Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / நெத்திவிபா⁴வினீ • Nettivibhāvinī |
ஸாஸனபட்டா²னவிபா⁴வனா
Sāsanapaṭṭhānavibhāvanā
89. ‘‘தத்த² கதமங் நயஸமுட்டா²ன’’ந்திஆதி³னா ஆசரியேன ஸப்³ப³தா² நயஸமுட்டா²னங் ட²பிதங், அம்ஹேஹி ச ஞாதங், ‘‘ஸோளஸஹாரபஞ்சனயஅட்டா²ரஸமூலபதே³ஸு அட்டா²ரஸ மூலபதா³ கத²ங் விப⁴த்தா, குஹிங் அம்ஹேஹி த³ட்ட²ப்³பா³’’தி வத்தப்³ப³பா⁴வதோ ‘‘தத்த² அட்டா²ரஸ மூலபதா³ குஹிங் த³ட்ட²ப்³பா³’’திஆதி³ வுத்தங். தத்தா²தி தேஸு ஸோளஸஹாரபஞ்சனயஅட்டா²ரஸமூலபதே³ஸு அட்டா²ரஸ மூலபதா³ கேன பதே³ன ஆசரியேன விப⁴த்தா, குஹிங் அம்ஹேஹி வித்தா²ரதோ த³ட்ட²ப்³பா³தி புச்ச²தி. அட்டா²ரஸ மூலபதா³ ஸாஸனபட்டா²னே மயா விப⁴த்தா, தும்ஹேஹி ச வித்தா²ரதோ ஸாஸனபட்டா²னே த³ட்ட²ப்³பா³தி விஸ்ஸஜ்ஜேதி. விப⁴த்தாயேவ ஹி அட்டா²ரஸ மூலபதா³ த³ட்ட²ப்³பா³ ப⁴வந்தி. அட்ட²கதா²யங் (நெத்தி॰ அட்ட²॰ 89) பன –
89. ‘‘Tattha katamaṃ nayasamuṭṭhāna’’ntiādinā ācariyena sabbathā nayasamuṭṭhānaṃ ṭhapitaṃ, amhehi ca ñātaṃ, ‘‘soḷasahārapañcanayaaṭṭhārasamūlapadesu aṭṭhārasa mūlapadā kathaṃ vibhattā, kuhiṃ amhehi daṭṭhabbā’’ti vattabbabhāvato ‘‘tattha aṭṭhārasa mūlapadā kuhiṃ daṭṭhabbā’’tiādi vuttaṃ. Tatthāti tesu soḷasahārapañcanayaaṭṭhārasamūlapadesu aṭṭhārasa mūlapadā kena padena ācariyena vibhattā, kuhiṃ amhehi vitthārato daṭṭhabbāti pucchati. Aṭṭhārasa mūlapadā sāsanapaṭṭhāne mayā vibhattā, tumhehi ca vitthārato sāsanapaṭṭhāne daṭṭhabbāti vissajjeti. Vibhattāyeva hi aṭṭhārasa mūlapadā daṭṭhabbā bhavanti. Aṭṭhakathāyaṃ (netti. aṭṭha. 89) pana –
‘‘ஏவங் ஸப்³ப³தா² நயஸமுட்டா²னங் விப⁴ஜித்வா இதா³னி ஸாஸனபட்டா²னங் விப⁴ஜந்தோ யஸ்மா ஸங்க³ஹவாராதீ³ஸு மூலபதே³ஹேவ பட்டா²னங் ஸங்க³ஹெத்வா ஸரூபதோ ந த³ஸ்ஸிதங், தஸ்மா யதா² மூலபதே³ஹி பட்டா²னங் நித்³தா⁴ரேதப்³ப³ங், ஏவங் பட்டா²னதோபி மூலபதா³னி நித்³தா⁴ரேதப்³பா³னீதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘அட்டா²ரஸ மூலபதா³ குஹிங் த³ட்ட²ப்³பா³? ஸாஸனபட்டா²னே’தி ஆஹா’’தி –
‘‘Evaṃ sabbathā nayasamuṭṭhānaṃ vibhajitvā idāni sāsanapaṭṭhānaṃ vibhajanto yasmā saṅgahavārādīsu mūlapadeheva paṭṭhānaṃ saṅgahetvā sarūpato na dassitaṃ, tasmā yathā mūlapadehi paṭṭhānaṃ niddhāretabbaṃ, evaṃ paṭṭhānatopi mūlapadāni niddhāretabbānīti dassanatthaṃ ‘aṭṭhārasa mūlapadā kuhiṃ daṭṭhabbā? Sāsanapaṭṭhāne’ti āhā’’ti –
வுத்தங். ஸாஸனபட்டா²னே அட்டா²ரஸ மூலபதா³ த³ட்ட²ப்³பா³தி ஆசரியேன வுத்தா, ‘‘கதமங் தங் ஸாஸனபட்டா²ன’’ந்தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² கதமங் ஸாஸனபட்டா²ன’’ந்திஆதி³ வுத்தங். தத்தா²தி தேஸு அட்டா²ரஸமூலபத³ஸாஸனபட்டா²னேஸு கதமங் தங் ஸாஸனபட்டா²னந்தி இதா³னி மயா நித்³தா⁴ரியமானங் ப⁴க³வதா தே³ஸிதங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யாதி³ஸுத்தங் ஸாஸனபட்டா²னங் நாமாதி விஸ்ஸஜ்ஜேதி. ஸாஸனந்தி பரியத்திஸாஸனங். பட்டா²னந்தி தஸ்ஸ பரியத்திஸாஸனஸ்ஸ ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யதாதீ³ஹி பகாரேஹி டா²னங் பவத்தனங் பட்டா²னங், தங்தீ³பனஸுத்தங் பன இத⁴ பட்டா²னங் நாம. தேன வுத்தங் – ‘‘ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்த’’ந்திஆதி³. அத² வா ஸாஸனந்தி அதி⁴ஸீலஅதி⁴சித்தஅதி⁴பஞ்ஞாஸிக்க²த்தயங் ஸாஸனங் நாம, தங் ஸிக்க²த்தயங் பதிட்ட²ஹதி ஏதேன ஸங்கிலேஸாதி³னாதி பட்டா²னங், ஸிக்க²த்தயஸ்ஸ ஸாஸனஸ்ஸ பட்டா²னந்தி ஸாஸனபட்டா²னங். ததா³தா⁴ரபூ⁴தங் ஸுத்தம்பி டா²ன்யூபசாரதோ ஸாஸனபட்டா²னங் நாம. தங் ஸாஸனபட்டா²னஸுத்தங் ஸரூபதோ த³ஸ்ஸேதுங் –
Vuttaṃ. Sāsanapaṭṭhāne aṭṭhārasa mūlapadā daṭṭhabbāti ācariyena vuttā, ‘‘katamaṃ taṃ sāsanapaṭṭhāna’’nti pucchitabbattā ‘‘tattha katamaṃ sāsanapaṭṭhāna’’ntiādi vuttaṃ. Tatthāti tesu aṭṭhārasamūlapadasāsanapaṭṭhānesu katamaṃ taṃ sāsanapaṭṭhānanti idāni mayā niddhāriyamānaṃ bhagavatā desitaṃ saṃkilesabhāgiyādisuttaṃ sāsanapaṭṭhānaṃ nāmāti vissajjeti. Sāsananti pariyattisāsanaṃ. Paṭṭhānanti tassa pariyattisāsanassa saṃkilesabhāgiyatādīhi pakārehi ṭhānaṃ pavattanaṃ paṭṭhānaṃ, taṃdīpanasuttaṃ pana idha paṭṭhānaṃ nāma. Tena vuttaṃ – ‘‘saṃkilesabhāgiyaṃ sutta’’ntiādi. Atha vā sāsananti adhisīlaadhicittaadhipaññāsikkhattayaṃ sāsanaṃ nāma, taṃ sikkhattayaṃ patiṭṭhahati etena saṃkilesādināti paṭṭhānaṃ, sikkhattayassa sāsanassa paṭṭhānanti sāsanapaṭṭhānaṃ. Tadādhārabhūtaṃ suttampi ṭhānyūpacārato sāsanapaṭṭhānaṃ nāma. Taṃ sāsanapaṭṭhānasuttaṃ sarūpato dassetuṃ –
‘‘ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங், வாஸனாபா⁴கி³யங் ஸுத்தங், நிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யங் ஸுத்தங், அஸெக்க²பா⁴கி³யங் ஸுத்தங், ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யஞ்ச வாஸனாபா⁴கி³யஞ்ச ஸுத்தங், ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யஞ்ச நிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யஞ்ச ஸுத்தங், ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யஞ்ச அஸெக்க²பா⁴கி³யஞ்ச ஸுத்தங், ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யஞ்ச நிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யஞ்ச அஸெக்க²பா⁴கி³யஞ்ச ஸுத்தங், ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யஞ்ச வாஸனாபா⁴கி³யஞ்ச நிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யஞ்ச ஸுத்தங், வாஸனாபா⁴கி³யஞ்ச நிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யஞ்ச ஸுத்தங், தண்ஹாஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங், தி³ட்டி²ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங், து³ச்சரிதஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங், தண்ஹாவோதா³னபா⁴கி³யங் ஸுத்தங், தி³ட்டி²வோதா³னபா⁴கி³யங் ஸுத்தங், து³ச்சரிதவோதா³னபா⁴கி³யங் ஸுத்த’’ந்தி –
‘‘Saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ, vāsanābhāgiyaṃ suttaṃ, nibbedhabhāgiyaṃ suttaṃ, asekkhabhāgiyaṃ suttaṃ, saṃkilesabhāgiyañca vāsanābhāgiyañca suttaṃ, saṃkilesabhāgiyañca nibbedhabhāgiyañca suttaṃ, saṃkilesabhāgiyañca asekkhabhāgiyañca suttaṃ, saṃkilesabhāgiyañca nibbedhabhāgiyañca asekkhabhāgiyañca suttaṃ, saṃkilesabhāgiyañca vāsanābhāgiyañca nibbedhabhāgiyañca suttaṃ, vāsanābhāgiyañca nibbedhabhāgiyañca suttaṃ, taṇhāsaṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ, diṭṭhisaṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ, duccaritasaṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ, taṇhāvodānabhāgiyaṃ suttaṃ, diṭṭhivodānabhāgiyaṃ suttaṃ, duccaritavodānabhāgiyaṃ sutta’’nti –
வுத்தங். ‘‘தேஸு ஸுத்தேஸு யே ஸங்கிலேஸாத³யோ ப⁴க³வதா வுத்தா, தேஸு ஸங்கிலேஸாதீ³ஸு ஸங்கிலேஸோ கித்தகோ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² ஸங்கிலேஸோ திவிதோ⁴ தண்ஹாஸங்கிலேஸோ தி³ட்டி²ஸங்கிலேஸோ து³ச்சரிதஸங்கிலேஸோ’’தி வுத்தங். தத்தா²தி தேஸு ஸுத்தந்தேஸு ஸங்கிலேஸாதீ³ஸு த⁴ம்மேஸு. ‘‘திவிதே⁴ தஸ்மிங் ஸங்கிலேஸே தண்ஹாஸங்கிலேஸோ கதமேன குஸலேன விஸுஜ்ஜ²தீ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² தண்ஹாஸங்கிலேஸோ ஸமதே²ன விஸுஜ்ஜ²தீ’’தி வுத்தங். தத்தா²தி தஸ்மிங் திவிதே⁴ தண்ஹாஸங்கிலேஸாதி³கே. ‘‘ஸோ ஸமதோ² க²ந்தே⁴ஸு கதமோ க²ந்தோ⁴’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘ஸோ ஸமதோ² ஸமாதி⁴க்க²ந்தோ⁴’’தி வுத்தங். ‘‘தி³ட்டி²ஸங்கிலேஸோ கேன விஸுஜ்ஜ²தீ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தி³ட்டி²ஸங்கிலேஸோ விபஸ்ஸனாய விஸுஜ்ஜ²தீ’’தி வுத்தங். ‘‘ஸா விபஸ்ஸனா கதமோ க²ந்தோ⁴’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘ஸா விபஸ்ஸனா பஞ்ஞாக்க²ந்தோ⁴’’தி வுத்தங். ‘‘து³ச்சரிதஸங்கிலேஸோ கேன விஸுஜ்ஜ²தீ’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘து³ச்சரிதஸங்கிலேஸோ ஸுசரிதேன விஸுஜ்ஜ²தீ’’தி வுத்தங். ‘‘தங் ஸுசரிதங் கதமோ க²ந்தோ⁴’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘தங் ஸுசரிதங் ஸீலக்க²ந்தோ⁴’’தி வுத்தங். ‘‘தஸ்மிங் ஸீலே டி²தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ கிங் ப⁴வதீ’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘தஸ்ஸ ஸீலே பதிட்டி²தஸ்ஸா’’திஆதி³ வுத்தங். ஸீலே ஸுசரிதஸங்கா²தே ஸீலக்க²ந்தே⁴ பதிட்டி²தஸ்ஸ தஸ்ஸ ஸீலவந்தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ப⁴வேஸு காமப⁴வரூபாரூபப⁴வேஸு ஆஸத்தி ப⁴வபத்த²னா யதி³ உப்பஜ்ஜதி, ஏவங்ஸாயந்தி ஏவங் அஸ்ஸ அயந்தி பத³ச்சே²தோ³. ஏவங் ஸதி அஸ்ஸ ஸீலே பதிட்டி²தஸ்ஸ அயங் ஆஸத்தி ப⁴வபத்த²னா ஸமத²விபஸ்ஸனாபா⁴வனாமயபுஞ்ஞகிரியவத்து² ச ப⁴வதி, ச-ஸத்³தே³ன தா³னமயஸீலமயபுஞ்ஞகிரியவத்து² ச ப⁴வதீதி அத்தோ² ஸங்க³ஹிதோ. தத்ராதி தேஸு காமப⁴வரூபாரூபப⁴வேஸு உபபத்தியா ஸங்வத்ததீதி.
Vuttaṃ. ‘‘Tesu suttesu ye saṃkilesādayo bhagavatā vuttā, tesu saṃkilesādīsu saṃkileso kittako’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha saṃkileso tividho taṇhāsaṃkileso diṭṭhisaṃkileso duccaritasaṃkileso’’ti vuttaṃ. Tatthāti tesu suttantesu saṃkilesādīsu dhammesu. ‘‘Tividhe tasmiṃ saṃkilese taṇhāsaṃkileso katamena kusalena visujjhatī’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha taṇhāsaṃkileso samathena visujjhatī’’ti vuttaṃ. Tatthāti tasmiṃ tividhe taṇhāsaṃkilesādike. ‘‘So samatho khandhesu katamo khandho’’ti pucchitabbattā ‘‘so samatho samādhikkhandho’’ti vuttaṃ. ‘‘Diṭṭhisaṃkileso kena visujjhatī’’ti pucchitabbattā ‘‘diṭṭhisaṃkileso vipassanāya visujjhatī’’ti vuttaṃ. ‘‘Sā vipassanā katamo khandho’’ti vattabbattā ‘‘sā vipassanā paññākkhandho’’ti vuttaṃ. ‘‘Duccaritasaṃkileso kena visujjhatī’’ti vattabbattā ‘‘duccaritasaṃkileso sucaritena visujjhatī’’ti vuttaṃ. ‘‘Taṃ sucaritaṃ katamo khandho’’ti vattabbattā ‘‘taṃ sucaritaṃ sīlakkhandho’’ti vuttaṃ. ‘‘Tasmiṃ sīle ṭhitassa puggalassa kiṃ bhavatī’’ti vattabbattā ‘‘tassa sīle patiṭṭhitassā’’tiādi vuttaṃ. Sīle sucaritasaṅkhāte sīlakkhandhe patiṭṭhitassa tassa sīlavantassa puggalassa bhavesu kāmabhavarūpārūpabhavesu āsatti bhavapatthanā yadi uppajjati, evaṃsāyanti evaṃ assa ayanti padacchedo. Evaṃ sati assa sīle patiṭṭhitassa ayaṃ āsatti bhavapatthanā samathavipassanābhāvanāmayapuññakiriyavatthu ca bhavati, ca-saddena dānamayasīlamayapuññakiriyavatthu ca bhavatīti attho saṅgahito. Tatrāti tesu kāmabhavarūpārūpabhavesu upapattiyā saṃvattatīti.
‘‘ஸங்கிலேஸாத³யோ யேஹி ஸுத்தேஹி த³ஸ்ஸிதா, தானி ஸுத்தானி கித்தகானீ’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘இமானி சத்தாரி ஸுத்தானீ’’திஆதி³ வுத்தங். அஸாதா⁴ரணானி ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யஸுத்தவாஸனாபா⁴கி³யஸுத்தனிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யஸுத்தஅஸெக்க²பா⁴கி³யஸுத்தானி சத்தாரி ஸுத்தானி ப⁴வந்தி, ஸாதா⁴ரணானி ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யவாஸனாபா⁴கி³யஸுத்த, ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யனிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யஸுத்த, ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யஅஸெக்க²பா⁴கி³யஸுத்த, வாஸனாபா⁴கி³யனிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யஸுத்தானி கதானி மிஸ்ஸிதானி சத்தாரி ப⁴வந்தி. இதி அட்ட² ஸுத்தானி ப⁴வந்தி. தானியேவ வுத்தப்பகாரானி அட்ட² ஸுத்தானி ப⁴வந்தி. ஸாதா⁴ரணானி வாஸனாபா⁴கி³யஅஸெக்க²பா⁴கி³யஸுத்தனிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யஅஸெக்க²பா⁴கி³யஸுத்த- ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யவாஸனாபா⁴கி³யனிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யஸுத்தஸங்கிலேஸ- பா⁴கி³யவாஸனாபா⁴கி³யஅஸெக்க²பா⁴கி³யஸுத்த- ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யனிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யஅஸெக்க²பா⁴கி³யஸுத்த- வாஸனாபா⁴கி³யனிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யஅஸெக்க²பா⁴கி³யஸுத்த- ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யவாஸனாபா⁴கி³யனிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யஅஸெக்க²பா⁴கி³யஸுத்த- நேவஸங்கிலேஸபா⁴கி³யனவாஸனா- பா⁴கி³யனநிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யனஅஸெக்க²பா⁴கி³யஸுத்தானி கதானி மிஸ்ஸிதானி அட்ட² ஸுத்தானி ப⁴வந்தீதி ஸோளஸ ஸுத்தானி ப⁴வந்தி. தேஸு ஸோளஸஸுத்தேஸு சத்தாரி ஏககானி ஸுத்தானி ச சத்தாரி து³கானி ஸுத்தானி ச த்³வே திகானி ச பாளியங் ஆக³தானி, த்³வே து³கானி ஸுத்தானி ச த்³வே திகானி ச த்³வே சதுக்கானி ஸுத்தானி ச அட்ட²கதா²யங் (நெத்தி॰ அட்ட²॰ 89) ஆக³தானி.
‘‘Saṃkilesādayo yehi suttehi dassitā, tāni suttāni kittakānī’’ti vattabbattā ‘‘imāni cattāri suttānī’’tiādi vuttaṃ. Asādhāraṇāni saṃkilesabhāgiyasuttavāsanābhāgiyasuttanibbedhabhāgiyasuttaasekkhabhāgiyasuttāni cattāri suttāni bhavanti, sādhāraṇāni saṃkilesabhāgiyavāsanābhāgiyasutta, saṃkilesabhāgiyanibbedhabhāgiyasutta, saṃkilesabhāgiyaasekkhabhāgiyasutta, vāsanābhāgiyanibbedhabhāgiyasuttāni katāni missitāni cattāri bhavanti. Iti aṭṭha suttāni bhavanti. Tāniyeva vuttappakārāni aṭṭha suttāni bhavanti. Sādhāraṇāni vāsanābhāgiyaasekkhabhāgiyasuttanibbedhabhāgiyaasekkhabhāgiyasutta- saṃkilesabhāgiyavāsanābhāgiyanibbedhabhāgiyasuttasaṃkilesa- bhāgiyavāsanābhāgiyaasekkhabhāgiyasutta- saṃkilesabhāgiyanibbedhabhāgiyaasekkhabhāgiyasutta- vāsanābhāgiyanibbedhabhāgiyaasekkhabhāgiyasutta- saṃkilesabhāgiyavāsanābhāgiyanibbedhabhāgiyaasekkhabhāgiyasutta- nevasaṃkilesabhāgiyanavāsanā- bhāgiyananibbedhabhāgiyanaasekkhabhāgiyasuttāni katāni missitāni aṭṭha suttāni bhavantīti soḷasa suttāni bhavanti. Tesu soḷasasuttesu cattāri ekakāni suttāni ca cattāri dukāni suttāni ca dve tikāni ca pāḷiyaṃ āgatāni, dve dukāni suttāni ca dve tikāni ca dve catukkāni suttāni ca aṭṭhakathāyaṃ (netti. aṭṭha. 89) āgatāni.
‘‘யதி³ பட்டா²னநயேன வுத்தப்பகாரானி ஸோளஸ ஸுத்தானியேவ விப⁴த்தானி, ஏவங் ஸதி ஸுத்தகெ³ய்யாதி³னவவித⁴ங் ஸகலங் பரியத்திஸாஸனங் பட்டா²னநயேன அவிப⁴த்தங் ப⁴வெய்யா’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘இமேஹி ஸோளஸஹி ஸுத்தேஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். பட்டா²னநயேன விப⁴த்தேஹி ஸோளஸஹி இமேஹி ஸுத்தேஹி நவவித⁴ங் ஸகலங் பரியத்திஸுத்தங் பட்டா²னநயேன விப⁴த்தங்யேவ ஹுத்வா பி⁴ன்னங் ப⁴வதி. ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யாதி³பபே⁴தா³ய கா³தா²ய கா³தா² அனுமினிதப்³பா³, ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யாதி³பபே⁴தே³ன வெய்யாகரணேன வெய்யாகரணங் அனுமினிதப்³ப³ங். ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யாதி³பபே⁴தே³ன ஸுத்தேன ஸுத்தங் அனுமினிதப்³ப³ங் ப⁴வதியேவாதி.
‘‘Yadi paṭṭhānanayena vuttappakārāni soḷasa suttāniyeva vibhattāni, evaṃ sati suttageyyādinavavidhaṃ sakalaṃ pariyattisāsanaṃ paṭṭhānanayena avibhattaṃ bhaveyyā’’ti vattabbattā ‘‘imehi soḷasahi suttehī’’tiādi vuttaṃ. Paṭṭhānanayena vibhattehi soḷasahi imehi suttehi navavidhaṃ sakalaṃ pariyattisuttaṃ paṭṭhānanayena vibhattaṃyeva hutvā bhinnaṃ bhavati. Saṃkilesabhāgiyādipabhedāya gāthāya gāthā anuminitabbā, saṃkilesabhāgiyādipabhedena veyyākaraṇena veyyākaraṇaṃ anuminitabbaṃ. Saṃkilesabhāgiyādipabhedena suttena suttaṃ anuminitabbaṃ bhavatiyevāti.
90. ‘‘தேஸு ஸோளஸஸு ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யாதீ³ஸு ஸுத்தேஸு கதமங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்த’’ந்தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² கதமங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்த’’ந்திஆதி³ வுத்தங். தத்தா²தி தேஸு ஸோளஸஸு ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யாதீ³ஸு ஸுத்தேஸு கதமங் ஸுத்தங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங் நாமாதி புச்ச²தி.
90. ‘‘Tesu soḷasasu saṃkilesabhāgiyādīsu suttesu katamaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ sutta’’nti pucchitabbattā ‘‘tattha katamaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ sutta’’ntiādi vuttaṃ. Tatthāti tesu soḷasasu saṃkilesabhāgiyādīsu suttesu katamaṃ suttaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ nāmāti pucchati.
‘‘காமந்தா⁴ ஜாலஸஞ்ச²ன்னா, தண்ஹாச²த³னசா²தி³தா;
‘‘Kāmandhā jālasañchannā, taṇhāchadanachāditā;
பமத்தப³ந்த⁴னாப³த்³தா⁴, மச்சா²வ குமினாமுகே²;
Pamattabandhanābaddhā, macchāva kumināmukhe;
ஜராமரணமன்வெந்தி, வச்சோ² கீ²ரபகோவ மாதர’’ந்தி. –
Jarāmaraṇamanventi, vaccho khīrapakova mātara’’nti. –
இத³ங் ஸுத்தங் ஸங்கிலேஸபா⁴கே³ வாசகஞாபகபா⁴வேன பவத்தனதோ ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங் நாம. யே ஸத்தா காமந்தா⁴ காமேன அந்தா⁴ ஜாலஸஞ்ச²ன்னா தண்ஹாச²த³னேன சா²தி³தா, பமத்தப³ந்த⁴னாய ப³த்³தா⁴ ப³ந்தி⁴தப்³பா³, தே ஸத்தே ஜராமரணங் அன்வேதி, யதா² தங் குமினாமுகே² யே மச்சா² க³ஹிதா, தே மச்சே² ஜராமரணங் அன்வேதி இவ, ஏவங் தே ஸத்தே ஜராமரணங் அன்வேதி. கீ²ரபகோ வச்சோ² மாதரங் அன்வேதி இவ, ஏவங் தே ஸத்தே ஜராமரணங் அன்வேதீதி யோஜனா காதப்³பா³. அத² வா கீ²ரபகோ வச்சோ² மாதரங் அன்வேதி இவ, குமினாமுகே² க³ஹிதா மச்சா² ஜராமரணங் அன்வெந்தி இவ ச, ஏவங் யே ஸத்தா காமந்தா⁴ பமத்தப³ந்த⁴னாய ப³ந்தி⁴தப்³பா³, தே ஸத்தா ஜராமரணங் அன்வெந்தீதி யோஜனா.
Idaṃ suttaṃ saṃkilesabhāge vācakañāpakabhāvena pavattanato saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ nāma. Ye sattā kāmandhā kāmena andhā jālasañchannā taṇhāchadanena chāditā, pamattabandhanāya baddhā bandhitabbā, te satte jarāmaraṇaṃ anveti, yathā taṃ kumināmukhe ye macchā gahitā, te macche jarāmaraṇaṃ anveti iva, evaṃ te satte jarāmaraṇaṃ anveti. Khīrapako vaccho mātaraṃ anveti iva, evaṃ te satte jarāmaraṇaṃ anvetīti yojanā kātabbā. Atha vā khīrapako vaccho mātaraṃ anveti iva, kumināmukhe gahitā macchā jarāmaraṇaṃ anventi iva ca, evaṃ ye sattā kāmandhā pamattabandhanāya bandhitabbā, te sattā jarāmaraṇaṃ anventīti yojanā.
‘‘இத³ங் ஸுத்தங்யேவா’’தி வத்தப்³ப³த்தா –
‘‘Idaṃ suttaṃyevā’’ti vattabbattā –
‘‘சத்தாரிமானி, பி⁴க்க²வே, அக³திக³மனானி. கதமானி சத்தாரி? ச²ந்தா³க³திங் க³ச்ச²தி, தோ³ஸாக³திங் க³ச்ச²தி, மோஹாக³திங் க³ச்ச²தி, ப⁴யாக³திங் க³ச்ச²தி, இமானி கோ², பி⁴க்க²வே, சத்தாரி அக³திக³மனானி. இத³மவோச ப⁴க³வா, இத³ங் வத்வான ஸுக³தோ, அதா²பரங் ஏதத³வோச ஸத்தா² –
‘‘Cattārimāni, bhikkhave, agatigamanāni. Katamāni cattāri? Chandāgatiṃ gacchati, dosāgatiṃ gacchati, mohāgatiṃ gacchati, bhayāgatiṃ gacchati, imāni kho, bhikkhave, cattāri agatigamanāni. Idamavoca bhagavā, idaṃ vatvāna sugato, athāparaṃ etadavoca satthā –
‘‘ச²ந்தா³ தோ³ஸா ப⁴யா மோஹா, யோ த⁴ம்மங் அதிவத்ததி;
‘‘Chandā dosā bhayā mohā, yo dhammaṃ ativattati;
நிஹீயதி தஸ்ஸ யஸோ, காளபக்கே²வ சந்தி³மா’’தி. –
Nihīyati tassa yaso, kāḷapakkheva candimā’’ti. –
இத³ங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தந்தி –
Idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ suttanti –
வுத்தங். ச²ந்தா³ ச²ந்த³ஹேதுனா தோ³ஸா தோ³ஸஹேதுனா ப⁴யா ப⁴யஹேதுனா மோஹா மோஹஹேதுனா யோ ராஜாதி³கோ யோ வினயத⁴ராதி³கோ வா த⁴ம்மங் ஸப்புரிஸத⁴ம்மங் அதிவத்ததி அதிக்கமித்வா வத்ததி, தஸ்ஸ ராஜாதி³னோ வா தஸ்ஸ வினயத⁴ராதி³னோ வா யஸோ கித்தி ச பரிவாரோ ச போ⁴கோ³ ச நிஹீயதி. சந்தி³மா காளபக்கே² பபா⁴ய நிஹீயதி இவ, ஏவங் நிஹீயதீதி யோஜனா.
Vuttaṃ. Chandā chandahetunā dosā dosahetunā bhayā bhayahetunā mohā mohahetunā yo rājādiko yo vinayadharādiko vā dhammaṃ sappurisadhammaṃ ativattati atikkamitvā vattati, tassa rājādino vā tassa vinayadharādino vā yaso kitti ca parivāro ca bhogo ca nihīyati. Candimā kāḷapakkhe pabhāya nihīyati iva, evaṃ nihīyatīti yojanā.
‘‘எத்தகங்யேவா’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘மனோபுப்³ப³ங்க³மா த⁴ம்மா…பே॰… சக்கங்வ வஹதோ பத³ந்தி இத³ங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்த’’ந்தி வுத்தங். அத்தோ² பாகடோ. அட்ட²கதா²யம்பி விப⁴த்தோ.
‘‘Ettakaṃyevā’’ti vattabbattā ‘‘manopubbaṅgamā dhammā…pe… cakkaṃva vahato padanti idaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ sutta’’nti vuttaṃ. Attho pākaṭo. Aṭṭhakathāyampi vibhatto.
‘‘மித்³தீ⁴ யதா³ ஹோதி மஹக்³க⁴ஸோ ச, நித்³தா³யிதா ஸம்பரிவத்தஸாயீ;
‘‘Middhī yadā hoti mahagghaso ca, niddāyitā samparivattasāyī;
மஹாவராஹோவ நிவாபபுட்டோ², புனப்புனங் க³ப்³ப⁴முபேதி மந்தோ³’’தி. –
Mahāvarāhova nivāpapuṭṭho, punappunaṃ gabbhamupeti mando’’ti. –
இத³ங் ஸுத்தம்பி ஸங்கிலேஸபா⁴கே³ விஸயே வாசகஞாபகபா⁴வேன பவத்தனதோ ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங் நாம. நிவாபபுட்டோ² மஹாவராஹோ கா³மஸூகரோ நித்³தா³யிதா ஸுபனஸீலோ ஸம்பரிவத்தஸாயீ ஹோதி இவ, ஏவங் யோ மந்தோ³ ஸத்தோ யதா³ மஹக்³க⁴ஸோ ஹோதி, ஸோ மந்தோ³ ஸத்தோ மித்³தீ⁴ தி²னமித்³தா⁴பி⁴பூ⁴தோ ஹுத்வா நித்³தா³யிதா முது³ப²ஸ்ஸஸயனே முது³ஹத்தே²ஹி பராமஸிதோ ஸம்பரிவத்தஸாயீ புனப்புனங் க³ப்³ப⁴ங் உபேதீதி யோஜனா.
Idaṃ suttampi saṃkilesabhāge visaye vācakañāpakabhāvena pavattanato saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ nāma. Nivāpapuṭṭho mahāvarāho gāmasūkaro niddāyitā supanasīlo samparivattasāyī hoti iva, evaṃ yo mando satto yadā mahagghaso hoti, so mando satto middhī thinamiddhābhibhūto hutvā niddāyitā muduphassasayane muduhatthehi parāmasito samparivattasāyī punappunaṃ gabbhaṃ upetīti yojanā.
‘‘அயஸாவ மலங் ஸமுட்டி²தங், ததுட்டா²ய தமேவ கா²த³தி;
‘‘Ayasāva malaṃ samuṭṭhitaṃ, tatuṭṭhāya tameva khādati;
ஏவங் அதிதோ⁴னசாரினங், ஸானி கம்மானி நயந்தி து³க்³க³தி’’ந்தி. –
Evaṃ atidhonacārinaṃ, sāni kammāni nayanti duggati’’nti. –
இத³ங் ஸுத்தம்பி ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங் நாம. அயஸா அயதோ ஸமுட்டி²தங் ஜாதமலங் ததுட்டா²ய ததோ அயதோ உட்ட²ஹித்வா தமேவ அயங் கா²த³தி இவ, ஏவங் அதிதோ⁴னசாரினங் அதிக்கமித்வா தோ⁴னசாரிபுக்³க³லங் ஸானி ஸயங் கதானி அகுஸலகம்மானி து³க்³க³திங் நயந்தீதி யோஜனா.
Idaṃ suttampi saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ nāma. Ayasā ayato samuṭṭhitaṃ jātamalaṃ tatuṭṭhāya tato ayato uṭṭhahitvā tameva ayaṃ khādati iva, evaṃ atidhonacārinaṃ atikkamitvā dhonacāripuggalaṃ sāni sayaṃ katāni akusalakammāni duggatiṃ nayantīti yojanā.
‘‘சோரோ யதா² ஸந்தி⁴முகே² க³ஹீதோ, ஸகம்முனா ஹஞ்ஞதி ப³ஜ்ஜ²தே ச;
‘‘Coro yathā sandhimukhe gahīto, sakammunā haññati bajjhate ca;
ஏவங் அயங் பேச்ச பஜா பரத்த², ஸகம்முனா ஹஞ்ஞதி ப³ஜ்ஜ²தே சா’’தி. –
Evaṃ ayaṃ pecca pajā parattha, sakammunā haññati bajjhate cā’’ti. –
இத³ங் ஸுத்தம்பி ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங் நாம. ஸந்தி⁴முகே² ராஜபுரிஸாதீ³ஹி க³ஹிதோ சோரோ ஸகம்முனா அத்தனா கதேன சோரகம்மேன ஹஞ்ஞதி ச ப³ஜ்ஜ²தே ச யதா², ஏவங் அயங் பாபகாரினீ பஜா பரத்த² பரலோகே பேச்ச ஸகம்முனா ஸயங் கதேன அகுஸலகம்முனா ஸத்தா²தீ³ஹி ஹஞ்ஞதி ச அத்³து³ப³ந்த⁴னாதீ³ஹி ப³ஜ்ஜ²தே சாதி யோஜனா.
Idaṃ suttampi saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ nāma. Sandhimukhe rājapurisādīhi gahito coro sakammunā attanā katena corakammena haññati ca bajjhate ca yathā, evaṃ ayaṃ pāpakārinī pajā parattha paraloke pecca sakammunā sayaṃ katena akusalakammunā satthādīhi haññati ca addubandhanādīhi bajjhate cāti yojanā.
‘‘ஸுக²காமானி பூ⁴தானி, யோ த³ண்டே³ன விஹிங்ஸதி;
‘‘Sukhakāmāni bhūtāni, yo daṇḍena vihiṃsati;
அத்தனோ ஸுக²மேஸானோ, பேச்ச ஸோ ந லப⁴தே ஸுக²’’ந்தி. –
Attano sukhamesāno, pecca so na labhate sukha’’nti. –
இத³ங் ஸுத்தம்பி ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங் நாம. அத்தனோ ஸுக²ங் ஏஸானோ ஏஸமானோ யோ ஸத்தோ அஞ்ஞானி ஸுக²காமானி பூ⁴தானி த³ண்டே³ன விஹிங்ஸதி, ஸோ ஹிங்ஸகோ ஸத்தோ பரலோகே பேச்ச ஸுக²ங் ந லப⁴தீதி யோஜனா.
Idaṃ suttampi saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ nāma. Attano sukhaṃ esāno esamāno yo satto aññāni sukhakāmāni bhūtāni daṇḍena vihiṃsati, so hiṃsako satto paraloke pecca sukhaṃ na labhatīti yojanā.
‘‘கு³ன்னங் சே தரமானானங், ஜிம்ஹங் க³ச்ச²தி புங்க³வோ;
‘‘Gunnaṃ ce taramānānaṃ, jimhaṃ gacchati puṅgavo;
ஸப்³பா³ தா ஜிம்ஹங் க³ச்ச²ந்தி, நெத்தே ஜிம்ஹங் க³தே ஸதி.
Sabbā tā jimhaṃ gacchanti, nette jimhaṃ gate sati.
‘‘ஏவமேவ மனுஸ்ஸேஸு, யோ ஹோதி ஸெட்ட²ஸம்மதோ;
‘‘Evameva manussesu, yo hoti seṭṭhasammato;
ஸோ சே அத⁴ம்மங் சரதி, பகே³வ இதரா பஜா;
So ce adhammaṃ carati, pageva itarā pajā;
ஸப்³ப³ங் ரட்ட²ங் து³க்க²ங் ஸேதி, ராஜா சே ஹோதி அத⁴ம்மிகோ’’தி. –
Sabbaṃ raṭṭhaṃ dukkhaṃ seti, rājā ce hoti adhammiko’’ti. –
இத³ங் ஸுத்தம்பி ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங் நாம. நதி³ங் தரமானானங் கு³ன்னங் புங்க³வோ ஜிம்ஹங் சே க³ச்ச²தி, ஏவங் நெத்தே ஜிம்ஹங் க³தே ஸதி ஸப்³பா³ தா கா³வியோ ஜிம்ஹங் க³ச்ச²ந்தி யதா², ஏவமேவ மனுஸ்ஸேஸு யோ ராஜா ஸெட்ட²ஸம்மதோ, ஸோ ராஜா அத⁴ம்மங் சரதி, ஏவங் ரஞ்ஞே அத⁴ம்மங் சரந்தே ஸதி இதரா பஜா பகே³வ பட²மமேவ அத⁴ம்மங் சரதி. ராஜா அத⁴ம்மிகோ சே ஹோதி, ஏவங் ரஞ்ஞே அத⁴ம்மிகே ஸதி ஸப்³ப³ங் ரட்ட²ங் து³க்க²ங் ஸேதீதி யோஜனா.
Idaṃ suttampi saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ nāma. Nadiṃ taramānānaṃ gunnaṃ puṅgavo jimhaṃ ce gacchati, evaṃ nette jimhaṃ gate sati sabbā tā gāviyo jimhaṃ gacchanti yathā, evameva manussesu yo rājā seṭṭhasammato, so rājā adhammaṃ carati, evaṃ raññe adhammaṃ carante sati itarā pajā pageva paṭhamameva adhammaṃ carati. Rājā adhammiko ce hoti, evaṃ raññe adhammike sati sabbaṃ raṭṭhaṃ dukkhaṃ setīti yojanā.
‘‘ஸுகிச்ச²ரூபா வதிமே மனுஸ்ஸா, கரொந்தி பாபங் உபதீ⁴ஸு ரத்தா;
‘‘Sukiccharūpā vatime manussā, karonti pāpaṃ upadhīsu rattā;
க³ச்ச²ந்தி தே ப³ஹுஜனஸன்னிவாஸங், நிரயங் அவீசிங் கடுகங் ப⁴யானக’’ந்தி. –
Gacchanti te bahujanasannivāsaṃ, nirayaṃ avīciṃ kaṭukaṃ bhayānaka’’nti. –
இத³ங் ஸுத்தம்பி ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங் நாம. யே மனுஸ்ஸா உபதீ⁴ஸு காமகு³ணூபதீ⁴ஸு ரத்தா ராகா³பி⁴பூ⁴தா ஹுத்வா பாபங் அகுஸலகம்மங் கரொந்தி, இமே பாபகம்மகரா மனுஸ்ஸா ஸுகிச்ச²ரூபா வத ஸுட்டு² கிச்சா²பன்னரூபா வத ப⁴வந்தி, தே பாபகம்மகரா மனுஸ்ஸா கடுகங் ப⁴யானகங் ப³ஹுஜனஸன்னிவாஸங் நிரயங் அவீசிங் க³ச்ச²ந்தீதி யோஜனா.
Idaṃ suttampi saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ nāma. Ye manussā upadhīsu kāmaguṇūpadhīsu rattā rāgābhibhūtā hutvā pāpaṃ akusalakammaṃ karonti, ime pāpakammakarā manussā sukiccharūpā vata suṭṭhu kicchāpannarūpā vata bhavanti, te pāpakammakarā manussā kaṭukaṃ bhayānakaṃ bahujanasannivāsaṃ nirayaṃ avīciṃ gacchantīti yojanā.
‘‘ப²லங் வே கத³லிங் ஹந்தி, ப²லங் வேளுங் ப²லங் நளங்;
‘‘Phalaṃ ve kadaliṃ hanti, phalaṃ veḷuṃ phalaṃ naḷaṃ;
ஸக்காரோ காபுரிஸங் ஹந்தி, க³ப்³போ⁴ அஸ்ஸதரிங் யதா²’’தி. –
Sakkāro kāpurisaṃ hanti, gabbho assatariṃ yathā’’ti. –
இத³ங் ஸுத்தம்பி ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங் நாம. ப²லங் கத³லியா ப²லங் கத³லிங் வே ஏகந்தேன ஹந்தி யதா², ப²லங் வேளுங் வே ஏகந்தேன ஹந்தி யதா², ப²லங் நளங் வே ஏகந்தேன ஹந்தி யதா², க³ப்³போ⁴ அஸ்ஸதரிங் மாதரங் வே ஏகந்தேன ஹந்தி யதா², ஏவங் ஸக்காரோ காபுரிஸங் வே ஏகந்தேன ஹந்தீதி யோஜனா.
Idaṃ suttampi saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ nāma. Phalaṃ kadaliyā phalaṃ kadaliṃ ve ekantena hanti yathā, phalaṃ veḷuṃ ve ekantena hanti yathā, phalaṃ naḷaṃ ve ekantena hanti yathā, gabbho assatariṃ mātaraṃ ve ekantena hanti yathā, evaṃ sakkāro kāpurisaṃ ve ekantena hantīti yojanā.
‘‘கோத⁴மக்க²க³ரு பி⁴க்கு², லாப⁴ஸக்காரகா³ரவோ;
‘‘Kodhamakkhagaru bhikkhu, lābhasakkāragāravo;
ஸுகெ²த்தே பூதிபீ³ஜங்வ, ஸத்³த⁴ம்மே ந விரூஹதீ’’தி. –
Sukhette pūtibījaṃva, saddhamme na virūhatī’’ti. –
இத³ங் ஸுத்தம்பி ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங் நாம. ஸுகெ²த்தே ஸுந்த³ரே கெ²த்தேபி கி²த்தங் பூதிபீ³ஜங் ந ருஹதி இவ, ஏவங் யோ பி⁴க்கு² லாப⁴ஸக்காரகா³ரவோ கோத⁴ங் குஜ்ஜ²னலக்க²ணங் கோத⁴ங், மக்க²ங் பரகு³ணஸீலமக்க²னலக்க²ணங் மக்க²ஞ்ச க³ருங் கத்வா சரதி, ஸோ சரந்தோ பி⁴க்கு² ஸத்³த⁴ம்மஸ்மிங் ந ருஹதீதி யோஜனா.
Idaṃ suttampi saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ nāma. Sukhette sundare khettepi khittaṃ pūtibījaṃ na ruhati iva, evaṃ yo bhikkhu lābhasakkāragāravo kodhaṃ kujjhanalakkhaṇaṃ kodhaṃ, makkhaṃ paraguṇasīlamakkhanalakkhaṇaṃ makkhañca garuṃ katvā carati, so caranto bhikkhu saddhammasmiṃ na ruhatīti yojanā.
91. ‘‘இதா⁴ஹங், பி⁴க்க²வே, ஏகச்சங் புக்³க³லங் பது³ட்ட²சித்தங் ஏவங் சேதஸா சேதோ பரிச்ச பஜானாமி…பே॰… இதி மே ஸுத’’ந்தி இத³ங் ஸுத்தம்பி ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங் நாம. பி⁴க்க²வே இத⁴ ஸாஸனே, லோகே வா அஹங் ஏகச்சங் புக்³க³லங் பது³ட்ட²சித்தங் மம சேதஸா தஸ்ஸ சேதோ சித்தங் பரிச்ச பரிச்சி²ந்தி³த்வா பு³த்³த⁴சக்கு²னா ஏவங் பஜானாமி. ‘‘கத²ங் பஜானாமீ’’தி சே புச்செ²ய்ய, யஞ்ச படிபத³ங் படிபன்னோ, யஞ்ச மக்³க³ங் ஸமாருள்ஹோ அயங் புக்³க³லோ யதா² யாய து³ப்படிபதா³ய யேன து³ம்மக்³கே³ன இரியதி பவத்ததி, தாய து³ப்படிபதா³ய தேன து³ம்மக்³கே³ன இமம்ஹி இமஸ்மிங் ஸமயே து³ப்படிபஜ்ஜனகாலே அயங் து³ப்படிபன்னங் படிபன்னோ து³ம்மக்³க³ஸமாருள்ஹோ புக்³க³லோ சே காலங் கரெய்ய, ஏவங் ஸதி ஆப⁴தங் வத்து² நிக்கி²த்தங் யதா², ஏவங் நிரயே நிக்கி²த்தோ. தங் கிஸ்ஸ ஹேது? பி⁴க்க²வே அஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ சித்தங் பது³ட்ட²ங் பதோ³ஸிதங் ஹி யஸ்மா ஹோதி, தஸ்மா நிக்கி²த்தோ. ஏவங் இத⁴ ஸாஸனே, லோகே வா சேதோபதோ³ஸஹேது ச பன ஏகச்சே ஸத்தா புக்³க³லா காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா அபாயங் து³க்³க³திங் வினிபாதங் உபபஜ்ஜந்தீதி பஜானாமீதி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்த² தஸ்மிங் ஸுத்தே ஏதங் ‘‘பது³ட்ட²சித்தங் ஞத்வான…பே॰… நிரயங் ஸோ உபபஜ்ஜதீ’’தி கா³தா²வசனங் இதி ஏவங் வுச்சதி.
91. ‘‘Idhāhaṃ, bhikkhave, ekaccaṃ puggalaṃ paduṭṭhacittaṃ evaṃ cetasā ceto paricca pajānāmi…pe… iti me suta’’nti idaṃ suttampi saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ nāma. Bhikkhave idha sāsane, loke vā ahaṃ ekaccaṃ puggalaṃ paduṭṭhacittaṃ mama cetasā tassa ceto cittaṃ paricca paricchinditvā buddhacakkhunā evaṃ pajānāmi. ‘‘Kathaṃ pajānāmī’’ti ce puccheyya, yañca paṭipadaṃ paṭipanno, yañca maggaṃ samāruḷho ayaṃ puggalo yathā yāya duppaṭipadāya yena dummaggena iriyati pavattati, tāya duppaṭipadāya tena dummaggena imamhi imasmiṃ samaye duppaṭipajjanakāle ayaṃ duppaṭipannaṃ paṭipanno dummaggasamāruḷho puggalo ce kālaṃ kareyya, evaṃ sati ābhataṃ vatthu nikkhittaṃ yathā, evaṃ niraye nikkhitto. Taṃ kissa hetu? Bhikkhave assa puggalassa cittaṃ paduṭṭhaṃ padositaṃ hi yasmā hoti, tasmā nikkhitto. Evaṃ idha sāsane, loke vā cetopadosahetu ca pana ekacce sattā puggalā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ upapajjantīti pajānāmīti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tattha tasmiṃ sutte etaṃ ‘‘paduṭṭhacittaṃ ñatvāna…pe… nirayaṃ so upapajjatī’’ti gāthāvacanaṃ iti evaṃ vuccati.
ஸத்தா² இத⁴ ஸாஸனே, லோகே வா பது³ட்ட²சித்தங் ஏகச்சங் புக்³க³லங் ஞத்வான பி⁴க்கூ²னங் ஸந்திகே ஏதமத்த²ங் ப்³யாகாஸி. இமம்ஹி இமஸ்மிங் ஸமயே அயங் புக்³க³லோ சே காலங் கயிராத², ஏவங் ஸதி பது³ட்ட²சித்தஸமங்கீ³ ஹி நிரயஸ்மிங் உபபஜ்ஜெய்ய, புக்³க³லஸ்ஸ சித்தங் பதூ³ஸிதங் ஹி யஸ்மா ஹோதி, தஸ்மா உபபஜ்ஜெய்ய, சேதோபதோ³ஸஹேது ஸத்தா து³க்³க³திங் க³ச்ச²ந்தி ஆப⁴தங் வத்து²ங் நிக்கி²பெய்ய யதா², ஏவமேவங் ததா²விதோ⁴ து³ப்பஞ்ஞோ ஸோ பதோ³ஸசித்தோ புக்³க³லோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா நிரயங் உபபஜ்ஜதீதி அயம்பி அத்தோ² ப⁴க³வதா வுத்தோ, இதி மே மயா ஸுதந்தி யோஜனா.
Satthā idha sāsane, loke vā paduṭṭhacittaṃ ekaccaṃ puggalaṃ ñatvāna bhikkhūnaṃ santike etamatthaṃ byākāsi. Imamhi imasmiṃ samaye ayaṃ puggalo ce kālaṃ kayirātha, evaṃ sati paduṭṭhacittasamaṅgī hi nirayasmiṃ upapajjeyya, puggalassa cittaṃ padūsitaṃ hi yasmā hoti, tasmā upapajjeyya, cetopadosahetu sattā duggatiṃ gacchanti ābhataṃ vatthuṃ nikkhipeyya yathā, evamevaṃ tathāvidho duppañño so padosacitto puggalo kāyassa bhedā paraṃ maraṇā nirayaṃ upapajjatīti ayampi attho bhagavatā vutto, iti me mayā sutanti yojanā.
‘‘ஸசே பா⁴யத² து³க்க²ஸ்ஸ, ஸசே வோ து³க்க²மப்பியங்;
‘‘Sace bhāyatha dukkhassa, sace vo dukkhamappiyaṃ;
மாகத்த² பாபகங் கம்மங், ஆவி வா யதி³ வா ரஹோ.
Mākattha pāpakaṃ kammaṃ, āvi vā yadi vā raho.
‘‘ஸசே ச பாபகங் கம்மங், கரிஸ்ஸத² கரோத² வா;
‘‘Sace ca pāpakaṃ kammaṃ, karissatha karotha vā;
ந வோ து³க்கா² பமுத்யத்தி², உபேச்சபி பலாயத’’ந்தி. –
Na vo dukkhā pamutyatthi, upeccapi palāyata’’nti. –
இத³ங் ஸுத்தம்பி ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங் நாம. ஸப்புரிஸா தும்ஹே து³க்க²ஸ்ஸ ஜாதிது³க்க²ஜராது³க்க²ப்³யாதி⁴து³க்க²மரணது³க்க²அபாயது³க்க²- அதீதவட்டமூலகது³க்க²அனாக³தவட்டமூலகது³க்க²பச்சுப்பன்னாஹாரமூலகது³க்கா²தி அட்ட²வித⁴ஸ்ஸ து³க்க²ஸ்ஸ ஸசே பா⁴யத², வோ தும்ஹேஹி து³க்க²ங் ததா² அட்ட²வித⁴ங் து³க்க²ங் ஸசே அப்பியங், ஏவங் ஸதி ஆவி வா யதி³ ரஹோ வா பாபகங் கம்மங் மாகத்த² மா அகத்த². ஸப்புரிஸா தும்ஹே ஆவி வா யதி³ ரஹோ வா பாபகங் கம்மங் ஸசே கரிஸ்ஸத² வா ஸசே கரோத² வா, ஏவங் ஸதி உபேச்சபி ஸஞ்சிச்சாபி பலாயதங் பலாயந்தானங் வோ தும்ஹாகங் து³க்கா² அட்ட²விதா⁴ து³க்க²தோ பமுத்தி முச்சனங் நத்தே²வாதி யோஜனா.
Idaṃ suttampi saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ nāma. Sappurisā tumhe dukkhassa jātidukkhajarādukkhabyādhidukkhamaraṇadukkhaapāyadukkha- atītavaṭṭamūlakadukkhaanāgatavaṭṭamūlakadukkhapaccuppannāhāramūlakadukkhāti aṭṭhavidhassa dukkhassa sace bhāyatha, vo tumhehi dukkhaṃ tathā aṭṭhavidhaṃ dukkhaṃ sace appiyaṃ, evaṃ sati āvi vā yadi raho vā pāpakaṃ kammaṃ mākattha mā akattha. Sappurisā tumhe āvi vā yadi raho vā pāpakaṃ kammaṃ sace karissatha vā sace karotha vā, evaṃ sati upeccapi sañciccāpi palāyataṃ palāyantānaṃ vo tumhākaṃ dukkhā aṭṭhavidhā dukkhato pamutti muccanaṃ natthevāti yojanā.
‘‘அத⁴ம்மேன த⁴னங் லத்³தா⁴, முஸாவாதே³ன சூப⁴யங்;
‘‘Adhammena dhanaṃ laddhā, musāvādena cūbhayaṃ;
மமேதி பா³லா மஞ்ஞந்தி, தங் கத²ங் நு ப⁴விஸ்ஸதி.
Mameti bālā maññanti, taṃ kathaṃ nu bhavissati.
‘‘அந்தராயா ஸு ப⁴விஸ்ஸந்தி, ஸம்ப⁴தஸ்ஸ வினஸ்ஸதி;
‘‘Antarāyā su bhavissanti, sambhatassa vinassati;
மதா ஸக்³க³ங் ந க³ச்ச²ந்தி, நனு எத்தாவதா ஹதா’’தி. –
Matā saggaṃ na gacchanti, nanu ettāvatā hatā’’ti. –
இத³ங் ஸுத்தம்பி ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங் நாம. யே பா³லா அத⁴ம்மேன ச முஸாவாதே³ன ச த⁴னங் ஸவிஞ்ஞாணாவிஞ்ஞாணங் ஸப்³ப³ங் லபி⁴தப்³ப³ங் த⁴னங் லத்³தா⁴ உப⁴யங் த⁴னங் ‘‘மம த⁴ன’’ந்தி மஞ்ஞந்தி, தேஸங் பா³லானங் தங் உப⁴யங் த⁴னங் கத²ங் கேன நு பகாரேன ப⁴விஸ்ஸதி, அத⁴ம்மேன ஸம்ப⁴தத்தா சிரட்டி²திகங் ந ஹோதி. அந்தராயா ராஜந்தராயாத³யோ அந்தராயா தேஸங் பா³லானங் ப⁴விஸ்ஸந்தி. யேன அத⁴ம்மவோஹாராதி³கேன யங் த⁴னங் ஸம்ப⁴தங், அஸ்ஸ அத⁴ம்மவோஹாராதி³கஸ்ஸ தங் ஸம்ப⁴தங் த⁴னங் வினஸ்ஸதி. மதா மரந்தா தே பா³லா ஸக்³க³ங் ஸுக³திங் ந க³ச்ச²ந்தி. ஸுக³தி ஹி ஸோப⁴னேஹி போ⁴கே³ஹி அக்³கோ³தி ‘‘ஸக்³கோ³’’தி அதி⁴ப்பேதா . எத்தாவதா எத்தகேன தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஸம்பராயிகானங் அத்தஹிதானங் ஹாயனேன தே பா³லா ஹதா வினட்டா² ப⁴வந்தி நனூதி யோஜனா.
Idaṃ suttampi saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ nāma. Ye bālā adhammena ca musāvādena ca dhanaṃ saviññāṇāviññāṇaṃ sabbaṃ labhitabbaṃ dhanaṃ laddhā ubhayaṃ dhanaṃ ‘‘mama dhana’’nti maññanti, tesaṃ bālānaṃ taṃ ubhayaṃ dhanaṃ kathaṃ kena nu pakārena bhavissati, adhammena sambhatattā ciraṭṭhitikaṃ na hoti. Antarāyā rājantarāyādayo antarāyā tesaṃ bālānaṃ bhavissanti. Yena adhammavohārādikena yaṃ dhanaṃ sambhataṃ, assa adhammavohārādikassa taṃ sambhataṃ dhanaṃ vinassati. Matā marantā te bālā saggaṃ sugatiṃ na gacchanti. Sugati hi sobhanehi bhogehi aggoti ‘‘saggo’’ti adhippetā . Ettāvatā ettakena diṭṭhadhammikasamparāyikānaṃ attahitānaṃ hāyanena te bālā hatā vinaṭṭhā bhavanti nanūti yojanā.
‘‘கத²ங் க²ணதி அத்தானங், கத²ங் மித்தேஹி ஜீரதி;
‘‘Kathaṃ khaṇati attānaṃ, kathaṃ mittehi jīrati;
கத²ங் விவட்டதே த⁴ம்மா, கத²ங் ஸக்³க³ங் ந க³ச்ச²தி’’.
Kathaṃ vivaṭṭate dhammā, kathaṃ saggaṃ na gacchati’’.
‘‘லோபா⁴ க²ணதி அத்தானங், லுத்³தோ⁴ மித்தேஹி ஜீரதி;
‘‘Lobhā khaṇati attānaṃ, luddho mittehi jīrati;
லோபா⁴ விவட்டதே த⁴ம்மா, லோபா⁴ ஸக்³க³ங் ந க³ச்ச²தீ’’தி. –
Lobhā vivaṭṭate dhammā, lobhā saggaṃ na gacchatī’’ti. –
இத³ங் ஸுத்தம்பி ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங் நாம. யோஜனத்தோ² பாகடோ.
Idaṃ suttampi saṃkilesabhāgiyaṃ suttaṃ nāma. Yojanattho pākaṭo.
‘‘சரந்தி பா³லா து³ம்மேதா⁴, அமித்தேனேவ அத்தனா;
‘‘Caranti bālā dummedhā, amitteneva attanā;
கரொந்தா பாபகங் கம்மங், யங் ஹோதி கடுகப்ப²லங்.
Karontā pāpakaṃ kammaṃ, yaṃ hoti kaṭukapphalaṃ.
‘‘ந தங் கம்மங் கதங் ஸாது⁴, யங் கத்வா அனுதப்பதி;
‘‘Na taṃ kammaṃ kataṃ sādhu, yaṃ katvā anutappati;
யஸ்ஸ அஸ்ஸுமுகோ² ரோத³ங், விபாகங் படிஸேவதீ’’தி. –
Yassa assumukho rodaṃ, vipākaṃ paṭisevatī’’ti. –
இத³ங் ஸுத்தம்பி ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் ஸுத்தங் நாம. து³ம்மேதா⁴ நிப்பஞ்ஞா பா³லா அமித்தேன பாபகங் கம்மங் கதங் இவ, ஏவங் அத்தனா கடுகப்ப²லங் யங் கம்மங் கதங் ஹோதி, தங் பாபகங் கதங் கம்மங் கரொந்தா சரந்தி. யங் கம்மங் கத்வா கரொந்தோ பச்சா² அனுதப்பதி, தங் கதங் கம்மங் ந ஸாது⁴. யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ விபாகங் ரோத³ங் ருத³ந்தோ அஸ்ஸுமுகோ² படிஸேவதி, தங் கதங் கம்மங் ந ஸாதூ⁴தி யோஜனா.