Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ஸங்க⁴ஸாமக்³கீ³கதா²வண்ணனா

    Saṅghasāmaggīkathāvaṇṇanā

    475. ‘‘அத² கோ² தே உக்கி²த்தானுவத்தகா பி⁴க்கூ² தங் உக்கி²த்தகங் பி⁴க்கு²ங் ஓஸாரெத்வா யேன உக்கே²பகா பி⁴க்கூ²…பே॰… தஸ்ஸ வத்து²ஸ்ஸ வூபஸமாய ஸங்க⁴ஸாமக்³கி³ங் கரோமா’’தி வசனங் து³விஞ்ஞெய்யவினிச்ச²யங் வினயலக்க²ணகுஸலஸ்ஸ. விஜ்ஜமானே ஹி காரகஸங்கே⁴ இதரோ ஸங்கோ⁴ ஓஸாரிதுங் ந லப⁴தி. ஓஸாரெந்தோ சே, தே பி⁴க்கூ² காரகஸங்கே⁴ன ஸமானலத்³தி⁴கபா⁴வங் பத்தத்தா தேன ஸமானஸங்வாஸகா ஹொந்தி, ததோ உக்கே²பகானங் ச²ந்த³ங் அக்³க³ஹெத்வா ஓஸாரெந்தானங் கம்மங் குப்பதி, தஸ்மா ‘‘தேன ஹி, பி⁴க்க²வே, தங் பி⁴க்கு²ங் ஓஸாரேதா²’’தி (மஹாவ॰ 474) ப⁴க³வதோ வசனேன உக்கி²த்தானுவத்தகா ஓஸாரேஸுங், உதா³ஹு நிஸ்ஸீமங் க³ந்த்வா, உதா³ஹு இதரேஸங் ச²ந்த³ங் க³ஹெத்வா ஓஸாரேஸுங், நனு ஏதேஸமஞ்ஞதரேனெத்த² ப⁴விதப்³ப³ங், ந ச பனேதங் ஸப்³ப³க³ண்டி²பதே³ஸு விசாரிதங். அயங் பனெத்த² தக்கோ –

    475. ‘‘Atha kho te ukkhittānuvattakā bhikkhū taṃ ukkhittakaṃ bhikkhuṃ osāretvā yena ukkhepakā bhikkhū…pe… tassa vatthussa vūpasamāya saṅghasāmaggiṃ karomā’’ti vacanaṃ duviññeyyavinicchayaṃ vinayalakkhaṇakusalassa. Vijjamāne hi kārakasaṅghe itaro saṅgho osārituṃ na labhati. Osārento ce, te bhikkhū kārakasaṅghena samānaladdhikabhāvaṃ pattattā tena samānasaṃvāsakā honti, tato ukkhepakānaṃ chandaṃ aggahetvā osārentānaṃ kammaṃ kuppati, tasmā ‘‘tena hi, bhikkhave, taṃ bhikkhuṃ osārethā’’ti (mahāva. 474) bhagavato vacanena ukkhittānuvattakā osāresuṃ, udāhu nissīmaṃ gantvā, udāhu itaresaṃ chandaṃ gahetvā osāresuṃ, nanu etesamaññatarenettha bhavitabbaṃ, na ca panetaṃ sabbagaṇṭhipadesu vicāritaṃ. Ayaṃ panettha takko –

    ‘‘யஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங் ஸங்கே⁴ன, கதகம்மஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ;

    ‘‘Yasmiṃ vatthusmiṃ saṅghena, katakammassa bhikkhuno;

    ஸதி தஸ்மிங் ந அஞ்ஞஸ்ஸ, படிப்பஸ்ஸம்ப⁴னங் க²மங்.

    Sati tasmiṃ na aññassa, paṭippassambhanaṃ khamaṃ.

    ‘‘விரமந்தே ததோ தோ³ஸோ, அபி ஸங்கோ⁴ அகாரகோ;

    ‘‘Viramante tato doso, api saṅgho akārako;

    ஓஸாரேதுங் அலங் யஸ்மா, காரகோ அனுலோமிகோ’’தி.

    Osāretuṃ alaṃ yasmā, kārako anulomiko’’ti.

    477. ‘‘அட்ட² தூ³தங்கா³னி நாம ஸோதா ச ஹோதி, ஸாவேதா ச உக்³க³ஹேதா ச தா⁴ரேதா ச விஞ்ஞாதா ச விஞ்ஞாபேதா ச குஸலோ ச ஸஹிதாஸஹிதத³ஸ்ஸனோ ச அகலஹகாரகோ சாதி ஏதானீ’’தி வுத்தங்.

    477. ‘‘Aṭṭha dūtaṅgāni nāma sotā ca hoti, sāvetā ca uggahetā ca dhāretā ca viññātā ca viññāpetā ca kusalo ca sahitāsahitadassano ca akalahakārako cāti etānī’’ti vuttaṃ.

    கோஸம்ப³கக்க²ந்த⁴கவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Kosambakakkhandhakavaṇṇanā niṭṭhitā.

    மஹாவக்³க³ஸ்ஸ லீனத்த²பகாஸனா நிட்டி²தா.

    Mahāvaggassa līnatthapakāsanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi
    278. ஸங்க⁴ஸாமக்³கீ³கதா² • 278. Saṅghasāmaggīkathā
    279. உபாலிஸங்க⁴ஸாமக்³கீ³புச்சா² • 279. Upālisaṅghasāmaggīpucchā

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / அட்டா²ரஸவத்து²கதா² • Aṭṭhārasavatthukathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / உபாலிஸங்க⁴ஸாமக்³கீ³புச்சா²வண்ணனா • Upālisaṅghasāmaggīpucchāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / அட்டா²ரஸவத்து²கதா²வண்ணனா • Aṭṭhārasavatthukathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 276. அட்டா²ரஸவத்து²கதா² • 276. Aṭṭhārasavatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact