Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    2. ஸாரிபுத்தத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    2. Sāriputtattheragāthāvaṇṇanā

    யதா²சாரீ யதா²ஸதோதிஆதி³கா ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². தஸ்ஸ ஆயஸ்மதோ மஹாமொக்³க³ல்லானத்தே²ரஸ்ஸ ச வத்து² ஏவங் வேதி³தப்³ப³ங் – அதீதே இதோ ஸதஸஹஸ்ஸகப்பாதி⁴கே அஸங்க்²யெய்யமத்த²கே ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலகுலே நிப்³ப³த்தி, நாமேன ஸரத³மாணவோ நாம அஹோஸி. மஹாமொக்³க³ல்லானோ க³ஹபதிமஹாஸாலகுலே நிப்³ப³த்தி, நாமேன ஸிரிவட்³ட⁴குடும்பி³கோ நாம அஹோஸி. தே உபோ⁴பி ஸஹபங்ஸுகீளகஸஹாயா அஹேஸுங். தேஸு ஸரத³மாணவோ பிது அச்சயேன குலஸந்தகங் த⁴னங் படிபஜ்ஜித்வா ஏகதி³வஸங் ரஹோக³தோ சிந்தேஸி – ‘‘இமேஸங் ஸத்தானங் மரணங் நாம ஏகந்திகங், தஸ்மா மயா ஏகங் பப்³ப³ஜ்ஜங் உபக³ந்த்வா மொக்க²மக்³கோ³ க³வேஸிதப்³போ³’’தி ஸஹாயங் உபஸங்கமித்வா, ஸம்ம, அஹங் பப்³ப³ஜிதுகாமோ, கிங் த்வங் பப்³ப³ஜிதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸஸீ’’தி வத்வா தேன ‘‘ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி வுத்தே ‘‘ஹோது அஹமேவ பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி ரதனகொட்டா²கா³ரானி விவராபெத்வா கபணத்³தி⁴காதீ³னங் மஹாதா³னங் த³த்வா பப்³ப³தபாத³ங் க³ந்த்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜி. தஸ்ஸ பப்³ப³ஜ்ஜங் அனுபப்³ப³ஜிதா சதுஸத்ததிஸஹஸ்ஸமத்தா ப்³ராஹ்மணபுத்தா அஹேஸுங். ஸோ பஞ்ச அபி⁴ஞ்ஞாயோ அட்ட² ச ஸமாபத்தியோ நிப்³ப³த்தெத்வா தேஸம்பி ஜடிலானங் கஸிணபரிகம்மங் ஆசிக்கி². தேபி ஸப்³பே³ பஞ்சாபி⁴ஞ்ஞா அட்ட² ஸமாபத்தியோ நிப்³ப³த்தேஸுங்.

    Yathācārīyathāsatotiādikā āyasmato sāriputtattherassa gāthā. Tassa āyasmato mahāmoggallānattherassa ca vatthu evaṃ veditabbaṃ – atīte ito satasahassakappādhike asaṅkhyeyyamatthake āyasmā sāriputto brāhmaṇamahāsālakule nibbatti, nāmena saradamāṇavo nāma ahosi. Mahāmoggallāno gahapatimahāsālakule nibbatti, nāmena sirivaḍḍhakuṭumbiko nāma ahosi. Te ubhopi sahapaṃsukīḷakasahāyā ahesuṃ. Tesu saradamāṇavo pitu accayena kulasantakaṃ dhanaṃ paṭipajjitvā ekadivasaṃ rahogato cintesi – ‘‘imesaṃ sattānaṃ maraṇaṃ nāma ekantikaṃ, tasmā mayā ekaṃ pabbajjaṃ upagantvā mokkhamaggo gavesitabbo’’ti sahāyaṃ upasaṅkamitvā, samma, ahaṃ pabbajitukāmo, kiṃ tvaṃ pabbajituṃ sakkhissasī’’ti vatvā tena ‘‘na sakkhissāmī’’ti vutte ‘‘hotu ahameva pabbajissāmī’’ti ratanakoṭṭhāgārāni vivarāpetvā kapaṇaddhikādīnaṃ mahādānaṃ datvā pabbatapādaṃ gantvā isipabbajjaṃ pabbaji. Tassa pabbajjaṃ anupabbajitā catusattatisahassamattā brāhmaṇaputtā ahesuṃ. So pañca abhiññāyo aṭṭha ca samāpattiyo nibbattetvā tesampi jaṭilānaṃ kasiṇaparikammaṃ ācikkhi. Tepi sabbe pañcābhiññā aṭṭha samāpattiyo nibbattesuṃ.

    தேன ஸமயேன அனோமத³ஸ்ஸீ நாம ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ லோகே உப்பஜ்ஜித்வா பவத்திதவரத⁴ம்மசக்கோ ஸத்தே ஸங்ஸாரமஹோக⁴தோ தாரெத்வா ஏகதி³வஸங் ‘‘ஸரத³தாபஸஸ்ஸ ச அந்தேவாஸிகானஞ்ச ஸங்க³ஹங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஏகோ அது³தியோ பத்தசீவரமாதா³ய ஆகாஸேன க³ந்த்வா ‘‘பு³த்³த⁴பா⁴வங் மே ஜானாதூ’’தி தாபஸஸ்ஸ பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ ஆகாஸதோ ஓதரித்வா பத²வியங் பதிட்டா²ஸி. ஸரத³தாபஸோ ஸத்து² ஸரீரே மஹாபுரிஸலக்க²ணானி உபதா⁴ரெத்வா ‘‘ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³தோ⁴யேவாய’’ந்தி நிட்ட²ங் க³ந்த்வா பச்சுக்³க³மனங் கத்வா ஆஸனங் பஞ்ஞாபெத்வா அதா³ஸி. நிஸீதி³ ப⁴க³வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே. ஸரத³தாபஸோ ஸத்து² ஸந்திகே ஏகமந்தங் நிஸீதி³.

    Tena samayena anomadassī nāma sammāsambuddho loke uppajjitvā pavattitavaradhammacakko satte saṃsāramahoghato tāretvā ekadivasaṃ ‘‘saradatāpasassa ca antevāsikānañca saṅgahaṃ karissāmī’’ti eko adutiyo pattacīvaramādāya ākāsena gantvā ‘‘buddhabhāvaṃ me jānātū’’ti tāpasassa passantasseva ākāsato otaritvā pathaviyaṃ patiṭṭhāsi. Saradatāpaso satthu sarīre mahāpurisalakkhaṇāni upadhāretvā ‘‘sabbaññubuddhoyevāya’’nti niṭṭhaṃ gantvā paccuggamanaṃ katvā āsanaṃ paññāpetvā adāsi. Nisīdi bhagavā paññatte āsane. Saradatāpaso satthu santike ekamantaṃ nisīdi.

    தஸ்மிங் ஸமயே தஸ்ஸ அந்தேவாஸிகா சதுஸத்ததிஸஹஸ்ஸமத்தா ஜடிலா பணீதபணீதானி ஓஜவந்தானி ப²லாப²லானி க³ஹெத்வா ஆக³தா ஸத்தா²ரங் தி³ஸ்வா ஸஞ்ஜாதப்பஸாதா³ அத்தனோ ஆசரியஸ்ஸ ச ஸத்து² ச நிஸின்னாகாரங் ஓலோகெத்வா, ‘‘ஆசரிய, மயங் புப்³பே³ ‘தும்ஹேஹி மஹந்ததரோ கோசி நத்தீ²’தி விசராம, அயங் பன புரிஸோ தும்ஹேஹி மஹந்ததரோ மஞ்ஞே’’தி ஆஹங்ஸு. ‘‘கிங் வதே³த², தாதா? ஸாஸபேன ஸத்³தி⁴ங் அட்ட²ஸட்டி²யோஜனஸதஸஹஸ்ஸுப்³பே³த⁴ங் ஸினேருங் ஸமங் காதுங் இச்ச²த²? ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³தே⁴ன மங் துல்யங் மா கரித்தா²’’தி. அத² தே தாபஸா ஆசரியஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ‘‘யாவ மஹா வதாயங் புரிஸுத்தமோ’’தி ஸப்³பே³வ பாதே³ஸு நிபதித்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³ங்ஸு.

    Tasmiṃ samaye tassa antevāsikā catusattatisahassamattā jaṭilā paṇītapaṇītāni ojavantāni phalāphalāni gahetvā āgatā satthāraṃ disvā sañjātappasādā attano ācariyassa ca satthu ca nisinnākāraṃ oloketvā, ‘‘ācariya, mayaṃ pubbe ‘tumhehi mahantataro koci natthī’ti vicarāma, ayaṃ pana puriso tumhehi mahantataro maññe’’ti āhaṃsu. ‘‘Kiṃ vadetha, tātā? Sāsapena saddhiṃ aṭṭhasaṭṭhiyojanasatasahassubbedhaṃ sineruṃ samaṃ kātuṃ icchatha? Sabbaññubuddhena maṃ tulyaṃ mā karitthā’’ti. Atha te tāpasā ācariyassa vacanaṃ sutvā ‘‘yāva mahā vatāyaṃ purisuttamo’’ti sabbeva pādesu nipatitvā satthāraṃ vandiṃsu.

    அத² தே ஆசரியோ ஆஹ – ‘‘தாதா, ஸத்து² அனுச்ச²விகோ நோ தெ³ய்யத⁴ம்மோ நத்தி², ஸத்தா² ச பி⁴க்கா²சாரவேலாய இதா⁴க³தோ, ஹந்த³ மயங் தெ³ய்யத⁴ம்மங் யதா²ப³லங் த³ஸ்ஸாம. தும்ஹேஹி யங் யங் பணீதங் ப²லாப²லங் ஆப⁴தங், தங் தங் ஆஹரதா²’’தி ஆஹராபெத்வா ஹத்தே² தோ⁴வித்வா ஸயங் ததா²க³தஸ்ஸ பத்தே பதிட்டா²பேஸி. ஸத்தா²ரா ச ப²லாப²லே படிக்³க³ண்ஹிதமத்தே தே³வதா தி³ப்³போ³ஜங் பக்கி²பிங்ஸு. தாபஸோ உத³கம்பி ஸயமேவ பரிஸ்ஸாவெத்வா அதா³ஸி. ததோ போ⁴ஜனகிச்சங் நிட்டா²பெத்வா ஸத்த²ரி நிஸின்னே ஸப்³பே³ அந்தேவாஸிகே பக்கோஸித்வா ஸத்து² ஸந்திகே ஸாரணீயங் கத²ங் கதெ²ந்தோ நிஸீதி³. ஸத்தா² ‘‘த்³வே அக்³க³ஸாவகா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் ஆக³ச்ச²ந்தூ’’தி சிந்தேஸி. தே ஸத்து² சித்தங் ஞத்வா தாவதே³வ ஸதஸஹஸ்ஸகீ²ணாஸவபரிவாரா அக்³க³ஸாவகா ஆக³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் அட்ட²ங்ஸு.

    Atha te ācariyo āha – ‘‘tātā, satthu anucchaviko no deyyadhammo natthi, satthā ca bhikkhācāravelāya idhāgato, handa mayaṃ deyyadhammaṃ yathābalaṃ dassāma. Tumhehi yaṃ yaṃ paṇītaṃ phalāphalaṃ ābhataṃ, taṃ taṃ āharathā’’ti āharāpetvā hatthe dhovitvā sayaṃ tathāgatassa patte patiṭṭhāpesi. Satthārā ca phalāphale paṭiggaṇhitamatte devatā dibbojaṃ pakkhipiṃsu. Tāpaso udakampi sayameva parissāvetvā adāsi. Tato bhojanakiccaṃ niṭṭhāpetvā satthari nisinne sabbe antevāsike pakkositvā satthu santike sāraṇīyaṃ kathaṃ kathento nisīdi. Satthā ‘‘dve aggasāvakā bhikkhusaṅghena saddhiṃ āgacchantū’’ti cintesi. Te satthu cittaṃ ñatvā tāvadeva satasahassakhīṇāsavaparivārā aggasāvakā āgantvā satthāraṃ vanditvā ekamantaṃ aṭṭhaṃsu.

    ததோ ஸரத³தாபஸோ அந்தேவாஸிகே ஆமந்தேஸி – ‘‘தாதா, ஸத்து² பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச புப்பா²ஸனேன பூஜா காதப்³பா³, தஸ்மா புப்பா²னி ஆஹரதா²’’தி. தே தாவதே³வ இத்³தி⁴யா வண்ணக³ந்த⁴ஸம்பன்னானி புப்பா²னி ஆஹரித்வா பு³த்³த⁴ஸ்ஸ யோஜனப்பமாணங் புப்பா²ஸனங் பஞ்ஞாபேஸுங், உபி⁴ன்னங் அக்³க³ஸாவகானங் திகா³வுதங், ஸேஸபி⁴க்கூ²னங் அட்³ட⁴யோஜனிகாதி³பே⁴த³ங், ஸங்க⁴னவகஸ்ஸ உஸப⁴மத்தங் பஞ்ஞாபேஸுங். ஏவங் தேஸங் பஞ்ஞத்தேஸு ஆஸனேஸு ஸரத³தாபஸோ ததா²க³தஸ்ஸ புரதோ அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ டி²தோ – ‘‘ப⁴ந்தே, மய்ஹங் அனுக்³க³ஹத்தா²ய இமங் புப்பா²ஸனங் அபி⁴ருஹதா²’’தி ஆஹ. நிஸீதி³ ப⁴க³வா புப்பா²ஸனே. ஸத்த²ரி நிஸின்னே த்³வே அக்³க³ஸாவகா ஸேஸபி⁴க்கூ² ச அத்தனோ அத்தனோ பத்தாஸனே நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² ‘‘தேஸங் மஹப்ப²லங் ஹோதூ’’தி நிரோத⁴ங் ஸமாபஜ்ஜி. ஸத்து² ஸமாபன்னபா⁴வங் ஞத்வா த்³வே அக்³க³ஸாவகாபி ஸேஸபி⁴க்கூ²பி நிரோத⁴ங் ஸமாபஜ்ஜிங்ஸு. தாபஸோ ஸத்தாஹங் நிரந்தரங் புப்ப²ச்ச²த்தங் தா⁴ரெந்தோ அட்டா²ஸி. இதரே பன வனமூலப²லாப²லங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா ஸேஸகாலே அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ அட்ட²ங்ஸு.

    Tato saradatāpaso antevāsike āmantesi – ‘‘tātā, satthu bhikkhusaṅghassa ca pupphāsanena pūjā kātabbā, tasmā pupphāni āharathā’’ti. Te tāvadeva iddhiyā vaṇṇagandhasampannāni pupphāni āharitvā buddhassa yojanappamāṇaṃ pupphāsanaṃ paññāpesuṃ, ubhinnaṃ aggasāvakānaṃ tigāvutaṃ, sesabhikkhūnaṃ aḍḍhayojanikādibhedaṃ, saṅghanavakassa usabhamattaṃ paññāpesuṃ. Evaṃ tesaṃ paññattesu āsanesu saradatāpaso tathāgatassa purato añjaliṃ paggayha ṭhito – ‘‘bhante, mayhaṃ anuggahatthāya imaṃ pupphāsanaṃ abhiruhathā’’ti āha. Nisīdi bhagavā pupphāsane. Satthari nisinne dve aggasāvakā sesabhikkhū ca attano attano pattāsane nisīdiṃsu. Satthā ‘‘tesaṃ mahapphalaṃ hotū’’ti nirodhaṃ samāpajji. Satthu samāpannabhāvaṃ ñatvā dve aggasāvakāpi sesabhikkhūpi nirodhaṃ samāpajjiṃsu. Tāpaso sattāhaṃ nirantaraṃ pupphacchattaṃ dhārento aṭṭhāsi. Itare pana vanamūlaphalāphalaṃ paribhuñjitvā sesakāle añjaliṃ paggayha aṭṭhaṃsu.

    ஸத்தா² ஸத்தாஹஸ்ஸ அச்சயேன நிரோத⁴தோ வுட்டா²ய அக்³க³ஸாவகங் நிஸப⁴த்தே²ரங் ஆமந்தேஸி – ‘‘தாபஸானங் புப்பா²ஸனானுமோத³னங் கரோஹீ’’தி. தே²ரோ ஸாவகபாரமீஞாணே ட²த்வா தேஸங் புப்பா²ஸனானுமோத³னங் அகாஸி. தஸ்ஸ தே³ஸனாவஸானே ஸத்தா² து³தியங் அக்³க³ஸாவகங் அனோமத்தே²ரங் ஆமந்தேஸி – ‘‘த்வம்பி இமேஸங் த⁴ம்மங் தே³ஸேஹீ’’தி. ஸோபி தேபிடகங் பு³த்³த⁴வசனங் ஸம்மஸித்வா தேஸங் த⁴ம்மங் கதே²ஸி. த்³வின்னம்பி தே³ஸனாய ஏகஸ்ஸபி த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ நாஹோஸி. அத² ஸத்தா² பு³த்³த⁴விஸயே ட²த்வா த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆரபி⁴. தே³ஸனாவஸானே ட²பெத்வா ஸரத³தாபஸங் அவஸேஸா ஸப்³பே³பி சதுஸத்ததிஸஹஸ்ஸமத்தா ஜடிலா அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு. ஸத்தா² ‘‘ஏத², பி⁴க்க²வோ’’தி ஹத்த²ங் பஸாரேஸி. தே தாவதே³வ அந்தரஹிததாபஸவேஸா அட்ட²பரிக்கா²ரவரத⁴ரா ஸட்டி²வஸ்ஸிகத்தே²ரா விய அஹேஸுங்.

    Satthā sattāhassa accayena nirodhato vuṭṭhāya aggasāvakaṃ nisabhattheraṃ āmantesi – ‘‘tāpasānaṃ pupphāsanānumodanaṃ karohī’’ti. Thero sāvakapāramīñāṇe ṭhatvā tesaṃ pupphāsanānumodanaṃ akāsi. Tassa desanāvasāne satthā dutiyaṃ aggasāvakaṃ anomattheraṃ āmantesi – ‘‘tvampi imesaṃ dhammaṃ desehī’’ti. Sopi tepiṭakaṃ buddhavacanaṃ sammasitvā tesaṃ dhammaṃ kathesi. Dvinnampi desanāya ekassapi dhammābhisamayo nāhosi. Atha satthā buddhavisaye ṭhatvā dhammadesanaṃ ārabhi. Desanāvasāne ṭhapetvā saradatāpasaṃ avasesā sabbepi catusattatisahassamattā jaṭilā arahattaṃ pāpuṇiṃsu. Satthā ‘‘etha, bhikkhavo’’ti hatthaṃ pasāresi. Te tāvadeva antarahitatāpasavesā aṭṭhaparikkhāravaradharā saṭṭhivassikattherā viya ahesuṃ.

    ஸரத³தாபஸோ பன ‘‘அஹோ வதாஹம்பி அயங் நிஸப⁴த்தே²ரோ விய அனாக³தே ஏகஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அக்³க³ஸாவகோ ப⁴வெய்ய’’ந்தி ஸத்து² தே³ஸனாகாலே உப்பன்னபரிவிதக்கதாய அஞ்ஞவிஹிதோ ஹுத்வா மக்³க³ப²லானி படிவிஜ்ஜி²துங் நாஸக்கி². அத² ததா²க³தங் வந்தி³த்வா ததா² பணிதா⁴னங் அகாஸி. ஸத்தா²பிஸ்ஸ அனந்தராயேன ஸமிஜ்ஜ²னபா⁴வங் தி³ஸ்வா – ‘‘இதோ த்வங் கப்பஸதஸஹஸ்ஸாதி⁴கங் ஏகங் அஸங்க்²யெய்யங் அதிக்கமித்வா கோ³தமஸ்ஸ நாம ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அக்³க³ஸாவகோ ஸாரிபுத்தோ நாம ப⁴விஸ்ஸஸீ’’தி ப்³யாகரித்வா த⁴ம்மகத²ங் வத்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ ஆகாஸங் பக்க²ந்தி³.

    Saradatāpaso pana ‘‘aho vatāhampi ayaṃ nisabhatthero viya anāgate ekassa buddhassa aggasāvako bhaveyya’’nti satthu desanākāle uppannaparivitakkatāya aññavihito hutvā maggaphalāni paṭivijjhituṃ nāsakkhi. Atha tathāgataṃ vanditvā tathā paṇidhānaṃ akāsi. Satthāpissa anantarāyena samijjhanabhāvaṃ disvā – ‘‘ito tvaṃ kappasatasahassādhikaṃ ekaṃ asaṅkhyeyyaṃ atikkamitvā gotamassa nāma sammāsambuddhassa aggasāvako sāriputto nāma bhavissasī’’ti byākaritvā dhammakathaṃ vatvā bhikkhusaṅghaparivuto ākāsaṃ pakkhandi.

    ஸரத³தாபஸோபி ஸஹாயகஸ்ஸ ஸிரிவட்³ட⁴ஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா, ஸம்ம, மயா அனோமத³ஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ பாத³மூலே அனாக³தே உப்பஜ்ஜனகஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ நாம ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அக்³க³ஸாவகட்டா²னங் பத்தி²தங், த்வம்பி தஸ்ஸ து³தியஸாவகட்டா²னங் பத்தே²ஹீதி.

    Saradatāpasopi sahāyakassa sirivaḍḍhassa santikaṃ gantvā, samma, mayā anomadassissa bhagavato pādamūle anāgate uppajjanakassa gotamassa nāma sammāsambuddhassa aggasāvakaṭṭhānaṃ patthitaṃ, tvampi tassa dutiyasāvakaṭṭhānaṃ patthehīti.

    ஸிரிவட்³டோ⁴ தங் உபதே³ஸங் ஸுத்வா அத்தனோ நிவேஸனத்³வாரே அட்ட²கரீஸமத்தங் டா²னங் ஸமதலங் காரெத்வா லாஜபஞ்சமானி புப்பா²னி விகிரித்வா நீலுப்பலச்ச²த³னங் மண்ட³பங் காரெத்வா பு³த்³தா⁴ஸனங் பஞ்ஞாபெத்வா பி⁴க்கூ²னம்பி ஆஸனானி பஞ்ஞாபெத்வா மஹந்தங் ஸக்காரஸம்மானங் ஸஜ்ஜெத்வா, ஸரத³தாபஸேன ஸத்தா²ரங் நிமந்தாபெத்வா ஸத்தாஹங் மஹாதா³னங் பவத்தெத்வா, பு³த்³த⁴ப்பமுக²ங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் மஹாரஹேஹி வத்தே²ஹி அச்சா²தெ³த்வா, து³தியஸாவகபா⁴வாய பணிதா⁴னங் அகாஸி. ஸத்தா²பிஸ்ஸ அனந்தராயேன ஸமிஜ்ஜ²னபா⁴வங் தி³ஸ்வா வுத்தனயேன ப்³யாகரித்வா ப⁴த்தானுமோத³னங் கத்வா பக்காமி. ஸிரிவட்³டோ⁴ ஹட்ட²பஹட்டோ² யாவஜீவங் குஸலகம்மங் கத்வா து³தியசித்தவாரே காமாவசரதே³வலோகே நிப்³ப³த்தி. ஸரத³தாபஸோ சத்தாரோ ப்³ரஹ்மவிஹாரே பா⁴வெத்வா ப்³ரஹ்மலோகே நிப்³ப³த்தி.

    Sirivaḍḍho taṃ upadesaṃ sutvā attano nivesanadvāre aṭṭhakarīsamattaṃ ṭhānaṃ samatalaṃ kāretvā lājapañcamāni pupphāni vikiritvā nīluppalacchadanaṃ maṇḍapaṃ kāretvā buddhāsanaṃ paññāpetvā bhikkhūnampi āsanāni paññāpetvā mahantaṃ sakkārasammānaṃ sajjetvā, saradatāpasena satthāraṃ nimantāpetvā sattāhaṃ mahādānaṃ pavattetvā, buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ mahārahehi vatthehi acchādetvā, dutiyasāvakabhāvāya paṇidhānaṃ akāsi. Satthāpissa anantarāyena samijjhanabhāvaṃ disvā vuttanayena byākaritvā bhattānumodanaṃ katvā pakkāmi. Sirivaḍḍho haṭṭhapahaṭṭho yāvajīvaṃ kusalakammaṃ katvā dutiyacittavāre kāmāvacaradevaloke nibbatti. Saradatāpaso cattāro brahmavihāre bhāvetvā brahmaloke nibbatti.

    ததோ பட்டா²ய நேஸங் உபி⁴ன்னம்பி அந்தராகம்மங் ந கதி²தங். அம்ஹாகங் பன ப⁴க³வதோ உப்பத்திதோ புரேதரமேவ ஸரத³தாபஸோ ராஜக³ஹஸ்ஸ அவிதூ³ரே உபதிஸ்ஸகா³மே ரூபஸாரியா ப்³ராஹ்மணியா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. தங்தி³வஸமேவஸ்ஸ ஸஹாயோபி ராஜக³ஹஸ்ஸேவ அவிதூ³ரே கோலிதகா³மே மொக்³க³லியா ப்³ராஹ்மணியா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. தானி கிர த்³வேபி குலானி யாவ ஸத்தமா குலபரிவட்டா ஆப³த்³த⁴படிப³த்³த⁴ஸஹாயகானேவ. தேஸங் த்³வின்னங் ஏகதி³வஸமேவ க³ப்³ப⁴பரிஹாரமத³ங்ஸு. த³ஸமாஸச்சயேன ஜாதானம்பி தேஸங் ச²ஸட்டி² தா⁴தியோ உபட்டா²பேஸுங், நாமக்³க³ஹணதி³வஸே ரூபஸாரிப்³ராஹ்மணியா புத்தஸ்ஸ உபதிஸ்ஸகா³மே ஜெட்ட²குலஸ்ஸ புத்தத்தா உபதிஸ்ஸோதி நாமங் அகங்ஸு. இதரஸ்ஸ கோலிதகா³மே ஜெட்ட²குலஸ்ஸ புத்தத்தா கோலிதோதி நாமங் அகங்ஸு. தே உபோ⁴பி மஹதா பரிவாரேன வட்³ட⁴ந்தா வுத்³தி⁴மன்வாய ஸப்³ப³ஸிப்பானங் பாரங் அக³மங்ஸு.

    Tato paṭṭhāya nesaṃ ubhinnampi antarākammaṃ na kathitaṃ. Amhākaṃ pana bhagavato uppattito puretarameva saradatāpaso rājagahassa avidūre upatissagāme rūpasāriyā brāhmaṇiyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi. Taṃdivasamevassa sahāyopi rājagahasseva avidūre kolitagāme moggaliyā brāhmaṇiyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi. Tāni kira dvepi kulāni yāva sattamā kulaparivaṭṭā ābaddhapaṭibaddhasahāyakāneva. Tesaṃ dvinnaṃ ekadivasameva gabbhaparihāramadaṃsu. Dasamāsaccayena jātānampi tesaṃ chasaṭṭhi dhātiyo upaṭṭhāpesuṃ, nāmaggahaṇadivase rūpasāribrāhmaṇiyā puttassa upatissagāme jeṭṭhakulassa puttattā upatissoti nāmaṃ akaṃsu. Itarassa kolitagāme jeṭṭhakulassa puttattā kolitoti nāmaṃ akaṃsu. Te ubhopi mahatā parivārena vaḍḍhantā vuddhimanvāya sabbasippānaṃ pāraṃ agamaṃsu.

    அதே²கதி³வஸங் தே ராஜக³ஹே கி³ரக்³க³ஸமஜ்ஜங் பஸ்ஸந்தா மஹாஜனங் ஸன்னிபதிதங் தி³ஸ்வா ஞாணஸ்ஸ பரிபாகக³தத்தா யோனிஸோ உம்முஜ்ஜந்தா ‘‘ஸப்³பே³பிமே ஓரங் வஸ்ஸஸதானங் மச்சுமுகே² பதிஸ்ஸந்தீ’’தி ஸங்வேக³ங் படிலபி⁴த்வா ‘‘அம்ஹேஹி மொக்க²த⁴ம்மோ பரியேஸிதப்³போ³, தஞ்ச பரியேஸந்தேஹி ஏகங் பப்³ப³ஜ்ஜங் லத்³து⁴ங் வட்டதீ’’தி நிச்ச²யங் கத்வா பஞ்சஹி மாணவகஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸஞ்சயஸ்ஸ பரிப்³பா³ஜகஸ்ஸ ஸந்திகே பப்³ப³ஜிங்ஸு. தேஸங் பப்³ப³ஜிதகாலதோ பட்டா²ய ஸஞ்சயோ லாப⁴க்³க³யஸக்³க³ப்பத்தோ அஹோஸி . தே கதிபாஹேனேவ ஸப்³ப³ங் ஸஞ்சயஸ்ஸ ஸமயங் பரிக்³க³ண்ஹித்வா தத்த² ஸாரங் அதி³ஸ்வா ததோ நிக்க²மித்வா தத்த² தத்த² தே தே பண்டி³தஸம்மதே ஸமணப்³ராஹ்மணே பஞ்ஹங் புச்ச²ந்தி, தே தேஹி புட்டா² நேவ ஸம்பாயந்தி, அஞ்ஞத³த்து² தேயேவ தேஸங் பஞ்ஹங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தி. ஏவங் தே மொக்க²ங் பரியேஸந்தா கதிகங் அகங்ஸு – ‘‘அம்ஹேஸு யோ பட²மங் அமதங் அதி⁴க³ச்ச²தி, ஸோ இதரஸ்ஸ ஆரோசேதூ’’தி.

    Athekadivasaṃ te rājagahe giraggasamajjaṃ passantā mahājanaṃ sannipatitaṃ disvā ñāṇassa paripākagatattā yoniso ummujjantā ‘‘sabbepime oraṃ vassasatānaṃ maccumukhe patissantī’’ti saṃvegaṃ paṭilabhitvā ‘‘amhehi mokkhadhammo pariyesitabbo, tañca pariyesantehi ekaṃ pabbajjaṃ laddhuṃ vaṭṭatī’’ti nicchayaṃ katvā pañcahi māṇavakasatehi saddhiṃ sañcayassa paribbājakassa santike pabbajiṃsu. Tesaṃ pabbajitakālato paṭṭhāya sañcayo lābhaggayasaggappatto ahosi . Te katipāheneva sabbaṃ sañcayassa samayaṃ pariggaṇhitvā tattha sāraṃ adisvā tato nikkhamitvā tattha tattha te te paṇḍitasammate samaṇabrāhmaṇe pañhaṃ pucchanti, te tehi puṭṭhā neva sampāyanti, aññadatthu teyeva tesaṃ pañhaṃ vissajjenti. Evaṃ te mokkhaṃ pariyesantā katikaṃ akaṃsu – ‘‘amhesu yo paṭhamaṃ amataṃ adhigacchati, so itarassa ārocetū’’ti.

    தேன ச ஸமயேன அம்ஹாகங் ஸத்த²ரி பட²மாபி⁴ஸம்போ³தி⁴ங் பத்வா பவத்திதவரத⁴ம்மசக்கே அனுபுப்³பே³ன உருவேலகஸ்ஸபாதி³கே ஸஹஸ்ஸஜடிலே த³மெத்வா ராஜக³ஹே விஹரந்தே ஏகதி³வஸங் உபதிஸ்ஸோ பரிப்³பா³ஜகோ பரிப்³பா³ஜகாராமங் க³ச்ச²ந்தோ ஆயஸ்மந்தங் அஸ்ஸஜித்தே²ரங் ராஜக³ஹே பிண்டா³ய சரந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘ந மயா ஏவரூபோ ஆகப்பஸம்பன்னோ பப்³ப³ஜிதோ தி³ட்ட²புப்³போ³, ஸந்தத⁴ம்மேன நாம எத்த² ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி ஸஞ்ஜாதப்பஸாதோ³ பஞ்ஹங் புச்சி²துங் ஆயஸ்மந்தங் உதி³க்க²ந்தோ பிட்டி²தோ பிட்டி²தோ அனுப³ந்தி⁴. தே²ரோபி லத்³த⁴பிண்ட³பாதோ பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் பதிரூபங் ஓகாஸங் க³தோ. பரிப்³பா³ஜகோ அத்தனோ பரிப்³பா³ஜகபீட²ங் பஞ்ஞாபெத்வா அதா³ஸி. ப⁴த்தகிச்சபரியோஸானே சஸ்ஸ அத்தனோ குண்டி³காய உத³கங் அதா³ஸி.

    Tena ca samayena amhākaṃ satthari paṭhamābhisambodhiṃ patvā pavattitavaradhammacakke anupubbena uruvelakassapādike sahassajaṭile dametvā rājagahe viharante ekadivasaṃ upatisso paribbājako paribbājakārāmaṃ gacchanto āyasmantaṃ assajittheraṃ rājagahe piṇḍāya carantaṃ disvā ‘‘na mayā evarūpo ākappasampanno pabbajito diṭṭhapubbo, santadhammena nāma ettha bhavitabba’’nti sañjātappasādo pañhaṃ pucchituṃ āyasmantaṃ udikkhanto piṭṭhito piṭṭhito anubandhi. Theropi laddhapiṇḍapāto paribhuñjituṃ patirūpaṃ okāsaṃ gato. Paribbājako attano paribbājakapīṭhaṃ paññāpetvā adāsi. Bhattakiccapariyosāne cassa attano kuṇḍikāya udakaṃ adāsi.

    ஏவங் ஸோ ஆசரியவத்தங் கத்வா கதப⁴த்தகிச்சேன தே²ரேன ஸத்³தி⁴ங் படிஸந்தா²ரங் கத்வா ‘‘கோ வா தே ஸத்தா², கஸ்ஸ வா த்வங் த⁴ம்மங் ரோசேஸீ’’தி புச்சி². தே²ரோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங் அபதி³ஸி. புன தேன ‘‘கிங்வாதீ³ பனாயஸ்மதோ ஸத்தா²’’தி புட்டோ² ‘‘இமஸ்ஸ ஸாஸனஸ்ஸ க³ம்பீ⁴ரதங் த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமீ’’தி அத்தனோ நவகபா⁴வங் பவேதெ³த்வா ஸங்கே²பவஸேன சஸ்ஸ ஸாஸனத⁴ம்மங் கதெ²ந்தோ ‘‘யே த⁴ம்மா ஹேதுப்பப⁴வா’’தி (மஹாவ॰ 60; அப॰ தே²ர 1.1.286; பேடகோ॰ 9) கா³த²மாஹ. பரிப்³பா³ஜகோ பட²மபத³த்³வயமேவ ஸுத்வா ஸஹஸ்ஸனயஸம்பன்னே ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டா²ஸி, இதரங் பத³த்³வயங் ஸோதாபன்னகாலே நிட்டா²ஸி. கா³தா²பரியோஸானே பன ஸோதாபன்னோ ஹுத்வா உபரி விஸேஸே அப்பவத்தெந்தே ‘‘ப⁴விஸ்ஸதி எத்த² காரண’’ந்தி ஸல்லக்கெ²த்வா தே²ரங் ஆஹ – ‘‘மா, ப⁴ந்தே, உபரி த⁴ம்மதே³ஸனங் வட்³ட⁴யித்த², எத்தகமேவ ஹோது, கஹங் அம்ஹாகங் ஸத்தா² வஸதீ’’தி? ‘‘வேளுவனே’’தி. ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹே புரதோ க³ச்ச²த², அஹங் மய்ஹங் ஸஹாயகஸ்ஸ கதபடிஞ்ஞங் மோசெத்வா தங் க³ஹெத்வா ஆக³மிஸ்ஸாமீ’’தி பஞ்சபதிட்டி²தேன வந்தி³த்வா திக்க²த்துங் பத³க்கி²ணங் கத்வா தே²ரங் உய்யோஜெத்வா பரிப்³பா³ஜகாராமங் அக³மாஸி.

    Evaṃ so ācariyavattaṃ katvā katabhattakiccena therena saddhiṃ paṭisanthāraṃ katvā ‘‘ko vā te satthā, kassa vā tvaṃ dhammaṃ rocesī’’ti pucchi. Thero sammāsambuddhaṃ apadisi. Puna tena ‘‘kiṃvādī panāyasmato satthā’’ti puṭṭho ‘‘imassa sāsanassa gambhīrataṃ dassessāmī’’ti attano navakabhāvaṃ pavedetvā saṅkhepavasena cassa sāsanadhammaṃ kathento ‘‘ye dhammā hetuppabhavā’’ti (mahāva. 60; apa. thera 1.1.286; peṭako. 9) gāthamāha. Paribbājako paṭhamapadadvayameva sutvā sahassanayasampanne sotāpattiphale patiṭṭhāsi, itaraṃ padadvayaṃ sotāpannakāle niṭṭhāsi. Gāthāpariyosāne pana sotāpanno hutvā upari visese appavattente ‘‘bhavissati ettha kāraṇa’’nti sallakkhetvā theraṃ āha – ‘‘mā, bhante, upari dhammadesanaṃ vaḍḍhayittha, ettakameva hotu, kahaṃ amhākaṃ satthā vasatī’’ti? ‘‘Veḷuvane’’ti. ‘‘Bhante, tumhe purato gacchatha, ahaṃ mayhaṃ sahāyakassa katapaṭiññaṃ mocetvā taṃ gahetvā āgamissāmī’’ti pañcapatiṭṭhitena vanditvā tikkhattuṃ padakkhiṇaṃ katvā theraṃ uyyojetvā paribbājakārāmaṃ agamāsi.

    கோலிதபரிப்³பா³ஜகோ தங் தூ³ரதோவ ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘முக²வண்ணோ ந அஞ்ஞதி³வஸேஸு விய, அத்³தா⁴னேன அமதங் அதி⁴க³தங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி தேனேவஸ்ஸ விஸேஸாதி⁴க³மங் ஸம்பா⁴வெத்வா அமதாதி⁴க³மங் புச்சி². ஸோபிஸ்ஸ ‘‘ஆமாவுஸோ, அமதங் அதி⁴க³த’’ந்தி படிஜானித்வா தமேவ கா³த²ங் அபா⁴ஸி. கா³தா²பரியோஸானே கோலிதோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹித்வா ஆஹ – ‘‘கஹங் நோ ஸத்தா²’’தி? ‘‘வேளுவனே’’தி. ‘‘தேன ஹி, ஆவுஸோ, ஆயாம, ஸத்தா²ரங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமா’’தி. உபதிஸ்ஸோ ஸப்³ப³காலம்பி ஆசரியபூஜகோவ, தஸ்மா ஸஞ்சயஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ஸத்து² கு³ணே பகாஸெத்வா தம்பி ஸத்து² ஸந்திகங் நேதுகாமோ அஹோஸி. ஸோ லாபா⁴ஸாபகதோ அந்தேவாஸிகபா⁴வங் அனிச்ச²ந்தோ ‘‘ந ஸக்கோமி சாடி ஹுத்வா உத³கஸிஞ்சனங் ஹோது’’ந்தி படிக்கி²பி. தே அனேகேஹி காரணேஹி தங் ஸஞ்ஞாபேதுங் அஸக்கொந்தா அத்தனோ ஓவாதே³ வத்தமானேஹி அட்³ட⁴தெய்யஸதேஹி அந்தேவாஸிகேஹி ஸத்³தி⁴ங் வேளுவனங் அக³மங்ஸு. ஸத்தா² தே தூ³ரதோவ ஆக³ச்ச²ந்தே தி³ஸ்வா ‘‘ஏதங் மே ஸாவகயுக³ங் ப⁴விஸ்ஸதி அக்³க³ங் ப⁴த்³த³யுக³’’ந்தி வத்வா தேஸங் பரிஸாய சரியவஸேன த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா அரஹத்தே பதிட்டா²பெத்வா ஏஹிபி⁴க்கு²பா⁴வேன உபஸம்பத³ங் அதா³ஸி. யதா² தேஸங், ஏவங் அக்³க³ஸாவகானம்பி இத்³தி⁴மயபத்தசீவரங் ஆக³தமேவ. உபரிமக்³க³த்தயகிச்சங் பன ந நிட்டா²தி. கஸ்மா? ஸாவகபாரமீஞாணஸ்ஸ மஹந்ததாய.

    Kolitaparibbājako taṃ dūratova āgacchantaṃ disvā ‘‘mukhavaṇṇo na aññadivasesu viya, addhānena amataṃ adhigataṃ bhavissatī’’ti tenevassa visesādhigamaṃ sambhāvetvā amatādhigamaṃ pucchi. Sopissa ‘‘āmāvuso, amataṃ adhigata’’nti paṭijānitvā tameva gāthaṃ abhāsi. Gāthāpariyosāne kolito sotāpattiphale patiṭṭhahitvā āha – ‘‘kahaṃ no satthā’’ti? ‘‘Veḷuvane’’ti. ‘‘Tena hi, āvuso, āyāma, satthāraṃ passissāmā’’ti. Upatisso sabbakālampi ācariyapūjakova, tasmā sañcayassa santikaṃ gantvā satthu guṇe pakāsetvā tampi satthu santikaṃ netukāmo ahosi. So lābhāsāpakato antevāsikabhāvaṃ anicchanto ‘‘na sakkomi cāṭi hutvā udakasiñcanaṃ hotu’’nti paṭikkhipi. Te anekehi kāraṇehi taṃ saññāpetuṃ asakkontā attano ovāde vattamānehi aḍḍhateyyasatehi antevāsikehi saddhiṃ veḷuvanaṃ agamaṃsu. Satthā te dūratova āgacchante disvā ‘‘etaṃ me sāvakayugaṃ bhavissati aggaṃ bhaddayuga’’nti vatvā tesaṃ parisāya cariyavasena dhammaṃ desetvā arahatte patiṭṭhāpetvā ehibhikkhubhāvena upasampadaṃ adāsi. Yathā tesaṃ, evaṃ aggasāvakānampi iddhimayapattacīvaraṃ āgatameva. Uparimaggattayakiccaṃ pana na niṭṭhāti. Kasmā? Sāvakapāramīñāṇassa mahantatāya.

    தேஸு ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ பப்³ப³ஜிததி³வஸதோ ஸத்தமே தி³வஸே மக³த⁴ரட்டே² கல்லவாலகா³மே ஸமணத⁴ம்மங் கரொந்தோ தி²னமித்³தே⁴ ஓக்கந்தே ஸத்தா²ரா ஸங்வேஜிதோ தி²னமித்³த⁴ங் வினோதெ³த்வா தா⁴துகம்மட்டா²னங் (அ॰ நி॰ 7.61) ஸுணந்தோ ஏவ உபரிமக்³க³த்தயங் அதி⁴க³ந்த்வா ஸாவகபாரமீஞாணஸ்ஸ மத்த²கங் பாபுணி. ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ பப்³ப³ஜிததி³வஸதோ அட்³ட⁴மாஸங் அதிக்கமித்வா ஸத்தா²ரா ஸத்³தி⁴ங் ராஜக³ஹே ஸூகரக²தலேணே விஹரந்தோ அத்தனோ பா⁴கி³னெய்யஸ்ஸ தீ³க⁴னக²பரிப்³பா³ஜகஸ்ஸ வேத³னாபரிக்³க³ஹஸுத்தந்தே (ம॰ நி॰ 2.201 ஆத³யோ) தே³ஸியமானே தே³ஸனானுஸாரேன ஞாணங் பேஸெத்வா பரஸ்ஸ வட்³டி⁴தங் ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜந்தோ விய ஸாவகபாரமீஞாணஸ்ஸ மத்த²கங் பாபுணி. இதி த்³வின்னம்பி அக்³க³ஸாவகானங் ஸத்து² ஸமீபே ஏவ ஸாவகபாரமீஞாணங் மத்த²கங் பத்தங். தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.1.141-374) –

    Tesu āyasmā mahāmoggallāno pabbajitadivasato sattame divase magadharaṭṭhe kallavālagāme samaṇadhammaṃ karonto thinamiddhe okkante satthārā saṃvejito thinamiddhaṃ vinodetvā dhātukammaṭṭhānaṃ (a. ni. 7.61) suṇanto eva uparimaggattayaṃ adhigantvā sāvakapāramīñāṇassa matthakaṃ pāpuṇi. Āyasmā sāriputto pabbajitadivasato aḍḍhamāsaṃ atikkamitvā satthārā saddhiṃ rājagahe sūkarakhataleṇe viharanto attano bhāgineyyassa dīghanakhaparibbājakassa vedanāpariggahasuttante (ma. ni. 2.201 ādayo) desiyamāne desanānusārena ñāṇaṃ pesetvā parassa vaḍḍhitaṃ bhattaṃ bhuñjanto viya sāvakapāramīñāṇassa matthakaṃ pāpuṇi. Iti dvinnampi aggasāvakānaṃ satthu samīpe eva sāvakapāramīñāṇaṃ matthakaṃ pattaṃ. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.1.141-374) –

    ‘‘ஹிமவந்தஸ்ஸ அவிதூ³ரே, லம்ப³கோ நாம பப்³ப³தோ;

    ‘‘Himavantassa avidūre, lambako nāma pabbato;

    அஸ்ஸமோ ஸுகதோ மய்ஹங், பண்ணஸாலா ஸுமாபிதா.

    Assamo sukato mayhaṃ, paṇṇasālā sumāpitā.

    ‘‘உத்தானகூலா நதி³கா, ஸுபதித்தா² மனோரமா;

    ‘‘Uttānakūlā nadikā, supatitthā manoramā;

    ஸுஸுத்³த⁴புலினாகிண்ணா, அவிதூ³ரே மமஸ்ஸமங்.

    Susuddhapulinākiṇṇā, avidūre mamassamaṃ.

    ‘‘அஸக்க²ரா அபப்³பா⁴ரா, ஸாது³ அப்படிக³ந்தி⁴கா;

    ‘‘Asakkharā apabbhārā, sādu appaṭigandhikā;

    ஸந்த³தீ நதி³கா தத்த², ஸோப⁴யந்தா மமஸ்ஸமங்.

    Sandatī nadikā tattha, sobhayantā mamassamaṃ.

    ‘‘கும்பீ⁴லா மகரா செத்த², ஸுஸுமாரா ச கச்ச²பா;

    ‘‘Kumbhīlā makarā cettha, susumārā ca kacchapā;

    சரந்தி நதி³யா தத்த², ஸோப⁴யந்தா மமஸ்ஸமங்.

    Caranti nadiyā tattha, sobhayantā mamassamaṃ.

    ‘‘பாடீ²னா பாவுஸா மச்சா², ப³லஜா முஞ்ஜரோஹிதா;

    ‘‘Pāṭhīnā pāvusā macchā, balajā muñjarohitā;

    வக்³க³ளா பபதாயந்தா, ஸோப⁴யந்தி மமஸ்ஸமங்.

    Vaggaḷā papatāyantā, sobhayanti mamassamaṃ.

    ‘‘உபோ⁴ கூலேஸு நதி³யா, புப்பி²னோ ப²லினோ து³மா;

    ‘‘Ubho kūlesu nadiyā, pupphino phalino dumā;

    உப⁴தோ அபி⁴லம்ப³ந்தா, ஸோப⁴யந்தி மமஸ்ஸமங்.

    Ubhato abhilambantā, sobhayanti mamassamaṃ.

    ‘‘அம்பா³ ஸாலா ச திலகா, பாடலீ ஸிந்து³வாரகா;

    ‘‘Ambā sālā ca tilakā, pāṭalī sinduvārakā;

    தி³ப்³ப³க³ந்தா⁴ ஸம்பவந்தி, புப்பி²தா மம அஸ்ஸமே.

    Dibbagandhā sampavanti, pupphitā mama assame.

    ‘‘சம்மகா ஸளலா நீபா, நாக³புன்னாக³கேதகா;

    ‘‘Cammakā saḷalā nīpā, nāgapunnāgaketakā;

    தி³ப்³ப³க³ந்தா⁴ ஸம்பவந்தி, புப்பி²தா மம அஸ்ஸமே.

    Dibbagandhā sampavanti, pupphitā mama assame.

    ‘‘அதிமுத்தா அஸோகா ச, ப⁴கி³னீமாலா ச புப்பி²தா;

    ‘‘Atimuttā asokā ca, bhaginīmālā ca pupphitā;

    அங்கோலா பி³ம்பி³ஜாலா ச, புப்பி²தா மம அஸ்ஸமே.

    Aṅkolā bimbijālā ca, pupphitā mama assame.

    ‘‘கேதகா கந்த³லி சேவ, கோ³து⁴கா திணஸூலிகா;

    ‘‘Ketakā kandali ceva, godhukā tiṇasūlikā;

    தி³ப்³ப³க³ந்த⁴ங் ஸம்பவந்தா, ஸோப⁴யந்தி மமஸ்ஸமங்.

    Dibbagandhaṃ sampavantā, sobhayanti mamassamaṃ.

    ‘‘கணிகாரா கண்ணிகா ச, அஸனா அஜ்ஜுனா ப³ஹூ;

    ‘‘Kaṇikārā kaṇṇikā ca, asanā ajjunā bahū;

    தி³ப்³ப³க³ந்த⁴ங் ஸம்பவந்தா, ஸோப⁴யந்தி மமஸ்ஸமங்.

    Dibbagandhaṃ sampavantā, sobhayanti mamassamaṃ.

    ‘‘புன்னாகா³ கி³ரிபுன்னாகா³, கோவிளாரா ச புப்பி²தா;

    ‘‘Punnāgā giripunnāgā, koviḷārā ca pupphitā;

    தி³ப்³ப³க³ந்த⁴ங் ஸம்பவந்தா, ஸோப⁴யந்தி மமஸ்ஸமங்.

    Dibbagandhaṃ sampavantā, sobhayanti mamassamaṃ.

    ‘‘உத்³தா³லகா ச குடஜா, கத³ம்பா³ வகுலா ப³ஹூ;

    ‘‘Uddālakā ca kuṭajā, kadambā vakulā bahū;

    தி³ப்³ப³க³ந்த⁴ங் ஸம்பவந்தா, ஸோப⁴யந்தி மமஸ்ஸமங்.

    Dibbagandhaṃ sampavantā, sobhayanti mamassamaṃ.

    ‘‘ஆளகா இஸிமுக்³கா³ ச, கத³லிமாதுலுங்கி³யோ;

    ‘‘Āḷakā isimuggā ca, kadalimātuluṅgiyo;

    க³ந்தோ⁴த³கேன ஸங்வட்³டா⁴, ப²லானி தா⁴ரயந்தி தே.

    Gandhodakena saṃvaḍḍhā, phalāni dhārayanti te.

    ‘‘அஞ்ஞே புப்ப²ந்தி பது³மா, அஞ்ஞே ஜாயந்தி கேஸரீ;

    ‘‘Aññe pupphanti padumā, aññe jāyanti kesarī;

    அஞ்ஞே ஓபுப்பா² பது³மா, புப்பி²தா தளாகே ததா³.

    Aññe opupphā padumā, pupphitā taḷāke tadā.

    ‘‘க³ப்³ப⁴ங் க³ண்ஹந்தி பது³மா, நித்³தா⁴வந்தி முளாலியோ;

    ‘‘Gabbhaṃ gaṇhanti padumā, niddhāvanti muḷāliyo;

    ஸிங்கா⁴டிபத்தமாகிண்ணா, ஸோப⁴ந்தி தளாகே ததா³.

    Siṅghāṭipattamākiṇṇā, sobhanti taḷāke tadā.

    ‘‘நயிதா அம்ப³க³ந்தீ⁴ ச, உத்தலீ ப³ந்து⁴ஜீவகா;

    ‘‘Nayitā ambagandhī ca, uttalī bandhujīvakā;

    தி³ப்³ப³க³ந்தா⁴ ஸம்பவந்தி, புப்பி²தா தளாகே ததா³.

    Dibbagandhā sampavanti, pupphitā taḷāke tadā.

    ‘‘பாடீ²னா பாவுஸா மச்சா², ப³லஜா முஞ்ஜரோஹிதா;

    ‘‘Pāṭhīnā pāvusā macchā, balajā muñjarohitā;

    ஸங்கு³லா மக்³கு³ரா சேவ, வஸந்தி தளாகே ததா³.

    Saṃgulā maggurā ceva, vasanti taḷāke tadā.

    ‘‘கும்பீ⁴லா ஸுஸுமாரா ச, தந்திகா³ஹா ச ரக்க²ஸா;

    ‘‘Kumbhīlā susumārā ca, tantigāhā ca rakkhasā;

    ஓகு³ஹா அஜக³ரா ச, வஸந்தி தளாகே ததா³.

    Oguhā ajagarā ca, vasanti taḷāke tadā.

    ‘‘பாரேவதா ரவிஹங்ஸா, சக்கவாகா நதீ³சரா;

    ‘‘Pārevatā ravihaṃsā, cakkavākā nadīcarā;

    கோகிலா ஸுகஸாளிகா, உபஜீவந்தி தங் ஸரங்.

    Kokilā sukasāḷikā, upajīvanti taṃ saraṃ.

    ‘‘குகுத்த²கா குளீரகா, வனே பொக்க²ரஸாதகா;

    ‘‘Kukutthakā kuḷīrakā, vane pokkharasātakā;

    தி³ந்தி³பா⁴ ஸுவபோதா ச, உபஜீவந்தி தங் ஸரங்.

    Dindibhā suvapotā ca, upajīvanti taṃ saraṃ.

    ‘‘ஹங்ஸா கோஞ்சா மயூரா ச, கோகிலா தம்ப³சூளகா;

    ‘‘Haṃsā koñcā mayūrā ca, kokilā tambacūḷakā;

    பம்பகா ஜீவங்ஜீவா ச, உபஜீவந்தி தங் ஸரங்.

    Pampakā jīvaṃjīvā ca, upajīvanti taṃ saraṃ.

    ‘‘கோஸிகா பொட்ட²ஸீஸா ச, குரரா ஸேனகா ப³ஹூ;

    ‘‘Kosikā poṭṭhasīsā ca, kurarā senakā bahū;

    மஹாகாளா ச ஸகுணா, உபஜீவந்தி தங் ஸரங்.

    Mahākāḷā ca sakuṇā, upajīvanti taṃ saraṃ.

    ‘‘பஸதா³ ச வராஹா ச, சமரா க³ண்ட³கா ப³ஹூ;

    ‘‘Pasadā ca varāhā ca, camarā gaṇḍakā bahū;

    ரோஹிச்சா ஸுகபோதா ச, உபஜீவந்தி தங் ஸரங்.

    Rohiccā sukapotā ca, upajīvanti taṃ saraṃ.

    ‘‘ஸீஹப்³யக்³கா⁴ ச தீ³பீ ச, அச்ச²கோகதரச்ச²கா;

    ‘‘Sīhabyagghā ca dīpī ca, acchakokataracchakā;

    திதா⁴ பபி⁴ன்னமாதங்கா³, உபஜீவந்தி தங் ஸரங்.

    Tidhā pabhinnamātaṅgā, upajīvanti taṃ saraṃ.

    ‘‘கின்னரா வானரா சேவ, அதோ²பி வனகம்மிகா;

    ‘‘Kinnarā vānarā ceva, athopi vanakammikā;

    சேதா ச லுத்³த³கா சேவ, உபஜீவந்தி தங் ஸரங்.

    Cetā ca luddakā ceva, upajīvanti taṃ saraṃ.

    ‘‘திந்து³கானி பியாலானி, மது⁴கே காஸுமாரியோ;

    ‘‘Tindukāni piyālāni, madhuke kāsumāriyo;

    து⁴வங் ப²லானி தா⁴ரெந்தி, அவிதூ³ரே மமஸ்ஸமங்.

    Dhuvaṃ phalāni dhārenti, avidūre mamassamaṃ.

    ‘‘கோஸம்பா³ ஸளலா நிம்பா³, ஸாது³ப²லஸமாயுதா;

    ‘‘Kosambā saḷalā nimbā, sāduphalasamāyutā;

    து⁴வங் ப²லானி தா⁴ரெந்தி, அவிதூ³ரே மமஸ்ஸமங்.

    Dhuvaṃ phalāni dhārenti, avidūre mamassamaṃ.

    ‘‘ஹரீதகா ஆமலகா, அம்ப³ஜம்பு³விபீ⁴தகா;

    ‘‘Harītakā āmalakā, ambajambuvibhītakā;

    கோலா ப⁴ல்லாதகா பி³ல்லா, ப²லானி தா⁴ரயந்தி தே.

    Kolā bhallātakā billā, phalāni dhārayanti te.

    ‘‘ஆலுவா ச களம்பா³ ச, பி³ளாலீதக்களானி ச;

    ‘‘Āluvā ca kaḷambā ca, biḷālītakkaḷāni ca;

    ஜீவகா ஸுதகா சேவ, ப³ஹுகா மம அஸ்ஸமே.

    Jīvakā sutakā ceva, bahukā mama assame.

    ‘‘அஸ்ஸமஸ்ஸாவிதூ³ரம்ஹி, தளாகாஸுங் ஸுனிம்மிதா;

    ‘‘Assamassāvidūramhi, taḷākāsuṃ sunimmitā;

    அச்சோ²த³கா ஸீதஜலா, ஸுபதித்தா² மனோரமா.

    Acchodakā sītajalā, supatitthā manoramā.

    ‘‘பது³முப்பலஸஞ்ச²ன்னா, புண்ட³ரீகஸமாயுதா;

    ‘‘Padumuppalasañchannā, puṇḍarīkasamāyutā;

    மந்தா³லகேஹி ஸஞ்ச²ன்னா, தி³ப்³ப³க³ந்தோ⁴பவாயதி.

    Mandālakehi sañchannā, dibbagandhopavāyati.

    ‘‘ஏவங் ஸப்³ப³ங்க³ஸம்பன்னே, புப்பி²தே ப²லிதே வனே;

    ‘‘Evaṃ sabbaṅgasampanne, pupphite phalite vane;

    ஸுகதே அஸ்ஸமே ரம்மே, விஹராமி அஹங் ததா³.

    Sukate assame ramme, viharāmi ahaṃ tadā.

    ‘‘ஸீலவா வதஸம்பன்னோ, ஜா²யீ ஜா²னரதோ ஸதா³;

    ‘‘Sīlavā vatasampanno, jhāyī jhānarato sadā;

    பஞ்சாபி⁴ஞ்ஞாப³லப்பத்தோ, ஸுருசி நாம தாபஸோ.

    Pañcābhiññābalappatto, suruci nāma tāpaso.

    ‘‘சதுவீஸஸஹஸ்ஸானி, ஸிஸ்ஸா மய்ஹங் உபட்ட²ஹுங்;

    ‘‘Catuvīsasahassāni, sissā mayhaṃ upaṭṭhahuṃ;

    ஸப்³பே³ மங் ப்³ராஹ்மணா ஏதே, ஜாதிமந்தோ யஸஸ்ஸினோ.

    Sabbe maṃ brāhmaṇā ete, jātimanto yasassino.

    ‘‘லக்க²ணே இதிஹாஸே ச, ஸனிக⁴ண்டு³ஸகேடுபே⁴;

    ‘‘Lakkhaṇe itihāse ca, sanighaṇḍusakeṭubhe;

    பத³கா வெய்யாகரணா, ஸத⁴ம்மே பாரமிங் க³தா.

    Padakā veyyākaraṇā, sadhamme pāramiṃ gatā.

    ‘‘உப்பாதேஸு நிமித்தேஸு, லக்க²ணேஸு ச கோவிதா³;

    ‘‘Uppātesu nimittesu, lakkhaṇesu ca kovidā;

    பத²ப்³யா பூ⁴மந்தலிக்கே², மம ஸிஸ்ஸா ஸுஸிக்கி²தா.

    Pathabyā bhūmantalikkhe, mama sissā susikkhitā.

    ‘‘அப்பிச்சா² நிபகா ஏதே, அப்பாஹாரா அலோலுபா;

    ‘‘Appicchā nipakā ete, appāhārā alolupā;

    லாபா⁴லாபே⁴ன ஸந்துட்டா², பரிவாரெந்தி மங் ஸதா³.

    Lābhālābhena santuṭṭhā, parivārenti maṃ sadā.

    ‘‘ஜா²யீ ஜா²னரதா தீ⁴ரா, ஸந்தசித்தா ஸமாஹிதா;

    ‘‘Jhāyī jhānaratā dhīrā, santacittā samāhitā;

    ஆகிஞ்சஞ்ஞங் பத்த²யந்தா, பரிவாரெந்தி மங் ஸதா³.

    Ākiñcaññaṃ patthayantā, parivārenti maṃ sadā.

    ‘‘அபி⁴ஞ்ஞாபாரமிப்பத்தா, பெத்திகே கோ³சரே ரதா;

    ‘‘Abhiññāpāramippattā, pettike gocare ratā;

    அந்தலிக்க²சரா தீ⁴ரா, பரிவாரெந்தி மங் ஸதா³.

    Antalikkhacarā dhīrā, parivārenti maṃ sadā.

    ‘‘ஸங்வுதா ச²ஸு த்³வாரேஸு, அனேஜா ரக்கி²திந்த்³ரியா;
