Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā |
10. ஸாடிமத்தியத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா
10. Sāṭimattiyattheragāthāvaṇṇanā
அஹு துய்ஹங் புரே ஸத்³தா⁴தி ஆயஸ்மதோ ஸாடிமத்தியத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே புஞ்ஞானி உபசினந்தோ ஸித்³த⁴த்த²ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ ஏகதி³வஸங் ஸத்தா²ரங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸோ தாலவண்டங் அதா³ஸி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ மக³த⁴ரட்டே² ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா ஸாடிமத்தியோதி லத்³த⁴னாமோ வயப்பத்தோ ஹேதுஸம்பன்னதாய ஆரஞ்ஞகபி⁴க்கூ²னங் ஸந்திகே பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனாய கம்மங் கரொந்தோ ச²ளபி⁴ஞ்ஞோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.38.43-47) –
Ahu tuyhaṃ pure saddhāti āyasmato sāṭimattiyattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave puññāni upacinanto siddhatthassa bhagavato kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patto ekadivasaṃ satthāraṃ disvā pasannamānaso tālavaṇṭaṃ adāsi. So tena puññakammena devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde magadharaṭṭhe brāhmaṇakule nibbattitvā sāṭimattiyoti laddhanāmo vayappatto hetusampannatāya āraññakabhikkhūnaṃ santike pabbajitvā vipassanāya kammaṃ karonto chaḷabhiñño ahosi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.38.43-47) –
‘‘ஸித்³த⁴த்த²ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, தாலவண்டமதா³ஸஹங்;
‘‘Siddhatthassa bhagavato, tālavaṇṭamadāsahaṃ;
ஸுமனேஹி படிச்ச²ன்னங், தா⁴ரயாமி மஹாரஹங்.
Sumanehi paṭicchannaṃ, dhārayāmi mahārahaṃ.
‘‘சதுன்னவுதிதோ கப்பே, தாலவண்டமதா³ஸஹங்;
‘‘Catunnavutito kappe, tālavaṇṭamadāsahaṃ;
து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, தாலவண்டஸ்ஸித³ங் ப²லங்.
Duggatiṃ nābhijānāmi, tālavaṇṭassidaṃ phalaṃ.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
ச²ளபி⁴ஞ்ஞோ பன ஹுத்வா பி⁴க்கூ² ஓவத³தி அனுஸாஸதி ப³ஹூ ச ஸத்தே த⁴ம்மங் கதெ²த்வா ஸரணேஸு ச ஸீலேஸு ச பதிட்டா²பேஸி. அஞ்ஞதரஞ்ச குலங் அஸ்ஸத்³த⁴ங் அப்பஸன்னங் ஸத்³த⁴ங் பஸன்னங் அகாஸி. தேன தஸ்மிங் குலே மனுஸ்ஸா தே²ரே அபி⁴ப்பஸன்னா அஹேஸுங். தத்தே²கா தா³ரிகா அபி⁴ரூபா த³ஸ்ஸனீயா தே²ரங் பிண்டா³ய பவிட்ட²ங் ஸக்கச்சங் போ⁴ஜனேன பரிவிஸதி. அதே²கதி³வஸங் மாரோ ‘‘ஏவங் இமஸ்ஸ அயஸோ வட்³டி⁴ஸ்ஸதி, அப்பதிட்டோ² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி சிந்தெத்வா தே²ரஸ்ஸ ரூபேன க³ந்த்வா தங் தா³ரிகங் ஹத்தே² அக்³க³ஹேஸி. தா³ரிகா ‘‘நாயங் மனுஸ்ஸஸம்ப²ஸ்ஸோ’’தி ச அஞ்ஞாஸி, ஹத்த²ஞ்ச முஞ்சாபேஸி. தங் தி³ஸ்வா க⁴ரஜனோ தே²ரே அப்பஸாத³ங் ஜனேஸி. புனதி³வஸே தே²ரோ தங் காரணங் அனாவஜ்ஜெந்தோ தங் க⁴ரங் அக³மாஸி. தத்த² மனுஸ்ஸா அனாத³ரங் அகங்ஸு. தே²ரோ தங் காரணங் ஆவஜ்ஜெந்தோ மாரஸ்ஸ கிரியங் தி³ஸ்வா ‘‘தஸ்ஸ கீ³வாயங் குக்குரகுணபங் படிமுஞ்சதூ’’தி அதி⁴ட்ட²ஹித்வா தஸ்ஸ மோசனத்த²ங் உபக³தேன மாரேன அதீததி³வஸே கதகிரியங் கதா²பெத்வா தங் தஜ்ஜெத்வா விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. தங் தி³ஸ்வா க⁴ரஸாமிகோ ‘‘க²மத², ப⁴ந்தே, அச்சய’’ந்தி க²மாபெத்வா ‘‘அஜ்ஜதக்³கே³ அஹமேவ, ப⁴ந்தே, தும்ஹே உபட்ட²ஹாமீ’’தி ஆஹ. தே²ரோ தஸ்ஸ த⁴ம்மங் கதெ²ந்தோ –
Chaḷabhiñño pana hutvā bhikkhū ovadati anusāsati bahū ca satte dhammaṃ kathetvā saraṇesu ca sīlesu ca patiṭṭhāpesi. Aññatarañca kulaṃ assaddhaṃ appasannaṃ saddhaṃ pasannaṃ akāsi. Tena tasmiṃ kule manussā there abhippasannā ahesuṃ. Tatthekā dārikā abhirūpā dassanīyā theraṃ piṇḍāya paviṭṭhaṃ sakkaccaṃ bhojanena parivisati. Athekadivasaṃ māro ‘‘evaṃ imassa ayaso vaḍḍhissati, appatiṭṭho bhavissatī’’ti cintetvā therassa rūpena gantvā taṃ dārikaṃ hatthe aggahesi. Dārikā ‘‘nāyaṃ manussasamphasso’’ti ca aññāsi, hatthañca muñcāpesi. Taṃ disvā gharajano there appasādaṃ janesi. Punadivase thero taṃ kāraṇaṃ anāvajjento taṃ gharaṃ agamāsi. Tattha manussā anādaraṃ akaṃsu. Thero taṃ kāraṇaṃ āvajjento mārassa kiriyaṃ disvā ‘‘tassa gīvāyaṃ kukkurakuṇapaṃ paṭimuñcatū’’ti adhiṭṭhahitvā tassa mocanatthaṃ upagatena mārena atītadivase katakiriyaṃ kathāpetvā taṃ tajjetvā vissajjesi. Taṃ disvā gharasāmiko ‘‘khamatha, bhante, accaya’’nti khamāpetvā ‘‘ajjatagge ahameva, bhante, tumhe upaṭṭhahāmī’’ti āha. Thero tassa dhammaṃ kathento –
246.
246.
‘‘அஹு துய்ஹங் புரே ஸத்³தா⁴, ஸா தே அஜ்ஜ ந விஜ்ஜதி;
‘‘Ahu tuyhaṃ pure saddhā, sā te ajja na vijjati;
யங் துய்ஹங் துய்ஹமேவேதங், நத்தி² து³ச்சரிதங் மம.
Yaṃ tuyhaṃ tuyhamevetaṃ, natthi duccaritaṃ mama.
247.
247.
‘‘அனிச்சா ஹி சலா ஸத்³தா⁴, ஏவங் தி³ட்டா² ஹி ஸா மயா;
‘‘Aniccā hi calā saddhā, evaṃ diṭṭhā hi sā mayā;
ரஜ்ஜந்திபி விரஜ்ஜந்தி, தத்த² கிங் ஜிய்யதே முனி.
Rajjantipi virajjanti, tattha kiṃ jiyyate muni.
248.
248.
‘‘பச்சதி முனினோ ப⁴த்தங், தோ²கங் தோ²கங் குலே குலே;
‘‘Paccati munino bhattaṃ, thokaṃ thokaṃ kule kule;
பிண்டி³காய சரிஸ்ஸாமி, அத்தி² ஜங்க⁴ப³லங் மமா’’தி. –
Piṇḍikāya carissāmi, atthi jaṅghabalaṃ mamā’’ti. –
திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி.
Tisso gāthā abhāsi.
தத்த² அஹு துய்ஹங் புரே ஸத்³தா⁴, ஸா தே அஜ்ஜ ந விஜ்ஜதீதி, உபாஸக, இதோ புப்³பே³ தவ மயி ‘‘அய்யோ த⁴ம்மசாரீ ஸமசாரீ’’திஆதி³னா ஸத்³தா⁴ அஹோஸி, ஸா ஸத்³தா⁴ தே தவ அஜ்ஜ இதா³னி ந உபலப்³ப⁴தி. தஸ்மா யங் துய்ஹங் துய்ஹமேவேதந்தி சதுபச்சயதா³னங், துய்ஹமேவ ஏதங் ஹோது, ந தேன மய்ஹங் அத்தோ², ஸம்மா பஸன்னசித்தேன ஹி தா³னங் நாம தா³தப்³ப³ந்தி அதி⁴ப்பாயோ. அத² வா யங் துய்ஹங் துய்ஹமேவேதந்தி யங் தவ மயி அஜ்ஜ அகா³ரவங் பவத்தங், தங் துய்ஹமேவ, தஸ்ஸ ப²லங் தயா ஏவ பச்சனுப⁴விதப்³ப³ங், ந மயாதி அத்தோ². நத்தி² து³ச்சரிதங் மமாதி மம பன து³ச்சரிதங் நாம நத்தி² மக்³கே³னேவ து³ச்சரிதஹேதூனங் கிலேஸானங் ஸமுச்சி²ன்னத்தா.
Tattha ahu tuyhaṃ pure saddhā, sā te ajja na vijjatīti, upāsaka, ito pubbe tava mayi ‘‘ayyo dhammacārī samacārī’’tiādinā saddhā ahosi, sā saddhā te tava ajja idāni na upalabbhati. Tasmā yaṃ tuyhaṃ tuyhamevetanti catupaccayadānaṃ, tuyhameva etaṃ hotu, na tena mayhaṃ attho, sammā pasannacittena hi dānaṃ nāma dātabbanti adhippāyo. Atha vā yaṃ tuyhaṃ tuyhamevetanti yaṃ tava mayi ajja agāravaṃ pavattaṃ, taṃ tuyhameva, tassa phalaṃ tayā eva paccanubhavitabbaṃ, na mayāti attho. Natthi duccaritaṃ mamāti mama pana duccaritaṃ nāma natthi maggeneva duccaritahetūnaṃ kilesānaṃ samucchinnattā.
அனிச்சா ஹி சலா ஸத்³தா⁴தி யஸ்மா போது²ஜ்ஜனிகா ஸத்³தா⁴ அனிச்சா ஏகந்திகா ந ஹோதி, ததோ ஏவ சலா அஸ்ஸபிட்டே² ட²பிதகும்ப⁴ண்ட³ங் விய, து²ஸராஸிம்ஹி நிகா²தகா²ணுகங் விய ச அனவட்டி²தா. ஏவங் தி³ட்டா² ஹி ஸா மயாதி ஏவங் பூ⁴தா ச ஸா ஸத்³தா⁴ மயா தயி தி³ட்டா² பச்சக்க²தோ விதி³தா. ரஜ்ஜந்திபி விரஜ்ஜந்தீதி ஏவங் தஸ்ஸா அனவட்டி²தத்தா ஏவ இமே ஸத்தா கதா³சி கத்த²சி மித்தஸந்த²வவஸேன ரஜ்ஜந்தி ஸினேஹம்பி கரொந்தி, கதா³சி விரஜ்ஜந்தி விரத்தசித்தா ஹொந்தி. தத்த² கிங் ஜிய்யதே முனீதி தஸ்மிங் புது²ஜ்ஜனானங் ரஜ்ஜனே விரஜ்ஜனே ச முனி பப்³ப³ஜிதோ கிங் ஜிய்யதி, கா தஸ்ஸ ஹானீதி அத்தோ².
Aniccā hi calā saddhāti yasmā pothujjanikā saddhā aniccā ekantikā na hoti, tato eva calā assapiṭṭhe ṭhapitakumbhaṇḍaṃ viya, thusarāsimhi nikhātakhāṇukaṃ viya ca anavaṭṭhitā. Evaṃ diṭṭhā hi sā mayāti evaṃ bhūtā ca sā saddhā mayā tayi diṭṭhā paccakkhato viditā. Rajjantipi virajjantīti evaṃ tassā anavaṭṭhitattā eva ime sattā kadāci katthaci mittasanthavavasena rajjanti sinehampi karonti, kadāci virajjanti virattacittā honti. Tattha kiṃ jiyyate munīti tasmiṃ puthujjanānaṃ rajjane virajjane ca muni pabbajito kiṃ jiyyati, kā tassa hānīti attho.
‘‘ஸசே மம பச்சயே ந க³ண்ஹத², கத²ங் தும்ஹே யாபேதா²’’தி ஏவங் மா சிந்தயீதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘பச்சதீ’’தி கா³த²மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² முனினோ பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ ப⁴த்தங் நாம குலே குலே அனுக⁴ரங் தி³வஸே தி³வஸே தோ²கங் தோ²கங் பச்சதே, ந ச துய்ஹங் ஏவ கே³ஹே. பிண்டி³காய சரிஸ்ஸாமி, அத்தி² ஜங்க⁴ப³லங் மமாதி அத்தி² மே ஜங்க⁴ப³லங், நாஹங் ஓப⁴க்³க³ஜங்கோ⁴ ந க²ஞ்ஜோ ந ச பாத³ரோகீ³, தஸ்மா பிண்டி³காய மிஸ்ஸகபி⁴க்கா²ய சரிஸ்ஸாமி, ‘‘யதா²பி ப⁴மரோ புப்ப²’’ந்திஆதி³னா (த⁴॰ ப॰ 49; நெத்தி॰ 123) ஸத்தா²ரா வுத்தனயேன பிண்டா³ய சரித்வா யாபெஸ்ஸாமீதி த³ஸ்ஸேதி.
‘‘Sace mama paccaye na gaṇhatha, kathaṃ tumhe yāpethā’’ti evaṃ mā cintayīti dassento ‘‘paccatī’’ti gāthamāha. Tassattho munino pabbajitassa bhattaṃ nāma kule kule anugharaṃ divase divase thokaṃ thokaṃ paccate, na ca tuyhaṃ eva gehe. Piṇḍikāya carissāmi, atthi jaṅghabalaṃ mamāti atthi me jaṅghabalaṃ, nāhaṃ obhaggajaṅgho na khañjo na ca pādarogī, tasmā piṇḍikāya missakabhikkhāya carissāmi, ‘‘yathāpi bhamaro puppha’’ntiādinā (dha. pa. 49; netti. 123) satthārā vuttanayena piṇḍāya caritvā yāpessāmīti dasseti.
ஸாடிமத்தியத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Sāṭimattiyattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 10. ஸாடிமத்தியத்தே²ரகா³தா² • 10. Sāṭimattiyattheragāthā