Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [442] 4. ஸங்க²ஜாதகவண்ணனா

    [442] 4. Saṅkhajātakavaṇṇanā

    ப³ஹுஸ்ஸுதோதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஸப்³ப³பரிக்கா²ரதா³னங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸாவத்தி²யங் கிரேகோ உபாஸகோ ததா²க³தஸ்ஸ த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா பஸன்னசித்தோ ஸ்வாதனாய நிமந்தெத்வா அத்தனோ க⁴ரத்³வாரே மண்ட³பங் காரெத்வா அலங்கரித்வா புனதி³வஸே ததா²க³தஸ்ஸ காலங் ஆரோசாபேஸி. ஸத்தா² பஞ்சஸதபி⁴க்கு²பரிவாரோ தத்த² க³ந்த்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. உபாஸகோ ஸபுத்ததா³ரோ ஸபரிஜனோ பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ மஹாதா³னங் த³த்வா புன ஸ்வாதனாயாதி ஏவங் ஸத்தாஹங் நிமந்தெத்வா மஹாதா³னங் பவத்தெத்வா ஸத்தமே தி³வஸே ஸப்³ப³பரிக்கா²ரங் அதா³ஸி. தங் பன த³த³மானோ உபாஹனதா³னங் உஸ்ஸன்னங் கத்வா அதா³ஸி. த³ஸப³லஸ்ஸ தி³ன்னோ உபாஹனஸங்கா⁴டோ ஸஹஸ்ஸக்³க⁴னகோ அஹோஸி, த்³வின்னங் அக்³க³ஸாவகானங் பஞ்சஸதக்³க⁴னகோ, ஸேஸானங் பஞ்சன்னங் பி⁴க்கு²ஸதானங் ஸதக்³க⁴னகோ. இதி ஸோ ஸப்³ப³பரிக்கா²ரதா³னங் த³த்வா அத்தனோ பரிஸாய ஸத்³தி⁴ங் ப⁴க³வதோ ஸந்திகே நிஸீதி³. அத²ஸ்ஸ ஸத்தா² மது⁴ரேன ஸரேன அனுமோத³னங் கரொந்தோ ‘‘உபாஸக, உளாரங் தே ஸப்³ப³பரிக்கா²ரதா³னங், அத்தமனோ ஹோஹி, புப்³பே³ அனுப்பன்னே பு³த்³தே⁴ பச்சேகபு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஏகங் உபாஹனஸங்கா⁴டங் த³த்வா நாவாய பி⁴ன்னாய அப்பதிட்டே² மஹாஸமுத்³தே³பி உபாஹனதா³னநிஸ்ஸந்தே³ன பதிட்ட²ங் லபி⁴ங்ஸு, த்வங் பன பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸப்³ப³பரிக்கா²ரதா³னங் அதா³ஸி, தஸ்ஸ தே உபாஹனதா³னஸ்ஸ ப²லங் கஸ்மா ந பதிட்டா² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Bahussutoti idaṃ satthā jetavane viharanto sabbaparikkhāradānaṃ ārabbha kathesi. Sāvatthiyaṃ kireko upāsako tathāgatassa dhammadesanaṃ sutvā pasannacitto svātanāya nimantetvā attano gharadvāre maṇḍapaṃ kāretvā alaṅkaritvā punadivase tathāgatassa kālaṃ ārocāpesi. Satthā pañcasatabhikkhuparivāro tattha gantvā paññatte āsane nisīdi. Upāsako saputtadāro saparijano buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa mahādānaṃ datvā puna svātanāyāti evaṃ sattāhaṃ nimantetvā mahādānaṃ pavattetvā sattame divase sabbaparikkhāraṃ adāsi. Taṃ pana dadamāno upāhanadānaṃ ussannaṃ katvā adāsi. Dasabalassa dinno upāhanasaṅghāṭo sahassagghanako ahosi, dvinnaṃ aggasāvakānaṃ pañcasatagghanako, sesānaṃ pañcannaṃ bhikkhusatānaṃ satagghanako. Iti so sabbaparikkhāradānaṃ datvā attano parisāya saddhiṃ bhagavato santike nisīdi. Athassa satthā madhurena sarena anumodanaṃ karonto ‘‘upāsaka, uḷāraṃ te sabbaparikkhāradānaṃ, attamano hohi, pubbe anuppanne buddhe paccekabuddhassa ekaṃ upāhanasaṅghāṭaṃ datvā nāvāya bhinnāya appatiṭṭhe mahāsamuddepi upāhanadānanissandena patiṭṭhaṃ labhiṃsu, tvaṃ pana buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa sabbaparikkhāradānaṃ adāsi, tassa te upāhanadānassa phalaṃ kasmā na patiṭṭhā bhavissatī’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே அயங் பா³ராணஸீ மோளினீ நாம அஹோஸி. மோளினினக³ரே ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே ஸங்கோ² நாம ப்³ராஹ்மணோ அட்³டோ⁴ மஹத்³த⁴னோ மஹாபோ⁴கோ³ பஹூதவித்துபகரணோ பஹூதத⁴னத⁴ஞ்ஞஸுவண்ணரஜதோ சதூஸு நக³ரத்³வாரேஸு நக³ரமஜ்ஜே² நிவேஸனத்³வாரே சாதி ச²ஸு டா²னேஸு ச² தா³னஸாலாயோ காரெத்வா தே³வஸிகங் ச²ஸதஸஹஸ்ஸானி விஸ்ஸஜ்ஜெந்தோ கபணத்³தி⁴கானங் மஹாதா³னங் பவத்தேஸி. ஸோ ஏகதி³வஸங் சிந்தேஸி ‘‘அஹங் கே³ஹே த⁴னே கீ²ணே தா³துங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமி, அபரிக்கீ²ணேயேவ த⁴னே நாவாய ஸுவண்ணபூ⁴மிங் க³ந்த்வா த⁴னங் ஆஹரிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ நாவங் ப³ந்தா⁴பெத்வா ப⁴ண்ட³ஸ்ஸ பூராபெத்வா புத்ததா³ரங் ஆமந்தெத்வா ‘‘யாவாஹங் ஆக³ச்சா²மி , தாவ மே தா³னங் அனுபச்சி²ந்தி³த்வா பவத்தெய்யாதா²’’தி வத்வா தா³ஸகம்மகரபரிவுதோ ச²த்தங் ஆதா³ய உபாஹனங் ஆருய்ஹ மஜ்ஜ²ன்ஹிகஸமயே பட்டனகா³மாபி⁴முகோ² பாயாஸி. தஸ்மிங் க²ணே க³ந்த⁴மாத³னே ஏகோ பச்சேகபு³த்³தோ⁴ ஆவஜ்ஜெத்வா தங் த⁴னாஹரணத்தா²ய க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘மஹாபுரிஸோ த⁴னங் ஆஹரிதுங் க³ச்ச²தி, ப⁴விஸ்ஸதி நு கோ² அஸ்ஸ ஸமுத்³தே³ அந்தராயோ, நோ’’தி ஆவஜ்ஜெத்வா ‘‘ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா ‘‘ஏஸ மங் தி³ஸ்வா ச²த்தஞ்ச உபாஹனஞ்ச மய்ஹங் த³த்வா உபாஹனதா³னநிஸ்ஸந்தே³ன ஸமுத்³தே³ பி⁴ன்னாய நாவாய பதிட்ட²ங் லபி⁴ஸ்ஸதி, கரிஸ்ஸாமிஸ்ஸ அனுக்³க³ஹ’’ந்தி ஆகாஸேனாக³ந்த்வா தஸ்ஸாவிதூ³ரே ஓதரித்வா சண்ட³வாதாதபே அங்கா³ரஸந்த²ரஸதி³ஸங் உண்ஹவாலுகங் மத்³த³ந்தோ தஸ்ஸ அபி⁴முகோ² ஆக³ச்சி².

    Atīte ayaṃ bārāṇasī moḷinī nāma ahosi. Moḷininagare brahmadatte rajjaṃ kārente saṅkho nāma brāhmaṇo aḍḍho mahaddhano mahābhogo pahūtavittupakaraṇo pahūtadhanadhaññasuvaṇṇarajato catūsu nagaradvāresu nagaramajjhe nivesanadvāre cāti chasu ṭhānesu cha dānasālāyo kāretvā devasikaṃ chasatasahassāni vissajjento kapaṇaddhikānaṃ mahādānaṃ pavattesi. So ekadivasaṃ cintesi ‘‘ahaṃ gehe dhane khīṇe dātuṃ na sakkhissāmi, aparikkhīṇeyeva dhane nāvāya suvaṇṇabhūmiṃ gantvā dhanaṃ āharissāmī’’ti. So nāvaṃ bandhāpetvā bhaṇḍassa pūrāpetvā puttadāraṃ āmantetvā ‘‘yāvāhaṃ āgacchāmi , tāva me dānaṃ anupacchinditvā pavatteyyāthā’’ti vatvā dāsakammakaraparivuto chattaṃ ādāya upāhanaṃ āruyha majjhanhikasamaye paṭṭanagāmābhimukho pāyāsi. Tasmiṃ khaṇe gandhamādane eko paccekabuddho āvajjetvā taṃ dhanāharaṇatthāya gacchantaṃ disvā ‘‘mahāpuriso dhanaṃ āharituṃ gacchati, bhavissati nu kho assa samudde antarāyo, no’’ti āvajjetvā ‘‘bhavissatī’’ti ñatvā ‘‘esa maṃ disvā chattañca upāhanañca mayhaṃ datvā upāhanadānanissandena samudde bhinnāya nāvāya patiṭṭhaṃ labhissati, karissāmissa anuggaha’’nti ākāsenāgantvā tassāvidūre otaritvā caṇḍavātātape aṅgārasantharasadisaṃ uṇhavālukaṃ maddanto tassa abhimukho āgacchi.

    ஸோ தங் தி³ஸ்வாவ ‘‘புஞ்ஞக்கெ²த்தங் மே ஆக³தங், அஜ்ஜ மயா எத்த² தா³னபீ³ஜங் ரோபேதுங் வட்டதீ’’தி துட்ட²சித்தோ வேகே³ன தங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, மய்ஹங் அனுக்³க³ஹத்தா²ய தோ²கங் மக்³கா³ ஓக்கம்ம இமங் ருக்க²மூலங் உபஸங்கமதா²’’தி வத்வா தஸ்மிங் ருக்க²மூலங் உபஸங்கமந்தே ருக்க²மூலே வாலுகங் உஸ்ஸாபெத்வா உத்தராஸங்க³ங் பஞ்ஞபெத்வா பச்சேகபு³த்³த⁴ங் நிஸீதா³பெத்வா வந்தி³த்வா வாஸிதபரிஸ்ஸாவிதேன உத³கேன பாதே³ தோ⁴வித்வா க³ந்த⁴தேலேன மக்கெ²த்வா அத்தனோ உபாஹனா ஓமுஞ்சித்வா பப்போ²டெத்வா க³ந்த⁴தேலேன மக்கெ²த்வா தஸ்ஸ பாதே³ஸு படிமுஞ்சித்வா ‘‘ப⁴ந்தே, இமா உபாஹனா ஆருய்ஹ ச²த்தங் மத்த²கே கத்வா க³ச்ச²தா²’’தி ச²த்துபாஹனங் அதா³ஸி. ஸோ அஸ்ஸ அனுக்³க³ஹத்தா²ய தங் க³ஹெத்வா பஸாத³ஸங்வட்³ட⁴னத்த²ங் பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவஸ்ஸ உப்பதித்வா க³ந்த⁴மாத³னமேவ அக³மாஸி. போ³தி⁴ஸத்தோபி தங் தி³ஸ்வா அதிவிய பஸன்னசித்தோ பட்டனங் க³ந்த்வா நாவங் அபி⁴ருஹி. அத²ஸ்ஸ மஹாஸமுத்³த³ங் படிபன்னஸ்ஸ ஸத்தமே தி³வஸே நாவா விவரங் அதா³ஸி, உத³கங் உஸ்ஸிஞ்சிதுங் நாஸக்கி²ங்ஸு. மஹாஜனோ மரணப⁴யபீ⁴தோ அத்தனோ அத்தனோ தே³வதா நமஸ்ஸித்வா மஹாவிரவங் விரவி. மஹாஸத்தோ ஏகங் உபட்டா²கங் க³ஹெத்வா ஸகலஸரீரங் தேலேன மக்கெ²த்வா ஸப்பினா ஸத்³தி⁴ங் ஸக்க²ரசுண்ணங் யாவத³த்த²ங் கா²தி³த்வா தம்பி கா²தா³பெத்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் கூபகயட்டி²மத்த²கங் ஆருய்ஹ ‘‘இமாய தி³ஸாய அம்ஹாகங் நக³ர’’ந்தி தி³ஸங் வவத்த²பெத்வா மச்ச²கச்ச²பபரிபந்த²தோ அத்தானங் மோசெந்தோ தேன ஸத்³தி⁴ங் உஸப⁴மத்தங் அதிக்கமித்வா பதி. மஹாஜனோ வினாஸங் பாபுணி. மஹாஸத்தோ பன உபட்டா²கேன ஸத்³தி⁴ங் ஸமுத்³த³ங் தரிதுங் ஆரபி⁴. தஸ்ஸ தரந்தஸ்ஸேவ ஸத்தமோ தி³வஸோ ஜாதோ. ஸோ தஸ்மிம்பி காலே லோணோத³கேன முக²ங் விக்கா²லெத்வா உபோஸதி²கோ அஹோஸியேவ.

    So taṃ disvāva ‘‘puññakkhettaṃ me āgataṃ, ajja mayā ettha dānabījaṃ ropetuṃ vaṭṭatī’’ti tuṭṭhacitto vegena taṃ upasaṅkamitvā vanditvā ‘‘bhante, mayhaṃ anuggahatthāya thokaṃ maggā okkamma imaṃ rukkhamūlaṃ upasaṅkamathā’’ti vatvā tasmiṃ rukkhamūlaṃ upasaṅkamante rukkhamūle vālukaṃ ussāpetvā uttarāsaṅgaṃ paññapetvā paccekabuddhaṃ nisīdāpetvā vanditvā vāsitaparissāvitena udakena pāde dhovitvā gandhatelena makkhetvā attano upāhanā omuñcitvā papphoṭetvā gandhatelena makkhetvā tassa pādesu paṭimuñcitvā ‘‘bhante, imā upāhanā āruyha chattaṃ matthake katvā gacchathā’’ti chattupāhanaṃ adāsi. So assa anuggahatthāya taṃ gahetvā pasādasaṃvaḍḍhanatthaṃ passantassevassa uppatitvā gandhamādanameva agamāsi. Bodhisattopi taṃ disvā ativiya pasannacitto paṭṭanaṃ gantvā nāvaṃ abhiruhi. Athassa mahāsamuddaṃ paṭipannassa sattame divase nāvā vivaraṃ adāsi, udakaṃ ussiñcituṃ nāsakkhiṃsu. Mahājano maraṇabhayabhīto attano attano devatā namassitvā mahāviravaṃ viravi. Mahāsatto ekaṃ upaṭṭhākaṃ gahetvā sakalasarīraṃ telena makkhetvā sappinā saddhiṃ sakkharacuṇṇaṃ yāvadatthaṃ khāditvā tampi khādāpetvā tena saddhiṃ kūpakayaṭṭhimatthakaṃ āruyha ‘‘imāya disāya amhākaṃ nagara’’nti disaṃ vavatthapetvā macchakacchapaparipanthato attānaṃ mocento tena saddhiṃ usabhamattaṃ atikkamitvā pati. Mahājano vināsaṃ pāpuṇi. Mahāsatto pana upaṭṭhākena saddhiṃ samuddaṃ tarituṃ ārabhi. Tassa tarantasseva sattamo divaso jāto. So tasmimpi kāle loṇodakena mukhaṃ vikkhāletvā uposathiko ahosiyeva.

    ததா³ பன சதூஹி லோகபாலேஹி மணிமேக²லா நாம தே³வதீ⁴தா ‘‘ஸசே ஸமுத்³தே³ நாவாய பி⁴ன்னாய திஸரணக³தா வா ஸீலஸம்பன்னா வா மாதாபிதுபட்டா²கா வா மனுஸ்ஸா து³க்க²ப்பத்தா ஹொந்தி, தே ரக்கெ²ய்யாஸீ’’தி ஸமுத்³தே³ ஆரக்க²ணத்தா²ய ட²பிதா ஹோதி. ஸா அத்தனோ இஸ்ஸரியேன ஸத்தாஹமனுப⁴வித்வா பமஜ்ஜித்வா ஸத்தமே தி³வஸே ஸமுத்³த³ங் ஓலோகெந்தீ ஸீலாசாரஸங்யுத்தங் ஸங்க²ப்³ராஹ்மணங் தி³ஸ்வா ‘‘இமஸ்ஸ ஸத்தமோ தி³வஸோ ஸமுத்³தே³ பதிதஸ்ஸ, ஸசே ஸோ மரிஸ்ஸதி அதிவிய கா³ரய்ஹா மே ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஸங்விக்³க³மானஹத³யா ஹுத்வா ஏகங் ஸுவண்ணபாதிங் நானக்³க³ரஸபோ⁴ஜனஸ்ஸ பூரெத்வா வாதவேகே³ன தத்த² க³ந்த்வா தஸ்ஸ புரதோ ஆகாஸே ட²த்வா ‘‘ப்³ராஹ்மண, த்வங் ஸத்தாஹங் நிராஹாரோ, இத³ங் தி³ப்³ப³போ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜா’’தி ஆஹ. ஸோ தங் ஓலோகெத்வா ‘‘அபனேஹி தவ ப⁴த்தங், அஹங் உபோஸதி²கோ’’தி ஆஹ. அத²ஸ்ஸ உபட்டா²கோ பச்ச²தோ ஆக³தோ தே³வதங் அதி³ஸ்வா ஸத்³த³மேவ ஸுத்வா ‘‘அயங் ப்³ராஹ்மணோ பகதிஸுகு²மாலோ ஸத்தாஹங் நிராஹாரதாய து³க்கி²தோ மரணப⁴யேன விலபதி மஞ்ஞே, அஸ்ஸாஸெஸ்ஸாமி ந’’ந்தி சிந்தெத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Tadā pana catūhi lokapālehi maṇimekhalā nāma devadhītā ‘‘sace samudde nāvāya bhinnāya tisaraṇagatā vā sīlasampannā vā mātāpitupaṭṭhākā vā manussā dukkhappattā honti, te rakkheyyāsī’’ti samudde ārakkhaṇatthāya ṭhapitā hoti. Sā attano issariyena sattāhamanubhavitvā pamajjitvā sattame divase samuddaṃ olokentī sīlācārasaṃyuttaṃ saṅkhabrāhmaṇaṃ disvā ‘‘imassa sattamo divaso samudde patitassa, sace so marissati ativiya gārayhā me bhavissatī’’ti saṃviggamānahadayā hutvā ekaṃ suvaṇṇapātiṃ nānaggarasabhojanassa pūretvā vātavegena tattha gantvā tassa purato ākāse ṭhatvā ‘‘brāhmaṇa, tvaṃ sattāhaṃ nirāhāro, idaṃ dibbabhojanaṃ bhuñjā’’ti āha. So taṃ oloketvā ‘‘apanehi tava bhattaṃ, ahaṃ uposathiko’’ti āha. Athassa upaṭṭhāko pacchato āgato devataṃ adisvā saddameva sutvā ‘‘ayaṃ brāhmaṇo pakatisukhumālo sattāhaṃ nirāhāratāya dukkhito maraṇabhayena vilapati maññe, assāsessāmi na’’nti cintetvā paṭhamaṃ gāthamāha –

    39.

    39.

    ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதோ ஸுதத⁴ம்மோஸி ஸங்க², தி³ட்டா² தயா ஸமணப்³ராஹ்மணா ச;

    ‘‘Bahussuto sutadhammosi saṅkha, diṭṭhā tayā samaṇabrāhmaṇā ca;

    அத²க்க²ணே த³ஸ்ஸயஸே விலாபங், அஞ்ஞோ நு கோ தே படிமந்தகோ மயா’’தி.

    Athakkhaṇe dassayase vilāpaṃ, añño nu ko te paṭimantako mayā’’ti.

    தத்த² ஸுதத⁴ம்மோஸீதி த⁴ம்மோபி தயா த⁴ம்மிகஸமணப்³ராஹ்மணானங் ஸந்திகே ஸுதோ அஸி. தி³ட்டா² தயாதி தேஸங் பச்சயே தெ³ந்தேன வெய்யாவச்சங் கரொந்தேன த⁴ம்மிகஸமணப்³ராஹ்மணா ச தயா தி³ட்டா². ஏவங் அகரொந்தோ ஹி பஸ்ஸந்தோபி தே ந பஸ்ஸதியேவ. அத²க்க²ணேதி அத² அக்க²ணே ஸல்லபந்தஸ்ஸ கஸ்ஸசி அபா⁴வேன வசனஸ்ஸ அனோகாஸே. த³ஸ்ஸயஸேதி ‘‘அஹங் உபோஸதி²கோ’’தி வத³ந்தோ விலாபங் த³ஸ்ஸேஸி. படிமந்தகோதி மயா அஞ்ஞோ கோ தவ படிமந்தகோ படிவசனதா³யகோ, கிங்காரணா ஏவங் விப்பலபஸீதி?

    Tattha sutadhammosīti dhammopi tayā dhammikasamaṇabrāhmaṇānaṃ santike suto asi. Diṭṭhā tayāti tesaṃ paccaye dentena veyyāvaccaṃ karontena dhammikasamaṇabrāhmaṇā ca tayā diṭṭhā. Evaṃ akaronto hi passantopi te na passatiyeva. Athakkhaṇeti atha akkhaṇe sallapantassa kassaci abhāvena vacanassa anokāse. Dassayaseti ‘‘ahaṃ uposathiko’’ti vadanto vilāpaṃ dassesi. Paṭimantakoti mayā añño ko tava paṭimantako paṭivacanadāyako, kiṃkāraṇā evaṃ vippalapasīti?

    ஸோ தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ‘‘இமஸ்ஸ தே³வதா ந பஞ்ஞாயதி மஞ்ஞே’’தி சிந்தெத்வா ‘‘ஸம்ம, நாஹங் மரணஸ்ஸ பா⁴யாமி, அத்தி² பன மே அஞ்ஞோ படிமந்தகோ’’தி வத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –

    So tassa vacanaṃ sutvā ‘‘imassa devatā na paññāyati maññe’’ti cintetvā ‘‘samma, nāhaṃ maraṇassa bhāyāmi, atthi pana me añño paṭimantako’’ti vatvā dutiyaṃ gāthamāha –

    40.

    40.

    ‘‘ஸுப்³பூ⁴ ஸுபா⁴ ஸுப்படிமுக்ககம்பு³, பக்³க³ய்ஹ ஸோவண்ணமயாய பாதியா;

    ‘‘Subbhū subhā suppaṭimukkakambu, paggayha sovaṇṇamayāya pātiyā;

    ‘பு⁴ஞ்ஜஸ்ஸு ப⁴த்தங்’ இதி மங் வதே³தி, ஸத்³தா⁴வித்தா, தமஹங் நோதி ப்³ரூமீ’’தி.

    ‘Bhuñjassu bhattaṃ’ iti maṃ vadeti, saddhāvittā, tamahaṃ noti brūmī’’ti.

    தத்த² ஸுப்³பூ⁴தி ஸுப⁴முகா². ஸுபா⁴தி பாஸாதி³கா உத்தமரூபத⁴ரா. ஸுப்படிமுக்ககம்பூ³தி படிமுக்கஸுவண்ணாலங்காரா. பக்³க³ய்ஹாதி ஸுவண்ணபாதியா ப⁴த்தங் க³ஹெத்வா உக்கி²பித்வா. ஸத்³தா⁴வித்தாதி ஸத்³தா⁴ சேவ துட்ட²சித்தா ச. ‘‘ஸத்³த⁴ங் சித்த’’ந்திபி பாடோ², தஸ்ஸத்தோ² ஸத்³த⁴ந்தி ஸத்³த³ஹந்தங், சித்தந்தி துட்ட²சித்தங். தமஹங் நோதீதி தமஹங் தே³வதங் உபோஸதி²கத்தா படிக்கி²பந்தோ நோதி ப்³ரூமி, ந விப்பலபாமி ஸம்மாதி.

    Tattha subbhūti subhamukhā. Subhāti pāsādikā uttamarūpadharā. Suppaṭimukkakambūti paṭimukkasuvaṇṇālaṅkārā. Paggayhāti suvaṇṇapātiyā bhattaṃ gahetvā ukkhipitvā. Saddhāvittāti saddhā ceva tuṭṭhacittā ca. ‘‘Saddhaṃ citta’’ntipi pāṭho, tassattho saddhanti saddahantaṃ, cittanti tuṭṭhacittaṃ. Tamahaṃnotīti tamahaṃ devataṃ uposathikattā paṭikkhipanto noti brūmi, na vippalapāmi sammāti.

    அத²ஸ்ஸ ஸோ ததியங் கா³த²மாஹ –

    Athassa so tatiyaṃ gāthamāha –

    41.

    41.

    ‘‘ஏதாதி³ஸங் ப்³ராஹ்மண தி³ஸ்வான யக்க²ங், புச்செ²ய்ய போஸோ ஸுக²மாஸிஸானோ;

    ‘‘Etādisaṃ brāhmaṇa disvāna yakkhaṃ, puccheyya poso sukhamāsisāno;

    உட்டே²ஹி நங் பஞ்ஜலிகாபி⁴புச்ச², தே³வீ நுஸி த்வங் உத³ மானுஸீ நூ’’தி.

    Uṭṭhehi naṃ pañjalikābhipuccha, devī nusi tvaṃ uda mānusī nū’’ti.

    தத்த² ஸுக²மாஸிஸானோதி ஏதாதி³ஸங் யக்க²ங் தி³ஸ்வா அத்தனோ ஸுக²ங் ஆஸீஸந்தோ பண்டி³தோ புரிஸோ ‘‘அம்ஹாகங் ஸுக²ங் ப⁴விஸ்ஸதி, ந ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி புச்செ²ய்ய. உட்டே²ஹீதி உத³கதோ உட்டா²னாகாரங் த³ஸ்ஸெந்தோ உட்ட²ஹ. பஞ்ஜலிகாபி⁴புச்சா²தி அஞ்ஜலிகோ ஹுத்வா அபி⁴புச்ச². உத³ மானுஸீதி உதா³ஹு மஹித்³தி⁴கா மானுஸீ த்வந்தி.

    Tattha sukhamāsisānoti etādisaṃ yakkhaṃ disvā attano sukhaṃ āsīsanto paṇḍito puriso ‘‘amhākaṃ sukhaṃ bhavissati, na bhavissatī’’ti puccheyya. Uṭṭhehīti udakato uṭṭhānākāraṃ dassento uṭṭhaha. Pañjalikābhipucchāti añjaliko hutvā abhipuccha. Uda mānusīti udāhu mahiddhikā mānusī tvanti.

    போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘யுத்தங் கதே²ஸீ’’தி தங் புச்ச²ந்தோ சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –

    Bodhisatto ‘‘yuttaṃ kathesī’’ti taṃ pucchanto catutthaṃ gāthamāha –

    42.

    42.

    ‘‘யங் த்வங் ஸுகே²னாபி⁴ஸமெக்க²ஸே மங், பு⁴ஞ்ஜஸ்ஸு ப⁴த்தங் இதி மங் வதே³ஸி;

    ‘‘Yaṃ tvaṃ sukhenābhisamekkhase maṃ, bhuñjassu bhattaṃ iti maṃ vadesi;

    புச்சா²மி தங் நாரி மஹானுபா⁴வே, தே³வீ நுஸி த்வங் உத³ மானுஸீ நூ’’தி.

    Pucchāmi taṃ nāri mahānubhāve, devī nusi tvaṃ uda mānusī nū’’ti.

    தத்த² யங் த்வந்தி யஸ்மா த்வங் ஸுகே²ன மங் அபி⁴ஸமெக்க²ஸே, பியசக்கூ²ஹி ஓலோகேஸி. புச்சா²மி தந்தி தேன காரணேன தங் புச்சா²மி.

    Tattha yaṃ tvanti yasmā tvaṃ sukhena maṃ abhisamekkhase, piyacakkhūhi olokesi. Pucchāmi tanti tena kāraṇena taṃ pucchāmi.

    ததோ தே³வதீ⁴தா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Tato devadhītā dve gāthā abhāsi –

    43.

    43.

    ‘‘தே³வீ அஹங் ஸங்க² மஹானுபா⁴வா, இதா⁴க³தா ஸாக³ரவாரிமஜ்ஜே²;

    ‘‘Devī ahaṃ saṅkha mahānubhāvā, idhāgatā sāgaravārimajjhe;

    அனுகம்பிகா நோ ச பது³ட்ட²சித்தா, தவேவ அத்தா²ய இதா⁴க³தாஸ்மி.

    Anukampikā no ca paduṭṭhacittā, taveva atthāya idhāgatāsmi.

    44.

    44.

    ‘‘இத⁴ன்னபானங் ஸயனாஸனஞ்ச, யானானி நானாவிவிதா⁴னி ஸங்க²;

    ‘‘Idhannapānaṃ sayanāsanañca, yānāni nānāvividhāni saṅkha;

    ஸப்³ப³ஸ்ஸ த்யாஹங் படிபாத³யாமி, யங் கிஞ்சி துய்ஹங் மனஸாபி⁴பத்தி²த’’ந்தி.

    Sabbassa tyāhaṃ paṭipādayāmi, yaṃ kiñci tuyhaṃ manasābhipatthita’’nti.

    தத்த² இதா⁴தி இமஸ்மிங் மஹாஸமுத்³தே³. நானாவிவிதா⁴னீதி ப³ஹூனி ச அனேகப்பகாரானி ச ஹத்தி²யானஅஸ்ஸயானாதீ³னி அத்தி². ஸப்³ப³ஸ்ஸ த்யாஹந்தி தஸ்ஸ அன்னபானாதி³னோ ஸப்³ப³ஸ்ஸ ஸாமிகங் கத்வா தங் தே அன்னபானாதி³ங் படிபாத³யாமி த³தா³மி. யங் கிஞ்சீதி அஞ்ஞம்பி யங் கிஞ்சி மனஸா இச்சி²தங், தங் ஸப்³ப³ங் தே த³ம்மீதி.

    Tattha idhāti imasmiṃ mahāsamudde. Nānāvividhānīti bahūni ca anekappakārāni ca hatthiyānaassayānādīni atthi. Sabbassa tyāhanti tassa annapānādino sabbassa sāmikaṃ katvā taṃ te annapānādiṃ paṭipādayāmi dadāmi. Yaṃ kiñcīti aññampi yaṃ kiñci manasā icchitaṃ, taṃ sabbaṃ te dammīti.

    தங் ஸுத்வா மஹாஸத்தோ ‘‘அயங் தே³வதீ⁴தா ஸமுத்³த³பிட்டே² மய்ஹங் ‘இத³ஞ்சித³ஞ்ச த³ம்மீ’தி வத³தி, கிங் நு கோ² ஏஸா மயா கதேன புஞ்ஞகம்மேன தா³துகாமா, உதா³ஹு அத்தனோ ப³லேன, புச்சி²ஸ்ஸாமி தாவ ந’’ந்தி சிந்தெத்வா புச்ச²ந்தோ ஸத்தமங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā mahāsatto ‘‘ayaṃ devadhītā samuddapiṭṭhe mayhaṃ ‘idañcidañca dammī’ti vadati, kiṃ nu kho esā mayā katena puññakammena dātukāmā, udāhu attano balena, pucchissāmi tāva na’’nti cintetvā pucchanto sattamaṃ gāthamāha –

    45.

    45.

    ‘‘யங் கிஞ்சி யிட்ட²ஞ்ச ஹுதஞ்ச மய்ஹங், ஸப்³ப³ஸ்ஸ நோ இஸ்ஸரா த்வங் ஸுக³த்தே;

    ‘‘Yaṃ kiñci yiṭṭhañca hutañca mayhaṃ, sabbassa no issarā tvaṃ sugatte;

    ஸுஸ்ஸோணி ஸுப்³ப⁴மு ஸுவிலக்³க³மஜ்ஜே², கிஸ்ஸ மே கம்மஸ்ஸ அயங் விபாகோ’’தி.

    Sussoṇi subbhamu suvilaggamajjhe, kissa me kammassa ayaṃ vipāko’’ti.

    தத்த² யிட்ட²ந்தி தா³னவஸேன யஜிதங். ஹுதந்தி ஆஹுனபாஹுனவஸேன தி³ன்னங். ஸப்³ப³ஸ்ஸ நோ இஸ்ஸரா த்வந்தி தஸ்ஸ அம்ஹாகங் புஞ்ஞகம்மஸ்ஸ த்வங் இஸ்ஸரா, ‘‘இமஸ்ஸ அயங் விபாகோ, இமஸ்ஸ அய’’ந்தி ப்³யாகரிதுங் ஸமத்தா²தி அத்தோ². ஸுஸ்ஸோணீதி ஸுந்த³ரஊருலக்க²ணே. ஸுப்³ப⁴மூதி ஸுந்த³ரப⁴முகே . ஸுவிலக்³க³மஜ்ஜே²தி ஸுட்டு²விலக்³கி³ததனுமஜ்ஜே². கிஸ்ஸ மேதி மயா கதகம்மேஸு கதரகம்மஸ்ஸ அயங் விபாகோ, யேனாஹங் அப்பதிட்டே² ஸமுத்³தே³ பதிட்ட²ங் லபா⁴மீதி.

    Tattha yiṭṭhanti dānavasena yajitaṃ. Hutanti āhunapāhunavasena dinnaṃ. Sabbassa no issarā tvanti tassa amhākaṃ puññakammassa tvaṃ issarā, ‘‘imassa ayaṃ vipāko, imassa aya’’nti byākarituṃ samatthāti attho. Sussoṇīti sundaraūrulakkhaṇe. Subbhamūti sundarabhamuke . Suvilaggamajjheti suṭṭhuvilaggitatanumajjhe. Kissa meti mayā katakammesu katarakammassa ayaṃ vipāko, yenāhaṃ appatiṭṭhe samudde patiṭṭhaṃ labhāmīti.

    தங் ஸுத்வா தே³வதீ⁴தா ‘‘அயங் ப்³ராஹ்மணோ ‘யங் தேன குஸலங் கதங், தங் கம்மங் ந ஜானாதீ’தி அஞ்ஞாய புச்ச²தி மஞ்ஞே, கத²யிஸ்ஸாமி தா³னிஸ்ஸா’’தி தங் கதெ²ந்தீ அட்ட²மங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā devadhītā ‘‘ayaṃ brāhmaṇo ‘yaṃ tena kusalaṃ kataṃ, taṃ kammaṃ na jānātī’ti aññāya pucchati maññe, kathayissāmi dānissā’’ti taṃ kathentī aṭṭhamaṃ gāthamāha –

    46.

    46.

    ‘‘க⁴ம்மே பதே² ப்³ராஹ்மண ஏகபி⁴க்கு²ங், உக்³க⁴ட்டபாத³ங் தஸிதங் கிலந்தங்;

    ‘‘Ghamme pathe brāhmaṇa ekabhikkhuṃ, ugghaṭṭapādaṃ tasitaṃ kilantaṃ;

    படிபாத³யீ ஸங்க² உபாஹனானி, ஸா த³க்கி²ணா காமது³ஹா தவஜ்ஜா’’தி.

    Paṭipādayī saṅkha upāhanāni, sā dakkhiṇā kāmaduhā tavajjā’’ti.

    தத்த² ஏகபி⁴க்கு²ந்தி ஏகங் பச்சேகபு³த்³த⁴ங் ஸந்தா⁴யாஹ. உக்³க⁴ட்டபாத³ந்தி உண்ஹவாலுகாய க⁴ட்டிதபாத³ங். தஸிதந்தி பிபாஸிதங். படிபாத³யீதி படிபாதே³ஸி, யோஜேஸீதி அத்தோ². காமது³ஹாதி ஸப்³ப³காமதா³யிகா.

    Tattha ekabhikkhunti ekaṃ paccekabuddhaṃ sandhāyāha. Ugghaṭṭapādanti uṇhavālukāya ghaṭṭitapādaṃ. Tasitanti pipāsitaṃ. Paṭipādayīti paṭipādesi, yojesīti attho. Kāmaduhāti sabbakāmadāyikā.

    தங் ஸுத்வா மஹாஸத்தோ ‘‘ஏவரூபேபி நாம அப்பதிட்டே² மஹாஸமுத்³தே³ மயா தி³ன்னஉபாஹனதா³னங் மம ஸப்³ப³காமத³த³ங் ஜாதங், அஹோ ஸுதி³ன்னங் மே பச்சேகபு³த்³த⁴ஸ்ஸ தா³ன’’ந்தி துட்ட²சித்தோ நவமங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā mahāsatto ‘‘evarūpepi nāma appatiṭṭhe mahāsamudde mayā dinnaupāhanadānaṃ mama sabbakāmadadaṃ jātaṃ, aho sudinnaṃ me paccekabuddhassa dāna’’nti tuṭṭhacitto navamaṃ gāthamāha –

    47.

    47.

    ‘‘ஸா ஹோது நாவா ப²லகூபபன்னா, அனவஸ்ஸுதா ஏரகவாதயுத்தா;

    ‘‘Sā hotu nāvā phalakūpapannā, anavassutā erakavātayuttā;

    அஞ்ஞஸ்ஸ யானஸ்ஸ ந ஹெத்த² பூ⁴மி, அஜ்ஜேவ மங் மோளினிங் பாபயஸ்ஸூ’’தி.

    Aññassa yānassa na hettha bhūmi, ajjeva maṃ moḷiniṃ pāpayassū’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² – தே³வதே, ஏவங் ஸந்தே மய்ஹங் ஏகங் நாவங் மாபேஹி, கு²த்³த³கங் பன ஏகதோ³ணிகனாவங் மாபேஹி, யங் நாவங் மாபெஸ்ஸஸி, ஸா ஹோது நாவா ப³ஹூஹி ஸுஸிப்³பி³தேஹி ப²லகேஹி உபபன்னா, உத³கபவேஸனஸ்ஸாபா⁴வேன அனவஸ்ஸுதா, ஏரகேன ஸம்மா க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தேன வாதேன யுத்தா, ட²பெத்வா தி³ப்³ப³னாவங் அஞ்ஞஸ்ஸ யானஸ்ஸ எத்த² பூ⁴மி நத்தி², தாய பன தி³ப்³ப³னாவாய அஜ்ஜேவ மங் மோளினினக³ரங் பாபயஸ்ஸூதி.

    Tassattho – devate, evaṃ sante mayhaṃ ekaṃ nāvaṃ māpehi, khuddakaṃ pana ekadoṇikanāvaṃ māpehi, yaṃ nāvaṃ māpessasi, sā hotu nāvā bahūhi susibbitehi phalakehi upapannā, udakapavesanassābhāvena anavassutā, erakena sammā gahetvā gacchantena vātena yuttā, ṭhapetvā dibbanāvaṃ aññassa yānassa ettha bhūmi natthi, tāya pana dibbanāvāya ajjeva maṃ moḷininagaraṃ pāpayassūti.

    தே³வதீ⁴தா தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா துட்ட²சித்தா ஸத்தரதனமயங் நாவங் மாபேஸி. ஸா தீ³க⁴தோ அட்ட²உஸபா⁴ அஹோஸி வித்தா²ரதோ சதுஉஸபா⁴, க³ம்பீ⁴ரதோ வீஸதியட்டி²கா. தஸ்ஸா இந்த³னீலமயா தயோ கூபகா, ஸோவண்ணமயானி யொத்தானி ரஜதமயானி பத்தானி ஸோவண்ணமயானி ச பி²யாரித்தானி அஹேஸுங். தே³வதா தங் நாவங் ஸத்தன்னங் ரதனானங் பூரெத்வா ப்³ராஹ்மணங் ஆலிங்கி³த்வா அலங்கதனாவாய ஆரோபேஸி, உபட்டா²கங் பனஸ்ஸ ந ஓலோகேஸி. ப்³ராஹ்மணோ அத்தனா கதகல்யாணதோ தஸ்ஸ பத்திங் அதா³ஸி, ஸோ அனுமோதி³. ததா³ தே³வதா தம்பி ஆலிங்கி³த்வா நாவாய பதிட்டா²பேஸி. அத² நங் நாவங் மோளினினக³ரங் நெத்வா ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ க⁴ரே த⁴னங் பதிட்டா²பெத்வா அத்தனோ வஸனட்டா²னமேவ அக³மாஸி. ஸத்தா² அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா –

    Devadhītā tassa vacanaṃ sutvā tuṭṭhacittā sattaratanamayaṃ nāvaṃ māpesi. Sā dīghato aṭṭhausabhā ahosi vitthārato catuusabhā, gambhīrato vīsatiyaṭṭhikā. Tassā indanīlamayā tayo kūpakā, sovaṇṇamayāni yottāni rajatamayāni pattāni sovaṇṇamayāni ca phiyārittāni ahesuṃ. Devatā taṃ nāvaṃ sattannaṃ ratanānaṃ pūretvā brāhmaṇaṃ āliṅgitvā alaṅkatanāvāya āropesi, upaṭṭhākaṃ panassa na olokesi. Brāhmaṇo attanā katakalyāṇato tassa pattiṃ adāsi, so anumodi. Tadā devatā tampi āliṅgitvā nāvāya patiṭṭhāpesi. Atha naṃ nāvaṃ moḷininagaraṃ netvā brāhmaṇassa ghare dhanaṃ patiṭṭhāpetvā attano vasanaṭṭhānameva agamāsi. Satthā abhisambuddho hutvā –

    48.

    48.

    ‘‘ஸா தத்த² வித்தா ஸுமனா பதீதா, நாவங் ஸுசித்தங் அபி⁴னிம்மினித்வா;

    ‘‘Sā tattha vittā sumanā patītā, nāvaṃ sucittaṃ abhinimminitvā;

    ஆதா³ய ஸங்க²ங் புரிஸேன ஸத்³தி⁴ங், உபானயீ நக³ரங் ஸாது⁴ரம்ம’’ந்தி. –

    Ādāya saṅkhaṃ purisena saddhiṃ, upānayī nagaraṃ sādhuramma’’nti. –

    இமங் ஓஸானகா³த²ங் அபா⁴ஸி.

    Imaṃ osānagāthaṃ abhāsi.

    தத்த² ஸாதி பி⁴க்க²வே, ஸா தே³வதா தத்த² ஸமுத்³த³மஜ்ஜே² தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா வித்திஸங்கா²தாய பீதியா ஸமன்னாக³தத்தா வித்தா. ஸுமனாதி ஸுந்த³ரமனா பாமோஜ்ஜேன பதீதசித்தா ஹுத்வா விசித்ரனாவங் நிம்மினித்வா ப்³ராஹ்மணங் பரிசாரகேன ஸத்³தி⁴ங் ஆதா³ய ஸாது⁴ரம்மங் அதிரமணீயங் நக³ரங் உபானயீதி.

    Tattha ti bhikkhave, sā devatā tattha samuddamajjhe tassa vacanaṃ sutvā vittisaṅkhātāya pītiyā samannāgatattā vittā. Sumanāti sundaramanā pāmojjena patītacittā hutvā vicitranāvaṃ nimminitvā brāhmaṇaṃ paricārakena saddhiṃ ādāya sādhurammaṃ atiramaṇīyaṃ nagaraṃ upānayīti.

    ப்³ராஹ்மணோபி யாவஜீவங் அபரிமிதத⁴னங் கே³ஹங் அஜ்ஜா²வஸந்தோ தா³னங் த³த்வா ஸீலங் ரக்கி²த்வா ஜீவிதபரியோஸானே ஸபரிஸோ தே³வனக³ரங் பரிபூரேஸி.

    Brāhmaṇopi yāvajīvaṃ aparimitadhanaṃ gehaṃ ajjhāvasanto dānaṃ datvā sīlaṃ rakkhitvā jīvitapariyosāne sapariso devanagaraṃ paripūresi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உபாஸகோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne upāsako sotāpattiphale patiṭṭhahi.

    ததா³ தே³வதீ⁴தா உப்பலவண்ணா அஹோஸி, உபட்டா²கபுரிஸோ ஆனந்தோ³, ஸங்க²ப்³ராஹ்மணோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.

    Tadā devadhītā uppalavaṇṇā ahosi, upaṭṭhākapuriso ānando, saṅkhabrāhmaṇo pana ahameva ahosinti.

    ஸங்க²ஜாதகவண்ணனா சதுத்தா².

    Saṅkhajātakavaṇṇanā catutthā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 442. ஸங்க²ஜாதகங் • 442. Saṅkhajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact