Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā

    ஸங்கு⁴போஸதா²தி³கதா²

    Saṅghuposathādikathā

    168. ஸோ தே³ஸோ ஸம்மஜ்ஜித்வாதி தங் தே³ஸங் ஸம்மஜ்ஜித்வா, உபயோக³த்தே² பச்சத்தங். பானீயங் பரிபோ⁴ஜனீயந்திஆதி³ பன உத்தானத்த²மேவ . கஸ்மா பனேதங் வுத்தங்? உபோஸத²ஸ்ஸ புப்³ப³கரணாதி³த³ஸ்ஸனத்த²ங். தேனாஹு அட்ட²கதா²சரியா –

    168.So deso sammajjitvāti taṃ desaṃ sammajjitvā, upayogatthe paccattaṃ. Pānīyaṃ paribhojanīyantiādi pana uttānatthameva . Kasmā panetaṃ vuttaṃ? Uposathassa pubbakaraṇādidassanatthaṃ. Tenāhu aṭṭhakathācariyā –

    ‘‘ஸம்மஜ்ஜனீ பதீ³போ ச, உத³கங் ஆஸனேன ச;

    ‘‘Sammajjanī padīpo ca, udakaṃ āsanena ca;

    உபோஸத²ஸ்ஸ ஏதானி, புப்³ப³கரணந்தி வுச்சதி’’.

    Uposathassa etāni, pubbakaraṇanti vuccati’’.

    இதி இமானி சத்தாரி ‘‘புப்³ப³கரண’’ந்தி அக்கா²தானி.

    Iti imāni cattāri ‘‘pubbakaraṇa’’nti akkhātāni.

    ‘‘ச²ந்த³பாரிஸுத்³தி⁴உதுக்கா²னங், பி⁴க்கு²க³ணனா ச ஓவாதோ³;

    ‘‘Chandapārisuddhiutukkhānaṃ, bhikkhugaṇanā ca ovādo;

    உபோஸத²ஸ்ஸ ஏதானி, புப்³ப³கிச்சந்தி வுச்சதி.

    Uposathassa etāni, pubbakiccanti vuccati.

    இதி இமானி பஞ்ச புப்³ப³கரணதோ பச்சா² கத்தப்³பா³னி ‘‘புப்³ப³கிச்ச’’ந்தி அக்கா²தானி.

    Iti imāni pañca pubbakaraṇato pacchā kattabbāni ‘‘pubbakicca’’nti akkhātāni.

    ‘‘உபோஸதோ² யாவதிகா ச பி⁴க்கூ² கம்மப்பத்தா,

    ‘‘Uposatho yāvatikā ca bhikkhū kammappattā,

    ஸபா⁴கா³பத்தியோ ச ந விஜ்ஜந்தி;

    Sabhāgāpattiyo ca na vijjanti;

    வஜ்ஜனீயா ச புக்³க³லா தஸ்மிங் ந ஹொந்தி,

    Vajjanīyā ca puggalā tasmiṃ na honti,

    பத்தகல்லந்தி வுச்சதி’’.

    Pattakallanti vuccati’’.

    இதி இமானி சத்தாரி ‘‘பத்தகல்ல’’ந்தி அக்கா²தானீதி.

    Iti imāni cattāri ‘‘pattakalla’’nti akkhātānīti.

    தேஹி ஸத்³தி⁴ந்தி தேஹி ஆக³தேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஏதானி புப்³ப³கரணாதீ³னி கத்வா உபோஸதோ² காதப்³போ³. அஜ்ஜ மே உபோஸதோ²தி எத்த² ஸசே பன்னரஸோ ஹோதி, ‘‘அஜ்ஜ மே உபோஸதோ² பன்னரஸோ’’திபி அதி⁴ட்டா²துங் வட்டதி. சாதுத்³த³ஸிகேபி ஏஸேவ நயோ.

    Tehisaddhinti tehi āgatehi saddhiṃ etāni pubbakaraṇādīni katvā uposatho kātabbo. Ajja me uposathoti ettha sace pannaraso hoti, ‘‘ajja me uposatho pannaraso’’tipi adhiṭṭhātuṃ vaṭṭati. Cātuddasikepi eseva nayo.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 91. ஸங்கு⁴போஸதா²தி³ப்பபே⁴த³ங் • 91. Saṅghuposathādippabhedaṃ

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஸங்கு⁴போஸதா²தி³கதா²வண்ணனா • Saṅghuposathādikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ச²ந்த³தா³னகதா²தி³வண்ணனா • Chandadānakathādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 91. ஸங்கு⁴போஸதா²தி³கதா² • 91. Saṅghuposathādikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact