Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    6. ஸாரிபுத்தஸுத்தங்

    6. Sāriputtasuttaṃ

    214. ஏகங் ஸமயங் ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ பி⁴க்கூ² த⁴ம்மியா கதா²ய ஸந்த³ஸ்ஸேதி ஸமாத³பேதி ஸமுத்தேஜேதி ஸம்பஹங்ஸேதி போரியா வாசாய விஸ்ஸட்டா²ய அனேலக³லாய 1 அத்த²ஸ்ஸ விஞ்ஞாபனியா. தே ச பி⁴க்கூ² அட்டி²ங் கத்வா மனஸி கத்வா ஸப்³ப³சேதஸா ஸமன்னாஹரித்வா ஓஹிதஸோதா த⁴ம்மங் ஸுணந்தி. அத² கோ² ஆயஸ்மதோ வங்கீ³ஸஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அயங் கோ² ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ பி⁴க்கூ² த⁴ம்மியா கதா²ய ஸந்த³ஸ்ஸேதி ஸமாத³பேதி ஸமுத்தேஜேதி ஸம்பஹங்ஸேதி போரியா வாசாய விஸ்ஸட்டா²ய அனேலக³லாய அத்த²ஸ்ஸ விஞ்ஞாபனியா. தே ச பி⁴க்கூ² அட்டி²ங் கத்வா மனஸி கத்வா ஸப்³ப³சேதஸா ஸமன்னாஹரித்வா ஓஹிதஸோதா த⁴ம்மங் ஸுணந்தி. யங்னூனாஹங் ஆயஸ்மந்தங் ஸாரிபுத்தங் ஸம்முகா² ஸாருப்பாஹி கா³தா²ஹி அபி⁴த்த²வெய்ய’’ந்தி.

    214. Ekaṃ samayaṃ āyasmā sāriputto sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena āyasmā sāriputto bhikkhū dhammiyā kathāya sandasseti samādapeti samuttejeti sampahaṃseti poriyā vācāya vissaṭṭhāya anelagalāya 2 atthassa viññāpaniyā. Te ca bhikkhū aṭṭhiṃ katvā manasi katvā sabbacetasā samannāharitvā ohitasotā dhammaṃ suṇanti. Atha kho āyasmato vaṅgīsassa etadahosi – ‘‘ayaṃ kho āyasmā sāriputto bhikkhū dhammiyā kathāya sandasseti samādapeti samuttejeti sampahaṃseti poriyā vācāya vissaṭṭhāya anelagalāya atthassa viññāpaniyā. Te ca bhikkhū aṭṭhiṃ katvā manasi katvā sabbacetasā samannāharitvā ohitasotā dhammaṃ suṇanti. Yaṃnūnāhaṃ āyasmantaṃ sāriputtaṃ sammukhā sāruppāhi gāthāhi abhitthaveyya’’nti.

    அத² கோ² ஆயஸ்மா வங்கீ³ஸோ உட்டா²யாஸனா ஏகங்ஸங் உத்தராஸங்க³ங் கரித்வா யேனாயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ தேனஞ்ஜலிங் பணாமெத்வா ஆயஸ்மந்தங் ஸாரிபுத்தங் ஏதத³வோச – ‘‘படிபா⁴தி மங், ஆவுஸோ ஸாரிபுத்த, படிபா⁴தி மங், ஆவுஸோ ஸாரிபுத்தா’’தி. ‘‘படிபா⁴து தங், ஆவுஸோ வங்கீ³ஸா’’தி. அத² கோ² ஆயஸ்மா வங்கீ³ஸோ ஆயஸ்மந்தங் ஸாரிபுத்தங் ஸம்முகா² ஸாருப்பாஹி கா³தா²ஹி அபி⁴த்த²வி –

    Atha kho āyasmā vaṅgīso uṭṭhāyāsanā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā yenāyasmā sāriputto tenañjaliṃ paṇāmetvā āyasmantaṃ sāriputtaṃ etadavoca – ‘‘paṭibhāti maṃ, āvuso sāriputta, paṭibhāti maṃ, āvuso sāriputtā’’ti. ‘‘Paṭibhātu taṃ, āvuso vaṅgīsā’’ti. Atha kho āyasmā vaṅgīso āyasmantaṃ sāriputtaṃ sammukhā sāruppāhi gāthāhi abhitthavi –

    ‘‘க³ம்பீ⁴ரபஞ்ஞோ மேதா⁴வீ, மக்³கா³மக்³க³ஸ்ஸ கோவிதோ³;

    ‘‘Gambhīrapañño medhāvī, maggāmaggassa kovido;

    ஸாரிபுத்தோ மஹாபஞ்ஞோ, த⁴ம்மங் தே³ஸேதி பி⁴க்கு²னங்.

    Sāriputto mahāpañño, dhammaṃ deseti bhikkhunaṃ.

    ‘‘ஸங்கி²த்தேனபி தே³ஸேதி, வித்தா²ரேனபி பா⁴ஸதி;

    ‘‘Saṃkhittenapi deseti, vitthārenapi bhāsati;

    ஸாளிகாயிவ நிக்³கோ⁴ஸோ, படிபா⁴னங் உதீ³ரயி 3.

    Sāḷikāyiva nigghoso, paṭibhānaṃ udīrayi 4.

    ‘‘தஸ்ஸ தங் தே³ஸயந்தஸ்ஸ, ஸுணந்தி மது⁴ரங் கி³ரங்;

    ‘‘Tassa taṃ desayantassa, suṇanti madhuraṃ giraṃ;

    ஸரேன ரஜனீயேன, ஸவனீயேன வக்³கு³னா;

    Sarena rajanīyena, savanīyena vaggunā;

    உத³க்³க³சித்தா முதி³தா, ஸோதங் ஓதெ⁴ந்தி பி⁴க்க²வோ’’தி.

    Udaggacittā muditā, sotaṃ odhenti bhikkhavo’’ti.







    Footnotes:
    1. அனேளக³லாய (ஸீ॰ க॰), அனேலக³ளாய (ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    2. aneḷagalāya (sī. ka.), anelagaḷāya (syā. kaṃ. pī.)
    3. உதீ³ரியி (ஸ்யா॰ கங்॰) உதீ³ரியதி (ஸாமஞ்ஞப²லஸுத்தடீகானுரூபங்)
    4. udīriyi (syā. kaṃ.) udīriyati (sāmaññaphalasuttaṭīkānurūpaṃ)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 6. ஸாரிபுத்தஸுத்தவண்ணனா • 6. Sāriputtasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 6. ஸாரிபுத்தஸுத்தவண்ணனா • 6. Sāriputtasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact