Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கங்கா²விதரணீ-அபி⁴னவ-டீகா • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā |
8. ஸன்னிதி⁴காரகஸிக்கா²பத³வண்ணனா
8. Sannidhikārakasikkhāpadavaṇṇanā
‘‘காரோ கரணங் கிரியாதி அத்த²தோ ஏக’’ந்தி ஏதேன காரஸத்³த³ஸ்ஸ பா⁴வத்த²தங் த³ஸ்ஸேதி. ஸம்மா நிதா⁴னங் ட²பனங் ஸன்னிதி⁴. ‘‘படிக்³க³ஹெத்வா ஏகரத்தங் வீதினாமிதஸ்ஸேதங் நாம’’ந்தி இமினா படிக்³க³ஹெத்வா ஏகரத்தங் வீதினாமிதே இமஸ்ஸ து³த்³தோ⁴தபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. கிஞ்சாபி யாமகாலிகங் கா²த³னீயங், போ⁴ஜனீயங் வா ந ஹோதி, ‘‘அனாபத்தி யாமகாலிகங் யாமே நித³ஹித்வா பு⁴ஞ்ஜதீ’’திஆதி³ வசனதோ பன தத்தா²பி யாமாதிக்கமே ஸன்னிதி⁴பச்சயா பாசித்தியேன ப⁴விதப்³ப³ந்தி ‘‘யங் கிஞ்சி யாவகாலிகங் வா யாமகாலிகங் வா’’தி வுத்தங். இதா³னி து³த்³தோ⁴தபா⁴வமேவ விபா⁴வேதுங் ‘‘யங் அங்கு³லியா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² யங் அங்கு³லியா க⁴ங்ஸந்தஸ்ஸ லேகா² பஞ்ஞாயதீதி யங் பத்தங் தோ⁴தங் அங்கு³லியா க⁴ங்ஸந்தஸ்ஸ பத்தே அங்கு³லிலேகா² பஞ்ஞாயதி, ஸோ பத்தோ து³த்³தோ⁴தோ ஹோதீதி அத்தோ². தேலவண்ணபத்தே பன அங்கு³லிலேகா² பஞ்ஞாயதி, ஸா அப்³போ³ஹாரிகா. ஸ்னேஹோதி தேலங். ஸந்தி³ஸ்ஸதீதி யாகு³யா உபரி ஸந்தி³ஸ்ஸதி. தாதி³ஸே பத்தேபீதி படிக்³க³ஹணங் அவிஸ்ஸஜ்ஜித்வா ஸயங் வா அஞ்ஞேன வா போ⁴ஜனங் நீஹரித்வா ந ஸம்மா தோ⁴தே பத்தேபி. புனதி³வஸே பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ பாசித்தியந்தி பத்தே லக்³க³ங் அவிஜஹிதப்படிக்³க³ஹணங் ஹோதீதி து³தியதி³வஸே பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ பாசித்தியங். பரிச்சத்தே பன பத்தே புனதி³வஸே பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ அனாபத்தி.
‘‘Kāro karaṇaṃ kiriyāti atthato eka’’nti etena kārasaddassa bhāvatthataṃ dasseti. Sammā nidhānaṃ ṭhapanaṃ sannidhi. ‘‘Paṭiggahetvā ekarattaṃ vītināmitassetaṃnāma’’nti iminā paṭiggahetvā ekarattaṃ vītināmite imassa duddhotabhāvaṃ dasseti. Kiñcāpi yāmakālikaṃ khādanīyaṃ, bhojanīyaṃ vā na hoti, ‘‘anāpatti yāmakālikaṃ yāme nidahitvā bhuñjatī’’tiādi vacanato pana tatthāpi yāmātikkame sannidhipaccayā pācittiyena bhavitabbanti ‘‘yaṃ kiñci yāvakālikaṃ vā yāmakālikaṃ vā’’ti vuttaṃ. Idāni duddhotabhāvameva vibhāvetuṃ ‘‘yaṃ aṅguliyā’’tiādi vuttaṃ. Tattha yaṃ aṅguliyā ghaṃsantassa lekhā paññāyatīti yaṃ pattaṃ dhotaṃ aṅguliyā ghaṃsantassa patte aṅgulilekhā paññāyati, so patto duddhoto hotīti attho. Telavaṇṇapatte pana aṅgulilekhā paññāyati, sā abbohārikā. Snehoti telaṃ. Sandissatīti yāguyā upari sandissati. Tādise pattepīti paṭiggahaṇaṃ avissajjitvā sayaṃ vā aññena vā bhojanaṃ nīharitvā na sammā dhote pattepi. Punadivase bhuñjantassa pācittiyanti patte laggaṃ avijahitappaṭiggahaṇaṃ hotīti dutiyadivase bhuñjantassa pācittiyaṃ. Pariccatte pana patte punadivase bhuñjantassa anāpatti.
யங் பனாதி யங் போ⁴ஜனங் பன. அபரிச்சத்தமேவ ஹீதி அனபெக்க²விஸ்ஸஜ்ஜனேன வா அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ நிரபெக்க²தா³னேன வா அபரிச்சத்தமேவ. கப்பிய போ⁴ஜனந்தி அந்தமஸோ ஏகஸித்த²மத்தம்பி கப்பியபோ⁴ஜனங். அகப்பியேஸூதி அகப்பியமங்ஸேஸு. ஸேஸேஸூதி மனுஸ்ஸமங்ஸதோ அவஸேஸேஸு ஹத்தி²அஸ்ஸஸுனக²அஹிஸீஹப்³யக்³க⁴தீ³பிஅச்ச²தரச்ச²மங்ஸேஸு சேவ அப்படிவெக்கி²தே உத்³தி³ஸ்ஸகதமங்ஸே ச. பாளியங் ‘‘ஸத்தாஹகாலிகங் யாவஜீவிகங் ஆஹாரத்தா²ய படிக்³க³ண்ஹாதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’திஆதி³னா (பாசி॰ 255) ஸன்னிஹிதேஸு ஸத்தாஹகாலிகயாவஜீவிகேஸு புரேப⁴த்தம்பி ஆஹாரத்தா²ய அஜ்ஜோ²ஹரணேபி து³க்கடஸ்ஸ வுத்தத்தா யாமகாலிகேபி ஆஹாரத்தா²ய அஜ்ஜோ²ஹரணேபி விஸுங் து³க்கடேனாபி ப⁴விதப்³ப³ந்தி ஆஹ ‘‘ஆஹாரத்தா²ய அஜ்ஜோ²ஹரதோ து³க்கடேன ஸத்³தி⁴ங் பாசித்திய’’ந்தி. ஸப்³ப³விகப்பேஸூதி ‘‘கப்பியபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸா’’திஆதி³னா வுத்தேஸு ஸப்³பே³ஸு விகப்பேஸு அபரம்பி பாசித்தியங் வட்³ட⁴தி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி (பாசி॰ அட்ட²॰ 253) – கப்பியபோ⁴ஜனே த்³வே பாசித்தியானி, மனுஸ்ஸமங்ஸே து²ல்லச்சயேன ஸத்³தி⁴ங் த்³வே பாசித்தியானி, அவஸேஸேஸு பன அகப்பியமங்ஸேஸு து³க்கடேன ஸத்³தி⁴ங் த்³வே பாசித்தியானி. யாமகாலிகங் ஸதி பச்சயே ஸாமிஸேன முகே²ன அஜ்ஜோ²ஹரதோ த்³வே பாசித்தியானி, நிராமிஸேன ஏகமேவ. ஆஹாரத்தா²ய அஜ்ஜோ²ஹரதோ விகப்பத்³வயேபி து³க்கடேன ஸத்³தி⁴ந்தி.
Yaṃ panāti yaṃ bhojanaṃ pana. Apariccattameva hīti anapekkhavissajjanena vā anupasampannassa nirapekkhadānena vā apariccattameva. Kappiya bhojananti antamaso ekasitthamattampi kappiyabhojanaṃ. Akappiyesūti akappiyamaṃsesu. Sesesūti manussamaṃsato avasesesu hatthiassasunakhaahisīhabyagghadīpiacchataracchamaṃsesu ceva appaṭivekkhite uddissakatamaṃse ca. Pāḷiyaṃ ‘‘sattāhakālikaṃ yāvajīvikaṃ āhāratthāya paṭiggaṇhāti, āpatti dukkaṭassā’’tiādinā (pāci. 255) sannihitesu sattāhakālikayāvajīvikesu purebhattampi āhāratthāya ajjhoharaṇepi dukkaṭassa vuttattā yāmakālikepi āhāratthāya ajjhoharaṇepi visuṃ dukkaṭenāpi bhavitabbanti āha ‘‘āhāratthāya ajjhoharato dukkaṭena saddhiṃ pācittiya’’nti. Sabbavikappesūti ‘‘kappiyabhojanaṃ bhuñjantassā’’tiādinā vuttesu sabbesu vikappesu aparampi pācittiyaṃ vaḍḍhati. Idaṃ vuttaṃ hoti (pāci. aṭṭha. 253) – kappiyabhojane dve pācittiyāni, manussamaṃse thullaccayena saddhiṃ dve pācittiyāni, avasesesu pana akappiyamaṃsesu dukkaṭena saddhiṃ dve pācittiyāni. Yāmakālikaṃ sati paccaye sāmisena mukhena ajjhoharato dve pācittiyāni, nirāmisena ekameva. Āhāratthāya ajjhoharato vikappadvayepi dukkaṭena saddhinti.
அவஸேஸேஸூதி யாமகாலிகாதி³தோ அவஸேஸேஸு. பாசித்தியங் வட்³ட⁴தியேவாதி அபரம்பி பாசித்தியங் வட்³ட⁴தியேவ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ஸசே விகாலே அஜ்ஜோ²ஹரதி, பகதிபோ⁴ஜனே ஸன்னிதி⁴பச்சயா ச விகாலபோ⁴ஜனபச்சயா ச த்³வே பாசித்தியானி, அகப்பியமங்ஸேஸு மனுஸ்ஸமங்ஸே து²ல்லச்சயேன ஸத்³தி⁴ங் த்³வே பாசித்தியானி, அவஸேஸேஸு து³க்கடேன ஸத்³தி⁴ங் த்³வேதி.
Avasesesūti yāmakālikādito avasesesu. Pācittiyaṃ vaḍḍhatiyevāti aparampi pācittiyaṃ vaḍḍhatiyeva. Idaṃ vuttaṃ hoti – sace vikāle ajjhoharati, pakatibhojane sannidhipaccayā ca vikālabhojanapaccayā ca dve pācittiyāni, akappiyamaṃsesu manussamaṃse thullaccayena saddhiṃ dve pācittiyāni, avasesesu dukkaṭena saddhiṃ dveti.
பே³லட்ட²ஸீஸோ நாம ஜடிலஸஹஸ்ஸஸ்ஸ அப்³ப⁴ந்தரே ஏகோ மஹாதே²ரோ. திகபாசித்தியந்தி ஸன்னிதி⁴காரகே ஸன்னிதி⁴காரகஸஞ்ஞிவேமதிகஅஸன்னிதி⁴காரகஸஞ்ஞீனங் வஸேன தீணி பாசித்தியானி. ஸங்ஸட்டா²னீதி ஸங்ஸட்ட²ரஸானி. ஸம்பி⁴ன்னரஸங் ஸந்தா⁴யேவ ஹி ‘‘தத³ஹுபடிக்³க³ஹிதங் காலே கப்பதீ’’திஆதி³ வுத்தங். தேனாஹ ‘‘தஸ்மா’’திஆதி³. எத்த² ச அஸம்பி⁴ன்னரஸந்தி அமிஸ்ஸிதரஸங். இத³ஞ்ச ஸீதலபாயாஸாதி³னா ஸஹ லத்³த⁴ங் ஸப்பிபிண்டா³தி³கங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ‘‘ஸுதோ⁴தங் வா’’தி இத³ங் பன பிண்ட³பாதேன ஸத்³தி⁴ங் லத்³த⁴ங் தக்கோலஜாதிப²லாதி³ங், யாகு³ஆதீ³ஸு பக்கி²பித்வா தி³ன்னஸிங்கீ³வேராதி³கஞ்ச ஸந்தா⁴ய வுத்தங்.
Belaṭṭhasīso nāma jaṭilasahassassa abbhantare eko mahāthero. Tikapācittiyanti sannidhikārake sannidhikārakasaññivematikaasannidhikārakasaññīnaṃ vasena tīṇi pācittiyāni. Saṃsaṭṭhānīti saṃsaṭṭharasāni. Sambhinnarasaṃ sandhāyeva hi ‘‘tadahupaṭiggahitaṃ kāle kappatī’’tiādi vuttaṃ. Tenāha ‘‘tasmā’’tiādi. Ettha ca asambhinnarasanti amissitarasaṃ. Idañca sītalapāyāsādinā saha laddhaṃ sappipiṇḍādikaṃ sandhāya vuttaṃ. ‘‘Sudhotaṃ vā’’ti idaṃ pana piṇḍapātena saddhiṃ laddhaṃ takkolajātiphalādiṃ, yāguādīsu pakkhipitvā dinnasiṅgīverādikañca sandhāya vuttaṃ.
தேனாதி ஸத்தாஹகாலிகேன. தத³ஹு படிக்³க³ஹிதங் அஸ்ஸாதி தத³ஹுபடிக்³க³ஹிதங், தேன தத³ஹுபடிக்³க³ஹிதேன. ஏஸ நயோ ‘‘த்³வீஹபடிக்³க³ஹிதேனா’’திஆதீ³ஸுபி. தஸ்மாதி யஸ்மா புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதம்பி வட்டதி, தஸ்மா. படிக்³க³ஹிதங் ஸத்தாஹங் கப்பதீதி வுத்தந்தி ‘‘ஸத்தாஹகாலிகேன, பி⁴க்க²வே, யாவஜீவிகங் படிக்³க³ஹிதங் ஸத்தாஹங் கப்பதி, ஸத்தாஹாதிக்கந்தே ந கப்பதீ’’தி (மஹாவ॰ 305) பே⁴ஸஜ்ஜக்க²ந்த⁴கே வுத்தங். கிஞ்சாபி முகே² ஏகரத்தங் ந வுத்தங், ததா²பி முகே² பக்கி²த்தமேவ யஸ்மா ஸன்னிதி⁴ நாம ஹோதி, தஸ்மா ‘‘முக²ஸன்னிதீ⁴’’தி வுத்தங்.
Tenāti sattāhakālikena. Tadahu paṭiggahitaṃ assāti tadahupaṭiggahitaṃ, tena tadahupaṭiggahitena. Esa nayo ‘‘dvīhapaṭiggahitenā’’tiādīsupi. Tasmāti yasmā purebhattaṃ paṭiggahitampi vaṭṭati, tasmā. Paṭiggahitaṃ sattāhaṃ kappatīti vuttanti ‘‘sattāhakālikena, bhikkhave, yāvajīvikaṃ paṭiggahitaṃ sattāhaṃ kappati, sattāhātikkante na kappatī’’ti (mahāva. 305) bhesajjakkhandhake vuttaṃ. Kiñcāpi mukhe ekarattaṃ na vuttaṃ, tathāpi mukhe pakkhittameva yasmā sannidhi nāma hoti, tasmā ‘‘mukhasannidhī’’ti vuttaṃ.
சதஸ்ஸோ கப்பியபூ⁴மியோதி உஸ்ஸாவனந்திகா, கோ³னிஸாதி³கா, க³ஹபதி, ஸம்முதீதி சதஸ்ஸோ கப்பியகுடியோ. தத்த² உஸ்ஸாவனந்திகா (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 295) நாம கே³ஹே கரியமானே ஸம்பரிவாரெத்வா டி²தேஹி ‘‘கப்பியகுடிங் கரோம, கப்பியகுடிங் கரோமா’’தி வா ‘‘கப்பியகுடி கப்பியகுடீ’’தி வா வத³ந்தேஹி ட²பிதபட²மிட்ட²கத²ம்பா⁴தி³கா ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா ஏகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ வா குடி. யோ பன ஆராமோ யேபு⁴ய்யேன வா அபரிக்கி²த்தோ ஹோதி, ஸகலோபி வா , ஸோ ‘‘கோ³னிஸாதீ³’’தி வுச்சதி. க³ஹபதீதி யா ட²பெத்வா பி⁴க்கு²ங் ஸேஸேஹி ‘‘கப்பியகுடிங் தே³மா’’தி தி³ன்னா, தேஸங் வா ஸந்தகா. ஸம்முதி நாம கம்மவாசாய ஸாவெத்வா கதா. கத²ங் பனேதாஸங் வினிச்ச²யோ ஜானிதப்³போ³தி ஆஹ ‘‘தாஸங் வினிச்ச²யோ ஸமந்தபாஸாதி³காயங் வுத்தோ’’தி.
Catasso kappiyabhūmiyoti ussāvanantikā, gonisādikā, gahapati, sammutīti catasso kappiyakuṭiyo. Tattha ussāvanantikā (mahāva. aṭṭha. 295) nāma gehe kariyamāne samparivāretvā ṭhitehi ‘‘kappiyakuṭiṃ karoma, kappiyakuṭiṃ karomā’’ti vā ‘‘kappiyakuṭi kappiyakuṭī’’ti vā vadantehi ṭhapitapaṭhamiṭṭhakathambhādikā saṅghassa vā ekassa bhikkhuno vā kuṭi. Yo pana ārāmo yebhuyyena vā aparikkhitto hoti, sakalopi vā , so ‘‘gonisādī’’ti vuccati. Gahapatīti yā ṭhapetvā bhikkhuṃ sesehi ‘‘kappiyakuṭiṃ demā’’ti dinnā, tesaṃ vā santakā. Sammuti nāma kammavācāya sāvetvā katā. Kathaṃ panetāsaṃ vinicchayo jānitabboti āha ‘‘tāsaṃ vinicchayo samantapāsādikāyaṃ vutto’’ti.
ஸன்னிதி⁴காரகஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Sannidhikārakasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.