Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā

    18. ஸங்கா⁴தே²ரீகா³தா²வண்ணனா

    18. Saṅghātherīgāthāvaṇṇanā

    ஹித்வா க⁴ரே பப்³ப³ஜித்வாதி ஸங்கா⁴ய தே²ரியா கா³தா². தஸ்ஸா வத்து² தீ⁴ராதே²ரியா வத்து²ஸதி³ஸங். கா³தா² பன –

    Hitvā ghare pabbajitvāti saṅghāya theriyā gāthā. Tassā vatthu dhīrātheriyā vatthusadisaṃ. Gāthā pana –

    18.

    18.

    ‘‘ஹித்வா க⁴ரே பப்³ப³ஜித்வா, ஹித்வா புத்தங் பஸுங் பியங்;

    ‘‘Hitvā ghare pabbajitvā, hitvā puttaṃ pasuṃ piyaṃ;

    ஹித்வா ராக³ஞ்ச தோ³ஸஞ்ச, அவிஜ்ஜஞ்ச விராஜிய;

    Hitvā rāgañca dosañca, avijjañca virājiya;

    ஸமூலங் தண்ஹமப்³பு³ய்ஹ, உபஸந்தாம்ஹி நிப்³பு³தா’’தி. – கா³த²ங் அபா⁴ஸி;

    Samūlaṃ taṇhamabbuyha, upasantāmhi nibbutā’’ti. – gāthaṃ abhāsi;

    தத்த² ஹித்வாதி ச²ட்³டெ³த்வா. க⁴ரேதி கே³ஹங். க⁴ரஸத்³தோ³ ஹி ஏகஸ்மிம்பி அபி⁴தெ⁴ய்யே கதா³சி ப³ஹூஸு பீ³ஜங் விய ரூள்ஹிவஸேன வோஹரீயதி. ஹித்வா புத்தங் பஸுங் பியந்தி பியாயிதப்³பே³ புத்தே சேவ கோ³மஹிங்ஸாதி³கே பஸூ ச தப்படிப³த்³த⁴ச²ந்த³ராக³ப்பஹானேன பஹாய. ஹித்வா ராக³ஞ்ச தோ³ஸஞ்சாதி ரஜ்ஜனஸபா⁴வங் ராக³ங், து³ஸ்ஸனஸபா⁴வங் தோ³ஸஞ்ச அரியமக்³கே³ன ஸமுச்சி²ந்தி³த்வா. அவிஜ்ஜஞ்ச விராஜியாதி ஸப்³பா³குஸலேஸு புப்³ப³ங்க³மங் மோஹஞ்ச விராஜெத்வா மக்³கே³ன ஸமுக்³கா⁴டெத்வா இச்சேவ அத்தோ². ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.

    Tattha hitvāti chaḍḍetvā. Ghareti gehaṃ. Gharasaddo hi ekasmimpi abhidheyye kadāci bahūsu bījaṃ viya rūḷhivasena voharīyati. Hitvā puttaṃ pasuṃ piyanti piyāyitabbe putte ceva gomahiṃsādike pasū ca tappaṭibaddhachandarāgappahānena pahāya. Hitvā rāgañca dosañcāti rajjanasabhāvaṃ rāgaṃ, dussanasabhāvaṃ dosañca ariyamaggena samucchinditvā. Avijjañca virājiyāti sabbākusalesu pubbaṅgamaṃ mohañca virājetvā maggena samugghāṭetvā icceva attho. Sesaṃ vuttanayameva.

    ஸங்கா⁴தே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Saṅghātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    ஏககனிபாதவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Ekakanipātavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 18. ஸங்கா⁴தே²ரீகா³தா² • 18. Saṅghātherīgāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact