Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடகபாளி • Cariyāpiṭakapāḷi

    2. ஸங்க²சரியா

    2. Saṅkhacariyā

    11.

    11.

    ‘‘புனாபரங் யதா³ ஹோமி, ப்³ராஹ்மணோ ஸங்க²ஸவ்ஹயோ;

    ‘‘Punāparaṃ yadā homi, brāhmaṇo saṅkhasavhayo;

    மஹாஸமுத்³த³ங் தரிதுகாமோ, உபக³ச்சா²மி பட்டனங்.

    Mahāsamuddaṃ taritukāmo, upagacchāmi paṭṭanaṃ.

    12.

    12.

    ‘‘தத்த²த்³த³ஸங் படிபதே², ஸயம்பு⁴ங் அபராஜிதங்;

    ‘‘Tatthaddasaṃ paṭipathe, sayambhuṃ aparājitaṃ;

    கந்தாரத்³தா⁴னங் படிபன்னங் 1, தத்தாய கடி²னபூ⁴மியா.

    Kantāraddhānaṃ paṭipannaṃ 2, tattāya kaṭhinabhūmiyā.

    13.

    13.

    ‘‘தமஹங் படிபதே² தி³ஸ்வா, இமமத்த²ங் விசிந்தயிங்;

    ‘‘Tamahaṃ paṭipathe disvā, imamatthaṃ vicintayiṃ;

    ‘இத³ங் கெ²த்தங் அனுப்பத்தங், புஞ்ஞகாமஸ்ஸ ஜந்துனோ.

    ‘Idaṃ khettaṃ anuppattaṃ, puññakāmassa jantuno.

    14.

    14.

    ‘‘‘யதா² கஸ்ஸகோ புரிஸோ, கெ²த்தங் தி³ஸ்வா மஹாக³மங்;

    ‘‘‘Yathā kassako puriso, khettaṃ disvā mahāgamaṃ;

    தத்த² பீ³ஜங் ந ரோபேதி, ந ஸோ த⁴ஞ்ஞேன அத்தி²கோ.

    Tattha bījaṃ na ropeti, na so dhaññena atthiko.

    15.

    15.

    ‘‘‘ஏவமேவாஹங் புஞ்ஞகாமோ, தி³ஸ்வா கெ²த்தவருத்தமங்;

    ‘‘‘Evamevāhaṃ puññakāmo, disvā khettavaruttamaṃ;

    யதி³ தத்த² காரங் ந கரோமி, நாஹங் புஞ்ஞேன அத்தி²கோ.

    Yadi tattha kāraṃ na karomi, nāhaṃ puññena atthiko.

    16.

    16.

    ‘‘‘யதா² அமச்சோ முத்³தி³காமோ, ரஞ்ஞோ அந்தேபுரே ஜனே;

    ‘‘‘Yathā amacco muddikāmo, rañño antepure jane;

    ந தே³தி தேஸங் த⁴னத⁴ஞ்ஞங், முத்³தி³தோ பரிஹாயதி.

    Na deti tesaṃ dhanadhaññaṃ, muddito parihāyati.

    17.

    17.

    ‘‘‘ஏவமேவாஹங் புஞ்ஞகாமோ, விபுலங் தி³ஸ்வான த³க்கி²ணங்;

    ‘‘‘Evamevāhaṃ puññakāmo, vipulaṃ disvāna dakkhiṇaṃ;

    யதி³ தஸ்ஸ தா³னங் ந த³தா³மி, பரிஹாயிஸ்ஸாமி புஞ்ஞதோ’.

    Yadi tassa dānaṃ na dadāmi, parihāyissāmi puññato’.

    18.

    18.

    ‘‘ஏவாஹங் சிந்தயித்வான, ஓரோஹித்வா உபாஹனா;

    ‘‘Evāhaṃ cintayitvāna, orohitvā upāhanā;

    தஸ்ஸ பாதா³னி வந்தி³த்வா, அதா³ஸிங் ச²த்துபாஹனங்.

    Tassa pādāni vanditvā, adāsiṃ chattupāhanaṃ.

    19.

    19.

    ‘‘தேனேவாஹங் ஸதகு³ணதோ, ஸுகு²மாலோ ஸுகே²தி⁴தோ;

    ‘‘Tenevāhaṃ sataguṇato, sukhumālo sukhedhito;

    அபி ச தா³னங் பரிபூரெந்தோ, ஏவங் தஸ்ஸ அதா³ஸஹ’’ந்தி.

    Api ca dānaṃ paripūrento, evaṃ tassa adāsaha’’nti.

    ஸங்க²சரியங் து³தியங்.

    Saṅkhacariyaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. கந்தாரத்³தா⁴னபடிபன்னங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    2. kantāraddhānapaṭipannaṃ (sī. syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / 2. ஸங்க²ப்³ராஹ்மணசரியாவண்ணனா • 2. Saṅkhabrāhmaṇacariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact