Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    5. ஸானுஸுத்தவண்ணனா

    5. Sānusuttavaṇṇanā

    239. பஞ்சமே யக்கே²ன க³ஹிதோ ஹோதீதி ஸோ கிர தஸ்ஸா உபாஸிகாய ஏகபுத்தகோ. அத² நங் ஸா த³ஹரகாலேயேவ பப்³பா³ஜேஸி. ஸோ பப்³ப³ஜிதகாலதோ பட்டா²ய ஸீலவா அஹோஸி வத்தஸம்பன்னோ, ஆசரியுபஜ்ஜா²யஆக³ந்துகாதீ³னங் வத்தங் கதமேவ ஹோதி, மாஸஸ்ஸ அட்ட²மீதி³வஸே பாதோ வுட்டா²ய உத³கமாளகே உத³கங் உபட்டா²பெத்வா த⁴ம்மஸ்ஸவனக்³க³ங் ஸம்மஜ்ஜித்வா தீ³பங் ஜாலெத்வா மது⁴ரஸ்ஸரேன த⁴ம்மஸ்ஸவனங் கோ⁴ஸேதி. பி⁴க்கூ² தஸ்ஸ தா²மங் ஞத்வா ‘‘ஸரபா⁴ணங் ப⁴ண, ஸாமணேரா’’தி அஜ்ஜே²ஸந்தி. ஸோ ‘‘மய்ஹங் ஹத³யவாதோ ருஜதி, காஸோ வா பா³த⁴தீ’’தி கிஞ்சி பச்சாஹாரங் அகத்வா த⁴ம்மாஸனங் அபி⁴ருஹித்வா ஆகாஸக³ங்க³ங் ஓதாரெந்தோ விய ஸரபா⁴ணங் வத்வா ஓதரந்தோ – ‘‘மய்ஹங் மாதாபிதூனம்பி இமஸ்மிங் ஸரப⁴ஞ்ஞே பத்தீ’’தி வத³தி. தஸ்ஸ மனுஸ்ஸா மாதாபிதரோ பத்தியா தி³ன்னபா⁴வங் ந ஜானந்தி. அனந்தரத்தபா⁴வே பனஸ்ஸ மாதா யக்கி²னீ ஜாதா. ஸா தே³வதாஹி ஸத்³தி⁴ங் ஆக³தா , த⁴ம்மங் ஸுத்வா – ‘‘ஸாமணேரேன தி³ன்னபத்திங் அனுமோதா³மி, தாதா’’தி வத³தி. ஸீலஸம்பன்னா ச நாம பி⁴க்கூ² ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ பியா ஹொந்தீதி தஸ்மிங் ஸாமணேரே தே³வதா ஸலஜ்ஜா ஸகா³ரவா மஹாப்³ரஹ்மங் விய அக்³கி³க்க²ந்த⁴ங் விய ச நங் மஞ்ஞந்தி. ஸாமணேரே கா³ரவேன தங் யக்கி²னிங் க³ருங் கத்வா பஸ்ஸந்தி. த⁴ம்மஸ்ஸவனயக்க²ஸமாக³மாதீ³ஸு ‘‘ஸானுமாதா ஸானுமாதா’’தி யக்கி²னியா அக்³கா³ஸனங் அக்³கோ³த³கங் அக்³க³பிண்ட³ங் தெ³ந்தி. மஹேஸக்கா²பி யக்கா² தங் தி³ஸ்வா மக்³கா³ ஓக்கமந்தி, ஆஸனா வுட்ட²ஹந்தி.

    239. Pañcame yakkhena gahito hotīti so kira tassā upāsikāya ekaputtako. Atha naṃ sā daharakāleyeva pabbājesi. So pabbajitakālato paṭṭhāya sīlavā ahosi vattasampanno, ācariyupajjhāyaāgantukādīnaṃ vattaṃ katameva hoti, māsassa aṭṭhamīdivase pāto vuṭṭhāya udakamāḷake udakaṃ upaṭṭhāpetvā dhammassavanaggaṃ sammajjitvā dīpaṃ jāletvā madhurassarena dhammassavanaṃ ghoseti. Bhikkhū tassa thāmaṃ ñatvā ‘‘sarabhāṇaṃ bhaṇa, sāmaṇerā’’ti ajjhesanti. So ‘‘mayhaṃ hadayavāto rujati, kāso vā bādhatī’’ti kiñci paccāhāraṃ akatvā dhammāsanaṃ abhiruhitvā ākāsagaṅgaṃ otārento viya sarabhāṇaṃ vatvā otaranto – ‘‘mayhaṃ mātāpitūnampi imasmiṃ sarabhaññe pattī’’ti vadati. Tassa manussā mātāpitaro pattiyā dinnabhāvaṃ na jānanti. Anantarattabhāve panassa mātā yakkhinī jātā. Sā devatāhi saddhiṃ āgatā , dhammaṃ sutvā – ‘‘sāmaṇerena dinnapattiṃ anumodāmi, tātā’’ti vadati. Sīlasampannā ca nāma bhikkhū sadevakassa lokassa piyā hontīti tasmiṃ sāmaṇere devatā salajjā sagāravā mahābrahmaṃ viya aggikkhandhaṃ viya ca naṃ maññanti. Sāmaṇere gāravena taṃ yakkhiniṃ garuṃ katvā passanti. Dhammassavanayakkhasamāgamādīsu ‘‘sānumātā sānumātā’’ti yakkhiniyā aggāsanaṃ aggodakaṃ aggapiṇḍaṃ denti. Mahesakkhāpi yakkhā taṃ disvā maggā okkamanti, āsanā vuṭṭhahanti.

    அத² கோ² ஸாமணேரோ வுட்³டி⁴மன்வாய பரிபக்கிந்த்³ரியோ அனபி⁴ரதிபீளிதோ அனபி⁴ரதிங் வினோதே³துங் அஸக்கொந்தோ பரூள்ஹகேஸனகோ² கிலிட்ட²னிவாஸனபாருபனோ கஸ்ஸசி அனாரோசெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ஏககோவ மாது க⁴ரங் க³தோ. உபாஸிகா புத்தங் தி³ஸ்வா, வந்தி³த்வா ஆஹ – ‘‘தாத, த்வங் புப்³பே³ ஆசரியுபஜ்ஜா²யேஹி வா த³ஹரஸாமணேரேஹி வா ஸத்³தி⁴ங் இதா⁴க³ச்ச²ஸி. கஸ்மா ஏககோவ அஜ்ஜ ஆக³தோ’’தி? ஸோ உக்கண்டி²தபா⁴வங் ஆரோசேஸி. ஸத்³தா⁴ உபாஸிகா நானப்பகாரேன க⁴ராவாஸே ஆதீ³னவங் த³ஸ்ஸெத்வா புத்தங் ஓவத³மானாபி தங் ஸஞ்ஞாபேதுங் அஸக்கொந்தீ, ‘‘அப்பேவ நாம அத்தனோ த⁴ம்மதாயபி ஸல்லக்கெ²ஸ்ஸதீ’’தி அனுயோஜெத்வாவ – ‘‘திட்ட², தாத, யாவ தே யாகு³ப⁴த்தங் ஸம்பாதே³மி, யாகு³ங் பிவித்வா கதப⁴த்தகிச்சஸ்ஸ தே மனாபானி வத்தா²னி நீஹரித்வா த³ஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ஆஸனங் பஞ்ஞாபெத்வா அதா³ஸி. நிஸீதி³ ஸாமணேரோ. உபாஸிகா முஹுத்தேனேவ யாகு³க²ஜ்ஜகங் ஸம்பாதெ³த்வா அதா³ஸி. ததோ ‘‘ப⁴த்தங் ஸம்பாதெ³ஸ்ஸாமீ’’தி அவிதூ³ரே நிஸின்னா தண்டு³லே தோ⁴வதி. தஸ்மிங் ஸமயே ஸா யக்கி²னீ ‘‘கஹங் நு கோ² ஸாமணேரோ? கிஞ்சி பி⁴க்கா²ஹாரங் லப⁴தி , உதா³ஹு நோ’’தி? ஆவஜ்ஜமானா தஸ்ஸ விப்³ப⁴மிதுகாமதாய நிஸின்னபா⁴வங் ஞத்வா, ‘‘மா ஹேவ கோ² மே தே³வதானங் அந்தரே லஜ்ஜங் உப்பாதெ³ய்ய, க³ச்சா²மிஸ்ஸ விப்³ப⁴மனே அந்தராயங் கரோமீ’’தி ஆக³ந்த்வா ஸரீரே அதி⁴முச்சித்வா கீ³வங் பரிவத்தெத்வா பூ⁴மியங் பாதேஸி. ஸோ அக்கீ²ஹி விபரிவத்தேஹி கே²ளேன பக்³க⁴ரந்தேன பூ⁴மியங் விப்ப²ந்த³தி. தேன வுத்தங் ‘‘யக்கே²ன க³ஹிதோ ஹோதீ’’தி.

    Atha kho sāmaṇero vuḍḍhimanvāya paripakkindriyo anabhiratipīḷito anabhiratiṃ vinodetuṃ asakkonto parūḷhakesanakho kiliṭṭhanivāsanapārupano kassaci anārocetvā pattacīvaramādāya ekakova mātu gharaṃ gato. Upāsikā puttaṃ disvā, vanditvā āha – ‘‘tāta, tvaṃ pubbe ācariyupajjhāyehi vā daharasāmaṇerehi vā saddhiṃ idhāgacchasi. Kasmā ekakova ajja āgato’’ti? So ukkaṇṭhitabhāvaṃ ārocesi. Saddhā upāsikā nānappakārena gharāvāse ādīnavaṃ dassetvā puttaṃ ovadamānāpi taṃ saññāpetuṃ asakkontī, ‘‘appeva nāma attano dhammatāyapi sallakkhessatī’’ti anuyojetvāva – ‘‘tiṭṭha, tāta, yāva te yāgubhattaṃ sampādemi, yāguṃ pivitvā katabhattakiccassa te manāpāni vatthāni nīharitvā dassāmī’’ti vatvā āsanaṃ paññāpetvā adāsi. Nisīdi sāmaṇero. Upāsikā muhutteneva yāgukhajjakaṃ sampādetvā adāsi. Tato ‘‘bhattaṃ sampādessāmī’’ti avidūre nisinnā taṇḍule dhovati. Tasmiṃ samaye sā yakkhinī ‘‘kahaṃ nu kho sāmaṇero? Kiñci bhikkhāhāraṃ labhati , udāhu no’’ti? Āvajjamānā tassa vibbhamitukāmatāya nisinnabhāvaṃ ñatvā, ‘‘mā heva kho me devatānaṃ antare lajjaṃ uppādeyya, gacchāmissa vibbhamane antarāyaṃ karomī’’ti āgantvā sarīre adhimuccitvā gīvaṃ parivattetvā bhūmiyaṃ pātesi. So akkhīhi viparivattehi kheḷena paggharantena bhūmiyaṃ vipphandati. Tena vuttaṃ ‘‘yakkhena gahito hotī’’ti.

    அபா⁴ஸீதி உபாஸிகா புத்தஸ்ஸ தங் விப்பகாரங் தி³ஸ்வா வேகே³ன க³ந்த்வா புத்தங் ஆலிங்கெ³த்வா ஊரூஸு நிபஜ்ஜாபேஸி. ஸகலகா³மவாஸினோ ஆக³ந்த்வா ப³லிகம்மாதீ³னி கரொந்தி. உபாஸிகா பரிதே³வமானா இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸி.

    Abhāsīti upāsikā puttassa taṃ vippakāraṃ disvā vegena gantvā puttaṃ āliṅgetvā ūrūsu nipajjāpesi. Sakalagāmavāsino āgantvā balikammādīni karonti. Upāsikā paridevamānā imā gāthāyo abhāsi.

    பாடிஹாரியபக்க²ஞ்சாதி மனுஸ்ஸா ‘‘அட்ட²மீஉபோஸத²ஸ்ஸ பச்சுக்³க³மனஞ்ச அனுக்³க³மனஞ்ச கரிஸ்ஸாமா’’தி ஸத்தமியாபி நவமியாபி உபோஸத²ங்கா³னி ஸமாதி³யந்தி, சாதுத்³த³ஸீபன்னரஸீனங் பச்சுக்³க³மனானுக்³க³மனங் கரொந்தா தேரஸியாபி பாடிபதே³பி ஸமாதி³யந்தி, ‘‘வஸ்ஸாவாஸஸ்ஸ அனுக்³க³மனங் கரிஸ்ஸாமா’’தி த்³வின்னங் பவாரணானங் அந்தரே அட்³ட⁴மாஸங் நிப³த்³து⁴போஸதி²கா ப⁴வந்தி. இத³ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘பாடிஹாரியபக்க²ஞ்சா’’தி. அட்ட²ங்க³ஸுஸமாக³தந்தி அட்ட²ங்கே³ஹி ஸுட்டு² ஸமாக³தங், ஸம்பயுத்தந்தி அத்தோ². ப்³ரஹ்மசரியந்தி ஸெட்ட²சரியங். ந தே ஹி யக்கா² கீளந்தீதி ந தே க³ஹெத்வா யக்கா² கிலமெந்தி.

    Pāṭihāriyapakkhañcāti manussā ‘‘aṭṭhamīuposathassa paccuggamanañca anuggamanañca karissāmā’’ti sattamiyāpi navamiyāpi uposathaṅgāni samādiyanti, cātuddasīpannarasīnaṃ paccuggamanānuggamanaṃ karontā terasiyāpi pāṭipadepi samādiyanti, ‘‘vassāvāsassa anuggamanaṃ karissāmā’’ti dvinnaṃ pavāraṇānaṃ antare aḍḍhamāsaṃ nibaddhuposathikā bhavanti. Idaṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘pāṭihāriyapakkhañcā’’ti. Aṭṭhaṅgasusamāgatanti aṭṭhaṅgehi suṭṭhu samāgataṃ, sampayuttanti attho. Brahmacariyanti seṭṭhacariyaṃ. Na te hi yakkhā kīḷantīti na te gahetvā yakkhā kilamenti.

    புன சாதுத்³த³ஸிந்தி இமாய கா³தா²ய ஸாமணேரஸ்ஸ காயே அதி⁴முத்தா யக்கி²னீ ஆஹ. ஆவி வா யதி³ வா ரஹோதி கஸ்ஸசி ஸம்முகே² வா பரம்முகே² வா. பமுத்யத்தீ²தி பமுத்தி அத்தி². உப்பச்சாபீதி உப்பதித்வாபி. ஸசேபி ஸகுணோ விய உப்பதித்வா பலாயஸி, ததா²பி தே மொக்கோ² நத்தீ²தி வத³தி. ஏவஞ்ச பன வத்வா ஸாமணேரங் முஞ்சி. ஸாமணேரோ அக்கீ²னி உம்மீலேஸி, மாதா கேஸே பகிரிய அஸ்ஸஸந்தீ பஸ்ஸஸந்தீ ரோத³தி. ஸோ ‘‘அமனுஸ்ஸேன க³ஹிதொம்ஹீ’’தி ந ஜானாதி. ஓலோகெந்தோ பன ‘‘அஹங் புப்³பே³ பீடே² நிஸின்னோ. மாதா மே அவிதூ³ரே நிஸீதி³த்வா தண்டு³லே தோ⁴வதி. இதா³னி பனம்ஹி பூ⁴மியங் நிஸின்னோ, மாதாபி மே அஸ்ஸஸந்தீ பஸ்ஸஸந்தீ ரோத³தி, ஸகலகா³மவாஸினோபி ஸன்னிபதிதா. கிங் நு கோ² ஏத’’ந்தி? நிபன்னகோவ மதங் வா அம்மாதி கா³த²மாஹ.

    Puna cātuddasinti imāya gāthāya sāmaṇerassa kāye adhimuttā yakkhinī āha. Āvi vā yadi vā rahoti kassaci sammukhe vā parammukhe vā. Pamutyatthīti pamutti atthi. Uppaccāpīti uppatitvāpi. Sacepi sakuṇo viya uppatitvā palāyasi, tathāpi te mokkho natthīti vadati. Evañca pana vatvā sāmaṇeraṃ muñci. Sāmaṇero akkhīni ummīlesi, mātā kese pakiriya assasantī passasantī rodati. So ‘‘amanussena gahitomhī’’ti na jānāti. Olokento pana ‘‘ahaṃ pubbe pīṭhe nisinno. Mātā me avidūre nisīditvā taṇḍule dhovati. Idāni panamhi bhūmiyaṃ nisinno, mātāpi me assasantī passasantī rodati, sakalagāmavāsinopi sannipatitā. Kiṃ nu kho eta’’nti? Nipannakova mataṃ vā ammāti gāthamāha.

    காமே சஜித்வானாதி து³விதே⁴பி காமே பஹாய. புனராக³ச்ச²தேதி விப்³ப⁴மனவஸேன ஆக³ச்ச²தி. புன ஜீவங் மதோ ஹி ஸோதி உப்பப்³ப³ஜித்வா புன ஜீவந்தோபி ஸோ மதகோவ, தஸ்மா தம்பி ரோத³ந்தீதி வத³தி.

    Kāmecajitvānāti duvidhepi kāme pahāya. Punarāgacchateti vibbhamanavasena āgacchati. Puna jīvaṃ mato hi soti uppabbajitvā puna jīvantopi so matakova, tasmā tampi rodantīti vadati.

    இதா³னிஸ்ஸ க⁴ராவாஸே ஆதீ³னவங் த³ஸ்ஸெந்தீ குக்குளாதிஆதி³மாஹ. தத்த² குக்குளாதி க⁴ராவாஸோ கிர உண்ஹட்டே²ன குக்குளா நாம ஹோதி. கஸ்ஸ உஜ்ஜா²பயாமஸேதி – ‘‘அபி⁴தா⁴வத², ப⁴த்³த³ங் தே ஹோதூ’’தி ஏவங் வத்வா – ‘‘யங் த்வங் விப்³ப⁴மிதுகாமோ யக்கே²ன பாபிதோ, இமங் விப்பகாரங் கஸ்ஸ மயங் உஜ்ஜா²பயாம நிஜ்ஜா²பயாம ஆரோசயாமா’’தி வத³தி. புன ட³ய்ஹிதுமிச்ச²ஸீதிஆதி³த்தக⁴ரதோ நீஹடப⁴ண்ட³ங் விய க⁴ரா நீஹரித்வா பு³த்³த⁴ஸாஸனே பப்³ப³ஜிதோ புன மஹாடா³ஹஸதி³ஸே க⁴ராவாஸே ட³ய்ஹிதுங் இச்ச²ஸீதி அத்தோ². ஸோ மாதரி கதெ²ந்தியா கதெ²ந்தியா ஸல்லக்கெ²த்வா ஹிரொத்தப்பங் படிலபி⁴த்வா, ‘‘நத்தி² மய்ஹங் கி³ஹிபா⁴வேன அத்தோ²’’தி ஆஹ. அத²ஸ்ஸ மாதா ‘‘ஸாது⁴, தாதா’’தி துட்டா² பணீதபோ⁴ஜனங் போ⁴ஜெத்வா, ‘‘கதி வஸ்ஸோஸி, தாதா’’தி புச்சி². பரிபுண்ணவஸ்ஸொம்ஹி உபாஸிகேதி. ‘‘தேன ஹி, தாத, உபஸம்பத³ங் கரோஹீ’’தி சீவரஸாடகே அதா³ஸி. ஸோ திசீவரங் காராபெத்வா உபஸம்பன்னோ பு³த்³த⁴வசனங் உக்³க³ண்ஹந்தோ தேபிடகோ ஹுத்வா ஸீலாதீ³னங் ஆக³தட்டா²னே தங் தங் பூரெந்தோ நசிரஸ்ஸேவ அரஹத்தங் பத்வா மஹாத⁴ம்மகதி²கோ ஹுத்வா வீஸவஸ்ஸஸதங் ட²த்வா ஸகலஜம்பு³தீ³பங் கோ²பெ⁴த்வா பரினிப்³பா³யி. பஞ்சமங்.

    Idānissa gharāvāse ādīnavaṃ dassentī kukkuḷātiādimāha. Tattha kukkuḷāti gharāvāso kira uṇhaṭṭhena kukkuḷā nāma hoti. Kassa ujjhāpayāmaseti – ‘‘abhidhāvatha, bhaddaṃ te hotū’’ti evaṃ vatvā – ‘‘yaṃ tvaṃ vibbhamitukāmo yakkhena pāpito, imaṃ vippakāraṃ kassa mayaṃ ujjhāpayāma nijjhāpayāma ārocayāmā’’ti vadati. Puna ḍayhitumicchasītiādittagharato nīhaṭabhaṇḍaṃ viya gharā nīharitvā buddhasāsane pabbajito puna mahāḍāhasadise gharāvāse ḍayhituṃ icchasīti attho. So mātari kathentiyā kathentiyā sallakkhetvā hirottappaṃ paṭilabhitvā, ‘‘natthi mayhaṃ gihibhāvena attho’’ti āha. Athassa mātā ‘‘sādhu, tātā’’ti tuṭṭhā paṇītabhojanaṃ bhojetvā, ‘‘kati vassosi, tātā’’ti pucchi. Paripuṇṇavassomhi upāsiketi. ‘‘Tena hi, tāta, upasampadaṃ karohī’’ti cīvarasāṭake adāsi. So ticīvaraṃ kārāpetvā upasampanno buddhavacanaṃ uggaṇhanto tepiṭako hutvā sīlādīnaṃ āgataṭṭhāne taṃ taṃ pūrento nacirasseva arahattaṃ patvā mahādhammakathiko hutvā vīsavassasataṃ ṭhatvā sakalajambudīpaṃ khobhetvā parinibbāyi. Pañcamaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 5. ஸானுஸுத்தங் • 5. Sānusuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 5. ஸானுஸுத்தவண்ணனா • 5. Sānusuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact