Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā |
8. ஸன்னிதி⁴காரகஸிக்கா²பத³வண்ணனா
8. Sannidhikārakasikkhāpadavaṇṇanā
252. அட்ட²மஸிக்கா²பதே³ – பே³லட்ட²ஸீஸோ நாம ஜடிலஸஹஸ்ஸப்³ப⁴ந்தரோ மஹாதே²ரோ. அரஞ்ஞே விஹரதீதி ஜேதவனஸ்ஸ அவிதூ³ரே பதா⁴னக⁴ரே ஏகஸ்மிங் ஆவாஸே வஸதி. ஸுக்க²குரந்தி அஸூபப்³யஞ்ஜனங் ஓத³னங். ஸோ கிர அந்தோகா³மே பு⁴ஞ்ஜித்வா பச்சா² பிண்டா³ய சரித்வா தாதி³ஸங் ஓத³னங் ஆஹரதி, தஞ்ச கோ² அப்பிச்ச²தாய, ந பச்சயகி³த்³த⁴தாய. தே²ரோ கிர ஸத்தாஹங் நிரோத⁴ஸமாபத்தியா வீதினாமெத்வா ஸமாபத்திதோ வுட்டா²ய தங் பிண்ட³பாதங் உத³கேன தேமெத்வா பு⁴ஞ்ஜதி, ததோ புன ஸத்தாஹங் ஸமாபத்தியா நிஸீத³தி. ஏவங் த்³வேபி தீணிபி சத்தாரிபி ஸத்தாஹானி வீதினாமெத்வா கா³மங் பிண்டா³ய பவிஸதி. தேன வுத்தங் – ‘‘சிரேன கா³மங் பிண்டா³ய பவிஸதீ’’தி.
252. Aṭṭhamasikkhāpade – belaṭṭhasīso nāma jaṭilasahassabbhantaro mahāthero. Araññe viharatīti jetavanassa avidūre padhānaghare ekasmiṃ āvāse vasati. Sukkhakuranti asūpabyañjanaṃ odanaṃ. So kira antogāme bhuñjitvā pacchā piṇḍāya caritvā tādisaṃ odanaṃ āharati, tañca kho appicchatāya, na paccayagiddhatāya. Thero kira sattāhaṃ nirodhasamāpattiyā vītināmetvā samāpattito vuṭṭhāya taṃ piṇḍapātaṃ udakena temetvā bhuñjati, tato puna sattāhaṃ samāpattiyā nisīdati. Evaṃ dvepi tīṇipi cattāripi sattāhāni vītināmetvā gāmaṃ piṇḍāya pavisati. Tena vuttaṃ – ‘‘cirena gāmaṃ piṇḍāya pavisatī’’ti.
253. காரோ கரணங் கிரியாதி அத்த²தோ ஏகங், ஸன்னிதி⁴காரோ அஸ்ஸாதி ஸன்னிதி⁴காரங்; ஸன்னிதி⁴காரமேவ ஸன்னிதி⁴காரகங். படிக்³க³ஹெத்வா ஏகரத்தங் வீதினாமிதஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். தேனேவஸ்ஸ பத³பா⁴ஜனே வுத்தங் – ‘‘ஸன்னிதி⁴காரகங் நாம அஜ்ஜ படிக்³க³ஹிதங் அபரஜ்ஜூ’’தி.
253. Kāro karaṇaṃ kiriyāti atthato ekaṃ, sannidhikāro assāti sannidhikāraṃ; sannidhikārameva sannidhikārakaṃ. Paṭiggahetvā ekarattaṃ vītināmitassetaṃ adhivacanaṃ. Tenevassa padabhājane vuttaṃ – ‘‘sannidhikārakaṃ nāma ajja paṭiggahitaṃ aparajjū’’ti.
படிக்³க³ண்ஹாதி ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸாதி ஏவங் ஸன்னிதி⁴கதங் யங்கிஞ்சி யாவகாலிகங் வா யாமகாலிகங் வா அஜ்ஜோ²ஹரிதுகாமதாய க³ண்ஹந்தஸ்ஸ படிக்³க³ஹணே தாவ ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. அஜ்ஜோ²ஹரதோ பன ஏகமேகஸ்மிங் அஜ்ஜோ²ஹாரே பாசித்தியங். ஸசேபி பத்தோ து³த்³தோ⁴தோ ஹோதி, யங் அங்கு³லியா க⁴ங்ஸந்தஸ்ஸ லேகா² பஞ்ஞாயதி, க³ண்டி²கபத்தஸ்ஸ வா க³ண்டி²கந்தரே ஸ்னேஹோ பவிட்டோ² ஹோதி, ஸோ உண்ஹே ஓதாபெந்தஸ்ஸ பக்³க⁴ரதி, உண்ஹயாகு³யா வா க³ஹிதாய ஸந்தி³ஸ்ஸதி, தாதி³ஸே பத்தேபி புனதி³வஸே பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ பாசித்தியங். தஸ்மா பத்தங் தோ⁴வித்வா புன தத்த² அச்சோ²த³கங் வா ஆஸிஞ்சித்வா அங்கு³லியா வா க⁴ங்ஸித்வா நிஸ்னேஹபா⁴வோ ஜானிதப்³போ³. ஸசே ஹி உத³கே வா ஸ்னேஹபா⁴வோ பத்தே வா அங்கு³லிலேகா² பஞ்ஞாயதி, து³த்³தோ⁴தோ ஹோதி. தேலவண்ணபத்தே பன அங்கு³லிலேகா² பஞ்ஞாயதி, ஸா அப்³போ³ஹாரிகா. யங் பி⁴க்கூ² நிரபெக்கா² ஸாமணேரானங் பரிச்சஜந்தி, தஞ்சே ஸாமணேரா நித³ஹித்வா தெ³ந்தி, ஸப்³ப³ங் வட்டதி. ஸயங் படிக்³க³ஹெத்வா அபரிச்சத்தமேவ ஹி து³தியதி³வஸே ந வட்டதி. ததோ ஹி ஏகஸித்த²ம்பி அஜ்ஜோ²ஹரதோ பாசித்தியமேவ.
Paṭiggaṇhāti āpatti dukkaṭassāti evaṃ sannidhikataṃ yaṃkiñci yāvakālikaṃ vā yāmakālikaṃ vā ajjhoharitukāmatāya gaṇhantassa paṭiggahaṇe tāva āpatti dukkaṭassa. Ajjhoharato pana ekamekasmiṃ ajjhohāre pācittiyaṃ. Sacepi patto duddhoto hoti, yaṃ aṅguliyā ghaṃsantassa lekhā paññāyati, gaṇṭhikapattassa vā gaṇṭhikantare sneho paviṭṭho hoti, so uṇhe otāpentassa paggharati, uṇhayāguyā vā gahitāya sandissati, tādise pattepi punadivase bhuñjantassa pācittiyaṃ. Tasmā pattaṃ dhovitvā puna tattha acchodakaṃ vā āsiñcitvā aṅguliyā vā ghaṃsitvā nisnehabhāvo jānitabbo. Sace hi udake vā snehabhāvo patte vā aṅgulilekhā paññāyati, duddhoto hoti. Telavaṇṇapatte pana aṅgulilekhā paññāyati, sā abbohārikā. Yaṃ bhikkhū nirapekkhā sāmaṇerānaṃ pariccajanti, tañce sāmaṇerā nidahitvā denti, sabbaṃ vaṭṭati. Sayaṃ paṭiggahetvā apariccattameva hi dutiyadivase na vaṭṭati. Tato hi ekasitthampi ajjhoharato pācittiyameva.
அகப்பியமங்ஸேஸு மனுஸ்ஸமங்ஸே து²ல்லச்சயேன ஸத்³விங் பாசித்தியங், அவஸேஸேஸு து³க்கடேன ஸத்³தி⁴ங். யாமகாலிகங் ஸதி பச்சயே அஜ்ஜோ²ஹரதோ பாசித்தியங். ஆஹாரத்தா²ய அஜ்ஜோ²ஹரதோ து³க்கடேன ஸத்³தி⁴ங் பாசித்தியங். ஸசே பவாரிதோ ஹுத்வா அனதிரித்தகதங் அஜ்ஜோ²ஹரதி, பகதிஆமிஸே த்³வே பாசித்தியானி, மனுஸ்ஸமங்ஸே து²ல்லச்சயேன ஸத்³தி⁴ங் த்³வே, ஸேஸஅகப்பியமங்ஸே து³க்கடேன ஸத்³தி⁴ங், யாமகாலிகங் ஸதி பச்சயே ஸாமிஸேன முகே²ன அஜ்ஜோ²ஹரதோ த்³வே, நிராமிஸேன ஏகமேவ. ஆஹாரத்தா²ய அஜ்ஜோ²ஹரதோ விகப்பத்³வயேபி து³க்கடங் வட்³ட⁴தி. ஸசே விகாலே அஜ்ஜோ²ஹரதி, பகதிபோ⁴ஜனே ஸன்னிதி⁴பச்சயா ச விகாலபோ⁴ஜனபச்சயா ச த்³வே பாசித்தியானி, அகப்பியமங்ஸேஸு து²ல்லச்சயஞ்ச து³க்கடஞ்ச வட்³ட⁴தி. யாமகாலிகேஸு விகாலபச்சயா அனாபத்தி, அனதிரித்தபச்சயா பன விகாலே ஸப்³ப³விகப்பேஸு அனாபத்தி.
Akappiyamaṃsesu manussamaṃse thullaccayena sadviṃ pācittiyaṃ, avasesesu dukkaṭena saddhiṃ. Yāmakālikaṃ sati paccaye ajjhoharato pācittiyaṃ. Āhāratthāya ajjhoharato dukkaṭena saddhiṃ pācittiyaṃ. Sace pavārito hutvā anatirittakataṃ ajjhoharati, pakatiāmise dve pācittiyāni, manussamaṃse thullaccayena saddhiṃ dve, sesaakappiyamaṃse dukkaṭena saddhiṃ, yāmakālikaṃ sati paccaye sāmisena mukhena ajjhoharato dve, nirāmisena ekameva. Āhāratthāya ajjhoharato vikappadvayepi dukkaṭaṃ vaḍḍhati. Sace vikāle ajjhoharati, pakatibhojane sannidhipaccayā ca vikālabhojanapaccayā ca dve pācittiyāni, akappiyamaṃsesu thullaccayañca dukkaṭañca vaḍḍhati. Yāmakālikesu vikālapaccayā anāpatti, anatirittapaccayā pana vikāle sabbavikappesu anāpatti.
255. ஸத்தாஹகாலிகங் யாவஜீவிகங் ஆஹாரத்தா²யாதி ஆஹாரத்தா²ய படிக்³க³ண்ஹதோ படிக்³க³ஹணபச்சயா தாவ து³க்கடங், அஜ்ஜோ²ஹரதோ பன ஸசே நிராமிஸங் ஹோதி, அஜ்ஜோ²ஹாரே அஜ்ஜோ²ஹாரே து³க்கடங். அத² ஆமிஸஸங்ஸட்ட²ங் படிக்³க³ஹெத்வா ட²பிதங் ஹோதி, யதா²வத்து²கங் பாசித்தியமேவ.
255.Sattāhakālikaṃ yāvajīvikaṃ āhāratthāyāti āhāratthāya paṭiggaṇhato paṭiggahaṇapaccayā tāva dukkaṭaṃ, ajjhoharato pana sace nirāmisaṃ hoti, ajjhohāre ajjhohāre dukkaṭaṃ. Atha āmisasaṃsaṭṭhaṃ paṭiggahetvā ṭhapitaṃ hoti, yathāvatthukaṃ pācittiyameva.
256. அனாபத்தி யாவகாலிகந்திஆதி³ம்ஹி விகாலபோ⁴ஜனஸிக்கா²பதே³ நித்³தி³ட்ட²ங் கா²த³னீயபோ⁴ஜனீயங் யாவ மஜ்ஜ²ந்திகஸங்கா²தோ காலோ, தாவ பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³தோ யாவகாலிகங். ஸத்³தி⁴ங் அனுலோமபானேஹி அட்ட²வித⁴ங் பானங் யாவ ரத்தியா பச்சி²மயாமஸங்கா²தோ யாமோ, தாவ பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³தோ யாமோ காலோ அஸ்ஸாதி யாமகாலிகங். ஸப்பிஆதி³ பஞ்சவித⁴ங் பே⁴ஸஜ்ஜங் ஸத்தாஹங் நிதே⁴தப்³ப³தோ ஸத்தாஹோ காலோ அஸ்ஸாதி ஸத்தாஹகாலிகங். ட²பெத்வா உத³கங் அவஸேஸங் ஸப்³ப³ம்பி யாவஜீவங் பரிஹரித்வா ஸதி பச்சயே பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³தோ யாவஜீவகந்தி வுச்சதி .
256.Anāpatti yāvakālikantiādimhi vikālabhojanasikkhāpade niddiṭṭhaṃ khādanīyabhojanīyaṃ yāva majjhantikasaṅkhāto kālo, tāva bhuñjitabbato yāvakālikaṃ. Saddhiṃ anulomapānehi aṭṭhavidhaṃ pānaṃ yāva rattiyā pacchimayāmasaṅkhāto yāmo, tāva paribhuñjitabbato yāmo kālo assāti yāmakālikaṃ. Sappiādi pañcavidhaṃ bhesajjaṃ sattāhaṃ nidhetabbato sattāho kālo assāti sattāhakālikaṃ. Ṭhapetvā udakaṃ avasesaṃ sabbampi yāvajīvaṃ pariharitvā sati paccaye paribhuñjitabbato yāvajīvakanti vuccati .
தத்த² அருணோத³யேவ படிக்³க³ஹிதங் யாவகாலிகங் ஸதக்க²த்தும்பி நித³ஹித்வா யாவகாலோ நாதிக்கமதி தாவ, யாமகாலிகங் ஏகங் அஹோரத்தங், ஸத்தாஹகாலிகங் ஸத்தரத்தங், இதரங் ஸதி பச்சயே, யாவஜீவம்பி பரிபு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ அனாபத்தி. ஸேஸமெத்த² உத்தானமேவ. அட்ட²கதா²ஸு பன இமஸ்மிங் டா²னே பானகதா² கப்பியானுலோமகதா² ‘‘கப்பதி நு கோ² யாவகாலிகேன யாமகாலிக’’ந்திஆதி³கதா² ச கப்பியபூ⁴மிகதா² ச வித்தா²ரிதா, தங் மயங் ஆக³தட்டா²னேயேவ கத²யிஸ்ஸாம.
Tattha aruṇodayeva paṭiggahitaṃ yāvakālikaṃ satakkhattumpi nidahitvā yāvakālo nātikkamati tāva, yāmakālikaṃ ekaṃ ahorattaṃ, sattāhakālikaṃ sattarattaṃ, itaraṃ sati paccaye, yāvajīvampi paribhuñjantassa anāpatti. Sesamettha uttānameva. Aṭṭhakathāsu pana imasmiṃ ṭhāne pānakathā kappiyānulomakathā ‘‘kappati nu kho yāvakālikena yāmakālika’’ntiādikathā ca kappiyabhūmikathā ca vitthāritā, taṃ mayaṃ āgataṭṭhāneyeva kathayissāma.
ஏளகலோமஸமுட்டா²னங் – காயதோ ச காயசித்ததோ ச ஸமுட்டா²தி, கிரியங், நோஸஞ்ஞாவிமொக்க²ங், அசித்தகங், பண்ணத்திவஜ்ஜங், காயகம்மங், திசித்தங், திவேத³னந்தி.
Eḷakalomasamuṭṭhānaṃ – kāyato ca kāyacittato ca samuṭṭhāti, kiriyaṃ, nosaññāvimokkhaṃ, acittakaṃ, paṇṇattivajjaṃ, kāyakammaṃ, ticittaṃ, tivedananti.
ஸன்னிதி⁴காரகஸிக்கா²பத³ங் அட்ட²மங்.
Sannidhikārakasikkhāpadaṃ aṭṭhamaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 4. போ⁴ஜனவக்³கோ³ • 4. Bhojanavaggo
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 8. ஸன்னிதி⁴காரகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Sannidhikārakasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 8. ஸன்னிதி⁴காரகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Sannidhikārakasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 8. ஸன்னிதி⁴காரகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Sannidhikārakasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 8. ஸன்னிதி⁴காரகஸிக்கா²பத³ங் • 8. Sannidhikārakasikkhāpadaṃ