Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹானித்³தே³ஸ-அட்ட²கதா² • Mahāniddesa-aṭṭhakathā |
16. ஸாரிபுத்தஸுத்தனித்³தே³ஸவண்ணனா
16. Sāriputtasuttaniddesavaṇṇanā
190. ஸோளஸமே ந மே தி³ட்டோ²தி ஸாரிபுத்தஸுத்தனித்³தே³ஸோ. தத்த² இதோ புப்³பே³தி இதோ ஸங்கஸ்ஸனக³ரே ஓதரணதோ புப்³பே³. வக்³கு³வதோ³தி ஸுந்த³ரவதோ³. துஸிதா க³ணிமாக³தோதி துஸிதகாயா சவித்வா மாதுகுச்சி²ங் ஆக³தத்தா துஸிதா ஆக³தோ. க³ணாசரியத்தா க³ணீ . ஸந்துட்ட²ட்டே²ன வா துஸிதஸங்கா²தா தே³வலோகா க³ணிங் ஆக³தோ, துஸிதானங் வா அரஹந்தானங் க³ணிங் ஆக³தோதி.
190. Soḷasame na me diṭṭhoti sāriputtasuttaniddeso. Tattha ito pubbeti ito saṅkassanagare otaraṇato pubbe. Vagguvadoti sundaravado. Tusitā gaṇimāgatoti tusitakāyā cavitvā mātukucchiṃ āgatattā tusitā āgato. Gaṇācariyattā gaṇī. Santuṭṭhaṭṭhena vā tusitasaṅkhātā devalokā gaṇiṃ āgato, tusitānaṃ vā arahantānaṃ gaṇiṃ āgatoti.
இமினா சக்கு²னாதி இமினா அத்தபா⁴வபரியாபன்னேன பகதிமங்ஸசக்கு²னா. இமினா அத்தபா⁴வேனாதி இமினா பச்சி²மேன அத்தபா⁴வேன. தாவதிங்ஸப⁴வனேதி தாவதிங்ஸதே³வலோகே. பாரிச்ச²த்தகமூலேதி கோவிளாரருக்க²ஸ்ஸ ஹெட்டா². பண்டு³கம்ப³லஸிலாயந்தி ரத்தகம்ப³லஸதி³ஸபாஸாணபிட்டே². வஸ்ஸங் வுட்டோ²தி வுட்ட²வஸ்ஸோ. தே³வக³ணபரிவுதோதி தே³வஸங்கே⁴ன பரிவாரிதோ. ஓதிண்ணோதி அவதிண்ணோ. இமங் த³ஸ்ஸனங் புப்³பே³தி அஞ்ஞத்ர இமம்ஹா த³ஸ்ஸனா புப்³பே³. ந தி³ட்டோ²தி அஞ்ஞதா³ ந தி³ட்ட²புப்³போ³.
Iminā cakkhunāti iminā attabhāvapariyāpannena pakatimaṃsacakkhunā. Iminā attabhāvenāti iminā pacchimena attabhāvena. Tāvatiṃsabhavaneti tāvatiṃsadevaloke. Pāricchattakamūleti koviḷārarukkhassa heṭṭhā. Paṇḍukambalasilāyanti rattakambalasadisapāsāṇapiṭṭhe. Vassaṃ vuṭṭhoti vuṭṭhavasso. Devagaṇaparivutoti devasaṅghena parivārito. Otiṇṇoti avatiṇṇo. Imaṃ dassanaṃ pubbeti aññatra imamhā dassanā pubbe. Na diṭṭhoti aññadā na diṭṭhapubbo.
க²த்தியஸ்ஸ வாதி க²த்தியஸ்ஸ வத³ந்தஸ்ஸ ந ஸுதோ. ப்³ராஹ்மணாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.
Khattiyassa vāti khattiyassa vadantassa na suto. Brāhmaṇādīsupi eseva nayo.
மது⁴ரவதோ³திஆதீ³ஸு ப்³யஞ்ஜனஸம்பன்னங் மது⁴ரங் வத³தீதி மது⁴ரவதோ³. பேமஜனகங் பேமாரஹங் வத³தீதி பேமனீயவதோ³. ஹத³யங்க³மசித்தே ட²பனயொக்³யங் வத³தீதி ஹத³யங்க³மவதோ³. கரவீகஸகுணஸத்³தோ³ விய மது⁴ரகோ⁴ஸோ அஸ்ஸாதி கரவீகருதமஞ்ஜுகோ⁴ஸோ. விஸ்ஸட்டோ² சாதி அபலிபு³த்³தோ⁴ தத்த² தத்த² அபக்க²லனோ. விஞ்ஞெய்யோ சாதி ஸுவிஜானெய்யோ ச. மஞ்ஜு சாதி மது⁴ரோ ச. ஸவனீயோ சாதி கண்ணஸுகோ² ச. பி³ந்து³ சாதி க⁴னோ ச. அவிஸாரீ சாதி ந பத்த²டோ ச. க³ம்பீ⁴ரோ சாதி ந உத்தானோ ச. நின்னாதி³ சாதி கோ⁴ஸவந்தோ ச. அஸ்ஸாதி அஸ்ஸ ஸத்து²னோ. ப³ஹித்³தா⁴ பரிஸாயாதி பரிஸதோ ப³ஹி. ந நிச்ச²ரதீதி ந நிக்க²மதி. கிங்காரணா? ஏவரூபோ மது⁴ரஸத்³தோ³ நிக்காரணா மா வினஸ்ஸதூதி. ப்³ரஹ்மஸ்ஸரோதி அஞ்ஞே சி²ன்னஸ்ஸராபி பி⁴ன்னஸ்ஸராபி காகஸ்ஸராபி ஹொந்தி, அயங் பன மஹாப்³ரஹ்முனோ ஸரஸதி³ஸேன ஸரேன ஸமன்னாக³தோ. மஹாப்³ரஹ்முனோ ஹி பித்தஸெம்ஹேஹி அபலிபு³த்³த⁴த்தா ஸரோ விஸுத்³தோ⁴ ஹோதி, ப⁴க³வதாபி கதகம்மங் வத்து²ங் ஸோதே⁴தி, வத்து²னோ ஸுத்³த⁴த்தா நாபி⁴தோ பட்டா²ய ஸமுட்ட²ஹந்தோ ஸரோ விஸுத்³தோ⁴ அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தாவ ஸமுட்டா²தி. கரவீகோ விய ப⁴ணதீதி கரவீகபா⁴ணீ, மத்தகரவீகருதமஞ்ஜுகோ⁴ஸோதி அத்தோ².
Madhuravadotiādīsu byañjanasampannaṃ madhuraṃ vadatīti madhuravado. Pemajanakaṃ pemārahaṃ vadatīti pemanīyavado. Hadayaṅgamacitte ṭhapanayogyaṃ vadatīti hadayaṅgamavado. Karavīkasakuṇasaddo viya madhuraghoso assāti karavīkarutamañjughoso. Vissaṭṭho cāti apalibuddho tattha tattha apakkhalano. Viññeyyo cāti suvijāneyyo ca. Mañju cāti madhuro ca. Savanīyo cāti kaṇṇasukho ca. Bindu cāti ghano ca. Avisārī cāti na patthaṭo ca. Gambhīro cāti na uttāno ca. Ninnādi cāti ghosavanto ca. Assāti assa satthuno. Bahiddhā parisāyāti parisato bahi. Na niccharatīti na nikkhamati. Kiṃkāraṇā? Evarūpo madhurasaddo nikkāraṇā mā vinassatūti. Brahmassaroti aññe chinnassarāpi bhinnassarāpi kākassarāpi honti, ayaṃ pana mahābrahmuno sarasadisena sarena samannāgato. Mahābrahmuno hi pittasemhehi apalibuddhattā saro visuddho hoti, bhagavatāpi katakammaṃ vatthuṃ sodheti, vatthuno suddhattā nābhito paṭṭhāya samuṭṭhahanto saro visuddho aṭṭhaṅgasamannāgatāva samuṭṭhāti. Karavīko viya bhaṇatīti karavīkabhāṇī, mattakaravīkarutamañjughosoti attho.
தாரேதீதி அகே²மந்தட்டா²னங் அதிக்காமேதி. உத்தாரேதீதி கே²மந்தபூ⁴மிங் உபனெந்தோ தாரேதி. நித்தாரேதீதி அகே²மந்தட்டா²னதோ நிக்கா²மெந்தோ தாரேதி . பதாரேதீதி பரிக்³க³ஹெத்வா தாரேதி, ஹத்தே²ன பரிக்³க³ஹெத்வா விய தாரேதீதி அத்தோ². ஸப்³ப³ம்பேதங் தாரணுத்தாரணாதி³கே²மந்தட்டா²னே ட²பனமேவாதி ஆஹ – ‘‘கே²மந்தபூ⁴மிங் ஸம்பாபேதீ’’தி. ஸத்தேதி வேனெய்யஸத்தே. மஹாக³ஹனதாய மஹானத்த²தாய து³ன்னித்தரியதாய ச ஜாதியேவ கந்தாரோ ஜாதிகந்தாரோ, தங் ஜாதிகந்தாரங்.
Tāretīti akhemantaṭṭhānaṃ atikkāmeti. Uttāretīti khemantabhūmiṃ upanento tāreti. Nittāretīti akhemantaṭṭhānato nikkhāmento tāreti . Patāretīti pariggahetvā tāreti, hatthena pariggahetvā viya tāretīti attho. Sabbampetaṃ tāraṇuttāraṇādikhemantaṭṭhāne ṭhapanamevāti āha – ‘‘khemantabhūmiṃ sampāpetī’’ti. Satteti veneyyasatte. Mahāgahanatāya mahānatthatāya dunnittariyatāya ca jātiyeva kantāro jātikantāro, taṃ jātikantāraṃ.
க³ணஸ்ஸ ஸுஸ்ஸூஸதீதி க³ணோ அஸ்ஸ வசனங் ஸுஸ்ஸூஸதி ஸுணாதி உபலக்கே²தி. ஸோதங் ஓத³ஹதீதி ஸோதுகாமதாய ஸோதங் அவத³ஹதி பதிட்டா²பேதி. அஞ்ஞா சித்தங் உபட்ட²பேதீதி ஞாதுகாமங் சித்தங் பணித³ஹதி. க³ணங் அகுஸலா வுட்டா²பெத்வாதி ஜனஸமூஹங் அகோஸல்லஸம்பூ⁴தா அகுஸலா உட்டா²பெத்வா. குஸலே பதிட்டா²பேதீதி கோஸல்லஸம்பூ⁴தே குஸலே ட²பேதி. ஸங்கீ⁴தி ராஸிவஸேன ஸங்கோ⁴ அஸ்ஸ அத்தீ²தி ஸங்கீ⁴. பரிஸவஸேன க³ணோ அஸ்ஸ அத்தீ²தி க³ணீ. க³ணஸ்ஸ ஆசரியோதி க³ணாசரியோ.
Gaṇassa sussūsatīti gaṇo assa vacanaṃ sussūsati suṇāti upalakkheti. Sotaṃ odahatīti sotukāmatāya sotaṃ avadahati patiṭṭhāpeti. Aññā cittaṃ upaṭṭhapetīti ñātukāmaṃ cittaṃ paṇidahati. Gaṇaṃ akusalā vuṭṭhāpetvāti janasamūhaṃ akosallasambhūtā akusalā uṭṭhāpetvā. Kusale patiṭṭhāpetīti kosallasambhūte kusale ṭhapeti. Saṅghīti rāsivasena saṅgho assa atthīti saṅghī. Parisavasena gaṇo assa atthīti gaṇī. Gaṇassa ācariyoti gaṇācariyo.
191. து³தியகா³தா²ய ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ, யதா² தி³ஸ்ஸதீதி ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ விய மனுஸ்ஸானம்பி தி³ஸ்ஸதி. யதா² வா தி³ஸ்ஸதீதி தச்ச²தோ அவிபரீததோ தி³ஸ்ஸதி. சக்கு²மாதி உத்தமசக்கு²மா. ஏகோதி பப்³ப³ஜ்ஜாஸங்கா²தாதீ³ஹி ஏகோ. ரதிந்தி நெக்க²ம்மரதிஆதி³ங்.
191. Dutiyagāthāya sadevakassa lokassa, yathā dissatīti sadevakassa lokassa viya manussānampi dissati. Yathā vā dissatīti tacchato aviparītato dissati. Cakkhumāti uttamacakkhumā. Ekoti pabbajjāsaṅkhātādīhi eko. Ratinti nekkhammaratiādiṃ.
பதிரூபகோதி ஸுவண்ணபதிரூபகோ குண்ட³லோ. மத்திகாகுண்ட³லோவாதி மத்திகாய கதகுண்ட³லோ விய. லோஹட்³ட⁴மாஸோவ ஸுவண்ணச²ன்னோதி ஸுவண்ணேன படிச்ச²ன்னோ லோஹமாஸகோ விய. பரிவாரச²ன்னாதி பரிவாரேன சா²தி³தா. அந்தோ அஸுத்³தா⁴தி அப்³ப⁴ந்தரதோ ராகா³தீ³ஹி அபரிஸுத்³தா⁴. ப³ஹி ஸோப⁴மானாதி சீவராதீ³ஹி பா³ஹிரதோ ஸுந்த³ரா.
Patirūpakoti suvaṇṇapatirūpako kuṇḍalo. Mattikākuṇḍalovāti mattikāya katakuṇḍalo viya. Lohaḍḍhamāsova suvaṇṇachannoti suvaṇṇena paṭicchanno lohamāsako viya. Parivārachannāti parivārena chāditā. Anto asuddhāti abbhantarato rāgādīhi aparisuddhā. Bahi sobhamānāti cīvarādīhi bāhirato sundarā.
அகப்பிதஇரியாபதா² சாதி அஸஜ்ஜிதஇரியாபதா². பணிதி⁴ஸம்பன்னாதி பரிபுண்ணபத்த²னா.
Akappitairiyāpathā cāti asajjitairiyāpathā. Paṇidhisampannāti paripuṇṇapatthanā.
விஸுத்³த⁴ஸத்³தோ³தி பரிஸுத்³த⁴கித்திஸத்³தோ³, யதா²பூ⁴தது²திகோ⁴ஸோதி அத்தோ². க³தகித்திஸத்³த³ஸிலோகோதி கித்திஸத்³த³ஞ்ச ஸிலோகஞ்ச க³ஹெத்வா சரணஸீலோ. கத்த² விஸுத்³த⁴ஸத்³தோ³தி சே? ‘‘நாக³ப⁴வனே ச ஸுபண்ணப⁴வனே சா’’திஆதி³னா நயேன வித்தா²ரெத்வா வுத்தட்டா²னே. ததோ ச பி⁴ய்யோதி ததோ வுத்தப்பகாரதோ ச வேனெய்யவஸேன அதிரேகதரோபி தி³ஸ்ஸதி.
Visuddhasaddoti parisuddhakittisaddo, yathābhūtathutighosoti attho. Gatakittisaddasilokoti kittisaddañca silokañca gahetvā caraṇasīlo. Kattha visuddhasaddoti ce? ‘‘Nāgabhavane ca supaṇṇabhavanecā’’tiādinā nayena vitthāretvā vuttaṭṭhāne. Tato ca bhiyyoti tato vuttappakārato ca veneyyavasena atirekataropi dissati.
ஸப்³ப³ங் ராக³தமந்தி ஸகலங் ராக³ந்த⁴காரங். தோ³ஸதமாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. அந்த⁴கரணந்தி பஞ்ஞாலோகனிவாரணகரணங். அசக்கு²கரணந்தி பஞ்ஞாசக்கு²னோ அகரணங். அஞ்ஞாணகரணந்தி ஞாணேன அஜானநகரணங். பஞ்ஞானிரோதி⁴கந்தி பஞ்ஞானயனநாஸகங். விகா⁴தபக்கி²கந்தி பீளாகொட்டா²ஸிகங். அனிப்³பா³னஸங்வத்தனிகந்தி அபச்சயஅமதனிப்³பா³னத்தா²ய ந ஸங்வத்தனிகங்.
Sabbaṃ rāgatamanti sakalaṃ rāgandhakāraṃ. Dosatamādīsupi eseva nayo. Andhakaraṇanti paññālokanivāraṇakaraṇaṃ. Acakkhukaraṇanti paññācakkhuno akaraṇaṃ. Aññāṇakaraṇanti ñāṇena ajānanakaraṇaṃ. Paññānirodhikanti paññānayananāsakaṃ. Vighātapakkhikanti pīḷākoṭṭhāsikaṃ. Anibbānasaṃvattanikanti apaccayaamatanibbānatthāya na saṃvattanikaṃ.
ஸப்³ப³ங் தங் தேன போ³தி⁴ஞாணேன பு³ஜ்ஜீ²தி தங் ஸகலங் தேன சதுமக்³க³ஞாணவஸேன பு³ஜ்ஜி². பட²மமக்³க³வஸேன ஜானி அனுபு³ஜ்ஜி². து³தியமக்³க³வஸேன புன அஞ்ஞாஸி படிவிஜ்ஜி². ததியமக்³க³வஸேன படிவேத⁴ங் பாபுணி ஸம்பு³ஜ்ஜி². சதுத்த²மக்³க³வஸேன நிஸ்ஸேஸபடிவேதே⁴ன ஸம்மாபு³ஜ்ஜி². அதி⁴க³ச்சி² ப²ஸ்ஸேஸி ஸச்சா²காஸீதி ஏதங் தயங் ப²லவஸேன யோஜேதப்³ப³ங். பட²மது³தியவஸேன படிலபி⁴. ததியவஸேன ஞாணப²ஸ்ஸேன பு²ஸி. சதுத்த²வஸேன பச்சக்க²ங் அகாஸி. அத² வா ஏகேகப²லஸ்ஸ தயோபி லப்³ப⁴ந்தி ஏவ.
Sabbaṃ taṃ tena bodhiñāṇena bujjhīti taṃ sakalaṃ tena catumaggañāṇavasena bujjhi. Paṭhamamaggavasena jāni anubujjhi. Dutiyamaggavasena puna aññāsi paṭivijjhi. Tatiyamaggavasena paṭivedhaṃ pāpuṇi sambujjhi. Catutthamaggavasena nissesapaṭivedhena sammābujjhi. Adhigacchi phassesi sacchākāsīti etaṃ tayaṃ phalavasena yojetabbaṃ. Paṭhamadutiyavasena paṭilabhi. Tatiyavasena ñāṇaphassena phusi. Catutthavasena paccakkhaṃ akāsi. Atha vā ekekaphalassa tayopi labbhanti eva.
நெக்க²ம்மரதிந்தி பப்³ப³ஜ்ஜாதீ³னி நிஸ்ஸாய உப்பன்னரதிங். விவேகரதிந்தி காயவிவேகாதி³ம்ஹி உப்பன்னரதிங். உபஸமரதிந்தி கிலேஸவூபஸமே ரதிங். ஸம்போ³தி⁴ரதிந்தி மக்³க³ங் பச்சவெக்க²ந்தஸ்ஸ உப்பன்னரதிங்.
Nekkhammaratinti pabbajjādīni nissāya uppannaratiṃ. Vivekaratinti kāyavivekādimhi uppannaratiṃ. Upasamaratinti kilesavūpasame ratiṃ. Sambodhiratinti maggaṃ paccavekkhantassa uppannaratiṃ.
192. ததியகா³தா²ய ப³ஹூனமித⁴ ப³த்³தா⁴னந்தி இத⁴ ப³ஹூனங் க²த்தியாதீ³னங் ஸிஸ்ஸானங். ஸிஸ்ஸா ஹி ஆசரியபடிப³த்³த⁴வுத்தித்தா ‘‘ப³த்³தா⁴’’தி வுச்சந்தி. அத்தி² பஞ்ஹேன ஆக³மந்தி அத்தி²கோ பஞ்ஹேன ஆக³தொம்ஹி , அத்தி²கானங் வா பஞ்ஹேன ஆக³மனங், பஞ்ஹேன அத்தி² ஆக³மனங் வாதி.
192. Tatiyagāthāya bahūnamidha baddhānanti idha bahūnaṃ khattiyādīnaṃ sissānaṃ. Sissā hi ācariyapaṭibaddhavuttittā ‘‘baddhā’’ti vuccanti. Atthi pañhena āgamanti atthiko pañhena āgatomhi , atthikānaṃ vā pañhena āgamanaṃ, pañhena atthi āgamanaṃ vāti.
பு³த்³தோ⁴தி பத³ஸ்ஸ அபா⁴வேபி தங் பு³த்³த⁴ந்தி பதே³ யோ ஸோ பு³த்³தோ⁴, தங் நித்³தி³ஸிதுகாமேன ‘‘பு³த்³தோ⁴’’தி வுத்தங். ஸயம்பூ⁴தி உபதே³ஸங் வினா ஸயமேவ பூ⁴தோ. அனாசரியகோதி ஸயம்பூ⁴பத³ஸ்ஸ அத்த²விவரணங். யோ ஹி ஆசரியங் வினா ஸச்சானி படிவிஜ்ஜ²தி, ஸோ ஸயம்பூ⁴ நாம ஹோதீதி. புப்³பே³ அனநுஸ்ஸுதேஸூதிஆதி³ அனாசரியகபா⁴வஸ்ஸ அத்த²ப்பகாஸனங். அனநுஸ்ஸுதேஸூதி ஆசரியதோ அனநுஸ்ஸுதேஸு. ஸாமந்தி ஸயமேவ. அபி⁴ஸம்பு³ஜ்ஜீ²தி பு⁴ஸங் ஸம்மா படிவிஜ்ஜி². தத்த² ச ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பாபுணீதி தேஸு ச ஸச்சேஸு ஸப்³ப³ஞ்ஞுபா⁴வங் பாபுணி. யதா² ஸச்சானி படிவிஜ்ஜ²ந்தா ஸப்³ப³ஞ்ஞுனோ ஹொந்தி , ததா² ஸச்சானங் படிவித்³த⁴த்தா ஏவங் வுத்தங். ‘‘ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பத்தோ’’திபி பாடோ². ப³லேஸு ச வஸீபா⁴வந்தி த³ஸஸு ச ததா²க³தப³லேஸு இஸ்ஸரபா⁴வங் பாபுணி. யோ ஸோ ஏவங் பூ⁴தோ, ஸோ பு³த்³தோ⁴தி வுத்தங் ஹோதி. தத்த² ஸப்³ப³த⁴ம்மேஸு அப்படிஹதஞாணனிமித்தானுத்தரவிமொக்கா²தி⁴க³மபரிபா⁴விதக²ந்த⁴ஸந்தானங் உபாதா³ய பண்ணத்திகோ, ஸப்³ப³ஞ்ஞுதபத³ட்டா²னங் வா ஸச்சாபி⁴ஸம்போ³தி⁴முபாதா³ய பண்ணத்திகோ ஸத்தவிஸேஸோ பு³த்³தோ⁴. எத்தாவதா அத்த²தோ பு³த்³த⁴விபா⁴வனா கதா ஹோதி.
Buddhoti padassa abhāvepi taṃ buddhanti pade yo so buddho, taṃ niddisitukāmena ‘‘buddho’’ti vuttaṃ. Sayambhūti upadesaṃ vinā sayameva bhūto. Anācariyakoti sayambhūpadassa atthavivaraṇaṃ. Yo hi ācariyaṃ vinā saccāni paṭivijjhati, so sayambhū nāma hotīti. Pubbe ananussutesūtiādi anācariyakabhāvassa atthappakāsanaṃ. Ananussutesūti ācariyato ananussutesu. Sāmanti sayameva. Abhisambujjhīti bhusaṃ sammā paṭivijjhi. Tattha ca sabbaññutaṃ pāpuṇīti tesu ca saccesu sabbaññubhāvaṃ pāpuṇi. Yathā saccāni paṭivijjhantā sabbaññuno honti , tathā saccānaṃ paṭividdhattā evaṃ vuttaṃ. ‘‘Sabbaññutaṃ patto’’tipi pāṭho. Balesuca vasībhāvanti dasasu ca tathāgatabalesu issarabhāvaṃ pāpuṇi. Yo so evaṃ bhūto, so buddhoti vuttaṃ hoti. Tattha sabbadhammesu appaṭihatañāṇanimittānuttaravimokkhādhigamaparibhāvitakhandhasantānaṃ upādāya paṇṇattiko, sabbaññutapadaṭṭhānaṃ vā saccābhisambodhimupādāya paṇṇattiko sattaviseso buddho. Ettāvatā atthato buddhavibhāvanā katā hoti.
இதா³னி ப்³யஞ்ஜனதோ விபா⁴வெந்தோ ‘‘பு³த்³தோ⁴தி கேனட்டே²ன பு³த்³தோ⁴’’திஆதி³மாஹ. தத்த² யதா² லோகே அவக³ந்தா ‘‘அவக³தோ’’தி வுச்சதி, ஏவங் பு³ஜ்ஜி²தா ஸச்சானீதி பு³த்³தோ⁴. யதா² பண்ணஸோஸா வாதா ‘‘பண்ணஸுஸா’’தி வுச்சந்தி, ஏவங் போ³தே⁴தா பஜாயாதி பு³த்³தோ⁴. ஸப்³ப³ஞ்ஞுதாய பு³த்³தோ⁴தி ஸப்³ப³த⁴ம்மபு³ஜ்ஜ²னஸமத்தா²ய பு³த்³தி⁴யா பு³த்³தோ⁴தி வுத்தங் ஹோதி. ஸப்³ப³த³ஸ்ஸாவிதாய பு³த்³தோ⁴தி ஸப்³ப³த⁴ம்மானங் ஞாணசக்கு²னா தி³ட்ட²த்தா பு³த்³தோ⁴தி வுத்தங் ஹோதி. அனஞ்ஞனெய்யதாய பு³த்³தோ⁴தி அஞ்ஞேன அபோ³த⁴னீயதோ ஸயமேவ பு³த்³த⁴த்தா பு³த்³தோ⁴தி வுத்தங் ஹோதி. விஸவிதாய பு³த்³தோ⁴தி நானாகு³ணவிகஸனதோ பது³மமிவ விகஸனட்டே²ன பு³த்³தோ⁴தி வுத்தங் ஹோதி. கீ²ணாஸவஸங்கா²தேன பு³த்³தோ⁴திஆதீ³ஹி ச²ஹி பரியாயேஹி சித்தஸங்கோசகரத⁴ம்மப்பஹானேன நித்³தா³ய விபு³த்³தோ⁴ புரிஸோ விய ஸப்³ப³கிலேஸனித்³தா³ய விபு³த்³த⁴த்தா பு³த்³தோ⁴தி வுத்தங் ஹோதி. ஸங்கா² ஸங்கா²தந்தி அத்த²தோ ஏகத்தா ஸங்கா²தேனாதி வசனஸ்ஸ கொட்டா²ஸேனாதி அத்தோ². தண்ஹாலேபதி³ட்டி²லேபாபா⁴வேன நிருபலேபஸங்கா²தேன ஸவாஸனானங் ஸப்³ப³கிலேஸானங் பஹீனத்தா ஏகந்தவசனேன விஸேஸெத்வா வுத்தங். ஏகந்தனிக்கிலேஸோதி ராக³தோ³ஸமோஹாவஸேஸேஹி ஸப்³ப³கிலேஸேஹி நிக்கிலேஸோ.
Idāni byañjanato vibhāvento ‘‘buddhoti kenaṭṭhena buddho’’tiādimāha. Tattha yathā loke avagantā ‘‘avagato’’ti vuccati, evaṃ bujjhitā saccānīti buddho. Yathā paṇṇasosā vātā ‘‘paṇṇasusā’’ti vuccanti, evaṃ bodhetā pajāyāti buddho. Sabbaññutāya buddhoti sabbadhammabujjhanasamatthāya buddhiyā buddhoti vuttaṃ hoti. Sabbadassāvitāya buddhoti sabbadhammānaṃ ñāṇacakkhunā diṭṭhattā buddhoti vuttaṃ hoti. Anaññaneyyatāya buddhoti aññena abodhanīyato sayameva buddhattā buddhoti vuttaṃ hoti. Visavitāya buddhoti nānāguṇavikasanato padumamiva vikasanaṭṭhena buddhoti vuttaṃ hoti. Khīṇāsavasaṅkhātena buddhotiādīhi chahi pariyāyehi cittasaṅkocakaradhammappahānena niddāya vibuddho puriso viya sabbakilesaniddāya vibuddhattā buddhoti vuttaṃ hoti. Saṅkhā saṅkhātanti atthato ekattā saṅkhātenāti vacanassa koṭṭhāsenāti attho. Taṇhālepadiṭṭhilepābhāvena nirupalepasaṅkhātena savāsanānaṃ sabbakilesānaṃ pahīnattā ekantavacanena visesetvā vuttaṃ. Ekantanikkilesoti rāgadosamohāvasesehi sabbakilesehi nikkileso.
ஏகாயனமக்³க³ங் க³தோதி பு³த்³தோ⁴தி க³மனத்தா²னங் தா⁴தூனங் பு³ஜ்ஜ²னத்த²த்தா பு³ஜ்ஜ²னத்தா²பி தா⁴துயோ க³மனத்தா² ஹொந்தேவ, தஸ்மா ஏகாயனமக்³க³ங் க³தத்தா பு³த்³தோ⁴தி வுத்தங் ஹோதி. ஏகாயனமக்³கோ³ செத்த² –
Ekāyanamaggaṃ gatoti buddhoti gamanatthānaṃ dhātūnaṃ bujjhanatthattā bujjhanatthāpi dhātuyo gamanatthā honteva, tasmā ekāyanamaggaṃ gatattā buddhoti vuttaṃ hoti. Ekāyanamaggo cettha –
‘‘மக்³கோ³ பந்தோ² பதோ² பஜ்ஜோ, அஞ்ஜஸங் வடுமாயனங்;
‘‘Maggo pantho patho pajjo, añjasaṃ vaṭumāyanaṃ;
நாவா உத்தரஸேதூ ச, குல்லோ ச பி⁴ஸி ஸங்கமோ’’தி. (சூளனி॰ பாராயனத்து²திகா³தா²னித்³தே³ஸ 101) –
Nāvā uttarasetū ca, kullo ca bhisi saṅkamo’’ti. (cūḷani. pārāyanatthutigāthāniddesa 101) –
மக்³க³ஸ்ஸ ப³ஹூஸு நாமேஸு அயனநாமேன வுத்தமக்³க³னாமேன வுத்தோ. தஸ்மா ஏகமக்³க³பூ⁴தோ மக்³கோ³, ந த்³வேதா⁴பத²பூ⁴தோதி அத்தோ². அத² வா ஏகேன அயிதப்³போ³ மக்³கோ³தி ஏகாயனமக்³கோ³. ஏகேனாதி க³ணஸங்க³ணிகங் பஹாய பவிவித்தேன. அயிதப்³போ³தி படிபஜ்ஜிதப்³போ³, அயந்தி வா ஏதேனாதி அயனோ, ஸங்ஸாரதோ நிப்³பா³னங் க³ச்ச²ந்தீதி அத்தோ². ஏகேஸங் அயனோதி ஏகாயனோ. ஏகேஸந்தி ஸெட்டா²னங். ஸப்³ப³ஸத்தஸெட்டா² ச ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴, தஸ்மா ஏகேஸங் மக்³க³பூ⁴தோ ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴னங் அயனபூ⁴தோ மக்³கோ³தி வுத்தங் ஹோதி. அயதீதி வா அயனோ, க³ச்ச²தி பவத்ததீதி அத்தோ². ஏகஸ்மிங் அயனோ மக்³கோ³தி ஏகாயனமக்³கோ³. ஏகஸ்மிங்யேவ பு³த்³த⁴ஸாஸனே பவத்தமானோ மக்³கோ³, ந அஞ்ஞத்தா²தி வுத்தங் ஹோதி. அபி ச ஏகங் அயதீதி ஏகாயனோ. புப்³ப³பா⁴கே³ நானாமுக²பா⁴வனானயப்பவத்தோபி அபரபா⁴கே³ ஏகங் நிப்³பா³னமேவ க³ச்ச²தீதி வுத்தங் ஹோதி, தஸ்மா ஏகாயனமக்³கோ³தி ஏகனிப்³பா³னக³மனமக்³கோ³தி அத்தோ².
Maggassa bahūsu nāmesu ayananāmena vuttamagganāmena vutto. Tasmā ekamaggabhūto maggo, na dvedhāpathabhūtoti attho. Atha vā ekena ayitabbo maggoti ekāyanamaggo. Ekenāti gaṇasaṅgaṇikaṃ pahāya pavivittena. Ayitabboti paṭipajjitabbo, ayanti vā etenāti ayano, saṃsārato nibbānaṃ gacchantīti attho. Ekesaṃ ayanoti ekāyano. Ekesanti seṭṭhānaṃ. Sabbasattaseṭṭhā ca sammāsambuddhā, tasmā ekesaṃ maggabhūto sammāsambuddhānaṃ ayanabhūto maggoti vuttaṃ hoti. Ayatīti vā ayano, gacchati pavattatīti attho. Ekasmiṃ ayano maggoti ekāyanamaggo. Ekasmiṃyeva buddhasāsane pavattamāno maggo, na aññatthāti vuttaṃ hoti. Api ca ekaṃ ayatīti ekāyano. Pubbabhāge nānāmukhabhāvanānayappavattopi aparabhāge ekaṃ nibbānameva gacchatīti vuttaṃ hoti, tasmā ekāyanamaggoti ekanibbānagamanamaggoti attho.
ஏகோ அனுத்தரங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴தி ந பரேஹி பு³த்³த⁴த்தா பு³த்³தோ⁴, கிந்து ஸயமேவ அனுத்தரங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴த்தா பு³த்³தோ⁴தி வுத்தங் ஹோதி. அபு³த்³தி⁴விஹதத்தா பு³த்³தி⁴படிலாப⁴த்தா பு³த்³தோ⁴தி பு³த்³தி⁴ பு³த்³த⁴ங் போ³தோ⁴தி பரியாயவசனமேதங். தத்த² யதா² ‘‘நீலரத்தகு³ணயோகா³ நீலோ படோ, ரத்தோ படோ’’தி வுச்சதி, ஏவங் பு³த்³த⁴கு³ணயோகா³ ‘‘பு³த்³தோ⁴’’தி ஞாபேதுங் வுத்தங்.
Eko anuttaraṃ sammāsambodhiṃ abhisambuddhoti na parehi buddhattā buddho, kintu sayameva anuttaraṃ sammāsambodhiṃ abhisambuddhattā buddhoti vuttaṃ hoti. Abuddhivihatattā buddhipaṭilābhattā buddhoti buddhi buddhaṃ bodhoti pariyāyavacanametaṃ. Tattha yathā ‘‘nīlarattaguṇayogā nīlo paṭo, ratto paṭo’’ti vuccati, evaṃ buddhaguṇayogā ‘‘buddho’’ti ñāpetuṃ vuttaṃ.
ததோ பரங் பு³த்³தோ⁴தி நேதங் நாமந்திஆதி³ ‘‘அத்த²மனுக³தா அயங் பஞ்ஞத்தீ’’தி ஞாபனத்த²ங் வுத்தங். தத்த² மித்தா ஸஹாயா. அமச்சா ப⁴ச்சா. ஞாதீ பிதுபக்கி²கா. ஸாலோஹிதா மாதுபக்கி²கா. ஸமணா பப்³ப³ஜ்ஜுபக³தா. ப்³ராஹ்மணா போ⁴வாதி³னோ, ஸமிதபாபபா³ஹிதபாபா வா. தே³வதா ஸக்காத³யோ ப்³ரஹ்மானோ ச. விமொக்க²ந்திகந்தி விமொக்கோ² அரஹத்தமக்³கோ³, விமொக்க²ஸ்ஸ அந்தோ அரஹத்தப²லங், தஸ்மிங் விமொக்க²ந்தே ப⁴வங் விமொக்க²ந்திகங் நாமங். ஸப்³ப³ஞ்ஞுபா⁴வோ ஹி அரஹத்தமக்³கே³ன ஸிஜ்ஜ²தி, அரஹத்தப²லோத³யே ஸித்³த⁴ங் ஹோதி. தஸ்மா ஸப்³ப³ஞ்ஞுபா⁴வோ விமொக்க²ந்தே ப⁴வோ ஹோதி. தங் நேமித்திகம்பி நாமங் விமொக்க²ந்தே ப⁴வங் நாம ஹோதி. தேன வுத்தங் – ‘‘விமொக்க²ந்திகமேதங் பு³த்³தா⁴னங் ப⁴க³வந்தான’’ந்தி. போ³தி⁴யா மூலே ஸஹ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணஸ்ஸ படிலாபா⁴தி மஹாபோ³தி⁴ருக்க²மூலே யதா²வுத்தக்க²ணே ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணஸ்ஸ படிலாபே⁴ன ஸஹ. ஸச்சி²கா பஞ்ஞத்தீதி அரஹத்தப²லஸச்சி²கிரியாய ஸப்³ப³த⁴ம்மஸச்சி²கிரியாய வா ஜாதா பஞ்ஞத்தி. யதி³த³ங் பு³த்³தோ⁴தி பஞ்ஞத்தி. அயங் ப்³யஞ்ஜனதோ பு³த்³த⁴விபா⁴வனா. இதோ பரங் வஹஸ்ஸேதங் பா⁴ரந்தி பரியோஸானங் தத்த² தத்த² வுத்தனயத்தா யதா²பாளிமேவ நிய்யாதி.
Tato paraṃ buddhoti netaṃ nāmantiādi ‘‘atthamanugatā ayaṃ paññattī’’ti ñāpanatthaṃ vuttaṃ. Tattha mittā sahāyā. Amaccā bhaccā. Ñātī pitupakkhikā. Sālohitā mātupakkhikā. Samaṇā pabbajjupagatā. Brāhmaṇā bhovādino, samitapāpabāhitapāpā vā. Devatā sakkādayo brahmāno ca. Vimokkhantikanti vimokkho arahattamaggo, vimokkhassa anto arahattaphalaṃ, tasmiṃ vimokkhante bhavaṃ vimokkhantikaṃ nāmaṃ. Sabbaññubhāvo hi arahattamaggena sijjhati, arahattaphalodaye siddhaṃ hoti. Tasmā sabbaññubhāvo vimokkhante bhavo hoti. Taṃ nemittikampi nāmaṃ vimokkhante bhavaṃ nāma hoti. Tena vuttaṃ – ‘‘vimokkhantikametaṃ buddhānaṃ bhagavantāna’’nti. Bodhiyā mūle saha sabbaññutaññāṇassa paṭilābhāti mahābodhirukkhamūle yathāvuttakkhaṇe sabbaññutaññāṇassa paṭilābhena saha. Sacchikā paññattīti arahattaphalasacchikiriyāya sabbadhammasacchikiriyāya vā jātā paññatti. Yadidaṃ buddhoti paññatti. Ayaṃ byañjanato buddhavibhāvanā. Ito paraṃ vahassetaṃ bhāranti pariyosānaṃ tattha tattha vuttanayattā yathāpāḷimeva niyyāti.
193. சதுத்த²கா³தா²ய விஜிகு³ச்ச²தோதி ஜாதிஆதீ³ஹி அட்டீயதோ. ரித்தமாஸனந்தி விவித்தங் மஞ்சபீட²ங். பப்³ப³தானங் கு³ஹாஸு வாதி பப்³ப³தகு³ஹாஸு வா ரித்தமாஸனங் ப⁴ஜதோதி ஸம்ப³ந்தி⁴தப்³ப³ங்.
193. Catutthagāthāya vijigucchatoti jātiādīhi aṭṭīyato. Rittamāsananti vivittaṃ mañcapīṭhaṃ. Pabbatānaṃ guhāsu vāti pabbataguhāsu vā rittamāsanaṃ bhajatoti sambandhitabbaṃ.
ஜாதியா விஜிகு³ச்ச²தோதி ஜாதிங் விஜிகு³ச்ச²தோ. ஜராய. ப்³யாதி⁴னாதிஆதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. ப⁴ஜதோதி ஏவமாதீ³ஸு ப⁴ஜதோதி ப⁴ஜந்தஸ்ஸ. ஸேவதோதி ஸேவந்தஸ்ஸ. நிஸேவதோதி ஸம்மா ஸேவந்தஸ்ஸ . ஸங்ஸேவதோதி புனப்புனங் ஸேவந்தஸ்ஸ. படிஸேவதோதி உபக³ந்த்வா ஸேவந்தஸ்ஸ. பப்³ப³தபப்³பா⁴ராதி பப்³ப³தகுச்சி²யோ.
Jātiyā vijigucchatoti jātiṃ vijigucchato. Jarāya. Byādhinātiādīsupi eseva nayo. Bhajatoti evamādīsu bhajatoti bhajantassa. Sevatoti sevantassa. Nisevatoti sammā sevantassa . Saṃsevatoti punappunaṃ sevantassa. Paṭisevatoti upagantvā sevantassa. Pabbatapabbhārāti pabbatakucchiyo.
194. பஞ்சமகா³தா²ய உச்சாவசேஸூதி ஹீனபணீதேஸு. ஸயனேஸூதி விஹாராதீ³ஸு ஸேனாஸனேஸு. கீவந்தோ தத்த² பே⁴ரவாதி கித்தகா தத்த² ப⁴யகாரணா. ‘‘குவந்தோ’’திபி பாடோ², கூஜந்தோதி சஸ்ஸ அத்தோ².
194. Pañcamagāthāya uccāvacesūti hīnapaṇītesu. Sayanesūti vihārādīsu senāsanesu. Kīvanto tattha bheravāti kittakā tattha bhayakāraṇā. ‘‘Kuvanto’’tipi pāṭho, kūjantoti cassa attho.
குவந்தோதி ஸத்³தா³யந்தோ. கூஜந்தோதி அப்³யத்தஸத்³த³ங் கரொந்தோ. நத³ந்தோதி உக்குட்டி²ங் கரொந்தோ. ஸத்³த³ங் கரொந்தோதி வாசங் பா⁴ஸந்தோ. கதீதி புச்சா². கித்தகாதி பமாணபுச்சா². கீவதகாதி பரிச்சே²த³புச்சா². கீவப³ஹுகாதி பமாணபரிச்சே²த³புச்சா². தே பே⁴ரவாதி ஏதே ப⁴யஜனநுபத்³த³வா ப⁴யாரம்மணா. கீவப³ஹுகாதி புச்சி²தே ஆரம்மணே த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸீஹா ப்³யக்³கா⁴ தீ³பீ’’திஆதீ³ஹி விஸ்ஸஜ்ஜேதி.
Kuvantoti saddāyanto. Kūjantoti abyattasaddaṃ karonto. Nadantoti ukkuṭṭhiṃ karonto. Saddaṃ karontoti vācaṃ bhāsanto. Katīti pucchā. Kittakāti pamāṇapucchā. Kīvatakāti paricchedapucchā. Kīvabahukāti pamāṇaparicchedapucchā. Te bheravāti ete bhayajananupaddavā bhayārammaṇā. Kīvabahukāti pucchite ārammaṇe dassetuṃ ‘‘sīhā byagghā dīpī’’tiādīhi vissajjeti.
195. ச²ட்ட²கா³தா²ய கதி பரிஸ்ஸயாதி கித்தகா உபத்³த³வா. அக³தங் தி³ஸந்தி நிப்³பா³னங். தஞ்ஹி அக³தபுப்³ப³த்தா அக³தங், நித்³தி³ஸிதப்³ப³தோ தி³ஸா சாதி. தேன வுத்தங் – ‘‘அக³தங் தி³ஸ’’ந்தி. அமதங் தி³ஸ’’ந்திபி பாடோ². அபி⁴ஸம்ப⁴வேதி அபி⁴ஸம்ப⁴வெய்ய. பந்தம்ஹீதி பரியந்தே.
195. Chaṭṭhagāthāya kati parissayāti kittakā upaddavā. Agataṃ disanti nibbānaṃ. Tañhi agatapubbattā agataṃ, niddisitabbato disā cāti. Tena vuttaṃ – ‘‘agataṃ disa’’nti. Amataṃ disa’’ntipi pāṭho. Abhisambhaveti abhisambhaveyya. Pantamhīti pariyante.
அக³தபுப்³பா³ ஸா தி³ஸாதி யா தி³ஸா ஸுபினந்தேனபி ந க³தபுப்³பா³. ந ஸா தி³ஸா க³தபுப்³பா³தி ஏஸா தி³ஸா வுத்தனயேன ந க³தபுப்³பா³. இமினா தீ³கே⁴ன அத்³து⁴னாதி அனேன தீ³க⁴காலேன.
Agatapubbā sā disāti yā disā supinantenapi na gatapubbā. Na sā disā gatapubbāti esā disā vuttanayena na gatapubbā. Iminā dīghena addhunāti anena dīghakālena.
ஸமதித்திகந்தி அந்தோமுக²வட்டிலேக²ங் பாபெத்வா ஸமப⁴ரிதங். அனவஸேகந்தி அனவஸிஞ்சனகங் அபரிஸிஞ்சனகங் கத்வா. தேலபத்தந்தி பக்கி²த்ததேலங் தேலபத்தங். பரிஹரெய்யாதி ஹரெய்ய ஆதா³ய க³ச்செ²ய்ய. ஏவங் ஸசித்தமனுரக்கே²தி தங் தேலப⁴ரிதங் பத்தங் விய அத்தனோ சித்தங் காயக³தாய ஸதியா கோ³சரே சேவ ஸம்பயுத்தஸதியா சாதி உபி⁴ன்னங் அந்தரே பக்கி²பித்வா யதா² முஹுத்தம்பி ப³ஹித்³தா⁴ கோ³சரே ந விக்கி²பதி, ததா² பண்டி³தோ யோகா³வசரோ ரக்கெ²ய்ய கோ³பயெய்ய. கிங்காரணா? ஏதஸ்ஸ ஹி –
Samatittikanti antomukhavaṭṭilekhaṃ pāpetvā samabharitaṃ. Anavasekanti anavasiñcanakaṃ aparisiñcanakaṃ katvā. Telapattanti pakkhittatelaṃ telapattaṃ. Parihareyyāti hareyya ādāya gaccheyya. Evaṃ sacittamanurakkheti taṃ telabharitaṃ pattaṃ viya attano cittaṃ kāyagatāya satiyā gocare ceva sampayuttasatiyā cāti ubhinnaṃ antare pakkhipitvā yathā muhuttampi bahiddhā gocare na vikkhipati, tathā paṇḍito yogāvacaro rakkheyya gopayeyya. Kiṃkāraṇā? Etassa hi –
‘‘து³ன்னிக்³க³ஹஸ்ஸ லஹுனோ, யத்த²காமனிபாதினோ;
‘‘Dunniggahassa lahuno, yatthakāmanipātino;
சித்தஸ்ஸ த³மதோ² ஸாது⁴, சித்தங் த³ந்தங் ஸுகா²வஹங்’’. (த⁴॰ ப॰ 35);
Cittassa damatho sādhu, cittaṃ dantaṃ sukhāvahaṃ’’. (dha. pa. 35);
தஸ்மா –
Tasmā –
‘‘ஸுது³த்³த³ஸங் ஸுனிபுணங், யத்த²காமனிபாதினங்;
‘‘Sududdasaṃ sunipuṇaṃ, yatthakāmanipātinaṃ;
சித்தங் ரக்கே²த² மேதா⁴வீ, சித்தங் கு³த்தங் ஸுகா²வஹங்’’. (த⁴॰ ப॰ 36);
Cittaṃ rakkhetha medhāvī, cittaṃ guttaṃ sukhāvahaṃ’’. (dha. pa. 36);
இத³ஞ்ஹி –
Idañhi –
‘‘தூ³ரங்க³மங் ஏகசரங், அஸரீரங் கு³ஹாஸயங்;
‘‘Dūraṅgamaṃ ekacaraṃ, asarīraṃ guhāsayaṃ;
யே சித்தங் ஸங்யமெஸ்ஸந்தி, மொக்க²ந்தி மாரப³ந்த⁴னா’’. (த⁴॰ ப॰ 37);
Ye cittaṃ saṃyamessanti, mokkhanti mārabandhanā’’. (dha. pa. 37);
இதரஸ்ஸ பன –
Itarassa pana –
‘‘அனவட்டி²தசித்தஸ்ஸ , ஸத்³த⁴ம்மங் அவிஜானதோ;
‘‘Anavaṭṭhitacittassa , saddhammaṃ avijānato;
பரிப்லவபஸாத³ஸ்ஸ, பஞ்ஞா ந பரிபூரதி’’. (த⁴॰ ப॰ 38);
Pariplavapasādassa, paññā na paripūrati’’. (dha. pa. 38);
தி²ரகம்மட்டா²னஸஹாயஸ்ஸ பன –
Thirakammaṭṭhānasahāyassa pana –
‘‘அனவஸ்ஸுதசித்தஸ்ஸ, அனந்வாஹதசேதஸோ;
‘‘Anavassutacittassa, ananvāhatacetaso;
புஞ்ஞபாபபஹீனஸ்ஸ, நத்தி² ஜாக³ரதோ ப⁴யங்’’. (த⁴॰ ப॰ 39);
Puññapāpapahīnassa, natthi jāgarato bhayaṃ’’. (dha. pa. 39);
தஸ்மா ஏதங் –
Tasmā etaṃ –
‘‘ப²ந்த³னங் சபலங் சித்தங், தூ³ரக்க²ங் து³ன்னிவாரயங்;
‘‘Phandanaṃ capalaṃ cittaṃ, dūrakkhaṃ dunnivārayaṃ;
உஜுங் கரோதி மேதா⁴வீ, உஸுகாரோவ தேஜனங்’’. (த⁴॰ ப॰ 33);
Ujuṃ karoti medhāvī, usukārova tejanaṃ’’. (dha. pa. 33);
ஏவங் உஜுங் கரொந்தோ ஸசித்தமனுரக்கே².
Evaṃ ujuṃ karonto sacittamanurakkhe.
பத்த²யானோ தி³ஸங் அக³தபுப்³ப³ந்தி இமஸ்மிங் காயக³தாஸதிகம்மட்டா²னே கம்மங் ஆரபி⁴த்வா அனமதக்³கே³ ஸங்ஸாரே அக³தபுப்³ப³ங் தி³ஸங் பத்தெ²ந்தோ வுத்தனயேன ஸகங் சித்தங் ரக்கெ²ய்யாதி அத்தோ². கா பனேஸா தி³ஸா நாம –
Patthayānodisaṃ agatapubbanti imasmiṃ kāyagatāsatikammaṭṭhāne kammaṃ ārabhitvā anamatagge saṃsāre agatapubbaṃ disaṃ patthento vuttanayena sakaṃ cittaṃ rakkheyyāti attho. Kā panesā disā nāma –
‘‘மாதாபிதா தி³ஸா புப்³பா³, ஆசரியா த³க்கி²ணா தி³ஸா;
‘‘Mātāpitā disā pubbā, ācariyā dakkhiṇā disā;
புத்ததா³ரா தி³ஸா பச்சா², மித்தாமச்சா ச உத்தரா.
Puttadārā disā pacchā, mittāmaccā ca uttarā.
‘‘தா³ஸகம்மகரா ஹெட்டா², உத்³த⁴ங் ஸமணப்³ராஹ்மணா;
‘‘Dāsakammakarā heṭṭhā, uddhaṃ samaṇabrāhmaṇā;
ஏதா தி³ஸா நமஸ்ஸெய்ய, அலமத்தோ குலே கி³ஹீ’’தி. (தீ³॰ நி॰ 3.273) –
Etā disā namasseyya, alamatto kule gihī’’ti. (dī. ni. 3.273) –
எத்த² தாவ மாதாபிதாத³யோ ‘‘தி³ஸா’’தி வுத்தா.
Ettha tāva mātāpitādayo ‘‘disā’’ti vuttā.
‘‘தி³ஸா சதஸ்ஸோ விதி³ஸா சதஸ்ஸோ, உத்³த⁴ங் அதோ⁴ த³ஸ தி³ஸா இமாயோ;
‘‘Disā catasso vidisā catasso, uddhaṃ adho dasa disā imāyo;
கதமங் தி³ஸங் திட்ட²தி நாக³ராஜா, யமத்³த³ஸா ஸுபினே ச²ப்³பி³ஸாண’’ந்தி. (ஜா॰ 1.16.104) –
Katamaṃ disaṃ tiṭṭhati nāgarājā, yamaddasā supine chabbisāṇa’’nti. (jā. 1.16.104) –
எத்த² புரத்தி²மாதி³பே⁴தா³ தி³ஸாவ ‘‘தி³ஸா’’தி வுத்தா.
Ettha puratthimādibhedā disāva ‘‘disā’’ti vuttā.
‘‘அகா³ரினோ அன்னத³பானவத்த²தா³, அவ்ஹாயிகா தம்பி தி³ஸங் வத³ந்தி;
‘‘Agārino annadapānavatthadā, avhāyikā tampi disaṃ vadanti;
ஏஸா தி³ஸா பரமா ஸேதகேது, யங் பத்வா து³க்கீ² ஸுகி²னோ ப⁴வந்தீ’’தி . (ஜா॰ 1.6.9) –
Esā disā paramā setaketu, yaṃ patvā dukkhī sukhino bhavantī’’ti . (jā. 1.6.9) –
எத்த² நிப்³பா³னங் ‘‘தி³ஸ’’ந்தி வுத்தங். இதா⁴பி ததே³வ அதி⁴ப்பேதங். தண்ஹக்க²யங் விராக³ந்திஆதீ³ஹி தி³ஸ்ஸதி அபதி³ஸ்ஸதி தஸ்மா ‘‘தி³ஸா’’தி வுச்சதி. அனமதக்³கே³ பன ஸங்ஸாரே கேனசி பா³லபுது²ஜ்ஜனேன ஸுபினேனபி அக³தபுப்³ப³தாய ‘‘அக³தபுப்³பா³ தி³ஸா நாமா’’தி வுச்சதி. தங் பத்த²யந்தேன காயக³தாஸதியா யோகோ³ கரணீயோதி. வஜதோதிஆதீ³ஸு எத்த² மக்³கு³ப்பாத³தோ ஸமீபங் வஜதோ. டி²திக்க²ணே க³ச்ச²தோ. ப²லோத³யதோ அதிக்கமதோ.
Ettha nibbānaṃ ‘‘disa’’nti vuttaṃ. Idhāpi tadeva adhippetaṃ. Taṇhakkhayaṃ virāgantiādīhi dissati apadissati tasmā ‘‘disā’’ti vuccati. Anamatagge pana saṃsāre kenaci bālaputhujjanena supinenapi agatapubbatāya ‘‘agatapubbā disā nāmā’’ti vuccati. Taṃ patthayantena kāyagatāsatiyā yogo karaṇīyoti. Vajatotiādīsu ettha magguppādato samīpaṃ vajato. Ṭhitikkhaṇe gacchato. Phalodayato atikkamato.
அந்தேதி அந்தம்ஹி டி²தே. பந்தேதி வனக³ஹனக³ம்பீ⁴ரே டி²தே. பரியந்தேதி தூ³ரபா⁴வேன பரியந்தே டி²தே. ஸேலந்தேதி பப்³ப³தானங் அந்தே. வனந்தேதி வனக⁴டானங் அந்தே. நத³ந்தேதி நதீ³னங் அந்தே. உத³கந்தேதி உத³கானங் பரியந்தே. யத்த² ந கஸீயதி ந வபீயதீதி யஸ்மிங் கஸனஞ்ச வபனஞ்ச ந கரீயதி. ஜனந்தங் அதிக்கமித்வா டி²தே. மனுஸ்ஸானங் அனுபசாரேதி கஸனவபனவஸேன மனுஸ்ஸேஹி அனுபசரிதப்³பே³ ஸேனாஸனே.
Anteti antamhi ṭhite. Panteti vanagahanagambhīre ṭhite. Pariyanteti dūrabhāvena pariyante ṭhite. Selanteti pabbatānaṃ ante. Vananteti vanaghaṭānaṃ ante. Nadanteti nadīnaṃ ante. Udakanteti udakānaṃ pariyante. Yattha na kasīyati na vapīyatīti yasmiṃ kasanañca vapanañca na karīyati. Janantaṃatikkamitvā ṭhite. Manussānaṃ anupacāreti kasanavapanavasena manussehi anupacaritabbe senāsane.
196. ஸத்தமகா³தா²ய க்யாஸ்ஸ ப்³யப்பத²யோ அஸ்ஸூதி கிதி³ஸானி தஸ்ஸ வசனானி அஸ்ஸு.
196. Sattamagāthāya kyāssa byappathayo assūti kidisāni tassa vacanāni assu.
முஸாவாத³ங் பஹாயாதி எத்த² முஸாதி விஸங்வாத³னபுரெக்கா²ரஸ்ஸ அத்த²ப⁴ஞ்ஜனகோ வசீபயோகோ³ காயபயோகோ³ வா. விஸங்வாத³னாதி⁴ப்பாயேன பனஸ்ஸ பரவிஸங்வாத³ககாயவசீபயோக³ஸமுட்டா²பிகா சேதனா முஸாவாதோ³. அபரோ நயோ – முஸாதி அபூ⁴தங் அதச்ச²ங் வத்து², வாதோ³தி தஸ்ஸ பூ⁴ததோ தச்ச²தோ விஞ்ஞாபனங். லக்க²ணதோ பன அதத²ங் வத்து²ங் தத²தோ பரங் விஞ்ஞாபேதுகாமஸ்ஸ ததா²விஞ்ஞத்திஸமுட்டா²பிகா சேதனா முஸாவாதோ³. ஸோ யமத்த²ங் ப⁴ஞ்ஜதி, தஸ்ஸ அப்பதாய அப்பஸாவஜ்ஜோ, மஹந்ததாய மஹாஸாவஜ்ஜோ. அபி ச க³ஹட்டா²னங் அத்தனோ ஸந்தகங் அதா³துகாமதாய ‘‘நத்தீ²’’திஆதி³னயப்பவத்தோ அப்பஸாவஜ்ஜோ, ஸக்கி²னா ஹுத்வா அத்த²ப⁴ஞ்ஜனத்த²ங் வுத்தோ மஹாஸாவஜ்ஜோ. பப்³ப³ஜிதானங் அப்பகம்பி தேலங் வா ஸப்பிங் வா லபி⁴த்வா ஹஸாதி⁴ப்பாயேன ‘‘அஜ்ஜ கா³மே தேலங் நதீ³ மஞ்ஞே ஸந்த³தீ’’தி பூரணகதா²னயேன பவத்தோ அப்பஸாவஜ்ஜோ, அதி³ட்ட²ங்யேவ பன தி³ட்ட²ந்திஆதி³னா நயேன வத³ந்தானங் மஹாஸாவஜ்ஜோ.
Musāvādaṃ pahāyāti ettha musāti visaṃvādanapurekkhārassa atthabhañjanako vacīpayogo kāyapayogo vā. Visaṃvādanādhippāyena panassa paravisaṃvādakakāyavacīpayogasamuṭṭhāpikā cetanā musāvādo. Aparo nayo – musāti abhūtaṃ atacchaṃ vatthu, vādoti tassa bhūtato tacchato viññāpanaṃ. Lakkhaṇato pana atathaṃ vatthuṃ tathato paraṃ viññāpetukāmassa tathāviññattisamuṭṭhāpikā cetanā musāvādo. So yamatthaṃ bhañjati, tassa appatāya appasāvajjo, mahantatāya mahāsāvajjo. Api ca gahaṭṭhānaṃ attano santakaṃ adātukāmatāya ‘‘natthī’’tiādinayappavatto appasāvajjo, sakkhinā hutvā atthabhañjanatthaṃ vutto mahāsāvajjo. Pabbajitānaṃ appakampi telaṃ vā sappiṃ vā labhitvā hasādhippāyena ‘‘ajja gāme telaṃ nadī maññe sandatī’’ti pūraṇakathānayena pavatto appasāvajjo, adiṭṭhaṃyeva pana diṭṭhantiādinā nayena vadantānaṃ mahāsāvajjo.
தஸ்ஸ சத்தாரோ ஸம்பா⁴ரா ஹொந்தி – அதத²ங் வத்து² விஸங்வாத³னசித்தங் தஜ்ஜோ வாயாமோ பரஸ்ஸ தத³த்த²விஜானநந்தி. ஏகோ பயோகோ³ ஸாஹத்தி²கோவ. ஸோ ச காயேன வா காயபடிப³த்³தே⁴ன வா வாசாய வா பரவிஸங்வாத³ககிரியாகரணே த³ட்ட²ப்³போ³. தாய சே கிரியாய பரோ தமத்த²ங் ஜானாதி, அயங் கிரியஸமுட்டா²பிகா சேதனாக்க²ணேயேவ முஸாவாத³கம்முனா ப³ஜ்ஜ²தி.
Tassa cattāro sambhārā honti – atathaṃ vatthu visaṃvādanacittaṃ tajjo vāyāmo parassa tadatthavijānananti. Eko payogo sāhatthikova. So ca kāyena vā kāyapaṭibaddhena vā vācāya vā paravisaṃvādakakiriyākaraṇe daṭṭhabbo. Tāya ce kiriyāya paro tamatthaṃ jānāti, ayaṃ kiriyasamuṭṭhāpikā cetanākkhaṇeyeva musāvādakammunā bajjhati.
ஸச்சங் வத³தீதி ஸச்சவாதீ³. ஸச்சேன ஸச்சங் ஸந்த³ஹதி க⁴டேதீதி ஸச்சஸந்தோ⁴, ந அந்தரந்தரா முஸா வத³தீதி அத்தோ². யோ ஹி புரிஸோ கதா³சி முஸா வத³தி, கதா³சி ஸச்சங், தஸ்ஸ முஸாவாதே³ன அந்தரிகதாய ஸச்சங் ஸச்சேன ந க⁴டியதி, தஸ்மா ந ஸோ ஸச்சஸந்தோ⁴. அயங் பன ந தாதி³ஸோ, ஜீவிதஹேதுபி முஸா அவத்வா ஸச்சேன ஸச்சங் ஸந்த³ஹதியேவாதி ஸச்சஸந்தோ⁴.
Saccaṃ vadatīti saccavādī. Saccena saccaṃ sandahati ghaṭetīti saccasandho, na antarantarā musā vadatīti attho. Yo hi puriso kadāci musā vadati, kadāci saccaṃ, tassa musāvādena antarikatāya saccaṃ saccena na ghaṭiyati, tasmā na so saccasandho. Ayaṃ pana na tādiso, jīvitahetupi musā avatvā saccena saccaṃ sandahatiyevāti saccasandho.