Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-உத்தரவினிச்ச²ய • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    ஸங்கா⁴தி³ஸேஸகதா²

    Saṅghādisesakathā

    2011.

    2011.

    யா பன பி⁴க்கு²னீ உஸ்ஸயவாதா³;

    Yā pana bhikkhunī ussayavādā;

    அட்டகரீ முக²ரீ விஹரெய்ய;

    Aṭṭakarī mukharī vihareyya;

    யேன கேனசி நரேனித⁴ ஸத்³தி⁴ங்;

    Yena kenaci narenidha saddhiṃ;

    ஸா க³ருகங் கிர தோ³ஸமுபேதி.

    Sā garukaṃ kira dosamupeti.

    2012.

    2012.

    ஸக்கி²ங் வாபி ஸஹாயங் வா, பரியேஸதி து³க்கடங்;

    Sakkhiṃ vāpi sahāyaṃ vā, pariyesati dukkaṭaṃ;

    பதே³ பதே³ ததா² அட்டங், காதுங் க³ச்ச²ந்தியாபி ச.

    Pade pade tathā aṭṭaṃ, kātuṃ gacchantiyāpi ca.

    2013.

    2013.

    ஆரோசேதி ஸசே புப்³ப³ங், பி⁴க்கு²னீ அத்தனோ கத²ங்;

    Āroceti sace pubbaṃ, bhikkhunī attano kathaṃ;

    தி³ஸ்வா வோஹாரிகங் தஸ்ஸா, ஹோதி ஆபத்தி து³க்கடங்.

    Disvā vohārikaṃ tassā, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    2014.

    2014.

    ஆரோசேதி ஸசே பச்சா², இதரோ அத்தனோ கத²ங்;

    Āroceti sace pacchā, itaro attano kathaṃ;

    ஹோதி பி⁴க்கு²னியா தஸ்ஸா, து²ல்லச்சயமனந்தரங்.

    Hoti bhikkhuniyā tassā, thullaccayamanantaraṃ.

    2015.

    2015.

    ஆரோசேதிதரோ புப்³ப³ங், ஸசே ஸோ அத்தனோ கத²ங்;

    Ārocetitaro pubbaṃ, sace so attano kathaṃ;

    பச்சா² பி⁴க்கு²னீ சே புப்³ப³-ஸதி³ஸோவ வினிச்ச²யோ.

    Pacchā bhikkhunī ce pubba-sadisova vinicchayo.

    2016.

    2016.

    ‘‘ஆரோசேஹீ’’தி வுத்தா சே, ‘‘கத²ங் தவ மமாபி ச’’;

    ‘‘Ārocehī’’ti vuttā ce, ‘‘kathaṃ tava mamāpi ca’’;

    ஆரோசேது யதா²காமங், பட²மே து³க்கடங் ஸியா.

    Ārocetu yathākāmaṃ, paṭhame dukkaṭaṃ siyā.

    2017.

    2017.

    து³தியாரோசனே தஸ்ஸா, து²ல்லச்சயமுதீ³ரிதங்;

    Dutiyārocane tassā, thullaccayamudīritaṃ;

    உபாஸகேன வுத்தேபி, அயமேவ வினிச்ச²யோ.

    Upāsakena vuttepi, ayameva vinicchayo.

    2018.

    2018.

    ஆரோசிதகத²ங் ஸுத்வா, உபி⁴ன்னம்பி யதா² ததா²;

    Ārocitakathaṃ sutvā, ubhinnampi yathā tathā;

    வினிச்ச²யே கதே தேஹி, அட்டே பன ச நிட்டி²தே.

    Vinicchaye kate tehi, aṭṭe pana ca niṭṭhite.

    2019.

    2019.

    அட்டஸ்ஸ பரியோஸானே, ஜயே பி⁴க்கு²னியா பன;

    Aṭṭassa pariyosāne, jaye bhikkhuniyā pana;

    பராஜயேபி வா தஸ்ஸா, ஹோதி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸதா.

    Parājayepi vā tassā, hoti saṅghādisesatā.

    2020.

    2020.

    தூ³தங் வாபி பஹிணித்வா, ஆக³ந்த்வான ஸயம்பி வா;

    Dūtaṃ vāpi pahiṇitvā, āgantvāna sayampi vā;

    பச்சத்தி²கமனுஸ்ஸேஹி, ஆகட்³டீ⁴யதி யா பன.

    Paccatthikamanussehi, ākaḍḍhīyati yā pana.

    2021.

    2021.

    ஆராமே பன அஞ்ஞேஹி, அனாசாரங் கதங் ஸசே;

    Ārāme pana aññehi, anācāraṃ kataṃ sace;

    அனோதி³ஸ்ஸ பரங் கிஞ்சி, ரக்க²ங் யாசதி தத்த² யா.

    Anodissa paraṃ kiñci, rakkhaṃ yācati tattha yā.

    2022.

    2022.

    யாய கிஞ்சி அவுத்தாவ, த⁴ம்மட்டா² ஸயமேவ து;

    Yāya kiñci avuttāva, dhammaṭṭhā sayameva tu;

    ஸுத்வா தங் அஞ்ஞதோ அட்டங், நிட்டா²பெந்தி ஸசே பன.

    Sutvā taṃ aññato aṭṭaṃ, niṭṭhāpenti sace pana.

    2023.

    2023.

    தஸ்ஸா, உம்மத்திகாதீ³ன-மனாபத்தி பகாஸிதா;

    Tassā, ummattikādīna-manāpatti pakāsitā;

    கதி²னேன ஸமுட்டா²னங், துல்யங் ஸகிரியங் இத³ங்.

    Kathinena samuṭṭhānaṃ, tulyaṃ sakiriyaṃ idaṃ.

    அட்டகாரிகதா².

    Aṭṭakārikathā.

    2024.

    2024.

    ஜானந்தீ பி⁴க்கு²னீ சோரிங், வஜ்ஜ²ங் விதி³தமேவ யா;

    Jānantī bhikkhunī coriṃ, vajjhaṃ viditameva yā;

    ஸங்க⁴ங் அனபலோகெத்வா, ராஜானங் க³ணமேவ வா.

    Saṅghaṃ anapaloketvā, rājānaṃ gaṇameva vā.

    2025.

    2025.

    வுட்டா²பெய்ய வினா கப்பங், சோரிவுட்டா²பனங் பன;

    Vuṭṭhāpeyya vinā kappaṃ, corivuṭṭhāpanaṃ pana;

    ஸங்கா⁴தி³ஸேஸமாபத்தி-மாபன்னா நாம ஹோதி ஸா.

    Saṅghādisesamāpatti-māpannā nāma hoti sā.

    2026.

    2026.

    பஞ்சமாஸக்³க⁴னங் யாய, ஹரிதங் பரஸந்தகங்;

    Pañcamāsagghanaṃ yāya, haritaṃ parasantakaṃ;

    அதிரேகக்³க⁴னங் வாபி, அயங் ‘‘சோரீ’’தி வுச்சதி.

    Atirekagghanaṃ vāpi, ayaṃ ‘‘corī’’ti vuccati.

    2027.

    2027.

    பி⁴க்கு²னீஸு பனஞ்ஞாஸு, தித்தி²யேஸுபி வா ததா²;

    Bhikkhunīsu panaññāsu, titthiyesupi vā tathā;

    யா பப்³ப³ஜிதபுப்³பா³ ஸா, அயங் ‘‘கப்பா’’தி வுச்சதி.

    Yā pabbajitapubbā sā, ayaṃ ‘‘kappā’’ti vuccati.

    2028.

    2028.

    வுட்டா²பேதி ச யா சோரிங், ட²பெத்வா கப்பமேவித³ங்;

    Vuṭṭhāpeti ca yā coriṃ, ṭhapetvā kappamevidaṃ;

    ஸசே ஆசரினிங் பத்தங், சீவரங் பரியேஸதி.

    Sace ācariniṃ pattaṃ, cīvaraṃ pariyesati.

    2029.

    2029.

    ஸம்மன்னதி ச ஸீமங் வா, தஸ்ஸா ஆபத்தி து³க்கடங்;

    Sammannati ca sīmaṃ vā, tassā āpatti dukkaṭaṃ;

    ஞத்தியா து³க்கடங் த்³வீஹி, கம்மவாசாஹி ச த்³வயங்.

    Ñattiyā dukkaṭaṃ dvīhi, kammavācāhi ca dvayaṃ.

    2030.

    2030.

    து²ல்லச்சயஸ்ஸ, கம்மந்தே, க³ருகங் நித்³தி³ஸே பு³தோ⁴;

    Thullaccayassa, kammante, garukaṃ niddise budho;

    க³ணோ ஆசரினீ சேவ, ந ச முச்சதி து³க்கடங்.

    Gaṇo ācarinī ceva, na ca muccati dukkaṭaṃ.

    2031.

    2031.

    அனாபத்தி அஜானந்தீ, வுட்டா²பேதி, ததே²வ ச;

    Anāpatti ajānantī, vuṭṭhāpeti, tatheva ca;

    கப்பங் வா அபலோகெத்வா, தஸ்ஸா உம்மத்திகாய வா.

    Kappaṃ vā apaloketvā, tassā ummattikāya vā.

    2032.

    2032.

    சோரிவுட்டா²பனங் நாம, ஜாயதே வாசசித்ததோ;

    Corivuṭṭhāpanaṃ nāma, jāyate vācacittato;

    காயவாசாதி³தோ சேவ, ஸசித்தஞ்ச க்ரியாக்ரியங்.

    Kāyavācādito ceva, sacittañca kriyākriyaṃ.

    சோரிவுட்டா²பனகதா².

    Corivuṭṭhāpanakathā.

    2033.

    2033.

    கா³மந்தரங் நதீ³பாரங், க³ச்செ²ய்யேகாவ யா ஸசே;

    Gāmantaraṃ nadīpāraṃ, gaccheyyekāva yā sace;

    ஓஹீயெய்ய க³ணம்ஹா வா, ரத்திங் விப்பவஸெய்ய வா.

    Ohīyeyya gaṇamhā vā, rattiṃ vippavaseyya vā.

    2034.

    2034.

    பட²மாபத்திகங் த⁴ம்மங், ஸாபன்னா க³ருகங் ஸியா;

    Paṭhamāpattikaṃ dhammaṃ, sāpannā garukaṃ siyā;

    ஸககா³மா அனாபத்தி, ஞாதப்³பா³ நிக்க²மந்தியா.

    Sakagāmā anāpatti, ñātabbā nikkhamantiyā.

    2035.

    2035.

    நிக்க²மித்வா ததோ அஞ்ஞங், கா³மங் க³ச்ச²ந்தியா பன;

    Nikkhamitvā tato aññaṃ, gāmaṃ gacchantiyā pana;

    து³க்கடங் பத³வாரேன, வேதி³தப்³ப³ங் விபா⁴வினா.

    Dukkaṭaṃ padavārena, veditabbaṃ vibhāvinā.

    2036.

    2036.

    ஏகேன பத³வாரேன, கா³மஸ்ஸ இதரஸ்ஸ ச;

    Ekena padavārena, gāmassa itarassa ca;

    பரிக்கே²பே அதிக்கந்தே, உபசாரோக்கமேபி வா.

    Parikkhepe atikkante, upacārokkamepi vā.

    2037.

    2037.

    து²ல்லச்சயங் அதிக்கந்தே, ஓக்கந்தே து³தியேன து;

    Thullaccayaṃ atikkante, okkante dutiyena tu;

    பாதே³ன க³ருகாபத்தி, ஹோதி பி⁴க்கு²னியா பன.

    Pādena garukāpatti, hoti bhikkhuniyā pana.

    2038.

    2038.

    நிக்க²மித்வா ஸசே பச்சா², ஸகங் கா³மங் விஸந்தியா;

    Nikkhamitvā sace pacchā, sakaṃ gāmaṃ visantiyā;

    அயமேவ நயோ ஞெய்யோ, வதிச்சி²த்³தே³ன வா ததா².

    Ayameva nayo ñeyyo, vaticchiddena vā tathā.

    2039.

    2039.

    பாகாரேன விஹாரஸ்ஸ, பூ⁴மிங் து பவிஸந்தியா;

    Pākārena vihārassa, bhūmiṃ tu pavisantiyā;

    கப்பியந்தி பவிட்ட²த்தா, ந தோ³ஸோ கோசி விஜ்ஜதி.

    Kappiyanti paviṭṭhattā, na doso koci vijjati.

    2040.

    2040.

    பி⁴க்கு²னீனங் விஹாரஸ்ஸ, பூ⁴மி தாஸங் து கப்பியா;

    Bhikkhunīnaṃ vihārassa, bhūmi tāsaṃ tu kappiyā;

    ஹோதி பி⁴க்கு²விஹாரஸ்ஸ, பூ⁴மி தாஸமகப்பியா.

    Hoti bhikkhuvihārassa, bhūmi tāsamakappiyā.

    2041.

    2041.

    ஹத்தி²அஸ்ஸரதா²தீ³ஹி, இத்³தி⁴யா வா விஸந்தியா;

    Hatthiassarathādīhi, iddhiyā vā visantiyā;

    அனாபத்தி ஸியாபத்தி, பத³ஸா க³மனே பன.

    Anāpatti siyāpatti, padasā gamane pana.

    2042.

    2042.

    யங் கிஞ்சி ஸககா³மங் வா, பரகா³மம்பி வா ததா²;

    Yaṃ kiñci sakagāmaṃ vā, paragāmampi vā tathā;

    ப³ஹிகா³மே பன ட²த்வா, ஆபத்தி பவிஸந்தியா.

    Bahigāme pana ṭhatvā, āpatti pavisantiyā.

    2043.

    2043.

    லக்க²ணேனுபபன்னாய, நதி³யா து³தியங் வினா;

    Lakkhaṇenupapannāya, nadiyā dutiyaṃ vinā;

    பாரங் க³ச்ச²தி யா தீரங், தஸ்ஸா ஸமணியா பன.

    Pāraṃ gacchati yā tīraṃ, tassā samaṇiyā pana.

    2044.

    2044.

    பட²மங் உத்³த⁴ரித்வான, பாத³ங் தீரே ட²பெந்தியா;

    Paṭhamaṃ uddharitvāna, pādaṃ tīre ṭhapentiyā;

    ஹோதி து²ல்லச்சயாபத்தி, து³தியாதிக்கமே க³ரு.

    Hoti thullaccayāpatti, dutiyātikkame garu.

    2045.

    2045.

    அந்தரனதி³யங்யேவ, ஸத்³தி⁴ங் து³தியிகாய ஹி;

    Antaranadiyaṃyeva, saddhiṃ dutiyikāya hi;

    ப⁴ண்டி³த்வா ஓரிமங் தீரங், ததா² பச்சுத்தரந்தியா.

    Bhaṇḍitvā orimaṃ tīraṃ, tathā paccuttarantiyā.

    2046.

    2046.

    இத்³தி⁴யா ஸேதுனா நாவா-யானரஜ்ஜூஹி வா பன;

    Iddhiyā setunā nāvā-yānarajjūhi vā pana;

    ஏவம்பி ச பரங் தீரங், அனாபத்துத்தரந்தியா.

    Evampi ca paraṃ tīraṃ, anāpattuttarantiyā.

    2047.

    2047.

    ந்ஹாயிதுங் பிவிதுங் வாபி, ஓதிண்ணாத² நதி³ங் புன;

    Nhāyituṃ pivituṃ vāpi, otiṇṇātha nadiṃ puna;

    பத³ஸாவோரிமங் தீரங், பச்சுத்தரதி வட்டதி.

    Padasāvorimaṃ tīraṃ, paccuttarati vaṭṭati.

    2048.

    2048.

    பத³ஸா ஓதரித்வான, நதி³ங் உத்தரணே பன;

    Padasā otaritvāna, nadiṃ uttaraṇe pana;

    ஆரோஹித்வா ததா² ஸேதுங், அனாபத்துத்தரந்தியா.

    Ārohitvā tathā setuṃ, anāpattuttarantiyā.

    2049.

    2049.

    ஸேதுனா உபக³ந்த்வா வா, யானாகாஸேஹி வா ஸசே;

    Setunā upagantvā vā, yānākāsehi vā sace;

    யாதி உத்தரணே காலே, பத³ஸா க³ருகங் பு²ஸே.

    Yāti uttaraṇe kāle, padasā garukaṃ phuse.

    2050.

    2050.

    நதி³யா பாரிமங் தீரங், இதோ ஓரிமதீரதோ;

    Nadiyā pārimaṃ tīraṃ, ito orimatīrato;

    உல்லங்கி⁴த்வான வேகே³ன, அனாபத்துத்தரந்தியா.

    Ullaṅghitvāna vegena, anāpattuttarantiyā.

    2051.

    2051.

    பிட்டி²யங் வா நிஸீதி³த்வா, க²ந்தே⁴ வா உத்தரந்தியா;

    Piṭṭhiyaṃ vā nisīditvā, khandhe vā uttarantiyā;

    ஹத்த²ஸங்கா⁴தனே வாபி, து³ஸ்ஸயானேபி வட்டதி.

    Hatthasaṅghātane vāpi, dussayānepi vaṭṭati.

    2052.

    2052.

    ‘‘புரேருணோத³யாயேவ , பாஸங் து³தியிகாய ஹி;

    ‘‘Pureruṇodayāyeva , pāsaṃ dutiyikāya hi;

    க³மிஸ்ஸாமீ’’தி ஆபோ⁴க³ங், வினா பி⁴க்கு²னியா பன.

    Gamissāmī’’ti ābhogaṃ, vinā bhikkhuniyā pana.

    2053.

    2053.

    ஏகக³ப்³பே⁴பி வா ஹத்த²-பாஸங் து³தியிகாய ஹி;

    Ekagabbhepi vā hattha-pāsaṃ dutiyikāya hi;

    அதிக்கம்ம ஸியாபத்தி, அருணங் உட்ட²பெந்தியா.

    Atikkamma siyāpatti, aruṇaṃ uṭṭhapentiyā.

    2054.

    2054.

    ‘‘க³மிஸ்ஸாமீ’’தி ஆபோ⁴க³ங், கத்வா க³ச்ச²ந்தியா பன;

    ‘‘Gamissāmī’’ti ābhogaṃ, katvā gacchantiyā pana;

    ந தோ³ஸோ து³தியா பாஸங், உட்டே²தி அருணங் ஸசே.

    Na doso dutiyā pāsaṃ, uṭṭheti aruṇaṃ sace.

    2055.

    2055.

    இந்த³கீ²லமதிக்கம்ம, அரஞ்ஞங் எத்த² தீ³பிதங்;

    Indakhīlamatikkamma, araññaṃ ettha dīpitaṃ;

    கா³மதோ ப³ஹி நிக்க²ம்ம, தஸ்ஸா து³தியிகாய து.

    Gāmato bahi nikkhamma, tassā dutiyikāya tu.

    2056.

    2056.

    த³ஸ்ஸனஸ்ஸுபசாரங் து, ஜானித்வா விஜஹந்தியா;

    Dassanassupacāraṃ tu, jānitvā vijahantiyā;

    ஹோதி து²ல்லச்சயாபத்தி, ஜஹிதே க³ருகங் ஸியா.

    Hoti thullaccayāpatti, jahite garukaṃ siyā.

    2057.

    2057.

    ஸாணிபாகாரபாகார-தருஅந்தரிதே பன;

    Sāṇipākārapākāra-taruantarite pana;

    ஸவனஸ்ஸுபசாரேபி, ஸதி ஆபத்தி ஹோதி ஹி.

    Savanassupacārepi, sati āpatti hoti hi.

    2058.

    2058.

    அஜ்ஜோ²காஸே து தூ³ரேபி, த³ஸ்ஸனஸ்ஸுபசாரதா;

    Ajjhokāse tu dūrepi, dassanassupacāratā;

    ஹோதி, எத்த² கத²ங் த⁴ம்ம-ஸவனாரோசனே விய.

    Hoti, ettha kathaṃ dhamma-savanārocane viya.

    2059.

    2059.

    மக்³க³மூள்ஹஸ்ஸ ஸத்³தே³ன, விய கூஜந்தியா பன;

    Maggamūḷhassa saddena, viya kūjantiyā pana;

    ‘‘அய்யே’’தி தஸ்ஸா ஸத்³த³ஸ்ஸ, ஸவனாதிக்கமேபி ச.

    ‘‘Ayye’’ti tassā saddassa, savanātikkamepi ca.

    2060.

    2060.

    ஹோதி, பி⁴க்கு²னியாபத்தி, க³ருகா ஏவரூபகே;

    Hoti, bhikkhuniyāpatti, garukā evarūpake;

    எத்த² பி⁴க்கு²னீ ஏகாபி, க³ணாயேவாதி வுச்சதி.

    Ettha bhikkhunī ekāpi, gaṇāyevāti vuccati.

    2061.

    2061.

    ஓஹீயித்வாத² க³ச்ச²ந்தீ, ‘‘பாபுணிஸ்ஸாமி தா³னிஹங்’’;

    Ohīyitvātha gacchantī, ‘‘pāpuṇissāmi dānihaṃ’’;

    இச்சேவங் து ஸஉஸ்ஸாஹா, அனுப³ந்த⁴தி வட்டதி.

    Iccevaṃ tu saussāhā, anubandhati vaṭṭati.

    2062.

    2062.

    த்³வின்னங் மக்³க³ங் க³ச்ச²ந்தீனங், ஏகா க³ந்துங் நோ ஸக்கோதி;

    Dvinnaṃ maggaṃ gacchantīnaṃ, ekā gantuṃ no sakkoti;

    உஸ்ஸாஹஸ்ஸச்சே²த³ங் கத்வா, ஓஹீனா சே தஸ்ஸாபத்தி.

    Ussāhassacchedaṃ katvā, ohīnā ce tassāpatti.

    2063.

    2063.

    இதராபி ஸசே யாதி, ‘‘ஓஹீயது அய’’ந்தி ச;

    Itarāpi sace yāti, ‘‘ohīyatu aya’’nti ca;

    ஹோதி தஸ்ஸாபி ஆபத்தி, ஸஉஸ்ஸாஹா ந ஹோதி சே.

    Hoti tassāpi āpatti, saussāhā na hoti ce.

    2064.

    2064.

    க³ச்ச²ந்தீஸு ததா² த்³வீஸு, புரிமா யாதி ஏககங்;

    Gacchantīsu tathā dvīsu, purimā yāti ekakaṃ;

    அஞ்ஞங் பன ஸசே மக்³க³ங், பச்சி²மாபி ச க³ண்ஹதி.

    Aññaṃ pana sace maggaṃ, pacchimāpi ca gaṇhati.

    2065.

    2065.

    ஏகிஸ்ஸா பன பக்கந்த-ட்டா²னே திட்ட²தி சேதரா;

    Ekissā pana pakkanta-ṭṭhāne tiṭṭhati cetarā;

    தஸ்மா தத்த² உபி⁴ன்னம்பி, அனாபத்தி பகாஸிதா.

    Tasmā tattha ubhinnampi, anāpatti pakāsitā.

    2066.

    2066.

    அருணுக்³க³மனா புப்³பே³, நிக்க²மித்வா ஸகா³மதோ;

    Aruṇuggamanā pubbe, nikkhamitvā sagāmato;

    அருணுக்³க³மனே காலே, கா³மந்தரக³தாய ஹி.

    Aruṇuggamane kāle, gāmantaragatāya hi.

    2067.

    2067.

    அதிக்கமந்தியா பாரங், நதி³யா து³தியிகங் வினா;

    Atikkamantiyā pāraṃ, nadiyā dutiyikaṃ vinā;

    ஆபத்தியோ சதஸ்ஸோபி, ஹொந்தி ஏகக்க²ணே பன.

    Āpattiyo catassopi, honti ekakkhaṇe pana.

    2068.

    2068.

    பக்கந்தா வாபி விப்³ப⁴ந்தா, யாதா பேதானங் லோகங் வா;

    Pakkantā vāpi vibbhantā, yātā petānaṃ lokaṃ vā;

    பக்க²ஸங்கந்தா வா நட்டா², ஸத்³தி⁴ங் யாதா ஸா சே ஹோதி.

    Pakkhasaṅkantā vā naṭṭhā, saddhiṃ yātā sā ce hoti.

    2069.

    2069.

    கா³மந்தரோக்கமாதீ³னி, சத்தாரிபி கரொந்தியா;

    Gāmantarokkamādīni, cattāripi karontiyā;

    அனாபத்தீதி ஞாதப்³ப³ங், ஏவங் உம்மத்திகாயபி.

    Anāpattīti ñātabbaṃ, evaṃ ummattikāyapi.

    2070.

    2070.

    ரத்தியங் விப்பவாஸங் து, ஹத்த²பாஸோவ ரக்க²தி;

    Rattiyaṃ vippavāsaṃ tu, hatthapāsova rakkhati;

    அகா³மகே அரஞ்ஞே து, க³ணா ஓஹீயனங் மதங்.

    Agāmake araññe tu, gaṇā ohīyanaṃ mataṃ.

    2071.

    2071.

    ஸககா³மே யதா²காமங், தி³வா ச விசரந்தியா;

    Sakagāme yathākāmaṃ, divā ca vicarantiyā;

    சத்தாரோபி ச ஸங்கா⁴தி³-ஸேஸா தஸ்ஸா ந விஜ்ஜரே.

    Cattāropi ca saṅghādi-sesā tassā na vijjare.

    2072.

    2072.

    ஸமுட்டா²னாத³யோ துல்யா, பட²மந்திமவத்து²னா;

    Samuṭṭhānādayo tulyā, paṭhamantimavatthunā;

    ஸசித்தங் காயகம்மஞ்ச, திசித்தஞ்ச திவேத³னங்.

    Sacittaṃ kāyakammañca, ticittañca tivedanaṃ.

    கா³மந்தரக³மனகதா².

    Gāmantaragamanakathā.

    2073.

    2073.

    ஸீமாஸம்முதியா சேவ, க³ணஸ்ஸ பரியேஸனே;

    Sīmāsammutiyā ceva, gaṇassa pariyesane;

    ஞத்தியா து³க்கடங், த்³வீஹி, ஹொந்தி து²ல்லச்சயா து³வே.

    Ñattiyā dukkaṭaṃ, dvīhi, honti thullaccayā duve.

    2074.

    2074.

    கம்மஸ்ஸ பரியோஸானே, ஹோதி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸதா;

    Kammassa pariyosāne, hoti saṅghādisesatā;

    திகஸங்கா⁴தி³ஸேஸங் து, அத⁴ம்மே திகது³க்கடங்.

    Tikasaṅghādisesaṃ tu, adhamme tikadukkaṭaṃ.

    2075.

    2075.

    புச்சி²த்வா காரகங் ஸங்க⁴ங், ச²ந்த³ங் த³த்வா க³ணஸ்ஸ வா;

    Pucchitvā kārakaṃ saṅghaṃ, chandaṃ datvā gaṇassa vā;

    வத்தே வா பன வத்தந்திங், அஸந்தே காரகேபி வா.

    Vatte vā pana vattantiṃ, asante kārakepi vā.

    2076.

    2076.

    பி⁴க்கு²னிங் பன உக்கி²த்தங், யா ஓஸாரேதி பி⁴க்கு²னீ;

    Bhikkhuniṃ pana ukkhittaṃ, yā osāreti bhikkhunī;

    தஸ்ஸா உம்மத்திகாதீ³ன-மனாபத்தி பகாஸிதா.

    Tassā ummattikādīna-manāpatti pakāsitā.

    2077.

    2077.

    ஸங்க⁴பே⁴த³ஸமா வுத்தா, ஸமுட்டா²னாத³யோ நயா;

    Saṅghabhedasamā vuttā, samuṭṭhānādayo nayā;

    க்ரியாக்ரியமித³ங் வுத்தங், அயமேவ விஸேஸதா.

    Kriyākriyamidaṃ vuttaṃ, ayameva visesatā.

    சதுத்த²ங்.

    Catutthaṃ.

    2078.

    2078.

    ஸயங் அவஸ்ஸுதா ததா², அவஸ்ஸுதஸ்ஸ ஹத்த²தோ;

    Sayaṃ avassutā tathā, avassutassa hatthato;

    மனுஸ்ஸபுக்³க³லஸ்ஸ சே, யதே³வ கிஞ்சி க³ண்ஹதி.

    Manussapuggalassa ce, yadeva kiñci gaṇhati.

    2079.

    2079.

    ஆமிஸங், க³ஹணே தஸ்ஸா;

    Āmisaṃ, gahaṇe tassā;

    து²ல்லச்சயமுதீ³ரிதங்;

    Thullaccayamudīritaṃ;

    அஜ்ஜோ²ஹாரேஸு ஸங்கா⁴தி³-;

    Ajjhohāresu saṅghādi-;

    ஸேஸா ஹொந்தி பயோக³தோ.

    Sesā honti payogato.

    2080.

    2080.

    ஏகதோவஸ்ஸுதே கிஞ்சி, படிக்³க³ண்ஹதி, து³க்கடங்;

    Ekatovassute kiñci, paṭiggaṇhati, dukkaṭaṃ;

    அஜ்ஜோ²ஹாரப்பயோகே³ஸு, து²ல்லச்சயசயோ ஸியா.

    Ajjhohārappayogesu, thullaccayacayo siyā.

    2081.

    2081.

    யக்க²பேததிரச்சா²ன-பண்ட³கானஞ்ச ஹத்த²தோ;

    Yakkhapetatiracchāna-paṇḍakānañca hatthato;

    மனுஸ்ஸவிக்³க³ஹானம்பி, உப⁴தோவஸ்ஸுதே ததா².

    Manussaviggahānampi, ubhatovassute tathā.

    2082.

    2082.

    ஏகதோவஸ்ஸுதே எத்த², உத³கே த³ந்தகட்ட²கே;

    Ekatovassute ettha, udake dantakaṭṭhake;

    க³ஹணே பரிபோ⁴கே³ ச, ஸப்³ப³த்தா²பி ச து³க்கடங்.

    Gahaṇe paribhoge ca, sabbatthāpi ca dukkaṭaṃ.

    2083.

    2083.

    உப⁴யாவஸ்ஸுதாபா⁴வே, ந தோ³ஸோ யதி³ க³ண்ஹதி;

    Ubhayāvassutābhāve, na doso yadi gaṇhati;

    ‘‘அவஸ்ஸுதோ ந சாய’’ந்தி, ஞத்வா க³ண்ஹதி யா பன.

    ‘‘Avassuto na cāya’’nti, ñatvā gaṇhati yā pana.

    2084.

    2084.

    தஸ்ஸா உம்மத்திகாதீ³ன-மனாபத்தி பகாஸிதா;

    Tassā ummattikādīna-manāpatti pakāsitā;

    ஸமுட்டா²னாத³யோ துல்யா, பட²மந்திமவத்து²னா.

    Samuṭṭhānādayo tulyā, paṭhamantimavatthunā.

    பஞ்சமங்.

    Pañcamaṃ.

    2085.

    2085.

    உய்யோஜனே பனேகிஸ்ஸா, இதரிஸ்ஸா படிக்³க³ஹே;

    Uyyojane panekissā, itarissā paṭiggahe;

    து³க்கடானி ச போ⁴கே³ஸு, து²ல்லச்சயக³ணோ ஸியா.

    Dukkaṭāni ca bhogesu, thullaccayagaṇo siyā.

    2086.

    2086.

    போ⁴ஜனஸ்ஸாவஸானஸ்மிங் , ஹோதி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸதா;

    Bhojanassāvasānasmiṃ , hoti saṅghādisesatā;

    யக்கா²தீ³னங் சதுன்னம்பி, ததே²வ புரிஸஸ்ஸ ச.

    Yakkhādīnaṃ catunnampi, tatheva purisassa ca.

    2087.

    2087.

    த³ந்தகட்டு²த³கானஞ்ச, க³ஹணுய்யோஜனே பன;

    Dantakaṭṭhudakānañca, gahaṇuyyojane pana;

    தேஸஞ்ச பரிபோ⁴கே³பி, து³க்கடங் பரிகித்திதங்.

    Tesañca paribhogepi, dukkaṭaṃ parikittitaṃ.

    2088.

    2088.

    யக்கா²தீ³னங் து ஸேஸஸ்ஸ, க³ஹணுய்யோஜனே பன;

    Yakkhādīnaṃ tu sesassa, gahaṇuyyojane pana;

    போ⁴கே³ ச து³க்கடங், பு⁴த்தே, து²ல்லச்சயமுதீ³ரிதங்.

    Bhoge ca dukkaṭaṃ, bhutte, thullaccayamudīritaṃ.

    2089.

    2089.

    ‘‘நாவஸ்ஸுதோ’’தி ஞத்வா வா, குபிதா வா ந க³ண்ஹதி;

    ‘‘Nāvassuto’’ti ñatvā vā, kupitā vā na gaṇhati;

    குலானுத்³த³யதா வாபி, உய்யோஜேதி ச யா பன.

    Kulānuddayatā vāpi, uyyojeti ca yā pana.

    2090.

    2090.

    தஸ்ஸா உம்மத்திகாதீ³ன-மனாபத்தி பகாஸிதா;

    Tassā ummattikādīna-manāpatti pakāsitā;

    அதி³ன்னாதா³னதுல்யாவ, ஸமுட்டா²னாத³யோ நயா.

    Adinnādānatulyāva, samuṭṭhānādayo nayā.

    ச²ட்ட²ங்.

    Chaṭṭhaṃ.

    2091.

    2091.

    ஸத்தமங் அட்ட²மங் ஸங்க⁴-பே⁴தே³ன ஸதி³ஸங் மதங்;

    Sattamaṃ aṭṭhamaṃ saṅgha-bhedena sadisaṃ mataṃ;

    ஸமுட்டா²னாதி³னா ஸத்³தி⁴ங், நத்தி² காசி விஸேஸதா.

    Samuṭṭhānādinā saddhiṃ, natthi kāci visesatā.

    ஸத்தமட்ட²மானி.

    Sattamaṭṭhamāni.

    2092.

    2092.

    நவமே த³ஸமே வாபி, வத்தப்³ப³ங் நத்தி² கிஞ்சிபி;

    Navame dasame vāpi, vattabbaṃ natthi kiñcipi;

    அனந்தரஸமாயேவ, ஸமுட்டா²னாத³யோ நயா.

    Anantarasamāyeva, samuṭṭhānādayo nayā.

    நவமத³ஸமானி.

    Navamadasamāni.

    2093.

    2093.

    து³ட்ட²தோ³ஸத்³வயேனாபி, ஸஞ்சரித்தேன தேன ச²;

    Duṭṭhadosadvayenāpi, sañcarittena tena cha;

    யாவததியகா அட்ட², சத்தாரி ச இதோ ததோ.

    Yāvatatiyakā aṭṭha, cattāri ca ito tato.

    ஸங்கா⁴தி³ஸேஸகதா².

    Saṅghādisesakathā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact