Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi |
9. ஸங்க⁴ஸாமக்³கீ³ஸுத்தங்
9. Saṅghasāmaggīsuttaṃ
19. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –
19. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –
‘‘ஏகத⁴ம்மோ, பி⁴க்க²வே, லோகே உப்பஜ்ஜமானோ உப்பஜ்ஜதி ப³ஹுஜனஹிதாய ப³ஹுஜனஸுகா²ய ப³ஹுனோ ஜனஸ்ஸ அத்தா²ய ஹிதாய ஸுகா²ய தே³வமனுஸ்ஸானங். கதமோ ஏகத⁴ம்மோ ? ஸங்க⁴ஸாமக்³கீ³. ஸங்கே⁴ கோ² பன, பி⁴க்க²வே, ஸமக்³கே³ ந சேவ அஞ்ஞமஞ்ஞங் ப⁴ண்ட³னானி ஹொந்தி, ந ச அஞ்ஞமஞ்ஞங் பரிபா⁴ஸா ஹொந்தி, ந ச அஞ்ஞமஞ்ஞங் பரிக்கே²பா ஹொந்தி, ந ச அஞ்ஞமஞ்ஞங் பரிச்சஜனா ஹொந்தி. தத்த² அப்பஸன்னா சேவ பஸீத³ந்தி, பஸன்னானஞ்ச பி⁴ய்யோபா⁴வோ ஹோதீ’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –
‘‘Ekadhammo, bhikkhave, loke uppajjamāno uppajjati bahujanahitāya bahujanasukhāya bahuno janassa atthāya hitāya sukhāya devamanussānaṃ. Katamo ekadhammo ? Saṅghasāmaggī. Saṅghe kho pana, bhikkhave, samagge na ceva aññamaññaṃ bhaṇḍanāni honti, na ca aññamaññaṃ paribhāsā honti, na ca aññamaññaṃ parikkhepā honti, na ca aññamaññaṃ pariccajanā honti. Tattha appasannā ceva pasīdanti, pasannānañca bhiyyobhāvo hotī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –
‘‘ஸுகா² ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸாமக்³கீ³, ஸமக்³கா³னஞ்சனுக்³க³ஹோ;
‘‘Sukhā saṅghassa sāmaggī, samaggānañcanuggaho;
ஸமக்³க³ரதோ த⁴ம்மட்டோ², யோக³க்கே²மா ந த⁴ங்ஸதி;
Samaggarato dhammaṭṭho, yogakkhemā na dhaṃsati;
ஸங்க⁴ங் ஸமக்³க³ங் கத்வான, கப்பங் ஸக்³க³ம்ஹி மோத³தீ’’தி.
Saṅghaṃ samaggaṃ katvāna, kappaṃ saggamhi modatī’’ti.
அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. நவமங்.
Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Navamaṃ.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 9. ஸங்க⁴ஸாமக்³கீ³ஸுத்தவண்ணனா • 9. Saṅghasāmaggīsuttavaṇṇanā