Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    3. திகனிபாதோ

    3. Tikanipāto

    1. ஸங்கப்பவக்³கோ³

    1. Saṅkappavaggo

    [251] 1. ஸங்கப்பராக³ஜாதகவண்ணனா

    [251] 1. Saṅkapparāgajātakavaṇṇanā

    ஸங்கப்பராக³தோ⁴தேனாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ உக்கண்டி²தபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸாவத்தி²னக³ரவாஸீ கிரேகோ குலபுத்தோ ஸாஸனே உரங் த³த்வா பப்³ப³ஜித்வா ஏகதி³வஸங் ஸாவத்தி²யங் பிண்டா³ய சரந்தோ ஏகங் அலங்கதபடியத்தங் இத்தி²ங் தி³ஸ்வா உப்பன்னகாமராகோ³ அனபி⁴ரதோ விசரி. தமேனங் ஆசரியுபஜ்ஜா²யாத³யோ தி³ஸ்வா அனபி⁴ரதிகாரணங் புச்சி²த்வா விப்³ப⁴மிதுகாமபா⁴வமஸ்ஸ ஞத்வா ‘‘ஆவுஸோ, ஸத்தா² நாம காமராகா³தி³கிலேஸபீளிதானங் கிலேஸே ஹாரெத்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி தே³தி, ஏஹி தங் ஸத்து² ஸந்திகங் நெஸ்ஸாமா’’தி ஆதா³ய அக³மங்ஸு. ஸத்தா²ரா ச ‘‘கிங் நு கோ², பி⁴க்க²வே, அனிச்ச²மானகஞ்ஞேவ பி⁴க்கு²ங் க³ஹெத்வா ஆக³தத்தா²’’தி வுத்தே தமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங், பி⁴க்கு², உக்கண்டி²தோ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்சங், ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘கிங்காரணா’’தி புச்சி². ஸோ தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. அத² நங் ஸத்தா² ‘‘இத்தி²யோ நாமேதா, பி⁴க்கு², புப்³பே³ ஜா²னப³லேன விக்க²ம்பி⁴தகிலேஸானங் விஸுத்³த⁴ஸத்தானம்பி ஸங்கிலேஸங் உப்பாதே³ஸுங், தாதி³ஸங் துச்ச²புக்³க³லங் கிங்காரணா ந ஸங்கிலேஸிஸ்ஸந்தி, விஸுத்³தா⁴பி ஸத்தா ஸங்கிலிஸ்ஸந்தி, உத்தமயஸஸமங்கி³னோபி ஆயஸக்யங் பாபுணந்தி, பகே³வ அபரிஸுத்³தா⁴. ஸினேருகம்பனகவாதோ புராணபண்ணகஸடங் கிங் ந கம்பெஸ்ஸதி, போ³தி⁴தலே நிஸீதி³த்வா அபி⁴ஸம்பு³ஜ்ஜ²னகஸத்தங் அயங் கிலேஸோ ஆலோளேஸி, தாதி³ஸங் கிங் ந ஆலோளெஸ்ஸதீ’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Saṅkapparāgadhotenāti idaṃ satthā jetavane viharanto ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Sāvatthinagaravāsī kireko kulaputto sāsane uraṃ datvā pabbajitvā ekadivasaṃ sāvatthiyaṃ piṇḍāya caranto ekaṃ alaṅkatapaṭiyattaṃ itthiṃ disvā uppannakāmarāgo anabhirato vicari. Tamenaṃ ācariyupajjhāyādayo disvā anabhiratikāraṇaṃ pucchitvā vibbhamitukāmabhāvamassa ñatvā ‘‘āvuso, satthā nāma kāmarāgādikilesapīḷitānaṃ kilese hāretvā saccāni pakāsetvā sotāpattiphalādīni deti, ehi taṃ satthu santikaṃ nessāmā’’ti ādāya agamaṃsu. Satthārā ca ‘‘kiṃ nu kho, bhikkhave, anicchamānakaññeva bhikkhuṃ gahetvā āgatatthā’’ti vutte tamatthaṃ ārocesuṃ. Satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ, bhikkhu, ukkaṇṭhito’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘kiṃkāraṇā’’ti pucchi. So tamatthaṃ ārocesi. Atha naṃ satthā ‘‘itthiyo nāmetā, bhikkhu, pubbe jhānabalena vikkhambhitakilesānaṃ visuddhasattānampi saṃkilesaṃ uppādesuṃ, tādisaṃ tucchapuggalaṃ kiṃkāraṇā na saṃkilesissanti, visuddhāpi sattā saṃkilissanti, uttamayasasamaṅginopi āyasakyaṃ pāpuṇanti, pageva aparisuddhā. Sinerukampanakavāto purāṇapaṇṇakasaṭaṃ kiṃ na kampessati, bodhitale nisīditvā abhisambujjhanakasattaṃ ayaṃ kileso āloḷesi, tādisaṃ kiṃ na āloḷessatī’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ அஸீதிகோடிவிப⁴வே ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ தக்கஸிலாயங் ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா பா³ராணஸிங் பச்சாக³ந்த்வா கததா³ரபரிக்³க³ஹோ மாதாபிதூனங் அச்சயேன தேஸங் மதகிச்சானி கத்வா ஹிரஞ்ஞோலோகனகம்மங் கரொந்தோ ‘‘இத³ங் த⁴னங் பஞ்ஞாயதி, யேஹி பனேதங் ஸம்ப⁴தங், தே ந பஞ்ஞாயந்தீ’’தி ஆவஜ்ஜெந்தோ ஸங்வேக³ப்பத்தோ அஹோஸி, ஸரீரா ஸேதா³ முச்சிங்ஸு. ஸோ க⁴ராவாஸே சிரங் வஸந்தோ மஹாதா³னங் த³த்வா காமே பஹாய அஸ்ஸுமுக²ங் ஞாதிஸங்க⁴ங் பரிச்சஜித்வா ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ரமணீயே பதே³ஸே பண்ணஸாலங் மாபெத்வா உஞ்சா²சரியாய வனமூலப²லாதீ³ஹி யாபெந்தோ நசிரஸ்ஸேவ அபி⁴ஞ்ஞா ச ஸமாபத்தியோ ச உப்பாதெ³த்வா ஜா²னகீளங் கீளந்தோ சிரங் வஸித்வா சிந்தேஸி – ‘‘மனுஸ்ஸபத²ங் க³ந்த்வா லோணம்பி³லங் உபஸேவிஸ்ஸாமி, ஏவங் மே ஸரீரஞ்சேவ தி²ரங் ப⁴விஸ்ஸதி, ஜங்க⁴விஹாரோ ச கதோ ப⁴விஸ்ஸதி, யே ச மாதி³ஸஸ்ஸ ஸீலஸம்பன்னஸ்ஸ பி⁴க்க²ங் வா த³ஸ்ஸந்தி, அபி⁴வாத³னாதீ³னி வா கரிஸ்ஸந்தி, தே ஸக்³க³புரங் பூரெஸ்ஸந்தீ’’தி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto asītikoṭivibhave brāhmaṇamahāsālakule nibbattitvā vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā bārāṇasiṃ paccāgantvā katadārapariggaho mātāpitūnaṃ accayena tesaṃ matakiccāni katvā hiraññolokanakammaṃ karonto ‘‘idaṃ dhanaṃ paññāyati, yehi panetaṃ sambhataṃ, te na paññāyantī’’ti āvajjento saṃvegappatto ahosi, sarīrā sedā mucciṃsu. So gharāvāse ciraṃ vasanto mahādānaṃ datvā kāme pahāya assumukhaṃ ñātisaṅghaṃ pariccajitvā himavantaṃ pavisitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā ramaṇīye padese paṇṇasālaṃ māpetvā uñchācariyāya vanamūlaphalādīhi yāpento nacirasseva abhiññā ca samāpattiyo ca uppādetvā jhānakīḷaṃ kīḷanto ciraṃ vasitvā cintesi – ‘‘manussapathaṃ gantvā loṇambilaṃ upasevissāmi, evaṃ me sarīrañceva thiraṃ bhavissati, jaṅghavihāro ca kato bhavissati, ye ca mādisassa sīlasampannassa bhikkhaṃ vā dassanti, abhivādanādīni vā karissanti, te saggapuraṃ pūressantī’’ti.

    ஸோ ஹிமவந்தா ஓதரித்வா அனுபுப்³பே³ன சாரிகங் சரமானோ பா³ராணஸிங் பத்வா ஸூரியத்த²ங்க³மனவேலாய வஸனட்டா²னங் ஓலோகெந்தோ ராஜுய்யானங் தி³ஸ்வா ‘‘இத³ங் படிஸல்லானஸாருப்பங், எத்த² வஸிஸ்ஸாமே’’தி உய்யானங் பவிஸித்வா அஞ்ஞதரஸ்மிங் ருக்க²மூலே நிஸின்னோ ஜா²னஸுகே²ன ரத்திங் கே²பெத்வா புனதி³வஸே கதஸரீரபடிஜக்³க³னோ புப்³ப³ண்ஹஸமயே ஜடாஜினவக்கலானி ஸண்ட²பெத்வா பி⁴க்கா²பா⁴ஜனங் ஆதா³ய ஸந்திந்த்³ரியோ ஸந்தமானஸோ இரியாபத²ஸம்பன்னோ யுக³மத்தத³ஸ்ஸனோ ஹுத்வா ஸப்³பா³காரஸம்பன்னாய அத்தனோ ரூபஸிரியா லோகஸ்ஸ லோசனானி ஆகட்³டெ⁴ந்தோ நக³ரங் பவிஸித்வா பி⁴க்கா²ய சரந்தோ ரஞ்ஞோ நிவேஸனத்³வாரங் பாபுணி. ராஜா மஹாதலே சங்கமந்தோ வாதபானந்தரேன போ³தி⁴ஸத்தங் தி³ஸ்வா இரியாபத²ஸ்மிஞ்ஞேவ பஸீதி³த்வா ‘‘ஸசே ஸந்தத⁴ம்மோ நாம அத்தி², இமஸ்ஸ தேன அப்³ப⁴ந்தரே ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி சிந்தெத்வா ‘‘க³ச்ச², தங் தாபஸங் ஆனேஹீ’’தி ஏகங் அமச்சங் ஆணாபேஸி. ஸோ க³ந்த்வா வந்தி³த்வா பி⁴க்கா²பா⁴ஜனங் க³ஹெத்வா ‘‘ராஜா, ப⁴ந்தே, தங் பக்கோஸதீ’’தி ஆஹ. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘மஹாபுஞ்ஞ, அம்ஹே ராஜா ந ஜானாதீ’’தி ஆஹ. ‘‘தேன ஹி, ப⁴ந்தே, யாவாஹங் ஆக³ச்சா²மி, தாவ இதே⁴வ ஹோதா²’’தி க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ராஜா ‘‘அம்ஹாகங் குலூபகதாபஸோ நத்தி², க³ச்ச², நங் ஆனேஹீ’’தி ஸயம்பி வாதபானேன ஹத்த²ங் பஸாரெத்வா வந்த³ந்தோ ‘‘இதோ ஏத², ப⁴ந்தே’’தி ஆஹ. போ³தி⁴ஸத்தோ அமச்சஸ்ஸ ஹத்தே² பி⁴க்கா²பா⁴ஜனங் த³த்வா மஹாதலங் அபி⁴ருஹி.

    So himavantā otaritvā anupubbena cārikaṃ caramāno bārāṇasiṃ patvā sūriyatthaṅgamanavelāya vasanaṭṭhānaṃ olokento rājuyyānaṃ disvā ‘‘idaṃ paṭisallānasāruppaṃ, ettha vasissāme’’ti uyyānaṃ pavisitvā aññatarasmiṃ rukkhamūle nisinno jhānasukhena rattiṃ khepetvā punadivase katasarīrapaṭijaggano pubbaṇhasamaye jaṭājinavakkalāni saṇṭhapetvā bhikkhābhājanaṃ ādāya santindriyo santamānaso iriyāpathasampanno yugamattadassano hutvā sabbākārasampannāya attano rūpasiriyā lokassa locanāni ākaḍḍhento nagaraṃ pavisitvā bhikkhāya caranto rañño nivesanadvāraṃ pāpuṇi. Rājā mahātale caṅkamanto vātapānantarena bodhisattaṃ disvā iriyāpathasmiññeva pasīditvā ‘‘sace santadhammo nāma atthi, imassa tena abbhantare bhavitabba’’nti cintetvā ‘‘gaccha, taṃ tāpasaṃ ānehī’’ti ekaṃ amaccaṃ āṇāpesi. So gantvā vanditvā bhikkhābhājanaṃ gahetvā ‘‘rājā, bhante, taṃ pakkosatī’’ti āha. Bodhisatto ‘‘mahāpuñña, amhe rājā na jānātī’’ti āha. ‘‘Tena hi, bhante, yāvāhaṃ āgacchāmi, tāva idheva hothā’’ti gantvā rañño ārocesi. Rājā ‘‘amhākaṃ kulūpakatāpaso natthi, gaccha, naṃ ānehī’’ti sayampi vātapānena hatthaṃ pasāretvā vandanto ‘‘ito etha, bhante’’ti āha. Bodhisatto amaccassa hatthe bhikkhābhājanaṃ datvā mahātalaṃ abhiruhi.

    அத² நங் ராஜா வந்தி³த்வா ராஜபல்லங்கே நிஸீதா³பெத்வா அத்தனோ ஸம்பாதி³தேஹி யாகு³க²ஜ்ஜகப⁴த்தேஹி பரிவிஸித்வா கதப⁴த்தகிச்சங் பஞ்ஹங் புச்சி². பஞ்ஹப்³யாகரணேன பி⁴ய்யோஸோமத்தாய பஸீதி³த்வா வந்தி³த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹே கத்த²வாஸிகா , குதோ ஆக³தத்தா²’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஹிமவந்தவாஸிகா மயங், மஹாராஜ, ஹிமவந்ததோ ஆக³தா’’தி வுத்தே புன ‘‘கிங்காரணா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘வஸ்ஸாரத்தகாலே, மஹாராஜ, நிப³த்³த⁴வாஸோ நாம லத்³து⁴ங் வட்டதீ’’தி வுத்தே ‘‘தேன ஹி, ப⁴ந்தே, ராஜுய்யானே வஸத², தும்ஹே ச சதூஹி பச்சயேஹி ந கிலமிஸ்ஸத², அஹஞ்ச ஸக்³க³ஸங்வத்தனிகங் புஞ்ஞங் பாபுணிஸ்ஸாமீ’’தி படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா பு⁴த்தபாதராஸோ போ³தி⁴ஸத்தேன ஸத்³தி⁴ங் உய்யானங் க³ந்த்வா பண்ணஸாலங் காரெத்வா சங்கமங் மாபெத்வா ஸேஸானிபி ரத்திட்டா²னதி³வாட்டா²னாதீ³னி ஸம்பாதெ³த்வா பப்³ப³ஜிதபரிக்கா²ரே படியாதெ³த்வா ‘‘ஸுகே²ன வஸத², ப⁴ந்தே’’தி உய்யானபாலங் ஸம்படிச்சா²பேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ ததோ பட்டா²ய த்³வாத³ஸ ஸங்வச்ச²ரானி தத்தே²வ வஸி.

    Atha naṃ rājā vanditvā rājapallaṅke nisīdāpetvā attano sampāditehi yāgukhajjakabhattehi parivisitvā katabhattakiccaṃ pañhaṃ pucchi. Pañhabyākaraṇena bhiyyosomattāya pasīditvā vanditvā ‘‘bhante, tumhe katthavāsikā , kuto āgatatthā’’ti pucchitvā ‘‘himavantavāsikā mayaṃ, mahārāja, himavantato āgatā’’ti vutte puna ‘‘kiṃkāraṇā’’ti pucchitvā ‘‘vassārattakāle, mahārāja, nibaddhavāso nāma laddhuṃ vaṭṭatī’’ti vutte ‘‘tena hi, bhante, rājuyyāne vasatha, tumhe ca catūhi paccayehi na kilamissatha, ahañca saggasaṃvattanikaṃ puññaṃ pāpuṇissāmī’’ti paṭiññaṃ gahetvā bhuttapātarāso bodhisattena saddhiṃ uyyānaṃ gantvā paṇṇasālaṃ kāretvā caṅkamaṃ māpetvā sesānipi rattiṭṭhānadivāṭṭhānādīni sampādetvā pabbajitaparikkhāre paṭiyādetvā ‘‘sukhena vasatha, bhante’’ti uyyānapālaṃ sampaṭicchāpesi. Bodhisatto tato paṭṭhāya dvādasa saṃvaccharāni tattheva vasi.

    அதே²கதி³வஸங் ரஞ்ஞோ பச்சந்தோ குபிதோ. ஸோ தஸ்ஸ வூபஸமனத்தா²ய க³ந்துகாமோ தே³விங் ஆமந்தெத்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, தயா நக³ரே ஓஹீயிதுங் வட்டதீ’’தி ஆஹ. ‘‘கிங் நிஸ்ஸாய கதே²த², தே³வா’’தி. ‘‘ஸீலவந்தங் தாபஸங், ப⁴த்³தே³’’தி. ‘‘தே³வ, நாஹங் தஸ்மிங் பமஜ்ஜிஸ்ஸாமி, அம்ஹாகங் அய்யஸ்ஸ படிஜக்³க³னங் மம பா⁴ரோ, தும்ஹே நிராஸங்கா க³ச்ச²தா²’’தி. ராஜா நிக்க²மித்வா க³தோ, தே³வீபி போ³தி⁴ஸத்தங் ததே²வ ஸக்கச்சங் உபட்டா²தி. போ³தி⁴ஸத்தோ பன ரஞ்ஞோ க³தகாலே நிப³த்³த⁴வேலாயங் ஆக³ந்த்வா அத்தனோ ருசிதாய வேலாய ராஜனிவேஸனங் க³ந்த்வா ப⁴த்தகிச்சங் கரோதி.

    Athekadivasaṃ rañño paccanto kupito. So tassa vūpasamanatthāya gantukāmo deviṃ āmantetvā ‘‘bhadde, tayā nagare ohīyituṃ vaṭṭatī’’ti āha. ‘‘Kiṃ nissāya kathetha, devā’’ti. ‘‘Sīlavantaṃ tāpasaṃ, bhadde’’ti. ‘‘Deva, nāhaṃ tasmiṃ pamajjissāmi, amhākaṃ ayyassa paṭijagganaṃ mama bhāro, tumhe nirāsaṅkā gacchathā’’ti. Rājā nikkhamitvā gato, devīpi bodhisattaṃ tatheva sakkaccaṃ upaṭṭhāti. Bodhisatto pana rañño gatakāle nibaddhavelāyaṃ āgantvā attano rucitāya velāya rājanivesanaṃ gantvā bhattakiccaṃ karoti.

    அதே²கதி³வஸங் போ³தி⁴ஸத்தே அதிசிராயந்தே தே³வீ ஸப்³ப³ங் கா²த³னீயபோ⁴ஜனீயங் படியாதெ³த்வா ந்ஹத்வா அலங்கரித்வா நீசமஞ்சகங் பஞ்ஞாபெத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஆக³மனங் ஓலோகயமானா மட்ட²ஸாடகங் ஸிதி²லங் கத்வா நிவாஸெத்வா நிபஜ்ஜி. போ³தி⁴ஸத்தோபி வேலங் ஸல்லக்கெ²த்வா பி⁴க்கா²பா⁴ஜனங் ஆதா³ய ஆகாஸேனாக³ந்த்வா மஹாவாதபானத்³வாரங் பாபுணி. தஸ்ஸ வக்கலஸத்³த³ங் ஸுத்வா ஸஹஸா உட்ட²ஹமானாய தே³வியா ஸரீரா மட்ட²ஸாடகோ ப⁴ஸ்ஸித்த², போ³தி⁴ஸத்தோ விஸபா⁴கா³ரம்மணங் தி³ஸ்வா இந்த்³ரியானி பி⁴ந்தி³த்வா ஸுப⁴வஸேன ஓலோகேஸி. அத²ஸ்ஸ ஜா²னப³லேன ஸன்னிஸின்னோபி கிலேஸோ கரண்ட³கே பக்கி²த்தஆஸீவிஸோ விய ப²ணங் கத்வா உட்ட²ஹி, கீ²ரருக்க²ஸ்ஸ வாஸியா ஆகோடிதகாலோ விய அஹோஸி. கிலேஸுப்பாத³னேன ஸஹேவ ஜா²னங்கா³னி பரிஹாயிங்ஸு, இந்த்³ரியானி அபரிபுண்ணானி அஹேஸுங், ஸயங் பக்க²ச்சி²ன்னகாகோ விய அஹோஸி. ஸோ புப்³பே³ விய நிஸீதி³த்வா ப⁴த்தகிச்சங் காதுங் நாஸக்கி² , நிஸீதா³பியமானோபி ந நிஸீதி³. அத²ஸ்ஸ தே³வீ ஸப்³ப³ங் கா²த³னீயபோ⁴ஜனீயங் பி⁴க்கா²பா⁴ஜனேயேவ பக்கி²பி. யதா² ச புப்³பே³ ப⁴த்தகிச்சங் கத்வா ஸீஹபஞ்ஜரேன நிக்க²மித்வா ஆகாஸேனேவ க³ச்ச²தி, ஏவங் தங் தி³வஸங் க³ந்துங் நாஸக்கி². ப⁴த்தங் பன க³ஹெத்வா மஹானிஸ்ஸேணியா ஓதரித்வா உய்யானங் அக³மாஸி. தே³வீபி அஸ்ஸ அத்தனி படிப³த்³த⁴சித்ததங் அஞ்ஞாஸி. ஸோ உய்யானங் க³ந்த்வா ப⁴த்தங் அபு⁴ஞ்ஜித்வாவ ஹெட்டா²மஞ்சகே நிக்கி²பித்வா ‘‘தே³வியா ஏவரூபா ஹத்த²ஸோபா⁴ பாத³ஸோபா⁴, ஏவரூபங் கடிபரியோஸானங், ஏவரூபங் ஊருலக்க²ண’’ந்திஆதீ³னி விப்பலபந்தோ ஸத்தாஹங் நிபஜ்ஜி, ப⁴த்தங் பூதிகங் அஹோஸி நீலமக்கி²காபரிபுண்ணங்.

    Athekadivasaṃ bodhisatte aticirāyante devī sabbaṃ khādanīyabhojanīyaṃ paṭiyādetvā nhatvā alaṅkaritvā nīcamañcakaṃ paññāpetvā bodhisattassa āgamanaṃ olokayamānā maṭṭhasāṭakaṃ sithilaṃ katvā nivāsetvā nipajji. Bodhisattopi velaṃ sallakkhetvā bhikkhābhājanaṃ ādāya ākāsenāgantvā mahāvātapānadvāraṃ pāpuṇi. Tassa vakkalasaddaṃ sutvā sahasā uṭṭhahamānāya deviyā sarīrā maṭṭhasāṭako bhassittha, bodhisatto visabhāgārammaṇaṃ disvā indriyāni bhinditvā subhavasena olokesi. Athassa jhānabalena sannisinnopi kileso karaṇḍake pakkhittaāsīviso viya phaṇaṃ katvā uṭṭhahi, khīrarukkhassa vāsiyā ākoṭitakālo viya ahosi. Kilesuppādanena saheva jhānaṅgāni parihāyiṃsu, indriyāni aparipuṇṇāni ahesuṃ, sayaṃ pakkhacchinnakāko viya ahosi. So pubbe viya nisīditvā bhattakiccaṃ kātuṃ nāsakkhi , nisīdāpiyamānopi na nisīdi. Athassa devī sabbaṃ khādanīyabhojanīyaṃ bhikkhābhājaneyeva pakkhipi. Yathā ca pubbe bhattakiccaṃ katvā sīhapañjarena nikkhamitvā ākāseneva gacchati, evaṃ taṃ divasaṃ gantuṃ nāsakkhi. Bhattaṃ pana gahetvā mahānisseṇiyā otaritvā uyyānaṃ agamāsi. Devīpi assa attani paṭibaddhacittataṃ aññāsi. So uyyānaṃ gantvā bhattaṃ abhuñjitvāva heṭṭhāmañcake nikkhipitvā ‘‘deviyā evarūpā hatthasobhā pādasobhā, evarūpaṃ kaṭipariyosānaṃ, evarūpaṃ ūrulakkhaṇa’’ntiādīni vippalapanto sattāhaṃ nipajji, bhattaṃ pūtikaṃ ahosi nīlamakkhikāparipuṇṇaṃ.

    அத² ராஜா பச்சந்தங் வூபஸமெத்வா பச்சாக³தோ அலங்கதபடியத்தங் நக³ரங் பத³க்கி²ணங் கத்வா ராஜனிவேஸனங் அக³ந்த்வாவ ‘‘போ³தி⁴ஸத்தங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி உய்யானங் க³ந்த்வா உக்லாபங் அஸ்ஸமபத³ங் தி³ஸ்வா ‘‘பக்கந்தோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி பண்ணஸாலாய த்³வாரங் விவரித்வா அந்தோபவிட்டோ² தங் நிபன்னகங் தி³ஸ்வா ‘‘கேனசி அபா²ஸுகேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி பூதிப⁴த்தங் ச²ட்³டா³பெத்வா பண்ணஸாலங் படிஜக்³கா³பெத்வா ‘‘ப⁴ந்தே, கிங் தே அபா²ஸுக’’ந்தி புச்சி². ‘‘வித்³தொ⁴ஸ்மி, மஹாராஜா’’தி. ராஜா ‘‘மம பச்சாமித்தேஹி மயி ஓகாஸங் அலப⁴ந்தேஹி ‘மமாயனட்டா²னமஸ்ஸ து³ப்³ப³லங் கரிஸ்ஸாமா’தி ஆக³ந்த்வா ஏஸ வித்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி மஞ்ஞே’’தி ஸரீரங் பரிவத்தெத்வா வித்³த⁴ட்டா²னங் ஓலோகெந்தோ வித்³த⁴ட்டா²னங் அதி³ஸ்வா ‘‘கத்த² வித்³தோ⁴ஸி, ப⁴ந்தே’’தி புச்சி². போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘நாஹங், மஹாராஜ, அஞ்ஞேன வித்³தோ⁴, அஹங் பன அத்தனாவ அத்தானங் ஹத³யே விஜ்ஜி²’’ந்தி வத்வா உட்டா²ய நிஸீதி³த்வா இமா கா³தா² அவோச –

    Atha rājā paccantaṃ vūpasametvā paccāgato alaṅkatapaṭiyattaṃ nagaraṃ padakkhiṇaṃ katvā rājanivesanaṃ agantvāva ‘‘bodhisattaṃ passissāmī’’ti uyyānaṃ gantvā uklāpaṃ assamapadaṃ disvā ‘‘pakkanto bhavissatī’’ti paṇṇasālāya dvāraṃ vivaritvā antopaviṭṭho taṃ nipannakaṃ disvā ‘‘kenaci aphāsukena bhavitabba’’nti pūtibhattaṃ chaḍḍāpetvā paṇṇasālaṃ paṭijaggāpetvā ‘‘bhante, kiṃ te aphāsuka’’nti pucchi. ‘‘Viddhosmi, mahārājā’’ti. Rājā ‘‘mama paccāmittehi mayi okāsaṃ alabhantehi ‘mamāyanaṭṭhānamassa dubbalaṃ karissāmā’ti āgantvā esa viddho bhavissati maññe’’ti sarīraṃ parivattetvā viddhaṭṭhānaṃ olokento viddhaṭṭhānaṃ adisvā ‘‘kattha viddhosi, bhante’’ti pucchi. Bodhisatto ‘‘nāhaṃ, mahārāja, aññena viddho, ahaṃ pana attanāva attānaṃ hadaye vijjhi’’nti vatvā uṭṭhāya nisīditvā imā gāthā avoca –

    1.

    1.

    ‘‘ஸங்கப்பராக³தோ⁴தேன, விதக்கனிஸிதேன ச;

    ‘‘Saṅkapparāgadhotena, vitakkanisitena ca;

    நாலங்கதேன ப⁴த்³ரேன, உஸுகாராகதேன ச.

    Nālaṅkatena bhadrena, usukārākatena ca.

    2.

    2.

    ‘‘ந கண்ணாயதமுத்தேன, நாபி மோரூபஸேவினா;

    ‘‘Na kaṇṇāyatamuttena, nāpi morūpasevinā;

    தேனம்ஹி ஹத³யே வித்³தோ⁴, ஸப்³ப³ங்க³பரிதா³ஹினா.

    Tenamhi hadaye viddho, sabbaṅgaparidāhinā.

    3.

    3.

    ‘‘ஆவேத⁴ஞ்ச ந பஸ்ஸாமி, யதோ ருஹிரமஸ்ஸவே;

    ‘‘Āvedhañca na passāmi, yato ruhiramassave;

    யாவ அயோனிஸோ சித்தங், ஸயங் மே து³க்க²மாப⁴த’’ந்தி.

    Yāva ayoniso cittaṃ, sayaṃ me dukkhamābhata’’nti.

    தத்த² ஸங்கப்பராக³தோ⁴தேனாதி காமவிதக்கஸம்பயுத்தராக³தோ⁴தேன. விதக்கனிஸிதேன சாதி தேனேவ ராகோ³த³கேன விதக்கபாஸாணே நிஸிதேன. நாலங்கதேன ப⁴த்³ரேனாதி நேவ அலங்கதேன ப⁴த்³ரேன, அனலங்கதேன பீ³ப⁴ச்சே²னாதி அத்தோ². உஸுகாராகதேன சாதி உஸுகாரேஹிபி அகதேன. ந கண்ணாயதமுத்தேனாதி யாவ த³க்கி²ணகண்ணசூளகங் ஆகட்³டி⁴த்வா அமுத்தகேன. நாபி மோரூபஸேவினாதி மோரபத்தகி³ஜ்ஜ²பத்தாதீ³ஹி அகதூபஸேவனேன. தேனம்ஹி ஹத³யே வித்³தோ⁴தி தேன கிலேஸகண்டே³னாஹங் ஹத³யே வித்³தோ⁴ அம்ஹி. ஸப்³ப³ங்க³பரிதா³ஹினாதி ஸப்³பா³னி அங்கா³னி பரித³ஹனஸமத்தே²ன. மஹாராஜ, தேன ஹி கிலேஸகண்டே³ன ஹத³யே வித்³த⁴காலதோ பட்டா²ய மம அக்³கி³ பதி³த்தானிவ ஸப்³பா³னி அங்கா³னி ட³ய்ஹந்தீதி த³ஸ்ஸேதி.

    Tattha saṅkapparāgadhotenāti kāmavitakkasampayuttarāgadhotena. Vitakkanisitena cāti teneva rāgodakena vitakkapāsāṇe nisitena. Nālaṅkatena bhadrenāti neva alaṅkatena bhadrena, analaṅkatena bībhacchenāti attho. Usukārākatena cāti usukārehipi akatena. Na kaṇṇāyatamuttenāti yāva dakkhiṇakaṇṇacūḷakaṃ ākaḍḍhitvā amuttakena. Nāpi morūpasevināti morapattagijjhapattādīhi akatūpasevanena. Tenamhi hadaye viddhoti tena kilesakaṇḍenāhaṃ hadaye viddho amhi. Sabbaṅgaparidāhināti sabbāni aṅgāni paridahanasamatthena. Mahārāja, tena hi kilesakaṇḍena hadaye viddhakālato paṭṭhāya mama aggi padittāniva sabbāni aṅgāni ḍayhantīti dasseti.

    ஆவேத⁴ஞ்ச ந பஸ்ஸாமீதி வித்³த⁴ட்டா²னே வணஞ்ச ந பஸ்ஸாமி. யதோ ருஹிரமஸ்ஸவேதி யதோ மே ஆவேத⁴தோ லோஹிதங் பக்³க⁴ரெய்ய, தங் ந பஸ்ஸாமீதி அத்தோ². யாவ அயோனிஸோ சித்தந்தி எத்த² யாவாதி த³ள்ஹத்தே² நிபாதோ, அதிவிய த³ள்ஹங் கத்வா அயோனிஸோ சித்தங் வட்³டி⁴தந்தி அத்தோ². ஸயங் மே து³க்க²மாப⁴தந்தி அத்தனாவ மயா அத்தனோ து³க்க²ங் ஆனீதந்தி.

    Āvedhañca na passāmīti viddhaṭṭhāne vaṇañca na passāmi. Yato ruhiramassaveti yato me āvedhato lohitaṃ pagghareyya, taṃ na passāmīti attho. Yāva ayoniso cittanti ettha yāvāti daḷhatthe nipāto, ativiya daḷhaṃ katvā ayoniso cittaṃ vaḍḍhitanti attho. Sayaṃ me dukkhamābhatanti attanāva mayā attano dukkhaṃ ānītanti.

    ஏவங் போ³தி⁴ஸத்தோ இமாஹி தீஹி கா³தா²ஹி ரஞ்ஞோ த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ராஜானங் பண்ணஸாலதோ ப³ஹி கத்வா கஸிணபரிகம்மங் கத்வா நட்ட²ங் ஜா²னங் உப்பாதெ³த்வா பண்ணஸாலாய நிக்க²மித்வா ஆகாஸே நிஸின்னோ ராஜானங் ஓவதி³த்வா ‘‘மஹாராஜ, அஹங் ஹிமவந்தமேவ க³மிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ‘‘ந ஸக்கா, ப⁴ந்தே, க³ந்து’’ந்தி வுச்சமானோபி ‘‘மஹாராஜ, மயா இத⁴ வஸந்தேன ஏவரூபோ விப்பகாரோ பத்தோ, இதா³னி ந ஸக்கா இத⁴ வஸிது’’ந்தி ரஞ்ஞோ யாசந்தஸ்ஸேவ ஆகாஸே உப்பதித்வா ஹிமவந்தங் க³ந்த்வா தத்த² யாவதாயுகங் ட²த்வா ப்³ரஹ்மலோகூபகோ³ அஹோஸி.

    Evaṃ bodhisatto imāhi tīhi gāthāhi rañño dhammaṃ desetvā rājānaṃ paṇṇasālato bahi katvā kasiṇaparikammaṃ katvā naṭṭhaṃ jhānaṃ uppādetvā paṇṇasālāya nikkhamitvā ākāse nisinno rājānaṃ ovaditvā ‘‘mahārāja, ahaṃ himavantameva gamissāmī’’ti vatvā ‘‘na sakkā, bhante, gantu’’nti vuccamānopi ‘‘mahārāja, mayā idha vasantena evarūpo vippakāro patto, idāni na sakkā idha vasitu’’nti rañño yācantasseva ākāse uppatitvā himavantaṃ gantvā tattha yāvatāyukaṃ ṭhatvā brahmalokūpago ahosi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² அரஹத்தே பதிட்ட²ஹி. கேசி ஸோதாபன்னா, கேசி ஸகதா³கா³மினோ, கேசி அனாகா³மினோ, கேசி அரஹந்தோ அஹேஸுங். ‘‘ததா³ ராஜா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, தாபஸோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu arahatte patiṭṭhahi. Keci sotāpannā, keci sakadāgāmino, keci anāgāmino, keci arahanto ahesuṃ. ‘‘Tadā rājā ānando ahosi, tāpaso pana ahameva ahosi’’nti.

    ஸங்கப்பராக³ஜாதகவண்ணனா பட²மா.

    Saṅkapparāgajātakavaṇṇanā paṭhamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 251. ஸங்கப்பராக³ஜாதகங் • 251. Saṅkapparāgajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact