Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā)

    10. ஸதிபட்டா²னஸுத்தவண்ணனா

    10. Satipaṭṭhānasuttavaṇṇanā

    105. ஜானபதி³னோதி (தீ³॰ நி॰ டீ॰ 2.95) ஜனபத³வந்தோ, ஜனபத³ஸ்ஸ வா இஸ்ஸரா ராஜகுமாரா. கொ³த்தவஸேன குரூ நாம. தேஸங் நிவாஸோ யதி³ ஏகோ ஜனபதோ³, கத²ங் ப³ஹுவசனந்தி ஆஹ ‘‘ருள்ஹீஸத்³தே³னா’’தி. அக்க²ரசிந்தகா ஹி ஈதி³ஸேஸு டா²னேஸு யுத்தே விய ஸலிங்க³வசனானி (பாணினி 1.251) இச்ச²ந்தி, அயமெத்த² ருள்ஹீ யதா² அஞ்ஞத்தா²பி ‘‘அங்கே³ஸு விஹரதி, மல்லேஸு விஹரதீ’’தி ச. தப்³பி³ஸேஸனே பன ஜனபத³-ஸத்³தே³ ஜாதி-ஸத்³தே³ ஏகவசனமேவ. அட்ட²கதா²சரியா பனாதி பன-ஸத்³தோ³ விஸேஸத்த²ஜோதனோ. தேன புது²அத்த²விஸயதாய ஏவங் தங் ப³ஹுவசனந்தி ‘‘ப³ஹுகே பனா’’திஆதி³னா வக்க²மானங் விஸேஸங் தீ³பேதி. ஸுத்வாதி மந்தா⁴துமஹாராஜஸ்ஸ ஆனுபா⁴வத³ஸ்ஸனானுஸாரேன பரம்பராக³தங் கத²ங் ஸுத்வா. அனுஸங்யாயந்தேனாதி அனுவிசரந்தேன. ஏதேஸங் டா²னந்தி சந்தி³மஸூரியமுகே²ன சாதுமஹாராஜிகப⁴வனமாஹ. தேனாஹ ‘‘தத்த² அக³மாஸீ’’திஆதி³. ஸோதி மந்தா⁴துமஹாராஜா. ந்தி சாதுமஹாராஜிகரஜ்ஜங். க³ஹெத்வாதி ஸம்படிச்சி²த்வா. புன புச்சி² பரிணாயகரதனங். தோ³வாரிகபூ⁴மியங் திட்ட²ந்தி ஸுத⁴ம்மாய தே³வஸபா⁴ய தே³வபுரஸ்ஸ ச சதூஸு த்³வாரேஸு ஆரக்கா²ய அதி⁴கதத்தா. தி³ப்³ப³ருக்க²ஸஹஸ்ஸபடிமண்டி³தந்தி இத³ங் ‘‘சித்தலதாவன’’ந்திஆதீ³ஸுபி யோஜேதப்³ப³ங்.

    105.Jānapadinoti (dī. ni. ṭī. 2.95) janapadavanto, janapadassa vā issarā rājakumārā. Gottavasena kurū nāma. Tesaṃ nivāso yadi eko janapado, kathaṃ bahuvacananti āha ‘‘ruḷhīsaddenā’’ti. Akkharacintakā hi īdisesu ṭhānesu yutte viya saliṅgavacanāni (pāṇini 1.251) icchanti, ayamettha ruḷhī yathā aññatthāpi ‘‘aṅgesu viharati, mallesu viharatī’’ti ca. Tabbisesane pana janapada-sadde jāti-sadde ekavacanameva. Aṭṭhakathācariyā panāti pana-saddo visesatthajotano. Tena puthuatthavisayatāya evaṃ taṃ bahuvacananti ‘‘bahuke panā’’tiādinā vakkhamānaṃ visesaṃ dīpeti. Sutvāti mandhātumahārājassa ānubhāvadassanānusārena paramparāgataṃ kathaṃ sutvā. Anusaṃyāyantenāti anuvicarantena. Etesaṃ ṭhānanti candimasūriyamukhena cātumahārājikabhavanamāha. Tenāha ‘‘tattha agamāsī’’tiādi. Soti mandhātumahārājā. Tanti cātumahārājikarajjaṃ. Gahetvāti sampaṭicchitvā. Puna pucchi pariṇāyakaratanaṃ. Dovārikabhūmiyaṃ tiṭṭhanti sudhammāya devasabhāya devapurassa ca catūsu dvāresu ārakkhāya adhikatattā. Dibbarukkhasahassapaṭimaṇḍitanti idaṃ ‘‘cittalatāvana’’ntiādīsupi yojetabbaṃ.

    பத²வியங் பதிட்டா²ஸீதி ப⁴ஸ்ஸித்வா பத²வியா ஆஸன்னே டா²னே அட்டா²ஸி, ட²த்வா ச நசிரஸ்ஸேவ அந்தரதா⁴யி தேனத்தபா⁴வேன ரஞ்ஞோ சக்கவத்திஸ்ஸரியஸ்ஸ அபா⁴வதோ. ‘‘சிரதரங் காலங் ட²த்வா’’தி அபரே. தே³வபா⁴வோ பாதுரஹோஸி தே³வலோகே பவத்திவிபாகதா³யினோ அபராபரியாயவேத³னீயஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ கதோகாஸத்தா. அவயவே ஸித்³தோ⁴ விஸேஸோ ஸமுதா³யஸ்ஸ விஸேஸகோ ஹோதீதி ஏகம்பி ரட்ட²ங் ப³ஹுவசனேன வோஹரீயதி.

    Pathaviyaṃ patiṭṭhāsīti bhassitvā pathaviyā āsanne ṭhāne aṭṭhāsi, ṭhatvā ca nacirasseva antaradhāyi tenattabhāvena rañño cakkavattissariyassa abhāvato. ‘‘Cirataraṃ kālaṃ ṭhatvā’’ti apare. Devabhāvo pāturahosi devaloke pavattivipākadāyino aparāpariyāyavedanīyassa kammassa katokāsattā. Avayave siddho viseso samudāyassa visesako hotīti ekampi raṭṭhaṃ bahuvacanena voharīyati.

    த³-காரேன அத்த²ங் வண்ணயந்தி நிருத்தினயேன. கம்மாஸோதி கம்மாஸபாதோ³ வுச்சதி உத்தரபத³லோபேன யதா² ‘‘ரூபப⁴வோ ரூப’’ந்தி. கத²ங் பன ஸோ கம்மாஸபாதோ³தி ஆஹ ‘‘தஸ்ஸ கிரா’’திஆதி³. த³மிதோதி எத்த² கீதி³ஸங் த³மனங் அதி⁴ப்பேதந்தி ஆஹ ‘‘போரிஸாத³பா⁴வதோ படிஸேதி⁴தோ’’தி. இமே பன தே²ராதி மஜ்ஜி²மபா⁴ணகே வத³தி, தே பன சூளகம்மாஸத³ம்மங் ஸந்தா⁴ய ததா² வத³ந்தி. யக்கி²னிபுத்தோ ஹி கம்மாஸபாதோ³ அலீனஸத்துகுமாரகாலே போ³தி⁴ஸத்தேன தத்த² த³மிதோ, ஸுதஸோமகாலே பன பா³ராணஸிராஜா போரிஸாத³பா⁴வபடிஸேத⁴னேன யத்த² த³மிதோ, தங் மஹாகம்மாஸத³ம்மங் நாம. புத்தோதி வத்வா அத்ரஜோதி வசனங் ஓரஸபுத்தபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங்.

    Da-kārena atthaṃ vaṇṇayanti niruttinayena. Kammāsoti kammāsapādo vuccati uttarapadalopena yathā ‘‘rūpabhavo rūpa’’nti. Kathaṃ pana so kammāsapādoti āha ‘‘tassa kirā’’tiādi. Damitoti ettha kīdisaṃ damanaṃ adhippetanti āha ‘‘porisādabhāvato paṭisedhito’’ti. Ime pana therāti majjhimabhāṇake vadati, te pana cūḷakammāsadammaṃ sandhāya tathā vadanti. Yakkhiniputto hi kammāsapādo alīnasattukumārakāle bodhisattena tattha damito, sutasomakāle pana bārāṇasirājā porisādabhāvapaṭisedhanena yattha damito, taṃ mahākammāsadammaṃ nāma. Puttoti vatvā atrajoti vacanaṃ orasaputtabhāvadassanatthaṃ.

    யேஹி ஆவஸிதபதே³ஸோ குருரட்ட²ந்தி நாமங் லபி⁴, தே உத்தரகுருதோ ஆக³தா மனுஸ்ஸா தத்த² ரக்கி²தனியாமேனேவ பஞ்ச ஸீலானி ரக்கி²ங்ஸு, தேஸங் தி³ட்டா²னுக³தியா பச்சி²மா ஜனதாதி, ஸோ தே³ஸத⁴ம்மவஸேன அவிச்சே²த³தோ வத்தமானோ குருவத்தத⁴ம்மோதி பஞ்ஞாயித்த², அயஞ்ச அத்தோ² குருத⁴ம்மஜாதகேன (ஜா॰ 1.3.76-78) தீ³பேதப்³போ³. ஸோ அபரபா⁴கே³ யத்த² பட²மங் ஸங்கிலிட்டோ² ஜாதோ, தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘குருரட்ட²வாஸீன’’ந்திஆதி³ வுத்தங். யத்த² ப⁴க³வதோ வஸனோகாஸோ கோசி விஹாரோ ந ஹோதி, தத்த² கேவலங் கோ³சரகா³மகித்தனங் நிதா³னகதா²ய பகதி, யதா² தங்ஸக்கேஸு விஹரதி தே³வத³ஹங் நாம ஸக்கானங் நிக³மோதி இமமத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அவஸனோகாஸதோ’’திஆதி³மாஹ.

    Yehi āvasitapadeso kururaṭṭhanti nāmaṃ labhi, te uttarakuruto āgatā manussā tattha rakkhitaniyāmeneva pañca sīlāni rakkhiṃsu, tesaṃ diṭṭhānugatiyā pacchimā janatāti, so desadhammavasena avicchedato vattamāno kuruvattadhammoti paññāyittha, ayañca attho kurudhammajātakena (jā. 1.3.76-78) dīpetabbo. So aparabhāge yattha paṭhamaṃ saṃkiliṭṭho jāto, taṃ dassetuṃ ‘‘kururaṭṭhavāsīna’’ntiādi vuttaṃ. Yattha bhagavato vasanokāso koci vihāro na hoti, tattha kevalaṃ gocaragāmakittanaṃ nidānakathāya pakati, yathā taṃsakkesu viharati devadahaṃ nāma sakkānaṃ nigamoti imamatthaṃ dassento ‘‘avasanokāsato’’tiādimāha.

    உத்³தே³ஸவாரகதா²வண்ணனா

    Uddesavārakathāvaṇṇanā

    106. கஸ்மா ப⁴க³வா இமங் ஸுத்தமபா⁴ஸீதி அஸாதா⁴ரணஸமுட்டா²னங் புச்ச²தி, ஸாதா⁴ரணங் பன பாகடந்தி அனாமட்ட²ங், தேன ஸுத்தனிக்கே²போ புச்சி²தோதி கத்வா இதரோ ‘‘குருரட்ட²வாஸீன’’ந்திஆதி³னா அபரஜ்ஜா²ஸயோயங் ஸுத்தனிக்கே²போதி த³ஸ்ஸேதி. ஏதேன பா³ஹிரஸமுட்டா²னங் விபா⁴விதந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். அஜ்ஜ²த்திகங் பன அஸாதா⁴ரணஞ்ச மூலபரியாயஸுத்தாதி³டீகாயங் வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். குருரட்ட²ங் கிர (தீ³॰ நி॰ டீ॰ 2.373) ததா³ தன்னிவாஸீனங் ஸத்தானங் யேபு⁴ய்யேன யோனிஸோமனஸிகாரவந்ததாய புப்³பே³ ச கதபுஞ்ஞதாப³லேன உதுஆதி³ஸம்பன்னமேவ அஹோஸி. தேன வுத்தங் ‘‘உதுபச்சயாதி³ஸம்பன்னத்தா’’தி. ஆதி³-ஸத்³தே³ன போ⁴ஜனாதி³ஸம்பத்திங் ஸங்க³ண்ஹாதி. கேசி பன ‘‘புப்³பே³ குருவத்தத⁴ம்மானுட்டா²னவாஸனாய உத்தரகுரு விய யேபு⁴ய்யேன உதுஆதி³ஸம்பன்னமேவ ஹொந்தங் ப⁴க³வதோ காலே ஸாதிஸயங் உதுஸப்பாயாதி³யுத்தங் தங் ரட்ட²ங் அஹோஸீ’’தி வத³ந்தி. சித்தஸரீரகல்லதாயாதி சித்தஸ்ஸ ஸரீரஸ்ஸ ச அரோக³தாய. அனுக்³க³ஹிதபஞ்ஞாப³லாதி லத்³து⁴பகாரஞாணானுபா⁴வா, அனு அனு வா ஆசிண்ணபஞ்ஞாதேஜா. ஏகவீஸதியா டா²னேஸூதி காயானுபஸ்ஸனாவஸேன சுத்³த³ஸஸுடா²னேஸு, வேத³னானுபஸ்ஸனாவஸேன ஏகஸ்மிங் டா²னே, ததா² சித்தானுபஸ்ஸனாவஸேன, த⁴ம்மானுபஸ்ஸனாவஸேன பஞ்சஸு டா²னேஸூதி ஏவங் ஏகவீஸதியா டா²னேஸு. கம்மட்டா²னங் அரஹத்தே பக்கி²பித்வாதி சதுஸச்சகம்மட்டா²னங் யதா² அரஹத்தங் பாபேதி, ஏவங் தே³ஸனாவஸேன அரஹத்தே பக்கி²பித்வா. ஸுவண்ணசங்கோடகஸுவண்ணமஞ்ஜூஸாஸு பக்கி²த்தானி ஸுமனசம்பகாதி³னானாபுப்பா²னி மணிபுத்தாதி³ஸத்தரதனானி ச யதா² பா⁴ஜனஸம்பத்தியா ஸவிஸேஸங் ஸோப⁴ந்தி, கிச்சகரானி ச ஹொந்தி மனுஞ்ஞாபா⁴வதோ, ஏவங் ஸீலத³ஸ்ஸனாதி³ஸம்பத்தியா பா⁴ஜனவிஸேஸபூ⁴தாய குருரட்ட²வாஸிபரிஸாய தே³ஸிதா ச ப⁴க³வதோ அயங் தே³ஸனா பி⁴ய்யோஸோமத்தாய ஸோப⁴தி, கிச்சகாரீ ச ஹோதீதி இமமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி ‘‘யதா² ஹி புரிஸோ’’திஆதி³னா. எத்தா²தி குருரட்டே².

    106.Kasmā bhagavā imaṃ suttamabhāsīti asādhāraṇasamuṭṭhānaṃ pucchati, sādhāraṇaṃ pana pākaṭanti anāmaṭṭhaṃ, tena suttanikkhepo pucchitoti katvā itaro ‘‘kururaṭṭhavāsīna’’ntiādinā aparajjhāsayoyaṃ suttanikkhepoti dasseti. Etena bāhirasamuṭṭhānaṃ vibhāvitanti daṭṭhabbaṃ. Ajjhattikaṃ pana asādhāraṇañca mūlapariyāyasuttādiṭīkāyaṃ vuttanayeneva veditabbaṃ. Kururaṭṭhaṃ kira (dī. ni. ṭī. 2.373) tadā tannivāsīnaṃ sattānaṃ yebhuyyena yonisomanasikāravantatāya pubbe ca katapuññatābalena utuādisampannameva ahosi. Tena vuttaṃ ‘‘utupaccayādisampannattā’’ti. Ādi-saddena bhojanādisampattiṃ saṅgaṇhāti. Keci pana ‘‘pubbe kuruvattadhammānuṭṭhānavāsanāya uttarakuru viya yebhuyyena utuādisampannameva hontaṃ bhagavato kāle sātisayaṃ utusappāyādiyuttaṃ taṃ raṭṭhaṃ ahosī’’ti vadanti. Cittasarīrakallatāyāti cittassa sarīrassa ca arogatāya. Anuggahitapaññābalāti laddhupakārañāṇānubhāvā, anu anu vā āciṇṇapaññātejā. Ekavīsatiyā ṭhānesūti kāyānupassanāvasena cuddasasuṭhānesu, vedanānupassanāvasena ekasmiṃ ṭhāne, tathā cittānupassanāvasena, dhammānupassanāvasena pañcasu ṭhānesūti evaṃ ekavīsatiyā ṭhānesu. Kammaṭṭhānaṃ arahatte pakkhipitvāti catusaccakammaṭṭhānaṃ yathā arahattaṃ pāpeti, evaṃ desanāvasena arahatte pakkhipitvā. Suvaṇṇacaṅkoṭakasuvaṇṇamañjūsāsu pakkhittāni sumanacampakādinānāpupphāni maṇiputtādisattaratanāni ca yathā bhājanasampattiyā savisesaṃ sobhanti, kiccakarāni ca honti manuññābhāvato, evaṃ sīladassanādisampattiyā bhājanavisesabhūtāya kururaṭṭhavāsiparisāya desitā ca bhagavato ayaṃ desanā bhiyyosomattāya sobhati, kiccakārī ca hotīti imamatthaṃ dasseti ‘‘yathā hi puriso’’tiādinā. Etthāti kururaṭṭhe.

    பகதியாதி ஸரஸதோ, இமிஸ்ஸா ஸதிபட்டா²னஸுத்ததே³ஸனாய புப்³பே³பீதி அதி⁴ப்பாயோ. அனுயுத்தா விஹரந்தி ஸத்து² தே³ஸனானுஸாரதோதி அதி⁴ப்பாயோ. விஸ்ஸட்ட²அத்தபா⁴வனாதி அனிச்சாதி³வஸேன கிஸ்மிஞ்சி யோனிஸோமனஸிகாரே சித்தங் அனியோஜெத்வா ரூபாதி³ஆரம்மணே அபி⁴ரதிவஸேன விஸ்ஸட்ட²சித்தேன ப⁴விதுங் ந வட்டதி, பமாத³விஹாரங் பஹாய அப்பமத்தேன ப⁴விதப்³ப³ந்தி அதி⁴ப்பாயோ.

    Pakatiyāti sarasato, imissā satipaṭṭhānasuttadesanāya pubbepīti adhippāyo. Anuyuttā viharanti satthu desanānusāratoti adhippāyo. Vissaṭṭhaattabhāvanāti aniccādivasena kismiñci yonisomanasikāre cittaṃ aniyojetvā rūpādiārammaṇe abhirativasena vissaṭṭhacittena bhavituṃ na vaṭṭati, pamādavihāraṃ pahāya appamattena bhavitabbanti adhippāyo.

    ஏகாயனோதி எத்த² அயன-ஸத்³தோ³ மக்³க³பரியாயோ. ந கேவலமயனமேவ, அத² கோ² அஞ்ஞேபி ப³ஹூ மக்³க³பரியாயாதி பது³த்³தா⁴ரங் கரொந்தோ ‘‘மக்³க³ஸ்ஸ ஹீ’’திஆதி³ வத்வா யதி³ மக்³க³பரியாயோ அயன-ஸத்³தோ³, கஸ்மா புன மக்³கோ³தி வுத்தந்தி சோத³னங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘தஸ்மா’’திஆதி³. தத்த² ஏகமக்³கோ³தி ஏகோ ஏவ மக்³கோ³. ந ஹி நிப்³பா³னகா³மீ மக்³கோ³ அஞ்ஞோ அத்தீ²தி. நனு ஸதிபட்டா²னங் இத⁴ ‘‘மக்³கோ³’’தி அதி⁴ப்பேதங், தத³ஞ்ஞே ச ப³ஹூ மக்³க³த⁴ம்மா அத்தீ²தி? ஸச்சங் அத்தி², தே பன ஸதிபட்டா²னக்³க³ஹணேனேவ க³ஹிதா தத³வினாபா⁴வதோ. ததா² ஹி ஞாணவீரியாத³யோ நித்³தே³ஸே க³ஹிதா. உத்³தே³ஸே பன ஸதியா ஏவ க³ஹணங் வேனெய்யஜ்ஜா²ஸயவஸேனாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ந த்³வேதா⁴பத²பூ⁴தோதி இமினா இமஸ்ஸ மக்³க³ஸ்ஸ அனேகமக்³க³தாபா⁴வங் விய அனிப்³பா³னகா³மிபா⁴வாபா⁴வஞ்ச த³ஸ்ஸேதி. ஏகேனாதி அஸஹாயேன. அஸஹாயதா ச து³விதா⁴ அத்தது³தியதாபா⁴வேன வா, யா ‘‘வூபகட்ட²காயதா’’தி வுச்சதி, தண்ஹாது³தியதாபா⁴வேன வா, யா ‘‘பவிவித்தசித்ததா’’தி வுச்சதி. தேனாஹ ‘‘வூபகட்டே²ன பவிவித்தசித்தேனா’’தி. ஸெட்டோ²பி லோகே ‘‘ஏகோ’’தி வுச்சதி ‘‘யாவ பரே ஏகதோ கரோஸீ’’திஆதீ³ஸூதி ஆஹ ‘‘ஏகஸ்ஸாதி ஸெட்ட²ஸ்ஸா’’தி. யதி³ ஸங்ஸாரதோ நிஸ்ஸரணட்டோ² அயனட்டோ² அஞ்ஞேஸம்பி உபனிஸ்ஸயஸம்பன்னானங் ஸாதா⁴ரணோ கத²ங் ப⁴க³வதோதி ஆஹ ‘‘கிஞ்சாபீ’’திஆதி³. இமஸ்மிங் கோ²தி எத்த² கோ²-ஸத்³தோ³ அவதா⁴ரணே, தஸ்மா இமஸ்மிங் யேவாதி அத்தோ². தே³ஸனாபே⁴தோ³யேவ ஹேஸோ, யதி³த³ங் மக்³கோ³தி வா அயனோதி வா. தேனாஹ ‘‘அத்தோ² பனேகோ’’தி.

    Ekāyanoti ettha ayana-saddo maggapariyāyo. Na kevalamayanameva, atha kho aññepi bahū maggapariyāyāti paduddhāraṃ karonto ‘‘maggassa hī’’tiādi vatvā yadi maggapariyāyo ayana-saddo, kasmā puna maggoti vuttanti codanaṃ sandhāyāha ‘‘tasmā’’tiādi. Tattha ekamaggoti eko eva maggo. Na hi nibbānagāmī maggo añño atthīti. Nanu satipaṭṭhānaṃ idha ‘‘maggo’’ti adhippetaṃ, tadaññe ca bahū maggadhammā atthīti? Saccaṃ atthi, te pana satipaṭṭhānaggahaṇeneva gahitā tadavinābhāvato. Tathā hi ñāṇavīriyādayo niddese gahitā. Uddese pana satiyā eva gahaṇaṃ veneyyajjhāsayavasenāti daṭṭhabbaṃ. Na dvedhāpathabhūtoti iminā imassa maggassa anekamaggatābhāvaṃ viya anibbānagāmibhāvābhāvañca dasseti. Ekenāti asahāyena. Asahāyatā ca duvidhā attadutiyatābhāvena vā, yā ‘‘vūpakaṭṭhakāyatā’’ti vuccati, taṇhādutiyatābhāvena vā, yā ‘‘pavivittacittatā’’ti vuccati. Tenāha ‘‘vūpakaṭṭhena pavivittacittenā’’ti. Seṭṭhopi loke ‘‘eko’’ti vuccati ‘‘yāva pare ekato karosī’’tiādīsūti āha ‘‘ekassāti seṭṭhassā’’ti. Yadi saṃsārato nissaraṇaṭṭho ayanaṭṭho aññesampi upanissayasampannānaṃ sādhāraṇo kathaṃ bhagavatoti āha ‘‘kiñcāpī’’tiādi. Imasmiṃ khoti ettha kho-saddo avadhāraṇe, tasmā imasmiṃ yevāti attho. Desanābhedoyeva heso, yadidaṃ maggoti vā ayanoti vā. Tenāha ‘‘attho paneko’’ti.

    நானாமுக²பா⁴வனானயப்பவத்தோதி காயானுபஸ்ஸனாதி³முகே²ன தத்தா²பி ஆனாபானாதி³முகே²ன பா⁴வனானயேன பவத்தோ. ஏகாயனந்தி ஏககா³மினங், நிப்³பா³னகா³மினந்தி அத்தோ². நிப்³பா³னஞ்ஹி அது³தியத்தா ஸெட்ட²த்தா ச ‘‘ஏக’’ந்தி வுச்சதி. யதா²ஹ ‘‘ஏகஞ்ஹி ஸச்சங் ந து³தீயமத்தீ²’’தி (ஸு॰ நி॰ 890) ‘‘யாவதா, பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மா ஸங்க²தா வா அஸங்க²தா வா, விராகோ³ தேஸங் அக்³க³மக்கா²யதீ’’தி (அ॰ நி॰ 4.34; இதிவு॰ 90) ச. க²யோ ஏவ அந்தோதி க²யந்தோ , ஜாதியா க²யந்தங் தி³ட்ட²வாதி ஜாதிக²யந்தத³ஸ்ஸீ. அவிபா⁴கே³ன ஸப்³பே³பி ஸத்தே ஹிதேன அனுகம்பதீதி ஹிதானுகம்பீ. அதரிங்ஸூதி தரிங்ஸு. புப்³பே³தி புரிமகா பு³த்³தா⁴, புப்³பே³ வா அதீதகாலே.

    Nānāmukhabhāvanānayappavattoti kāyānupassanādimukhena tatthāpi ānāpānādimukhena bhāvanānayena pavatto. Ekāyananti ekagāminaṃ, nibbānagāminanti attho. Nibbānañhi adutiyattā seṭṭhattā ca ‘‘eka’’nti vuccati. Yathāha ‘‘ekañhi saccaṃ na dutīyamatthī’’ti (su. ni. 890) ‘‘yāvatā, bhikkhave, dhammā saṅkhatā vā asaṅkhatā vā, virāgo tesaṃ aggamakkhāyatī’’ti (a. ni. 4.34; itivu. 90) ca. Khayo eva antoti khayanto , jātiyā khayantaṃ diṭṭhavāti jātikhayantadassī. Avibhāgena sabbepi satte hitena anukampatīti hitānukampī. Atariṃsūti tariṃsu. Pubbeti purimakā buddhā, pubbe vā atītakāle.

    ந்தி தங் தேஸங் வசனங், தங் வா கிரியாவுத்திவாசகத்தங் ந யுஜ்ஜதி. ந ஹி ஸங்கெ²ய்யப்பதா⁴னதாய ஸத்தவாசினோ ஏக-ஸத்³த³ஸ்ஸ கிரியாவுத்திவாசகதா அத்தி². ‘‘ஸகிம்பி உத்³த⁴ங் க³ச்செ²ய்யா’’திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 7.72) விய ‘‘ஸகிங் அயனோ’’தி இமினா ப்³யஞ்ஜனேன ப⁴விதப்³ப³ங். ஏவங் அத்த²ங் யோஜெத்வாதி ஏவங் பத³த்த²ங் யோஜெத்வா. உப⁴யதா²பீதி புரிமனயேன பச்சி²மனயேன ச. ந யுஜ்ஜதி இதா⁴தி⁴ப்பேதமக்³க³ஸ்ஸ அனேகவாரங் பவத்திஸப்³பா⁴வதோ. தேனாஹ ‘‘கஸ்மா’’திஆதி³. அனேகவாரம்பி அயதீதி புரிமனயஸ்ஸ, அனேகஞ்சஸ்ஸ அயனங் ஹோதீதி பச்சி²மனயஸ்ஸ ச படிக்கே²போ.

    Tanti taṃ tesaṃ vacanaṃ, taṃ vā kiriyāvuttivācakattaṃ na yujjati. Na hi saṅkheyyappadhānatāya sattavācino eka-saddassa kiriyāvuttivācakatā atthi. ‘‘Sakimpi uddhaṃ gaccheyyā’’tiādīsu (a. ni. 7.72) viya ‘‘sakiṃ ayano’’ti iminā byañjanena bhavitabbaṃ. Evaṃ atthaṃ yojetvāti evaṃ padatthaṃ yojetvā. Ubhayathāpīti purimanayena pacchimanayena ca. Na yujjati idhādhippetamaggassa anekavāraṃ pavattisabbhāvato. Tenāha ‘‘kasmā’’tiādi. Anekavārampi ayatīti purimanayassa, anekañcassa ayanaṃ hotīti pacchimanayassa ca paṭikkhepo.

    இமஸ்மிங் பதே³தி ‘‘ஏகாயனோ அயங் பி⁴க்க²வே மக்³கோ³’’தி இமஸ்மிங் வாக்யே, இமஸ்மிங் வா ‘‘புப்³ப³பா⁴க³மக்³கோ³ லோகுத்தரமக்³கோ³’’தி ஸங்ஸயட்டா²னே. மிஸ்ஸகமக்³கோ³தி லோகியேன மிஸ்ஸகோ லோகுத்தரமக்³கோ³. விஸுத்³தி⁴ஆதீ³னங் நிப்பரியாயஹேதுங் ஸங்க³ண்ஹந்தோ ஆசரியத்தே²ரோ ‘‘மிஸ்ஸகமக்³கோ³’’தி ஆஹ, இதரோ பரியாயஹேது இதா⁴தி⁴ப்பேதோதி ‘‘புப்³ப³பா⁴க³மக்³கோ³’’தி.

    Imasmiṃ padeti ‘‘ekāyano ayaṃ bhikkhave maggo’’ti imasmiṃ vākye, imasmiṃ vā ‘‘pubbabhāgamaggo lokuttaramaggo’’ti saṃsayaṭṭhāne. Missakamaggoti lokiyena missako lokuttaramaggo. Visuddhiādīnaṃ nippariyāyahetuṃ saṅgaṇhanto ācariyatthero ‘‘missakamaggo’’ti āha, itaro pariyāyahetu idhādhippetoti ‘‘pubbabhāgamaggo’’ti.

    ஸத்³த³ங் ஸுத்வாவாதி ‘‘காலோ, ப⁴ந்தே, த⁴ம்மஸ்ஸவனாயா’’தி காலாரோசனஸத்³த³ங் ஸுத்வா. ஏவங் உக்கி²பித்வாதி. ஏவங் ‘‘மது⁴ரங் இமங் குஹிங் ச²ட்³டே³மா’’தி அச²ட்³டெ³ந்தா உச்சு²பா⁴ரங் விய பக்³க³ஹெத்வா ந விசரந்தி. ஆலுளேதீதி விலுளிதோ ஆகுலோ ஹோதீதி அத்தோ². ஏகாயனமக்³கோ³ வுச்சதி புப்³ப³பா⁴க³ஸதிபட்டா²னமக்³கோ³தி. எத்தாவதா இதா⁴தி⁴ப்பேதத்தே² ஸித்³தே⁴ தஸ்ஸேவ அலங்காரத்த²ங் ஸோ பன யஸ்ஸ புப்³ப³பா⁴க³மக்³கோ³, தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘மக்³கா³னட்ட²ங்கி³கோ’’திஆதி³கா கா³தா²பி படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³தோவ ஆனெத்வா ட²பிதா.

    Saddaṃ sutvāvāti ‘‘kālo, bhante, dhammassavanāyā’’ti kālārocanasaddaṃ sutvā. Evaṃ ukkhipitvāti. Evaṃ ‘‘madhuraṃ imaṃ kuhiṃ chaḍḍemā’’ti achaḍḍentā ucchubhāraṃ viya paggahetvā na vicaranti. Āluḷetīti viluḷito ākulo hotīti attho. Ekāyanamaggo vuccati pubbabhāgasatipaṭṭhānamaggoti. Ettāvatā idhādhippetatthe siddhe tasseva alaṅkāratthaṃ so pana yassa pubbabhāgamaggo, taṃ dassetuṃ ‘‘maggānaṭṭhaṅgiko’’tiādikā gāthāpi paṭisambhidāmaggatova ānetvā ṭhapitā.

    நிப்³பா³னக³மனட்டே²னாதி நிப்³பா³னங் க³ச்ச²தி அதி⁴க³ச்ச²தி ஏதேனாதி நிப்³பா³னக³மனங், ஸோ ஏவ அவிபரீதஸபா⁴வதாய அத்தோ², தேன நிப்³பா³னக³மனட்டே²ன, நிப்³பா³னாதி⁴க³முபாயதாயாதி அத்தோ². மக்³க³னீயட்டே²னாதி க³வேஸிதப்³ப³தாய, ‘‘க³மனீயட்டே²னா’’தி வா பாடோ², உபக³ந்தப்³ப³த்தாதி அத்தோ². ராகா³தீ³ஹீதி. இமினா ராக³தோ³ஸமோஹானங்யேவ க³ஹணங் ‘‘ராகோ³ மலங், தோ³ஸோ மலங், மோஹோ மல’’ந்தி (விப⁴॰ 924) வசனதோ. ‘‘அபி⁴ஜ்ஜா²விஸமலோபா⁴தீ³ஹீ’’தி பன இமினா ஸப்³பே³ஸம்பி உபக்கிலேஸானங் ஸங்க³ண்ஹனத்த²ங் தே விஸுங் உத்³த⁴டா. ஸத்தானங் விஸுத்³தி⁴யாதி வுத்தஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ ஏகந்திகதங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ததா² ஹீ’’திஆதி³மாஹ. காமங் ‘‘விஸுத்³தி⁴யா’’தி ஸாமஞ்ஞஜோதனா, சித்தவிஸுத்³தி⁴ ஏவ பனெத்த² அதி⁴ப்பேதாதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ரூபமலவஸேன பனா’’திஆதி³ வுத்தங். ந கேவலங் அட்ட²கதா²வசனமேவ, அத² கோ² இத³மெத்த² ஆஹச்சபா⁴ஸிதந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ததா² ஹீ’’திஆதி³மாஹ.

    Nibbānagamanaṭṭhenāti nibbānaṃ gacchati adhigacchati etenāti nibbānagamanaṃ, so eva aviparītasabhāvatāya attho, tena nibbānagamanaṭṭhena, nibbānādhigamupāyatāyāti attho. Magganīyaṭṭhenāti gavesitabbatāya, ‘‘gamanīyaṭṭhenā’’ti vā pāṭho, upagantabbattāti attho. Rāgādīhīti. Iminā rāgadosamohānaṃyeva gahaṇaṃ ‘‘rāgo malaṃ, doso malaṃ, moho mala’’nti (vibha. 924) vacanato. ‘‘Abhijjhāvisamalobhādīhī’’ti pana iminā sabbesampi upakkilesānaṃ saṅgaṇhanatthaṃ te visuṃ uddhaṭā. Sattānaṃ visuddhiyāti vuttassa atthassa ekantikataṃ dassento ‘‘tathā hī’’tiādimāha. Kāmaṃ ‘‘visuddhiyā’’ti sāmaññajotanā, cittavisuddhi eva panettha adhippetāti dassetuṃ ‘‘rūpamalavasena panā’’tiādi vuttaṃ. Na kevalaṃ aṭṭhakathāvacanameva, atha kho idamettha āhaccabhāsitanti dassento ‘‘tathā hī’’tiādimāha.

    ஸா பனாயங் சித்தவிஸுத்³தி⁴ ஸிஜ்ஜ²மானா யஸ்மா ஸோகாதீ³னங் அனுப்பாதா³ய ஸங்வத்ததி, தஸ்மா வுத்தங் ‘‘ஸோகபரிதே³வானங் ஸமதிக்கமாயா’’திஆதி³. தத்த² ஸோசனங் ஞாதிப்³யஸனாதி³னிமித்தங் சேதஸோ ஸந்தாபோ அந்தோனிஜ்ஜா²னங் ஸோகோ. ஞாதிப்³யஸனாதி³னிமித்தமேவ ஸோகாதி⁴கதாய ‘‘கஹங், ஏகபுத்தக, கஹங், ஏகபுத்தகா’’தி பரிதே³வவஸேன லபனங் பரிதே³வோ, ஆயதிங் அனுப்பஜ்ஜனங் இத⁴ ஸமதிக்கமோதி ஆஹ ‘‘பஹானாயா’’தி. தங் பனஸ்ஸ ஸமதிக்கமாவஹதங் நித³ஸ்ஸனவஸேன த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அயங் ஹீ’’திஆதி³மாஹ.

    Sā panāyaṃ cittavisuddhi sijjhamānā yasmā sokādīnaṃ anuppādāya saṃvattati, tasmā vuttaṃ ‘‘sokaparidevānaṃ samatikkamāyā’’tiādi. Tattha socanaṃ ñātibyasanādinimittaṃ cetaso santāpo antonijjhānaṃ soko. Ñātibyasanādinimittameva sokādhikatāya ‘‘kahaṃ, ekaputtaka, kahaṃ, ekaputtakā’’ti paridevavasena lapanaṃ paridevo, āyatiṃ anuppajjanaṃ idha samatikkamoti āha ‘‘pahānāyā’’ti. Taṃ panassa samatikkamāvahataṃ nidassanavasena dassento ‘‘ayaṃ hī’’tiādimāha.

    தத்த² யங் புப்³பே³ தங் விஸோதே⁴ஹீதி அதீதேஸு க²ந்தே⁴ஸு தண்ஹாஸங்கிலேஸவிஸோத⁴னங் வுத்தங். பச்சா²தி பரதோ. தேதி துய்ஹங். மாஹூதி மா அஹு. கிஞ்சனந்தி ராகா³தி³கிஞ்சனங். ஏதேன அனாக³தேஸு க²ந்தே⁴ஸு ஸங்கிலேஸவிஸோத⁴னங் வுத்தங். மஜ்ஜே²தி தது³ப⁴யவேமஜ்ஜே². நோ சே க³ஹெஸ்ஸஸீதி ந உபாதி³யிஸ்ஸஸி சே. ஏதேன பச்சுப்பன்னே க²ந்த⁴பப³ந்தே⁴ உபாதா³னப்பவத்தி வுத்தா. உபஸந்தோ சரிஸ்ஸஸீதி ஏவங் அத்³த⁴த்தயக³தஸங்கிலேஸவிஸோத⁴னே ஸதி நிப்³பு³தஸப்³ப³பரிளாஹதாய உபஸந்தோ ஹுத்வா விஹரிஸ்ஸஸீதி அரஹத்தனிகூடேன கா³த²ங் நிட்ட²பேஸி. தேனாஹ ‘‘இமங் கா³த²’’ந்திஆதி³.

    Tattha yaṃ pubbe taṃ visodhehīti atītesu khandhesu taṇhāsaṃkilesavisodhanaṃ vuttaṃ. Pacchāti parato. Teti tuyhaṃ. Māhūti mā ahu. Kiñcananti rāgādikiñcanaṃ. Etena anāgatesu khandhesu saṃkilesavisodhanaṃ vuttaṃ. Majjheti tadubhayavemajjhe. No ce gahessasīti na upādiyissasi ce. Etena paccuppanne khandhapabandhe upādānappavatti vuttā. Upasanto carissasīti evaṃ addhattayagatasaṃkilesavisodhane sati nibbutasabbapariḷāhatāya upasanto hutvā viharissasīti arahattanikūṭena gāthaṃ niṭṭhapesi. Tenāha ‘‘imaṃ gātha’’ntiādi.

    புத்தாதி ஓரஸா, அஞ்ஞேபி வா யே கேசி. பிதாதி ஜனகோ. ப³ந்த⁴வாதி ஞாதகா. அயஞ்ஹெத்த² அத்தோ² – புத்தா வா பிதா வா ப³ந்த⁴வா வா அந்தகேன மச்சுனா அதி⁴பன்னஸ்ஸ அபி⁴பூ⁴தஸ்ஸ மரணதோ தாணாய ந ஹொந்தி, தஸ்மா நத்தி² ஞாதீஸு தாணதாதி. ந ஹி ஞாதீனங் வஸேன மரணதோ ஆரக்கா² அத்தி², தஸ்மா படாசாரே ‘‘உபோ⁴ புத்தா காலகதா’’திஆதி³னா (அப॰ தே²ரீ 2.2.498) மா நிரத்த²கங் பரிதே³வி, த⁴ம்மங்யேவ பன யாதா²வதோ பஸ்ஸாதி அதி⁴ப்பாயோ.

    Puttāti orasā, aññepi vā ye keci. Pitāti janako. Bandhavāti ñātakā. Ayañhettha attho – puttā vā pitā vā bandhavā vā antakena maccunā adhipannassa abhibhūtassa maraṇato tāṇāya na honti, tasmā natthi ñātīsu tāṇatāti. Na hi ñātīnaṃ vasena maraṇato ārakkhā atthi, tasmā paṭācāre ‘‘ubho puttā kālakatā’’tiādinā (apa. therī 2.2.498) mā niratthakaṃ paridevi, dhammaṃyeva pana yāthāvato passāti adhippāyo.

    ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டி²தாதி யதா²னுலோமங் பவத்திதாய ஸாமுக்கங்ஸிகாய த⁴ம்மதே³ஸனாய பரியோஸானே ஸஹஸ்ஸனயபடிமண்டி³தே ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. கத²ங் பனாயங் ஸதிபட்டா²னமக்³க³வஸேன ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டா²ஸீதி ஆஹ ‘‘யஸ்மா பனா’’திஆதி³. ந ஹி சதுஸச்சகம்மட்டா²னகதா²ய வினா ஸாவகானங் அரியமக்³கா³தி⁴க³மோ அத்தி². ‘‘இமங் கா³த²ங் ஸுத்வா’’தி பன இத³ங் ஸோகவினோத³னவஸேன பவத்திதாய கா³தா²ய பட²மங் ஸுதத்தா வுத்தங். ஏஸ நயோ இதரகா³தா²யபி. பா⁴வனாதி பஞ்ஞாபா⁴வனா. ஸா ஹி இதா⁴தி⁴ப்பேதா. தஸ்மாதி யஸ்மா ரூபாதீ³னங் அனிச்சாதி³தோ அனுபஸ்ஸனாபி ஸதிபட்டா²னபா⁴வனா, தஸ்மா. தேபீதி ஸந்ததிமஹாமத்தபடாசாரா.

    Sotāpattiphale patiṭṭhitāti yathānulomaṃ pavattitāya sāmukkaṃsikāya dhammadesanāya pariyosāne sahassanayapaṭimaṇḍite sotāpattiphale patiṭṭhahi. Kathaṃ panāyaṃ satipaṭṭhānamaggavasena sotāpattiphale patiṭṭhāsīti āha ‘‘yasmā panā’’tiādi. Na hi catusaccakammaṭṭhānakathāya vinā sāvakānaṃ ariyamaggādhigamo atthi. ‘‘Imaṃ gāthaṃ sutvā’’ti pana idaṃ sokavinodanavasena pavattitāya gāthāya paṭhamaṃ sutattā vuttaṃ. Esa nayo itaragāthāyapi. Bhāvanāti paññābhāvanā. Sā hi idhādhippetā. Tasmāti yasmā rūpādīnaṃ aniccādito anupassanāpi satipaṭṭhānabhāvanā, tasmā. Tepīti santatimahāmattapaṭācārā.

    பஞ்சஸதே சோரேதி ஸதஸதசோரபரிவாரே பஞ்ச சோரே படிபாடியா பேஸேஸி. தே அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா தே²ரங் பரியேஸந்தா அனுக்கமேன தே²ரஸ்ஸ ஸமீபே ஸமாக³ச்சி²ங்ஸு. தேனாஹ ‘‘தே க³ந்த்வா தே²ரங் பரிவாரெத்வா நிஸீதி³ங்ஸூ’’தி. வேத³னங் விக்க²ம்பெ⁴த்வா பீதிபாமோஜ்ஜங் உப்பஜ்ஜீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தே²ரஸ்ஸ ஹி ஸீலங் பச்சவெக்க²தோ ஸுபரிஸுத்³த⁴ங் ஸீலங் நிஸ்ஸாய உளாரங் பீதிபாமோஜ்ஜங் உப்பஜ்ஜமானங் ஊருட்டி²பே⁴த³ஜனிதங் து³க்க²வேத³னங் விக்க²ம்பே⁴ஸி. பாதா³னீதி பாதே³. ஸஞ்ஞபெஸ்ஸாமீதி ஸஞ்ஞத்திங் கரிஸ்ஸாமி. அட்³டி³யாமீதி ஜிகு³ச்சா²மி. ஹராயாமீதி லஜ்ஜாமி. விபஸ்ஸிஸந்தி ஸம்மஸிங்.

    Pañcasate coreti satasatacoraparivāre pañca core paṭipāṭiyā pesesi. Te araññaṃ pavisitvā theraṃ pariyesantā anukkamena therassa samīpe samāgacchiṃsu. Tenāha ‘‘te gantvā theraṃ parivāretvā nisīdiṃsū’’ti. Vedanaṃ vikkhambhetvā pītipāmojjaṃ uppajjīti sambandho. Therassa hi sīlaṃ paccavekkhato suparisuddhaṃ sīlaṃ nissāya uḷāraṃ pītipāmojjaṃ uppajjamānaṃ ūruṭṭhibhedajanitaṃ dukkhavedanaṃ vikkhambhesi. Pādānīti pāde. Saññapessāmīti saññattiṃ karissāmi. Aḍḍiyāmīti jigucchāmi. Harāyāmīti lajjāmi. Vipassisanti sammasiṃ.

    பசலாயந்தானந்தி பசலாயனங் நித்³த³ங் உபக³தானங். வதஸம்பன்னோதி து⁴தசரணஸம்பன்னோ. பமாத³ந்தி பசலாயனங் ஸந்தா⁴யாஹ. ஓருத்³த⁴மானஸோதி உபருத்³த⁴அதி⁴சித்தோ. பஞ்ஜரஸ்மிந்தி ஸரீரே. ஸரீரஞ்ஹி ந்ஹாருஸம்ப³ந்த⁴அட்டி²ஸங்கா⁴ததாய இத⁴ ‘‘பஞ்ஜர’’ந்தி வுத்தங்.

    Pacalāyantānanti pacalāyanaṃ niddaṃ upagatānaṃ. Vatasampannoti dhutacaraṇasampanno. Pamādanti pacalāyanaṃ sandhāyāha. Oruddhamānasoti uparuddhaadhicitto. Pañjarasminti sarīre. Sarīrañhi nhārusambandhaaṭṭhisaṅghātatāya idha ‘‘pañjara’’nti vuttaṃ.

    பீதவண்ணாய படாகாய பரிஹரணதோ மல்லயுத்³த⁴சித்தகதாய ச பீதமல்லோ. தீஸு ரஜ்ஜேஸூதி பண்டு³சோளகோ³ளரஜ்ஜேஸு. மல்லா ஸீஹளதீ³பே ஸக்காரஸம்மானங் லப⁴ந்தீதி தம்ப³பண்ணிதீ³பங் ஆக³ம்ம. தங்யேவ அங்குஸங் கத்வாதி ‘‘ரூபாத³யோ ‘மமா’தி ந க³ஹேதப்³பா³’’தி ந தும்ஹாகவக்³கே³ன (ஸங்॰ நி॰ 3.33-34) பகாஸிதமத்த²ங் அத்தனோ சித்தமத்தஹத்தி²னோ அங்குஸங் கத்வா. ஜண்ணுகேஹி சங்கமதி ‘‘நிஸின்னே நித்³தா³ய அவஸரோ ஹோதீ’’தி. ப்³யாகரித்வாதி அத்தனோ வீரியாரம்ப⁴ஸ்ஸ ஸப²லதாபவேத³னமுகே²ன ஸப்³ரஹ்மசாரீனங் உஸ்ஸாஹங் ஜனெந்தோ அஞ்ஞங் ப்³யாகரித்வா. பா⁴ஸிதந்தி வசனங். கஸ்ஸ பன தந்தி ஆஹ ‘‘பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ, ஸப்³ப³லோகக்³க³வாதி³னோ’’தி. ந தும்ஹாகந்திஆதி³ தஸ்ஸ பவத்திஆகாரத³ஸ்ஸனங். தயித³ங் மே ஸங்கா²ரானங் அச்சந்தவூபஸமகாரணந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அனிச்சா வதா’’தி கா³த²ங் ஆஹரி. தேன இதா³னாஹங் ஸங்கா²ரானங் க²ணே க²ணே ப⁴ங்க³ஸங்கா²தஸ்ஸ ரோக³ஸ்ஸ அபா⁴வேன அரோகோ³ பரினிப்³பு³தோதி த³ஸ்ஸேதி.

    Pītavaṇṇāya paṭākāya pariharaṇato mallayuddhacittakatāya ca pītamallo. Tīsu rajjesūti paṇḍucoḷagoḷarajjesu. Mallā sīhaḷadīpe sakkārasammānaṃ labhantīti tambapaṇṇidīpaṃ āgamma. Taṃyeva aṅkusaṃ katvāti ‘‘rūpādayo ‘mamā’ti na gahetabbā’’ti na tumhākavaggena (saṃ. ni. 3.33-34) pakāsitamatthaṃ attano cittamattahatthino aṅkusaṃ katvā. Jaṇṇukehi caṅkamati ‘‘nisinne niddāya avasaro hotī’’ti. Byākaritvāti attano vīriyārambhassa saphalatāpavedanamukhena sabrahmacārīnaṃ ussāhaṃ janento aññaṃ byākaritvā. Bhāsitanti vacanaṃ. Kassa pana tanti āha ‘‘buddhaseṭṭhassa,sabbalokaggavādino’’ti. Na tumhākantiādi tassa pavattiākāradassanaṃ. Tayidaṃ me saṅkhārānaṃ accantavūpasamakāraṇanti dassento ‘‘aniccā vatā’’ti gāthaṃ āhari. Tena idānāhaṃ saṅkhārānaṃ khaṇe khaṇe bhaṅgasaṅkhātassa rogassa abhāvena arogo parinibbutoti dasseti.

    அஸ்ஸாதி ஸக்கஸ்ஸ. உபபத்தீதி தே³வூபபத்தி. புனபாகதிகாவ அஹோஸி ஸக்கபா⁴வேனேவ உபபன்னத்தா. ஸுப்³ரஹ்மாதி ஏவங் நாமோ. அச்ச²ரானங் நிரயூபபத்திங் தி³ஸ்வா ததோ பபு⁴தி ஸததங் பவத்தமானங் அத்தனோ சித்துத்ராஸங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘நிச்சங் உத்ரஸ்தமித³ங் சித்த’’ந்திஆதி³. தத்த² உத்ரஸ்தந்தி ஸந்தஸ்தங் பீ⁴தங். உப்³பி³க்³க³ந்தி ஸங்விக்³க³ங். உத்ரஸ்தந்தி வா ஸங்விக்³க³ங். உப்³பி³க்³க³ந்தி ப⁴யவஸேன ஸஹ காயேன ஸஞ்சலிதங். அனுப்பன்னேஸூதி அனாக³தேஸு. கிச்சே²ஸூதி து³க்கே²ஸு. நிமித்தத்தே² பு⁴ம்மவசனங், பா⁴வீது³க்க²பவத்தினிமித்தந்தி அத்தோ². உப்பதிதேஸூதி உப்பன்னேஸு கிச்சே²ஸூதி யோஜனா, ததா³ அத்தனோ பரிவாரஸ்ஸ உப்பன்னது³க்க²னிமித்தந்தி அதி⁴ப்பாயோ.

    Assāti sakkassa. Upapattīti devūpapatti. Punapākatikāva ahosi sakkabhāveneva upapannattā. Subrahmāti evaṃ nāmo. Accharānaṃ nirayūpapattiṃ disvā tato pabhuti satataṃ pavattamānaṃ attano cittutrāsaṃ sandhāyāha ‘‘niccaṃ utrastamidaṃ citta’’ntiādi. Tattha utrastanti santastaṃ bhītaṃ. Ubbigganti saṃviggaṃ. Utrastanti vā saṃviggaṃ. Ubbigganti bhayavasena saha kāyena sañcalitaṃ. Anuppannesūti anāgatesu. Kicchesūti dukkhesu. Nimittatthe bhummavacanaṃ, bhāvīdukkhapavattinimittanti attho. Uppatitesūti uppannesu kicchesūti yojanā, tadā attano parivārassa uppannadukkhanimittanti adhippāyo.

    பொ³ஜ்ஜா²தி போ³தி⁴தோ, அரியமக்³க³தோதி அத்தோ². அஞ்ஞத்ராதி ச பத³ங் அபெக்கி²த்வா நிஸ்ஸக்கவசனங், தஸ்மா போ³தி⁴ங் ட²பெத்வாதி அத்தோ². ஏஸ நயோ ஸேஸேஸுபி. தபஸாதி தபோகம்மதோ. தேன மக்³கா³தி⁴க³மஸ்ஸ உபாயபூ⁴தங் து⁴தங்க³ஸேவனாதி³ஸல்லேக²படிபத³ங் த³ஸ்ஸேதி. இந்த்³ரியஸங்வராதி மனச்ச²ட்டா²னங் இந்த்³ரியானங் ஸங்வரணதோ. ஏதேன ஸதிஸங்வரஸீஸேன ஸப்³ப³ம்பி ஸங்வரஸீலங், லக்க²ணஹாரனயேன வா ஸப்³ப³ம்பி சதுபாரிஸுத்³தி⁴ஸீலங் த³ஸ்ஸேதி. ஸப்³ப³னிஸ்ஸக்³கா³தி ஸப்³பு³பதி⁴னிஸ்ஸஜ்ஜனதோ ஸப்³ப³கிலேஸப்பஹானதோ. கிலேஸேஸு ஹி நிஸ்ஸட்டே²ஸு கம்மவட்டங் விபாகவட்டஞ்ச நிஸ்ஸட்ட²மேவ ஹோதீதி. ஸொத்தி²ந்தி கே²மங் அனுபத்³த³வதங்.

    Bojjhāti bodhito, ariyamaggatoti attho. Aññatrāti ca padaṃ apekkhitvā nissakkavacanaṃ, tasmā bodhiṃ ṭhapetvāti attho. Esa nayo sesesupi. Tapasāti tapokammato. Tena maggādhigamassa upāyabhūtaṃ dhutaṅgasevanādisallekhapaṭipadaṃ dasseti. Indriyasaṃvarāti manacchaṭṭhānaṃ indriyānaṃ saṃvaraṇato. Etena satisaṃvarasīsena sabbampi saṃvarasīlaṃ, lakkhaṇahāranayena vā sabbampi catupārisuddhisīlaṃ dasseti. Sabbanissaggāti sabbupadhinissajjanato sabbakilesappahānato. Kilesesu hi nissaṭṭhesu kammavaṭṭaṃ vipākavaṭṭañca nissaṭṭhameva hotīti. Sotthinti khemaṃ anupaddavataṃ.

    ஞாயதி நிச்ச²யேன கமதி நிப்³பா³னங், தங் வா ஞாயதி படிவிஜ்ஜீ²யதி ஏதேனாதி ஞாயோ, அரியமக்³கோ³தி ஆஹ ‘‘ஞாயோ வுச்சதி அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³’’தி . தண்ஹாவானவிரஹிதத்தாதி தண்ஹாஸங்கா²தவானவிவித்தத்தா. தண்ஹா ஹி க²ந்தே⁴ஹி க²ந்த⁴ங், கம்முனா வா ப²லங், ஸத்தேஹி வா து³க்க²ங் வினதி ஸங்ஸிப்³ப³தீதி வானந்தி வுச்சதி. தயித³ங் நத்தி² எத்த² வானங், ந வா ஏதஸ்மிங் அதி⁴க³தே புக்³க³லஸ்ஸ வானந்தி நிப்³பா³னங், அஸங்க²தா தா⁴து. பரபச்சயேன வினா பச்சக்க²கரணங் ஸச்சி²கிரியாதி ஆஹ ‘‘அத்தபச்சக்க²தாயா’’தி.

    Ñāyati nicchayena kamati nibbānaṃ, taṃ vā ñāyati paṭivijjhīyati etenāti ñāyo, ariyamaggoti āha ‘‘ñāyo vuccati ariyo aṭṭhaṅgiko maggo’’ti . Taṇhāvānavirahitattāti taṇhāsaṅkhātavānavivittattā. Taṇhā hi khandhehi khandhaṃ, kammunā vā phalaṃ, sattehi vā dukkhaṃ vinati saṃsibbatīti vānanti vuccati. Tayidaṃ natthi ettha vānaṃ, na vā etasmiṃ adhigate puggalassa vānanti nibbānaṃ, asaṅkhatā dhātu. Parapaccayena vinā paccakkhakaraṇaṃ sacchikiriyāti āha ‘‘attapaccakkhatāyā’’ti.

    நனு ‘‘விஸுத்³தி⁴யா’’தி சித்தவிஸுத்³தி⁴யா அதி⁴ப்பேதத்தா விஸுத்³தி⁴க்³க³ஹணேனேவெத்த² ஸோகஸமதிக்கமாத³யோபி க³ஹிதா ஏவ ஹொந்தி, தே புன கஸ்மா க³ஹிதாதி அனுயோக³ங் ஸந்தா⁴ய ‘‘தத்த² கிஞ்சாபீ’’திஆதி³ வுத்தங். ஸாஸனயுத்திகோவிதே³தி ஸச்சபடிச்சஸமுப்பாதா³தி³லக்க²ணாயங் த⁴ம்மனீதியங் சே²கே. தங் தங் அத்த²ங் ஞாபேதீதி யே யே போ³த⁴னெய்யபுக்³க³லா ஸங்கே²பவித்தா²ராதி³வஸேன யதா² யதா² போ³தே⁴தப்³பா³, அத்தனோ தே³ஸனாவிலாஸேன ப⁴க³வா தே தே ததா² ததா² போ³தெ⁴ந்தோ தங் தமத்த²ங் ஞாபேதி. தங் தங் பாகடங் கத்வா த³ஸ்ஸெந்தோதி அத்தா²பத்திங் அக³ணெந்தோ தங் தங் அத்த²ங் பாகடங் கத்வா த³ஸ்ஸெந்தோ. ந ஹி ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴ அத்தா²பத்திஞாபகாதி³ஸாத⁴னீயவசனாதி. ஸங்வத்ததீதி ஜாயதி, ஹோதீதி அத்தோ². யஸ்மா அனதிக்கந்தஸோகபரிதே³வஸ்ஸ ந கதா³சி சித்தவிஸுத்³தி⁴ அத்தி² ஸோகபரிதே³வஸமதிக்கமமுகே²னேவ சித்தவிஸுத்³தி⁴யா இஜ்ஜ²னதோ, தஸ்மா ஆஹ ‘‘ஸோகபரிதே³வானங் ஸமதிக்கமேன ஹோதீ’’தி. யஸ்மா பன தோ³மனஸ்ஸபச்சயேஹி து³க்க²த⁴ம்மேஹி புட்ட²ங் புது²ஜ்ஜனங் ஸோகாத³யோ அபி⁴ப⁴வந்தி, பரிஞ்ஞாதேஸு ச தேஸு தே ந ஹொந்தி, தஸ்மா வுத்தங் ‘‘ஸோகபரிதே³வானங் ஸமதிக்கமோ து³க்க²தோ³மனஸ்ஸானங் அத்த²ங்க³மேனா’’தி. ஞாயஸ்ஸாதி அக்³க³மக்³க³ஸ்ஸ ததியமக்³க³ஸ்ஸ ச. தத³தி⁴க³மேன ஹி யதா²க்கமங் து³க்க²தோ³மனஸ்ஸானங் அத்த²ங்க³மோ. ஸச்சி²கிரியாபி⁴ஸமயஸஹபா⁴வீபி இதராபி⁴ஸமயோ தத³வினாபா⁴வதோ ஸச்சி²கிரியாபி⁴ஸமயஹேதுகோ விய வுத்தோ ‘‘ஞாயஸ்ஸாதி⁴க³மோ நிப்³பா³னஸ்ஸ ஸச்சி²கிரியாயா’’தி. ப²லஞாணேன வா பச்சக்க²கரணங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘நிப்³பா³னஸ்ஸ ஸச்சி²கிரியாயா’’தி. ஸம்பதா³னவசனஞ்சேதங் த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
