Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[524] 4. ஸங்க²பாலஜாதகவண்ணனா
[524] 4. Saṅkhapālajātakavaṇṇanā
அரியாவகாஸோஸீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ உபோஸத²கம்மங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ததா³ ஹி ஸத்தா² உபோஸதி²கே உபாஸகே ஸம்பஹங்ஸெத்வா ‘‘போராணகபண்டி³தா மஹதிங் நாக³ஸம்பத்திங் பஹாய உபோஸத²வாஸங் உபவஸிங்ஸுயேவா’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Ariyāvakāsosīti idaṃ satthā jetavane viharanto uposathakammaṃ ārabbha kathesi. Tadā hi satthā uposathike upāsake sampahaṃsetvā ‘‘porāṇakapaṇḍitā mahatiṃ nāgasampattiṃ pahāya uposathavāsaṃ upavasiṃsuyevā’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.
அதீதே ராஜக³ஹே மக³த⁴ராஜா நாம ரஜ்ஜங் காரேஸி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தி, ‘‘து³ய்யோத⁴னோ’’திஸ்ஸ நாமங் கரிங்ஸு. ஸோ வயப்பத்தோ தக்கஸிலாயங் ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா ஆக³ந்த்வா பிது ஸிப்பங் த³ஸ்ஸேஸி. அத² நங் பிதா ரஜ்ஜே அபி⁴ஸிஞ்சித்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா உய்யானே வஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ தி³வஸஸ்ஸ திக்க²த்துங் பிது ஸந்திகங் அக³மாஸி. தஸ்ஸ மஹாலாப⁴ஸக்காரோ உத³பாதி³. ஸோ தேனேவ பலிபோ³தே⁴ன கஸிணபரிகம்மமத்தம்பி காதுங் அஸக்கொந்தோ சிந்தேஸி – ‘‘மஹா மே லாப⁴ஸக்காரோ, ந ஸக்கா மயா இத⁴ வஸந்தேன இமங் ஜடங் சி²ந்தி³துங், புத்தஸ்ஸ மே அனாரோசெத்வாவ அஞ்ஞத்த² க³மிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ கஞ்சி அஜானாபெத்வா உய்யானா நிக்க²மித்வா மக³த⁴ரட்ட²ங் அதிக்கமித்வா மஹிஸகரட்டே² ஸங்க²பாலத³ஹதோ நாம நிக்க²ந்தாய கண்ணவெண்ணாய நதி³யா நிவத்தனே சந்த³கபப்³ப³தங் உபனிஸ்ஸாய பண்ணஸாலங் கத்வா தத்த² வஸந்தோ கஸிணபரிகம்மங் கத்வா ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞா நிப்³ப³த்தெத்வா உஞ்சா²சரியாய யாபேஸி. தமேனங் ஸங்க²பாலோ நாம நாக³ராஜா மஹந்தேன பரிவாரேன கண்ணவெண்ணனதி³தோ நிக்க²மித்வா அந்தரந்தரா உபஸங்கமதி. ஸோ தஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. அத²ஸ்ஸ புத்தோ பிதரங் த³ட்டு²காமோ க³தட்டா²னங் அஜானந்தோ அனுவிசாராபெத்வா ‘‘அஸுகட்டா²னே நாம வஸதீ’’தி ஞத்வா தஸ்ஸ த³ஸ்ஸனத்தா²ய மஹந்தேன பரிவாரேன தத்த² க³ந்த்வா ஏகமந்தே க²ந்த⁴வாரங் நிவாஸெத்வா கதிபயேஹி அமச்சேஹி ஸத்³தி⁴ங் அஸ்ஸமபதா³பி⁴முகோ² பாயாஸி.
Atīte rājagahe magadharājā nāma rajjaṃ kāresi. Tadā bodhisatto tassa rañño aggamahesiyā kucchimhi nibbatti, ‘‘duyyodhano’’tissa nāmaṃ kariṃsu. So vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā āgantvā pitu sippaṃ dassesi. Atha naṃ pitā rajje abhisiñcitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā uyyāne vasi. Bodhisatto divasassa tikkhattuṃ pitu santikaṃ agamāsi. Tassa mahālābhasakkāro udapādi. So teneva palibodhena kasiṇaparikammamattampi kātuṃ asakkonto cintesi – ‘‘mahā me lābhasakkāro, na sakkā mayā idha vasantena imaṃ jaṭaṃ chindituṃ, puttassa me anārocetvāva aññattha gamissāmī’’ti. So kañci ajānāpetvā uyyānā nikkhamitvā magadharaṭṭhaṃ atikkamitvā mahisakaraṭṭhe saṅkhapāladahato nāma nikkhantāya kaṇṇaveṇṇāya nadiyā nivattane candakapabbataṃ upanissāya paṇṇasālaṃ katvā tattha vasanto kasiṇaparikammaṃ katvā jhānābhiññā nibbattetvā uñchācariyāya yāpesi. Tamenaṃ saṅkhapālo nāma nāgarājā mahantena parivārena kaṇṇaveṇṇanadito nikkhamitvā antarantarā upasaṅkamati. So tassa dhammaṃ desesi. Athassa putto pitaraṃ daṭṭhukāmo gataṭṭhānaṃ ajānanto anuvicārāpetvā ‘‘asukaṭṭhāne nāma vasatī’’ti ñatvā tassa dassanatthāya mahantena parivārena tattha gantvā ekamante khandhavāraṃ nivāsetvā katipayehi amaccehi saddhiṃ assamapadābhimukho pāyāsi.
தஸ்மிங் க²ணே ஸங்க²பாலோ மஹந்தேன பரிவாரேன த⁴ம்மங் ஸுணந்தோ நிஸீதி³. ஸோ தங் ராஜானங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா இஸிங் வந்தி³த்வா உட்டா²யாஸனா பக்காமி. ராஜா பிதரங் வந்தி³த்வா படிஸந்தா²ரங் கத்வா நிஸீதி³த்வா புச்சி² – ‘‘ப⁴ந்தே, கதரராஜா நாமேஸ தும்ஹாகங் ஸந்திகங் ஆக³தோ’’தி. தாத, ஸங்க²பாலனாக³ராஜா நாமேஸோதி. ஸோ தஸ்ஸ ஸம்பத்திங் நிஸ்ஸாய நாக³ப⁴வனே லோப⁴ங் கத்வா கதிபாஹங் வஸித்வா பிது பி⁴க்கா²ஹாரங் நிப³த்³த⁴ங் தா³பெத்வா அத்தனோ நக³ரமேவ க³ந்த்வா சதூஸு த்³வாரேஸு தா³னஸாலாயோ காரெத்வா ஸகலஜம்பு³தீ³பங் ஸங்கோ²பெ⁴ந்தோ தா³னங் த³த்வா ஸீலங் ரக்கி²த்வா உபோஸத²கம்மங் கத்வா நாக³ப⁴வனங் பத்தெ²த்வா ஆயுபரியோஸானே நாக³ப⁴வனே நிப்³ப³த்தித்வா ஸங்க²பாலனாக³ராஜா அஹோஸி . ஸோ க³ச்ச²ந்தே காலே தாய ஸம்பத்தியா விப்படிஸாரீ ஹுத்வா ததோ பட்டா²ய மனுஸ்ஸயோனிங் பத்தெ²ந்தோ உபோஸத²வாஸங் வஸி. அத²ஸ்ஸ நாக³ப⁴வனே வஸந்தஸ்ஸ உபோஸத²வாஸோ ந ஸம்பஜ்ஜதி, ஸீலவினாஸங் பாபுணாதி. ஸோ ததோ பட்டா²ய நாக³ப⁴வனா நிக்க²மித்வா கண்ணவெண்ணாய நதி³யா அவிதூ³ரே மஹாமக்³க³ஸ்ஸ ச ஏகபதி³கமக்³க³ஸ்ஸ ச அந்தரே ஏகங் வம்மிகங் பரிக்கி²பித்வா உபோஸத²ங் அதி⁴ட்டா²ய ஸமாதி³ன்னஸீலோ ‘‘மம சம்மமங்ஸாதீ³ஹி அத்தி²கா சம்மமங்ஸாதீ³னி ஹரந்தூ’’தி அத்தானங் தா³னமுகே² விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா வம்மிகமத்த²கே நிபன்னோ ஸமணத⁴ம்மங் கரொந்தோ சாதுத்³த³ஸே பன்னரஸே வஸித்வா பாடிபதே³ நாக³ப⁴வனங் க³ச்ச²தி.
Tasmiṃ khaṇe saṅkhapālo mahantena parivārena dhammaṃ suṇanto nisīdi. So taṃ rājānaṃ āgacchantaṃ disvā isiṃ vanditvā uṭṭhāyāsanā pakkāmi. Rājā pitaraṃ vanditvā paṭisanthāraṃ katvā nisīditvā pucchi – ‘‘bhante, katararājā nāmesa tumhākaṃ santikaṃ āgato’’ti. Tāta, saṅkhapālanāgarājā nāmesoti. So tassa sampattiṃ nissāya nāgabhavane lobhaṃ katvā katipāhaṃ vasitvā pitu bhikkhāhāraṃ nibaddhaṃ dāpetvā attano nagarameva gantvā catūsu dvāresu dānasālāyo kāretvā sakalajambudīpaṃ saṅkhobhento dānaṃ datvā sīlaṃ rakkhitvā uposathakammaṃ katvā nāgabhavanaṃ patthetvā āyupariyosāne nāgabhavane nibbattitvā saṅkhapālanāgarājā ahosi . So gacchante kāle tāya sampattiyā vippaṭisārī hutvā tato paṭṭhāya manussayoniṃ patthento uposathavāsaṃ vasi. Athassa nāgabhavane vasantassa uposathavāso na sampajjati, sīlavināsaṃ pāpuṇāti. So tato paṭṭhāya nāgabhavanā nikkhamitvā kaṇṇaveṇṇāya nadiyā avidūre mahāmaggassa ca ekapadikamaggassa ca antare ekaṃ vammikaṃ parikkhipitvā uposathaṃ adhiṭṭhāya samādinnasīlo ‘‘mama cammamaṃsādīhi atthikā cammamaṃsādīni harantū’’ti attānaṃ dānamukhe vissajjetvā vammikamatthake nipanno samaṇadhammaṃ karonto cātuddase pannarase vasitvā pāṭipade nāgabhavanaṃ gacchati.
தஸ்மிங் ஏகதி³வஸங் ஏவங் ஸீலங் ஸமாதி³யித்வா நிபன்னே பச்சந்தகா³மவாஸினோ ஸோளஸ ஜனா ‘‘மங்ஸங் ஆஹரிஸ்ஸாமா’’தி ஆவுத⁴ஹத்தா² அரஞ்ஞே விசரந்தா கிஞ்சி அலபி⁴த்வா நிக்க²ந்தா தங் வம்மிகமத்த²கே நிபன்னங் தி³ஸ்வா ‘‘மயங் அஜ்ஜ கோ³தா⁴போதகம்பி ந லபி⁴ம்ஹா, இமங் நாக³ராஜானங் வதி⁴த்வா கா²தி³ஸ்ஸாமா’’தி சிந்தெத்வா ‘‘மஹா கோ² பனேஸ க³ய்ஹமானோ பலாயெய்ய, யதா²னிபன்னமேவ தங் போ⁴கே³ஸு ஸூலேஹி விஜ்ஜி²த்வா து³ப்³ப³லங் கத்வா க³ண்ஹிஸ்ஸாமா’’தி ஸூலானி ஆதா³ய உபஸங்கமிங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸரீரங் மஹந்தங் ஏகதோ³ணிகனாவப்பமாணங் வட்டெத்வா ட²பிதஸுமனபுப்ப²தா³மங் விய ஜிஞ்ஜுகப²லஸன்னிபே⁴ஹி அக்கீ²ஹி ஜயஸுமனபுப்ப²ஸதி³ஸேன ச ஸீஸேன ஸமன்னாக³தங் அதிவிய ஸோப⁴தி. ஸோ தேஸங் ஸோளஸன்னங் ஜனானங் பத³ஸத்³தே³ன போ⁴க³ந்தரதோ ஸீஸங் நீஹரித்வா ரத்தக்கீ²னி உம்மீலெத்வா தே ஸூலஹத்தே² ஆக³ச்ச²ந்தே தி³ஸ்வா சிந்தேஸி – ‘‘அஜ்ஜ மய்ஹங் மனோரதோ² மத்த²கங் பாபுணிஸ்ஸதி, அஹங் அத்தானங் தா³னமுகே² நிய்யாதெ³த்வா வீரியங் அதி⁴ட்ட²ஹித்வா நிபன்னோ, இமே மம ஸரீரங் ஸத்தீஹி கொட்டெத்வா சி²த்³தா³வசி²த்³த³ங் கரொந்தே கோத⁴வஸேன அக்கீ²னி உம்மீலெத்வா ந ஓலோகெஸ்ஸாமீ’’தி அத்தனோ ஸீலபே⁴த³ப⁴யேன த³ள்ஹங் அதி⁴ட்டா²ய ஸீஸங் போ⁴க³ந்தரேயேவ பவேஸெத்வா நிபஜ்ஜி. அத² நங் தே உபக³ந்த்வா நங்கு³ட்டே² க³ஹெத்வா கட்³ட⁴ந்தா பூ⁴மியங் போதெ²த்வா திகி²ணஸூலேஹி அட்ட²ஸு டா²னேஸு விஜ்ஜி²த்வா ஸகண்டககாளவெத்தயட்டி²யோ பஹாரமுகே²ஹி பவேஸெத்வா அட்ட²ஸு டா²னேஸு காஜேனாதா³ய மஹாமக்³க³ங் படிபஜ்ஜிங்ஸு, மஹாஸத்தோ ஸூலேஹி விஜ்ஜ²னதோ பட்டா²ய ஏகட்டா²னேபி கோத⁴வஸேன அக்கீ²னி உம்மீலெத்வா தே ந ஓலோகேஸி. தஸ்ஸ அட்ட²ஹி காஜேஹி ஆதா³ய நீயமானஸ்ஸ ஸீஸங் ஓலம்பெ³த்வா பூ⁴மியங் பஹரி. அத² நங் ‘‘ஸீஸமஸ்ஸ ஓலம்ப³தீ’’தி மஹாமக்³கே³ நிபஜ்ஜாபெத்வா தருணஸூலேன நாஸாபுடங் விஜ்ஜி²த்வா ரஜ்ஜுகங் பவேஸெத்வா ஸீஸங் உக்கி²பித்வா காஜகோடியங் லக்³கி³த்வா புனபி உக்கி²பித்வா மக்³க³ங் படிபஜ்ஜிங்ஸு.
Tasmiṃ ekadivasaṃ evaṃ sīlaṃ samādiyitvā nipanne paccantagāmavāsino soḷasa janā ‘‘maṃsaṃ āharissāmā’’ti āvudhahatthā araññe vicarantā kiñci alabhitvā nikkhantā taṃ vammikamatthake nipannaṃ disvā ‘‘mayaṃ ajja godhāpotakampi na labhimhā, imaṃ nāgarājānaṃ vadhitvā khādissāmā’’ti cintetvā ‘‘mahā kho panesa gayhamāno palāyeyya, yathānipannameva taṃ bhogesu sūlehi vijjhitvā dubbalaṃ katvā gaṇhissāmā’’ti sūlāni ādāya upasaṅkamiṃsu. Bodhisattassa sarīraṃ mahantaṃ ekadoṇikanāvappamāṇaṃ vaṭṭetvā ṭhapitasumanapupphadāmaṃ viya jiñjukaphalasannibhehi akkhīhi jayasumanapupphasadisena ca sīsena samannāgataṃ ativiya sobhati. So tesaṃ soḷasannaṃ janānaṃ padasaddena bhogantarato sīsaṃ nīharitvā rattakkhīni ummīletvā te sūlahatthe āgacchante disvā cintesi – ‘‘ajja mayhaṃ manoratho matthakaṃ pāpuṇissati, ahaṃ attānaṃ dānamukhe niyyādetvā vīriyaṃ adhiṭṭhahitvā nipanno, ime mama sarīraṃ sattīhi koṭṭetvā chiddāvachiddaṃ karonte kodhavasena akkhīni ummīletvā na olokessāmī’’ti attano sīlabhedabhayena daḷhaṃ adhiṭṭhāya sīsaṃ bhogantareyeva pavesetvā nipajji. Atha naṃ te upagantvā naṅguṭṭhe gahetvā kaḍḍhantā bhūmiyaṃ pothetvā tikhiṇasūlehi aṭṭhasu ṭhānesu vijjhitvā sakaṇṭakakāḷavettayaṭṭhiyo pahāramukhehi pavesetvā aṭṭhasu ṭhānesu kājenādāya mahāmaggaṃ paṭipajjiṃsu, mahāsatto sūlehi vijjhanato paṭṭhāya ekaṭṭhānepi kodhavasena akkhīni ummīletvā te na olokesi. Tassa aṭṭhahi kājehi ādāya nīyamānassa sīsaṃ olambetvā bhūmiyaṃ pahari. Atha naṃ ‘‘sīsamassa olambatī’’ti mahāmagge nipajjāpetvā taruṇasūlena nāsāpuṭaṃ vijjhitvā rajjukaṃ pavesetvā sīsaṃ ukkhipitvā kājakoṭiyaṃ laggitvā punapi ukkhipitvā maggaṃ paṭipajjiṃsu.
தஸ்மிங் க²ணே விதே³ஹரட்டே² மிதி²லனக³ரவாஸீ ஆளாரோ நாம குடும்பி³கோ பஞ்ச ஸகடஸதானி ஆதா³ய ஸுக²யானகே நிஸீதி³த்வா க³ச்ச²ந்தோ தே போ⁴ஜபுத்தே போ³தி⁴ஸத்தங் ததா² க³ண்ஹித்வா க³ச்ச²ந்தே தி³ஸ்வா தேஸங் ஸோளஸன்னம்பி ஸோளஸஹி வாஹகோ³ணேஹி ஸத்³தி⁴ங் பஸதங் பஸதங் ஸுவண்ணமாஸகே ஸப்³பே³ஸங் நிவாஸனபாருபனானி ப⁴ரியானம்பி நேஸங் வத்தா²ப⁴ரணானி த³த்வா விஸ்ஸஜ்ஜாபேஸி. அத² ஸோ நாக³ப⁴வனங் க³ந்த்வா தத்த² பபஞ்சங் அகத்வா மஹந்தேன பரிவாரேன நிக்க²மித்வா ஆளாரங் உபஸங்கமித்வா நாக³ப⁴வனஸ்ஸ வண்ணங் கதெ²த்வா தங் ஆதா³ய நாக³ப⁴வனங் க³ந்த்வா தீஹி நாக³கஞ்ஞாஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் மஹந்தமஸ்ஸ யஸங் த³த்வா தி³ப்³பே³ஹி காமேஹி ஸந்தப்பேஸி. ஆளாரோ நாக³ப⁴வனே ஏகவஸ்ஸங் வஸித்வா தி³ப்³ப³காமே பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா ‘‘இச்சா²மஹங், ஸம்ம, பப்³ப³ஜிது’’ந்தி நாக³ராஜஸ்ஸ கதெ²த்வா பப்³ப³ஜிதபரிக்கா²ரே க³ஹெத்வா நாக³ப⁴வனதோ ஹிமவந்தப்பதே³ஸங் க³ந்த்வா பப்³ப³ஜித்வா தத்த² சிரங் வஸித்வா அபரபா⁴கே³ சாரிகங் சரந்தோ பா³ராணஸிங் பத்வா ராஜுய்யானே வஸித்வா புனதி³வஸே பி⁴க்கா²ய நக³ரங் பவிஸித்வா ராஜத்³வாரங் அக³மாஸி. அத² நங் பா³ராணஸிராஜா தி³ஸ்வா இரியாபதே² பஸீதி³த்வா பக்கோஸாபெத்வா பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸீதா³பெத்வா நானக்³க³ரஸபோ⁴ஜனங் போ⁴ஜெத்வா அஞ்ஞதரஸ்மிங் நீசே ஆஸனே நிஸின்னோ வந்தி³த்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Tasmiṃ khaṇe videharaṭṭhe mithilanagaravāsī āḷāro nāma kuṭumbiko pañca sakaṭasatāni ādāya sukhayānake nisīditvā gacchanto te bhojaputte bodhisattaṃ tathā gaṇhitvā gacchante disvā tesaṃ soḷasannampi soḷasahi vāhagoṇehi saddhiṃ pasataṃ pasataṃ suvaṇṇamāsake sabbesaṃ nivāsanapārupanāni bhariyānampi nesaṃ vatthābharaṇāni datvā vissajjāpesi. Atha so nāgabhavanaṃ gantvā tattha papañcaṃ akatvā mahantena parivārena nikkhamitvā āḷāraṃ upasaṅkamitvā nāgabhavanassa vaṇṇaṃ kathetvā taṃ ādāya nāgabhavanaṃ gantvā tīhi nāgakaññāsatehi saddhiṃ mahantamassa yasaṃ datvā dibbehi kāmehi santappesi. Āḷāro nāgabhavane ekavassaṃ vasitvā dibbakāme paribhuñjitvā ‘‘icchāmahaṃ, samma, pabbajitu’’nti nāgarājassa kathetvā pabbajitaparikkhāre gahetvā nāgabhavanato himavantappadesaṃ gantvā pabbajitvā tattha ciraṃ vasitvā aparabhāge cārikaṃ caranto bārāṇasiṃ patvā rājuyyāne vasitvā punadivase bhikkhāya nagaraṃ pavisitvā rājadvāraṃ agamāsi. Atha naṃ bārāṇasirājā disvā iriyāpathe pasīditvā pakkosāpetvā paññattāsane nisīdāpetvā nānaggarasabhojanaṃ bhojetvā aññatarasmiṃ nīce āsane nisinno vanditvā tena saddhiṃ sallapanto paṭhamaṃ gāthamāha –
143.
143.
‘‘அரியாவகாஸோஸி பஸன்னநெத்தோ, மஞ்ஞே ப⁴வங் பப்³ப³ஜிதோ குலம்ஹா;
‘‘Ariyāvakāsosi pasannanetto, maññe bhavaṃ pabbajito kulamhā;
கத²ங் நு வித்தானி பஹாய போ⁴கே³, பப்³ப³ஜி நிக்க²ம்ம க⁴ரா ஸபஞ்ஞா’’தி.
Kathaṃ nu vittāni pahāya bhoge, pabbaji nikkhamma gharā sapaññā’’ti.
தத்த² அரியாவகாஸோஸீதி நித்³தோ³ஸஸுந்த³ரஸரீராவகாஸோஸி, அபி⁴ரூபோஸீதி அத்தோ². பஸன்னநெத்தோதி பஞ்சஹி பஸாதே³ஹி யுத்தனெத்தோ. குலம்ஹாதி க²த்தியகுலா வா ப்³ராஹ்மணகுலா வா ஸெட்டி²குலா வா பப்³ப³ஜிதோஸீதி மஞ்ஞாமி. கத²ங் நூதி கேன காரணேன கிங் ஆரம்மணங் கத்வா த⁴னஞ்ச உபபோ⁴கே³ ச பஹாய க⁴ரா நிக்க²மித்வா பப்³ப³ஜிதோஸி ஸபஞ்ஞ பண்டி³தபுரிஸாதி புச்ச²தி.
Tattha ariyāvakāsosīti niddosasundarasarīrāvakāsosi, abhirūposīti attho. Pasannanettoti pañcahi pasādehi yuttanetto. Kulamhāti khattiyakulā vā brāhmaṇakulā vā seṭṭhikulā vā pabbajitosīti maññāmi. Kathaṃ nūti kena kāraṇena kiṃ ārammaṇaṃ katvā dhanañca upabhoge ca pahāya gharā nikkhamitvā pabbajitosi sapañña paṇḍitapurisāti pucchati.
ததோ பரங் தாபஸஸ்ஸ ச ரஞ்ஞோ ச வசனப்படிவசனவஸேன கா³தா²னங் ஸம்ப³ந்தோ⁴ வேதி³தப்³போ³ –
Tato paraṃ tāpasassa ca rañño ca vacanappaṭivacanavasena gāthānaṃ sambandho veditabbo –
144.
144.
‘‘ஸயங் விமானங் நரதே³வ தி³ஸ்வா, மஹானுபா⁴வஸ்ஸ மஹோரக³ஸ்ஸ;
‘‘Sayaṃ vimānaṃ naradeva disvā, mahānubhāvassa mahoragassa;
தி³ஸ்வான புஞ்ஞான மஹாவிபாகங், ஸத்³தா⁴யஹங் பப்³ப³ஜிதொம்ஹி ராஜ.
Disvāna puññāna mahāvipākaṃ, saddhāyahaṃ pabbajitomhi rāja.
145.
145.
‘‘ந காமகாமா ந ப⁴யா ந தோ³ஸா, வாசங் முஸா பப்³ப³ஜிதா ப⁴ணந்தி;
‘‘Na kāmakāmā na bhayā na dosā, vācaṃ musā pabbajitā bhaṇanti;
அக்கா²ஹி மே புச்சி²தோ ஏதமத்த²ங், ஸுத்வான மே ஜாயிஹிதிப்பஸாதோ³.
Akkhāhi me pucchito etamatthaṃ, sutvāna me jāyihitippasādo.
146.
146.
‘‘வாணிஜ்ஜ ரட்டா²தி⁴ப க³ச்ச²மானோ, பதே² அத்³த³ஸாஸிம்ஹி போ⁴ஜபுத்தே;
‘‘Vāṇijja raṭṭhādhipa gacchamāno, pathe addasāsimhi bhojaputte;
பவட்³ட⁴காயங் உரக³ங் மஹந்தங், ஆதா³ய க³ச்ச²ந்தே பமோத³மானே.
Pavaḍḍhakāyaṃ uragaṃ mahantaṃ, ādāya gacchante pamodamāne.
147.
147.
‘‘ஸோஹங் ஸமாக³ம்ம ஜனிந்த³ தேஹி, பஹட்ட²லோமோ அவசம்ஹி பீ⁴தோ;
‘‘Sohaṃ samāgamma janinda tehi, pahaṭṭhalomo avacamhi bhīto;
குஹிங் அயங் நீயதி பீ⁴மகாயோ, நாகே³ன கிங் காஹத² போ⁴ஜபுத்தா.
Kuhiṃ ayaṃ nīyati bhīmakāyo, nāgena kiṃ kāhatha bhojaputtā.
148.
148.
‘‘நாகோ³ அயங் நீயதி போ⁴ஜனத்தா², பவட்³ட⁴காயோ உரகோ³ மஹந்தோ;
‘‘Nāgo ayaṃ nīyati bhojanatthā, pavaḍḍhakāyo urago mahanto;
ஸாது³ஞ்ச தூ²லஞ்ச முது³ஞ்ச மங்ஸங், ந த்வங் ரஸஞ்ஞாஸி விதே³ஹபுத்த.
Sāduñca thūlañca muduñca maṃsaṃ, na tvaṃ rasaññāsi videhaputta.
149.
149.
‘‘இதோ மயங் க³ந்த்வா ஸகங் நிகேதங், ஆதா³ய ஸத்தா²னி விகோபயித்வா;
‘‘Ito mayaṃ gantvā sakaṃ niketaṃ, ādāya satthāni vikopayitvā;
மங்ஸானி பொ⁴க்கா²ம பமோத³மானா, மயஞ்ஹி வே ஸத்தவோ பன்னகா³னங்.
Maṃsāni bhokkhāma pamodamānā, mayañhi ve sattavo pannagānaṃ.
150.
150.
‘‘ஸசே அயங் நீயதி போ⁴ஜனத்தா², பவட்³ட⁴காயோ உரகோ³ மஹந்தோ;
‘‘Sace ayaṃ nīyati bhojanatthā, pavaḍḍhakāyo urago mahanto;
த³தா³மி வோ ப³லிப³த்³தா³னி ஸோளஸ, நாக³ங் இமங் முஞ்சத² ப³ந்த⁴னஸ்மா.
Dadāmi vo balibaddāni soḷasa, nāgaṃ imaṃ muñcatha bandhanasmā.
151.
151.
‘‘அத்³தா⁴ ஹி நோ ப⁴க்கோ² அயங் மனாபோ, ப³ஹூ ச நோ உரகா³ பு⁴த்தபுப்³பா³;
‘‘Addhā hi no bhakkho ayaṃ manāpo, bahū ca no uragā bhuttapubbā;
கரோம தே தங் வசனங் அளார, மித்தஞ்ச நோ ஹோஹி விதே³ஹபுத்த.
Karoma te taṃ vacanaṃ aḷāra, mittañca no hohi videhaputta.
152.
152.
‘‘ததா³ஸ்ஸு தே ப³ந்த⁴னா மோசயிங்ஸு, யங் நத்து²தோ படிமோக்கஸ்ஸ பாஸே;
‘‘Tadāssu te bandhanā mocayiṃsu, yaṃ natthuto paṭimokkassa pāse;
முத்தோ ச ஸோ ப³ந்த⁴னா நாக³ராஜா, பக்காமி பாசீனமுகோ² முஹுத்தங்.
Mutto ca so bandhanā nāgarājā, pakkāmi pācīnamukho muhuttaṃ.
153.
153.
‘‘க³ந்த்வான பாசீனமுகோ² முஹுத்தங், புண்ணேஹி நெத்தேஹி பலோகயீ மங்;
‘‘Gantvāna pācīnamukho muhuttaṃ, puṇṇehi nettehi palokayī maṃ;
ததா³ஸ்ஸஹங் பிட்டி²தோ அன்வக³ச்சி²ங், த³ஸங்கு³லிங் அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வா.
Tadāssahaṃ piṭṭhito anvagacchiṃ, dasaṅguliṃ añjaliṃ paggahetvā.
154.
154.
‘‘க³ச்சே²வ கோ² த்வங் தரமானரூபோ, மா தங் அமித்தா புனரக்³க³ஹேஸுங்;
‘‘Gaccheva kho tvaṃ taramānarūpo, mā taṃ amittā punaraggahesuṃ;
து³க்கோ² ஹி லுத்³தே³ஹி புனா ஸமாக³மோ, அத³ஸ்ஸனங் போ⁴ஜபுத்தான க³ச்ச².
Dukkho hi luddehi punā samāgamo, adassanaṃ bhojaputtāna gaccha.
155.
155.
‘‘அக³மாஸி ஸோ ரஹத³ங் விப்பஸன்னங், நீலோபா⁴ஸங் ரமணீயங் ஸுதித்த²ங்;
‘‘Agamāsi so rahadaṃ vippasannaṃ, nīlobhāsaṃ ramaṇīyaṃ sutitthaṃ;
ஸமோததங் ஜம்பு³ஹி வேதஸாஹி, பாவெக்கி² நித்திண்ணப⁴யோ பதீதோ.
Samotataṃ jambuhi vetasāhi, pāvekkhi nittiṇṇabhayo patīto.
156.
156.
‘‘ஸோ தங் பவிஸ்ஸ நசிரஸ்ஸ நாகோ³, தி³ப்³பே³ன மே பாதுரஹூ ஜனிந்த³;
‘‘So taṃ pavissa nacirassa nāgo, dibbena me pāturahū janinda;
உபட்ட²ஹீ மங் பிதரங்வ புத்தோ, ஹத³யங்க³மங் கண்ணஸுக²ங் ப⁴ணந்தோ.
Upaṭṭhahī maṃ pitaraṃva putto, hadayaṅgamaṃ kaṇṇasukhaṃ bhaṇanto.
157.
157.
‘‘த்வங் மேஸி மாதா ச பிதா அளார, அப்³ப⁴ந்தரோ பாணத³தோ³ ஸஹாயோ;
‘‘Tvaṃ mesi mātā ca pitā aḷāra, abbhantaro pāṇadado sahāyo;
ஸகஞ்ச இத்³தி⁴ங் படிலாப⁴கொஸ்மி, அளார பஸ்ஸ மே நிவேஸனானி;
Sakañca iddhiṃ paṭilābhakosmi, aḷāra passa me nivesanāni;
பஹூதப⁴க்க²ங் ப³ஹுஅன்னபானங், மஸக்கஸாரங் விய வாஸவஸ்ஸா’’தி.
Pahūtabhakkhaṃ bahuannapānaṃ, masakkasāraṃ viya vāsavassā’’ti.
தத்த² விமானந்தி ஸங்க²பாலனாக³ரஞ்ஞோ அனேகஸதனாடகஸம்பத்திஸம்பன்னங் கஞ்சனமணிவிமானங். புஞ்ஞானந்தி தேன கதபுஞ்ஞானங் மஹந்தங் விபாகங் தி³ஸ்வா கம்மஞ்ச ப²லஞ்ச பரலோகஞ்ச ஸத்³த³ஹித்வா பவத்தாய ஸத்³தா⁴ய அஹங் பப்³ப³ஜிதோ. ந காமகாமாதி ந வத்து²காமேனபி ப⁴யேனபி தோ³ஸேனபி முஸா ப⁴ணந்தி. ஜாயிஹிதீதி, ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் வசனங் ஸுத்வா மய்ஹம்பி பஸாதோ³ ஸோமனஸ்ஸங் ஜாயிஸ்ஸதி. வாணிஜ்ஜந்தி வாணிஜ்ஜகம்மங் கரிஸ்ஸாமீதி க³ச்ச²ந்தோ. பதே² அத்³த³ஸாஸிம்ஹீதி பஞ்சன்னங் ஸகடஸதானங் புரதோ ஸுக²யானகே நிஸீதி³த்வா க³ச்ச²ந்தோ மஹாமக்³கே³ ஜனபத³மனுஸ்ஸே அத்³த³ஸங். பவட்³ட⁴காயந்தி வட்³டி⁴தகாயங். ஆதா³யாதி அட்ட²ஹி காஜேஹி க³ஹெத்வா. அவசம்ஹீதி அபா⁴ஸிங். பீ⁴மகாயோதி ப⁴யஜனககாயோ. போ⁴ஜபுத்தாதி லுத்³த³புத்தகே பியஸமுதா³சாரேனாலபதி. விதே³ஹபுத்தாதி விதே³ஹரட்ட²வாஸிதாய ஆளாரங் ஆலபிங்ஸு. விகோபயித்வாதி சி²ந்தி³த்வா. மயஞ்ஹி வோ ஸத்தவோதி மயங் பன நாகா³னங் வேரினோ நாம. போ⁴ஜனத்தா²தி போ⁴ஜனத்தா²ய. மித்தஞ்ச நோ ஹோஹீதி த்வங் அம்ஹாகங் மித்தோ ஹோஹி, கதகு³ணங் ஜான.
Tattha vimānanti saṅkhapālanāgarañño anekasatanāṭakasampattisampannaṃ kañcanamaṇivimānaṃ. Puññānanti tena katapuññānaṃ mahantaṃ vipākaṃ disvā kammañca phalañca paralokañca saddahitvā pavattāya saddhāya ahaṃ pabbajito. Na kāmakāmāti na vatthukāmenapi bhayenapi dosenapi musā bhaṇanti. Jāyihitīti, bhante, tumhākaṃ vacanaṃ sutvā mayhampi pasādo somanassaṃ jāyissati. Vāṇijjanti vāṇijjakammaṃ karissāmīti gacchanto. Pathe addasāsimhīti pañcannaṃ sakaṭasatānaṃ purato sukhayānake nisīditvā gacchanto mahāmagge janapadamanusse addasaṃ. Pavaḍḍhakāyanti vaḍḍhitakāyaṃ. Ādāyāti aṭṭhahi kājehi gahetvā. Avacamhīti abhāsiṃ. Bhīmakāyoti bhayajanakakāyo. Bhojaputtāti luddaputtake piyasamudācārenālapati. Videhaputtāti videharaṭṭhavāsitāya āḷāraṃ ālapiṃsu. Vikopayitvāti chinditvā. Mayañhi vo sattavoti mayaṃ pana nāgānaṃ verino nāma. Bhojanatthāti bhojanatthāya. Mittañca no hohīti tvaṃ amhākaṃ mitto hohi, kataguṇaṃ jāna.
ததா³ஸ்ஸு தேதி, மஹாராஜ, தேஹி போ⁴ஜபுத்தேஹி ஏவங் வுத்தே அஹங் தேஸங் ஸோளஸ வாஹகோ³ணே நிவாஸனபாருபனானி பஸதங் பஸதங் ஸுவண்ணமாஸகே ப⁴ரியானஞ்ச நேஸங் வத்தா²லங்காரங் அதா³ஸிங், அத² தே ஸங்க²பாலனாக³ராஜானங் பூ⁴மியங் நிபஜ்ஜாபெத்வா அத்தனோ கக்க²ளதாய ஸகண்டககாளவெத்தலதாய கோடியங் க³ஹெத்வா ஆகட்³டி⁴துங் ஆரபி⁴ங்ஸு. அதா²ஹங் நாக³ராஜானங் கிலமந்தங் தி³ஸ்வா அகிலமெந்தோவ அஸினா தா லதா சி²ந்தி³த்வா தா³ரகானங் கண்ணவேத⁴தோ வட்டினீஹரணனியாமேன அது³க்கா²பெந்தோ ஸணிகங் நீஹரிங், தஸ்மிங் காலே தே போ⁴ஜபுத்தா யங் ப³ந்த⁴னங் அஸ்ஸ நத்து²தோ பவேஸெத்வா பாஸே படிமோக்கங், தஸ்மா ப³ந்த⁴னா தங் உரக³ங் மோசயிங்ஸு. தஸ்ஸ நாஸதோ ஸஹ பாஸேன தங் ரஜ்ஜுகங் நீஹரிங்ஸூதி தீ³பேதி. இதி தே உரக³ங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா தோ²கங் க³ந்த்வா ‘‘அயங் உரகோ³ து³ப்³ப³லோ, மதகாலே நங் க³ஹெத்வா க³மிஸ்ஸாமா’’தி நிலீயிங்ஸு.
Tadāssu teti, mahārāja, tehi bhojaputtehi evaṃ vutte ahaṃ tesaṃ soḷasa vāhagoṇe nivāsanapārupanāni pasataṃ pasataṃ suvaṇṇamāsake bhariyānañca nesaṃ vatthālaṅkāraṃ adāsiṃ, atha te saṅkhapālanāgarājānaṃ bhūmiyaṃ nipajjāpetvā attano kakkhaḷatāya sakaṇṭakakāḷavettalatāya koṭiyaṃ gahetvā ākaḍḍhituṃ ārabhiṃsu. Athāhaṃ nāgarājānaṃ kilamantaṃ disvā akilamentova asinā tā latā chinditvā dārakānaṃ kaṇṇavedhato vaṭṭinīharaṇaniyāmena adukkhāpento saṇikaṃ nīhariṃ, tasmiṃ kāle te bhojaputtā yaṃ bandhanaṃ assa natthuto pavesetvā pāse paṭimokkaṃ, tasmā bandhanā taṃ uragaṃ mocayiṃsu. Tassa nāsato saha pāsena taṃ rajjukaṃ nīhariṃsūti dīpeti. Iti te uragaṃ vissajjetvā thokaṃ gantvā ‘‘ayaṃ urago dubbalo, matakāle naṃ gahetvā gamissāmā’’ti nilīyiṃsu.
புண்ணேஹீதி ஸோபி முஹுத்தங் பாசீனாபி⁴முகோ² க³ந்த்வா அஸ்ஸுபுண்ணேஹி நெத்தேஹி மங் பலோகயி. ததா³ஸ்ஸஹந்தி ததா³ அஸ்ஸ அஹங். க³ச்சே²வாதி ஏவங் தங் அவசந்தி வத³தி. ரஹத³ந்தி கண்ணவெண்ணத³ஹங். ஸமோததந்தி உப⁴யதீரேஸு ஜம்பு³ருக்க²வேதஸருக்கே²ஹி ஓததங் விததங். நித்திண்ணப⁴யோ பதீதோதி ஸோ கிர தங் த³ஹங் பவிஸந்தோ ஆளாரஸ்ஸ நிபச்சகாரங் த³ஸ்ஸெத்வா யாவ நங்கு³ட்டா² ஓதரி, உத³கே பவிட்ட²ட்டா²னமேவஸ்ஸ நிப்³ப⁴யங் அஹோஸி, தஸ்மா நித்திண்ணப⁴யோ பதீதோ ஹட்ட²துட்டோ² பாவெக்கீ²தி. பவிஸ்ஸாதி பவிஸித்வா. தி³ப்³பே³ன மேதி நாக³ப⁴வனே பமாத³ங் அனாபஜ்ஜித்வா மயி கண்ணவெண்ணதீரங் அனதிக்கந்தேயேவ தி³ப்³பே³ன பரிவாரேன மம புரதோ பாதுரஹோஸி. உபட்ட²ஹீதி உபாக³மி. அப்³ப⁴ந்தரோதி ஹத³யமங்ஸஸதி³ஸோ. த்வங் மம ப³ஹுபகாரோ, ஸக்காரங் தே கரிஸ்ஸாமி. பஸ்ஸ மே நிவேஸனானீதி மம நாக³ப⁴வனங் பஸ்ஸ. மஸக்கஸாரங் வியாதி மஸக்கஸாரோ வுச்சதி ஓஸக்கனபரிஸக்கனாபா⁴வேன க⁴னஸாரதாய ச ஸினேருபப்³ப³தராஜா. அயங் தத்த² மாபிதங் தாவதிங்ஸப⁴வனங் ஸந்தா⁴யேவமாஹ.
Puṇṇehīti sopi muhuttaṃ pācīnābhimukho gantvā assupuṇṇehi nettehi maṃ palokayi. Tadāssahanti tadā assa ahaṃ. Gacchevāti evaṃ taṃ avacanti vadati. Rahadanti kaṇṇaveṇṇadahaṃ. Samotatanti ubhayatīresu jamburukkhavetasarukkhehi otataṃ vitataṃ. Nittiṇṇabhayo patītoti so kira taṃ dahaṃ pavisanto āḷārassa nipaccakāraṃ dassetvā yāva naṅguṭṭhā otari, udake paviṭṭhaṭṭhānamevassa nibbhayaṃ ahosi, tasmā nittiṇṇabhayo patīto haṭṭhatuṭṭho pāvekkhīti. Pavissāti pavisitvā. Dibbena meti nāgabhavane pamādaṃ anāpajjitvā mayi kaṇṇaveṇṇatīraṃ anatikkanteyeva dibbena parivārena mama purato pāturahosi. Upaṭṭhahīti upāgami. Abbhantaroti hadayamaṃsasadiso. Tvaṃ mama bahupakāro, sakkāraṃ te karissāmi. Passa me nivesanānīti mama nāgabhavanaṃ passa. Masakkasāraṃ viyāti masakkasāro vuccati osakkanaparisakkanābhāvena ghanasāratāya ca sinerupabbatarājā. Ayaṃ tattha māpitaṃ tāvatiṃsabhavanaṃ sandhāyevamāha.
மஹாராஜ! ஏவங் வத்வா ஸோ நாக³ராஜா உத்தரி அத்தனோ நாக³ப⁴வனங் வண்ணெந்தோ கா³தா²த்³வயமாஹ –
Mahārāja! Evaṃ vatvā so nāgarājā uttari attano nāgabhavanaṃ vaṇṇento gāthādvayamāha –
158.
158.
‘‘தங் பூ⁴மிபா⁴கே³ஹி உபேதரூபங், அஸக்க²ரா சேவ முதூ³ ஸுபா⁴ ச;
‘‘Taṃ bhūmibhāgehi upetarūpaṃ, asakkharā ceva mudū subhā ca;
நீசத்திணா அப்பரஜா ச பூ⁴மி, பாஸாதி³கா யத்த² ஜஹந்தி ஸோகங்.
Nīcattiṇā apparajā ca bhūmi, pāsādikā yattha jahanti sokaṃ.
159.
159.
‘‘அனாவகுலா வேளுரியூபனீலா, சதுத்³தி³ஸங் அம்ப³வனங் ஸுரம்மங்;
‘‘Anāvakulā veḷuriyūpanīlā, catuddisaṃ ambavanaṃ surammaṃ;
பக்கா ச பேஸீ ச ப²லா ஸுபு²ல்லா, நிச்சோதுகா தா⁴ரயந்தீ ப²லானீ’’தி.
Pakkā ca pesī ca phalā suphullā, niccotukā dhārayantī phalānī’’ti.
தத்த² அஸக்க²ராதி யா தத்த² பூ⁴மி பாஸாணஸக்க²ரரஹிதா முது³ ஸுபா⁴ கஞ்சனரஜதமணிமயா ஸத்தரதனவாலுகாகிண்ணா. நீசத்திணாதி இந்த³கோ³பகபிட்டி²ஸதி³ஸவண்ணேஹி நீசதிணேஹி ஸமன்னாக³தா. அப்பரஜாதி பங்ஸுரஹிதா. யத்த² ஜஹந்தி ஸோகந்தி யத்த² பவிட்ட²மத்தாவ நிஸ்ஸோகா ஹொந்தி. அனாவகுலாதி ந அவகுலா அகா²ணுமா உபரி உக்குலவிகுலபா⁴வரஹிதா வா ஸமஸண்டி²தா. வேளுரியூபனீலாதி வேளுரியேன உபனீலா, தஸ்மிங் நாக³ப⁴வனே வேளுரியமயா பஸன்னஸலிலா நீலோபா⁴ஸா அனேகவண்ணகமலுப்பலஸஞ்ச²ன்னா பொக்க²ரணீதி அத்தோ². சதுத்³தி³ஸந்தி தஸ்ஸா பொக்க²ரணியா சதூஸு தி³ஸாஸு. பக்கா சாதி தஸ்மிங் அம்ப³வனே அம்ப³ருக்கா² பக்கப²லா ச அட்³ட⁴பக்கப²லா ச தருணப²லா ச பு²ல்லிதாயேவாதி அத்தோ². நிச்சோதுகாதி ச²ன்னம்பி உதூனங் அனுரூபேஹி புப்ப²ப²லேஹி ஸமன்னாக³தாதி.
Tattha asakkharāti yā tattha bhūmi pāsāṇasakkhararahitā mudu subhā kañcanarajatamaṇimayā sattaratanavālukākiṇṇā. Nīcattiṇāti indagopakapiṭṭhisadisavaṇṇehi nīcatiṇehi samannāgatā. Apparajāti paṃsurahitā. Yattha jahanti sokanti yattha paviṭṭhamattāva nissokā honti. Anāvakulāti na avakulā akhāṇumā upari ukkulavikulabhāvarahitā vā samasaṇṭhitā. Veḷuriyūpanīlāti veḷuriyena upanīlā, tasmiṃ nāgabhavane veḷuriyamayā pasannasalilā nīlobhāsā anekavaṇṇakamaluppalasañchannā pokkharaṇīti attho. Catuddisanti tassā pokkharaṇiyā catūsu disāsu. Pakkā cāti tasmiṃ ambavane ambarukkhā pakkaphalā ca aḍḍhapakkaphalā ca taruṇaphalā ca phullitāyevāti attho. Niccotukāti channampi utūnaṃ anurūpehi pupphaphalehi samannāgatāti.
160.
160.
தேஸங் வனானங் நரதே³வ மஜ்ஜே², நிவேஸனங் ப⁴ஸ்ஸரஸன்னிகாஸங்;
Tesaṃ vanānaṃ naradeva majjhe, nivesanaṃ bhassarasannikāsaṃ;
ரஜதக்³க³ளங் ஸோவண்ணமயங் உளாரங், ஓபா⁴ஸதீ விஜ்ஜுரிவந்தலிக்கே².
Rajataggaḷaṃ sovaṇṇamayaṃ uḷāraṃ, obhāsatī vijjurivantalikkhe.
161.
161.
‘‘மணீமயா ஸொண்ணமயா உளாரா, அனேகசித்தா ஸததங் ஸுனிம்மிதா;
‘‘Maṇīmayā soṇṇamayā uḷārā, anekacittā satataṃ sunimmitā;
பரிபூரா கஞ்ஞாஹி அலங்கதாஹி, ஸுவண்ணகாயூரத⁴ராஹி ராஜ.
Paripūrā kaññāhi alaṅkatāhi, suvaṇṇakāyūradharāhi rāja.
162.
162.
‘‘ஸோ ஸங்க²பாலோ தரமானரூபோ, பாஸாத³மாருய்ஹ அனோமவண்ணோ;
‘‘So saṅkhapālo taramānarūpo, pāsādamāruyha anomavaṇṇo;
ஸஹஸ்ஸத²ம்ப⁴ங் அதுலானுபா⁴வங், யத்த²ஸ்ஸ ப⁴ரியா மஹேஸீ அஹோஸி.
Sahassathambhaṃ atulānubhāvaṃ, yatthassa bhariyā mahesī ahosi.
163.
163.
‘‘ஏகா ச நாரீ தரமானரூபா, ஆதா³ய வேளுரியமயங் மஹக்³க⁴ங்;
‘‘Ekā ca nārī taramānarūpā, ādāya veḷuriyamayaṃ mahagghaṃ;
ஸுப⁴ங் மணிங் ஜாதிமந்தூபபன்னங், அசோதி³தா ஆஸனமப்³பி⁴ஹாஸி.
Subhaṃ maṇiṃ jātimantūpapannaṃ, acoditā āsanamabbhihāsi.
164.
164.
‘‘ததோ மங் உரகோ³ ஹத்தே² க³ஹெத்வா, நிஸீத³யீ பாமுக²ஆஸனஸ்மிங்;
‘‘Tato maṃ urago hatthe gahetvā, nisīdayī pāmukhaāsanasmiṃ;
இத³மாஸனங் அத்ர ப⁴வங் நிஸீத³து, ப⁴வஞ்ஹி மே அஞ்ஞதரோ க³ரூனங்.
Idamāsanaṃ atra bhavaṃ nisīdatu, bhavañhi me aññataro garūnaṃ.
165.
165.
‘‘அஞ்ஞா ச நாரீ தரமானரூபா, ஆதா³ய வாரிங் உபஸங்கமித்வா;
‘‘Aññā ca nārī taramānarūpā, ādāya vāriṃ upasaṅkamitvā;
பாதா³னி பக்கா²லயீ மே ஜனிந்த³, ப⁴ரியாவ ப⁴த்தூ பதினோ பியஸ்ஸ.
Pādāni pakkhālayī me janinda, bhariyāva bhattū patino piyassa.
166.
166.
‘‘அபரா ச நாரீ தரமானரூபா, பக்³க³ய்ஹ ஸோவண்ணமயாய பாதியா;
‘‘Aparā ca nārī taramānarūpā, paggayha sovaṇṇamayāya pātiyā;
அனேகஸூபங் விவித⁴ங் வியஞ்ஜனங், உபனாமயீ ப⁴த்த மனுஞ்ஞரூபங்.
Anekasūpaṃ vividhaṃ viyañjanaṃ, upanāmayī bhatta manuññarūpaṃ.
167.
167.
‘‘துரியேஹி மங் பா⁴ரத பு⁴த்தவந்தங், உபட்ட²ஹுங் ப⁴த்து மனோ விதி³த்வா;
‘‘Turiyehi maṃ bhārata bhuttavantaṃ, upaṭṭhahuṃ bhattu mano viditvā;
ததுத்தரிங் மங் நிபதீ மஹந்தங், தி³ப்³பே³ஹி காமேஹி அனப்பகேஹீ’’தி.
Tatuttariṃ maṃ nipatī mahantaṃ, dibbehi kāmehi anappakehī’’ti.
தத்த² நிவேஸனந்தி பாஸாதோ³. ப⁴ஸ்ஸரஸன்னிகாஸந்தி பப⁴ஸ்ஸரத³ஸ்ஸனங். ரஜதக்³க³ளந்தி ரஜதத்³வாரகவாடங். மணீமயாதி ஏவரூபா தத்த² கூடாகா³ரா ச க³ப்³பா⁴ ச. பரிபூராதி ஸம்புண்ணா. ஸோ ஸங்க²பாலோதி, மஹாராஜ, அஹங் ஏவங் தஸ்மிங் நாக³ப⁴வனங் வண்ணெந்தே தங் த³ட்டு²காமோ அஹோஸிங், அத² மங் தத்த² நெத்வா ஸோ ஸங்க²பாலோ ஹத்தே² க³ஹெத்வா தரமானோ வேளுரியத²ம்பே⁴ஹி ஸஹஸ்ஸத²ம்ப⁴ங் பாஸாத³ங் ஆருய்ஹ யஸ்மிங் டா²னே அஸ்ஸ மஹேஸீ அஹோஸி, தங் டா²னங் நேதீதி தீ³பேதி. ஏகா சாதி மயி பாஸாத³ங் அபி⁴ருள்ஹே ஏகா இத்தீ² அஞ்ஞேஹி மணீஹி ஜாதிமஹந்தேஹி உபேதங் ஸுப⁴ங் வேளுரியாஸனங் தேன நாக³ராஜேன அவுத்தாவ. அப்³பி⁴ஹாஸீதி அபி⁴ஹரி, அத்த²ரீதி வுத்தங் ஹோதி.
Tattha nivesananti pāsādo. Bhassarasannikāsanti pabhassaradassanaṃ. Rajataggaḷanti rajatadvārakavāṭaṃ. Maṇīmayāti evarūpā tattha kūṭāgārā ca gabbhā ca. Paripūrāti sampuṇṇā. So saṅkhapāloti, mahārāja, ahaṃ evaṃ tasmiṃ nāgabhavanaṃ vaṇṇente taṃ daṭṭhukāmo ahosiṃ, atha maṃ tattha netvā so saṅkhapālo hatthe gahetvā taramāno veḷuriyathambhehi sahassathambhaṃ pāsādaṃ āruyha yasmiṃ ṭhāne assa mahesī ahosi, taṃ ṭhānaṃ netīti dīpeti. Ekā cāti mayi pāsādaṃ abhiruḷhe ekā itthī aññehi maṇīhi jātimahantehi upetaṃ subhaṃ veḷuriyāsanaṃ tena nāgarājena avuttāva. Abbhihāsīti abhihari, attharīti vuttaṃ hoti.
பாமுக²ஆஸனஸ்மிந்தி பமுகா²ஸனஸ்மிங், உத்தமாஸனே நிஸீதா³பேஸீதி அத்தோ². க³ரூனந்தி மாதாபிதூனங் மே த்வங் அஞ்ஞதரோதி ஏவங் வத்வா நிஸீதா³பேஸி. விவித⁴ங் வியஞ்ஜனந்தி விவித⁴ங் ப்³யஞ்ஜனங். ப⁴த்த மனுஞ்ஞரூபந்தி ப⁴த்தங் மனுஞ்ஞரூபங். பா⁴ரதாதி ராஜானங் ஆலபதி. பு⁴த்தவந்தந்தி பு⁴த்தாவிங் கதப⁴த்தகிச்சங். உபட்ட²ஹுந்தி அனேகஸதேஹி துரியேஹி க³ந்த⁴ப்³ப³ங் குருமானா உபட்ட²ஹிங்ஸு. ப⁴த்து மனோ விதி³த்வாதி அத்தனோ பதினோ சித்தங் ஜானித்வா. ததுத்தரிந்தி ததோ க³ந்த⁴ப்³ப³கரணதோ உத்தரிங். மங் நிபதீதி ஸோ நாக³ராஜா மங் உபஸங்கமி. மஹந்தங் தி³ப்³பே³ஹீதி மஹந்தேஹி உளாரேஹி தி³ப்³பே³ஹி காமேஹி தேஹி ச அனப்பகேஹி.
Pāmukhaāsanasminti pamukhāsanasmiṃ, uttamāsane nisīdāpesīti attho. Garūnanti mātāpitūnaṃ me tvaṃ aññataroti evaṃ vatvā nisīdāpesi. Vividhaṃ viyañjananti vividhaṃ byañjanaṃ. Bhatta manuññarūpanti bhattaṃ manuññarūpaṃ. Bhāratāti rājānaṃ ālapati. Bhuttavantanti bhuttāviṃ katabhattakiccaṃ. Upaṭṭhahunti anekasatehi turiyehi gandhabbaṃ kurumānā upaṭṭhahiṃsu. Bhattu mano viditvāti attano patino cittaṃ jānitvā. Tatuttarinti tato gandhabbakaraṇato uttariṃ. Maṃ nipatīti so nāgarājā maṃ upasaṅkami. Mahantaṃ dibbehīti mahantehi uḷārehi dibbehi kāmehi tehi ca anappakehi.
ஏவங் உபஸங்கமித்வா ச பன கா³த²மாஹ –
Evaṃ upasaṅkamitvā ca pana gāthamāha –
168.
168.
‘‘ப⁴ரியா மமேதா திஸதா அளார, ஸப்³ப³த்தமஜ்ஜா² பது³முத்தராபா⁴;
‘‘Bhariyā mametā tisatā aḷāra, sabbattamajjhā padumuttarābhā;
அளார ஏதாஸ்ஸு தே காமகாரா, த³தா³மி தே தா பரிசாரயஸ்ஸூ’’தி.
Aḷāra etāssu te kāmakārā, dadāmi te tā paricārayassū’’ti.
தத்த² ஸப்³ப³த்தமஜ்ஜா²தி ஸப்³பா³ அத்தமஜ்ஜா², பாணினா க³ஹிதப்பமாணமஜ்ஜா²தி அத்தோ². அட்ட²கதா²யங் பன ‘‘ஸுமஜ்ஜா²’’தி பாடோ². பது³முத்தராபா⁴தி பது³மவண்ணஉத்தராபா⁴, பது³மவண்ணஉத்தரச்ச²வியோதி அத்தோ². பரிசாரயஸ்ஸூதி தா அத்தனோ பாத³பரிசாரிகா கரோஹீதி வத்வா தீஹி இத்தி²ஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் மஹாஸம்பத்திங் மய்ஹங் அதா³ஸி.
Tattha sabbattamajjhāti sabbā attamajjhā, pāṇinā gahitappamāṇamajjhāti attho. Aṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘sumajjhā’’ti pāṭho. Padumuttarābhāti padumavaṇṇauttarābhā, padumavaṇṇauttaracchaviyoti attho. Paricārayassūti tā attano pādaparicārikā karohīti vatvā tīhi itthisatehi saddhiṃ mahāsampattiṃ mayhaṃ adāsi.
ஸோ ஆஹ –
So āha –
169.
169.
‘‘ஸங்வச்ச²ரங் தி³ப்³ப³ரஸானுபு⁴த்வா, ததா³ஸ்ஸுஹங் உத்தரிமஜ்ஜ²பா⁴ஸிங்;
‘‘Saṃvaccharaṃ dibbarasānubhutvā, tadāssuhaṃ uttarimajjhabhāsiṃ;
நாக³ஸ்ஸித³ங் கிந்தி கத²ஞ்ச லத்³த⁴ங், கத²ஜ்ஜ²க³மாஸி விமானஸெட்ட²ங்.
Nāgassidaṃ kinti kathañca laddhaṃ, kathajjhagamāsi vimānaseṭṭhaṃ.
170.
170.
‘‘அதி⁴ச்சலத்³த⁴ங் பரிணாமஜங் தே, ஸயங்கதங் உதா³ஹு தே³வேஹி தி³ன்னங்;
‘‘Adhiccaladdhaṃ pariṇāmajaṃ te, sayaṃkataṃ udāhu devehi dinnaṃ;
புச்சா²மி தங் நாக³ராஜேதமத்த²ங், கத²ஜ்ஜ²க³மாஸி விமானஸெட்ட²’’ந்தி.
Pucchāmi taṃ nāgarājetamatthaṃ, kathajjhagamāsi vimānaseṭṭha’’nti.
தத்த² தி³ப்³ப³ரஸானுபு⁴த்வாதி தி³ப்³பே³ காமகு³ணரஸே அனுப⁴வித்வா. ததா³ஸ்ஸுஹந்தி ததா³ அஸ்ஸு அஹங். நாக³ஸ்ஸித³ந்தி ப⁴த்³ரமுக²ஸ்ஸ ஸங்க²பாலனாக³ராஜஸ்ஸ இத³ங் ஸம்பத்திஜாதங் கிந்தி கிங் நாம கம்மங் கத்வா கத²ஞ்ச கத்வா லத்³த⁴ங், கத²மேதங் விமானஸெட்ட²ங் த்வங் அஜ்ஜ²க³மாஸி, இதி நங் அஹங் புச்சி²ங். அதி⁴ச்சலத்³த⁴ந்தி அஹேதுனா லத்³த⁴ங். பரிணாமஜங் தேதி கேனசி தவ அத்தா²ய பரிணாமிதத்தா பரிணாமதோ ஜாதங். ஸயங்கதந்தி காரகே பக்கோஸாபெத்வா ரதனானி த³த்வா காரிதந்தி.
Tattha dibbarasānubhutvāti dibbe kāmaguṇarase anubhavitvā. Tadāssuhanti tadā assu ahaṃ. Nāgassidanti bhadramukhassa saṅkhapālanāgarājassa idaṃ sampattijātaṃ kinti kiṃ nāma kammaṃ katvā kathañca katvā laddhaṃ, kathametaṃ vimānaseṭṭhaṃ tvaṃ ajjhagamāsi, iti naṃ ahaṃ pucchiṃ. Adhiccaladdhanti ahetunā laddhaṃ. Pariṇāmajaṃ teti kenaci tava atthāya pariṇāmitattā pariṇāmato jātaṃ. Sayaṃkatanti kārake pakkosāpetvā ratanāni datvā kāritanti.
ததோ பரா த்³வின்னம்பி வசனப்படிவசனகா³தா²வ –
Tato parā dvinnampi vacanappaṭivacanagāthāva –
171.
171.
‘‘நாதி⁴ச்சலத்³த⁴ங் ந பரிணாமஜங் மே, ந ஸயங்கதங் நாபி தே³வேஹி தி³ன்னங்;
‘‘Nādhiccaladdhaṃ na pariṇāmajaṃ me, na sayaṃkataṃ nāpi devehi dinnaṃ;
ஸகேஹி கம்மேஹி அபாபகேஹி, புஞ்ஞேஹி மே லத்³த⁴மித³ங் விமானங்.
Sakehi kammehi apāpakehi, puññehi me laddhamidaṃ vimānaṃ.
172.
172.
‘‘கிங் தே வதங் கிங் பன ப்³ரஹ்மசரியங், கிஸ்ஸ ஸுசிண்ணஸ்ஸ அயங் விபாகோ;
‘‘Kiṃ te vataṃ kiṃ pana brahmacariyaṃ, kissa suciṇṇassa ayaṃ vipāko;
அக்கா²ஹி மே நாக³ராஜேதமத்த²ங், கத²ங் நு தே லத்³த⁴மித³ங் விமானங்.
Akkhāhi me nāgarājetamatthaṃ, kathaṃ nu te laddhamidaṃ vimānaṃ.
173.
173.
‘‘ராஜா அஹோஸிங் மக³தா⁴னமிஸ்ஸரோ, து³ய்யோத⁴னோ நாம மஹானுபா⁴வோ;