Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    2. ஸாரிபுத்தத்தே²ரகா³தா²

    2. Sāriputtattheragāthā

    981.

    981.

    ‘‘யதா²சாரீ யதா²ஸதோ ஸதீமா, யதஸங்கப்பஜ்ஜா²யி அப்பமத்தோ;

    ‘‘Yathācārī yathāsato satīmā, yatasaṅkappajjhāyi appamatto;

    அஜ்ஜ²த்தரதோ ஸமாஹிதத்தோ, ஏகோ ஸந்துஸிதோ தமாஹு பி⁴க்கு²ங்.

    Ajjhattarato samāhitatto, eko santusito tamāhu bhikkhuṃ.

    982.

    982.

    ‘‘அல்லங் ஸுக்க²ங் வா பு⁴ஞ்ஜந்தோ, ந பா³ள்ஹங் ஸுஹிதோ ஸியா;

    ‘‘Allaṃ sukkhaṃ vā bhuñjanto, na bāḷhaṃ suhito siyā;

    ஊனூத³ரோ மிதாஹாரோ, ஸதோ பி⁴க்கு² பரிப்³ப³ஜே.

    Ūnūdaro mitāhāro, sato bhikkhu paribbaje.

    983.

    983.

    ‘‘சத்தாரோ பஞ்ச ஆலோபே, அபு⁴த்வா உத³கங் பிவே;

    ‘‘Cattāro pañca ālope, abhutvā udakaṃ pive;

    அலங் பா²ஸுவிஹாராய, பஹிதத்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ.

    Alaṃ phāsuvihārāya, pahitattassa bhikkhuno.

    984.

    984.

    ‘‘கப்பியங் தங் சே சா²தே³தி, சீவரங் இத³மத்தி²கங் 1;

    ‘‘Kappiyaṃ taṃ ce chādeti, cīvaraṃ idamatthikaṃ 2;

    அலங் பா²ஸுவிஹாராய, பஹிதத்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ.

    Alaṃ phāsuvihārāya, pahitattassa bhikkhuno.

    985.

    985.

    ‘‘பல்லங்கேன நிஸின்னஸ்ஸ, ஜண்ணுகே நாபி⁴வஸ்ஸதி;

    ‘‘Pallaṅkena nisinnassa, jaṇṇuke nābhivassati;

    அலங் பா²ஸுவிஹாராய, பஹிதத்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ.

    Alaṃ phāsuvihārāya, pahitattassa bhikkhuno.

    986.

    986.

    3 ‘‘யோ ஸுக²ங் து³க்க²தோ அத்³த³, து³க்க²மத்³த³க்கி² ஸல்லதோ;

    4 ‘‘Yo sukhaṃ dukkhato adda, dukkhamaddakkhi sallato;

    உப⁴யந்தரேன 5 நாஹோஸி, கேன லோகஸ்மி கிங் ஸியா.

    Ubhayantarena 6 nāhosi, kena lokasmi kiṃ siyā.

    987.

    987.

    ‘‘மா மே கதா³சி பாபிச்சோ², குஸீதோ ஹீனவீரியோ;

    ‘‘Mā me kadāci pāpiccho, kusīto hīnavīriyo;

    அப்பஸ்ஸுதோ அனாத³ரோ, கேன லோகஸ்மி கிங் ஸியா.

    Appassuto anādaro, kena lokasmi kiṃ siyā.

    988.

    988.

    ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதோ ச மேதா⁴வீ, ஸீலேஸு ஸுஸமாஹிதோ;

    ‘‘Bahussuto ca medhāvī, sīlesu susamāhito;

    சேதோஸமத²மனுயுத்தோ, அபி முத்³த⁴னி திட்ட²து.

    Cetosamathamanuyutto, api muddhani tiṭṭhatu.

    989.

    989.

    ‘‘யோ பபஞ்சமனுயுத்தோ, பபஞ்சாபி⁴ரதோ மகோ³;

    ‘‘Yo papañcamanuyutto, papañcābhirato mago;

    விராத⁴யீ ஸோ நிப்³பா³னங், யோக³க்கே²மங் அனுத்தரங்.

    Virādhayī so nibbānaṃ, yogakkhemaṃ anuttaraṃ.

    990.

    990.

    ‘‘யோ ச பபஞ்சங் ஹித்வான, நிப்பபஞ்சபதே² ரதோ;

    ‘‘Yo ca papañcaṃ hitvāna, nippapañcapathe rato;

    ஆராத⁴யீ ஸோ நிப்³பா³னங், யோக³க்கே²மங் அனுத்தரங்.

    Ārādhayī so nibbānaṃ, yogakkhemaṃ anuttaraṃ.

    991.

    991.

    7 ‘‘கா³மே வா யதி³ வாரஞ்ஞே, நின்னே வா யதி³ வா த²லே;

    8 ‘‘Gāme vā yadi vāraññe, ninne vā yadi vā thale;

    யத்த² அரஹந்தோ விஹரந்தி, தங் பூ⁴மிராமணெய்யகங்.

    Yattha arahanto viharanti, taṃ bhūmirāmaṇeyyakaṃ.

    992.

    992.

    ‘‘ரமணீயானி அரஞ்ஞானி, யத்த² ந ரமதீ ஜனோ;

    ‘‘Ramaṇīyāni araññāni, yattha na ramatī jano;

    வீதராகா³ ரமிஸ்ஸந்தி, ந தே காமக³வேஸினோ.

    Vītarāgā ramissanti, na te kāmagavesino.

    993.

    993.

    9 ‘‘நிதீ⁴னங்வ பவத்தாரங், யங் பஸ்ஸே வஜ்ஜத³ஸ்ஸினங்;

    10 ‘‘Nidhīnaṃva pavattāraṃ, yaṃ passe vajjadassinaṃ;

    நிக்³க³ய்ஹவாதி³ங் மேதா⁴விங், தாதி³ஸங் பண்டி³தங் ப⁴ஜே;

    Niggayhavādiṃ medhāviṃ, tādisaṃ paṇḍitaṃ bhaje;

    தாதி³ஸங் ப⁴ஜமானஸ்ஸ, ஸெய்யோ ஹோதி ந பாபியோ.

    Tādisaṃ bhajamānassa, seyyo hoti na pāpiyo.

    994.

    994.

    11 ‘‘ஓவதெ³ய்யானுஸாஸெய்ய, அஸப்³பா⁴ ச நிவாரயே;

    12 ‘‘Ovadeyyānusāseyya, asabbhā ca nivāraye;

    ஸதஞ்ஹி ஸோ பியோ ஹோதி, அஸதங் ஹோதி அப்பியோ.

    Satañhi so piyo hoti, asataṃ hoti appiyo.

    995.

    995.

    ‘‘அஞ்ஞஸ்ஸ ப⁴க³வா பு³த்³தோ⁴, த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி சக்கு²மா;

    ‘‘Aññassa bhagavā buddho, dhammaṃ desesi cakkhumā;

    த⁴ம்மே தே³ஸியமானம்ஹி, ஸோதமோதே⁴ஸிமத்தி²கோ;

    Dhamme desiyamānamhi, sotamodhesimatthiko;

    தங் மே அமோக⁴ங் ஸவனங், விமுத்தொம்ஹி அனாஸவோ.

    Taṃ me amoghaṃ savanaṃ, vimuttomhi anāsavo.

    996.

    996.

    ‘‘நேவ புப்³பே³னிவாஸாய, நபி தி³ப்³ப³ஸ்ஸ சக்கு²னோ;

    ‘‘Neva pubbenivāsāya, napi dibbassa cakkhuno;

    சேதோபரியாய இத்³தி⁴யா, சுதியா உபபத்தியா;

    Cetopariyāya iddhiyā, cutiyā upapattiyā;

    ஸோததா⁴துவிஸுத்³தி⁴யா, பணிதீ⁴ மே ந விஜ்ஜதி 13.

    Sotadhātuvisuddhiyā, paṇidhī me na vijjati 14.

    997.

    997.

    ‘‘ருக்க²மூலங்வ நிஸ்ஸாய, முண்டோ³ ஸங்கா⁴டிபாருதோ;

    ‘‘Rukkhamūlaṃva nissāya, muṇḍo saṅghāṭipāruto;

    பஞ்ஞாய உத்தமோ தே²ரோ, உபதிஸ்ஸோவ 15 ஜா²யதி.

    Paññāya uttamo thero, upatissova 16 jhāyati.

    998.

    998.

    ‘‘அவிதக்கங் ஸமாபன்னோ, ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸாவகோ;

    ‘‘Avitakkaṃ samāpanno, sammāsambuddhasāvako;

    அரியேன துண்ஹீபா⁴வேன, உபேதோ ஹோதி தாவதே³.

    Ariyena tuṇhībhāvena, upeto hoti tāvade.

    999.

    999.

    17 ‘‘யதா²பி பப்³ப³தோ ஸேலோ, அசலோ ஸுப்பதிட்டி²தோ;

    18 ‘‘Yathāpi pabbato selo, acalo suppatiṭṭhito;

    ஏவங் மோஹக்க²யா பி⁴க்கு², பப்³ப³தோவ ந வேத⁴தி.

    Evaṃ mohakkhayā bhikkhu, pabbatova na vedhati.

    1000.

    1000.

    ‘‘அனங்க³ணஸ்ஸ போஸஸ்ஸ, நிச்சங் ஸுசிக³வேஸினோ;

    ‘‘Anaṅgaṇassa posassa, niccaṃ sucigavesino;

    வாலக்³க³மத்தங் பாபஸ்ஸ, அப்³ப⁴மத்தங்வ கா²யதி.

    Vālaggamattaṃ pāpassa, abbhamattaṃva khāyati.

    1001.

    1001.

    ‘‘நாபி⁴னந்தா³மி மரணங், நாபி⁴னந்தா³மி ஜீவிதங்;

    ‘‘Nābhinandāmi maraṇaṃ, nābhinandāmi jīvitaṃ;

    நிக்கி²பிஸ்ஸங் இமங் காயங், ஸம்பஜானோ பதிஸ்ஸதோ.

    Nikkhipissaṃ imaṃ kāyaṃ, sampajāno patissato.

    1002.

    1002.

    ‘‘நாபி⁴னந்தா³மி மரணங், நாபி⁴னந்தா³மி ஜீவிதங்;

    ‘‘Nābhinandāmi maraṇaṃ, nābhinandāmi jīvitaṃ;

    காலஞ்ச படிகங்கா²மி, நிப்³பி³ஸங் ப⁴தகோ யதா².

    Kālañca paṭikaṅkhāmi, nibbisaṃ bhatako yathā.

    1003.

    1003.

    ‘‘உப⁴யேன மித³ங் மரணமேவ, நாமரணங் பச்சா² வா புரே வா;

    ‘‘Ubhayena midaṃ maraṇameva, nāmaraṇaṃ pacchā vā pure vā;

    படிபஜ்ஜத² மா வினஸ்ஸத², க²ணோ வோ மா உபச்சகா³.

    Paṭipajjatha mā vinassatha, khaṇo vo mā upaccagā.

    1004.

    1004.

    ‘‘நக³ரங் யதா² பச்சந்தங், கு³த்தங் ஸந்தரபா³ஹிரங்;

    ‘‘Nagaraṃ yathā paccantaṃ, guttaṃ santarabāhiraṃ;

    ஏவங் கோ³பேத² அத்தானங், க²ணோ வோ மா உபச்சகா³;

    Evaṃ gopetha attānaṃ, khaṇo vo mā upaccagā;

    க²ணாதீதா ஹி ஸோசந்தி, நிரயம்ஹி ஸமப்பிதா.

    Khaṇātītā hi socanti, nirayamhi samappitā.

    1005.

    1005.

    ‘‘உபஸந்தோ உபரதோ, மந்தபா⁴ணீ 19 அனுத்³த⁴தோ;

    ‘‘Upasanto uparato, mantabhāṇī 20 anuddhato;

    து⁴னாதி பாபகே த⁴ம்மே, து³மபத்தங்வ மாலுதோ.

    Dhunāti pāpake dhamme, dumapattaṃva māluto.

    1006.

    1006.

    ‘‘உபஸந்தோ உபரதோ, மந்தபா⁴ணீ அனுத்³த⁴தோ;

    ‘‘Upasanto uparato, mantabhāṇī anuddhato;

    அப்பாஸி 21 பாபகே த⁴ம்மே, து³மபத்தங்வ மாலுதோ.

    Appāsi 22 pāpake dhamme, dumapattaṃva māluto.

    1007.

    1007.

    ‘‘உபஸந்தோ அனாயாஸோ, விப்பஸன்னோ அனாவிலோ;

    ‘‘Upasanto anāyāso, vippasanno anāvilo;

    கல்யாணஸீலோ மேதா⁴வீ, து³க்க²ஸ்ஸந்தகரோ ஸியா.

    Kalyāṇasīlo medhāvī, dukkhassantakaro siyā.

    1008.

    1008.

    ‘‘ந விஸ்ஸஸே ஏகதியேஸு ஏவங், அகா³ரிஸு பப்³ப³ஜிதேஸு சாபி;

    ‘‘Na vissase ekatiyesu evaṃ, agārisu pabbajitesu cāpi;

    ஸாதூ⁴பி ஹுத்வா ந அஸாது⁴ ஹொந்தி, அஸாது⁴ ஹுத்வா புன ஸாது⁴ ஹொந்தி.

    Sādhūpi hutvā na asādhu honti, asādhu hutvā puna sādhu honti.

    1009.

    1009.

    ‘‘காமச்ச²ந்தோ³ ச ப்³யாபாதோ³, தி²னமித்³த⁴ஞ்ச பி⁴க்கு²னோ;

    ‘‘Kāmacchando ca byāpādo, thinamiddhañca bhikkhuno;

    உத்³த⁴ச்சங் விசிகிச்சா² ச, பஞ்சேதே சித்தகேலிஸா.

    Uddhaccaṃ vicikicchā ca, pañcete cittakelisā.

    1010.

    1010.

    ‘‘யஸ்ஸ ஸக்கரியமானஸ்ஸ, அஸக்காரேன சூப⁴யங்;

    ‘‘Yassa sakkariyamānassa, asakkārena cūbhayaṃ;

    ஸமாதி⁴ ந விகம்பதி, அப்பமாத³விஹாரினோ.

    Samādhi na vikampati, appamādavihārino.

    1011.

    1011.

    ‘‘தங் ஜா²யினங் ஸாததிகங், ஸுகு²மதி³ட்டி²விபஸ்ஸகங்;

    ‘‘Taṃ jhāyinaṃ sātatikaṃ, sukhumadiṭṭhivipassakaṃ;

    உபாதா³னக்க²யாராமங், ஆஹு ஸப்புரிஸோ இதி.

    Upādānakkhayārāmaṃ, āhu sappuriso iti.

    1012.

    1012.

    ‘‘மஹாஸமுத்³தோ³ பத²வீ, பப்³ப³தோ அனிலோபி ச;

    ‘‘Mahāsamuddo pathavī, pabbato anilopi ca;

    உபமாய ந யுஜ்ஜந்தி, ஸத்து² வரவிமுத்தியா.

    Upamāya na yujjanti, satthu varavimuttiyā.

    1013.

    1013.

    ‘‘சக்கானுவத்தகோ தே²ரோ, மஹாஞாணீ ஸமாஹிதோ;

    ‘‘Cakkānuvattako thero, mahāñāṇī samāhito;

    பத²வாபக்³கி³ஸமானோ, ந ரஜ்ஜதி ந து³ஸ்ஸதி.

    Pathavāpaggisamāno, na rajjati na dussati.

    1014.

    1014.

    ‘‘பஞ்ஞாபாரமிதங் பத்தோ, மஹாபு³த்³தி⁴ மஹாமதி;

    ‘‘Paññāpāramitaṃ patto, mahābuddhi mahāmati;

    அஜளோ ஜளஸமானோ, ஸதா³ சரதி நிப்³பு³தோ.

    Ajaḷo jaḷasamāno, sadā carati nibbuto.

    1015.

    1015.

    ‘‘பரிசிண்ணோ மயா ஸத்தா²…பே॰… ப⁴வனெத்தி ஸமூஹதா.

    ‘‘Pariciṇṇo mayā satthā…pe… bhavanetti samūhatā.

    1016.

    1016.

    ‘‘ஸம்பாதே³த²ப்பமாதே³ன , ஏஸா மே அனுஸாஸனீ;

    ‘‘Sampādethappamādena , esā me anusāsanī;

    ஹந்தா³ஹங் பரினிப்³பி³ஸ்ஸங், விப்பமுத்தொம்ஹி ஸப்³ப³தீ⁴’’தி.

    Handāhaṃ parinibbissaṃ, vippamuttomhi sabbadhī’’ti.

    … ஸாரிபுத்தோ தே²ரோ….

    … Sāriputto thero….







    Footnotes:
    1. இத³மத்தி²தங் (ஸீ॰)
    2. idamatthitaṃ (sī.)
    3. ஸங்॰ நி॰ 4.253; இதிவு॰ 53
    4. saṃ. ni. 4.253; itivu. 53
    5. உப⁴யமந்தரே (ஸீ॰)
    6. ubhayamantare (sī.)
    7. த⁴॰ ப॰ 98
    8. dha. pa. 98
    9. த⁴॰ ப॰ 76
    10. dha. pa. 76
    11. த⁴॰ ப॰ 77
    12. dha. pa. 77
    13. கதா²॰ 378
    14. kathā. 378
    15. உபதிஸ்ஸோ ச (ஸீ॰ க॰)
    16. upatisso ca (sī. ka.)
    17. உதா³॰ 24
    18. udā. 24
    19. மத்தபா⁴ணீ (ஸீ॰)
    20. mattabhāṇī (sī.)
    21. அப்³ப³ஹி (ஸ்யா॰), அபா⁴ஸி (?)
    22. abbahi (syā.), abhāsi (?)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 2. ஸாரிபுத்தத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 2. Sāriputtattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact