Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானபப்³ப³ஜ்ஜாகதா²வண்ணனா

    Sāriputtamoggallānapabbajjākathāvaṇṇanā

    60. கிங் காஹஸீதி கிங் காஹதி. ‘‘கிங் கரோதி, கிங் கரோஸீ’’தி வா ப்³யஞ்ஜனங் ப³ஹுங் வத்வாதி அத்தோ². படிபாதெ³ந்தோதி நிக³மெந்தோ. ‘‘பச்சப்³யதா² , பச்சப்³யத²’’ந்திபி பட²ந்தி. கப்பனஹுதேஹீதி எத்த² த³ஸகானங் ஸதங் ஸஹஸ்ஸங், ஸஹஸ்ஸானங் ஸதங் ஸதஸஹஸ்ஸங், ஸதஸஹஸ்ஸானங் ஸதங் கோடி, கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங் ஸதங் பகோடி, பகோடிஸதஸஹஸ்ஸானங் ஸதங் கோடிபகோடி, கோடிபகோடிஸதஸஹஸ்ஸானங் ஸதங் நஹுதந்தி வேதி³தப்³ப³ங். கப்பனஹுதேஹீதி ஏவமனுஸாரதோ அப்³ப⁴தீதங் நாமாதி க²ந்த⁴கபா⁴ணகானங் பாடோ²தி.

    60.Kiṃ kāhasīti kiṃ kāhati. ‘‘Kiṃ karoti, kiṃ karosī’’ti vā byañjanaṃ bahuṃ vatvāti attho. Paṭipādentoti nigamento. ‘‘Paccabyathā , paccabyatha’’ntipi paṭhanti. Kappanahutehīti ettha dasakānaṃ sataṃ sahassaṃ, sahassānaṃ sataṃ satasahassaṃ, satasahassānaṃ sataṃ koṭi, koṭisatasahassānaṃ sataṃ pakoṭi, pakoṭisatasahassānaṃ sataṃ koṭipakoṭi, koṭipakoṭisatasahassānaṃ sataṃ nahutanti veditabbaṃ. Kappanahutehīti evamanusārato abbhatītaṃ nāmāti khandhakabhāṇakānaṃ pāṭhoti.

    63. ‘‘குலச்சே²தா³யா’’தி பாடோ², குலுபச்சே²தா³யாதி அத்தோ². மனுஸ்ஸா ‘‘த⁴ம்மேன கிர ஸமணா ஸக்யபுத்தியா நயந்தி, நாத⁴ம்மேனா’’தி ந புன சோதே³ஸுந்தி ஏவங் பாட²ஸேஸேன ஸம்ப³ந்தோ⁴ காதப்³போ³.

    63. ‘‘Kulacchedāyā’’ti pāṭho, kulupacchedāyāti attho. Manussā ‘‘dhammena kira samaṇā sakyaputtiyā nayanti, nādhammenā’’ti na puna codesunti evaṃ pāṭhasesena sambandho kātabbo.

    எத்தாவதா தே²ரோ நிதா³னங் நிட்ட²பேஸீதி வேதி³தப்³ப³ங். ஹொந்தி செத்த² –

    Ettāvatā thero nidānaṃ niṭṭhapesīti veditabbaṃ. Honti cettha –

    ‘‘யங் த⁴ம்மஸேனாபதி எத்த² மூல-

    ‘‘Yaṃ dhammasenāpati ettha mūla-

    க³ந்த²ஸ்ஸ ஸித்³தி⁴க்கமத³ஸ்ஸனேன;

    Ganthassa siddhikkamadassanena;

    நிதா³னநிட்டா²னமகங்ஸு த⁴ம்ம-

    Nidānaniṭṭhānamakaṃsu dhamma-

    ஸங்கா³ஹகா தே வினயக்கமஞ்ஞூ.

    Saṅgāhakā te vinayakkamaññū.

    ‘‘நிதா³னலீனத்த²பதா³னமேவ,

    ‘‘Nidānalīnatthapadānameva,

    நிதா³னிட்டா²னமித³ங் விதி³த்வா;

    Nidāniṭṭhānamidaṃ viditvā;

    இதோ பரங் சே வினயத்த²யுத்த-

    Ito paraṃ ce vinayatthayutta-

    பதா³னி வீமங்ஸனமேவ ஞெய்ய’’ந்தி.

    Padāni vīmaṃsanameva ñeyya’’nti.

    ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானபப்³ப³ஜ்ஜாகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sāriputtamoggallānapabbajjākathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 14. ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானபப்³ப³ஜ்ஜாகதா² • 14. Sāriputtamoggallānapabbajjākathā

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானபப்³ப³ஜ்ஜாகதா² • Sāriputtamoggallānapabbajjākathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானபப்³ப³ஜ்ஜாகதா²வண்ணனா • Sāriputtamoggallānapabbajjākathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானபப்³ப³ஜ்ஜாகதா²வண்ணனா • Sāriputtamoggallānapabbajjākathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 14. ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லான பப்³ப³ஜ்ஜாகதா² • 14. Sāriputtamoggallāna pabbajjākathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact