā vā ārocāpetvā vā puna yena pesito, tassa taṃ pavattiṃ sayaṃ ārocentassa vā aññena ārocāpentassa vā saṅghādiseso . Ettāvatā hi ‘‘paṭiggaṇhāti, vīmaṃsati, paccāharatī’’tiidaṃ aṅgattayaṃ sampāditameva hoti, ito pana yehi kehici dvīhi aṅgehi, paṇḍake ca aṅgattayenāpi thullaccayaṃ. Ekena dukkaṭaṃ. Saṅghassa vā cetiyassa vā gilānassa vā kiccena gacchantassa, ummattakādīnañca anāpatti.

    ஸீலவிபத்தி, யேஸு ஸஞ்சரித்தங் ஸமாபஜ்ஜதி, தேஸங் மனுஸ்ஸஜாதிகதா, ந நாலங்வசனீயதா,

    Sīlavipatti, yesu sañcarittaṃ samāpajjati, tesaṃ manussajātikatā, na nālaṃvacanīyatā,

    படிக்³க³ண்ஹனவீமங்ஸனபச்சாஹரணானீதி இமானெத்த² பஞ்ச அங்கா³னி. ச²ஸமுட்டா²னங், பண்ணத்திங் வா அலங்வசனீயபா⁴வங் வா அஜானந்தஸ்ஸ காயவிகாரேன ஸாஸனங் க³ஹெத்வா ததே²வ வீமங்ஸித்வா ததே²வ பச்சாஹரந்தஸ்ஸ காயதோ ஸமுட்டா²தி. ‘‘இத்த²ன்னாமா ஆக³மிஸ்ஸதி, தஸ்ஸா சித்தங் ஜானெய்யாதா²’’தி கேனசி வுத்தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா தங் ஆக³தங் வத்வா புன தஸ்மிங் புரிஸே ஆக³தே ஆரோசெந்தஸ்ஸ காயேன கிஞ்சி அகதத்தா வாசதோ ஸமுட்டா²தி. வாசாய ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸாஸனங் க³ஹெத்வா அஞ்ஞேன கரணீயேன தஸ்ஸா க⁴ரங் க³ந்த்வா அஞ்ஞத்த² வா க³மனகாலே தங் தி³ஸ்வா வசீபே⁴தே³ன வீமங்ஸித்வா புனபி அஞ்ஞேனேவ காரணேன ததோ அபக்கம்ம கதா³சிதே³வ தங் புரிஸங் தி³ஸ்வா ஆரோசெந்தஸ்ஸாபி வாசதோ ஸமுட்டா²தி. பண்ணத்திங் அஜானந்தஸ்ஸ பன கீ²ணாஸவஸ்ஸாபி பிதுவசனேன க³ந்த்வா அலங்வசனீயங் மாதரம்பி ‘‘ஏஹி மே பிதரங் உபட்டா²ஹீ’’தி வத்வா பச்சாஹரந்தஸ்ஸ காயவாசதோ ஸமுட்டா²தி. இமானி தீணி அசித்தகஸமுட்டா²னானி. தது³ப⁴யங் பன ஜானித்வா ஏதேஹேவ தீஹி நயேஹி ஸமாபஜ்ஜந்தஸ்ஸ தானேவ தீணி தது³ப⁴யஜானநசித்தேன ஸசித்தகானி ஹொந்தி, கிரியங், நோஸஞ்ஞாவிமொக்க²ங், அசித்தகங், பண்ணத்திவஜ்ஜங், காயகம்மங், வசீகம்மங், குஸலாதி³வஸேன செத்த² தீணி சித்தானி, ஸுகா²தி³வஸேன திஸ்ஸோ வேத³னாதி.

    Paṭiggaṇhanavīmaṃsanapaccāharaṇānīti imānettha pañca aṅgāni. Chasamuṭṭhānaṃ, paṇṇattiṃ vā alaṃvacanīyabhāvaṃ vā ajānantassa kāyavikārena sāsanaṃ gahetvā tatheva vīmaṃsitvā tatheva paccāharantassa kāyato samuṭṭhāti. ‘‘Itthannāmā āgamissati, tassā cittaṃ jāneyyāthā’’ti kenaci vutte ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā taṃ āgataṃ vatvā puna tasmiṃ purise āgate ārocentassa kāyena kiñci akatattā vācato samuṭṭhāti. Vācāya ‘‘sādhū’’ti sāsanaṃ gahetvā aññena karaṇīyena tassā gharaṃ gantvā aññattha vā gamanakāle taṃ disvā vacībhedena vīmaṃsitvā punapi aññeneva kāraṇena tato apakkamma kadācideva taṃ purisaṃ disvā ārocentassāpi vācato samuṭṭhāti. Paṇṇattiṃ ajānantassa pana khīṇāsavassāpi pituvacanena gantvā alaṃvacanīyaṃ mātarampi ‘‘ehi me pitaraṃ upaṭṭhāhī’’ti vatvā paccāharantassa kāyavācato samuṭṭhāti. Imāni tīṇi acittakasamuṭṭhānāni. Tadubhayaṃ pana jānitvā eteheva tīhi nayehi samāpajjantassa tāneva tīṇi tadubhayajānanacittena sacittakāni honti, kiriyaṃ, nosaññāvimokkhaṃ, acittakaṃ, paṇṇattivajjaṃ, kāyakammaṃ, vacīkammaṃ, kusalādivasena cettha tīṇi cittāni, sukhādivasena tisso vedanāti.

    ஸஞ்சரித்தஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sañcarittasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    6. குடிகாரஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    6. Kuṭikārasikkhāpadavaṇṇanā

    ச²ட்டே² ஸஞ்ஞாசிகாய பனாதி எத்த² ஸஞ்ஞாசிகா நாம ஸயங் பவத்திதயாசனா வுச்சதி, தஸ்மா ஸஞ்ஞாசிகாயாதி அத்தனோ யாசனாயாதி வுத்தங் ஹோதி, ஸயங் யாசிதகேஹி உபகரணேஹீதி அத்தோ². எத்த² ச யங்கிஞ்சி பரபரிக்³க³ஹிதகங் மூலச்சே²த³வஸேன யாசிதுங் ந வட்டதி, தாவகாலிகங் பன வட்டதி. ஸஹாயத்தா²ய கம்மகரணத்தா²ய ‘‘புரிஸங் தே³தா²’’தி வத்துங் வட்டதி, புரிஸத்தகரம்பி யாசிதுங் வட்டதி, புரிஸத்தகரோ நாம வட்³ட⁴கிஆதி³னா புரிஸேன காதப்³ப³ங் ஹத்த²கம்மங். தங் ‘‘புரிஸத்தகரங் தே³ஹீ’’தி வா ‘‘ஹத்த²கம்மங் தே³ஹீ’’தி வா வத்வா யாசிதுங் வட்டதி. ஹத்த²கம்மங் நாம கிஞ்சி வத்து² ந ஹோதி, தஸ்மா ‘‘கிங், ப⁴ந்தே, ஆக³தத்தா²’’தி புச்சி²தே வா அபுச்சி²தே வா யாசிதுங் வட்டதி, விஞ்ஞத்திபச்சயா தோ³ஸோ நத்தி², மிக³லுத்³த³காத³யோ பன ஸககம்மங் ந யாசிதப்³பா³. குடிந்தி உல்லித்தாதீ³ஸு அஞ்ஞதரங். தத்த² உல்லித்தா நாம ட²பெத்வா த²ம்ப⁴துலாபிட்ட²ஸங்கா⁴டவாதபானதூ⁴மச்சி²த்³தா³தி³பே⁴த³ங் அலேபோகாஸங் அவஸேஸே லேபோகாஸே குட்டேஹி ஸத்³தி⁴ங் க⁴டெத்வா ச²த³னஸ்ஸ அந்தோ ஸுதா⁴ய வா மத்திகாய வா லித்தா. அவலித்தா நாம ததே²வ வுத்தனயேனேவ ச²த³னஸ்ஸ ப³ஹி லித்தா. உல்லித்தாவலித்தா நாம ததே²வ ச²த³னஸ்ஸ அந்தோ ச ப³ஹி ச லித்தா. காரயமானேனாதி ஸயங் வா கரொந்தேன, ஆணத்தியா வா காராபெந்தேன. அஸாமிகந்தி காரேதா தா³யகேன விரஹிதங். அத்துத்³தே³ஸந்தி ‘‘மய்ஹங் வாஸாகா³ரங் ஏஸா’’தி ஏவங் அத்தா உத்³தே³ஸோ ஏதிஸ்ஸாதி அத்துத்³தே³ஸா, தங் அத்துத்³தே³ஸங். பமாணிகா காரேதப்³பா³தி பமாணயுத்தா காரேதப்³பா³. தத்ரித³ங் பமாணந்தி தஸ்ஸா குடியா இத³ங் பமாணங். தீ³க⁴ஸோதி தீ³க⁴தோ. த்³வாத³ஸ வித³த்தி²யோ ஸுக³தவித³த்தி²யாதிஎத்த² ஸுக³தவித³த்தி² நாம இதா³னி மஜ்ஜி²மஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ திஸ்ஸோ வித³த்தி²யோ, வட்³ட⁴கிஹத்தே²ன தி³யட்³டோ⁴ ஹத்தோ² ஹோதி. மினந்தேன பன குடியா ப³ஹிகுட்டே பட²மங் தி³ன்னங் மஹாமத்திகபரியந்தங் அக்³க³ஹெத்வா து²ஸபிண்ட³பரியந்தேன த்³வாத³ஸ வித³த்தி²யோ மினேதப்³பா³, ஸசே து²ஸபிண்ட³கேன அனத்தி²கோ ஹோதி, மஹாமத்திகலேபேனேவ நிட்டா²பேதி, ஸ்வேவ பரிச்சே²தோ³. திரியந்தி வித்தா²ரதோ. ஸத்தந்தராதி குட்டஸ்ஸ ப³ஹிஅந்தங் அக்³க³ஹெத்வா அப்³ப⁴ந்தரிமேன அந்தேன ஸத்த ஸுக³தவித³த்தி²யோ பமாணந்தி வுத்தங் ஹோதி. எத்த² ச கேஸக்³க³மத்தம்பி தீ³க⁴தோ ஹாபெத்வா திரியங், திரியதோ வா ஹாபெத்வா தீ³க⁴ங் வட்³டே⁴துங் ந வட்டதி, கோ பன வாதோ³ உப⁴தோவட்³ட⁴னே. யா பன தீ³க⁴தோ ஸட்டி²ஹத்தா²பி ஹோதி, திரியதோ திஹத்தா² வா ஊனகசதுஹத்தா² வா, யத்த² பமாணயுத்தோ மஞ்சோ இதோ சிதோ ச ந பரிவட்டதி, பச்சி²மகோடியா சதுஹத்த²வித்தா²ரா ந ஹோதி, அயங் குடிஸங்க்²யங் ந க³ச்ச²தி, தஸ்மா வட்டதி. பி⁴க்கூ² அபி⁴னேதப்³பா³ வத்து²தே³ஸனாயாதி யஸ்மிங் பதே³ஸே குடிங் காரேதுகாமோ ஹோதி, தங் ஸோதெ⁴த்வா பத³பா⁴ஜனே (பாரா॰ 349) வுத்தனயேன ஸங்க⁴ங் திக்க²த்துங் யாசித்வா ஸப்³பே³ வா ஸங்க⁴பரியாபன்னா ஸங்கே⁴ன வா ஸம்மதா த்³வே தயோ பி⁴க்கூ² தத்த² வத்து²தே³ஸனத்தா²ய நேதப்³பா³. தேஹி பி⁴க்கூ²ஹி வத்து² தே³ஸேதப்³ப³ங் அனாரம்ப⁴ங் ஸபரிக்கமனந்தி தேஹி பி⁴க்கூ²ஹி கிபில்லிகாதீ³னங் ஆஸயாதீ³ஹி தேரஸஹி, புப்³ப³ண்ணாபரண்ணனிஸ்ஸிதாதீ³ஹி ஸோளஸஹி உபத்³த³வேஹி விரஹிதத்தா அனாரம்ப⁴ங், த்³வீஹி வா சதூஹி வா ப³லிப³த்³தே⁴ஹி யுத்தேன ஸகடேன ஏகங் சக்கங் நிப்³போ³த³கபதனட்டா²னே ஏகங் ப³ஹி கத்வா ஆவிஜ்ஜி²துங் ஸக்குணெய்யதாய ஸபரிக்கமனந்தி ஸல்லக்கெ²த்வா ஸசே ஸங்க⁴பஹோனகா ஹொந்தி, தத்தே²வ, நோ சே, ஸங்க⁴மஜ்ஜ²ங் க³ந்த்வா தேன பி⁴க்கு²னா யாசிதேஹி ஞத்திது³தியேன கம்மேன வத்து² தே³ஸேதப்³ப³ங். ஸாரம்பே⁴ சேதிஆதி³ படிபக்க²னயேன வேதி³தப்³ப³ங்.
