Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi |
10. ஸப்பாணகஸிக்கா²பத³ங்
10. Sappāṇakasikkhāpadaṃ
140. த³ஸமே ‘‘ஜான’’ந்தி க³ச்ச²ந்தாதி³க³ணோதி ஆஹ ‘‘ஜானந்தோ’’தி. ஸங் விஜ்ஜதி பாணோ எத்தா²தி ஸபாணகங். ஏதந்தி உத³கங். ஸயங் ஜானந்தோபி பரேன ஜானாபெந்தோபி ஜானாதியேவ நாமாதி ஆஹ ‘‘யதா² ததா² வா’’தி. ஸபாணகங் உத³கந்தி கரணத்தே² சேதங் உபயோக³வசனங், தேனாஹ ‘‘தேன உத³கேனா’’தி. புப்³பே³தி பத²விக²ணனஸிக்கா²பதா³தி³கே.
140. Dasame ‘‘jāna’’nti gacchantādigaṇoti āha ‘‘jānanto’’ti. Saṃ vijjati pāṇo etthāti sapāṇakaṃ. Etanti udakaṃ. Sayaṃ jānantopi parena jānāpentopi jānātiyeva nāmāti āha ‘‘yathā tathā vā’’ti. Sapāṇakaṃ udakanti karaṇatthe cetaṃ upayogavacanaṃ, tenāha ‘‘tena udakenā’’ti. Pubbeti pathavikhaṇanasikkhāpadādike.
தத்தா²தி ‘‘ஸிஞ்செய்ய வா ஸிஞ்சாபெய்ய வா’’திபதே³. தா⁴ரந்தி ஸோதங். மாதிகங் பமுக²ந்தி மாதிகங் அபி⁴முக²ங். தத்த² தத்தா²தி தஸ்மிங் தஸ்மிங் டா²னே. அஞ்ஞதோ டா²னதோ அஞ்ஞங் டா²னங் நேதீதி யோஜனா. ‘‘ஸபாணகங் உத³க’’ந்தி ஸாமஞ்ஞவசனஸ்ஸபி விஸேஸே அவட்டா²னதோ, விஸேஸத்தி²னா ச விஸேஸஸ்ஸ அனுபயோஜிதப்³ப³தோ இத⁴ விஸேஸஉத³கந்தி ஸந்தா⁴யபா⁴ஸிதத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘இத³ங் பனா’’திஆதி³. இத³ங் பன ந வுத்தந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. யந்தி உத³கங் ‘‘க³ச்ச²தீ’’திபதே³ கத்தா. யத்தா²தி யஸ்மிங் உத³கேதி. த³ஸமங்.
Tatthāti ‘‘siñceyya vā siñcāpeyya vā’’tipade. Dhāranti sotaṃ. Mātikaṃ pamukhanti mātikaṃ abhimukhaṃ. Tattha tatthāti tasmiṃ tasmiṃ ṭhāne. Aññato ṭhānato aññaṃ ṭhānaṃ netīti yojanā. ‘‘Sapāṇakaṃ udaka’’nti sāmaññavacanassapi visese avaṭṭhānato, visesatthinā ca visesassa anupayojitabbato idha visesaudakanti sandhāyabhāsitatthaṃ dassento āha ‘‘idaṃ panā’’tiādi. Idaṃ pana na vuttanti sambandho. Yanti udakaṃ ‘‘gacchatī’’tipade kattā. Yatthāti yasmiṃ udaketi. Dasamaṃ.
பூ⁴தகா³மவக்³கோ³ து³தியோ.
Bhūtagāmavaggo dutiyo.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 2. பூ⁴தகா³மவக்³கோ³ • 2. Bhūtagāmavaggo
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 10. ஸப்பாணகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Sappāṇakasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 10. ஸப்பாணகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Sappāṇakasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 10. ஸப்பாணகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Sappāṇakasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 10. ஸப்பாணகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Sappāṇakasikkhāpadavaṇṇanā