Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā

    8. ஸன்னிதி⁴காரகஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    8. Sannidhikārakasikkhāpadavaṇṇanā

    252-3. அட்ட²மே தாதி³ஸந்தி அஸூபப்³யஞ்ஜனங். யாவகாலிகங் வா யாமகாலிகங் வா…பே॰… பாசித்தியந்தி எத்த² கிஞ்சாபி பாளியங் கா²த³னீயபோ⁴ஜனீயபதே³ஹி யாவகாலிகமேவ ஸங்க³ஹிதங், ந யாமகாலிகங். ததா²பி ‘‘அனாபத்தி யாமகாலிகங் யாமே நித³ஹித்வா பு⁴ஞ்ஜதீ’’தி இத⁴ சேவ –

    252-3. Aṭṭhame tādisanti asūpabyañjanaṃ. Yāvakālikaṃ vā yāmakālikaṃ vā…pe… pācittiyanti ettha kiñcāpi pāḷiyaṃ khādanīyabhojanīyapadehi yāvakālikameva saṅgahitaṃ, na yāmakālikaṃ. Tathāpi ‘‘anāpatti yāmakālikaṃ yāme nidahitvā bhuñjatī’’ti idha ceva –

    ‘‘யாமகாலிகேன , பி⁴க்க²வே, ஸத்தாஹகாலிகங்…பே॰… யாவஜீவிகங் தத³ஹுபடிக்³க³ஹிதங் யாமே கப்பதி, யாமாதிக்கந்தே ந கப்பதீ’’தி (மஹாவ॰ 305) –

    ‘‘Yāmakālikena , bhikkhave, sattāhakālikaṃ…pe… yāvajīvikaṃ tadahupaṭiggahitaṃ yāme kappati, yāmātikkante na kappatī’’ti (mahāva. 305) –

    அஞ்ஞத்த² ச வுத்தத்தா, ‘‘யாமகாலிக’’ந்தி வசனஸாமத்தி²யதோ ச ப⁴க³வதோ அதி⁴ப்பாயஞ்ஞூஹி அட்ட²கதா²சரியேஹி யாமகாலிகங் ஸன்னிதி⁴காரககதங் பாசித்தியவத்து²மேவ வுத்தந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ந்தி பத்தங், க⁴ங்ஸனகிரியாபெக்கா²ய சேதங் உபயோக³வசனங். அங்கு³லிலேகா² பஞ்ஞாயதீதி ஸினேஹாபா⁴வேபி பத்தஸ்ஸ ஸுச்ச²விதாய பஞ்ஞாயதி. ந்தி யாவகாலிகங், யாமகாலிகஞ்ச. அபரிச்சத்தமேவாதி நிரபெக்க²தாய அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ அதி³ன்னங், அபரிச்சத்தஞ்ச யாவகாலிகாதி³வத்து²மேவ ஸந்தா⁴ய வத³தி, ந பன தக்³க³தபடிக்³க³ஹணங். ந ஹி வத்து²ங் அபரிச்சஜித்வா தத்த²க³தபடிக்³க³ஹணங் பரிச்சஜிதுங் ஸக்கா, ந ச தாதி³ஸங் வசனமத்தி². யதி³ ப⁴வெய்ய, ‘‘ஸசே பத்தோ து³த்³தோ⁴தோ ஹோதி…பே॰… பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ பாசித்திய’’ந்தி வசனங் விருஜ்ஜெ²ய்ய. ந ஹி தோ⁴வனேன ஆமிஸங் அபனேதுங் வாயமந்தஸ்ஸ படிக்³க³ஹணே அபெக்கா² வத்ததி. யேன புனதி³வஸே பு⁴ஞ்ஜதோ பாசித்தியங் ஜனெய்ய, பத்தே பன வத்தமானா அபெக்கா² தக்³க³திகே ஆமிஸேபி வத்ததி ஏவனாமாதி ஆமிஸே அனபெக்க²தா எத்த² ந லப்³ப⁴தி, ததோ ஆமிஸே அவிஜஹிதபடிக்³க³ஹணங் புனதி³வஸே பாசித்தியங் ஜனேதீதி இத³ங் வுத்தங். அத² மதங் ‘‘யத³க்³கே³னெத்த² ஆமிஸானபெக்க²தா ந லப்³ப⁴தி. தத³க்³கே³ன படிக்³க³ஹணானபெக்கா²பி ந லப்³ப⁴தீ’’தி. ததா² ஸதி யத்த² ஆமிஸாபெக்கா² அத்தி², தத்த² படிக்³க³ஹணாபெக்கா²பி ந விக³ச்ச²தீதி ஆபன்னங், ஏவஞ்ச படிக்³க³ஹணே அனபெக்க²விஸ்ஸஜ்ஜனங் விஸுங் ந வத்தப்³ப³ங் ஸியா. அட்ட²கதா²யஞ்சேதம்பி படிக்³க³ஹணவிஜஹனகாரணத்தேன அபி⁴மதங் ஸியா, இத³ங் ஸுட்டு²தரங் கத்வா விஸுங் வத்தப்³ப³ங் சீவராபெக்கா²ய வத்தமானாயபி பச்சுத்³தா⁴ரேன அதி⁴ட்டா²னவிஜஹனங் விய. ஏதஸ்மிஞ்ச உபாயே ஸதி க³ண்டி²காஹதபத்தேஸு அவட்டனதா நாம ந ஸியாதி வுத்தோவாயமத்தோ². தஸ்மா யங் வுத்தங் ஸாரத்த²தீ³பனியங் ‘‘யங் பரஸ்ஸ பரிச்சஜித்வா அதி³ன்னம்பி ஸசே படிக்³க³ஹணே நிரபெக்க²னிஸ்ஸஜ்ஜனேன விஜஹிதபடிக்³க³ஹணங் ஹோதி, தம்பி து³தியதி³வஸே வட்டதீ’’திஆதி³ (ஸாரத்த²॰ டீ॰ பாசித்தியகண்ட³ 3.252-253), தங் ந ஸாரதோ பச்சேதப்³ப³ங்.

    Aññattha ca vuttattā, ‘‘yāmakālika’’nti vacanasāmatthiyato ca bhagavato adhippāyaññūhi aṭṭhakathācariyehi yāmakālikaṃ sannidhikārakakataṃ pācittiyavatthumeva vuttanti daṭṭhabbaṃ. Yanti pattaṃ, ghaṃsanakiriyāpekkhāya cetaṃ upayogavacanaṃ. Aṅgulilekhā paññāyatīti sinehābhāvepi pattassa succhavitāya paññāyati. Yanti yāvakālikaṃ, yāmakālikañca. Apariccattamevāti nirapekkhatāya anupasampannassa adinnaṃ, apariccattañca yāvakālikādivatthumeva sandhāya vadati, na pana taggatapaṭiggahaṇaṃ. Na hi vatthuṃ apariccajitvā tatthagatapaṭiggahaṇaṃ pariccajituṃ sakkā, na ca tādisaṃ vacanamatthi. Yadi bhaveyya, ‘‘sace patto duddhoto hoti…pe… bhuñjantassa pācittiya’’nti vacanaṃ virujjheyya. Na hi dhovanena āmisaṃ apanetuṃ vāyamantassa paṭiggahaṇe apekkhā vattati. Yena punadivase bhuñjato pācittiyaṃ janeyya, patte pana vattamānā apekkhā taggatike āmisepi vattati evanāmāti āmise anapekkhatā ettha na labbhati, tato āmise avijahitapaṭiggahaṇaṃ punadivase pācittiyaṃ janetīti idaṃ vuttaṃ. Atha mataṃ ‘‘yadaggenettha āmisānapekkhatā na labbhati. Tadaggena paṭiggahaṇānapekkhāpi na labbhatī’’ti. Tathā sati yattha āmisāpekkhā atthi, tattha paṭiggahaṇāpekkhāpi na vigacchatīti āpannaṃ, evañca paṭiggahaṇe anapekkhavissajjanaṃ visuṃ na vattabbaṃ siyā. Aṭṭhakathāyañcetampi paṭiggahaṇavijahanakāraṇattena abhimataṃ siyā, idaṃ suṭṭhutaraṃ katvā visuṃ vattabbaṃ cīvarāpekkhāya vattamānāyapi paccuddhārena adhiṭṭhānavijahanaṃ viya. Etasmiñca upāye sati gaṇṭhikāhatapattesu avaṭṭanatā nāma na siyāti vuttovāyamattho. Tasmā yaṃ vuttaṃ sāratthadīpaniyaṃ ‘‘yaṃ parassa pariccajitvā adinnampi sace paṭiggahaṇe nirapekkhanissajjanena vijahitapaṭiggahaṇaṃ hoti, tampi dutiyadivase vaṭṭatī’’tiādi (sārattha. ṭī. pācittiyakaṇḍa 3.252-253), taṃ na sārato paccetabbaṃ.

    பகதிஆமிஸேதி ஓத³னாதி³கப்பியயாவகாலிகே. த்³வேதி புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதங் யாமகாலிகங் புரேப⁴த்தங் ஸாமிஸேன முகே²ன பு⁴ஞ்ஜதோ ஸன்னிதி⁴பச்சயா ஏகங், யாமகாலிகஸங்ஸட்ட²தாய யாவகாலிகத்தப⁴ஜனேன அனதிரித்தபச்சயா ஏகந்தி த்³வே பாசித்தியானி. விகப்பத்³வயேதி ஸாமிஸனிராமிஸபக்க²த்³வயே. து²ல்லச்சயஞ்ச து³க்கடஞ்சாதி மனுஸ்ஸமங்ஸே து²ல்லச்சயங், ஸேஸேஸு து³க்கடங். யாவகாலிகயாமகாலிகதா, ஸன்னிதி⁴பா⁴வோ, தஸ்ஸ அஜ்ஜோ²ஹரணந்தி இமானெத்த² தீணி அங்கா³னி.

    Pakatiāmiseti odanādikappiyayāvakālike. Dveti purebhattaṃ paṭiggahitaṃ yāmakālikaṃ purebhattaṃ sāmisena mukhena bhuñjato sannidhipaccayā ekaṃ, yāmakālikasaṃsaṭṭhatāya yāvakālikattabhajanena anatirittapaccayā ekanti dve pācittiyāni. Vikappadvayeti sāmisanirāmisapakkhadvaye. Thullaccayañca dukkaṭañcāti manussamaṃse thullaccayaṃ, sesesu dukkaṭaṃ. Yāvakālikayāmakālikatā, sannidhibhāvo, tassa ajjhoharaṇanti imānettha tīṇi aṅgāni.

    ஸன்னிதி⁴காரகஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sannidhikārakasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 4. போ⁴ஜனவக்³கோ³ • 4. Bhojanavaggo

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 8. ஸன்னிதி⁴காரகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Sannidhikārakasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 8. ஸன்னிதி⁴காரகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Sannidhikārakasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 8. ஸன்னிதி⁴காரகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Sannidhikārakasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 8. ஸன்னிதி⁴காரகஸிக்கா²பத³ங் • 8. Sannidhikārakasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact