Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    10. ஸங்க⁴வந்த³னாஸுத்தங்

    10. Saṅghavandanāsuttaṃ

    266. ஸாவத்தி²யங் ஜேதவனே. தத்ர கோ²…பே॰… ஏதத³வோச – ‘‘பூ⁴தபுப்³ப³ங், பி⁴க்க²வே, ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ மாதலிங் ஸங்கா³ஹகங் ஆமந்தேஸி – ‘யோஜேஹி, ஸம்ம மாதலி, ஸஹஸ்ஸயுத்தங் ஆஜஞ்ஞரத²ங் , உய்யானபூ⁴மிங் க³ச்சா²ம ஸுபூ⁴மிங் த³ஸ்ஸனாயா’தி. ‘ஏவங் ப⁴த்³த³ந்தவா’தி கோ², பி⁴க்க²வே, மாதலி ஸங்கா³ஹகோ ஸக்கஸ்ஸ தே³வானமிந்த³ஸ்ஸ படிஸ்ஸுத்வா, ஸஹஸ்ஸயுத்தங் ஆஜஞ்ஞரத²ங் யோஜெத்வா ஸக்கஸ்ஸ தே³வானமிந்த³ஸ்ஸ படிவேதே³ஸி – ‘யுத்தோ கோ² தே, மாரிஸ, ஸஹஸ்ஸயுத்தோ ஆஜஞ்ஞரதோ², யஸ்ஸ தா³னி காலங் மஞ்ஞஸீ’’’தி. அத² கோ², பி⁴க்க²வே , ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ வேஜயந்தபாஸாதா³ ஓரோஹந்தோ அஞ்ஜலிங் கத்வா ஸுத³ங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் நமஸ்ஸதி. அத² கோ², பி⁴க்க²வே, மாதலி ஸங்கா³ஹகோ ஸக்கங் தே³வானமிந்த³ங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    266. Sāvatthiyaṃ jetavane. Tatra kho…pe… etadavoca – ‘‘bhūtapubbaṃ, bhikkhave, sakko devānamindo mātaliṃ saṅgāhakaṃ āmantesi – ‘yojehi, samma mātali, sahassayuttaṃ ājaññarathaṃ , uyyānabhūmiṃ gacchāma subhūmiṃ dassanāyā’ti. ‘Evaṃ bhaddantavā’ti kho, bhikkhave, mātali saṅgāhako sakkassa devānamindassa paṭissutvā, sahassayuttaṃ ājaññarathaṃ yojetvā sakkassa devānamindassa paṭivedesi – ‘yutto kho te, mārisa, sahassayutto ājaññaratho, yassa dāni kālaṃ maññasī’’’ti. Atha kho, bhikkhave , sakko devānamindo vejayantapāsādā orohanto añjaliṃ katvā sudaṃ bhikkhusaṅghaṃ namassati. Atha kho, bhikkhave, mātali saṅgāhako sakkaṃ devānamindaṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘தஞ்ஹி ஏதே நமஸ்ஸெய்யுங், பூதிதே³ஹஸயா நரா;

    ‘‘Tañhi ete namasseyyuṃ, pūtidehasayā narā;

    நிமுக்³கா³ குணபம்ஹேதே, கு²ப்பிபாஸஸமப்பிதா.

    Nimuggā kuṇapamhete, khuppipāsasamappitā.

    ‘‘கிங் நு தேஸங் பிஹயஸி, அனாகா³ரான வாஸவ;

    ‘‘Kiṃ nu tesaṃ pihayasi, anāgārāna vāsava;

    ஆசாரங் இஸினங் ப்³ரூஹி, தங் ஸுணோம வசோ தவா’’தி.

    Ācāraṃ isinaṃ brūhi, taṃ suṇoma vaco tavā’’ti.

    ‘‘ஏதங் தேஸங் பிஹயாமி, அனாகா³ரான மாதலி;

    ‘‘Etaṃ tesaṃ pihayāmi, anāgārāna mātali;

    யம்ஹா கா³மா பக்கமந்தி, அனபெக்கா² வஜந்தி தே.

    Yamhā gāmā pakkamanti, anapekkhā vajanti te.

    ‘‘ந தேஸங் கொட்டே² ஓபெந்தி, ந கும்பி⁴ 1 ந களோபியங் 2;

    ‘‘Na tesaṃ koṭṭhe openti, na kumbhi 3 na kaḷopiyaṃ 4;

    பரனிட்டி²தமேஸானா 5, தேன யாபெந்தி ஸுப்³ப³தா.

    Paraniṭṭhitamesānā 6, tena yāpenti subbatā.

    ‘‘ஸுமந்தமந்தினோ தீ⁴ரா, துண்ஹீபூ⁴தா ஸமஞ்சரா;

    ‘‘Sumantamantino dhīrā, tuṇhībhūtā samañcarā;

    தே³வா விருத்³தா⁴ அஸுரேஹி, புது² மச்சா ச மாதலி.

    Devā viruddhā asurehi, puthu maccā ca mātali.

    ‘‘அவிருத்³தா⁴ விருத்³தே⁴ஸு, அத்தத³ண்டே³ஸு நிப்³பு³தா;

    ‘‘Aviruddhā viruddhesu, attadaṇḍesu nibbutā;

    ஸாதா³னேஸு அனாதா³னா, தே நமஸ்ஸாமி மாதலீ’’தி.

    Sādānesu anādānā, te namassāmi mātalī’’ti.

    ‘‘ஸெட்டா² ஹி கிர லோகஸ்மிங், யே த்வங் ஸக்க நமஸ்ஸஸி;

    ‘‘Seṭṭhā hi kira lokasmiṃ, ye tvaṃ sakka namassasi;

    அஹம்பி தே நமஸ்ஸாமி, யே நமஸ்ஸஸி வாஸவா’’தி.

    Ahampi te namassāmi, ye namassasi vāsavā’’ti.

    ‘‘இத³ங் வத்வான மக⁴வா, தே³வராஜா ஸுஜம்பதி;

    ‘‘Idaṃ vatvāna maghavā, devarājā sujampati;

    பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் நமஸ்ஸித்வா, பமுகோ² ரத²மாருஹீ’’தி.

    Bhikkhusaṅghaṃ namassitvā, pamukho rathamāruhī’’ti.

    து³தியோ வக்³கோ³.

    Dutiyo vaggo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    தே³வா பன 7 தயோ வுத்தா, த³லித்³த³ஞ்ச ராமணெய்யகங்;

    Devā pana 8 tayo vuttā, daliddañca rāmaṇeyyakaṃ;

    யஜமானஞ்ச வந்த³னா, தயோ ஸக்கனமஸ்ஸனாதி.

    Yajamānañca vandanā, tayo sakkanamassanāti.







    Footnotes:
    1. ந கும்பா⁴ (ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰ க॰)
    2. க²ளோபியங் (ஸீ॰)
    3. na kumbhā (syā. kaṃ. pī. ka.)
    4. khaḷopiyaṃ (sī.)
    5. பரனிட்டி²தமேஸனா (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    6. paraniṭṭhitamesanā (syā. kaṃ. ka.)
    7. வ தபதே³ன (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰)
    8. va tapadena (sī. syā. kaṃ.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 10. ஸங்க⁴வந்த³னாஸுத்தவண்ணனா • 10. Saṅghavandanāsuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 10. ஸங்க⁴வந்த³னாஸுத்தவண்ணனா • 10. Saṅghavandanāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact