Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-டீகா • Vinayavinicchaya-ṭīkā

    ஸங்கா⁴தி³ஸேஸகதா²வண்ணனா

    Saṅghādisesakathāvaṇṇanā

    325. ஏவங் நானானயபடிமண்டி³தஸ்ஸ பாராஜிககண்ட³ஸ்ஸ வினிச்ச²யங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி தத³னந்தரமுத்³தி³ட்ட²ஸ்ஸ தேரஸகண்ட³ஸ்ஸ வினிச்ச²யங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘மோசேதுகாமதா’’திஆதி³. மோசேதுங் காமேதீதி மோசேதுகாமோ, தஸ்ஸ பா⁴வோ மோசேதுகாமதா, தாய ஸம்பயுத்தங் சித்தங் மோசேதுகாமதாசித்தங். எத்த² ‘‘மோசேதுகாமதா’’தி இமினா ஏகாத³ஸஸு ராகே³ஸு ‘‘மோசனஸ்ஸாதோ³’’தி வுத்தங் இமஸ்ஸ ஸங்கா⁴தி³ஸேஸஸ்ஸ மூலகாரணங் ஸுக்கமோசனவிஸயங் ராக³மாஹ.

    325. Evaṃ nānānayapaṭimaṇḍitassa pārājikakaṇḍassa vinicchayaṃ dassetvā idāni tadanantaramuddiṭṭhassa terasakaṇḍassa vinicchayaṃ dassetumāha ‘‘mocetukāmatā’’tiādi. Mocetuṃ kāmetīti mocetukāmo, tassa bhāvo mocetukāmatā, tāya sampayuttaṃ cittaṃ mocetukāmatācittaṃ. Ettha ‘‘mocetukāmatā’’ti iminā ekādasasu rāgesu ‘‘mocanassādo’’ti vuttaṃ imassa saṅghādisesassa mūlakāraṇaṃ sukkamocanavisayaṃ rāgamāha.

    ஏகாத³ஸ ராகா³ நாம ‘‘மோசனஸ்ஸாதோ³, முச்சனஸ்ஸாதோ³, முத்தஸ்ஸாதோ³, மேது²னஸ்ஸாதோ³, ப²ஸ்ஸஸ்ஸாதோ³, கண்டு³வனஸ்ஸாதோ³, த³ஸ்ஸனஸ்ஸாதோ³, நிஸஜ்ஜஸ்ஸாதோ³, வாசஸ்ஸாதோ³, கே³ஹஸ்ஸிதபேமங், வனப⁴ங்கி³ய’’ந்தி ஏவமாக³தா. இத⁴ மோசனங் நாம ஸம்ப⁴வதா⁴துமோசனங், தத³த்தா²ய தப்³பி³ஸயராக³ஸம்பயுத்தவேத³னா மோசனஸ்ஸாதோ³ நாம. தேனாஹ அட்ட²கதா²யங் ‘‘மோசேதுங் அஸ்ஸாதோ³ மோசனஸ்ஸாதோ³’’தி. முச்சமானே அஸ்ஸாதோ³ முச்சனஸ்ஸாதோ³, ஸம்ப⁴வதா⁴தும்ஹி முச்சமானே தங்ராக³ஸம்பயுத்தா வேத³னா முச்சனஸ்ஸாதோ³ நாம. ஏதேனேவ நயேன முத்தஸ்ஸாதா³தி³வாசஸ்ஸாதா³வஸானேஸு பதே³ஸு அத்த²க்கமோ வேதி³தப்³போ³. இமேஹி நவஹி பதே³ஹி அஸ்ஸாத³ஸீஸேன குந்தயட்டி²ஞாயேன தங்ஸஹசரிதோ ராகோ³ த³ஸ்ஸிதோ. யதா²ஹ அட்ட²கதா²யங் ‘‘நவஹி பதே³ஹி ஸம்பயுத்தஅஸ்ஸாத³ஸீஸேன ராகோ³ வுத்தோ’’தி.

    Ekādasarāgā nāma ‘‘mocanassādo, muccanassādo, muttassādo, methunassādo, phassassādo, kaṇḍuvanassādo, dassanassādo, nisajjassādo, vācassādo, gehassitapemaṃ, vanabhaṅgiya’’nti evamāgatā. Idha mocanaṃ nāma sambhavadhātumocanaṃ, tadatthāya tabbisayarāgasampayuttavedanā mocanassādo nāma. Tenāha aṭṭhakathāyaṃ ‘‘mocetuṃ assādo mocanassādo’’ti. Muccamāne assādo muccanassādo, sambhavadhātumhi muccamāne taṃrāgasampayuttā vedanā muccanassādo nāma. Eteneva nayena muttassādādivācassādāvasānesu padesu atthakkamo veditabbo. Imehi navahi padehi assādasīsena kuntayaṭṭhiñāyena taṃsahacarito rāgo dassito. Yathāha aṭṭhakathāyaṃ ‘‘navahi padehi sampayuttaassādasīsena rāgo vutto’’ti.

    கே³ஹஸ்ஸிதபேமந்தி எத்த² கே³ஹட்டா² மாதுஆத³யோ ஆதெ⁴ய்யஆதா⁴ரவோஹாரேன ‘‘கே³ஹா’’தி வுச்சந்தி. ‘‘மஞ்சா உக்குட்டி²ங் கரொந்தீ’’திஆதீ³ஸு விய தன்னிஸ்ஸிதோ ஸினேஹபரியாயோ ராகோ³ ‘‘கே³ஹஸ்ஸிதபேம’’ந்தி வுத்தோ. இமினா பதே³ன ராக³ஸ்ஸ ஸபா⁴வோ ஸந்த³ஸ்ஸிதோ. வனதோ ப⁴ஞ்ஜித்வா ஆப⁴தங் யங் கிஞ்சி ப²லபுப்பா²தி³ வனப⁴ங்கி³யங் நாம. இத⁴ பன ராக³வஸேன படிப³த்³த⁴சித்தங் மாதுகா³மேஹி விரஹது³க்கா²பனயனத்த²ங் (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.240) தேஸங் டா²னே ட²பெத்வா த³ஸ்ஸனபு²ஸனவஸேன விந்தி³துங் ராகீ³ஹி க³ஹேதப்³ப³தோ தேஹி பிளந்தி⁴தமாலஸஹிதங் தம்பூ³லந்தி ஏவமாதி³ ‘‘வனப⁴ங்கி³ய’’ந்தி அதி⁴ப்பேதங். இமினா பத்தி²தவிஸயகோ³சரோ ராகோ³ ததா³யத்தவத்து²வஸேன ஸந்த³ஸ்ஸிதோ. யதா²ஹ அட்ட²கதா²யங் ‘‘ஏகேன பதே³ன ஸரூபேனேவ ராகோ³, ஏகேன பதே³ன வத்து²னா வுத்தோ. வனப⁴ங்கோ³ ஹி ராக³ஸ்ஸ வத்து², ந ராகோ³யேவா’’தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.240).

    Gehassitapemanti ettha gehaṭṭhā mātuādayo ādheyyaādhāravohārena ‘‘gehā’’ti vuccanti. ‘‘Mañcā ukkuṭṭhiṃ karontī’’tiādīsu viya tannissito sinehapariyāyo rāgo ‘‘gehassitapema’’nti vutto. Iminā padena rāgassa sabhāvo sandassito. Vanato bhañjitvā ābhataṃ yaṃ kiñci phalapupphādi vanabhaṅgiyaṃ nāma. Idha pana rāgavasena paṭibaddhacittaṃ mātugāmehi virahadukkhāpanayanatthaṃ (pārā. aṭṭha. 2.240) tesaṃ ṭhāne ṭhapetvā dassanaphusanavasena vindituṃ rāgīhi gahetabbato tehi piḷandhitamālasahitaṃ tambūlanti evamādi ‘‘vanabhaṅgiya’’nti adhippetaṃ. Iminā patthitavisayagocaro rāgo tadāyattavatthuvasena sandassito. Yathāha aṭṭhakathāyaṃ ‘‘ekena padena sarūpeneva rāgo, ekena padena vatthunā vutto. Vanabhaṅgo hi rāgassa vatthu, na rāgoyevā’’ti (pārā. aṭṭha. 2.240).

    ‘‘மோசேதுகாமதா’’தி இத³மேவ அவத்வா ‘‘சித்த’’ந்தி வசனேன வீதிக்கமஸாதி⁴காய காயவிஞ்ஞத்தியா ஸமுட்டா²பகங் ராக³ஸம்பயுத்தங் சித்தவிஸேஸங் த³ஸ்ஸேதி. தேன சித்தேன ஸமுட்டா²பியமானங் விஞ்ஞத்திஸங்கா²தங் வீதிக்கமங் ‘‘வாயாமோ’’தி இமினா த³ஸ்ஸேதி. வாயாமோ நாம தங்சித்தஸம்பயுத்தவீரியங். எத்த² பன ‘‘ஸெம்ஹோ கு³ளோ’’திஆதீ³ஸு விய ப²லே ஹேதூபசாரஞாயேன வீதிக்கமஸ்ஸ விஸேஸஹேதுபூ⁴தவீரியவாசகேன ச பதே³ன வீதிக்கமோவ வுத்தோதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். அஜ்ஜ²த்தபா³ஹிரவத்து²க⁴ட்டனங், ஆகாஸே கடிகம்பனந்தி ஸுக்கமோசனத்தோ² வாயாமோதி அத்தோ². ஸுக்கஸ்ஸ மோசனங் ஸுக்கமோசனங்.

    ‘‘Mocetukāmatā’’ti idameva avatvā ‘‘citta’’nti vacanena vītikkamasādhikāya kāyaviññattiyā samuṭṭhāpakaṃ rāgasampayuttaṃ cittavisesaṃ dasseti. Tena cittena samuṭṭhāpiyamānaṃ viññattisaṅkhātaṃ vītikkamaṃ ‘‘vāyāmo’’ti iminā dasseti. Vāyāmo nāma taṃcittasampayuttavīriyaṃ. Ettha pana ‘‘semho guḷo’’tiādīsu viya phale hetūpacārañāyena vītikkamassa visesahetubhūtavīriyavācakena ca padena vītikkamova vuttoti daṭṭhabbaṃ. Ajjhattabāhiravatthughaṭṭanaṃ, ākāse kaṭikampananti sukkamocanattho vāyāmoti attho. Sukkassa mocanaṃ sukkamocanaṃ.

    எத்த² ச ஸுக்கஸ்ஸாதி ‘‘ஸுக்கந்தி த³ஸ ஸுக்கானி நீலங் பீதகங் லோஹிதகங் ஓதா³தங் தக்கவண்ணங் த³கவண்ணங் தேலவண்ணங் கீ²ரவண்ணங் த³தி⁴வண்ணங் ஸப்பிவண்ண’’ந்தி (பாரா॰ 237) பத³பா⁴ஜனே வுத்தானி ஸத்தானங் பித்தாதி³ஆஸயபே⁴தே³ன, பத²விதா⁴துஆதீ³னங் சதுன்னங் வா ரஸஸோணிதமங்ஸமேத³அட்டி²அட்டி²மிஞ்ஜானங் ச²ன்னங் தே³ஹதா⁴தூனங் வா பே⁴தே³ன அனேகதா⁴ பி⁴ன்னே த³ஸவிதே⁴ ஸுக்கே அஞ்ஞதரஸ்ஸ ஸுக்கஸ்ஸாதி அத்தோ². மோசனங் விஸ்ஸட்டீ²தி பரியாயங், பகதியா டி²தஸகட்டா²னதோ மோசனந்தி அத்தோ². யதா²ஹ பத³பா⁴ஜனே ‘‘விஸ்ஸட்டீ²தி டா²னதோ சாவனா வுச்சதீ’’தி (பாரா॰ 237). இஹ ‘‘டா²னங் நாம வத்தி²ஸீஸஸங்கா²தங் முத்தகரணமூல’’ந்தி கேசி. ‘‘கடீ’’தி அபரே. ‘‘ஸகலகாயோ’’தி அஞ்ஞே. இமேஸங் திண்ணங் வசனேஸு ‘‘ததியஸ்ஸ பா⁴ஸிதங் ஸுபா⁴ஸித’’ந்தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.237) அட்ட²கதா²யங் ததியவாத³ஸ்ஸ கதபாஸங்ஸத்தா கேஸலோமனக²த³ந்தானங் மங்ஸவினிமுத்தட்டா²னஞ்ச முத்தகரீஸகே²ளஸிங்கா⁴ணிகாத²த்³த⁴ஸுக்க²சம்மஞ்ச வஜ்ஜெத்வா அவஸேஸங் ஸகலஸரீரங் காயப்பஸாத³பா⁴வஜீவிதிந்த்³ரியஅப³த்³த⁴பித்தானங் விய ஸம்ப⁴வதா⁴துயா ச டா²னந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.

    Ettha ca sukkassāti ‘‘sukkanti dasa sukkāni nīlaṃ pītakaṃ lohitakaṃ odātaṃ takkavaṇṇaṃ dakavaṇṇaṃ telavaṇṇaṃ khīravaṇṇaṃ dadhivaṇṇaṃ sappivaṇṇa’’nti (pārā. 237) padabhājane vuttāni sattānaṃ pittādiāsayabhedena, pathavidhātuādīnaṃ catunnaṃ vā rasasoṇitamaṃsamedaaṭṭhiaṭṭhimiñjānaṃ channaṃ dehadhātūnaṃ vā bhedena anekadhā bhinne dasavidhe sukke aññatarassa sukkassāti attho. Mocanaṃ vissaṭṭhīti pariyāyaṃ, pakatiyā ṭhitasakaṭṭhānato mocananti attho. Yathāha padabhājane ‘‘vissaṭṭhīti ṭhānato cāvanā vuccatī’’ti (pārā. 237). Iha ‘‘ṭhānaṃ nāma vatthisīsasaṅkhātaṃ muttakaraṇamūla’’nti keci. ‘‘Kaṭī’’ti apare. ‘‘Sakalakāyo’’ti aññe. Imesaṃ tiṇṇaṃ vacanesu ‘‘tatiyassa bhāsitaṃ subhāsita’’nti (pārā. aṭṭha. 2.237) aṭṭhakathāyaṃ tatiyavādassa katapāsaṃsattā kesalomanakhadantānaṃ maṃsavinimuttaṭṭhānañca muttakarīsakheḷasiṅghāṇikāthaddhasukkhacammañca vajjetvā avasesaṃ sakalasarīraṃ kāyappasādabhāvajīvitindriyaabaddhapittānaṃ viya sambhavadhātuyā ca ṭhānanti veditabbaṃ.

    ‘‘ஸுக்கமோசன’’ந்தி இமினாகிங் வுத்தங் ஹோதீதி? ‘‘ஆரொக்³யத்தா²ய, ஸுக²த்தா²ய, பே⁴ஸஜ்ஜத்தா²ய, தா³னத்தா²ய, புஞ்ஞத்தா²ய, யஞ்ஞத்தா²ய, ஸக்³க³த்தா²ய, பீ³ஜத்தா²ய, வீமங்ஸத்தா²ய, த³வத்தா²ய மோசேதீ’’தி (பாரா॰ 237) வுத்தத³ஸவித⁴அதி⁴ப்பாயந்தோக³த⁴அஞ்ஞதரஅதி⁴ப்பாயோ ஹுத்வா ‘‘ராகூ³பத்த²ம்பே⁴, வச்சூபத்த²ம்பே⁴, பஸ்ஸாவூபத்த²ம்பே⁴, வாதூபத்த²ம்பே⁴, உச்சாலிங்க³பாணகத³ட்டூ²பத்த²ம்பே⁴ மோசேதீ’’தி (பாரா॰ 237) வுத்தபஞ்சவித⁴காலானமஞ்ஞதரகாலே ‘‘அஜ்ஜ²த்தரூபே, ப³ஹித்³தா⁴ரூபே, அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴ரூபே, ஆகாஸே கடிங் கம்பெந்தோ மோசேதீ’’தி (பாரா॰ 237) வுத்தசதுருபாயானமஞ்ஞதரேன உபாயேன யதா²வுத்தராக³பிஸாசவஸேன விவஸோ ஹுத்வா யதா²வுத்தனீலாதி³த³ஸவித⁴ஸம்ப⁴வதா⁴தூனமஞ்ஞதரங் யதா²வுத்தட்டா²னதோ கு²த்³த³கமக்கி²காய பிவனமத்தம்பி ஸசே மோசேதீதி ஸங்கே²பதோ க³ஹேதப்³ப³ங். எத்த² ச உச்சாலிங்க³பாணகா நாம லோமஸபாணா, யேஸங் லோமே அல்லினே அங்க³ஜாதங் கம்மனியங் ஹோதி.

    ‘‘Sukkamocana’’nti iminākiṃ vuttaṃ hotīti? ‘‘Ārogyatthāya, sukhatthāya, bhesajjatthāya, dānatthāya, puññatthāya, yaññatthāya, saggatthāya, bījatthāya, vīmaṃsatthāya, davatthāya mocetī’’ti (pārā. 237) vuttadasavidhaadhippāyantogadhaaññataraadhippāyo hutvā ‘‘rāgūpatthambhe, vaccūpatthambhe, passāvūpatthambhe, vātūpatthambhe, uccāliṅgapāṇakadaṭṭhūpatthambhe mocetī’’ti (pārā. 237) vuttapañcavidhakālānamaññatarakāle ‘‘ajjhattarūpe, bahiddhārūpe, ajjhattabahiddhārūpe, ākāse kaṭiṃ kampento mocetī’’ti (pārā. 237) vuttacaturupāyānamaññatarena upāyena yathāvuttarāgapisācavasena vivaso hutvā yathāvuttanīlādidasavidhasambhavadhātūnamaññataraṃ yathāvuttaṭṭhānato khuddakamakkhikāya pivanamattampi sace mocetīti saṅkhepato gahetabbaṃ. Ettha ca uccāliṅgapāṇakā nāma lomasapāṇā, yesaṃ lome alline aṅgajātaṃ kammaniyaṃ hoti.

    அஞ்ஞத்ர ஸுபினந்தேனாதி ஸுபினோ ஏவ ஸுபினந்தோ, நிஸ்ஸக்கவசனப்பஸங்கே³ கரணவசனதோ ஸுபினந்தாதி அத்தோ². ஸுபினா நாம ‘‘வாதாதி³தா⁴துக்கோ²ப⁴வஸேன வா புப்³பா³னுபூ⁴தஇத்தி²ரூபாதி³விஸயவஸேன வா இட்டா²னிட்ட²தே³வதானுபா⁴வேன வா புஞ்ஞேன படிலபி⁴தப்³ப³அத்த²ஸ்ஸ, அபுஞ்ஞேன பத்தப்³பா³னத்த²ஸ்ஸ ச புப்³ப³னிமித்தவஸேன வா ஹோதீ’’தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.237) வுத்தேஸு சதூஸு காரணேஸு ஏகேன காரணேன கபினித்³தா³ய ஸுபினே தி³ஸ்ஸமானாரம்மணதோ யங் ஸுக்கமோசனங் ஹோதி, தங் அவிஸயங் ஸுக்கமோசனங் வினாதி வுத்தங் ஹோதி.

    Aññatra supinantenāti supino eva supinanto, nissakkavacanappasaṅge karaṇavacanato supinantāti attho. Supinā nāma ‘‘vātādidhātukkhobhavasena vā pubbānubhūtaitthirūpādivisayavasena vā iṭṭhāniṭṭhadevatānubhāvena vā puññena paṭilabhitabbaatthassa, apuññena pattabbānatthassa ca pubbanimittavasena vā hotī’’ti (pārā. aṭṭha. 2.237) vuttesu catūsu kāraṇesu ekena kāraṇena kapiniddāya supine dissamānārammaṇato yaṃ sukkamocanaṃ hoti, taṃ avisayaṃ sukkamocanaṃ vināti vuttaṃ hoti.

    ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோவ ஸங்கா⁴தி³ஸேஸதா. ஸங்கா⁴தி³ஸேஸங் ஆபஜ்ஜித்வா ததோ வுட்டா²துகாமஸ்ஸ குலபுத்தஸ்ஸ ஆதி³ம்ஹி பரிவாஸதா³னத்த²ங் , மஜ்ஜே² ச மூலாயபடிகஸ்ஸனேன வினா வா ஸஹ வா மானத்ததா³னத்த²ங், அவஸானே அப்³பா⁴னத்த²ஞ்ச ஸங்கோ⁴ ஏஸிதப்³போ³தி ‘‘ஸங்கோ⁴ ஆதி³ம்ஹி சேவ ஸேஸே ச இச்சி²தப்³போ³ அஸ்ஸாதி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ’’தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.237; கங்கா²॰ அட்ட²॰ ஸுக்கவிஸ்ஸட்டி²ஸிக்கா²பத³வண்ணனா) வுத்தத்தா ஸங்கா⁴தி³ஸேஸா நாம, ஸுக்கவிஸ்ஸட்டி²ஸங்கா⁴தி³ஸேஸாபத்தி ஹோதீதி அத்தோ². யதா²ஹ பத³பா⁴ஜனே ‘‘ஸங்கோ⁴வ தஸ்ஸா ஆபத்தியா பரிவாஸங் தே³தி, மூலாய படிகஸ்ஸதி, மானத்தங் தே³தி, அப்³பே⁴தி, ந ஸம்ப³ஹுலா, ந ஏகபுக்³க³லோ, தேன வுச்சதி ‘ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ’தி. தஸ்ஸேவ ஆபத்தினிகாயஸ்ஸ நாமங் நாமகம்மங் அதி⁴வசனங், தேனபி வுச்சதி ‘ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ’’தி (பாரா॰ 237). எத்த² ச பரிவாஸாதி³கதா² ஸங்கா⁴தி³ஸேஸாவஸானே ஆக³தட்டா²னேயேவ ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி.

    Saṅghādisesova saṅghādisesatā. Saṅghādisesaṃ āpajjitvā tato vuṭṭhātukāmassa kulaputtassa ādimhi parivāsadānatthaṃ , majjhe ca mūlāyapaṭikassanena vinā vā saha vā mānattadānatthaṃ, avasāne abbhānatthañca saṅgho esitabboti ‘‘saṅgho ādimhi ceva sese ca icchitabbo assāti saṅghādiseso’’ti (pārā. aṭṭha. 2.237; kaṅkhā. aṭṭha. sukkavissaṭṭhisikkhāpadavaṇṇanā) vuttattā saṅghādisesā nāma, sukkavissaṭṭhisaṅghādisesāpatti hotīti attho. Yathāha padabhājane ‘‘saṅghova tassā āpattiyā parivāsaṃ deti, mūlāya paṭikassati, mānattaṃ deti, abbheti, na sambahulā, na ekapuggalo, tena vuccati ‘saṅghādiseso’ti. Tasseva āpattinikāyassa nāmaṃ nāmakammaṃ adhivacanaṃ, tenapi vuccati ‘saṅghādiseso’’ti (pārā. 237). Ettha ca parivāsādikathā saṅghādisesāvasāne āgataṭṭhāneyeva āvi bhavissati.

    326. எத்தாவதா மூலஸிக்கா²பதா³க³தங் அத்தூபக்கமமூலகங் ஆபத்திங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி இமிஸ்ஸா ஸங்கா⁴தி³ஸேஸாபத்தியா பரூபக்கமேனபி ஆபஜ்ஜனங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘பரேனா’’திஆதி³. உபக்கமாபெத்வாதி அங்க³ஜாதஸ்ஸ க³ஹணங் வா க⁴ட்டனங் வா காரெத்வா.

    326. Ettāvatā mūlasikkhāpadāgataṃ attūpakkamamūlakaṃ āpattiṃ dassetvā idāni imissā saṅghādisesāpattiyā parūpakkamenapi āpajjanaṃ dassetumāha ‘‘parenā’’tiādi. Upakkamāpetvāti aṅgajātassa gahaṇaṃ vā ghaṭṭanaṃ vā kāretvā.

    327. ஸஞ்சிச்சாதி ‘‘உபக்கமாமி மோசெஸ்ஸாமீ’’தி சேதெத்வா பகப்பெத்வா. உபக்கமந்தஸ்ஸாதி அஜ்ஜ²த்தரூபாதீ³ஸு தீஸு யத்த² கத்த²சி க⁴ட்டெந்தஸ்ஸ. ஸமுத்³தி³ட்ட²ந்தி ‘‘சேதேதி உபக்கமதி ந முச்சதி, ஆபத்தி து²ல்லச்சயஸ்ஸா’’தி (பாரா॰ 262) பத³பா⁴ஜனே ப⁴க³வதா வுத்தந்தி அதி⁴ப்பாயோ.

    327.Sañciccāti ‘‘upakkamāmi mocessāmī’’ti cetetvā pakappetvā. Upakkamantassāti ajjhattarūpādīsu tīsu yattha katthaci ghaṭṭentassa. Samuddiṭṭhanti ‘‘ceteti upakkamati na muccati, āpatti thullaccayassā’’ti (pārā. 262) padabhājane bhagavatā vuttanti adhippāyo.

    328. இமிஸ்ஸங் கா³தா²யங் ‘‘அத்தனோ அங்க³ஜாதங் உபக்கமந்தஸ்ஸா’’தி இமினா அஜ்ஜ²த்தரூபே வா ப³ஹித்³தா⁴ரூபே வா அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴ரூபே வா அத்தனோ அங்க³ஜாதங் க⁴ட்டெந்தஸ்ஸாதி இமஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ வுத்தத்தா அங்க³ஜாதக⁴ட்டனேன வினாபா⁴வதோ இமினா அஸங்க³ய்ஹமானஸ்ஸாபி ஆகாஸே கடிகம்பனேன ஸுக்கமோசனே ஸங்கா⁴தி³ஸேஸஸ்ஸ பட²மகா³தா²யங் ‘‘வாயாமோ’’தி ஸாமஞ்ஞவசனேன ஸங்க³ஹிதத்தா தங் ட²பெத்வா ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன அஞ்ஞதரஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ மோசனாதி⁴ப்பாயஸ்ஸ ஆகாஸே கடிங் கம்பெந்தஸ்ஸ அஸுசி முச்சி…பே॰… அஸுசி ந முச்சி. தஸ்ஸ குக்குச்சங் அஹோஸி…பே॰… அனாபத்தி பி⁴க்கு² ஸங்கா⁴தி³ஸேஸஸ்ஸ, ஆபத்தி து²ல்லச்சயஸ்ஸா’’தி ஆகாஸேகடிகம்பனவத்து²ம்ஹி வுத்தத்தா அமுத்தே து²ல்லச்சயங் ஸங்க³ஹேதுமாஹ ‘‘ஸஞ்சிச்சா’’திஆதி³.

    328. Imissaṃ gāthāyaṃ ‘‘attano aṅgajātaṃ upakkamantassā’’ti iminā ajjhattarūpe vā bahiddhārūpe vā ajjhattabahiddhārūpe vā attano aṅgajātaṃ ghaṭṭentassāti imassa atthassa vuttattā aṅgajātaghaṭṭanena vinābhāvato iminā asaṅgayhamānassāpi ākāse kaṭikampanena sukkamocane saṅghādisesassa paṭhamagāthāyaṃ ‘‘vāyāmo’’ti sāmaññavacanena saṅgahitattā taṃ ṭhapetvā ‘‘tena kho pana samayena aññatarassa bhikkhuno mocanādhippāyassa ākāse kaṭiṃ kampentassa asuci mucci…pe… asuci na mucci. Tassa kukkuccaṃ ahosi…pe… anāpatti bhikkhu saṅghādisesassa, āpatti thullaccayassā’’ti ākāsekaṭikampanavatthumhi vuttattā amutte thullaccayaṃ saṅgahetumāha ‘‘sañciccā’’tiādi.

    தத்த² ஸஞ்சிச்சாதி ‘‘உபக்கமாமி மோசெஸ்ஸாமீ’’தி ஜானித்வா ஸஞ்ஜானித்வாதி அத்தோ². ‘‘உபக்கமந்தஸ்ஸா’’தி ஸாமஞ்ஞதோ தங் விஸேஸேதுங் ‘‘ஆகாஸே கம்பனேனபீ’’தி ஆஹ, கடிகம்பனேனாதி க³ஹேதப்³ப³ங். கத²மித³ங் லப்³ப⁴தீதி சே? இமாய கதா²ய ஸங்க³ஹேதப்³ப³வத்து²ம்ஹி ‘‘ஆகாஸே கடிங் கம்பெந்தஸ்ஸா’’தி (பாரா॰ 266) பாடே² ‘‘கடிங் கம்பெந்தஸ்ஸா’’தி வசனஸஹசரஸ்ஸ ‘‘ஆகாஸே’’தி வசனஸ்ஸ ஸன்னிதா⁴னப³லேன லப்³ப⁴தி அத்த²ப்பகரணஸத்³த³ந்தரஸன்னிதா⁴னா ஸத்³தா³னங் விஸேஸத்த²தீ³பனதோ.

    Tattha sañciccāti ‘‘upakkamāmi mocessāmī’’ti jānitvā sañjānitvāti attho. ‘‘Upakkamantassā’’ti sāmaññato taṃ visesetuṃ ‘‘ākāse kampanenapī’’ti āha, kaṭikampanenāti gahetabbaṃ. Kathamidaṃ labbhatīti ce? Imāya kathāya saṅgahetabbavatthumhi ‘‘ākāse kaṭiṃ kampentassā’’ti (pārā. 266) pāṭhe ‘‘kaṭiṃ kampentassā’’ti vacanasahacarassa ‘‘ākāse’’ti vacanassa sannidhānabalena labbhati atthappakaraṇasaddantarasannidhānā saddānaṃ visesatthadīpanato.

    329. வத்தி²ந்தி முத்தவத்தி²ங், முத்தகரணஸ்ஸ வத்தி²ந்தி அத்தோ². கீளாய பூரெத்வாதி கா³மதா³ரகோ விய கீளிதுகாமதாய முத்தவத்தி²ங் த³ள்ஹங் க³ஹெத்வா பூரெத்வாதி அத்தோ². யதா²ஹ வத்தி²வத்து²ம்ஹி அட்ட²கதா²யங் ‘‘தே பி⁴க்கூ² வத்தி²ங் த³ள்ஹங் க³ஹெத்வா பூரெத்வா பூரெத்வா விஸ்ஸஜ்ஜெந்தா கா³மதா³ரகாவிய பஸ்ஸாவமகங்ஸூ’’தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.264). ‘‘ந வட்டதீ’’தி ஸாமஞ்ஞேன கஸ்மா வுத்தந்தி? தஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங் வுத்தனயேன மோசனாதி⁴ப்பாயேன த³ள்ஹங் க³ஹெத்வா பூரெத்வா பூரெத்வா விஸ்ஸஜ்ஜெந்தஸ்ஸ ஸுக்கே முத்தே மோசனாதி⁴ப்பாயோ சேதேதி, உபக்கமதி, முச்சதீதி அங்கா³னங் ஸம்பன்னத்தா ஸங்கா⁴தி³ஸேஸஸ்ஸ , அமுத்தே து²ல்லச்சயஸ்ஸ ஸம்ப⁴வதோ உப⁴யஸங்க³ஹத்த²மாஹ.

    329.Vatthinti muttavatthiṃ, muttakaraṇassa vatthinti attho. Kīḷāya pūretvāti gāmadārako viya kīḷitukāmatāya muttavatthiṃ daḷhaṃ gahetvā pūretvāti attho. Yathāha vatthivatthumhi aṭṭhakathāyaṃ ‘‘te bhikkhū vatthiṃ daḷhaṃ gahetvā pūretvā pūretvā vissajjentā gāmadārakāviya passāvamakaṃsū’’ti (pārā. aṭṭha. 2.264). ‘‘Na vaṭṭatī’’ti sāmaññena kasmā vuttanti? Tasmiṃ vatthusmiṃ vuttanayena mocanādhippāyena daḷhaṃ gahetvā pūretvā pūretvā vissajjentassa sukke mutte mocanādhippāyo ceteti, upakkamati, muccatīti aṅgānaṃ sampannattā saṅghādisesassa , amutte thullaccayassa sambhavato ubhayasaṅgahatthamāha.

    330. உபனிஜ்ஜா²யனவத்து²ம்ஹி ‘‘ந ச பி⁴க்க²வே ஸாரத்தேன மாதுகா³மஸ்ஸ அங்க³ஜாதங் உபனிஜ்ஜா²யிதப்³ப³ங், யோ உபனிஜ்ஜா²யெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி (பாரா॰ 266) பாளியங் ‘‘மாதுகா³மஸ்ஸா’’தி ஸாமஞ்ஞேன வுத்தத்தா ‘‘திஸ்ஸன்ன’’ந்தி வத³தி. திஸ்ஸன்னங் பன இத்தீ²னந்தி மனுஸ்ஸாமனுஸ்ஸதிரச்சா²னக³தவஸேன திஸ்ஸன்னங் இத்தீ²னங். ‘‘அங்க³ஜாத’’ந்தி விஸேஸெத்வா வுத்தத்தா ‘‘நிமித்த’’ந்தி முத்தகரணமேவ வுச்சதி, படஸதேனாபி படிச்சா²தி³தங் வா அப்படிச்சா²தி³தங் வா யோனிமக்³க³ந்தி அத்தோ². தேனாஹ அட்ட²கதா²யங் ‘‘ஸசேபி படஸதங் நிவத்தா² ஹோதி, புரதோ வா பச்ச²தோ வா ட²த்வா ‘இமஸ்மிங் நாம ஓகாஸே நிமித்த’ந்தி உபனிஜ்ஜா²யந்தஸ்ஸ து³க்கடமேவ. அனிவத்தா²னங் கா³மதா³ரிகானங் நிமித்தங் உபனிஜ்ஜா²யந்தஸ்ஸ பன கிமேவ வத்தப்³ப³’’ந்தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.266). புரதோ வாதி எத்த² ‘‘ட²த்வா’’தி பாட²ஸேஸோ.

    330.Upanijjhāyanavatthumhi ‘‘na ca bhikkhave sārattena mātugāmassa aṅgajātaṃ upanijjhāyitabbaṃ, yo upanijjhāyeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (pārā. 266) pāḷiyaṃ ‘‘mātugāmassā’’ti sāmaññena vuttattā ‘‘tissanna’’nti vadati. Tissannaṃ pana itthīnanti manussāmanussatiracchānagatavasena tissannaṃ itthīnaṃ. ‘‘Aṅgajāta’’nti visesetvā vuttattā ‘‘nimitta’’nti muttakaraṇameva vuccati, paṭasatenāpi paṭicchāditaṃ vā appaṭicchāditaṃ vā yonimagganti attho. Tenāha aṭṭhakathāyaṃ ‘‘sacepi paṭasataṃ nivatthā hoti, purato vā pacchato vā ṭhatvā ‘imasmiṃ nāma okāse nimitta’nti upanijjhāyantassa dukkaṭameva. Anivatthānaṃ gāmadārikānaṃ nimittaṃ upanijjhāyantassa pana kimeva vattabba’’nti (pārā. aṭṭha. 2.266). Purato vāti ettha ‘‘ṭhatvā’’ti pāṭhaseso.

    331. ஏகேன…பே॰… பஸ்ஸதோ ஏகங் து³க்கடந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ‘‘ஏகேன பயோகே³ன ஏகங் து³க்கட’’ந்தி வசனதோ அனேகேஹி பயோகே³ஹி அனேகானி து³க்கடானீதி ப்³யதிரேகதோ லப்³ப⁴தி. யதா²ஹ அட்ட²கதா²யங் ‘‘இதோ சிதோ ச விலோகெத்வா புனப்புனங் உபனிஜ்ஜா²யந்தஸ்ஸ பயோகே³ பயோகே³ து³க்கட’’ந்தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.266). இமிஸ்ஸா அட்ட²கதா²ய ‘‘இதோ சிதோ சா’’தி வுத்தத்தா உம்மீலனநிமீலனந்தி எத்த² ‘‘விவிதா⁴ தங் அனோலோகெத்வா தமேவ ஓலோகெந்தஸ்ஸா’’தி லப்³ப⁴தி.

    331. Ekena…pe… passato ekaṃ dukkaṭanti sambandho. ‘‘Ekena payogena ekaṃ dukkaṭa’’nti vacanato anekehi payogehi anekāni dukkaṭānīti byatirekato labbhati. Yathāha aṭṭhakathāyaṃ ‘‘ito cito ca viloketvā punappunaṃ upanijjhāyantassa payoge payoge dukkaṭa’’nti (pārā. aṭṭha. 2.266). Imissā aṭṭhakathāya ‘‘ito cito cā’’ti vuttattā ummīlananimīlananti ettha ‘‘vividhā taṃ anoloketvā tameva olokentassā’’ti labbhati.

    332. அமோசனாதி⁴ப்பாயஸ்ஸ முத்தஸ்மிங் அனாபத்தி பகாஸிதாதி யோஜனா. மோசனாதி⁴ப்பாயங் வினா பே⁴ஸஜ்ஜகரணத்த²ங் ஸுத்³த⁴சித்தேன அங்க³ஜாதே பே⁴ஸஜ்ஜலேபங் கரொந்தஸ்ஸ வா ஸுத்³த⁴சித்தேனேவ உச்சாரபஸ்ஸாவாதி³ங் கரொந்தஸ்ஸ வா முத்தேபி அனாபத்தீதி இத³ங் ‘‘அனாபத்தி ஸுபினந்தேன நமோசனாதி⁴ப்பாயஸ்ஸா’’திஆதி³னா (பாரா॰ 263) நயேன அனாபத்திவாரே வுத்தமேவாதி அத்தோ².

    332. Amocanādhippāyassa muttasmiṃ anāpatti pakāsitāti yojanā. Mocanādhippāyaṃ vinā bhesajjakaraṇatthaṃ suddhacittena aṅgajāte bhesajjalepaṃ karontassa vā suddhacitteneva uccārapassāvādiṃ karontassa vā muttepi anāpattīti idaṃ ‘‘anāpatti supinantena namocanādhippāyassā’’tiādinā (pārā. 263) nayena anāpattivāre vuttamevāti attho.

    இமஸ்மிங் பாடே² ‘‘அனுபக்கமந்தஸ்ஸா’’தி அவுத்தேபி இமஸ்ஸ பாட²ஸ்ஸ புரதோ ‘‘சேதேதி ந உபக்கமதி முச்சதி, அனாபத்தீ’’தி (பாரா॰ 262) ச ‘‘ந சேதேதி ந உபக்கமதி முச்சதி, அனாபத்தீ’’தி (பாரா॰ 262) ச வசனதோ தங் ஸங்க³ஹேதுமாஹ ‘‘அனுபக்கமதோபி ச முத்தஸ்மிங் அனாபத்தி பகாஸிதா’’தி. மோசனஸ்ஸாத³ராகே³ன பீளிதோ ஹுத்வா ‘‘அஹோ வத மே முச்செய்யா’’தி சிந்தெத்வா வா ஏவரூபமோசனஸ்ஸாத³ராக³பீளாபுப்³ப³ங்க³மசித்தே அஸதிபி கேவலங் காமவிதக்கமத்தேன உபஹதோ ஹுத்வா தாதி³ஸஅஜ்ஜ²த்திகபா³ஹிரவத்தூ²ஸு க⁴ட்டனவஸேன வா ஆகாஸே கடிகம்பனவஸேன வா உபக்கமங் அகரொந்தஸ்ஸ தாதி³ஸசிந்தாப³லேன வா காமவிதக்கப³லேன வா ஸுக்கே முத்தேபி அனாபத்தீதி இத³ங் யதா²வுத்தபாட²வஸேன பகாஸிதந்தி அத்தோ².

    Imasmiṃ pāṭhe ‘‘anupakkamantassā’’ti avuttepi imassa pāṭhassa purato ‘‘ceteti na upakkamati muccati, anāpattī’’ti (pārā. 262) ca ‘‘na ceteti na upakkamati muccati, anāpattī’’ti (pārā. 262) ca vacanato taṃ saṅgahetumāha ‘‘anupakkamatopi ca muttasmiṃ anāpatti pakāsitā’’ti. Mocanassādarāgena pīḷito hutvā ‘‘aho vata me mucceyyā’’ti cintetvā vā evarūpamocanassādarāgapīḷāpubbaṅgamacitte asatipi kevalaṃ kāmavitakkamattena upahato hutvā tādisaajjhattikabāhiravatthūsu ghaṭṭanavasena vā ākāse kaṭikampanavasena vā upakkamaṃ akarontassa tādisacintābalena vā kāmavitakkabalena vā sukke muttepi anāpattīti idaṃ yathāvuttapāṭhavasena pakāsitanti attho.

    ஸுபினந்தேன முத்தஸ்மிங், அனாபத்தி பகாஸிதாதி எத்த² அந்தஸத்³த³த்தா²பா⁴வதோ ஸுபினேதி அத்தோ². ஸுபினே மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவந்தஸ்ஸ வா மாதுகா³மேஹி காயஸங்ஸக்³க³ங் ஆபஜ்ஜந்தஸ்ஸ வா ஸுக்கே முத்தேபி அவிஸயத்தா அனாபத்தி பாளியங் ‘‘அனாபத்தி பி⁴க்கு² ஸுபினந்தேனா’’தி (பாரா॰ 263) இமினா பகாஸிதாதி அத்தோ².

    Supinantena muttasmiṃ, anāpatti pakāsitāti ettha antasaddatthābhāvato supineti attho. Supine methunaṃ dhammaṃ paṭisevantassa vā mātugāmehi kāyasaṃsaggaṃ āpajjantassa vā sukke muttepi avisayattā anāpatti pāḷiyaṃ ‘‘anāpatti bhikkhu supinantenā’’ti (pārā. 263) iminā pakāsitāti attho.

    எத்த² ட²த்வா அட்ட²கதா²யங் ‘‘ஸுபினே பன உப்பன்னாய அஸ்ஸாத³சேதனாய ஸசஸ்ஸ விஸயோ ஹோதி, நிச்சலேன ப⁴விதப்³ப³ங். ந ஹத்தே²ன நிமித்தங் கீளாபேதப்³ப³ங். காஸாவபச்சத்த²ரணரக்க²னத்த²ங் பன ஹத்த²புடேன க³ஹெத்வா ஜக்³க³னத்தா²ய உத³கட்டா²னங் க³ந்துங் வட்டதீ’’தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.262) வுத்தத்தா அண்ட³பாலிகா கிகீஸகுணா விய, வாலபாலிகா சமரீ விய, ஏகனெத்தபாலகோ புரிஸோ விய ச காயஜீவிதேபி அபெக்க²ங் பஹாய ஸீலங் ரக்கி²துகாமேன ஸிக்கா²காமேன நிப்³பா³னகா³மினிபடிபத்திங் பூரேதுகாமேன குலபுத்தேன ‘‘அஞ்ஞத்ர ஸுபினந்தா’’தி (பாரா॰ 237) வத³தோ ததா²க³தஸ்ஸ அதி⁴ப்பாயானுகூலங் அட்ட²கதா²தோ ஞத்வா அப்பமத்தேன படிபஜ்ஜிதப்³ப³ந்தி அயமத்ரானுஸாஸனீ.

    Ettha ṭhatvā aṭṭhakathāyaṃ ‘‘supine pana uppannāya assādacetanāya sacassa visayo hoti, niccalena bhavitabbaṃ. Na hatthena nimittaṃ kīḷāpetabbaṃ. Kāsāvapaccattharaṇarakkhanatthaṃ pana hatthapuṭena gahetvā jagganatthāya udakaṭṭhānaṃ gantuṃ vaṭṭatī’’ti (pārā. aṭṭha. 2.262) vuttattā aṇḍapālikā kikīsakuṇā viya, vālapālikā camarī viya, ekanettapālako puriso viya ca kāyajīvitepi apekkhaṃ pahāya sīlaṃ rakkhitukāmena sikkhākāmena nibbānagāminipaṭipattiṃ pūretukāmena kulaputtena ‘‘aññatra supinantā’’ti (pārā. 237) vadato tathāgatassa adhippāyānukūlaṃ aṭṭhakathāto ñatvā appamattena paṭipajjitabbanti ayamatrānusāsanī.

    ஸுக்கவிஸ்ஸட்டி²கதா²வண்ணனா.

    Sukkavissaṭṭhikathāvaṇṇanā.

    333. மனுஸ்ஸித்தி²ந்தி மனுஸ்ஸஜாதிகங் இத்தி²ங், ‘‘மாதுகா³மோ நாம மனுஸ்ஸித்தீ², ந யக்கீ², ந பேதீ, ந திரச்சா²னக³தா, அந்தமஸோ தத³ஹுஜாதாபி தா³ரிகா, பகே³வ மஹத்தரீ’’தி (பாரா॰ 271) பத³பா⁴ஜனே வுத்தத்தா தத³ஹுஜாதகுமாரிகாபா⁴வேனபி டி²தங் ஜீவமானகமனுஸ்ஸமாதுகா³மந்தி வுத்தங் ஹோதி. ‘‘மனுஸ்ஸித்தி²’’ந்தி ஸாமஞ்ஞவசனேன ஜீவமானகமனுஸ்ஸித்தி²ந்தி அயங் விஸேஸோ குதோ லப்³ப⁴தீதி? வினீதவத்து²ம்ஹி (பாரா॰ 281 ஆத³யோ) மதித்தி²யா காயங் பு²ஸந்தஸ்ஸ து²ல்லச்சயவசனதோ பாரிஸேஸதோ லப்³ப⁴தி. ஆமஸந்தோதி ‘‘ஹத்த²க்³கா³ஹங் வா வேணிக்³கா³ஹங் வா அஞ்ஞதரஸ்ஸ வா அஞ்ஞதரஸ்ஸ வா அங்க³ஸ்ஸ பராமஸன’’ந்தி (பாரா॰ 270) வுத்தத்தா ஹத்தா²தி³அங்க³பச்சங்க³பு²ஸனாதி³னானப்பகாரானங் அஞ்ஞதரேன பகாரேன ஆமஸந்தோதி அத்தோ². அத்தனோ காயேன இத்தி²யா காயஸ்ஸ ஸங்ஸக்³கே³ மிஸ்ஸீபா⁴வே ராகோ³ காயஸங்ஸக்³க³ராகோ³. ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸிகோ, காயஸங்ஸக்³க³ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ ஆபன்னோ ஹோதீதி வுத்தங் ஹோதி.

    333.Manussitthinti manussajātikaṃ itthiṃ, ‘‘mātugāmo nāma manussitthī, na yakkhī, na petī, na tiracchānagatā, antamaso tadahujātāpi dārikā, pageva mahattarī’’ti (pārā. 271) padabhājane vuttattā tadahujātakumārikābhāvenapi ṭhitaṃ jīvamānakamanussamātugāmanti vuttaṃ hoti. ‘‘Manussitthi’’nti sāmaññavacanena jīvamānakamanussitthinti ayaṃ viseso kuto labbhatīti? Vinītavatthumhi (pārā. 281 ādayo) matitthiyā kāyaṃ phusantassa thullaccayavacanato pārisesato labbhati. Āmasantoti ‘‘hatthaggāhaṃ vā veṇiggāhaṃ vā aññatarassa vā aññatarassa vā aṅgassa parāmasana’’nti (pārā. 270) vuttattā hatthādiaṅgapaccaṅgaphusanādinānappakārānaṃ aññatarena pakārena āmasantoti attho. Attano kāyena itthiyā kāyassa saṃsagge missībhāve rāgo kāyasaṃsaggarāgo. Saṅghādiseso etassa atthīti saṅghādisesiko, kāyasaṃsaggasaṅghādiseso āpanno hotīti vuttaṃ hoti.

    334. காயஸங்ஸக்³க³ராகே³ன இத்தி²யா அந்தமஸோ லோமம்பி அத்தனோ ஸரீரே லோமேன பு²ஸந்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஸங்கா⁴தி³ஸேஸாபத்தி ஹோதீதி யோஜனா. எத்த² (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.274) ‘‘லோமக³ணனாய ஸங்கா⁴தி³ஸேஸா ஹொந்தீ’’தி குருந்த³ட்ட²கதா²மதஸ்ஸ அட்டி²தத்தா , ‘‘கொட்டா²ஸக³ணனாய ந ஹோதி, இத்தி²க³ணனாய ஹோதீ’’தி மஹாஅட்ட²கதா²மதஸ்ஸ டி²தத்தா ஸங்க⁴ஸந்தகே மஞ்சபீடே² பச்சத்த²ரணாதி³னா கேனசி அப்படிச்சா²தி³தே பு²ஸந்தஸ்ஸ விய லோமக³ணனாய அஹுத்வா பு²ட்ட²லோமானங் ப³ஹுத்தேபி ஏகஸ்மிங் பயோகே³ ஏகா ஏவ ஆபத்தி, ப³ஹூஸு பயோகே³ஸு பயோக³க³ணனாய ஆபத்தியோ ஹொந்தீதி ஸன்னிட்டா²னங்.

    334. Kāyasaṃsaggarāgena itthiyā antamaso lomampi attano sarīre lomena phusantassa bhikkhuno saṅghādisesāpatti hotīti yojanā. Ettha (pārā. aṭṭha. 2.274) ‘‘lomagaṇanāya saṅghādisesā hontī’’ti kurundaṭṭhakathāmatassa aṭṭhitattā , ‘‘koṭṭhāsagaṇanāya na hoti, itthigaṇanāya hotī’’ti mahāaṭṭhakathāmatassa ṭhitattā saṅghasantake mañcapīṭhe paccattharaṇādinā kenaci appaṭicchādite phusantassa viya lomagaṇanāya ahutvā phuṭṭhalomānaṃ bahuttepi ekasmiṃ payoge ekā eva āpatti, bahūsu payogesu payogagaṇanāya āpattiyo hontīti sanniṭṭhānaṃ.

    335. இத்தி²யாதி மனுஸ்ஸித்தி²யா. ஸம்பு²ட்டோ²தி ஹத்தா²தி³ஸரீராவயவே ஸங்ஸக்³க³ங் ஸமாபன்னோ. ஸேவனசேதனோ வாயமித்வா காயஸங்ஸக்³க³ராகே³ன அத்தனோ காயங் சாலெத்வாதி அத்தோ². ஸங்கா⁴தி³ஸேஸதாதி எத்த² ஸகத்தே² தத்³தி⁴தப்பச்சயோ. ‘‘ஸங்கா⁴தி³ஸேஸிதா’’தி பன பாடோ² ஸுந்த³ரோ, ஸங்கா⁴தி³ஸேஸஸ்ஸ அத்தி²தா விஜ்ஜமானபா⁴வோதி அத்தோ². ஸங்கா⁴தி³ஸேஸாபத்தியா ஸப்³பா⁴வஸங்கா²தா அத்தி²தா ஈபச்சயத்தே² புக்³க³லே ஸங்கா⁴தி³ஸேஸீஸத்³த³பவத்தினிமித்தங் ஹோதீதி பா⁴வபச்சயோ தங்அத்த²வஸேன லப்³ப⁴தி. யதா²ஹு ‘‘யஸ்ஸ கு³ணஸ்ஸ ஹி பா⁴வா த³ப்³பே³ ஸத்³த³ஸன்னிவேஸோ, தத³பி⁴தா⁴னே த்ததாத³யோ’’தி.

    335.Itthiyāti manussitthiyā. Samphuṭṭhoti hatthādisarīrāvayave saṃsaggaṃ samāpanno. Sevanacetano vāyamitvā kāyasaṃsaggarāgena attano kāyaṃ cāletvāti attho. Saṅghādisesatāti ettha sakatthe taddhitappaccayo. ‘‘Saṅghādisesitā’’ti pana pāṭho sundaro, saṅghādisesassa atthitā vijjamānabhāvoti attho. Saṅghādisesāpattiyā sabbhāvasaṅkhātā atthitā īpaccayatthe puggale saṅghādisesīsaddapavattinimittaṃ hotīti bhāvapaccayo taṃatthavasena labbhati. Yathāhu ‘‘yassa guṇassa hi bhāvā dabbe saddasanniveso, tadabhidhāne ttatādayo’’ti.

    336. ஏகேன ஹத்தே²ன க³ஹெத்வாதி (கங்கா²॰ அட்ட²॰ காயஸங்ஸக்³க³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா) எத்த² ‘‘காயஸங்ஸக்³க³ராகே³னா’’தி ஆனெத்வா ஸம்ப³ந்தி⁴தப்³ப³ங். ‘‘மனுஸ்ஸித்தி²’’ந்தி அஜ்ஜா²ஹாரோ. தங் மனுஸ்ஸித்தி²ங். தத்த² தத்தா²தி இத்தி²யா தஸ்மிங் தஸ்மிங் ஸரீராவயவே. ‘‘ஏகாவாபத்தீ’’தி பட²மங் க³ஹிதஹத்த²ஸ்ஸ அனபனீதத்தா வுத்தங். க³ஹிதஹத்த²ங் பன மோசெத்வா புனப்புனங் பு²ஸந்தஸ்ஸ பயோக³க³ணனாய ஆபத்தி ஹோதீதி ப்³யதிரேகதோ லப்³ப⁴தி.

    336.Ekena hatthena gahetvāti (kaṅkhā. aṭṭha. kāyasaṃsaggasikkhāpadavaṇṇanā) ettha ‘‘kāyasaṃsaggarāgenā’’ti ānetvā sambandhitabbaṃ. ‘‘Manussitthi’’nti ajjhāhāro. Taṃ manussitthiṃ. Tattha tatthāti itthiyā tasmiṃ tasmiṃ sarīrāvayave. ‘‘Ekāvāpattī’’ti paṭhamaṃ gahitahatthassa anapanītattā vuttaṃ. Gahitahatthaṃ pana mocetvā punappunaṃ phusantassa payogagaṇanāya āpatti hotīti byatirekato labbhati.

    337. ஏகேன ஹத்தே²ன அக்³க³ஹெத்வா ஸீஸதோ யாவ பாத³ங், பாத³தோ யாவ ஸீஸஞ்ச காயா ஹத்த²ங் அமோசெத்வா தி³வஸம்பி தங் இத்தி²ங் பு²ஸந்தஸ்ஸ ஏகாவாபத்தீதி யோஜனா. எத்தா²பி ‘‘அமோசெத்வா’’தி ப்³யதிரேகதோ மோசெத்வா பு²ஸந்தஸ்ஸ பயோக³க³ணனாய அனேகாபத்தியோதி லப்³ப⁴தி.

    337. Ekena hatthena aggahetvā sīsato yāva pādaṃ, pādato yāva sīsañca kāyā hatthaṃ amocetvā divasampi taṃ itthiṃ phusantassa ekāvāpattīti yojanā. Etthāpi ‘‘amocetvā’’ti byatirekato mocetvā phusantassa payogagaṇanāya anekāpattiyoti labbhati.

    338. ஏகதோ க³ஹிதபஞ்சங்கு³லீனங் க³ணனாய ஸசே ஆபத்தி ஸியா, ஏகஸ்ஸ மாதுகா³மஸ்ஸ ஸரீரங் ராக³சித்தேன பு²ஸந்தஸ்ஸ த்³வத்திங்ஸகலாபகொட்டா²ஸதோ ப்³யதிரேகஸ்ஸ ஸரீரஸ்ஸாபா⁴வா த்³வத்திங்ஸகலாபகொட்டா²ஸக³ணனாய ஆபத்தியா ப⁴விதப்³ப³ங், ததா² அபா⁴வதோ இத³ம்பி ந ஹோதீதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘ந ஹி கொட்டா²ஸதோ ஸியா’’தி ஆஹ.

    338. Ekato gahitapañcaṅgulīnaṃ gaṇanāya sace āpatti siyā, ekassa mātugāmassa sarīraṃ rāgacittena phusantassa dvattiṃsakalāpakoṭṭhāsato byatirekassa sarīrassābhāvā dvattiṃsakalāpakoṭṭhāsagaṇanāya āpattiyā bhavitabbaṃ, tathā abhāvato idampi na hotīti dassanatthaṃ ‘‘na hi koṭṭhāsato siyā’’ti āha.

    340-1. இத்தி²யா விமதிஸ்ஸாபி அத்தனோ காயேன இத்தி²யா காயங் பு²ஸதோ தஸ்ஸ து²ல்லச்சயங் ஸியா, இத்தி²யா பண்ட³காதி³ஸஞ்ஞினோபி அத்தனோபி காயேன இத்தி²யா காயங் பு²ஸதோ தஸ்ஸ து²ல்லச்சயங் ஸியா. ஆதி³-ஸத்³தே³ன புரிஸதிரச்சா²னக³தானங் ஸங்க³ஹோ. இத்தி²யா இத்தி²ஸஞ்ஞினோ அத்தனோ காயேன இத்தி²யா காயஸம்ப³த்³த⁴ங் பு²ஸதோ தஸ்ஸ து²ல்லச்சயங் ஸியா. பண்ட³கே பண்ட³கஸஞ்ஞினோ அத்தனோ காயேன பண்ட³கஸ்ஸ காயங் பு²ஸதோ தஸ்ஸ து²ல்லச்சயங் ஸியா. யக்கி²பேதீஸு யக்கி²பேதிஸஞ்ஞினோ அத்தனோ காயேன தாஸங் காயங் பு²ஸதோ தஸ்ஸ து²ல்லச்சயங் ஸியாதி யோஜனா. எத்த² ‘‘பண்ட³கக்³க³ஹணேன உப⁴தொப்³யஞ்ஜனகோபி க³ய்ஹதீ’’தி வஜிரபு³த்³தி⁴டீகாயங் வுத்தங். ‘‘இத்தி²யா வேமதிகஸ்ஸாபி பண்ட³காதி³ஸஞ்ஞினோபி அத்தனோ காயேன இத்தி²யா காயஸம்ப³த்³த⁴ங் பு²ஸதோ தஸ்ஸ து²ல்லச்சயங் ஸியா’’தி ந யோஜேதப்³ப³ங். கஸ்மா? ததா² யோஜனாயங் பாளியங் து³க்கடங் வுத்தங், ந து²ல்லச்சயந்தி அனிட்ட²ப்பஸங்க³தோ.

    340-1.Itthiyā vimatissāpi attano kāyena itthiyā kāyaṃ phusato tassa thullaccayaṃ siyā, itthiyā paṇḍakādisaññinopi attanopi kāyenaitthiyā kāyaṃ phusato tassa thullaccayaṃ siyā. Ādi-saddena purisatiracchānagatānaṃ saṅgaho. Itthiyā itthisaññino attano kāyena itthiyā kāyasambaddhaṃ phusato tassa thullaccayaṃ siyā. Paṇḍake paṇḍakasaññino attano kāyena paṇḍakassa kāyaṃ phusato tassa thullaccayaṃ siyā. Yakkhipetīsu yakkhipetisaññino attano kāyena tāsaṃ kāyaṃ phusato tassa thullaccayaṃ siyāti yojanā. Ettha ‘‘paṇḍakaggahaṇena ubhatobyañjanakopi gayhatī’’ti vajirabuddhiṭīkāyaṃ vuttaṃ. ‘‘Itthiyā vematikassāpi paṇḍakādisaññinopi attano kāyena itthiyā kāyasambaddhaṃ phusato tassa thullaccayaṃ siyā’’ti na yojetabbaṃ. Kasmā? Tathā yojanāyaṃ pāḷiyaṃ dukkaṭaṃ vuttaṃ, na thullaccayanti aniṭṭhappasaṅgato.

    ‘‘து³க்கடங் காயஸங்ஸக்³கே³, திரச்சா²னக³தித்தி²யா’’தி இமினா வினீதவத்து²ம்ஹி ஆக³தனயே ஸங்க³ஹிதேபி தேனேவ நயேன பண்ட³கே விமதிஇத்தி²ஸஞ்ஞிதாதி³அஞ்ஞமதிபக்கே² ச புரிஸதிரச்சா²னக³தேஸு புரிஸதிரச்சா²னக³தஸஞ்ஞிவிமதிபண்ட³காதி³அஞ்ஞமதிபக்கே² ச இதி இமேஸங் திண்ணங் காயபடிப³த்³தா⁴மஸனாதீ³ஸு ச பத³பா⁴ஜனே வுத்தஸப்³ப³து³க்கடாபத்தியோ உபலக்கி²தாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.

    ‘‘Dukkaṭaṃ kāyasaṃsagge, tiracchānagatitthiyā’’ti iminā vinītavatthumhi āgatanaye saṅgahitepi teneva nayena paṇḍake vimatiitthisaññitādiaññamatipakkhe ca purisatiracchānagatesu purisatiracchānagatasaññivimatipaṇḍakādiaññamatipakkhe ca iti imesaṃ tiṇṇaṃ kāyapaṭibaddhāmasanādīsu ca padabhājane vuttasabbadukkaṭāpattiyo upalakkhitāti daṭṭhabbaṃ.

    342. அத்தனோ காயேன படிப³த்³தே⁴ன இத்தி²யா காயேன படிப³த்³த⁴ங் பு²ஸந்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பன து³க்கடந்தி யோஜனா. எத்த² பி-ஸத்³தோ³ வுத்தது³க்கடானங் ஸமுச்சயத்தோ². -ஸத்³தே³ன பன அவுத்தஸமுச்சயத்தே²ன ‘‘நிஸ்ஸக்³கி³யேன காயங் ஆமஸதி. நிஸ்ஸக்³கி³யேன காயபடிப³த்³த⁴ங் ஆமஸதி. நிஸ்ஸக்³கி³யேன நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஆமஸதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி (பாரா॰ 276) பாளியங் ஆக³தது³க்கடானங் ஸங்க³ஹோ வேதி³தப்³போ³.

    342. Attano kāyena paṭibaddhena itthiyā kāyena paṭibaddhaṃ phusantassa bhikkhuno pana dukkaṭanti yojanā. Ettha pi-saddo vuttadukkaṭānaṃ samuccayattho. Ca-saddena pana avuttasamuccayatthena ‘‘nissaggiyena kāyaṃ āmasati. Nissaggiyena kāyapaṭibaddhaṃ āmasati. Nissaggiyena nissaggiyaṃ āmasati, āpatti dukkaṭassā’’ti (pārā. 276) pāḷiyaṃ āgatadukkaṭānaṃ saṅgaho veditabbo.
