Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    4. ஸரப⁴ஸுத்தவண்ணனா

    4. Sarabhasuttavaṇṇanā

    65. சதுத்தே² ராஜக³ஹேதி ஏவங்னாமகே நக³ரே. கி³ஜ்ஜ²கூடே பப்³ப³தேதி கி³ஜ்ஜ²ஸதி³ஸானிஸ்ஸ கூடானி, கி³ஜ்ஜா² வா தஸ்ஸ கூடேஸு வஸந்தீதி கி³ஜ்ஜ²கூடோ, தஸ்மிங் கி³ஜ்ஜ²கூடே பப்³ப³தே. ஏதேனஸ்ஸ ராஜக³ஹங் கோ³சரகா³மங் கத்வா விஹரந்தஸ்ஸ வஸனட்டா²னங் த³ஸ்ஸிதங். கி³ஜ்ஜ²கூடஸ்மிஞ்ஹி ததா²க³தங் உத்³தி³ஸ்ஸ விஹாரோ காரிதோ, கி³ஜ்ஜ²கூடவிஹாரொத்வேவஸ்ஸ நாமங். தத்தா²யங் தஸ்மிங் ஸமயே விஹரதீதி. ஸரபோ⁴ நாம பரிப்³பா³ஜகோ அசிரபக்கந்தோ ஹோதீதி ஸரபோ⁴தி ஏவங்னாமகோ பரிப்³பா³ஜகோ இமஸ்மிங் ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா நசிரஸ்ஸேவ பக்கந்தோ ஹோதி, அது⁴னா விப்³ப⁴ந்தோதி அத்தோ². ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ ஹி லோகே உப்பன்னே தித்தி²யா நட்ட²லாப⁴ஸக்காரா அஹேஸுங், திண்ணங் ரதனானங் மஹாலாப⁴ஸக்காரோ உப்பஜ்ஜி. யதா²ஹ –

    65. Catutthe rājagaheti evaṃnāmake nagare. Gijjhakūṭe pabbateti gijjhasadisānissa kūṭāni, gijjhā vā tassa kūṭesu vasantīti gijjhakūṭo, tasmiṃ gijjhakūṭe pabbate. Etenassa rājagahaṃ gocaragāmaṃ katvā viharantassa vasanaṭṭhānaṃ dassitaṃ. Gijjhakūṭasmiñhi tathāgataṃ uddissa vihāro kārito, gijjhakūṭavihārotvevassa nāmaṃ. Tatthāyaṃ tasmiṃ samaye viharatīti. Sarabho nāma paribbājako acirapakkanto hotīti sarabhoti evaṃnāmako paribbājako imasmiṃ sāsane pabbajitvā nacirasseva pakkanto hoti, adhunā vibbhantoti attho. Sammāsambuddhe hi loke uppanne titthiyā naṭṭhalābhasakkārā ahesuṃ, tiṇṇaṃ ratanānaṃ mahālābhasakkāro uppajji. Yathāha –

    ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வா ஸக்கதோ ஹோதி க³ருகதோ மானிதோ பூஜிதோ அபசிதோ லாபீ⁴ சீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரானங். அஞ்ஞதித்தி²யா பன பரிப்³பா³ஜகா அஸக்கதா ஹொந்தி அக³ருகதா அமானிதா அபூஜிதா ந லாபி⁴னோ சீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரான’’ந்தி (உதா³॰14; ஸங்॰நி॰1.2.70).

    ‘‘Tena kho pana samayena bhagavā sakkato hoti garukato mānito pūjito apacito lābhī cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārānaṃ. Aññatitthiyā pana paribbājakā asakkatā honti agarukatā amānitā apūjitā na lābhino cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārāna’’nti (udā.14; saṃ.ni.1.2.70).

    தே ஏவங் பரிஹீனலாப⁴ஸக்காரா பஞ்சஸதமத்தா ஏகஸ்மிங் பரிப்³பா³ஜகாராமே ஸன்னிபதித்வா ஸம்மந்தயிங்ஸு – ‘‘போ⁴, மயங் ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ உப்பன்னகாலதோ பட்டா²ய ஹதலாப⁴ஸக்காரா ஜாதா, ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஸாவகானஞ்சஸ்ஸ ஏகங் அவண்ணங் உபதா⁴ரேத², அவண்ணங் பத்த²ரித்வா ஏதஸ்ஸ ஸாஸனங் க³ரஹித்வா அம்ஹாகங் லாப⁴ஸக்காரங் உப்பாதெ³ஸ்ஸாமா’’தி. தே வஜ்ஜங் ஓலோகெந்தா – ‘‘தீஸு த்³வாரேஸு ஆஜீவே சாதி சதூஸுபி டா²னேஸு ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ வஜ்ஜங் பஸ்ஸிதுங் ந ஸக்கா, இமானி சத்தாரி டா²னானி முஞ்சித்வா அஞ்ஞத்த² ஓலோகேதா²’’தி ஆஹங்ஸு. அத² நேஸங் அந்தரே ஏகோ ஏவமாஹ – ‘‘அஹங் அஞ்ஞங் ந பஸ்ஸாமி, இமே அன்வட்³ட⁴மாஸங் ஸன்னிபதித்வா த்³வாரவாதபானானி பிதா⁴ய ஸாமணேரானம்பி பவேஸனங் ந தெ³ந்தி. ஜீவிதஸதி³ஸாபி உபட்டா²கா த³ட்டு²ங் ந லப⁴ந்தி, ஆவட்டனிமாயங் ஓஸாரெத்வா ஓஸாரெத்வா ஜனங் ஆவட்டெத்வா ஆவட்டெத்வா கா²த³ந்தி. ஸசே தங் மயங் ஆஹரிதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸாம, ஏவங் நோ லாப⁴ஸக்காரஉளாரோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. அபரோபி ஏவமேவ வத³ந்தோ உட்டா²ஸி. ஸப்³பே³ ஏகவாதா³ அஹேஸுங். ததோ ஆஹங்ஸு – ‘‘யோ தங் ஆஹரிதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸதி, தங் மயங் அம்ஹாகங் ஸமயே ஜெட்ட²கங் கரிஸ்ஸாமா’’தி.

    Te evaṃ parihīnalābhasakkārā pañcasatamattā ekasmiṃ paribbājakārāme sannipatitvā sammantayiṃsu – ‘‘bho, mayaṃ samaṇassa gotamassa uppannakālato paṭṭhāya hatalābhasakkārā jātā, samaṇassa gotamassa sāvakānañcassa ekaṃ avaṇṇaṃ upadhāretha, avaṇṇaṃ pattharitvā etassa sāsanaṃ garahitvā amhākaṃ lābhasakkāraṃ uppādessāmā’’ti. Te vajjaṃ olokentā – ‘‘tīsu dvāresu ājīve cāti catūsupi ṭhānesu samaṇassa gotamassa vajjaṃ passituṃ na sakkā, imāni cattāri ṭhānāni muñcitvā aññattha olokethā’’ti āhaṃsu. Atha nesaṃ antare eko evamāha – ‘‘ahaṃ aññaṃ na passāmi, ime anvaḍḍhamāsaṃ sannipatitvā dvāravātapānāni pidhāya sāmaṇerānampi pavesanaṃ na denti. Jīvitasadisāpi upaṭṭhākā daṭṭhuṃ na labhanti, āvaṭṭanimāyaṃ osāretvā osāretvā janaṃ āvaṭṭetvā āvaṭṭetvā khādanti. Sace taṃ mayaṃ āharituṃ sakkhissāma, evaṃ no lābhasakkārauḷāro bhavissatī’’ti. Aparopi evameva vadanto uṭṭhāsi. Sabbe ekavādā ahesuṃ. Tato āhaṃsu – ‘‘yo taṃ āharituṃ sakkhissati, taṃ mayaṃ amhākaṃ samaye jeṭṭhakaṃ karissāmā’’ti.

    ததோ கோடிதோ பட்டா²ய ‘‘த்வங் ஸக்கி²ஸ்ஸஸி, த்வங் ஸக்கி²ஸ்ஸஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘அஹங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமி, அஹங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி ப³ஹூஹி வுத்தே ஸரப⁴ங் புச்சி²ங்ஸு – ‘‘த்வங் ஸக்கி²ஸ்ஸஸி ஆசரியா’’தி. ஸோ ஆஹ – ‘‘அக³ரு ஏதங் ஆஹரிதுங், ஸசே தும்ஹே அத்தனோ கதா²ய ட²த்வா மங் ஜெட்ட²கங் கரிஸ்ஸதா²’’தி. அக³ரு ஏதமாசரிய ஆஹர, த்வங் கதோயேவாஸி அம்ஹேஹி ஜெட்ட²கோதி. ஸோ ஆஹ – ‘‘தங் ஆஹரந்தேன தே²னெத்வா வா விலும்பித்வா வா ஆஹரிதுங் ந ஸக்கா, ஸமணஸ்ஸ பன கோ³தமஸ்ஸ ஸாவகஸதி³ஸேன ஹுத்வா தஸ்ஸ ஸாவகே வந்தி³த்வா வத்தபடிவத்தங் கத்வா தேஸங் பத்தே ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜித்வா ஆஹரிதுங் ஸக்கா. ருச்சதி வோ ஏதஸ்ஸ எத்தகஸ்ஸ கிரியா’’தி. யங்கிஞ்சி கத்வா ஆஹரித்வா ச நோ தே³ஹீதி. தேன ஹி மங் தி³ஸ்வா அபஸ்ஸந்தா விய ப⁴வெய்யாதா²தி பரிப்³பா³ஜகானங் ஸஞ்ஞங் த³த்வா து³தியதி³வஸே பாதோவ உட்டா²ய கி³ஜ்ஜ²கூடமஹாவிஹாரங் க³ந்த்வா தி³ட்ட²தி³ட்டா²னங் பி⁴க்கூ²னங் பஞ்சபதிட்டி²தேன பாதே³ வந்தி³. பி⁴க்கூ² ஆஹங்ஸு – ‘‘அஞ்ஞே பரிப்³பா³ஜகா சண்டா³ ப²ருஸா, அயங் பன ஸத்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி பஸன்னோ’’தி. ப⁴ந்தே, தும்ஹே ஞத்வா யுத்தட்டா²னஸ்மிங்யேவ பப்³ப³ஜிதா, மயங் பன அனுபதா⁴ரெத்வா அதித்தே²னேவ பக்க²ந்தா அனிய்யானிகமக்³கே³ விசராமாதி. ஸோ ஏவங் வத்வா தி³ட்டே² தி³ட்டே² பி⁴க்கூ² புனப்புனங் வந்த³தி, ந்ஹானோத³காதீ³னி படியாதே³தி, த³ந்தகட்ட²ங் கப்பியங் கரோதி, பாதே³ தோ⁴வதி மக்கே²தி, அதிரேகப⁴த்தங் லபி⁴த்வா பு⁴ஞ்ஜதி.

    Tato koṭito paṭṭhāya ‘‘tvaṃ sakkhissasi, tvaṃ sakkhissasī’’ti pucchitvā ‘‘ahaṃ na sakkhissāmi, ahaṃ na sakkhissāmī’’ti bahūhi vutte sarabhaṃ pucchiṃsu – ‘‘tvaṃ sakkhissasi ācariyā’’ti. So āha – ‘‘agaru etaṃ āharituṃ, sace tumhe attano kathāya ṭhatvā maṃ jeṭṭhakaṃ karissathā’’ti. Agaru etamācariya āhara, tvaṃ katoyevāsi amhehi jeṭṭhakoti. So āha – ‘‘taṃ āharantena thenetvā vā vilumpitvā vā āharituṃ na sakkā, samaṇassa pana gotamassa sāvakasadisena hutvā tassa sāvake vanditvā vattapaṭivattaṃ katvā tesaṃ patte bhattaṃ bhuñjitvā āharituṃ sakkā. Ruccati vo etassa ettakassa kiriyā’’ti. Yaṃkiñci katvā āharitvā ca no dehīti. Tena hi maṃ disvā apassantā viya bhaveyyāthāti paribbājakānaṃ saññaṃ datvā dutiyadivase pātova uṭṭhāya gijjhakūṭamahāvihāraṃ gantvā diṭṭhadiṭṭhānaṃ bhikkhūnaṃ pañcapatiṭṭhitena pāde vandi. Bhikkhū āhaṃsu – ‘‘aññe paribbājakā caṇḍā pharusā, ayaṃ pana saddho bhavissati pasanno’’ti. Bhante, tumhe ñatvā yuttaṭṭhānasmiṃyeva pabbajitā, mayaṃ pana anupadhāretvā atittheneva pakkhantā aniyyānikamagge vicarāmāti. So evaṃ vatvā diṭṭhe diṭṭhe bhikkhū punappunaṃ vandati, nhānodakādīni paṭiyādeti, dantakaṭṭhaṃ kappiyaṃ karoti, pāde dhovati makkheti, atirekabhattaṃ labhitvā bhuñjati.

    தங் இமினா நீஹாரேன வஸந்தங் ஏகோ மஹாதே²ரோ தி³ஸ்வா, ‘‘பரிப்³பா³ஜக, த்வங் ஸத்³தோ⁴ பஸன்னோ, கிங் ந பப்³ப³ஜஸீ’’தி. கோ மங், ப⁴ந்தே, பப்³பா³ஜெஸ்ஸதி. மயஞ்ஹி சிரகாலங் ப⁴த³ந்தானங் பச்சத்தி²கா ஹுத்வா விசரிம்ஹாதி. தே²ரோ ‘‘ஸசே த்வங் பப்³ப³ஜிதுகாமோ, அஹங் தங் பப்³பா³ஜெஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா பப்³பா³ஜேஸி. ஸோ பப்³ப³ஜிதகாலதோ பட்டா²ய நிரந்தரங் வத்தபடிவத்தமகாஸி. அத² நங் தே²ரோ வத்தே பஸீதி³த்வா நசிரஸ்ஸேவ உபஸம்பாதே³ஸி. ஸோ உபோஸத²தி³வஸே பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் உபோஸத²க்³க³ங் பவிஸித்வா பி⁴க்கூ² மஹந்தேன உஸ்ஸாஹேன பாதிமொக்க²ங் பக்³க³ண்ஹந்தே தி³ஸ்வா ‘‘இமினா நீஹாரேன ஓஸாரெத்வா ஓஸாரெத்வா லோகங் கா²த³ந்தி, கதிபாஹேன ஹரிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தேஸி. ஸோ பரிவேணங் க³ந்த்வா உபஜ்ஜா²யங் வந்தி³த்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, கோ நாமோ அயங் த⁴ம்மோ’’தி புச்சி². பாதிமொக்கோ² நாம, ஆவுஸோதி. உத்தமத⁴ம்மோ ஏஸ, ப⁴ந்தே, ப⁴விஸ்ஸதீதி. ஆம, ஆவுஸோ, ஸகலஸாஸனதா⁴ரணீ அயங் ஸிக்கா²தி. ப⁴ந்தே, ஸசே ஏஸ ஸிக்கா²த⁴ம்மோ உத்தமோ, இமமேவ பட²மங் க³ண்ஹாமீதி. க³ண்ஹாவுஸோதி தே²ரோ ஸம்படிச்சி². ஸோ க³ண்ஹந்தோ பரிப்³பா³ஜகே பஸ்ஸித்வா ‘‘கீதி³ஸங் ஆசரியா’’தி புச்சி²தோ, ‘‘ஆவுஸோ, மா சிந்தயித்த², கதிபாஹேன ஆஹரிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா நசிரஸ்ஸேவ உக்³க³ண்ஹித்வா உபஜ்ஜா²யங் ஆஹ – ‘‘எத்தகமேவ, ப⁴ந்தே, உதா³ஹு அஞ்ஞம்பி அத்தீ²’’தி. எத்தகமேவ, ஆவுஸோதி.

    Taṃ iminā nīhārena vasantaṃ eko mahāthero disvā, ‘‘paribbājaka, tvaṃ saddho pasanno, kiṃ na pabbajasī’’ti. Ko maṃ, bhante, pabbājessati. Mayañhi cirakālaṃ bhadantānaṃ paccatthikā hutvā vicarimhāti. Thero ‘‘sace tvaṃ pabbajitukāmo, ahaṃ taṃ pabbājessāmī’’ti vatvā pabbājesi. So pabbajitakālato paṭṭhāya nirantaraṃ vattapaṭivattamakāsi. Atha naṃ thero vatte pasīditvā nacirasseva upasampādesi. So uposathadivase bhikkhūhi saddhiṃ uposathaggaṃ pavisitvā bhikkhū mahantena ussāhena pātimokkhaṃ paggaṇhante disvā ‘‘iminā nīhārena osāretvā osāretvā lokaṃ khādanti, katipāhena harissāmī’’ti cintesi. So pariveṇaṃ gantvā upajjhāyaṃ vanditvā, ‘‘bhante, ko nāmo ayaṃ dhammo’’ti pucchi. Pātimokkho nāma, āvusoti. Uttamadhammo esa, bhante, bhavissatīti. Āma, āvuso, sakalasāsanadhāraṇī ayaṃ sikkhāti. Bhante, sace esa sikkhādhammo uttamo, imameva paṭhamaṃ gaṇhāmīti. Gaṇhāvusoti thero sampaṭicchi. So gaṇhanto paribbājake passitvā ‘‘kīdisaṃ ācariyā’’ti pucchito, ‘‘āvuso, mā cintayittha, katipāhena āharissāmī’’ti vatvā nacirasseva uggaṇhitvā upajjhāyaṃ āha – ‘‘ettakameva, bhante, udāhu aññampi atthī’’ti. Ettakameva, āvusoti.

    ஸோ புனதி³வஸே யதா²னிவத்த²பாருதோவ க³ஹிதனீஹாரேனேவ பத்தங் க³ஹெத்வா கி³ஜ்ஜ²கூடா நிக்க²ம்ம பரிப்³பா³ஜகாராமங் அக³மாஸி. பரிப்³பா³ஜகா தி³ஸ்வா ‘‘கீதி³ஸங், ஆசரிய, நாஸக்கி²த்த² மஞ்ஞே ஆவட்டனிமாயங் ஆஹரிது’’ந்தி தங் பரிவாரயிங்ஸு. மா சிந்தயித்த², ஆவுஸோ, ஆஹடா மே ஆவட்டனிமாயா, இதோ பட்டா²ய அம்ஹாகங் லாப⁴ஸக்காரோ மஹா ப⁴விஸ்ஸதி. தும்ஹே அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸமக்³கா³ ஹோத², மா விவாத³ங் அகத்தா²தி. ஸசே தே, ஆசரிய, ஸுக்³க³ஹிதா, அம்ஹேபி நங் வாசேஹீதி. ஸோ ஆதி³தோ பட்டா²ய பாதிமொக்க²ங் ஓஸாரேஸி. அத² தே ஸப்³பே³பி – ‘‘ஏத², போ⁴, நக³ரே விசரந்தா ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ அவண்ணங் கதெ²ஸ்ஸாமா’’தி அனுக்³கா⁴டிதேஸுயேவ நக³ரத்³வாரேஸு த்³வாரஸமீபங் க³ந்த்வா விவடேன த்³வாரேன ஸப்³ப³பட²மங் பவிஸிங்ஸு. ஏவங் ஸலிங்கே³னேவ அபக்கந்தங் தங் பரிப்³பா³ஜகங் ஸந்தா⁴ய – ‘‘ஸரபோ⁴ நாம பரிப்³பா³ஜகோ அசிரபக்கந்தோ ஹோதீ’’தி வுத்தங்.

    So punadivase yathānivatthapārutova gahitanīhāreneva pattaṃ gahetvā gijjhakūṭā nikkhamma paribbājakārāmaṃ agamāsi. Paribbājakā disvā ‘‘kīdisaṃ, ācariya, nāsakkhittha maññe āvaṭṭanimāyaṃ āharitu’’nti taṃ parivārayiṃsu. Mā cintayittha, āvuso, āhaṭā me āvaṭṭanimāyā, ito paṭṭhāya amhākaṃ lābhasakkāro mahā bhavissati. Tumhe aññamaññaṃ samaggā hotha, mā vivādaṃ akatthāti. Sace te, ācariya, suggahitā, amhepi naṃ vācehīti. So ādito paṭṭhāya pātimokkhaṃ osāresi. Atha te sabbepi – ‘‘etha, bho, nagare vicarantā samaṇassa gotamassa avaṇṇaṃ kathessāmā’’ti anugghāṭitesuyeva nagaradvāresu dvārasamīpaṃ gantvā vivaṭena dvārena sabbapaṭhamaṃ pavisiṃsu. Evaṃ saliṅgeneva apakkantaṃ taṃ paribbājakaṃ sandhāya – ‘‘sarabho nāma paribbājako acirapakkanto hotī’’ti vuttaṃ.

    தங் தி³வஸங் பன ப⁴க³வா பச்சூஸஸமயே லோகங் ஓலோகெந்தோ இத³ங் அத்³த³ஸ – ‘‘அஜ்ஜ ஸரபோ⁴ பரிப்³பா³ஜகோ நக³ரே விசரித்வா பகாஸனீயகம்மங் கரிஸ்ஸதி, திண்ணங் ரதனானங் அவண்ணங் கதெ²ந்தோ விஸங் ஸிஞ்சித்வா பரிப்³பா³ஜகாராமங் க³மிஸ்ஸதி, அஹம்பி தத்தே²வ க³மிஸ்ஸாமி, சதஸ்ஸோபி பரிஸா தத்தே²வ ஓஸரிஸ்ஸந்தி. தஸ்மிங் ஸமாக³மே சதுராஸீதி பாணஸஹஸ்ஸானி அமதபானங் பிவிஸ்ஸந்தீ’’தி. ததோ ‘‘தஸ்ஸ ஓகாஸோ ஹோது, யதா²ருசியா அவண்ணங் பத்த²ரதூ’’தி சிந்தெத்வா ஆனந்த³த்தே²ரங் ஆமந்தேஸி – ‘‘ஆனந்த³, அட்டா²ரஸஸு மஹாவிஹாரேஸு பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ மயா ஸத்³தி⁴ங்யேவ பிண்டா³ய சரிதுங் ஆரோசேஹீ’’தி. தே²ரோ ததா² அகாஸி. பி⁴க்கூ² பத்தசீவரமாதா³ய ஸத்தா²ரமேவ பரிவாரயிங்ஸு. ஸத்தா² பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் ஆதா³ய த்³வாரகா³மஸமீபேயேவ பிண்டா³ய சரி. ஸரபோ⁴பி பரிப்³பா³ஜகேஹி ஸத்³தி⁴ங் நக³ரங் பவிட்டோ² தத்த² தத்த² பரிஸமஜ்ஜே² ராஜத்³வாரவீதி²சதுக்காதீ³ஸு ச க³ந்த்வா ‘‘அஞ்ஞாதோ மயா ஸமணானங் ஸக்யபுத்தியானங் த⁴ம்மோ’’திஆதீ³னி அபா⁴ஸி. தங் ஸந்தா⁴ய ஸோ ராஜக³ஹே பரிஸதி ஏவங் வாசங் பா⁴ஸதீதிஆதி³ வுத்தங். தத்த² அஞ்ஞாதோதி ஞாதோ அவபு³த்³தோ⁴, பாகடங் கத்வா உக்³க³ஹிதோதி தீ³பேதி. அஞ்ஞாயாதி ஜானித்வா. அபக்கந்தோதி ஸலிங்கே³னேவ அபக்கந்தோ. ஸசே ஹி ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஸாஸனே கோசி ஸாரோ அப⁴விஸ்ஸ, நாஹங் அபக்கமிஸ்ஸங். தஸ்ஸ பன ஸாஸனங் அஸாரங் நிஸ்ஸாரங், ஆவட்டனிமாயங் ஓஸாரெத்வா ஸமணா லோகங் கா²த³ந்தீதி ஏவமத்த²ங் தீ³பெந்தோ ஏவமாஹ.

    Taṃ divasaṃ pana bhagavā paccūsasamaye lokaṃ olokento idaṃ addasa – ‘‘ajja sarabho paribbājako nagare vicaritvā pakāsanīyakammaṃ karissati, tiṇṇaṃ ratanānaṃ avaṇṇaṃ kathento visaṃ siñcitvā paribbājakārāmaṃ gamissati, ahampi tattheva gamissāmi, catassopi parisā tattheva osarissanti. Tasmiṃ samāgame caturāsīti pāṇasahassāni amatapānaṃ pivissantī’’ti. Tato ‘‘tassa okāso hotu, yathāruciyā avaṇṇaṃ pattharatū’’ti cintetvā ānandattheraṃ āmantesi – ‘‘ānanda, aṭṭhārasasu mahāvihāresu bhikkhusaṅghassa mayā saddhiṃyeva piṇḍāya carituṃ ārocehī’’ti. Thero tathā akāsi. Bhikkhū pattacīvaramādāya satthārameva parivārayiṃsu. Satthā bhikkhusaṅghaṃ ādāya dvāragāmasamīpeyeva piṇḍāya cari. Sarabhopi paribbājakehi saddhiṃ nagaraṃ paviṭṭho tattha tattha parisamajjhe rājadvāravīthicatukkādīsu ca gantvā ‘‘aññāto mayā samaṇānaṃ sakyaputtiyānaṃ dhammo’’tiādīni abhāsi. Taṃ sandhāya so rājagahe parisati evaṃ vācaṃ bhāsatītiādi vuttaṃ. Tattha aññātoti ñāto avabuddho, pākaṭaṃ katvā uggahitoti dīpeti. Aññāyāti jānitvā. Apakkantoti saliṅgeneva apakkanto. Sace hi samaṇassa gotamassa sāsane koci sāro abhavissa, nāhaṃ apakkamissaṃ. Tassa pana sāsanaṃ asāraṃ nissāraṃ, āvaṭṭanimāyaṃ osāretvā samaṇā lokaṃ khādantīti evamatthaṃ dīpento evamāha.

    அத² கோ² ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கூ²தி அத² ஏவங் தஸ்மிங் பரிப்³பா³ஜகே பா⁴ஸமானே அரஞ்ஞவாஸினோ பஞ்சஸதா பி⁴க்கூ² ‘‘அஸுகட்டா²னங் நாம ஸத்தா² பிண்டா³ய சரிதுங் க³தோ’’தி அஜானந்தா பி⁴க்கா²சாரவேலாயங் ராஜக³ஹங் பிண்டா³ய பவிஸிங்ஸு. தே ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். அஸ்ஸோஸுந்தி ஸுணிங்ஸு. யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸூதி ‘‘இமங் காரணங் த³ஸப³லஸ்ஸ ஆரோசெஸ்ஸாமா’’தி உபஸங்கமிங்ஸு.

    Atha kho sambahulā bhikkhūti atha evaṃ tasmiṃ paribbājake bhāsamāne araññavāsino pañcasatā bhikkhū ‘‘asukaṭṭhānaṃ nāma satthā piṇḍāya carituṃ gato’’ti ajānantā bhikkhācāravelāyaṃ rājagahaṃ piṇḍāya pavisiṃsu. Te sandhāyetaṃ vuttaṃ. Assosunti suṇiṃsu. Yenabhagavā tenupasaṅkamiṃsūti ‘‘imaṃ kāraṇaṃ dasabalassa ārocessāmā’’ti upasaṅkamiṃsu.

    ஸிப்பினிகாதீரந்தி ஸிப்பினிகாதி ஏவங்னாமிகாய நதி³யா தீரங். அதி⁴வாஸேஸி ப⁴க³வா துண்ஹீபா⁴வேனாதி காயங்க³வாசங்கா³னி அசோபெத்வா அப்³ப⁴ந்தரே க²ந்திங் தா⁴ரெத்வா சித்தேனேவ அதி⁴வாஸேஸீதி அத்தோ². ஏவங் அதி⁴வாஸெத்வா புன சிந்தேஸி – ‘‘கிங் நு கோ² அஜ்ஜ மயா ஸரப⁴ஸ்ஸ வாத³ங் மத்³தி³துங் க³ச்ச²ந்தேன ஏககேன க³ந்தப்³ப³ங் , உதா³ஹு பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதேனா’’தி. அத²ஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ஸசாஹங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ க³மிஸ்ஸாமி, மஹாஜனோ ஏவங் சிந்தெஸ்ஸதி – ‘‘ஸமணோ கோ³தமோ வாது³ப்பத்திட்டா²னங் க³ச்ச²ந்தோ பக்க²ங் உக்கி²பித்வா க³ந்த்வா பரிஸப³லேன உப்பன்னங் வாத³ங் மத்³த³தி, பரவாதீ³னங் ஸீஸங் உக்கி²பிதுங் ந தே³தீ’’தி. ந கோ² பன மய்ஹங் உப்பன்னே வாதே³ பரங் க³ஹெத்வா மத்³த³னகிச்சங் அத்தி², அஹமேவ க³ந்த்வா மத்³தி³ஸ்ஸாமி. அனச்ச²ரியங் சேதங் ய்வாஹங் இதா³னி பு³த்³த⁴பூ⁴தோ அத்தனோ உப்பன்னங் வாத³ங் மத்³தெ³ய்யங், சரியங் சரணகாலே அஹேதுகபடிஸந்தி⁴யங் நிப்³ப³த்தேனாபி ஹி மயா வஹிதப்³ப³ங் து⁴ரங் அஞ்ஞோ வஹிதுங் ஸமத்தோ² நாம நாஹோஸி. இமஸ்ஸ பனத்த²ஸ்ஸ ஸாத⁴னத்த²ங் –

    Sippinikātīranti sippinikāti evaṃnāmikāya nadiyā tīraṃ. Adhivāsesi bhagavā tuṇhībhāvenāti kāyaṅgavācaṅgāni acopetvā abbhantare khantiṃ dhāretvā citteneva adhivāsesīti attho. Evaṃ adhivāsetvā puna cintesi – ‘‘kiṃ nu kho ajja mayā sarabhassa vādaṃ maddituṃ gacchantena ekakena gantabbaṃ , udāhu bhikkhusaṅghaparivutenā’’ti. Athassa etadahosi – sacāhaṃ bhikkhusaṅghaparivuto gamissāmi, mahājano evaṃ cintessati – ‘‘samaṇo gotamo vāduppattiṭṭhānaṃ gacchanto pakkhaṃ ukkhipitvā gantvā parisabalena uppannaṃ vādaṃ maddati, paravādīnaṃ sīsaṃ ukkhipituṃ na detī’’ti. Na kho pana mayhaṃ uppanne vāde paraṃ gahetvā maddanakiccaṃ atthi, ahameva gantvā maddissāmi. Anacchariyaṃ cetaṃ yvāhaṃ idāni buddhabhūto attano uppannaṃ vādaṃ maddeyyaṃ, cariyaṃ caraṇakāle ahetukapaṭisandhiyaṃ nibbattenāpi hi mayā vahitabbaṃ dhuraṃ añño vahituṃ samattho nāma nāhosi. Imassa panatthassa sādhanatthaṃ –

    ‘‘யதோ யதோ க³ரு து⁴ரங், யதோ க³ம்பீ⁴ரவத்தனீ;

    ‘‘Yato yato garu dhuraṃ, yato gambhīravattanī;

    ததா³ஸ்ஸு கண்ஹங் யுஞ்ஜெந்தி, ஸ்வாஸ்ஸு தங் வஹதே து⁴ர’’ந்தி. (ஜா॰ 1.1.29) –

    Tadāssu kaṇhaṃ yuñjenti, svāssu taṃ vahate dhura’’nti. (jā. 1.1.29) –

    இத³ங் கண்ஹஜாதகங் ஆஹரிதப்³ப³ங். அதீதே கிர ஏகோ ஸத்த²வாஹோ ஏகிஸ்ஸா மஹல்லிகாய கே³ஹே நிவாஸங் க³ண்ஹி. அத²ஸ்ஸ ஏகிஸ்ஸா தே⁴னுயா ரத்திபா⁴க³ஸமனந்தரே க³ப்³ப⁴வுட்டா²னங் அஹோஸி. ஸா ஏகங் வச்ச²கங் விஜாயி. மஹல்லிகாய வச்ச²கங் தி³ட்ட²காலதோ பட்டா²ய புத்தஸினேஹோ உத³பாதி³. புனதி³வஸே ஸத்த²வாஹபுத்தோ – ‘‘தவ கே³ஹவேதனங் க³ண்ஹாஹீ’’தி ஆஹ. மஹல்லிகா ‘‘மய்ஹங் அஞ்ஞேன கிச்சங் ந அத்தி², இமமேவ வச்ச²கங் தே³ஹீ’’தி ஆஹ. க³ண்ஹ, அம்மாதி. ஸா தங் க³ண்ஹித்வா கீ²ரங் பாயெத்வா யாகு³ப⁴த்ததிணாதீ³னி த³த³மானா போஸேஸி. ஸோ வுத்³தி⁴மன்வாய பரிபுண்ணரூபோ ப³லவீரியஸம்பன்னோ அஹோஸி ஸம்பன்னாசாரோ, காளகோ நாம நாமேன. அதே²கஸ்ஸ ஸத்த²வாஹஸ்ஸ பஞ்சஹி ஸகடஸதேஹி ஆக³ச்ச²ந்தஸ்ஸ உத³கபி⁴ன்னட்டா²னே ஸகடசக்கங் லக்³கி³. ஸோ த³ஸபி வீஸம்பி திங்ஸம்பி யோஜெத்வா நீஹராபேதுங் அஸக்கொந்தோ காளகங் உபஸங்கமித்வா ஆஹ – ‘‘தாத, தவ வேதனங் த³ஸ்ஸாமி, ஸகடங் மே உக்கி²பித்வா தே³ஹீ’’தி. ஏவஞ்ச பன வத்வா தங் ஆதா³ய – ‘‘அஞ்ஞோ இமினா ஸத்³தி⁴ங் து⁴ரங் வஹிதுங் ஸமத்தோ² நத்தீ²’’தி து⁴ரஸகடே யொத்தங் ப³ந்தி⁴த்வா தங் ஏககங்யேவ யோஜேஸி. ஸோ தங் ஸகடங் உக்கி²பித்வா த²லே பதிட்டா²பெத்வா ஏதேனேவ நிஹாரேன பஞ்ச ஸகடஸதானி நீஹரி. ஸோ ஸப்³ப³பச்சி²மஸகடங் நீஹரித்வா மோசியமானோ ‘‘ஸு’’ந்தி கத்வா ஸீஸங் உக்கி²பி.

    Idaṃ kaṇhajātakaṃ āharitabbaṃ. Atīte kira eko satthavāho ekissā mahallikāya gehe nivāsaṃ gaṇhi. Athassa ekissā dhenuyā rattibhāgasamanantare gabbhavuṭṭhānaṃ ahosi. Sā ekaṃ vacchakaṃ vijāyi. Mahallikāya vacchakaṃ diṭṭhakālato paṭṭhāya puttasineho udapādi. Punadivase satthavāhaputto – ‘‘tava gehavetanaṃ gaṇhāhī’’ti āha. Mahallikā ‘‘mayhaṃ aññena kiccaṃ na atthi, imameva vacchakaṃ dehī’’ti āha. Gaṇha, ammāti. Sā taṃ gaṇhitvā khīraṃ pāyetvā yāgubhattatiṇādīni dadamānā posesi. So vuddhimanvāya paripuṇṇarūpo balavīriyasampanno ahosi sampannācāro, kāḷako nāma nāmena. Athekassa satthavāhassa pañcahi sakaṭasatehi āgacchantassa udakabhinnaṭṭhāne sakaṭacakkaṃ laggi. So dasapi vīsampi tiṃsampi yojetvā nīharāpetuṃ asakkonto kāḷakaṃ upasaṅkamitvā āha – ‘‘tāta, tava vetanaṃ dassāmi, sakaṭaṃ me ukkhipitvā dehī’’ti. Evañca pana vatvā taṃ ādāya – ‘‘añño iminā saddhiṃ dhuraṃ vahituṃ samattho natthī’’ti dhurasakaṭe yottaṃ bandhitvā taṃ ekakaṃyeva yojesi. So taṃ sakaṭaṃ ukkhipitvā thale patiṭṭhāpetvā eteneva nihārena pañca sakaṭasatāni nīhari. So sabbapacchimasakaṭaṃ nīharitvā mociyamāno ‘‘su’’nti katvā sīsaṃ ukkhipi.

    ஸத்த²வாஹோ ‘‘அயங் எத்தகானி ஸகடானி உக்கி²பந்தோ ஏவங் ந அகாஸி, வேதனத்த²ங் மஞ்ஞே கரோதீ’’தி ஸகடக³ணனாய கஹாபணே க³ஹெத்வா பஞ்சஸதப⁴ண்டி³கங் தஸ்ஸ கீ³வாய ப³ந்தா⁴பேஸி. ஸோ அஞ்ஞேஸங் அத்தனோ ஸந்திகங் அல்லீயிதுங் அதெ³ந்தோ உஜுகங் கே³ஹமேவ அக³மாஸி. மஹல்லிகா தி³ஸ்வா மோசெத்வா கஹாபணபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘கஸ்மா, புத்த, ஏவமகாஸி, மா த்வங் ‘மயா கம்மங் கத்வா ஆப⁴தேன அயங் ஜீவிஸ்ஸதீ’தி ஸஞ்ஞமகாஸீ’’தி வத்வா கோ³ணங் உண்ஹோத³கேன ந்ஹாபெத்வா தேலேன அப்³ப⁴ஞ்ஜித்வா ‘‘இதோ பட்டா²ய புன மா ஏவமகாஸீ’’தி ஓவதி³. ஏவங் ஸத்தா² ‘‘சரியங் சரணகாலே அஹேதுகபடிஸந்தி⁴யங் நிப்³ப³த்தேனாபி ஹி மயா வஹிதப்³ப³து⁴ரங் அஞ்ஞோ வஹிதுங் ஸமத்தோ² நாம நாஹோஸீ’’தி சிந்தெத்வா ஏககோவ அக³மாஸி. தங் த³ஸ்ஸேதுங் அத² கோ² ப⁴க³வா ஸாயன்ஹஸமயங் படிஸல்லானா வுட்டி²தோதிஆதி³ வுத்தங்.

    Satthavāho ‘‘ayaṃ ettakāni sakaṭāni ukkhipanto evaṃ na akāsi, vetanatthaṃ maññe karotī’’ti sakaṭagaṇanāya kahāpaṇe gahetvā pañcasatabhaṇḍikaṃ tassa gīvāya bandhāpesi. So aññesaṃ attano santikaṃ allīyituṃ adento ujukaṃ gehameva agamāsi. Mahallikā disvā mocetvā kahāpaṇabhāvaṃ ñatvā ‘‘kasmā, putta, evamakāsi, mā tvaṃ ‘mayā kammaṃ katvā ābhatena ayaṃ jīvissatī’ti saññamakāsī’’ti vatvā goṇaṃ uṇhodakena nhāpetvā telena abbhañjitvā ‘‘ito paṭṭhāya puna mā evamakāsī’’ti ovadi. Evaṃ satthā ‘‘cariyaṃ caraṇakāle ahetukapaṭisandhiyaṃ nibbattenāpi hi mayā vahitabbadhuraṃ añño vahituṃ samattho nāma nāhosī’’ti cintetvā ekakova agamāsi. Taṃ dassetuṃ atha kho bhagavā sāyanhasamayaṃ paṭisallānā vuṭṭhitotiādi vuttaṃ.

    தத்த² படிஸல்லானாதி புது²த்தாரம்மணேஹி சித்தங் படிஸங்ஹரித்வா ஸல்லானதோ, ப²லஸமாபத்திதோதி அத்தோ². தேனுபஸங்கமீதி பரிப்³பா³ஜகேஸு ஸகலனக³ரே பகாஸனீயகம்மங் கத்வா நக³ரா நிக்க²ம்ம பரிப்³பா³ஜகாராமே ஸன்னிபதித்வா ‘‘ஸசே, ஆவுஸோ ஸரப⁴, ஸமணோ கோ³தமோ ஆக³மிஸ்ஸதி, கிங் கரிஸ்ஸஸீ’’தி. ஸமணே கோ³தமே ஏகங் கரொந்தே அஹங் த்³வே கரிஸ்ஸாமி, த்³வே கரொந்தே சத்தாரி, சத்தாரி கரொந்தே பஞ்ச, பஞ்ச கரொந்தே த³ஸ, த³ஸ கரொந்தே வீஸதி, வீஸதி கரொந்தே திங்ஸங், திங்ஸங் கரொந்தே சத்தாலீஸங், சத்தாலீஸங் கரொந்தே பஞ்ஞாஸங், பஞ்ஞாஸங் கரொந்தே ஸதங், ஸதங் கரொந்தே ஸஹஸ்ஸங் கரிஸ்ஸாமீதி ஏவங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸீஹனாத³கத²ங் ஸமுட்டா²பெத்வா நிஸின்னேஸு உபஸங்கமி.

    Tattha paṭisallānāti puthuttārammaṇehi cittaṃ paṭisaṃharitvā sallānato, phalasamāpattitoti attho. Tenupasaṅkamīti paribbājakesu sakalanagare pakāsanīyakammaṃ katvā nagarā nikkhamma paribbājakārāme sannipatitvā ‘‘sace, āvuso sarabha, samaṇo gotamo āgamissati, kiṃ karissasī’’ti. Samaṇe gotame ekaṃ karonte ahaṃ dve karissāmi, dve karonte cattāri, cattāri karonte pañca, pañca karonte dasa, dasa karonte vīsati, vīsati karonte tiṃsaṃ, tiṃsaṃ karonte cattālīsaṃ, cattālīsaṃ karonte paññāsaṃ, paññāsaṃ karonte sataṃ, sataṃ karonte sahassaṃ karissāmīti evaṃ aññamaññaṃ sīhanādakathaṃ samuṭṭhāpetvā nisinnesu upasaṅkami.

    உபஸங்கமந்தோ பன யஸ்மா பரிப்³பா³ஜகாராமஸ்ஸ நக³ரமஜ்ஜே²னேவ மக்³கோ³, தஸ்மா ஸுரத்தது³பட்டங் நிவாஸெத்வா ஸுக³தமஹாசீவரங் பாருபித்வா விஸ்ஸட்ட²ப³லோ ராஜா விய ஏககோவ நக³ரமஜ்ஜே²ன அக³மாஸி. மிச்சா²தி³ட்டி²கா தி³ஸ்வா ‘‘பரிப்³பா³ஜகா ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ பகாஸனீயகம்மங் கரொந்தா அவண்ணங் பத்த²ரிங்ஸு, ஸோ ஏதே அனுவத்தித்வா ஸஞ்ஞாபேதுங் க³ச்ச²தி மஞ்ஞே’’தி அனுப³ந்தி⁴ங்ஸு. ஸம்மாதி³ட்டி²காபி ‘‘ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ பத்தசீவரங் ஆதா³ய ஏககோவ நிக்க²ந்தோ, அஜ்ஜ ஸரபே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் மஹாத⁴ம்மஸங்கா³மோ ப⁴விஸ்ஸதி. மயம்பி தஸ்மிங் ஸமாக³மே காயஸக்கி²னோ ப⁴விஸ்ஸாமா’’தி அனுப³ந்தி⁴ங்ஸு. ஸத்தா² பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ மஹாஜனஸ்ஸ பரிப்³பா³ஜகாராமங் உபஸங்கமி.

    Upasaṅkamanto pana yasmā paribbājakārāmassa nagaramajjheneva maggo, tasmā surattadupaṭṭaṃ nivāsetvā sugatamahācīvaraṃ pārupitvā vissaṭṭhabalo rājā viya ekakova nagaramajjhena agamāsi. Micchādiṭṭhikā disvā ‘‘paribbājakā samaṇassa gotamassa pakāsanīyakammaṃ karontā avaṇṇaṃ patthariṃsu, so ete anuvattitvā saññāpetuṃ gacchati maññe’’ti anubandhiṃsu. Sammādiṭṭhikāpi ‘‘sammāsambuddho pattacīvaraṃ ādāya ekakova nikkhanto, ajja sarabhena saddhiṃ mahādhammasaṅgāmo bhavissati. Mayampi tasmiṃ samāgame kāyasakkhino bhavissāmā’’ti anubandhiṃsu. Satthā passantasseva mahājanassa paribbājakārāmaṃ upasaṅkami.

    பரிப்³பா³ஜகா ருக்கா²னங் க²ந்த⁴விடபஸாக²ந்தரேஹி ஸமுக்³க³ச்ச²ந்தா ச²ப்³ப³ண்ணக⁴னபு³த்³த⁴ரஸ்மியோ தி³ஸ்வா ‘‘அஞ்ஞதா³ ஏவரூபோ ஓபா⁴ஸோ நாம நத்தி², கிங் நு கோ² ஏத’’ந்தி உல்லோகெத்வா ‘‘ஸமணோ கோ³தமோ ஆக³ச்ச²தீ’’தி ஆஹங்ஸு. தங் ஸுத்வாவ ஸரபோ⁴ ஜாணுகந்தரே ஸீஸங் ட²பெத்வா அதோ⁴முகோ² நிஸீதி³. ஏவங் தஸ்மிங் ஸமயே ப⁴க³வா தங் ஆராமங் உபஸங்கமித்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. ததா²க³தோ ஹி ஜம்பு³தீ³பதலே அக்³க³குலே ஜாதத்தா அக்³கா³ஸனாரஹோதிஸ்ஸ ஸப்³ப³த்த² ஆஸனங் பஞ்ஞத்தமேவ ஹோதி. ஏவங் பஞ்ஞத்தே மஹாரஹே பு³த்³தா⁴ஸனே நிஸீதி³.

    Paribbājakā rukkhānaṃ khandhaviṭapasākhantarehi samuggacchantā chabbaṇṇaghanabuddharasmiyo disvā ‘‘aññadā evarūpo obhāso nāma natthi, kiṃ nu kho eta’’nti ulloketvā ‘‘samaṇo gotamo āgacchatī’’ti āhaṃsu. Taṃ sutvāva sarabho jāṇukantare sīsaṃ ṭhapetvā adhomukho nisīdi. Evaṃ tasmiṃ samaye bhagavā taṃ ārāmaṃ upasaṅkamitvā paññatte āsane nisīdi. Tathāgato hi jambudīpatale aggakule jātattā aggāsanārahotissa sabbattha āsanaṃ paññattameva hoti. Evaṃ paññatte mahārahe buddhāsane nisīdi.

    தே பரிப்³பா³ஜகா ஸரப⁴ங் பரிப்³பா³ஜகங் ஏதத³வோசுந்தி ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ கிர ஸரபே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் எத்தகங் கதெ²ந்தேயேவ பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ ஸத்து² பதா³னுபதி³கோ ஹுத்வா பரிப்³பா³ஜகாராமங் ஸம்பாபுணி, சதஸ்ஸோபி பரிஸா பரிப்³பா³ஜகாராமேயேவ ஓஸரிங்ஸு. ததோ தே பரிப்³பா³ஜகா ‘‘அச்ச²ரியங் ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ கம்மங், ஸகலனக³ரங் விசரித்வா அவண்ணங் பத்த²ரித்வா பகாஸனீயகம்மங் கத்வா ஆக³தானங் வேரீனங் படிஸத்தூனங் பச்சாமித்தானங் ஸந்திகங் ஆக³ந்த்வா தோ²கம்பி விக்³கா³ஹிககத²ங் ந கதே²ஸி, ஆக³தகாலதோ பட்டா²ய ஸதபாகதேலேன மக்கெ²ந்தோ விய அமதபானங் பாயெந்தோ விய மது⁴ரகத²ங் கதே²தீ’’தி ஸப்³பே³பி ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங் அனுவத்தந்தா ஏதத³வோசுங்.

    Te paribbājakā sarabhaṃ paribbājakaṃ etadavocunti sammāsambuddhe kira sarabhena saddhiṃ ettakaṃ kathenteyeva bhikkhusaṅgho satthu padānupadiko hutvā paribbājakārāmaṃ sampāpuṇi, catassopi parisā paribbājakārāmeyeva osariṃsu. Tato te paribbājakā ‘‘acchariyaṃ samaṇassa gotamassa kammaṃ, sakalanagaraṃ vicaritvā avaṇṇaṃ pattharitvā pakāsanīyakammaṃ katvā āgatānaṃ verīnaṃ paṭisattūnaṃ paccāmittānaṃ santikaṃ āgantvā thokampi viggāhikakathaṃ na kathesi, āgatakālato paṭṭhāya satapākatelena makkhento viya amatapānaṃ pāyento viya madhurakathaṃ kathetī’’ti sabbepi sammāsambuddhaṃ anuvattantā etadavocuṃ.

    யாசெய்யாஸீதி ஆயாசெய்யாஸி பத்தெ²ய்யாஸி பிஹெய்யாஸி. துண்ஹீபூ⁴தோதி துண்ஹீபா⁴வங் உபக³தோ. மங்குபூ⁴தோதி நித்தேஜதங் ஆபன்னோ. பத்தக்க²ந்தோ⁴தி ஓனதகீ³வோ. அதோ⁴முகோ²தி ஹெட்டா²முகோ². ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ தே படிஜானதோதி ‘‘அஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴, ஸப்³பே³ த⁴ம்மா மயா அபி⁴ஸம்பு³த்³தா⁴’’தி ஏவங் படிஜானதோ தவ. அனபி⁴ஸம்பு³த்³தா⁴தி இமே நாம த⁴ம்மா தயா அனபி⁴ஸம்பு³த்³தா⁴. தத்தா²தி தேஸு அனபி⁴ஸம்பு³த்³தா⁴தி ஏவங் த³ஸ்ஸிதத⁴ம்மேஸு. அஞ்ஞேன வா அஞ்ஞங் படிசரிஸ்ஸதீதி அஞ்ஞேன வா வசனேன அஞ்ஞங் வசனங் படிச்சா²தெ³ஸ்ஸதி, அஞ்ஞங் புச்சி²தோ அஞ்ஞங் கதெ²ஸ்ஸதீதி அதி⁴ப்பாயோ. ப³ஹித்³தா⁴ கத²ங் அபனாமெஸ்ஸதீதி ப³ஹித்³தா⁴ அஞ்ஞங் ஆக³ந்துககத²ங் ஆஹரந்தோ புரிமகத²ங் அபனாமெஸ்ஸதி. அப்பச்சயந்தி அனபி⁴ரத்³தி⁴ங் அதுட்டா²காரங் பாதுகரிஸ்ஸதீதி பாகடங் கரிஸ்ஸதி. எத்த² ச அப்பச்சயேன தோ³மனஸ்ஸங் வுத்தங், புரிமேஹி த்³வீஹி மந்த³ப³லவபே⁴தோ³ கோதோ⁴யேவ.

    Yāceyyāsīti āyāceyyāsi pattheyyāsi piheyyāsi. Tuṇhībhūtoti tuṇhībhāvaṃ upagato. Maṅkubhūtoti nittejataṃ āpanno. Pattakkhandhoti onatagīvo. Adhomukhoti heṭṭhāmukho. Sammāsambuddhassa te paṭijānatoti ‘‘ahaṃ sammāsambuddho, sabbe dhammā mayā abhisambuddhā’’ti evaṃ paṭijānato tava. Anabhisambuddhāti ime nāma dhammā tayā anabhisambuddhā. Tatthāti tesu anabhisambuddhāti evaṃ dassitadhammesu. Aññena vā aññaṃ paṭicarissatīti aññena vā vacanena aññaṃ vacanaṃ paṭicchādessati, aññaṃ pucchito aññaṃ kathessatīti adhippāyo. Bahiddhā kathaṃ apanāmessatīti bahiddhā aññaṃ āgantukakathaṃ āharanto purimakathaṃ apanāmessati. Appaccayanti anabhiraddhiṃ atuṭṭhākāraṃ pātukarissatīti pākaṭaṃ karissati. Ettha ca appaccayena domanassaṃ vuttaṃ, purimehi dvīhi mandabalavabhedo kodhoyeva.

    ஏவங் ப⁴க³வா பட²மவேஸாரஜ்ஜேன ஸீஹனாத³ங் நதி³த்வா புன து³தியாதீ³ஹி நத³ந்தோ யோ கோ² மங் பரிப்³பா³ஜகாதிஆதி³மாஹ. தத்த² யஸ்ஸ கோ² பன தே அத்தா²ய த⁴ம்மோ தே³ஸிதோதி யஸ்ஸ மக்³க³ஸ்ஸ வா ப²லஸ்ஸ வா அத்தா²ய தயா சதுஸச்சத⁴ம்மோ தே³ஸிதோ. ஸோ ந நிய்யாதீதி ஸோ த⁴ம்மோ ந நிய்யாதி ந நிக்³க³ச்ச²தி, ந தங் அத்த²ங் ஸாதே⁴தீதி வுத்தங் ஹோதி. தக்கரஸ்ஸாதி யோ நங் கரோதி, தஸ்ஸ படிபத்திபூரகஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸாதி அத்தோ². ஸம்மா து³க்க²க்க²யாயாதி ஹேதுனா நயேன காரணேன ஸகலஸ்ஸ வட்டது³க்க²ஸ்ஸ க²யாய. அத² வா யஸ்ஸ கோ² பன தே அத்தா²ய த⁴ம்மோ தே³ஸிதோதி யஸ்ஸ தே அத்தா²ய த⁴ம்மோ தே³ஸிதோ. ஸெய்யதி²த³ங் – ராக³படிகா⁴தத்தா²ய அஸுப⁴கம்மட்டா²னங், தோ³ஸபடிகா⁴தத்தா²ய மெத்தாபா⁴வனா, மோஹபடிகா⁴தத்தா²ய பஞ்ச த⁴ம்மா, விதக்குபச்சே²தா³ய ஆனாபானஸ்ஸதி. ஸோ ந நிய்யாதி தக்கரஸ்ஸ ஸம்மா து³க்க²க்க²யாயாதி ஸோ த⁴ம்மோ யோ நங் யதா²தே³ஸிதங் கரோதி, தஸ்ஸ தக்கரஸ்ஸ ஸம்மா ஹேதுனா நயேன காரணேன வட்டது³க்க²க்க²யாய ந நிய்யாதி ந நிக்³க³ச்ச²தி, தங் அத்த²ங் ந ஸாதே⁴தீதி அயமெத்த² அத்தோ². ஸெய்யதா²பி ஸரபோ⁴ பரிப்³பா³ஜகோதி யதா² அயங் ஸரபோ⁴ பரிப்³பா³ஜகோ பஜ்ஜா²யந்தோ அப்படிபா⁴னோ நிஸின்னோ, ஏவங் நிஸீதி³ஸ்ஸதீதி.

    Evaṃ bhagavā paṭhamavesārajjena sīhanādaṃ naditvā puna dutiyādīhi nadanto yo kho maṃ paribbājakātiādimāha. Tattha yassa kho pana te atthāya dhammo desitoti yassa maggassa vā phalassa vā atthāya tayā catusaccadhammo desito. So na niyyātīti so dhammo na niyyāti na niggacchati, na taṃ atthaṃ sādhetīti vuttaṃ hoti. Takkarassāti yo naṃ karoti, tassa paṭipattipūrakassa puggalassāti attho. Sammā dukkhakkhayāyāti hetunā nayena kāraṇena sakalassa vaṭṭadukkhassa khayāya. Atha vā yassa kho pana te atthāya dhammo desitoti yassa te atthāya dhammo desito. Seyyathidaṃ – rāgapaṭighātatthāya asubhakammaṭṭhānaṃ, dosapaṭighātatthāya mettābhāvanā, mohapaṭighātatthāya pañca dhammā, vitakkupacchedāya ānāpānassati. So na niyyāti takkarassa sammā dukkhakkhayāyāti so dhammo yo naṃ yathādesitaṃ karoti, tassa takkarassa sammā hetunā nayena kāraṇena vaṭṭadukkhakkhayāya na niyyāti na niggacchati, taṃ atthaṃ na sādhetīti ayamettha attho. Seyyathāpi sarabho paribbājakoti yathā ayaṃ sarabho paribbājako pajjhāyanto appaṭibhāno nisinno, evaṃ nisīdissatīti.

    ஏவங் தீஹி பதே³ஹி ஸீஹனாத³ங் நதி³த்வா தே³ஸனங் நிவத்தெந்தஸ்ஸேவ ததா²க³தஸ்ஸ தஸ்மிங் டா²னே ஸன்னிபதிதா சதுராஸீதிபாணஸஹஸ்ஸபரிமாணா பரிஸா அமதபானங் பிவி, ஸத்தா² பரிஸாய அமதபானஸ்ஸ பீதபா⁴வங் ஞத்வா வேஹாஸங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா பக்காமி. தமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் அத² கோ² ப⁴க³வாதிஆதி³ வுத்தங். தத்த² ஸீஹனாத³ந்தி ஸெட்ட²னாத³ங் அபீ⁴தனாத³ங் அப்படினாத³ங். வேஹாஸங் பக்காமீதி அபி⁴ஞ்ஞாபாத³கங் சதுத்த²ஜ்ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜித்வா வுட்டா²ய அதி⁴ட்டா²ய ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஆகாஸங் பக்க²ந்தி³. ஏவங் பக்க²ந்தோ³ ச பன தங்க²ணஞ்ஞேவ கி³ஜ்ஜ²கூடமஹாவிஹாரே பதிட்டா²ஸி.

    Evaṃ tīhi padehi sīhanādaṃ naditvā desanaṃ nivattentasseva tathāgatassa tasmiṃ ṭhāne sannipatitā caturāsītipāṇasahassaparimāṇā parisā amatapānaṃ pivi, satthā parisāya amatapānassa pītabhāvaṃ ñatvā vehāsaṃ abbhuggantvā pakkāmi. Tamatthaṃ dassetuṃ atha kho bhagavātiādi vuttaṃ. Tattha sīhanādanti seṭṭhanādaṃ abhītanādaṃ appaṭinādaṃ. Vehāsaṃ pakkāmīti abhiññāpādakaṃ catutthajjhānaṃ samāpajjitvā vuṭṭhāya adhiṭṭhāya saddhiṃ bhikkhusaṅghena ākāsaṃ pakkhandi. Evaṃ pakkhando ca pana taṃkhaṇaññeva gijjhakūṭamahāvihāre patiṭṭhāsi.

    வாசாய ஸன்னிதோத³கேனாதி வசனபதோதே³ன. ஸஞ்ஜம்ப⁴ரிமகங்ஸூதி ஸம்ப⁴ரிதங் நிரந்தரபு²டங் அகங்ஸு, உபரி விஜ்ஜி²ங்ஸூதி வுத்தங் ஹோதி. ப்³ரஹாரஞ்ஞேதி மஹாரஞ்ஞே. ஸீஹனாத³ங் நதி³ஸ்ஸாமீதி ஸீஹஸ்ஸ நத³தோ ஆகாரங் தி³ஸ்வா ‘‘அயம்பி திரச்சா²னக³தோ, அஹம்பி, இமஸ்ஸ சத்தாரோ பாதா³, மய்ஹம்பி, அஹம்பி ஏவமேவ ஸீஹனாத³ங் நதி³ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தேஸி. ஸோ ஸீஹஸ்ஸ ஸம்முகா² நதி³துங் அஸக்கொந்தோ தஸ்மிங் கோ³சராய பக்கந்தே ஏககோ நதி³துங் ஆரபி⁴. அத²ஸ்ஸ ஸிங்கா³லஸத்³தோ³யேவ நிச்ச²ரி. தேன வுத்தங் – ஸிங்கா³லகங்யேவ நத³தீதி. பே⁴ரண்ட³கந்தி தஸ்ஸேவ வேவசனங். அபிச பி⁴ன்னஸ்ஸரங் அமனாபஸத்³த³ங் நத³தீதி வுத்தங் ஹோதி. ஏவமேவ கோ² த்வந்தி இமினா ஓபம்மேன பரிப்³பா³ஜகா ததா²க³தங் ஸீஹஸதி³ஸங் கத்வா ஸரப⁴ங் ஸிங்கா³லஸதி³ஸங் அகங்ஸு. அம்பு³கஸஞ்சரீதி கு²த்³த³ககுக்குடிகா. புரிஸகரவிதங் ரவிஸ்ஸாமீதி மஹாகுக்குடங் ரவந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘இமஸ்ஸபி த்³வே பாதா³ த்³வே பக்கா², மய்ஹம்பி ததே²வ, அஹம்பி ஏவரூபங் ரவிதங் ரவிஸ்ஸாமீ’’தி ஸா தஸ்ஸ ஸம்முகா² ரவிதுங் அஸக்கொந்தீ தஸ்மிங் பக்கந்தே ரவமானா குக்குடிகாரவங்யேவ ரவி. தேன வுத்தங் – அம்பு³கஸஞ்சரிரவிதங்யேவ ரவதீதி. உஸபோ⁴தி கோ³ணோ. ஸுஞ்ஞாயாதி துச்சா²ய ஜெட்ட²கவஸபே⁴ஹி விரஹிதாய . க³ம்பீ⁴ரங் நதி³தப்³ப³ங் மஞ்ஞதீதி ஜெட்ட²கவஸப⁴ஸ்ஸ நாத³ஸதி³ஸங் க³ம்பீ⁴ரனாத³ங் நதி³தப்³ப³ங் மஞ்ஞதி. ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² உத்தானத்த²மேவாதி.
