Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-உத்தரவினிச்ச²ய • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    ஸங்கா⁴தி³ஸேஸகதா²

    Saṅghādisesakathā

    325.

    325.

    மோசேதுகாமதாசித்தங், வாயாமோ ஸுக்கமோசனங்;

    Mocetukāmatācittaṃ, vāyāmo sukkamocanaṃ;

    அஞ்ஞத்ர ஸுபினந்தேன, ஹோதி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸதா.

    Aññatra supinantena, hoti saṅghādisesatā.

    326.

    326.

    பரேனுபக்கமாபெத்வா, அங்க³ஜாதங் பனத்தனோ;

    Parenupakkamāpetvā, aṅgajātaṃ panattano;

    ஸுக்கங் யதி³ விமோசேதி, க³ருகங் தஸ்ஸ நித்³தி³ஸே.

    Sukkaṃ yadi vimoceti, garukaṃ tassa niddise.

    327.

    327.

    ஸஞ்சிச்சுபக்கமந்தஸ்ஸ, அங்க³ஜாதங் பனத்தனோ;

    Sañciccupakkamantassa, aṅgajātaṃ panattano;

    து²ல்லச்சயங் ஸமுத்³தி³ட்ட²ங், ஸசே ஸுக்கங் ந முச்சதி.

    Thullaccayaṃ samuddiṭṭhaṃ, sace sukkaṃ na muccati.

    328.

    328.

    ஸஞ்சிச்சுபக்கமந்தஸ்ஸ , ஆகாஸே கம்பனேனபி;

    Sañciccupakkamantassa , ākāse kampanenapi;

    ஹோதி து²ல்லச்சயங் தஸ்ஸ, யதி³ ஸுக்கங் ந முச்சதி.

    Hoti thullaccayaṃ tassa, yadi sukkaṃ na muccati.

    329.

    329.

    வத்தி²ங் கீளாய பூரெத்வா, பஸ்ஸாவேதுங் ந வட்டதி;

    Vatthiṃ kīḷāya pūretvā, passāvetuṃ na vaṭṭati;

    நிமித்தங் பன ஹத்தே²ன, கீளாபெந்தஸ்ஸ து³க்கடங்.

    Nimittaṃ pana hatthena, kīḷāpentassa dukkaṭaṃ.

    330.

    330.

    திஸ்ஸன்னங் பன இத்தீ²னங், நிமித்தங் ரத்தசேதஸா;

    Tissannaṃ pana itthīnaṃ, nimittaṃ rattacetasā;

    புரதோ பச்ச²தோ வாபி, ஓலோகெந்தஸ்ஸ து³க்கடங்.

    Purato pacchato vāpi, olokentassa dukkaṭaṃ.

    331.

    331.

    ஏகேனேகங் பயோகே³ன, தி³வஸம்பி ச பஸ்ஸதோ;

    Ekenekaṃ payogena, divasampi ca passato;

    நாபத்தியா ப⁴வே அங்க³ங், உம்மீலனநிமீலனங்.

    Nāpattiyā bhave aṅgaṃ, ummīlananimīlanaṃ.

    332.

    332.

    அமோசனாதி⁴ப்பாயஸ்ஸ, அனுபக்கமதோபி ச;

    Amocanādhippāyassa, anupakkamatopi ca;

    ஸுபினந்தேன முத்தஸ்மிங், அனாபத்தி பகாஸிதா.

    Supinantena muttasmiṃ, anāpatti pakāsitā.

    ஸுக்கவிஸட்டி²கதா².

    Sukkavisaṭṭhikathā.

    333.

    333.

    ஆமஸந்தோ மனுஸ்ஸித்தி²ங், காயஸங்ஸக்³க³ராக³தோ;

    Āmasanto manussitthiṃ, kāyasaṃsaggarāgato;

    ‘‘மனுஸ்ஸித்தீ²’’தி ஸஞ்ஞாய, ஹோதி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸிகோ.

    ‘‘Manussitthī’’ti saññāya, hoti saṅghādisesiko.

    334.

    334.

    லோமேனந்தமஸோ லோமங், பு²ஸந்தஸ்ஸாபி இத்தி²யா;

    Lomenantamaso lomaṃ, phusantassāpi itthiyā;

    காயஸங்ஸக்³க³ராகே³ன, ஹோதி ஆபத்தி பி⁴க்கு²னோ.

    Kāyasaṃsaggarāgena, hoti āpatti bhikkhuno.

    335.

    335.

    இத்தி²யா யதி³ ஸம்பு²ட்டோ², ப²ஸ்ஸங் ஸேவனசேதனோ;

    Itthiyā yadi samphuṭṭho, phassaṃ sevanacetano;

    வாயமித்வாதி⁴வாஸேதி, ஹோதி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸதா.

    Vāyamitvādhivāseti, hoti saṅghādisesatā.

    336.

    336.

    ஏகேன பன ஹத்தே²ன, க³ஹெத்வா து³தியேன வா;

    Ekena pana hatthena, gahetvā dutiyena vā;

    தத்த² தத்த² பு²ஸந்தஸ்ஸ, ஏகாவாபத்தி தீ³பிதா.

    Tattha tattha phusantassa, ekāvāpatti dīpitā.

    337.

    337.

    அக்³க³ஹெத்வா பு²ஸந்தஸ்ஸ, யாவ பாத³ஞ்ச ஸீஸதோ;

    Aggahetvā phusantassa, yāva pādañca sīsato;

    காயா ஹத்த²மமோசெத்வா, ஏகாவ தி³வஸம்பி ச.

    Kāyā hatthamamocetvā, ekāva divasampi ca.

    338.

    338.

    அங்கு³லீனங் து பஞ்சன்னங், க³ஹணே ஏகதோ பன;

    Aṅgulīnaṃ tu pañcannaṃ, gahaṇe ekato pana;

    ஏகாயேவ ஸியாபத்தி, ந ஹி கொட்டா²ஸதோ ஸியா.

    Ekāyeva siyāpatti, na hi koṭṭhāsato siyā.

    339.

    339.

    நானித்தீ²னங் ஸசே பஞ்ச, க³ண்ஹாத்யங்கு³லியோ பன;

    Nānitthīnaṃ sace pañca, gaṇhātyaṅguliyo pana;

    ஏகதோ பஞ்ச ஸங்கா⁴தி³-ஸேஸா ஹொந்திஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ.

    Ekato pañca saṅghādi-sesā hontissa bhikkhuno.

    340.

    340.

    இத்தி²யா விமதிஸ்ஸாபி, பண்ட³காதி³கஸஞ்ஞினோ;

    Itthiyā vimatissāpi, paṇḍakādikasaññino;

    காயேன இத்தி²யா காய-ஸம்ப³த்³த⁴ங் பு²ஸதோபி வா.

    Kāyena itthiyā kāya-sambaddhaṃ phusatopi vā.

    341.

    341.

    பண்ட³கே யக்கி²பேதீஸு, தஸ்ஸ து²ல்லச்சயங் ஸியா;

    Paṇḍake yakkhipetīsu, tassa thullaccayaṃ siyā;

    து³க்கடங் காயஸங்ஸக்³கே³, திரச்சா²னக³தித்தி²யா.

    Dukkaṭaṃ kāyasaṃsagge, tiracchānagatitthiyā.

    342.

    342.

    பி⁴க்கு²னோ படிப³த்³தே⁴ன, காயேன பன இத்தி²யா;

    Bhikkhuno paṭibaddhena, kāyena pana itthiyā;

    காயேன படிப³த்³த⁴ஞ்ச, பு²ஸந்தஸ்ஸபி து³க்கடங்.

    Kāyena paṭibaddhañca, phusantassapi dukkaṭaṃ.

    343.

    343.

    இத்தீ²னங் இத்தி²ரூபஞ்ச, தா³ருலோஹமயாதி³கங்;

    Itthīnaṃ itthirūpañca, dārulohamayādikaṃ;

    தாஸங் வத்த²மலங்காரங், ஆமஸந்தஸ்ஸ து³க்கடங்.

    Tāsaṃ vatthamalaṅkāraṃ, āmasantassa dukkaṭaṃ.

    344.

    344.

    தத்த²ஜாதப²லங் க²ஜ்ஜங், முக்³கா³தி³ங் தத்த²ஜாதகங்;

    Tatthajātaphalaṃ khajjaṃ, muggādiṃ tatthajātakaṃ;

    த⁴ஞ்ஞானி பன ஸப்³பா³னி, ஆமஸந்தஸ்ஸ து³க்கடங்.

    Dhaññāni pana sabbāni, āmasantassa dukkaṭaṃ.

    345.

    345.

    ஸப்³ப³ங் த⁴மனஸங்கா²தி³ங், பஞ்சங்க³துரியம்பி ச;

    Sabbaṃ dhamanasaṅkhādiṃ, pañcaṅgaturiyampi ca;

    ரதனானி ச ஸப்³பா³னி, ஆமஸந்தஸ்ஸ து³க்கடங்.

    Ratanāni ca sabbāni, āmasantassa dukkaṭaṃ.

    346.

    346.

    ஸப்³ப³மாவுத⁴ப⁴ண்ட³ஞ்ச, ஜியா ச த⁴னுத³ண்ட³கோ;

    Sabbamāvudhabhaṇḍañca, jiyā ca dhanudaṇḍako;

    அனாமாஸமித³ங் ஸப்³ப³ங், ஜாலஞ்ச ஸரவாரணங்.

    Anāmāsamidaṃ sabbaṃ, jālañca saravāraṇaṃ.

    347.

    347.

    ஸுவண்ணபடிபி³ம்பா³தி³, சேதியங் ஆரகூடகங்;

    Suvaṇṇapaṭibimbādi, cetiyaṃ ārakūṭakaṃ;

    அனாமாஸந்தி நித்³தி³ட்ட²ங், குருந்த³ட்ட²கதா²ய ஹி.

    Anāmāsanti niddiṭṭhaṃ, kurundaṭṭhakathāya hi.

    348.

    348.

    ஸப்³ப³ங் ஓனஹிதுங் வாபி, ஓனஹாபேதுமேவ வா;

    Sabbaṃ onahituṃ vāpi, onahāpetumeva vā;

    வாதா³பேதுஞ்ச வாதே³துங், வாதி³தங் ந ச வட்டதி.

    Vādāpetuñca vādetuṃ, vāditaṃ na ca vaṭṭati.

    349.

    349.

    ‘‘கரிஸ்ஸாமுபஹார’’ந்தி, வுத்தேன பன பி⁴க்கு²னா;

    ‘‘Karissāmupahāra’’nti, vuttena pana bhikkhunā;

    பூஜா பு³த்³த⁴ஸ்ஸ காதப்³பா³, வத்தப்³பா³தி ச விஞ்ஞுனா.

    Pūjā buddhassa kātabbā, vattabbāti ca viññunā.

    350.

    350.

    ஸயங் பு²ஸியமானஸ்ஸ, இத்தி²யா பன து⁴த்தியா;

    Sayaṃ phusiyamānassa, itthiyā pana dhuttiyā;

    அவாயமித்வா காயேன, ப²ஸ்ஸங் படிவிஜானதோ.

    Avāyamitvā kāyena, phassaṃ paṭivijānato.

    351.

    351.

    அனாபத்தி அஸஞ்சிச்ச, அஜானந்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ;

    Anāpatti asañcicca, ajānantassa bhikkhuno;

    மொக்கா²தி⁴ப்பாயினோ சேவ, ததா² உம்மத்தகாதி³னோ.

    Mokkhādhippāyino ceva, tathā ummattakādino.

    352.

    352.

    பட²மேன ஸமானாவ, ஸமுட்டா²னாத³யோ பன;

    Paṭhamena samānāva, samuṭṭhānādayo pana;

    காயஸங்ஸக்³க³ராக³ஸ்ஸ, ததா² ஸுக்கவிஸட்டி²யா.

    Kāyasaṃsaggarāgassa, tathā sukkavisaṭṭhiyā.

    காயஸங்ஸக்³க³கதா².

    Kāyasaṃsaggakathā.

    353.

    353.

    து³ட்டு²ல்லவாசஸ்ஸாதே³ன, இத்தி²யா இத்தி²ஸஞ்ஞினோ;

    Duṭṭhullavācassādena, itthiyā itthisaññino;

    த்³வின்னஞ்ச பன மக்³கா³னங், வண்ணாவண்ணவஸேன ச.

    Dvinnañca pana maggānaṃ, vaṇṇāvaṇṇavasena ca.

    354.

    354.

    மேது²னயாசனாதீ³ஹி , ஓபா⁴ஸந்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ;

    Methunayācanādīhi , obhāsantassa bhikkhuno;

    விஞ்ஞுங் அந்தமஸோ ஹத்த²-முத்³தா³யபி க³ருங் ஸியா.

    Viññuṃ antamaso hattha-muddāyapi garuṃ siyā.

    355.

    355.

    ‘‘ஸிக²ரணீஸி , ஸம்பி⁴ன்னா, உப⁴தொப்³யஞ்ஜனா’’தி ச;

    ‘‘Sikharaṇīsi , sambhinnā, ubhatobyañjanā’’ti ca;

    அக்கோஸவசனேனாபி, க³ருகங் து ஸுணந்தியா.

    Akkosavacanenāpi, garukaṃ tu suṇantiyā.

    356.

    356.

    புனப்புனோபா⁴ஸந்தஸ்ஸ, ஏகவாசாய வா ப³ஹூ;

    Punappunobhāsantassa, ekavācāya vā bahū;

    க³ணனாய ச வாசானங், இத்தீ²னங் க³ருகா ஸியுங்.

    Gaṇanāya ca vācānaṃ, itthīnaṃ garukā siyuṃ.

    357.

    357.

    ஸா சே நப்படிஜானாதி, தஸ்ஸ து²ல்லச்சயங் ஸியா;

    Sā ce nappaṭijānāti, tassa thullaccayaṃ siyā;

    ஆதி³ஸ்ஸ ப⁴ணனே சாபி, உப்³ப⁴ஜாணுமத⁴க்க²கங்.

    Ādissa bhaṇane cāpi, ubbhajāṇumadhakkhakaṃ.

    358.

    358.

    உப்³ப⁴க்க²கமதோ⁴ஜாணு-மண்ட³லங் பன உத்³தி³ஸங்;

    Ubbhakkhakamadhojāṇu-maṇḍalaṃ pana uddisaṃ;

    வண்ணாதி³ப⁴ணனே காய-படிப³த்³தே⁴ ச து³க்கடங்.

    Vaṇṇādibhaṇane kāya-paṭibaddhe ca dukkaṭaṃ.

    359.

    359.

    து²ல்லச்சயங் ப⁴வே தஸ்ஸ, பண்ட³கே யக்கி²பேதிஸு;

    Thullaccayaṃ bhave tassa, paṇḍake yakkhipetisu;

    அத⁴க்க²கொப்³ப⁴ஜாணும்ஹி, து³க்கடங் பண்ட³காதி³ஸு.

    Adhakkhakobbhajāṇumhi, dukkaṭaṃ paṇḍakādisu.

    360.

    360.

    உப்³ப⁴க்க²கமதோ⁴ஜாணு-மண்ட³லேபி அயங் நயோ;

    Ubbhakkhakamadhojāṇu-maṇḍalepi ayaṃ nayo;

    ஸப்³ப³த்த² து³க்கடங் வுத்தங், திரச்சா²னக³தித்தி²யா.

    Sabbattha dukkaṭaṃ vuttaṃ, tiracchānagatitthiyā.

    361.

    361.

    அத்த²த⁴ம்மபுரெக்கா²ரங், கத்வா ஓபா⁴ஸதோபி ச;

    Atthadhammapurekkhāraṃ, katvā obhāsatopi ca;

    வத³தோபி அனாபத்தி, புரக்க²த்வானுஸாஸனிங்.

    Vadatopi anāpatti, purakkhatvānusāsaniṃ.

    362.

    362.

    ததா² உம்மத்தகாதீ³னங், ஸமுட்டா²னாத³யோ நயா;

    Tathā ummattakādīnaṃ, samuṭṭhānādayo nayā;

    அதி³ன்னாதா³னதுல்யாவ, வேத³னெத்த² த்³விதா⁴ மதா.

    Adinnādānatulyāva, vedanettha dvidhā matā.

    து³ட்டு²ல்லவாசாகதா².

    Duṭṭhullavācākathā.

    363.

    363.

    வண்ணங் பனத்தனோ காம-பாரிசரியாய பா⁴ஸதோ;

    Vaṇṇaṃ panattano kāma-pāricariyāya bhāsato;

    தஸ்மிங்யேவ க²ணே ஸா சே, ஜானாதி க³ருகங் ஸியா.

    Tasmiṃyeva khaṇe sā ce, jānāti garukaṃ siyā.

    364.

    364.

    நோ சே ஜானாதி ஸா யக்கி²-பேதிதே³வீஸு பண்ட³கே;

    No ce jānāti sā yakkhi-petidevīsu paṇḍake;

    ஹோதி து²ல்லச்சயங் தஸ்ஸ, ஸேஸே ஆபத்தி து³க்கடங்.

    Hoti thullaccayaṃ tassa, sese āpatti dukkaṭaṃ.

    365.

    365.

    சீவராதீ³ஹி அஞ்ஞேஹி, வத்து²காமேஹி அத்தனோ;

    Cīvarādīhi aññehi, vatthukāmehi attano;

    நத்தி² தோ³ஸோ ப⁴ணந்தஸ்ஸ, பாரிசரியாய வண்ணனங்.

    Natthi doso bhaṇantassa, pāricariyāya vaṇṇanaṃ.

    366.

    366.

    இத்தி²ஸஞ்ஞா மனுஸ்ஸித்தீ², பாரிசரியாய ராகி³தா;

    Itthisaññā manussitthī, pāricariyāya rāgitā;

    ஓபா⁴ஸோ தேன ராகே³ன, க²ணே தஸ்மிங் விஜானநங்.

    Obhāso tena rāgena, khaṇe tasmiṃ vijānanaṃ.

    367.

    367.

    பஞ்சங்கா³னி இமானெத்த², வேதி³தப்³பா³னி விஞ்ஞுனா;

    Pañcaṅgāni imānettha, veditabbāni viññunā;

    ஸமுட்டா²னாத³யொப்யஸ்ஸ, அனந்தரஸமா மதா.

    Samuṭṭhānādayopyassa, anantarasamā matā.

    அத்தகாமபாரிசரியகதா².

    Attakāmapāricariyakathā.

    368.

    368.

    படிக்³க³ண்ஹாதி ஸந்தே³ஸங், புரிஸஸ்ஸித்தி²யாபி வா;

    Paṭiggaṇhāti sandesaṃ, purisassitthiyāpi vā;

    வீமங்ஸதி க³ரு ஹோதி, பச்சாஹரதி சே பன.

    Vīmaṃsati garu hoti, paccāharati ce pana.

    369.

    369.

    ‘‘யஸ்ஸா ஹி ஸந்திகங் க³ந்த்வா, ஆரோசேஹீ’’தி பேஸிதோ;

    ‘‘Yassā hi santikaṃ gantvā, ārocehī’’ti pesito;

    தமதி³ஸ்வா தத³ஞ்ஞஸ்ஸ, அவஸ்ஸாரோசகஸ்ஸ ஸோ.

    Tamadisvā tadaññassa, avassārocakassa so.

    370.

    370.

    ‘‘ஆரோசேஹீ’’தி வத்வா தங், பச்சாஹரதி சே பன;

    ‘‘Ārocehī’’ti vatvā taṃ, paccāharati ce pana;

    பி⁴க்கு² ஸங்கா⁴தி³ஸேஸம்ஹா, ஸஞ்சரித்தா ந முச்சதி.

    Bhikkhu saṅghādisesamhā, sañcarittā na muccati.

    371.

    371.

    ‘‘மாதரா ரக்கி²தங் இத்தி²ங், க³ச்ச² ப்³ரூஹீ’’தி பேஸிதோ;

    ‘‘Mātarā rakkhitaṃ itthiṃ, gaccha brūhī’’ti pesito;

    பிதுரக்கி²தமஞ்ஞங் வா, விஸங்கேதோவ பா⁴ஸதோ.

    Piturakkhitamaññaṃ vā, visaṅketova bhāsato.

    372.

    372.

    படிக்³க³ண்ஹனதாதீ³ஹி, தீஹி அங்கே³ஹி ஸங்யுதே;

    Paṭiggaṇhanatādīhi, tīhi aṅgehi saṃyute;

    ஸஞ்சரித்தே ஸமாபன்னே, க³ருகாபத்திமாதி³ஸே.

    Sañcaritte samāpanne, garukāpattimādise.

    373.

    373.

    த்³வீஹி து²ல்லச்சயங் வுத்தங், பண்ட³காதீ³ஸு தீஹிபி;

    Dvīhi thullaccayaṃ vuttaṃ, paṇḍakādīsu tīhipi;

    ஏகேனேவ ச ஸப்³ப³த்த², ஹோதி ஆபத்தி து³க்கடங்.

    Ekeneva ca sabbattha, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    374.

    374.

    சேதியஸ்ஸ ச ஸங்க⁴ஸ்ஸ, கி³லானஸ்ஸ ச பி⁴க்கு²னோ;

    Cetiyassa ca saṅghassa, gilānassa ca bhikkhuno;

    க³ச்ச²தோ பன கிச்சேன, அனாபத்தி பகாஸிதா.

    Gacchato pana kiccena, anāpatti pakāsitā.

    375.

    375.

    மனுஸ்ஸத்தங் ததா² தஸ்ஸா, நனாலங்வசனீயதா;

    Manussattaṃ tathā tassā, nanālaṃvacanīyatā;

    படிக்³க³ண்ஹனதாதீ³னங், வஸா பஞ்சங்கி³கங் மதங்.

    Paṭiggaṇhanatādīnaṃ, vasā pañcaṅgikaṃ mataṃ.

    376.

    376.

    இத³ஞ்ஹி ச²ஸமுட்டா²னங், அசித்தகமுதீ³ரிதங்;

    Idañhi chasamuṭṭhānaṃ, acittakamudīritaṃ;

    அலங்வசனீயத்தங் வா, பண்ணத்திங் வா அஜானதோ.

    Alaṃvacanīyattaṃ vā, paṇṇattiṃ vā ajānato.

    377.

    377.

    க³ஹெத்வா ஸாஸனங் காய-விகாரேனூபக³ம்ம தங்;

    Gahetvā sāsanaṃ kāya-vikārenūpagamma taṃ;

    வீமங்ஸித்வா ஹரந்தஸ்ஸ, க³ருகங் காயதோ ஸியா.

    Vīmaṃsitvā harantassa, garukaṃ kāyato siyā.

    378.

    378.

    ஸுத்வா யதா²னிஸின்னோவ, வசனங் இத்தி²யா புன;

    Sutvā yathānisinnova, vacanaṃ itthiyā puna;

    தங் தத்தே²வாக³தஸ்ஸேவ, ஆரோசெந்தஸ்ஸ வாசதோ.

    Taṃ tatthevāgatasseva, ārocentassa vācato.

    379.

    379.

    அஜானந்தஸ்ஸ பண்ணத்திங், காயவாசாஹி தங் விதி⁴ங்;

    Ajānantassa paṇṇattiṃ, kāyavācāhi taṃ vidhiṃ;

    கரோதோ ஹரதோ வாபி, க³ருகங் காயவாசதோ.

    Karoto harato vāpi, garukaṃ kāyavācato.

    380.

    380.

    ஜானித்வாபி கரொந்தஸ்ஸ, க³ருகாபத்தியோ ததா²;

    Jānitvāpi karontassa, garukāpattiyo tathā;

    ஸசித்தகேஹி தீஹேவ, ஸமுட்டா²னேஹி ஜாயரே.

    Sacittakehi tīheva, samuṭṭhānehi jāyare.

    ஸஞ்சரித்தகதா².

    Sañcarittakathā.

    381.

    381.

    ஸயங்யாசிதகேஹேவ, குடிகங் அப்பமாணிகங்;

    Sayaṃyācitakeheva, kuṭikaṃ appamāṇikaṃ;

    அத்துத்³தே³ஸங் கரொந்தஸ்ஸ, ததா²தே³ஸிதவத்து²கங்.

    Attuddesaṃ karontassa, tathādesitavatthukaṃ.

    382.

    382.

    ஹொந்தி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸா த்³வே, ஸாரம்பா⁴தீ³ஸு து³க்கடங்;

    Honti saṅghādisesā dve, sārambhādīsu dukkaṭaṃ;

    ஸசே ஏகவிபன்னா ஸா, க³ருகங் ஏககங் ஸியா.

    Sace ekavipannā sā, garukaṃ ekakaṃ siyā.

    383.

    383.

    புரிஸங் யாசிதுங் கம்ம-ஸஹாயத்தா²ய வட்டதி;

    Purisaṃ yācituṃ kamma-sahāyatthāya vaṭṭati;

    மூலச்சே²ஜ்ஜவஸேனேவ, யாசமானஸ்ஸ து³க்கடங்.

    Mūlacchejjavaseneva, yācamānassa dukkaṭaṃ.

    384.

    384.

    அவஜ்ஜங் ஹத்த²கம்மம்பி, யாசிதுங் பன வட்டதி;

    Avajjaṃ hatthakammampi, yācituṃ pana vaṭṭati;

    ஹத்த²கம்மம்பி நாமேதங், கிஞ்சி வத்து² ந ஹோதி ஹி.

    Hatthakammampi nāmetaṃ, kiñci vatthu na hoti hi.

    385.

    385.

    கோ³ணமாயாசமானஸ்ஸ, ட²பெத்வா ஞாதகாதி³கே;

    Goṇamāyācamānassa, ṭhapetvā ñātakādike;

    து³க்கடங் தஸ்ஸ நித்³தி³ட்ட²ங், மூலச்சே²ஜ்ஜேன தேஸுபி.

    Dukkaṭaṃ tassa niddiṭṭhaṃ, mūlacchejjena tesupi.

    386.

    386.

    ‘‘கோ³ணங் தே³மா’’தி வுத்தேபி, க³ஹேதுங் ந ச வட்டதி;

    ‘‘Goṇaṃ demā’’ti vuttepi, gahetuṃ na ca vaṭṭati;

    ஸகடங் தா³ருப⁴ண்ட³த்தா, க³ஹேதுங் பன வட்டதி.

    Sakaṭaṃ dārubhaṇḍattā, gahetuṃ pana vaṭṭati.

    387.

    387.

    வாஸிப²ரஸுகுத்³தா³ல-குடா²ராதீ³ஸ்வயங் நயோ;

    Vāsipharasukuddāla-kuṭhārādīsvayaṃ nayo;

    அனஜ்ஜா²வுத்த²கங் ஸப்³ப³ங், ஹராபேதும்பி வட்டதி.

    Anajjhāvutthakaṃ sabbaṃ, harāpetumpi vaṭṭati.

    388.

    388.

    வல்லிஆதி³ம்ஹி ஸப்³ப³ஸ்மிங், க³ருப⁴ண்ட³ப்பஹோனகே;

    Valliādimhi sabbasmiṃ, garubhaṇḍappahonake;

    பரேஸங் ஸந்தகேயேவ, ஹோதி ஆபத்தி து³க்கடங்.

    Paresaṃ santakeyeva, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    389.

    389.

    பச்சயேஸு ஹி தீஸ்வேவ, விஞ்ஞத்தி ந ச வட்டதி;

    Paccayesu hi tīsveva, viññatti na ca vaṭṭati;

    ததியே பரிகதோ²பா⁴ஸ-நிமித்தானி ச லப்³ப⁴ரே.

    Tatiye parikathobhāsa-nimittāni ca labbhare.

    390.

    390.

    ‘‘அதே³ஸிதே ச வத்து²ஸ்மிங், பமாணேனாதி⁴கங் குடிங்;

    ‘‘Adesite ca vatthusmiṃ, pamāṇenādhikaṃ kuṭiṃ;

    கரிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா, அரஞ்ஞங் க³ச்ச²தோபி ச.

    Karissāmī’’ti cintetvā, araññaṃ gacchatopi ca.

    391.

    391.

    ப²ரஸுங் வாபி வாஸிங் வா, நிஸெந்தஸ்ஸாபி து³க்கடங்;

    Pharasuṃ vāpi vāsiṃ vā, nisentassāpi dukkaṭaṃ;

    சி²ந்த³தோ து³க்கடங் ருக்க²ங், தஸ்ஸ பாசித்தியா ஸஹ.

    Chindato dukkaṭaṃ rukkhaṃ, tassa pācittiyā saha.

    392.

    392.

    ஏவங் புப்³ப³பயோக³ஸ்மிங், குடிகாரகபி⁴க்கு²னோ;

    Evaṃ pubbapayogasmiṃ, kuṭikārakabhikkhuno;

    யதா²பயோக³மாபத்திங், வினயஞ்ஞூ வினித்³தி³ஸே.

    Yathāpayogamāpattiṃ, vinayaññū viniddise.

    393.

    393.

    யா பன த்³வீஹி பிண்டே³ஹி, நிட்டா²னங் து க³மிஸ்ஸதி;

    Yā pana dvīhi piṇḍehi, niṭṭhānaṃ tu gamissati;

    ஹோதி து²ல்லச்சயங் தேஸு, பட²மே து³தியே க³ரு.

    Hoti thullaccayaṃ tesu, paṭhame dutiye garu.

    394.

    394.

    அனாபத்தி ஸசஞ்ஞஸ்ஸ, தே³தி விப்பகதங் குடிங்;

    Anāpatti sacaññassa, deti vippakataṃ kuṭiṃ;

    ததா² பூ⁴மிங் ஸமங் கத்வா, பி⁴ந்த³தோபி ச தங் குடிங்.

    Tathā bhūmiṃ samaṃ katvā, bhindatopi ca taṃ kuṭiṃ.

    395.

    395.

    கு³ஹங் லேணங் கரொந்தஸ்ஸ, திணபண்ணச்ச²த³ம்பி வா;

    Guhaṃ leṇaṃ karontassa, tiṇapaṇṇacchadampi vā;

    வாஸாகா³ரங் ட²பெத்வான, அஞ்ஞஸ்ஸத்தா²ய வா ததா².

    Vāsāgāraṃ ṭhapetvāna, aññassatthāya vā tathā.

    396.

    396.

    தே³ஸாபெத்வாவ பி⁴க்கூ²ஹி, வத்து²ங் பன ச பி⁴க்கு²னோ;

    Desāpetvāva bhikkhūhi, vatthuṃ pana ca bhikkhuno;

    க்ரியதோவ ஸமுட்டா²தி, கரோதோ அப்பமாணிகங்.

    Kriyatova samuṭṭhāti, karoto appamāṇikaṃ.

    397.

    397.

    அதே³ஸெத்வா கரொந்தஸ்ஸ, தங் க்ரியாக்ரியதோ ஸியா;

    Adesetvā karontassa, taṃ kriyākriyato siyā;

    ஸமுட்டா²னாத³யோ ஸேஸா, ஸஞ்சரித்தஸமா மதா.

    Samuṭṭhānādayo sesā, sañcarittasamā matā.

    குடிகாரஸிக்கா²பத³கதா².

    Kuṭikārasikkhāpadakathā.

    398.

    398.

    அதே³ஸெத்வா ஸசே வத்து²ங், யோ கரெய்ய மஹல்லகங்;

    Adesetvā sace vatthuṃ, yo kareyya mahallakaṃ;

    விஹாரங் அத்தவாஸத்த²ங், க³ருகங் தஸ்ஸ நித்³தி³ஸே.

    Vihāraṃ attavāsatthaṃ, garukaṃ tassa niddise.

    399.

    399.

    பமாணாதிக்கமேனாபி , தோ³ஸோ நத்தி² மஹல்லகே;

    Pamāṇātikkamenāpi , doso natthi mahallake;

    தஸ்மா க்ரியஸமுட்டா²னா-பா⁴வங் ஸமுபலக்க²யே.

    Tasmā kriyasamuṭṭhānā-bhāvaṃ samupalakkhaye.

    400.

    400.

    பமாணனியமாபா⁴வா, ஏகஸங்கா⁴தி³ஸேஸதா;

    Pamāṇaniyamābhāvā, ekasaṅghādisesatā;

    ஸமுட்டா²னாதி³கங் ஸேஸங், அனந்தரஸமங் மதங்.

    Samuṭṭhānādikaṃ sesaṃ, anantarasamaṃ mataṃ.

    மஹல்லககதா².

    Mahallakakathā.

    401.

    401.

    பாராஜிகானி வுத்தானி, சதுவீஸதி ஸத்து²னா;

    Pārājikāni vuttāni, catuvīsati satthunā;

    பி⁴க்கு²னோ அனுரூபானி, தேஸு ஏகூனவீஸதி.

    Bhikkhuno anurūpāni, tesu ekūnavīsati.

    402.

    402.

    அமூலகேன சோதே³தி, ஹுத்வா சாவனசேதனோ;

    Amūlakena codeti, hutvā cāvanacetano;

    ஸுத்³த⁴ங் வா யதி³ வாஸுத்³த⁴ங், தேஸு அஞ்ஞதரேன யோ.

    Suddhaṃ vā yadi vāsuddhaṃ, tesu aññatarena yo.

    403.

    403.

    க³ருகங் தஸ்ஸ ஆபத்திங், கதோகாஸம்ஹி நித்³தி³ஸே;

    Garukaṃ tassa āpattiṃ, katokāsamhi niddise;

    ததே²வ அகதோகாஸே, து³க்கடாபத்தியா ஸஹ.

    Tatheva akatokāse, dukkaṭāpattiyā saha.

    404.

    404.

    ‘‘கொண்டோ²ஸி ச நிக³ண்டோ²ஸி;

    ‘‘Koṇṭhosi ca nigaṇṭhosi;

    ஸாமணேரோஸி தாபஸோ;

    Sāmaṇerosi tāpaso;

    க³ஹட்டோ²ஸி ததா² ஜெட்ட²-;

    Gahaṭṭhosi tathā jeṭṭha-;

    ப்³ப³திகோஸி உபாஸகோ.

    Bbatikosi upāsako.

    405.

    405.

    து³ஸ்ஸீலோ பாபத⁴ம்மோஸி, அந்தோபூதி அவஸ்ஸுதோ’’;

    Dussīlo pāpadhammosi, antopūti avassuto’’;

    இச்சேவம்பி வத³ந்தஸ்ஸ, க³ருகங் தஸ்ஸ நித்³தி³ஸே.

    Iccevampi vadantassa, garukaṃ tassa niddise.

    406.

    406.

    ஸம்முகா² ஹத்த²முத்³தா³ய, சோதெ³ந்தஸ்ஸபி தங்க²ணே;

    Sammukhā hatthamuddāya, codentassapi taṅkhaṇe;

    தங் சே பரோ விஜானாதி, ஹோதி ஆபத்தி பி⁴க்கு²னோ.

    Taṃ ce paro vijānāti, hoti āpatti bhikkhuno.

    407.

    407.

    க³ருகங் ஸம்முகே² ட²த்வா, சோதா³பெந்தஸ்ஸ கேனசி;

    Garukaṃ sammukhe ṭhatvā, codāpentassa kenaci;

    தஸ்ஸ வாசாய வாசாய, சோதா³பெந்தஸ்ஸ நித்³தி³ஸே.

    Tassa vācāya vācāya, codāpentassa niddise.

    408.

    408.

    அத² ஸோபி ‘‘மயா தி³ட்ட²ங், ஸுதங் வா’’தி ச பா⁴ஸதி;

    Atha sopi ‘‘mayā diṭṭhaṃ, sutaṃ vā’’ti ca bhāsati;

    தேஸங் த்³வின்னம்பி ஸங்கா⁴தி³-ஸேஸோ ஹோதி ந ஸங்ஸயோ.

    Tesaṃ dvinnampi saṅghādi-seso hoti na saṃsayo.

    409.

    409.

    தூ³தங் வா பன பேஸெத்வா, பண்ணங் வா பன ஸாஸனங்;

    Dūtaṃ vā pana pesetvā, paṇṇaṃ vā pana sāsanaṃ;

    சோதா³பெந்தஸ்ஸ ஆபத்தி, ந ஹோதீதி பகாஸிதா.

    Codāpentassa āpatti, na hotīti pakāsitā.

    410.

    410.

    ததா² ஸங்கா⁴தி³ஸேஸேஹி, வுத்தே சாவனஸஞ்ஞினோ;

    Tathā saṅghādisesehi, vutte cāvanasaññino;

    ஹோதி பாசித்தியாபத்தி, ஸேஸாபத்தீஹி து³க்கடங்.

    Hoti pācittiyāpatti, sesāpattīhi dukkaṭaṃ.

    411.

    411.

    அக்கோஸனாதி⁴ப்பாயஸ்ஸ, அகதோகாஸமத்தனா;

    Akkosanādhippāyassa, akatokāsamattanā;

    ஸஹ பாசித்தியேனஸ்ஸ, வத³ந்தஸ்ஸ ச து³க்கடங்.

    Saha pācittiyenassa, vadantassa ca dukkaṭaṃ.

    412.

    412.

    அஸம்முகா² வத³ந்தஸ்ஸ, ஆபத்தீஹிபி ஸத்தஹி;

    Asammukhā vadantassa, āpattīhipi sattahi;

    ததா² கம்மங் கரொந்தஸ்ஸ, ஹோதி ஆபத்தி து³க்கடங்.

    Tathā kammaṃ karontassa, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    413.

    413.

    ந தோ³ஸும்மத்தகாதீ³னங், ஹோதி பஞ்சங்க³ஸங்யுதங்;

    Na dosummattakādīnaṃ, hoti pañcaṅgasaṃyutaṃ;

    உபஸம்பன்னதா தஸ்மிங், புக்³க³லே ஸுத்³த⁴ஸஞ்ஞிதா.

    Upasampannatā tasmiṃ, puggale suddhasaññitā.

    414.

    414.

    பாராஜிகேன சோதே³தி, யேன தஸ்ஸ அமூலதா;

    Pārājikena codeti, yena tassa amūlatā;

    ஸம்முகா² சோத³னா சேவ, தஸ்ஸ சாவனஸஞ்ஞினோ.

    Sammukhā codanā ceva, tassa cāvanasaññino.

    415.

    415.

    தங்க²ணே ஜானநஞ்சேவ, பஞ்சங்கா³னி ப⁴வந்தி ஹி;

    Taṅkhaṇe jānanañceva, pañcaṅgāni bhavanti hi;

    இத³ங் து திஸமுட்டா²னங், ஸசித்தங் து³க்க²வேத³னங்.

    Idaṃ tu tisamuṭṭhānaṃ, sacittaṃ dukkhavedanaṃ.

    து³ட்ட²தோ³ஸகதா².

    Duṭṭhadosakathā.

    416.

    416.

    லேஸமத்தமுபாதா³ய, பி⁴க்கு²மந்திமவத்து²னா;

    Lesamattamupādāya, bhikkhumantimavatthunā;

    சோதெ³ய்ய க³ருகாபத்தி, ஸசே சாவனசேதனோ.

    Codeyya garukāpatti, sace cāvanacetano.

    417.

    417.

    சோதே³தி வா ததா²ஸஞ்ஞீ, சோதா³பேதி பரேன வா;

    Codeti vā tathāsaññī, codāpeti parena vā;

    அனாபத்தி ஸியா ஸேஸோ, அனந்தரஸமோ மதோ.

    Anāpatti siyā seso, anantarasamo mato.

    து³தியது³ட்ட²தோ³ஸகதா².

    Dutiyaduṭṭhadosakathā.

    418.

    418.

    ஸமக்³க³ஸ்ஸ ச ஸங்க⁴ஸ்ஸ, பே⁴த³த்த²ங் வாயமெய்ய யோ;

    Samaggassa ca saṅghassa, bhedatthaṃ vāyameyya yo;

    பே⁴த³ஹேதுங் க³ஹெத்வா வா, திட்டெ²ய்ய பரிதீ³பயங்.

    Bhedahetuṃ gahetvā vā, tiṭṭheyya paridīpayaṃ.

    419.

    419.

    ஸோ ஹி பி⁴க்கூ²ஹி வத்தப்³போ³, ‘‘பே⁴த³த்த²ங் மா பரக்கம’’;

    So hi bhikkhūhi vattabbo, ‘‘bhedatthaṃ mā parakkama’’;

    இதி ‘‘ஸங்க⁴ஸ்ஸ மா திட்ட², க³ஹெத்வா பே⁴த³காரணங்’’.

    Iti ‘‘saṅghassa mā tiṭṭha, gahetvā bhedakāraṇaṃ’’.

    420.

    420.

    வுச்சமானோ ஹி தேஹேவ, நிஸ்ஸஜ்ஜெய்ய ந சேவ யங்;

    Vuccamāno hi teheva, nissajjeyya na ceva yaṃ;

    ஸமனுபா⁴ஸிதப்³போ³ தங், அச்சஜங் க³ருகங் பு²ஸே.

    Samanubhāsitabbo taṃ, accajaṃ garukaṃ phuse.

    421.

    421.

    பரக்கமந்தங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ, பி⁴க்கு²ங் பே⁴தா³ய பி⁴க்கு²னோ;

    Parakkamantaṃ saṅghassa, bhikkhuṃ bhedāya bhikkhuno;

    தி³ஸ்வா ஸுத்வா ஹி ஞத்வா வா, அவத³ந்தஸ்ஸ து³க்கடங்.

    Disvā sutvā hi ñatvā vā, avadantassa dukkaṭaṃ.

    422.

    422.

    க³ந்த்வா ச பன வத்தப்³போ³, அத்³த⁴யோஜனதாதி³கங்;

    Gantvā ca pana vattabbo, addhayojanatādikaṃ;

    தூ³ரம்பி பன க³ந்தப்³ப³ங், ஸசே ஸக்கோதி தாவதே³.

    Dūrampi pana gantabbaṃ, sace sakkoti tāvade.

    423.

    423.

    திக்க²த்துங் பன வுத்தஸ்ஸ, அபரிச்சஜதோபி தங்;

    Tikkhattuṃ pana vuttassa, apariccajatopi taṃ;

    தூ³தங் வா பன பண்ணங் வா, பேஸதோபி ச து³க்கடங்.

    Dūtaṃ vā pana paṇṇaṃ vā, pesatopi ca dukkaṭaṃ.

    424.

    424.

    ஞத்தியா பரியோஸானே, து³க்கடங் பரிதீ³பிதங்;

    Ñattiyā pariyosāne, dukkaṭaṃ paridīpitaṃ;

    கம்மவாசாஹி ச த்³வீஹி, ஹோதி து²ல்லச்சயங் த்³வயங்.

    Kammavācāhi ca dvīhi, hoti thullaccayaṃ dvayaṃ.

    425.

    425.

    ய்ய-காரே பன ஸம்பத்தே, க³ருகேயேவ திட்ட²தி;

    Yya-kāre pana sampatte, garukeyeva tiṭṭhati;

    பஸ்ஸம்ப⁴ந்தி ஹி திஸ்ஸோபி, பி⁴க்கு²னோ து³க்கடாத³யோ.

    Passambhanti hi tissopi, bhikkhuno dukkaṭādayo.

    426.

    426.

    அகதே பன கம்மஸ்மிங், அபரிச்சஜதோபி ச;

    Akate pana kammasmiṃ, apariccajatopi ca;

    தஸ்ஸ ஸங்கா⁴தி³ஸேஸேன, அனாபத்தி பகாஸிதா.

    Tassa saṅghādisesena, anāpatti pakāsitā.

    427.

    427.

    ஞத்திதோ பன புப்³பே³ வா, பச்சா² வா தங்க²ணேபி வா;

    Ñattito pana pubbe vā, pacchā vā taṅkhaṇepi vā;

    அஸம்பத்தே ய்ய-காரஸ்மிங், படினிஸ்ஸஜ்ஜதோபி ச.

    Asampatte yya-kārasmiṃ, paṭinissajjatopi ca.

    428.

    428.

    படினிஸ்ஸஜ்ஜதோ வாபி, தங் வா ஸமனுபா⁴ஸதோ;

    Paṭinissajjato vāpi, taṃ vā samanubhāsato;

    ததே²வும்மத்தகாதீ³னங், அனாபத்தி பகாஸிதா.

    Tathevummattakādīnaṃ, anāpatti pakāsitā.

    429.

    429.

    யஞ்ஹி பி⁴க்கு²மனுத்³தி³ஸ்ஸ, மச்ச²மங்ஸங் கதங் ப⁴வே;

    Yañhi bhikkhumanuddissa, macchamaṃsaṃ kataṃ bhave;

    யஸ்மிஞ்ச நிப்³பே³மதிகோ, தங் ஸப்³ப³ங் தஸ்ஸ வட்டதி.

    Yasmiñca nibbematiko, taṃ sabbaṃ tassa vaṭṭati.

    430.

    430.

    ஸமுத்³தி³ஸ்ஸ கதங் ஞத்வா, பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸேவ து³க்கடங்;

    Samuddissa kataṃ ñatvā, bhuñjantasseva dukkaṭaṃ;

    ததா² அகப்பியங் மங்ஸங், அஜானித்வாபி கா²த³தோ.

    Tathā akappiyaṃ maṃsaṃ, ajānitvāpi khādato.

    431.

    431.

    ஹத்து²ஸ்ஸச்ச²மனுஸ்ஸானங் , அஹிகுக்குரதீ³பினங்;

    Hatthussacchamanussānaṃ , ahikukkuradīpinaṃ;

    ஸீஹப்³யக்³க⁴தரச்சா²னங், மங்ஸங் ஹோதி அகப்பியங்.

    Sīhabyagghataracchānaṃ, maṃsaṃ hoti akappiyaṃ.

    432.

    432.

    து²ல்லச்சயங் மனுஸ்ஸானங், மங்ஸே ஸேஸேஸு து³க்கடங்;

    Thullaccayaṃ manussānaṃ, maṃse sesesu dukkaṭaṃ;

    ஸசித்தகங் ஸமுத்³தி³ஸ்ஸ-கதங் ஸேஸமசித்தகங்.

    Sacittakaṃ samuddissa-kataṃ sesamacittakaṃ.

    433.

    433.

    புச்சி²த்வாயேவ மங்ஸானங், பி⁴க்கூ²னங் க³ஹணங் பன;

    Pucchitvāyeva maṃsānaṃ, bhikkhūnaṃ gahaṇaṃ pana;

    ஏதங் வத்தந்தி வத்தட்டா², வத³ந்தி வினயஞ்ஞுனோ.

    Etaṃ vattanti vattaṭṭhā, vadanti vinayaññuno.

    434.

    434.

    இத³மேகஸமுட்டா²னங், வுத்தங் ஸமனுபா⁴ஸனங்;

    Idamekasamuṭṭhānaṃ, vuttaṃ samanubhāsanaṃ;

    காயகம்மங் வசீகம்மங், அக்ரியங் து³க்க²வேத³னங்.

    Kāyakammaṃ vacīkammaṃ, akriyaṃ dukkhavedanaṃ.

    ஸங்க⁴பே⁴த³கதா².

    Saṅghabhedakathā.

    435.

    435.

    து³தியே ஸங்க⁴பே⁴த³ஸ்மிங், வத்தப்³ப³ங் நத்தி² கிஞ்சிபி;

    Dutiye saṅghabhedasmiṃ, vattabbaṃ natthi kiñcipi;

    ஸமுட்டா²னாத³யோபிஸ்ஸ, பட²மேன ஸமா மதா.

    Samuṭṭhānādayopissa, paṭhamena samā matā.

    து³தியஸங்க⁴பே⁴த³கதா².

    Dutiyasaṅghabhedakathā.

    436.

    436.

    உத்³தே³ஸபரியாபன்னே, பி⁴க்கு² து³ப்³ப³சஜாதிகோ;

    Uddesapariyāpanne, bhikkhu dubbacajātiko;

    அவசனீயமத்தானங், கரோதி க³ருகங் ஸியா.

    Avacanīyamattānaṃ, karoti garukaṃ siyā.

    437.

    437.

    து³ப்³ப³சேபி பனேதஸ்மிங், ஸங்க⁴பே⁴த³கவண்ணனே;

    Dubbacepi panetasmiṃ, saṅghabhedakavaṇṇane;

    ஸப்³போ³ வுத்தனயேனேவ, வேதி³தப்³போ³ வினிச்ச²யோ.

    Sabbo vuttanayeneva, veditabbo vinicchayo.

    து³ப்³ப³சகதா².

    Dubbacakathā.

    438.

    438.

    யோ ச²ந்த³கா³மிதாதீ³ஹி, பாபெந்தோ குலதூ³ஸகோ.

    Yo chandagāmitādīhi, pāpento kuladūsako.

    கம்மே கரியமானே தங், அச்சஜங் க³ருகங் பு²ஸே.

    Kamme kariyamāne taṃ, accajaṃ garukaṃ phuse.

    439.

    439.

    சுண்ணங் பண்ணங் ப²லங் புப்ப²ங், வேளுங் கட்ட²ஞ்ச மத்திகங்;

    Cuṇṇaṃ paṇṇaṃ phalaṃ pupphaṃ, veḷuṃ kaṭṭhañca mattikaṃ;

    குலஸங்க³ஹணத்தா²ய, அத்தனோ வா பரஸ்ஸ வா.

    Kulasaṅgahaṇatthāya, attano vā parassa vā.

    440.

    440.

    ஸந்தகங் த³த³தோ ஹோதி, குலதூ³ஸனது³க்கடங்;

    Santakaṃ dadato hoti, kuladūsanadukkaṭaṃ;

    ப⁴ண்ட³க்³கே⁴ன ச காதப்³போ³, தெ²ய்யா ஸங்க⁴ஞ்ஞஸந்தகே.

    Bhaṇḍagghena ca kātabbo, theyyā saṅghaññasantake.

    441.

    441.

    ஸங்கி⁴கங் க³ருப⁴ண்ட³ங் வா, ஸேனாஸனநியாமிதங்;

    Saṅghikaṃ garubhaṇḍaṃ vā, senāsananiyāmitaṃ;

    யோபிஸ்ஸரவதாயேவ, தெ³ந்தோ து²ல்லச்சயங் பு²ஸே.

    Yopissaravatāyeva, dento thullaccayaṃ phuse.

    442.

    442.

    ஹரித்வா வா ஹராபெத்வா, பக்கோஸித்வாக³தஸ்ஸ வா;

    Haritvā vā harāpetvā, pakkositvāgatassa vā;

    குலஸங்க³ஹணத்தா²ய, புப்ப²ங் தெ³ந்தஸ்ஸ து³க்கடங்.

    Kulasaṅgahaṇatthāya, pupphaṃ dentassa dukkaṭaṃ.

    443.

    443.

    ஹரித்வா வா ஹராபெத்வா, பிதூனங் பன வட்டதி;

    Haritvā vā harāpetvā, pitūnaṃ pana vaṭṭati;

    தா³துங் புப்ப²ங் பனஞ்ஞஸ்ஸ, ஆக³தஸ்ஸேவ ஞாதினோ.

    Dātuṃ pupphaṃ panaññassa, āgatasseva ñātino.

    444.

    444.

    தஞ்ச கோ² வத்து²பூஜத்த²ங், தா³தப்³ப³ங் ந பனஞ்ஞதா²;

    Tañca kho vatthupūjatthaṃ, dātabbaṃ na panaññathā;

    ஸிவாதி³பூஜனத்த²ங் வா, மண்ட³னத்த²ங் ந வட்டதி.

    Sivādipūjanatthaṃ vā, maṇḍanatthaṃ na vaṭṭati.

    445.

    445.

    ப²லாதீ³ஸுபி ஸேஸேஸு, பி⁴க்கு²னா வினயஞ்ஞுனா;

    Phalādīsupi sesesu, bhikkhunā vinayaññunā;

    புப்பே² வுத்தனயேனேவ, வேதி³தப்³போ³ வினிச்ச²யோ.

    Pupphe vuttanayeneva, veditabbo vinicchayo.

    446.

    446.

    புப்பா²தி³பா⁴ஜனே கோசி, ஆக³ச்ச²தி ஸசே பன;

    Pupphādibhājane koci, āgacchati sace pana;

    ஸம்மதேனஸ்ஸ தா³தப்³ப³ங், ஞாபெத்வா இதரேன து.

    Sammatenassa dātabbaṃ, ñāpetvā itarena tu.

    447.

    447.

    உபட்³ட⁴பா⁴க³ங் தா³தப்³ப³ங், இதி வுத்தங் குருந்தி³யங்;

    Upaḍḍhabhāgaṃ dātabbaṃ, iti vuttaṃ kurundiyaṃ;

    ‘‘தோ²கங் தோ²க’’ந்தி நித்³தி³ட்ட²ங், மஹாபச்சரியங் பன.

    ‘‘Thokaṃ thoka’’nti niddiṭṭhaṃ, mahāpaccariyaṃ pana.

    448.

    448.

    கி³லானானங் மனுஸ்ஸானங், தா³தப்³ப³ங் து ஸகங் ப²லங்;

    Gilānānaṃ manussānaṃ, dātabbaṃ tu sakaṃ phalaṃ;

    பரிப்³ப³யவிஹீனஸ்ஸ, ஸம்பத்திஸ்ஸரியஸ்ஸபி.

    Paribbayavihīnassa, sampattissariyassapi.

    449.

    449.

    ஸங்கா⁴ராமே யதா² யத்ர, ஸங்கே⁴ன கதிகா கதா;

    Saṅghārāme yathā yatra, saṅghena katikā katā;

    ப²லருக்க²பரிச்சே²த³ங், கத்வா தத்ராக³தஸ்ஸபி.

    Phalarukkhaparicchedaṃ, katvā tatrāgatassapi.

    450.

    450.

    ப²லங் யதா²பரிச்சே²த³ங், த³த³தோ பன வட்டதி;

    Phalaṃ yathāparicchedaṃ, dadato pana vaṭṭati;

    ‘‘த³ஸ்ஸேதப்³பா³பி வா ருக்கா²’’, ‘‘இதோ க³ண்ஹ ப²ல’’ந்தி ச.

    ‘‘Dassetabbāpi vā rukkhā’’, ‘‘ito gaṇha phala’’nti ca.

    451.

    451.

    ஸயங் க²ணித்வா பத²விங், மாலாக³ச்சா²தி³ரோபனே;

    Sayaṃ khaṇitvā pathaviṃ, mālāgacchādiropane;

    ஹோதி பாசித்தியேனஸ்ஸ, து³க்கடங் குலதூ³ஸனே.

    Hoti pācittiyenassa, dukkaṭaṃ kuladūsane.

    452.

    452.

    அகப்பியேன வாக்யேன, ததா² ரோபாபனேபி ச;

    Akappiyena vākyena, tathā ropāpanepi ca;

    ஸப்³ப³த்த² து³க்கடங் வுத்தங், பி⁴க்கு²னோ குலதூ³ஸனே.

    Sabbattha dukkaṭaṃ vuttaṃ, bhikkhuno kuladūsane.

    453.

    453.

    ரோபனே து³க்கடங்யேவ, ஹோதி கப்பியபூ⁴மியங்;

    Ropane dukkaṭaṃyeva, hoti kappiyabhūmiyaṃ;

    ததா² ரோபாபனே வுத்தங், உப⁴யத்த² ச பி⁴க்கு²னோ.

    Tathā ropāpane vuttaṃ, ubhayattha ca bhikkhuno.

    454.

    454.

    ஸகிங் ஆணத்தியா தஸ்ஸ, ப³ஹூனங் ரோபனே பன;

    Sakiṃ āṇattiyā tassa, bahūnaṃ ropane pana;

    ஸது³க்கடா து பாசித்தி, ஸுத்³த⁴ங் வா து³க்கடங் ஸியா.

    Sadukkaṭā tu pācitti, suddhaṃ vā dukkaṭaṃ siyā.

    455.

    455.

    கப்பியேனேவ வாக்யேன, உப⁴யத்த² ச பூ⁴மியா;

    Kappiyeneva vākyena, ubhayattha ca bhūmiyā;

    ரோபனே பரிபோ⁴க³த்த²ங், ந தோ³ஸோ கோசி விஜ்ஜதி.

    Ropane paribhogatthaṃ, na doso koci vijjati.

    456.

    456.

    கப்பியபூ⁴மி சே ஹோதி, ஸயங் ரோபேதுமேவ ச;

    Kappiyabhūmi ce hoti, sayaṃ ropetumeva ca;

    வட்டதீதி ச நித்³தி³ட்ட²ங், மஹாபச்சரியங் பன.

    Vaṭṭatīti ca niddiṭṭhaṃ, mahāpaccariyaṃ pana.

    457.

    457.

    ஆராமாதீ³னமத்தா²ய, ஸயங் ஸங்ரோபிதஸ்ஸ வா;

    Ārāmādīnamatthāya, sayaṃ saṃropitassa vā;

    வட்டதேவ ச பி⁴க்கூ²னங், தங் ப²லங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங்.

    Vaṭṭateva ca bhikkhūnaṃ, taṃ phalaṃ paribhuñjituṃ.

    458.

    458.

    ஸிஞ்சனே பன ஸப்³ப³த்த², ஸயங் ஸிஞ்சாபனேபி ச;

    Siñcane pana sabbattha, sayaṃ siñcāpanepi ca;

    அகப்பியோத³கேனேவ, ஹோதி பாசித்தி பி⁴க்கு²னோ.

    Akappiyodakeneva, hoti pācitti bhikkhuno.

    459.

    459.

    குலஸங்க³ஹணத்த²ஞ்ச, பரிபோ⁴க³த்த²மேவ வா;
