Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
ஸங்கு⁴போஸதா²தி³கதா²வண்ணனா
Saṅghuposathādikathāvaṇṇanā
168. ஸங்க⁴ஸன்னிபாததோ பட²மங் காதப்³ப³ங் புப்³ப³கரணந்தி வுத்தங், புப்³ப³கரணதோ பச்சா² காதப்³ப³ம்பி உபோஸத²கம்மதோ பட²மங் காதப்³ப³த்தா புப்³ப³கிச்சந்தி வுத்தங். உப⁴யம்பி சேதங் உபோஸத²கம்மதோ பட²மங் கத்தப்³ப³த்தா கத்த²சி புப்³ப³கிச்சமிச்சேவ வோஹரீயதி ‘‘கிங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ புப்³ப³கிச்ச’’ந்திஆதீ³ஸு விய.
168. Saṅghasannipātato paṭhamaṃ kātabbaṃ pubbakaraṇanti vuttaṃ, pubbakaraṇato pacchā kātabbampi uposathakammato paṭhamaṃ kātabbattā pubbakiccanti vuttaṃ. Ubhayampi cetaṃ uposathakammato paṭhamaṃ kattabbattā katthaci pubbakiccamicceva voharīyati ‘‘kiṃ saṅghassa pubbakicca’’ntiādīsu viya.
உபோஸதோ²தி தீஸு உபோஸத²தி³வஸேஸு அஞ்ஞதரதி³வஸோ. தஸ்மிஞ்ஹி ஸதி இத³ங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ உபோஸத²கம்மங் பத்தகல்லங் நாம ஹோதி, நாஸதி. யதா²ஹ ‘‘ந ச, பி⁴க்க²வே, அனுபோஸதே² உபோஸதோ² காதப்³போ³’’தி (மஹாவ॰ 183). யாவதிகா ச பி⁴க்கூ² கம்மப்பத்தாதி யத்தகா பி⁴க்கூ² தஸ்ஸ உபோஸத²கம்மஸ்ஸ பத்தா யுத்தா அனுரூபா ஸப்³ப³ந்திமேன பரிச்சே²தே³ன சத்தாரோ பி⁴க்கூ² பகதத்தா, தே ச கோ² ஹத்த²பாஸங் அவிஜஹித்வா ஏகஸீமாயங் டி²தா. ஸபா⁴கா³பத்தியோ ச ந விஜ்ஜந்தீதி எத்த² யங் ஸப்³போ³ ஸங்கோ⁴ விகாலபோ⁴ஜனாதி³னா ஸபா⁴க³வத்து²னா லஹுகாபத்திங் ஆபஜ்ஜதி, ஏவரூபா ‘‘வத்து²ஸபா⁴கா³’’தி வுச்சந்தி. ஏதாஸு ஹி அவிஜ்ஜமானாஸு விஸபா⁴கா³ஸு விஜ்ஜமானாஸுபி பத்தகல்லங் ஹோதியேவ.
Uposathoti tīsu uposathadivasesu aññataradivaso. Tasmiñhi sati idaṃ saṅghassa uposathakammaṃ pattakallaṃ nāma hoti, nāsati. Yathāha ‘‘na ca, bhikkhave, anuposathe uposatho kātabbo’’ti (mahāva. 183). Yāvatikā ca bhikkhū kammappattāti yattakā bhikkhū tassa uposathakammassa pattā yuttā anurūpā sabbantimena paricchedena cattāro bhikkhū pakatattā, te ca kho hatthapāsaṃ avijahitvā ekasīmāyaṃ ṭhitā. Sabhāgāpattiyo ca na vijjantīti ettha yaṃ sabbo saṅgho vikālabhojanādinā sabhāgavatthunā lahukāpattiṃ āpajjati, evarūpā ‘‘vatthusabhāgā’’ti vuccanti. Etāsu hi avijjamānāsu visabhāgāsu vijjamānāsupi pattakallaṃ hotiyeva.
வஜ்ஜனீயா ச புக்³க³லா தஸ்மிங் ந ஹொந்தீதி ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ஸக³ஹட்டா²ய பரிஸாயா’’தி (மஹாவ॰ 154) வசனதோ க³ஹட்டோ², ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னியா நிஸின்னபரிஸாய பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸிதப்³ப³’’ந்திஆதி³னா (மஹாவ॰ 183) நயேன வுத்தா பி⁴க்கு²னீ ஸிக்க²மானா ஸாமணேரோ ஸாமணேரீ ஸிக்கா²பச்சக்கா²தகோ அந்திமவத்து²அஜ்ஜா²பன்னகோ ஆபத்தியா அத³ஸ்ஸனே உக்கி²த்தகோ ஆபத்தியா அப்படிகம்மே உக்கி²த்தகோ பாபிகாய தி³ட்டி²யா அப்படினிஸ்ஸக்³கே³ உக்கி²த்தகோ பண்ட³கோ தெ²ய்யஸங்வாஸகோ தித்தி²யபக்கந்தகோ திரச்சா²னக³தோ மாதுகா⁴தகோ பிதுகா⁴தகோ அரஹந்தகா⁴தகோ பி⁴க்கு²னீதூ³ஸகோ ஸங்க⁴பே⁴த³கோ லோஹிதுப்பாத³கோ உப⁴தொப்³யஞ்ஜனகோதி இமே வீஸதி சாதி ஏகவீஸதி புக்³க³லா வஜ்ஜனீயா நாம, தே ஹத்த²பாஸதோ ப³ஹிகரணவஸேன வஜ்ஜேதப்³பா³. ஏதேஸு ஹி திவிதே⁴ உக்கி²த்தகே ஸதி உபோஸத²ங் கரொந்தோ ஸங்கோ⁴ பாசித்தியங் ஆபஜ்ஜதி, ஸேஸேஸு து³க்கடங். எத்த² ச திரச்சா²னக³தோதி யஸ்ஸ உபஸம்பதா³ படிக்கி²த்தா, ஸோவ அதி⁴ப்பேதோ, தித்தி²யா க³ஹட்டே²னேவ ஸங்க³ஹிதா. ஏதேபி ஹி வஜ்ஜனீயா. ஏவங் பத்தகல்லங் இமேஹி சதூஹி அங்கே³ஹி ஸங்க³ஹிதந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.
Vajjanīyā ca puggalā tasmiṃ na hontīti ‘‘na, bhikkhave, sagahaṭṭhāya parisāyā’’ti (mahāva. 154) vacanato gahaṭṭho, ‘‘na, bhikkhave, bhikkhuniyā nisinnaparisāya pātimokkhaṃ uddisitabba’’ntiādinā (mahāva. 183) nayena vuttā bhikkhunī sikkhamānā sāmaṇero sāmaṇerī sikkhāpaccakkhātako antimavatthuajjhāpannako āpattiyā adassane ukkhittako āpattiyā appaṭikamme ukkhittako pāpikāya diṭṭhiyā appaṭinissagge ukkhittako paṇḍako theyyasaṃvāsako titthiyapakkantako tiracchānagato mātughātako pitughātako arahantaghātako bhikkhunīdūsako saṅghabhedako lohituppādako ubhatobyañjanakoti ime vīsati cāti ekavīsati puggalā vajjanīyā nāma, te hatthapāsato bahikaraṇavasena vajjetabbā. Etesu hi tividhe ukkhittake sati uposathaṃ karonto saṅgho pācittiyaṃ āpajjati, sesesu dukkaṭaṃ. Ettha ca tiracchānagatoti yassa upasampadā paṭikkhittā, sova adhippeto, titthiyā gahaṭṭheneva saṅgahitā. Etepi hi vajjanīyā. Evaṃ pattakallaṃ imehi catūhi aṅgehi saṅgahitanti veditabbaṃ.
அஜ்ஜ மே உபோஸதோ² பன்னரஸோதிபீதி பி-ஸத்³தே³ன பாளியங் ஆக³தனயேனேவ ‘‘அஜ்ஜ மே உபோஸதோ²’’திபி வத்துங் வட்டதீதி தீ³பேதி. மாதிகாட்ட²கதா²யங் (கங்கா²॰ அட்ட²॰ நிதா³னவண்ணனா) பன ‘‘அஜ்ஜ மே உபோஸதோ² சாதுத்³த³ஸோதி வா பன்னரஸோதி வா வத்வா அதி⁴ட்டா²மீதி வத்தப்³ப³’’ந்தி வுத்தங்.
Ajja me uposatho pannarasotipīti pi-saddena pāḷiyaṃ āgatanayeneva ‘‘ajja me uposatho’’tipi vattuṃ vaṭṭatīti dīpeti. Mātikāṭṭhakathāyaṃ (kaṅkhā. aṭṭha. nidānavaṇṇanā) pana ‘‘ajja me uposatho cātuddasoti vā pannarasoti vā vatvā adhiṭṭhāmīti vattabba’’nti vuttaṃ.
ஸங்கு⁴போஸதா²தி³கதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Saṅghuposathādikathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 91. ஸங்கு⁴போஸதா²தி³ப்பபே⁴த³ங் • 91. Saṅghuposathādippabhedaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ஸங்கு⁴போஸதா²தி³கதா² • Saṅghuposathādikathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ச²ந்த³தா³னகதா²தி³வண்ணனா • Chandadānakathādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 91. ஸங்கு⁴போஸதா²தி³கதா² • 91. Saṅghuposathādikathā