Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தீ³க⁴னிகாய • Dīghanikāya

    10. ஸங்கீ³திஸுத்தங்

    10. Saṅgītisuttaṃ

    296. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா மல்லேஸு சாரிகங் சரமானோ மஹதா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் பஞ்சமத்தேஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி யேன பாவா நாம மல்லானங் நக³ரங் தத³வஸரி. தத்ர ஸுத³ங் ப⁴க³வா பாவாயங் விஹரதி சுந்த³ஸ்ஸ கம்மாரபுத்தஸ்ஸ அம்ப³வனே.

    296. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā mallesu cārikaṃ caramāno mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ pañcamattehi bhikkhusatehi yena pāvā nāma mallānaṃ nagaraṃ tadavasari. Tatra sudaṃ bhagavā pāvāyaṃ viharati cundassa kammāraputtassa ambavane.

    உப்³ப⁴தகனவஸந்தா⁴கா³ரங்

    Ubbhatakanavasandhāgāraṃ

    297. தேன கோ² பன ஸமயேன பாவெய்யகானங் மல்லானங் உப்³ப⁴தகங் நாம நவங் ஸந்தா⁴கா³ரங் 1 அசிரகாரிதங் ஹோதி அனஜ்ஜா²வுட்ட²ங் 2 ஸமணேன வா ப்³ராஹ்மணேன வா கேனசி வா மனுஸ்ஸபூ⁴தேன. அஸ்ஸோஸுங் கோ² பாவெய்யகா மல்லா – ‘‘ப⁴க³வா கிர மல்லேஸு சாரிகங் சரமானோ மஹதா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் பஞ்சமத்தேஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி பாவங் அனுப்பத்தோ பாவாயங் விஹரதி சுந்த³ஸ்ஸ கம்மாரபுத்தஸ்ஸ அம்ப³வனே’’தி. அத² கோ² பாவெய்யகா மல்லா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னா கோ² பாவெய்யகா மல்லா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘இத⁴, ப⁴ந்தே, பாவெய்யகானங் மல்லானங் உப்³ப⁴தகங் நாம நவங் ஸந்தா⁴கா³ரங் அசிரகாரிதங் ஹோதி அனஜ்ஜா²வுட்ட²ங் ஸமணேன வா ப்³ராஹ்மணேன வா கேனசி வா மனுஸ்ஸபூ⁴தேன. தஞ்ச கோ², ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா பட²மங் பரிபு⁴ஞ்ஜது, ப⁴க³வதா பட²மங் பரிபு⁴த்தங் பச்சா² பாவெய்யகா மல்லா பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸந்தி. தத³ஸ்ஸ பாவெய்யகானங் மல்லானங் தீ³க⁴ரத்தங் ஹிதாய ஸுகா²யா’’தி. அதி⁴வாஸேஸி கோ² ப⁴க³வா துண்ஹீபா⁴வேன.

    297. Tena kho pana samayena pāveyyakānaṃ mallānaṃ ubbhatakaṃ nāma navaṃ sandhāgāraṃ 3 acirakāritaṃ hoti anajjhāvuṭṭhaṃ 4 samaṇena vā brāhmaṇena vā kenaci vā manussabhūtena. Assosuṃ kho pāveyyakā mallā – ‘‘bhagavā kira mallesu cārikaṃ caramāno mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ pañcamattehi bhikkhusatehi pāvaṃ anuppatto pāvāyaṃ viharati cundassa kammāraputtassa ambavane’’ti. Atha kho pāveyyakā mallā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinnā kho pāveyyakā mallā bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘idha, bhante, pāveyyakānaṃ mallānaṃ ubbhatakaṃ nāma navaṃ sandhāgāraṃ acirakāritaṃ hoti anajjhāvuṭṭhaṃ samaṇena vā brāhmaṇena vā kenaci vā manussabhūtena. Tañca kho, bhante, bhagavā paṭhamaṃ paribhuñjatu, bhagavatā paṭhamaṃ paribhuttaṃ pacchā pāveyyakā mallā paribhuñjissanti. Tadassa pāveyyakānaṃ mallānaṃ dīgharattaṃ hitāya sukhāyā’’ti. Adhivāsesi kho bhagavā tuṇhībhāvena.

    298. அத² கோ² பாவெய்யகா மல்லா ப⁴க³வதோ அதி⁴வாஸனங் விதி³த்வா உட்டா²யாஸனா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா யேன ஸந்தா⁴கா³ரங் தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ஸப்³ப³ஸந்த²ரிங் 5 ஸந்தா⁴கா³ரங் ஸந்த²ரித்வா ப⁴க³வதோ ஆஸனானி பஞ்ஞாபெத்வா உத³கமணிகங் பதிட்ட²பெத்வா தேலபதீ³பங் ஆரோபெத்வா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் அட்ட²ங்ஸு. ஏகமந்தங் டி²தா கோ² தே பாவெய்யகா மல்லா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘ஸப்³ப³ஸந்த²ரிஸந்த²தங் 6, ப⁴ந்தே, ஸந்தா⁴கா³ரங், ப⁴க³வதோ ஆஸனானி பஞ்ஞத்தானி, உத³கமணிகோ பதிட்டா²பிதோ, தேலபதீ³போ ஆரோபிதோ. யஸ்ஸதா³னி, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா காலங் மஞ்ஞதீ’’தி.

    298. Atha kho pāveyyakā mallā bhagavato adhivāsanaṃ viditvā uṭṭhāyāsanā bhagavantaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā yena sandhāgāraṃ tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā sabbasanthariṃ 7 sandhāgāraṃ santharitvā bhagavato āsanāni paññāpetvā udakamaṇikaṃ patiṭṭhapetvā telapadīpaṃ āropetvā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhaṃsu. Ekamantaṃ ṭhitā kho te pāveyyakā mallā bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘sabbasantharisanthataṃ 8, bhante, sandhāgāraṃ, bhagavato āsanāni paññattāni, udakamaṇiko patiṭṭhāpito, telapadīpo āropito. Yassadāni, bhante, bhagavā kālaṃ maññatī’’ti.

    299. அத² கோ² ப⁴க³வா நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன யேன ஸந்தா⁴கா³ரங் தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா பாதே³ பக்கா²லெத்வா ஸந்தா⁴கா³ரங் பவிஸித்வா மஜ்ஜி²மங் த²ம்ப⁴ங் நிஸ்ஸாய புரத்தா²பி⁴முகோ² நிஸீதி³. பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴பி கோ² பாதே³ பக்கா²லெத்வா ஸந்தா⁴கா³ரங் பவிஸித்வா பச்சி²மங் பி⁴த்திங் நிஸ்ஸாய புரத்தா²பி⁴முகோ² நிஸீதி³ ப⁴க³வந்தங்யேவ புரக்க²த்வா. பாவெய்யகாபி கோ² மல்லா பாதே³ பக்கா²லெத்வா ஸந்தா⁴கா³ரங் பவிஸித்வா புரத்தி²மங் பி⁴த்திங் நிஸ்ஸாய பச்சி²மாபி⁴முகா² நிஸீதி³ங்ஸு ப⁴க³வந்தங்யேவ புரக்க²த்வா. அத² கோ² ப⁴க³வா பாவெய்யகே மல்லே ப³ஹுதே³வ ரத்திங் த⁴ம்மியா கதா²ய ஸந்த³ஸ்ஸெத்வா ஸமாத³பெத்வா ஸமுத்தேஜெத்வா ஸம்பஹங்ஸெத்வா உய்யோஜேஸி – ‘‘அபி⁴க்கந்தா கோ², வாஸெட்டா², ரத்தி. யஸ்ஸதா³னி தும்ஹே காலங் மஞ்ஞதா²’’தி. ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி கோ² பாவெய்யகா மல்லா ப⁴க³வதோ படிஸ்ஸுத்வா உட்டா²யாஸனா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா பக்கமிங்ஸு.

    299. Atha kho bhagavā nivāsetvā pattacīvaramādāya saddhiṃ bhikkhusaṅghena yena sandhāgāraṃ tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā pāde pakkhāletvā sandhāgāraṃ pavisitvā majjhimaṃ thambhaṃ nissāya puratthābhimukho nisīdi. Bhikkhusaṅghopi kho pāde pakkhāletvā sandhāgāraṃ pavisitvā pacchimaṃ bhittiṃ nissāya puratthābhimukho nisīdi bhagavantaṃyeva purakkhatvā. Pāveyyakāpi kho mallā pāde pakkhāletvā sandhāgāraṃ pavisitvā puratthimaṃ bhittiṃ nissāya pacchimābhimukhā nisīdiṃsu bhagavantaṃyeva purakkhatvā. Atha kho bhagavā pāveyyake malle bahudeva rattiṃ dhammiyā kathāya sandassetvā samādapetvā samuttejetvā sampahaṃsetvā uyyojesi – ‘‘abhikkantā kho, vāseṭṭhā, ratti. Yassadāni tumhe kālaṃ maññathā’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho pāveyyakā mallā bhagavato paṭissutvā uṭṭhāyāsanā bhagavantaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā pakkamiṃsu.

    300. அத² கோ² ப⁴க³வா அசிரபக்கந்தேஸு பாவெய்யகேஸு மல்லேஸு துண்ஹீபூ⁴தங் துண்ஹீபூ⁴தங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் அனுவிலோகெத்வா ஆயஸ்மந்தங் ஸாரிபுத்தங் ஆமந்தேஸி – ‘‘விக³ததி²னமித்³தோ⁴ 9 கோ², ஸாரிபுத்த, பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴. படிபா⁴து தங், ஸாரிபுத்த, பி⁴க்கூ²னங் த⁴ம்மீகதா². பிட்டி² மே ஆகி³லாயதி. தமஹங் ஆயமிஸ்ஸாமீ’’தி 10. ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி கோ² ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ ப⁴க³வதோ பச்சஸ்ஸோஸி. அத² கோ² ப⁴க³வா சதுக்³கு³ணங் ஸங்கா⁴டிங் பஞ்ஞபெத்வா த³க்கி²ணேன பஸ்ஸேன ஸீஹஸெய்யங் கப்பேஸி பாதே³ பாத³ங் அச்சாதா⁴ய, ஸதோ ஸம்பஜானோ உட்டா²னஸஞ்ஞங் மனஸி கரித்வா.

    300. Atha kho bhagavā acirapakkantesu pāveyyakesu mallesu tuṇhībhūtaṃ tuṇhībhūtaṃ bhikkhusaṃghaṃ anuviloketvā āyasmantaṃ sāriputtaṃ āmantesi – ‘‘vigatathinamiddho 11 kho, sāriputta, bhikkhusaṅgho. Paṭibhātu taṃ, sāriputta, bhikkhūnaṃ dhammīkathā. Piṭṭhi me āgilāyati. Tamahaṃ āyamissāmī’’ti 12. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho āyasmā sāriputto bhagavato paccassosi. Atha kho bhagavā catugguṇaṃ saṅghāṭiṃ paññapetvā dakkhiṇena passena sīhaseyyaṃ kappesi pāde pādaṃ accādhāya, sato sampajāno uṭṭhānasaññaṃ manasi karitvā.

    பி⁴ன்னநிக³ண்ட²வத்து²

    Bhinnanigaṇṭhavatthu

    301. தேன கோ² பன ஸமயேன நிக³ண்டோ² நாடபுத்தோ பாவாயங் அது⁴னாகாலங்கதோ ஹோதி. தஸ்ஸ காலங்கிரியாய பி⁴ன்னா நிக³ண்டா² த்³வேதி⁴கஜாதா 13 ப⁴ண்ட³னஜாதா கலஹஜாதா விவாதா³பன்னா அஞ்ஞமஞ்ஞங் முக²ஸத்தீஹி விதுத³ந்தா விஹரந்தி 14 – ‘‘ந த்வங் இமங் த⁴ம்மவினயங் ஆஜானாஸி, அஹங் இமங் த⁴ம்மவினயங் ஆஜானாமி, கிங் த்வங் இமங் த⁴ம்மவினயங் ஆஜானிஸ்ஸஸி! மிச்சா²படிபன்னோ த்வமஸி, அஹமஸ்மி ஸம்மாபடிபன்னோ. ஸஹிதங் மே, அஸஹிதங் தே. புரேவசனீயங் பச்சா² அவச, பச்சா²வசனீயங் புரே அவச. அதி⁴சிண்ணங் தே விபராவத்தங், ஆரோபிதோ தே வாதோ³, நிக்³க³ஹிதோ த்வமஸி, சர வாத³ப்பமொக்கா²ய, நிப்³பே³டே²ஹி வா ஸசே பஹோஸீ’’தி. வதோ⁴யேவ கோ² மஞ்ஞே நிக³ண்டே²ஸு நாடபுத்தியேஸு வத்ததி. யேபி 15 நிக³ண்ட²ஸ்ஸ நாடபுத்தஸ்ஸ ஸாவகா கி³ஹீ ஓதா³தவஸனா , தேபி நிக³ண்டே²ஸு நாடபுத்தியேஸு நிப்³பி³ன்னரூபா விரத்தரூபா படிவானரூபா, யதா² தங் து³ரக்கா²தே த⁴ம்மவினயே து³ப்பவேதி³தே அனிய்யானிகே அனுபஸமஸங்வத்தனிகே அஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ப்பவேதி³தே பி⁴ன்னதூ²பே அப்படிஸரணே.

    301. Tena kho pana samayena nigaṇṭho nāṭaputto pāvāyaṃ adhunākālaṅkato hoti. Tassa kālaṅkiriyāya bhinnā nigaṇṭhā dvedhikajātā 16 bhaṇḍanajātā kalahajātā vivādāpannā aññamaññaṃ mukhasattīhi vitudantā viharanti 17 – ‘‘na tvaṃ imaṃ dhammavinayaṃ ājānāsi, ahaṃ imaṃ dhammavinayaṃ ājānāmi, kiṃ tvaṃ imaṃ dhammavinayaṃ ājānissasi! Micchāpaṭipanno tvamasi, ahamasmi sammāpaṭipanno. Sahitaṃ me, asahitaṃ te. Purevacanīyaṃ pacchā avaca, pacchāvacanīyaṃ pure avaca. Adhiciṇṇaṃ te viparāvattaṃ, āropito te vādo, niggahito tvamasi, cara vādappamokkhāya, nibbeṭhehi vā sace pahosī’’ti. Vadhoyeva kho maññe nigaṇṭhesu nāṭaputtiyesu vattati. Yepi 18 nigaṇṭhassa nāṭaputtassa sāvakā gihī odātavasanā , tepi nigaṇṭhesu nāṭaputtiyesu nibbinnarūpā virattarūpā paṭivānarūpā, yathā taṃ durakkhāte dhammavinaye duppavedite aniyyānike anupasamasaṃvattanike asammāsambuddhappavedite bhinnathūpe appaṭisaraṇe.

    302. அத² கோ² ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘நிக³ண்டோ², ஆவுஸோ, நாடபுத்தோ பாவாயங் அது⁴னாகாலங்கதோ, தஸ்ஸ காலங்கிரியாய பி⁴ன்னா நிக³ண்டா² த்³வேதி⁴கஜாதா…பே॰… பி⁴ன்னதூ²பே அப்படிஸரணே’’. ‘‘ஏவஞ்ஹேதங், ஆவுஸோ, ஹோதி து³ரக்கா²தே த⁴ம்மவினயே து³ப்பவேதி³தே அனிய்யானிகே அனுபஸமஸங்வத்தனிகே அஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ப்பவேதி³தே. அயங் கோ² பனாவுஸோ அம்ஹாகங் 19 ப⁴க³வதா 20 த⁴ம்மோ ஸ்வாக்கா²தோ ஸுப்பவேதி³தோ நிய்யானிகோ உபஸமஸங்வத்தனிகோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ப்பவேதி³தோ. தத்த² ஸப்³பே³ஹேவ ஸங்கா³யிதப்³ப³ங், ந விவதி³தப்³ப³ங், யத²யித³ங் ப்³ரஹ்மசரியங் அத்³த⁴னியங் அஸ்ஸ சிரட்டி²திகங், தத³ஸ்ஸ ப³ஹுஜனஹிதாய ப³ஹுஜனஸுகா²ய லோகானுகம்பாய அத்தா²ய ஹிதாய ஸுகா²ய தே³வமனுஸ்ஸானங்.

    302. Atha kho āyasmā sāriputto bhikkhū āmantesi – ‘‘nigaṇṭho, āvuso, nāṭaputto pāvāyaṃ adhunākālaṅkato, tassa kālaṅkiriyāya bhinnā nigaṇṭhā dvedhikajātā…pe… bhinnathūpe appaṭisaraṇe’’. ‘‘Evañhetaṃ, āvuso, hoti durakkhāte dhammavinaye duppavedite aniyyānike anupasamasaṃvattanike asammāsambuddhappavedite. Ayaṃ kho panāvuso amhākaṃ 21 bhagavatā 22 dhammo svākkhāto suppavedito niyyāniko upasamasaṃvattaniko sammāsambuddhappavedito. Tattha sabbeheva saṅgāyitabbaṃ, na vivaditabbaṃ, yathayidaṃ brahmacariyaṃ addhaniyaṃ assa ciraṭṭhitikaṃ, tadassa bahujanahitāya bahujanasukhāya lokānukampāya atthāya hitāya sukhāya devamanussānaṃ.

    ‘‘கதமோ சாவுஸோ, அம்ஹாகங் ப⁴க³வதா 23 த⁴ம்மோ ஸ்வாக்கா²தோ ஸுப்பவேதி³தோ நிய்யானிகோ உபஸமஸங்வத்தனிகோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ப்பவேதி³தோ; யத்த² ஸப்³பே³ஹேவ ஸங்கா³யிதப்³ப³ங், ந விவதி³தப்³ப³ங், யத²யித³ங் ப்³ரஹ்மசரியங் அத்³த⁴னியங் அஸ்ஸ சிரட்டி²திகங், தத³ஸ்ஸ ப³ஹுஜனஹிதாய ப³ஹுஜனஸுகா²ய லோகானுகம்பாய அத்தா²ய ஹிதாய ஸுகா²ய தே³வமனுஸ்ஸானங்?

    ‘‘Katamo cāvuso, amhākaṃ bhagavatā 24 dhammo svākkhāto suppavedito niyyāniko upasamasaṃvattaniko sammāsambuddhappavedito; yattha sabbeheva saṅgāyitabbaṃ, na vivaditabbaṃ, yathayidaṃ brahmacariyaṃ addhaniyaṃ assa ciraṭṭhitikaṃ, tadassa bahujanahitāya bahujanasukhāya lokānukampāya atthāya hitāya sukhāya devamanussānaṃ?

    ஏககங்

    Ekakaṃ

    303. ‘‘அத்தி² கோ², ஆவுஸோ, தேன ப⁴க³வதா ஜானதா பஸ்ஸதா அரஹதா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன ஏகோ த⁴ம்மோ ஸம்மத³க்கா²தோ. தத்த² ஸப்³பே³ஹேவ ஸங்கா³யிதப்³ப³ங், ந விவதி³தப்³ப³ங், யத²யித³ங் ப்³ரஹ்மசரியங் அத்³த⁴னியங் அஸ்ஸ சிரட்டி²திகங் , தத³ஸ்ஸ ப³ஹுஜனஹிதாய ப³ஹுஜனஸுகா²ய லோகானுகம்பாய அத்தா²ய ஹிதாய ஸுகா²ய தே³வமனுஸ்ஸானங். கதமோ ஏகோ த⁴ம்மோ? ஸப்³பே³ ஸத்தா ஆஹாரட்டி²திகா. ஸப்³பே³ ஸத்தா ஸங்கா²ரட்டி²திகா. அயங் கோ², ஆவுஸோ, தேன ப⁴க³வதா ஜானதா பஸ்ஸதா அரஹதா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன ஏகோ த⁴ம்மோ ஸம்மத³க்கா²தோ. தத்த² ஸப்³பே³ஹேவ ஸங்கா³யிதப்³ப³ங், ந விவதி³தப்³ப³ங் , யத²யித³ங் ப்³ரஹ்மசரியங் அத்³த⁴னியங் அஸ்ஸ சிரட்டி²திகங், தத³ஸ்ஸ ப³ஹுஜனஹிதாய ப³ஹுஜனஸுகா²ய லோகானுகம்பாய அத்தா²ய ஹிதாய ஸுகா²ய தே³வமனுஸ்ஸானங்.

    303. ‘‘Atthi kho, āvuso, tena bhagavatā jānatā passatā arahatā sammāsambuddhena eko dhammo sammadakkhāto. Tattha sabbeheva saṅgāyitabbaṃ, na vivaditabbaṃ, yathayidaṃ brahmacariyaṃ addhaniyaṃ assa ciraṭṭhitikaṃ , tadassa bahujanahitāya bahujanasukhāya lokānukampāya atthāya hitāya sukhāya devamanussānaṃ. Katamo eko dhammo? Sabbe sattā āhāraṭṭhitikā. Sabbe sattā saṅkhāraṭṭhitikā. Ayaṃ kho, āvuso, tena bhagavatā jānatā passatā arahatā sammāsambuddhena eko dhammo sammadakkhāto. Tattha sabbeheva saṅgāyitabbaṃ, na vivaditabbaṃ , yathayidaṃ brahmacariyaṃ addhaniyaṃ assa ciraṭṭhitikaṃ, tadassa bahujanahitāya bahujanasukhāya lokānukampāya atthāya hitāya sukhāya devamanussānaṃ.

    து³கங்

    Dukaṃ

    304. ‘‘அத்தி² கோ², ஆவுஸோ, தேன ப⁴க³வதா ஜானதா பஸ்ஸதா அரஹதா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன த்³வே த⁴ம்மா ஸம்மத³க்கா²தா. தத்த² ஸப்³பே³ஹேவ ஸங்கா³யிதப்³ப³ங், ந விவதி³தப்³ப³ங், யத²யித³ங் ப்³ரஹ்மசரியங் அத்³த⁴னியங் அஸ்ஸ சிரட்டி²திகங், தத³ஸ்ஸ ப³ஹுஜனஹிதாய ப³ஹுஜனஸுகா²ய லோகானுகம்பாய அத்தா²ய ஹிதாய ஸுகா²ய தே³வமனுஸ்ஸானங். கதமே த்³வே 25?

    304. ‘‘Atthi kho, āvuso, tena bhagavatā jānatā passatā arahatā sammāsambuddhena dve dhammā sammadakkhātā. Tattha sabbeheva saṅgāyitabbaṃ, na vivaditabbaṃ, yathayidaṃ brahmacariyaṃ addhaniyaṃ assa ciraṭṭhitikaṃ, tadassa bahujanahitāya bahujanasukhāya lokānukampāya atthāya hitāya sukhāya devamanussānaṃ. Katame dve 26?

    ‘‘நாமஞ்ச ரூபஞ்ச.

    ‘‘Nāmañca rūpañca.

    ‘‘அவிஜ்ஜா ச ப⁴வதண்ஹா ச.

    ‘‘Avijjā ca bhavataṇhā ca.

    ‘‘ப⁴வதி³ட்டி² ச விப⁴வதி³ட்டி² ச.

    ‘‘Bhavadiṭṭhi ca vibhavadiṭṭhi ca.

    ‘‘அஹிரிகஞ்ச 27 அனொத்தப்பஞ்ச.

    ‘‘Ahirikañca 28 anottappañca.

    ‘‘ஹிரீ ச ஒத்தப்பஞ்ச.

    ‘‘Hirī ca ottappañca.

    ‘‘தோ³வசஸ்ஸதா ச பாபமித்ததா ச.

    ‘‘Dovacassatā ca pāpamittatā ca.

    ‘‘ஸோவசஸ்ஸதா ச கல்யாணமித்ததா ச.

    ‘‘Sovacassatā ca kalyāṇamittatā ca.

    ‘‘ஆபத்திகுஸலதா ச ஆபத்திவுட்டா²னகுஸலதா ச.

    ‘‘Āpattikusalatā ca āpattivuṭṭhānakusalatā ca.

    ‘‘ஸமாபத்திகுஸலதா ச ஸமாபத்திவுட்டா²னகுஸலதா ச.

    ‘‘Samāpattikusalatā ca samāpattivuṭṭhānakusalatā ca.

    ‘‘தா⁴துகுஸலதா ச மனஸிகாரகுஸலதா ச.

    ‘‘Dhātukusalatā ca manasikārakusalatā ca.

    ‘‘ஆயதனகுஸலதா ச படிச்சஸமுப்பாத³குஸலதா ச.

    ‘‘Āyatanakusalatā ca paṭiccasamuppādakusalatā ca.

    ‘‘டா²னகுஸலதா ச அட்டா²னகுஸலதா ச.

    ‘‘Ṭhānakusalatā ca aṭṭhānakusalatā ca.

    ‘‘அஜ்ஜவஞ்ச லஜ்ஜவஞ்ச.

    ‘‘Ajjavañca lajjavañca.

    ‘‘க²ந்தி ச ஸோரச்சஞ்ச.

    ‘‘Khanti ca soraccañca.

    ‘‘ஸாக²ல்யஞ்ச படிஸந்தா²ரோ ச.

    ‘‘Sākhalyañca paṭisanthāro ca.

    ‘‘அவிஹிங்ஸா ச ஸோசெய்யஞ்ச.

    ‘‘Avihiṃsā ca soceyyañca.

    ‘‘முட்ட²ஸ்ஸச்சஞ்ச அஸம்பஜஞ்ஞஞ்ச.

    ‘‘Muṭṭhassaccañca asampajaññañca.

    ‘‘ஸதி ச ஸம்பஜஞ்ஞஞ்ச .

    ‘‘Sati ca sampajaññañca .

    ‘‘இந்த்³ரியேஸு அகு³த்தத்³வாரதா ச போ⁴ஜனே அமத்தஞ்ஞுதா ச.

    ‘‘Indriyesu aguttadvāratā ca bhojane amattaññutā ca.

    ‘‘இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரதா ச போ⁴ஜனே மத்தஞ்ஞுதா ச.

    ‘‘Indriyesu guttadvāratā ca bhojane mattaññutā ca.

    ‘‘படிஸங்கா²னப³லஞ்ச 29 பா⁴வனாப³லஞ்ச.

    ‘‘Paṭisaṅkhānabalañca 30 bhāvanābalañca.

    ‘‘ஸதிப³லஞ்ச ஸமாதி⁴ப³லஞ்ச.

    ‘‘Satibalañca samādhibalañca.

    ‘‘ஸமதோ² ச விபஸ்ஸனா ச.

    ‘‘Samatho ca vipassanā ca.

    ‘‘ஸமத²னிமித்தஞ்ச பக்³க³ஹனிமித்தஞ்ச.

    ‘‘Samathanimittañca paggahanimittañca.

    ‘‘பக்³க³ஹோ ச அவிக்கே²போ ச.

    ‘‘Paggaho ca avikkhepo ca.

    ‘‘ஸீலவிபத்தி ச தி³ட்டி²விபத்தி ச.

    ‘‘Sīlavipatti ca diṭṭhivipatti ca.

    ‘‘ஸீலஸம்பதா³ ச தி³ட்டி²ஸம்பதா³ ச.

    ‘‘Sīlasampadā ca diṭṭhisampadā ca.

    ‘‘ஸீலவிஸுத்³தி⁴ ச தி³ட்டி²விஸுத்³தி⁴ ச.

    ‘‘Sīlavisuddhi ca diṭṭhivisuddhi ca.

    ‘‘தி³ட்டி²விஸுத்³தி⁴ கோ² பன யதா² தி³ட்டி²ஸ்ஸ ச பதா⁴னங்.

    ‘‘Diṭṭhivisuddhi kho pana yathā diṭṭhissa ca padhānaṃ.

    ‘‘ஸங்வேகோ³ ச ஸங்வேஜனீயேஸு டா²னேஸு ஸங்விக்³க³ஸ்ஸ ச யோனிஸோ பதா⁴னங்.

    ‘‘Saṃvego ca saṃvejanīyesu ṭhānesu saṃviggassa ca yoniso padhānaṃ.

    ‘‘அஸந்துட்டி²தா ச குஸலேஸு த⁴ம்மேஸு அப்படிவானிதா ச பதா⁴னஸ்மிங்.

    ‘‘Asantuṭṭhitā ca kusalesu dhammesu appaṭivānitā ca padhānasmiṃ.

    ‘‘விஜ்ஜா ச விமுத்தி ச.

    ‘‘Vijjā ca vimutti ca.

    ‘‘க²யேஞாணங் அனுப்பாதே³ஞாணங்.

    ‘‘Khayeñāṇaṃ anuppādeñāṇaṃ.

    ‘‘இமே கோ², ஆவுஸோ, தேன ப⁴க³வதா ஜானதா பஸ்ஸதா அரஹதா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன த்³வே த⁴ம்மா ஸம்மத³க்கா²தா. தத்த² ஸப்³பே³ஹேவ ஸங்கா³யிதப்³ப³ங், ந விவதி³தப்³ப³ங், யத²யித³ங் ப்³ரஹ்மசரியங் அத்³த⁴னியங் அஸ்ஸ சிரட்டி²திகங், தத³ஸ்ஸ ப³ஹுஜனஹிதாய ப³ஹுஜனஸுகா²ய லோகானுகம்பாய அத்தா²ய ஹிதாய ஸுகா²ய தே³வமனுஸ்ஸானங்.

    ‘‘Ime kho, āvuso, tena bhagavatā jānatā passatā arahatā sammāsambuddhena dve dhammā sammadakkhātā. Tattha sabbeheva saṅgāyitabbaṃ, na vivaditabbaṃ, yathayidaṃ brahmacariyaṃ addhaniyaṃ assa ciraṭṭhitikaṃ, tadassa bahujanahitāya bahujanasukhāya lokānukampāya atthāya hitāya sukhāya devamanussānaṃ.

    திகங்

    Tikaṃ

    305. ‘‘அத்தி² கோ², ஆவுஸோ, தேன ப⁴க³வதா ஜானதா பஸ்ஸதா அரஹதா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன தயோ த⁴ம்மா ஸம்மத³க்கா²தா. தத்த² ஸப்³பே³ஹேவ ஸங்கா³யிதப்³ப³ங்…பே॰… அத்தா²ய ஹிதாய ஸுகா²ய தே³வமனுஸ்ஸானங். கதமே தயோ?

    305. ‘‘Atthi kho, āvuso, tena bhagavatā jānatā passatā arahatā sammāsambuddhena tayo dhammā sammadakkhātā. Tattha sabbeheva saṅgāyitabbaṃ…pe… atthāya hitāya sukhāya devamanussānaṃ. Katame tayo?

    ‘‘தீணி அகுஸலமூலானி – லோபோ⁴ அகுஸலமூலங், தோ³ஸோ அகுஸலமூலங், மோஹோ அகுஸலமூலங்.

    ‘‘Tīṇi akusalamūlāni – lobho akusalamūlaṃ, doso akusalamūlaṃ, moho akusalamūlaṃ.

    ‘‘தீணி குஸலமூலானி – அலோபோ⁴ குஸலமூலங், அதோ³ஸோ குஸலமூலங், அமோஹோ குஸலமூலங்.

    ‘‘Tīṇi kusalamūlāni – alobho kusalamūlaṃ, adoso kusalamūlaṃ, amoho kusalamūlaṃ.

    ‘‘தீணி து³ச்சரிதானி – காயது³ச்சரிதங், வசீது³ச்சரிதங், மனோது³ச்சரிதங்.

    ‘‘Tīṇi duccaritāni – kāyaduccaritaṃ, vacīduccaritaṃ, manoduccaritaṃ.

    ‘‘தீணி ஸுசரிதானி – காயஸுசரிதங், வசீஸுசரிதங் , மனோஸுசரிதங்.

    ‘‘Tīṇi sucaritāni – kāyasucaritaṃ, vacīsucaritaṃ , manosucaritaṃ.

    ‘‘தயோ அகுஸலவிதக்கா – காமவிதக்கோ, ப்³யாபாத³விதக்கோ, விஹிங்ஸாவிதக்கோ.

    ‘‘Tayo akusalavitakkā – kāmavitakko, byāpādavitakko, vihiṃsāvitakko.

    ‘‘தயோ குஸலவிதக்கா – நெக்க²ம்மவிதக்கோ, அப்³யாபாத³விதக்கோ, அவிஹிங்ஸாவிதக்கோ.

    ‘‘Tayo kusalavitakkā – nekkhammavitakko, abyāpādavitakko, avihiṃsāvitakko.

    ‘‘தயோ அகுஸலஸங்கப்பா – காமஸங்கப்போ, ப்³யாபாத³ஸங்கப்போ, விஹிங்ஸாஸங்கப்போ.

    ‘‘Tayo akusalasaṅkappā – kāmasaṅkappo, byāpādasaṅkappo, vihiṃsāsaṅkappo.

    ‘‘தயோ குஸலஸங்கப்பா – நெக்க²ம்மஸங்கப்போ, அப்³யாபாத³ஸங்கப்போ, அவிஹிங்ஸாஸங்கப்போ.

    ‘‘Tayo kusalasaṅkappā – nekkhammasaṅkappo, abyāpādasaṅkappo, avihiṃsāsaṅkappo.

    ‘‘திஸ்ஸோ அகுஸலஸஞ்ஞா – காமஸஞ்ஞா, ப்³யாபாத³ஸஞ்ஞா, விஹிங்ஸாஸஞ்ஞா.

    ‘‘Tisso akusalasaññā – kāmasaññā, byāpādasaññā, vihiṃsāsaññā.

    ‘‘திஸ்ஸோ குஸலஸஞ்ஞா – நெக்க²ம்மஸஞ்ஞா, அப்³யாபாத³ஸஞ்ஞா, அவிஹிங்ஸாஸஞ்ஞா.

    ‘‘Tisso kusalasaññā – nekkhammasaññā, abyāpādasaññā, avihiṃsāsaññā.

    ‘‘திஸ்ஸோ அகுஸலதா⁴துயோ – காமதா⁴து, ப்³யாபாத³தா⁴து, விஹிங்ஸாதா⁴து.

    ‘‘Tisso akusaladhātuyo – kāmadhātu, byāpādadhātu, vihiṃsādhātu.

    ‘‘திஸ்ஸோ குஸலதா⁴துயோ – நெக்க²ம்மதா⁴து, அப்³யாபாத³தா⁴து, அவிஹிங்ஸாதா⁴து.

    ‘‘Tisso kusaladhātuyo – nekkhammadhātu, abyāpādadhātu, avihiṃsādhātu.

    ‘‘அபராபி திஸ்ஸோ தா⁴துயோ – காமதா⁴து, ரூபதா⁴து, அரூபதா⁴து.

    ‘‘Aparāpi tisso dhātuyo – kāmadhātu, rūpadhātu, arūpadhātu.

    ‘‘அபராபி திஸ்ஸோ தா⁴துயோ – ரூபதா⁴து, அரூபதா⁴து, நிரோத⁴தா⁴து.

    ‘‘Aparāpi tisso dhātuyo – rūpadhātu, arūpadhātu, nirodhadhātu.

    ‘‘அபராபி திஸ்ஸோ தா⁴துயோ – ஹீனதா⁴து, மஜ்ஜி²மதா⁴து, பணீததா⁴து.

    ‘‘Aparāpi tisso dhātuyo – hīnadhātu, majjhimadhātu, paṇītadhātu.

    ‘‘திஸ்ஸோ தண்ஹா – காமதண்ஹா, ப⁴வதண்ஹா, விப⁴வதண்ஹா.

    ‘‘Tisso taṇhā – kāmataṇhā, bhavataṇhā, vibhavataṇhā.

    ‘‘அபராபி திஸ்ஸோ தண்ஹா – காமதண்ஹா, ரூபதண்ஹா, அரூபதண்ஹா.

    ‘‘Aparāpi tisso taṇhā – kāmataṇhā, rūpataṇhā, arūpataṇhā.

    ‘‘அபராபி திஸ்ஸோ தண்ஹா – ரூபதண்ஹா, அரூபதண்ஹா, நிரோத⁴தண்ஹா.

    ‘‘Aparāpi tisso taṇhā – rūpataṇhā, arūpataṇhā, nirodhataṇhā.

    ‘‘தீணி ஸங்யோஜனானி – ஸக்காயதி³ட்டி², விசிகிச்சா², ஸீலப்³ப³தபராமாஸோ.

    ‘‘Tīṇi saṃyojanāni – sakkāyadiṭṭhi, vicikicchā, sīlabbataparāmāso.

    ‘‘தயோ ஆஸவா – காமாஸவோ, ப⁴வாஸவோ, அவிஜ்ஜாஸவோ.

    ‘‘Tayo āsavā – kāmāsavo, bhavāsavo, avijjāsavo.

    ‘‘தயோ ப⁴வா – காமப⁴வோ, ரூபப⁴வோ, அரூபப⁴வோ.

    ‘‘Tayo bhavā – kāmabhavo, rūpabhavo, arūpabhavo.

    ‘‘திஸ்ஸோ ஏஸனா – காமேஸனா, ப⁴வேஸனா, ப்³ரஹ்மசரியேஸனா.

    ‘‘Tisso esanā – kāmesanā, bhavesanā, brahmacariyesanā.

    ‘‘திஸ்ஸோ விதா⁴ – ஸெய்யோஹமஸ்மீதி விதா⁴, ஸதி³ஸோஹமஸ்மீதி விதா⁴, ஹீனோஹமஸ்மீதி விதா⁴.

    ‘‘Tisso vidhā – seyyohamasmīti vidhā, sadisohamasmīti vidhā, hīnohamasmīti vidhā.

    ‘‘தயோ அத்³தா⁴ – அதீதோ அத்³தா⁴, அனாக³தோ அத்³தா⁴, பச்சுப்பன்னோ அத்³தா⁴.

    ‘‘Tayo addhā – atīto addhā, anāgato addhā, paccuppanno addhā.

    ‘‘தயோ அந்தா – ஸக்காயோ அந்தோ, ஸக்காயஸமுத³யோ அந்தோ, ஸக்காயனிரோதோ⁴ அந்தோ.

    ‘‘Tayo antā – sakkāyo anto, sakkāyasamudayo anto, sakkāyanirodho anto.

    ‘‘திஸ்ஸோ வேத³னா – ஸுகா² வேத³னா, து³க்கா² வேத³னா, அது³க்க²மஸுகா² வேத³னா.

    ‘‘Tisso vedanā – sukhā vedanā, dukkhā vedanā, adukkhamasukhā vedanā.

    ‘‘திஸ்ஸோ து³க்க²தா – து³க்க²து³க்க²தா, ஸங்கா²ரது³க்க²தா, விபரிணாமது³க்க²தா.

    ‘‘Tisso dukkhatā – dukkhadukkhatā, saṅkhāradukkhatā, vipariṇāmadukkhatā.

    ‘‘தயோ ராஸீ – மிச்ச²த்தனியதோ ராஸி, ஸம்மத்தனியதோ ராஸி, அனியதோ ராஸி.

    ‘‘Tayo rāsī – micchattaniyato rāsi, sammattaniyato rāsi, aniyato rāsi.

    ‘‘தயோ தமா 31 – அதீதங் வா அத்³தா⁴னங் ஆரப்³ப⁴ கங்க²தி விசிகிச்ச²தி நாதி⁴முச்சதி ந ஸம்பஸீத³தி, அனாக³தங் வா அத்³தா⁴னங் ஆரப்³ப⁴ கங்க²தி விசிகிச்ச²தி நாதி⁴முச்சதி ந ஸம்பஸீத³தி, ஏதரஹி வா பச்சுப்பன்னங் அத்³தா⁴னங் ஆரப்³ப⁴ கங்க²தி விசிகிச்ச²தி நாதி⁴முச்சதி ந ஸம்பஸீத³தி.

    ‘‘Tayo tamā 32 – atītaṃ vā addhānaṃ ārabbha kaṅkhati vicikicchati nādhimuccati na sampasīdati, anāgataṃ vā addhānaṃ ārabbha kaṅkhati vicikicchati nādhimuccati na sampasīdati, etarahi vā paccuppannaṃ addhānaṃ ārabbha kaṅkhati vicikicchati nādhimuccati na sampasīdati.

    ‘‘தீணி ததா²க³தஸ்ஸ அரக்கெ²ய்யானி – பரிஸுத்³த⁴காயஸமாசாரோ ஆவுஸோ ததா²க³தோ, நத்தி² ததா²க³தஸ்ஸ காயது³ச்சரிதங், யங் ததா²க³தோ ரக்கெ²ய்ய – ‘மா மே இத³ங் பரோ அஞ்ஞாஸீ’தி. பரிஸுத்³த⁴வசீஸமாசாரோ ஆவுஸோ, ததா²க³தோ, நத்தி² ததா²க³தஸ்ஸ வசீது³ச்சரிதங், யங் ததா²க³தோ ரக்கெ²ய்ய – ‘மா மே இத³ங் பரோ அஞ்ஞாஸீ’தி. பரிஸுத்³த⁴மனோஸமாசாரோ, ஆவுஸோ, ததா²க³தோ, நத்தி² ததா²க³தஸ்ஸ மனோது³ச்சரிதங் யங் ததா²க³தோ ரக்கெ²ய்ய – ‘மா மே இத³ங் பரோ அஞ்ஞாஸீ’தி.

    ‘‘Tīṇi tathāgatassa arakkheyyāni – parisuddhakāyasamācāro āvuso tathāgato, natthi tathāgatassa kāyaduccaritaṃ, yaṃ tathāgato rakkheyya – ‘mā me idaṃ paro aññāsī’ti. Parisuddhavacīsamācāro āvuso, tathāgato, natthi tathāgatassa vacīduccaritaṃ, yaṃ tathāgato rakkheyya – ‘mā me idaṃ paro aññāsī’ti. Parisuddhamanosamācāro, āvuso, tathāgato, natthi tathāgatassa manoduccaritaṃ yaṃ tathāgato rakkheyya – ‘mā me idaṃ paro aññāsī’ti.

    ‘‘தயோ கிஞ்சனா – ராகோ³ கிஞ்சனங், தோ³ஸோ கிஞ்சனங், மோஹோ கிஞ்சனங்.

    ‘‘Tayo kiñcanā – rāgo kiñcanaṃ, doso kiñcanaṃ, moho kiñcanaṃ.

    ‘‘தயோ அக்³கீ³ – ராக³க்³கி³, தோ³ஸக்³கி³, மோஹக்³கி³.

    ‘‘Tayo aggī – rāgaggi, dosaggi, mohaggi.

    ‘‘அபரேபி தயோ அக்³கீ³ – ஆஹுனெய்யக்³கி³, க³ஹபதக்³கி³, த³க்கி²ணெய்யக்³கி³.

    ‘‘Aparepi tayo aggī – āhuneyyaggi, gahapataggi, dakkhiṇeyyaggi.

    ‘‘திவிதே⁴ன ரூபஸங்க³ஹோ – ஸனித³ஸ்ஸனஸப்படிக⁴ங் ரூபங் 33, அனித³ஸ்ஸனஸப்படிக⁴ங் ரூபங், அனித³ஸ்ஸனஅப்படிக⁴ங் ரூபங்.

    ‘‘Tividhena rūpasaṅgaho – sanidassanasappaṭighaṃ rūpaṃ 34, anidassanasappaṭighaṃ rūpaṃ, anidassanaappaṭighaṃ rūpaṃ.

    ‘‘தயோ ஸங்கா²ரா – புஞ்ஞாபி⁴ஸங்கா²ரோ, அபுஞ்ஞாபி⁴ஸங்கா²ரோ , ஆனேஞ்ஜாபி⁴ஸங்கா²ரோ.

    ‘‘Tayo saṅkhārā – puññābhisaṅkhāro, apuññābhisaṅkhāro , āneñjābhisaṅkhāro.

    ‘‘தயோ புக்³க³லா – ஸெக்கோ² புக்³க³லோ, அஸெக்கோ² புக்³க³லோ, நேவஸெக்கோ²னாஸெக்கோ² புக்³க³லோ.

    ‘‘Tayo puggalā – sekkho puggalo, asekkho puggalo, nevasekkhonāsekkho puggalo.

    ‘‘தயோ தே²ரா – ஜாதிதே²ரோ, த⁴ம்மதே²ரோ, ஸம்முதிதே²ரோ 35.

    ‘‘Tayo therā – jātithero, dhammathero, sammutithero 36.

    ‘‘தீணி புஞ்ஞகிரியவத்தூ²னி – தா³னமயங் புஞ்ஞகிரியவத்து², ஸீலமயங் புஞ்ஞகிரியவத்து², பா⁴வனாமயங் புஞ்ஞகிரியவத்து².

    ‘‘Tīṇi puññakiriyavatthūni – dānamayaṃ puññakiriyavatthu, sīlamayaṃ puññakiriyavatthu, bhāvanāmayaṃ puññakiriyavatthu.

    ‘‘தீணி சோத³னாவத்தூ²னி – தி³ட்டே²ன, ஸுதேன, பரிஸங்காய.

    ‘‘Tīṇi codanāvatthūni – diṭṭhena, sutena, parisaṅkāya.

    ‘‘திஸ்ஸோ காமூபபத்தியோ 37 – ஸந்தாவுஸோ ஸத்தா பச்சுபட்டி²தகாமா, தே பச்சுபட்டி²தேஸு காமேஸு வஸங் வத்தெந்தி, ஸெய்யதா²பி மனுஸ்ஸா ஏகச்சே ச தே³வா ஏகச்சே ச வினிபாதிகா. அயங் பட²மா காமூபபத்தி. ஸந்தாவுஸோ, ஸத்தா நிம்மிதகாமா, தே நிம்மினித்வா நிம்மினித்வா காமேஸு வஸங் வத்தெந்தி, ஸெய்யதா²பி தே³வா நிம்மானரதீ. அயங் து³தியா காமூபபத்தி. ஸந்தாவுஸோ ஸத்தா பரனிம்மிதகாமா, தே பரனிம்மிதேஸு காமேஸு வஸங் வத்தெந்தி, ஸெய்யதா²பி தே³வா பரனிம்மிதவஸவத்தீ. அயங் ததியா காமூபபத்தி.

    ‘‘Tisso kāmūpapattiyo 38 – santāvuso sattā paccupaṭṭhitakāmā, te paccupaṭṭhitesu kāmesu vasaṃ vattenti, seyyathāpi manussā ekacce ca devā ekacce ca vinipātikā. Ayaṃ paṭhamā kāmūpapatti. Santāvuso, sattā nimmitakāmā, te nimminitvā nimminitvā kāmesu vasaṃ vattenti, seyyathāpi devā nimmānaratī. Ayaṃ dutiyā kāmūpapatti. Santāvuso sattā paranimmitakāmā, te paranimmitesu kāmesu vasaṃ vattenti, seyyathāpi devā paranimmitavasavattī. Ayaṃ tatiyā kāmūpapatti.

    ‘‘திஸ்ஸோ ஸுகூ²பபத்தியோ 39 – ஸந்தாவுஸோ ஸத்தா 40 உப்பாதெ³த்வா உப்பாதெ³த்வா ஸுக²ங் விஹரந்தி, ஸெய்யதா²பி தே³வா ப்³ரஹ்மகாயிகா. அயங் பட²மா ஸுகூ²பபத்தி. ஸந்தாவுஸோ, ஸத்தா ஸுகே²ன அபி⁴ஸன்னா பரிஸன்னா பரிபூரா பரிப்பு²டா. தே கதா³சி கரஹசி உதா³னங் உதா³னெந்தி – ‘அஹோ ஸுக²ங், அஹோ ஸுக²’ந்தி , ஸெய்யதா²பி தே³வா ஆப⁴ஸ்ஸரா. அயங் து³தியா ஸுகூ²பபத்தி. ஸந்தாவுஸோ, ஸத்தா ஸுகே²ன அபி⁴ஸன்னா பரிஸன்னா பரிபூரா பரிப்பு²டா. தே ஸந்தங்யேவ துஸிதா 41 ஸுக²ங் 42 படிஸங்வேதெ³ந்தி, ஸெய்யதா²பி தே³வா ஸுப⁴கிண்ஹா. அயங் ததியா ஸுகூ²பபத்தி .

    ‘‘Tisso sukhūpapattiyo 43 – santāvuso sattā 44 uppādetvā uppādetvā sukhaṃ viharanti, seyyathāpi devā brahmakāyikā. Ayaṃ paṭhamā sukhūpapatti. Santāvuso, sattā sukhena abhisannā parisannā paripūrā paripphuṭā. Te kadāci karahaci udānaṃ udānenti – ‘aho sukhaṃ, aho sukha’nti , seyyathāpi devā ābhassarā. Ayaṃ dutiyā sukhūpapatti. Santāvuso, sattā sukhena abhisannā parisannā paripūrā paripphuṭā. Te santaṃyeva tusitā 45 sukhaṃ 46 paṭisaṃvedenti, seyyathāpi devā subhakiṇhā. Ayaṃ tatiyā sukhūpapatti .

    ‘‘திஸ்ஸோ பஞ்ஞா – ஸெக்கா² பஞ்ஞா, அஸெக்கா² பஞ்ஞா, நேவஸெக்கா²னாஸெக்கா² பஞ்ஞா.

    ‘‘Tisso paññā – sekkhā paññā, asekkhā paññā, nevasekkhānāsekkhā paññā.

    ‘‘அபராபி திஸ்ஸோ பஞ்ஞா – சிந்தாமயா பஞ்ஞா, ஸுதமயா பஞ்ஞா, பா⁴வனாமயா பஞ்ஞா.

    ‘‘Aparāpi tisso paññā – cintāmayā paññā, sutamayā paññā, bhāvanāmayā paññā.

    ‘‘தீணாவுதா⁴னி – ஸுதாவுத⁴ங், பவிவேகாவுத⁴ங், பஞ்ஞாவுத⁴ங்.

    ‘‘Tīṇāvudhāni – sutāvudhaṃ, pavivekāvudhaṃ, paññāvudhaṃ.

    ‘‘தீணிந்த்³ரியானி – அனஞ்ஞாதஞ்ஞஸ்ஸாமீதிந்த்³ரியங், அஞ்ஞிந்த்³ரியங், அஞ்ஞாதாவிந்த்³ரியங்.

    ‘‘Tīṇindriyāni – anaññātaññassāmītindriyaṃ, aññindriyaṃ, aññātāvindriyaṃ.

    ‘‘தீணி சக்கூ²னி – மங்ஸசக்கு², தி³ப்³ப³சக்கு², பஞ்ஞாசக்கு².

    ‘‘Tīṇi cakkhūni – maṃsacakkhu, dibbacakkhu, paññācakkhu.

    ‘‘திஸ்ஸோ ஸிக்கா² – அதி⁴ஸீலஸிக்கா², அதி⁴சித்தஸிக்கா², அதி⁴பஞ்ஞாஸிக்கா².

    ‘‘Tisso sikkhā – adhisīlasikkhā, adhicittasikkhā, adhipaññāsikkhā.

    ‘‘திஸ்ஸோ பா⁴வனா – காயபா⁴வனா, சித்தபா⁴வனா, பஞ்ஞாபா⁴வனா.

    ‘‘Tisso bhāvanā – kāyabhāvanā, cittabhāvanā, paññābhāvanā.

    ‘‘தீணி அனுத்தரியானி – த³ஸ்ஸனானுத்தரியங், படிபதா³னுத்தரியங், விமுத்தானுத்தரியங்.

    ‘‘Tīṇi anuttariyāni – dassanānuttariyaṃ, paṭipadānuttariyaṃ, vimuttānuttariyaṃ.

    ‘‘தயோ ஸமாதீ⁴ – ஸவிதக்கஸவிசாரோ ஸமாதி⁴, அவிதக்கவிசாரமத்தோ ஸமாதி⁴, அவிதக்கஅவிசாரோ ஸமாதி⁴.

    ‘‘Tayo samādhī – savitakkasavicāro samādhi, avitakkavicāramatto samādhi, avitakkaavicāro samādhi.

    ‘‘அபரேபி தயோ ஸமாதீ⁴ – ஸுஞ்ஞதோ ஸமாதி⁴, அனிமித்தோ ஸமாதி⁴, அப்பணிஹிதோ ஸமாதி⁴.

    ‘‘Aparepi tayo samādhī – suññato samādhi, animitto samādhi, appaṇihito samādhi.

    ‘‘தீணி ஸோசெய்யானி – காயஸோசெய்யங், வசீஸோசெய்யங், மனோஸோசெய்யங்.

    ‘‘Tīṇi soceyyāni – kāyasoceyyaṃ, vacīsoceyyaṃ, manosoceyyaṃ.

    ‘‘தீணி மோனெய்யானி – காயமோனெய்யங், வசீமோனெய்யங், மனோமோனெய்யங்.

    ‘‘Tīṇi moneyyāni – kāyamoneyyaṃ, vacīmoneyyaṃ, manomoneyyaṃ.

    ‘‘தீணி கோஸல்லானி – ஆயகோஸல்லங், அபாயகோஸல்லங், உபாயகோஸல்லங்.

    ‘‘Tīṇi kosallāni – āyakosallaṃ, apāyakosallaṃ, upāyakosallaṃ.

    ‘‘தயோ மதா³ – ஆரொக்³யமதோ³, யொப்³ப³னமதோ³, ஜீவிதமதோ³.

    ‘‘Tayo madā – ārogyamado, yobbanamado, jīvitamado.

    ‘‘தீணி ஆதி⁴பதெய்யானி – அத்தாதி⁴பதெய்யங், லோகாதி⁴பதெய்யங், த⁴ம்மாதி⁴பதெய்யங்.

    ‘‘Tīṇi ādhipateyyāni – attādhipateyyaṃ, lokādhipateyyaṃ, dhammādhipateyyaṃ.

    ‘‘தீணி கதா²வத்தூ²னி – அதீதங் வா அத்³தா⁴னங் ஆரப்³ப⁴ கத²ங் கதெ²ய்ய – ‘ஏவங் அஹோஸி அதீதமத்³தா⁴ன’ந்தி; அனாக³தங் வா அத்³தா⁴னங் ஆரப்³ப⁴ கத²ங் கதெ²ய்ய – ‘ஏவங் ப⁴விஸ்ஸதி அனாக³தமத்³தா⁴ன’ந்தி; ஏதரஹி வா பச்சுப்பன்னங் அத்³தா⁴னங் ஆரப்³ப⁴ கத²ங் கதெ²ய்ய – ‘ஏவங் ஹோதி ஏதரஹி பச்சுப்பன்னங் அத்³தா⁴ன’ந்தி.

    ‘‘Tīṇi kathāvatthūni – atītaṃ vā addhānaṃ ārabbha kathaṃ katheyya – ‘evaṃ ahosi atītamaddhāna’nti; anāgataṃ vā addhānaṃ ārabbha kathaṃ katheyya – ‘evaṃ bhavissati anāgatamaddhāna’nti; etarahi vā paccuppannaṃ addhānaṃ ārabbha kathaṃ katheyya – ‘evaṃ hoti etarahi paccuppannaṃ addhāna’nti.

    ‘‘திஸ்ஸோ விஜ்ஜா – புப்³பே³னிவாஸானுஸ்ஸதிஞாணங் விஜ்ஜா, ஸத்தானங் சுதூபபாதேஞாணங் விஜ்ஜா, ஆஸவானங் க²யேஞாணங் விஜ்ஜா.

    ‘‘Tisso vijjā – pubbenivāsānussatiñāṇaṃ vijjā, sattānaṃ cutūpapāteñāṇaṃ vijjā, āsavānaṃ khayeñāṇaṃ vijjā.

    ‘‘தயோ விஹாரா – தி³ப்³போ³ விஹாரோ, ப்³ரஹ்மா விஹாரோ, அரியோ விஹாரோ.

    ‘‘Tayo vihārā – dibbo vihāro, brahmā vihāro, ariyo vihāro.

    ‘‘தீணி பாடிஹாரியானி – இத்³தி⁴பாடிஹாரியங், ஆதே³ஸனாபாடிஹாரியங், அனுஸாஸனீபாடிஹாரியங்.

    ‘‘Tīṇi pāṭihāriyāni – iddhipāṭihāriyaṃ, ādesanāpāṭihāriyaṃ, anusāsanīpāṭihāriyaṃ.

    ‘‘இமே கோ², ஆவுஸோ, தேன ப⁴க³வதா ஜானதா பஸ்ஸதா அரஹதா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன தயோ த⁴ம்மா ஸம்மத³க்கா²தா. தத்த² ஸப்³பே³ஹேவ ஸங்கா³யிதப்³ப³ங்…பே॰… அத்தா²ய ஹிதாய ஸுகா²ய தே³வமனுஸ்ஸானங்.

    ‘‘Ime kho, āvuso, tena bhagavatā jānatā passatā arahatā sammāsambuddhena tayo dhammā sammadakkhātā. Tattha sabbeheva saṅgāyitabbaṃ…pe… atthāya hitāya sukhāya devamanussānaṃ.

    சதுக்கங்

    Catukkaṃ

    306. ‘‘அத்தி² கோ², ஆவுஸோ, தேன ப⁴க³வதா ஜானதா பஸ்ஸதா அரஹதா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன சத்தாரோ த⁴ம்மா ஸம்மத³க்கா²தா. தத்த² ஸப்³பே³ஹேவ ஸங்கா³யிதப்³ப³ங், ந விவதி³தப்³ப³ங்…பே॰… அத்தா²ய ஹிதாய ஸுகா²ய தே³வமனுஸ்ஸானங். கதமே சத்தாரோ?

    306. ‘‘Atthi kho, āvuso, tena bhagavatā jānatā passatā arahatā sammāsambuddhena cattāro dhammā sammadakkhātā. Tattha sabbeheva saṅgāyitabbaṃ, na vivaditabbaṃ…pe… atthāya hitāya sukhāya devamanussānaṃ. Katame cattāro?

    ‘‘சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா. இதா⁴வுஸோ, பி⁴க்கு² காயே காயானுபஸ்ஸீ விஹரதி ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா, வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங். வேத³னாஸு வேத³னானுபஸ்ஸீ…பே॰… சித்தே சித்தானுபஸ்ஸீ…பே॰… த⁴ம்மேஸு த⁴ம்மானுபஸ்ஸீ விஹரதி ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங்.

    ‘‘Cattāro satipaṭṭhānā. Idhāvuso, bhikkhu kāye kāyānupassī viharati ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ. Vedanāsu vedanānupassī…pe… citte cittānupassī…pe… dhammesu dhammānupassī viharati ātāpī sampajāno satimā vineyya loke abhijjhādomanassaṃ.

    ‘‘சத்தாரோ ஸம்மப்பதா⁴னா. இதா⁴வுஸோ, பி⁴க்கு² அனுப்பன்னானங் பாபகானங் அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் அனுப்பாதா³ய ச²ந்த³ங் ஜனேதி வாயமதி வீரியங் ஆரப⁴தி சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதி பத³ஹதி. உப்பன்னானங் பாபகானங் அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் பஹானாய ச²ந்த³ங் ஜனேதி வாயமதி வீரியங் ஆரப⁴தி சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதி பத³ஹதி. அனுப்பன்னானங் குஸலானங் த⁴ம்மானங் உப்பாதா³ய ச²ந்த³ங் ஜனேதி வாயமதி வீரியங் ஆரப⁴தி சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதி பத³ஹதி. உப்பன்னானங் குஸலானங் த⁴ம்மானங் டி²தியா அஸம்மோஸாய பி⁴ய்யோபா⁴வாய வேபுல்லாய பா⁴வனாய பாரிபூரியா ச²ந்த³ங் ஜனேதி வாயமதி வீரியங் ஆரப⁴தி சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதி பத³ஹதி.
