Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā

    ஸங்கி⁴கசீவருப்பாத³கதா²

    Saṅghikacīvaruppādakathā

    363. துய்ஹேவ பி⁴க்கு² தானி சீவரானீதி அஞ்ஞத்த² க³ஹெத்வா ஹடானிபி துய்ஹேவ; ந தேஸங் அஞ்ஞோ கோசி இஸ்ஸரோதி. ஏவஞ்ச பன வத்வா அனாக³தேபி நிக்குக்குச்சா க³ண்ஹிஸ்ஸந்தீதி த³ஸ்ஸேதுங் இத⁴ பனாதிஆதி³மாஹ. தஸ்ஸேவ தானி சீவரானி யாவ கதி²னஸ்ஸ உப்³பா⁴ராதி ஸசே க³ணபூரகே பி⁴க்கூ² லபி⁴த்வா கதி²னங் அத்த²தங் ஹோதி, பஞ்சமாஸே; நோ சே அத்த²தங் ஹோதி, ஏகங் சீவரமாஸமேவ. யங் ‘‘ஸங்க⁴ஸ்ஸ தே³மா’’தி வா தெ³ந்தி, ‘‘ஸங்க⁴ங் உத்³தி³ஸ்ஸ தே³மா’’தி வா தெ³ந்தி, ‘‘வஸ்ஸங்வுத்த²ஸங்க⁴ஸ்ஸ தே³மா’’தி வா தெ³ந்தி, ‘‘வஸ்ஸாவாஸிகங் தே³மா’’தி வா தெ³ந்தி, ஸசேபி மதகசீவரங் அவிப⁴ஜித்வா தங் விஹாரங் பவிஸந்தி, தங் ஸப்³ப³ங் தஸ்ஸேவ பி⁴க்கு²னோ ஹோதி. யம்பி ஸோ வஸ்ஸாவாஸத்தா²ய வட்³டி⁴ங் பயோஜெத்வா ட²பிதஉபனிக்கே²பதோ வா தத்ருப்பாத³தோ வா வஸ்ஸாவாஸிகங் க³ண்ஹாதி, ஸப்³ப³ங் ஸுக்³க³ஹிதமேவ ஹோதி. இத³மெத்த² லக்க²ணங், யேன தேனாகாரேன ஸங்க⁴ஸ்ஸ உப்பன்னங் வத்த²ங் அத்த²தகதி²னஸ்ஸ பஞ்சமாஸே, அனத்த²தகதி²னஸ்ஸ ஏகங் சீவரமாஸங் பாபுணாதீதி. யங் பன ‘‘இத³ங் இத⁴ வஸ்ஸங்வுத்த²ஸங்க⁴ஸ்ஸ தே³மா’’தி வா ‘‘வஸ்ஸாவாஸிகங் தே³மா’’தி வா வத்வா தி³ன்னங், தங் அனத்த²தகதி²னஸ்ஸாபி பஞ்சமாஸே பாபுணாதி. ததோ பரங் பன உப்பன்னங் வஸ்ஸாவாஸிகங் புச்சி²தப்³ப³ங் – ‘‘கிங் அதீதவஸ்ஸே இத³ங் வஸ்ஸாவாஸிகங், உதா³ஹு அனாக³தவஸ்ஸே’’தி! கஸ்மா? பிட்டி²ஸமயே உப்பன்னத்தா.

    363.Tuyheva bhikkhu tāni cīvarānīti aññattha gahetvā haṭānipi tuyheva; na tesaṃ añño koci issaroti. Evañca pana vatvā anāgatepi nikkukkuccā gaṇhissantīti dassetuṃ idha panātiādimāha. Tasseva tāni cīvarāni yāva kathinassa ubbhārāti sace gaṇapūrake bhikkhū labhitvā kathinaṃ atthataṃ hoti, pañcamāse; no ce atthataṃ hoti, ekaṃ cīvaramāsameva. Yaṃ ‘‘saṅghassa demā’’ti vā denti, ‘‘saṅghaṃ uddissa demā’’ti vā denti, ‘‘vassaṃvutthasaṅghassa demā’’ti vā denti, ‘‘vassāvāsikaṃ demā’’ti vā denti, sacepi matakacīvaraṃ avibhajitvā taṃ vihāraṃ pavisanti, taṃ sabbaṃ tasseva bhikkhuno hoti. Yampi so vassāvāsatthāya vaḍḍhiṃ payojetvā ṭhapitaupanikkhepato vā tatruppādato vā vassāvāsikaṃ gaṇhāti, sabbaṃ suggahitameva hoti. Idamettha lakkhaṇaṃ, yena tenākārena saṅghassa uppannaṃ vatthaṃ atthatakathinassa pañcamāse, anatthatakathinassa ekaṃ cīvaramāsaṃ pāpuṇātīti. Yaṃ pana ‘‘idaṃ idha vassaṃvutthasaṅghassa demā’’ti vā ‘‘vassāvāsikaṃ demā’’ti vā vatvā dinnaṃ, taṃ anatthatakathinassāpi pañcamāse pāpuṇāti. Tato paraṃ pana uppannaṃ vassāvāsikaṃ pucchitabbaṃ – ‘‘kiṃ atītavasse idaṃ vassāvāsikaṃ, udāhu anāgatavasse’’ti! Kasmā? Piṭṭhisamaye uppannattā.

    உதுகாலந்தி வஸ்ஸானதோ அஞ்ஞங் காலங். தானி சீவரானி ஆதா³ய ஸாவத்தி²ங் க³ந்த்வாதி எத்த² தானி சீவரானி க³தக³தட்டா²னே ஸங்கி⁴கானேவ ஹொந்தி, பி⁴க்கூ²ஹி தி³ட்ட²மத்தமேவெத்த² பமாணங். தஸ்மா ஸசே கேசி படிபத²ங் ஆக³ச்ச²ந்தா ‘‘குஹிங் ஆவுஸோ க³ச்ச²ஸீ’’தி புச்சி²த்வா தமத்த²ங் ஸுத்வா ‘‘கிங் ஆவுஸோ மயங் ஸங்கோ⁴ ந ஹோமா’’தி தத்தே²வ பா⁴ஜெத்வா க³ண்ஹந்தி, ஸுக்³க³ஹிதானி. ஸசேபி ஏஸ மக்³கா³ ஓக்கமித்வா கஞ்சி விஹாரங் வா ஆஸனஸாலங் வா பிண்டா³ய சரந்தோ ஏகங் கே³ஹமேவ வா பவிஸதி, தத்ர ச நங் பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா தமத்த²ங் புச்சி²த்வா பா⁴ஜெத்வா க³ண்ஹந்தி, ஸுக்³க³ஹிதானேவ.

    Utukālanti vassānato aññaṃ kālaṃ. Tāni cīvarāni ādāya sāvatthiṃ gantvāti ettha tāni cīvarāni gatagataṭṭhāne saṅghikāneva honti, bhikkhūhi diṭṭhamattamevettha pamāṇaṃ. Tasmā sace keci paṭipathaṃ āgacchantā ‘‘kuhiṃ āvuso gacchasī’’ti pucchitvā tamatthaṃ sutvā ‘‘kiṃ āvuso mayaṃ saṅgho na homā’’ti tattheva bhājetvā gaṇhanti, suggahitāni. Sacepi esa maggā okkamitvā kañci vihāraṃ vā āsanasālaṃ vā piṇḍāya caranto ekaṃ gehameva vā pavisati, tatra ca naṃ bhikkhū disvā tamatthaṃ pucchitvā bhājetvā gaṇhanti, suggahitāneva.

    அதி⁴ட்டா²துந்தி எத்த² அதி⁴ட்ட²ஹந்தேன வத்தங் ஜானிதப்³ப³ங் . தேன ஹி பி⁴க்கு²னா க⁴ண்டிங் பஹரித்வா காலங் கோ⁴ஸெத்வா தோ²கங் ஆக³மெத்வா ஸசே க⁴ண்டிஸஞ்ஞாய வா காலஸஞ்ஞாய வா பி⁴க்கூ² ஆக³ச்ச²ந்தி, தேஹி ஸத்³தி⁴ங் பா⁴ஜேதப்³பா³னி. நோ சே ஆக³ச்ச²ந்தி, ‘‘மய்ஹிமானி சீவரானி பாபுணந்தீ’’தி அதி⁴ட்டா²தப்³பா³னி. ஏவங் அதி⁴ட்டி²தே ஸப்³பா³னி தஸ்ஸேவ ஹொந்தி, டி²திகா பன ந திட்ட²தி.

    Adhiṭṭhātunti ettha adhiṭṭhahantena vattaṃ jānitabbaṃ . Tena hi bhikkhunā ghaṇṭiṃ paharitvā kālaṃ ghosetvā thokaṃ āgametvā sace ghaṇṭisaññāya vā kālasaññāya vā bhikkhū āgacchanti, tehi saddhiṃ bhājetabbāni. No ce āgacchanti, ‘‘mayhimāni cīvarāni pāpuṇantī’’ti adhiṭṭhātabbāni. Evaṃ adhiṭṭhite sabbāni tasseva honti, ṭhitikā pana na tiṭṭhati.

    ஸசே ஏகேகங் உத்³த⁴ரித்வா ‘‘அயங் பட²மபா⁴கோ³ மய்ஹங் பாபுணாதி, அயங் து³தியபா⁴கோ³’’தி ஏவங் க³ண்ஹாதி, க³ஹிதானி ச ஸுக்³க³ஹிதானி ஹொந்தி, டி²திகா ச திட்ட²தி. ஏவங் பாபெத்வா க³ண்ஹந்தேனாபி அதி⁴ட்டி²தமேவ ஹோதி. ஸசே பன க⁴ண்டிங் பஹரித்வா வா அப்பஹரித்வா வா காலம்பி கோ⁴ஸெத்வா வா அகோ⁴ஸெத்வா வா ‘‘அஹமேவெத்த² மய்ஹமேவ இமானி சீவரானீ’’தி க³ண்ஹாதி, து³க்³க³ஹிதானி ஹொந்தி. அத² ‘‘அஞ்ஞோ கோசி இத⁴ நத்தி², மய்ஹங் ஏதானி பாபுணந்தீ’’தி க³ண்ஹாதி, ஸுக்³க³ஹிதானி.

    Sace ekekaṃ uddharitvā ‘‘ayaṃ paṭhamabhāgo mayhaṃ pāpuṇāti, ayaṃ dutiyabhāgo’’ti evaṃ gaṇhāti, gahitāni ca suggahitāni honti, ṭhitikā ca tiṭṭhati. Evaṃ pāpetvā gaṇhantenāpi adhiṭṭhitameva hoti. Sace pana ghaṇṭiṃ paharitvā vā appaharitvā vā kālampi ghosetvā vā aghosetvā vā ‘‘ahamevettha mayhameva imāni cīvarānī’’ti gaṇhāti, duggahitāni honti. Atha ‘‘añño koci idha natthi, mayhaṃ etāni pāpuṇantī’’ti gaṇhāti, suggahitāni.

    பாதிதே குஸேதி ஏககொட்டா²ஸே குஸத³ண்ட³கே பாதிதமத்தே ஸசேபி பி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸங் ஹோதி, க³ஹிதமேவ நாம சீவரங். நாகாமா பா⁴கோ³ தா³தப்³போ³. ஸசே பன அத்தனோ ருசியா தா³துகாமா ஹொந்தி, தெ³ந்து. அனுபா⁴கே³பி ஏஸேவ நயோ.

    Pātite kuseti ekakoṭṭhāse kusadaṇḍake pātitamatte sacepi bhikkhusahassaṃ hoti, gahitameva nāma cīvaraṃ. Nākāmā bhāgo dātabbo. Sace pana attano ruciyā dātukāmā honti, dentu. Anubhāgepi eseva nayo.

    ஸசீவரானீதி ‘‘காலசீவரம்பி ஸங்க⁴ஸ்ஸ இதோவ த³ஸ்ஸாம, விஸுங் ஸஜ்ஜியமானே அதிசிரங் ஹோதீ’’தி கி²ப்பங்யேவ ஸசீவரானி ப⁴த்தானி அகங்ஸு. தே²ரே ஆக³ம்ம உப்பன்னானீதி தும்ஹேஸு பஸாதே³ன கி²ப்பங் உப்பன்னானி.

    Sacīvarānīti ‘‘kālacīvarampi saṅghassa itova dassāma, visuṃ sajjiyamāne aticiraṃ hotī’’ti khippaṃyeva sacīvarāni bhattāni akaṃsu. There āgamma uppannānīti tumhesu pasādena khippaṃ uppannāni.

    ஸங்க⁴ஸ்ஸ தே³மாதி சீவரானி தெ³ந்தீதி ஸகலம்பி சீவரகாலங் ஸணிகங் ஸணிகங் தெ³ந்தியேவ. புரிமேஸு பன த்³வீஸு வத்தூ²ஸு பச்சி²ன்னதா³னத்தா அத³ங்ஸூதி வுத்தங். ஸம்ப³ஹுலா தே²ராதி வினயத⁴ரபாமொக்க²தே²ரா. இத³ங் பன வத்து²ங் ஸத்³தி⁴ங் புரிமேன த்³வேபா⁴திகவத்து²னா பரினிப்³பு³தே ப⁴க³வதி உப்பன்னங், இமே ச தே²ரா தி³ட்ட²புப்³பா³ ததா²க³தங், தஸ்மா புரிமேஸு வத்தூ²ஸு ததா²க³தேன பஞ்ஞத்தனயேனேவ கதே²ஸுங்.

    Saṅghassa demāti cīvarāni dentīti sakalampi cīvarakālaṃ saṇikaṃ saṇikaṃ dentiyeva. Purimesu pana dvīsu vatthūsu pacchinnadānattā adaṃsūti vuttaṃ. Sambahulā therāti vinayadharapāmokkhatherā. Idaṃ pana vatthuṃ saddhiṃ purimena dvebhātikavatthunā parinibbute bhagavati uppannaṃ, ime ca therā diṭṭhapubbā tathāgataṃ, tasmā purimesu vatthūsu tathāgatena paññattanayeneva kathesuṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 222. ஸங்கி⁴கசீவருப்பாத³கதா² • 222. Saṅghikacīvaruppādakathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஸங்கி⁴கசீவருப்பாத³கதா²வண்ணனா • Saṅghikacīvaruppādakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ஸங்கி⁴கசீவருப்பாத³கதா²வண்ணனா • Saṅghikacīvaruppādakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஸங்கி⁴கசீவருப்பாத³கதா²வண்ணனா • Saṅghikacīvaruppādakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 222. ஸங்கி⁴கசீவருப்பாத³கதா² • 222. Saṅghikacīvaruppādakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact