Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³-அட்ட²கதா² • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā |
5. ஸதோகாரிஞாணனித்³தே³ஸவண்ணனா
5. Satokāriñāṇaniddesavaṇṇanā
163. ஸதோகாரிஞாணனித்³தே³ஸே மாதிகாயங் இத⁴ பி⁴க்கூ²தி இமஸ்மிங் ஸாஸனே பி⁴க்கு². அயஞ்ஹி எத்த² இத⁴-ஸத்³தோ³ ஸப்³ப³ப்பகாரஆனாபானஸ்ஸதிஸமாதி⁴னிப்³ப³த்தகஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ஸன்னிஸ்ஸயபூ⁴தஸாஸனபரிதீ³பனோ, அஞ்ஞஸாஸனஸ்ஸ ததா²பா⁴வபடிஸேத⁴னோ ச. வுத்தஞ்ஹேதங் – ‘‘இதே⁴வ, பி⁴க்க²வே, ஸமணோ…பே॰… ஸுஞ்ஞா பரப்பவாதா³ ஸமணேபி⁴ அஞ்ஞேஹீ’’தி (ம॰ நி॰ 1.139; அ॰ நி॰ 4.241).
163. Satokāriñāṇaniddese mātikāyaṃ idha bhikkhūti imasmiṃ sāsane bhikkhu. Ayañhi ettha idha-saddo sabbappakāraānāpānassatisamādhinibbattakassa puggalassa sannissayabhūtasāsanaparidīpano, aññasāsanassa tathābhāvapaṭisedhano ca. Vuttañhetaṃ – ‘‘idheva, bhikkhave, samaṇo…pe… suññā parappavādā samaṇebhi aññehī’’ti (ma. ni. 1.139; a. ni. 4.241).
அரஞ்ஞக³தோ வா ருக்க²மூலக³தோ வா ஸுஞ்ஞாகா³ரக³தோ வாதி இத³மஸ்ஸ ஆனாபானஸ்ஸதிஸமாதி⁴ பா⁴வனானுரூபஸேனாஸனபரிக்³க³ஹபரிதீ³பனங். இமஸ்ஸ ஹி பி⁴க்கு²னோ தீ³க⁴ரத்தங் ரூபாதீ³ஸு ஆரம்மணேஸு அனுவிஸடங் சித்தங் ஆனாபானஸ்ஸதிஸமாதி⁴ஆரம்மணங் அபி⁴ருஹிதுங் ந இச்ச²தி, கூடகோ³ணயுத்தரதோ² விய உப்பத²மேவ தா⁴வதி. தஸ்மா ஸெய்யதா²பி நாம கோ³போ கூடதே⁴னுயா ஸப்³ப³ங் கீ²ரங் பிவித்வா வட்³டி⁴தங் கூடவச்ச²ங் த³மேதுகாமோ தே⁴னுதோ அபனெத்வா ஏகமந்தே மஹந்தங் த²ம்ப⁴ங் நிக²ணித்வா தத்த² யொத்தேன ப³ந்தெ⁴ய்ய, அத²ஸ்ஸ ஸோ வச்சோ² இதோ சிதோ ச விப்ப²ந்தி³த்வா பலாயிதுங் அஸக்கொந்தோ தமேவ த²ம்ப⁴ங் உபனிஸீதெ³ய்ய வா உபனிபஜ்ஜெய்ய வா, ஏவமேவ இமினாபி பி⁴க்கு²னா தீ³க⁴ரத்தங் ரூபாரம்மணாதி³ரஸபானவட்³டி⁴தங் து³ட்ட²சித்தங் த³மேதுகாமேன ரூபாதி³ஆரம்மணதோ அபனெத்வா அரஞ்ஞங் வா ருக்க²மூலங் வா ஸுஞ்ஞாகா³ரங் வா பவேஸெத்வா தத்த² அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸத²ம்பே⁴ ஸதியொத்தேன ப³ந்தி⁴தப்³ப³ங். ஏவமஸ்ஸ தங் சித்தங் இதோ சிதோ ச விப்ப²ந்தி³த்வாபி புப்³பே³ ஆசிண்ணாரம்மணங் அலப⁴மானங் ஸதியொத்தங் சி²ந்தி³த்வா பலாயிதுங் அஸக்கொந்தங் தமேவாரம்மணங் உபசாரப்பனாவஸேன உபனிஸீத³தி சேவ உபனிபஜ்ஜதி ச. தேனாஹு போராணா –
Araññagato vā rukkhamūlagato vā suññāgāragato vāti idamassa ānāpānassatisamādhi bhāvanānurūpasenāsanapariggahaparidīpanaṃ. Imassa hi bhikkhuno dīgharattaṃ rūpādīsu ārammaṇesu anuvisaṭaṃ cittaṃ ānāpānassatisamādhiārammaṇaṃ abhiruhituṃ na icchati, kūṭagoṇayuttaratho viya uppathameva dhāvati. Tasmā seyyathāpi nāma gopo kūṭadhenuyā sabbaṃ khīraṃ pivitvā vaḍḍhitaṃ kūṭavacchaṃ dametukāmo dhenuto apanetvā ekamante mahantaṃ thambhaṃ nikhaṇitvā tattha yottena bandheyya, athassa so vaccho ito cito ca vipphanditvā palāyituṃ asakkonto tameva thambhaṃ upanisīdeyya vā upanipajjeyya vā, evameva imināpi bhikkhunā dīgharattaṃ rūpārammaṇādirasapānavaḍḍhitaṃ duṭṭhacittaṃ dametukāmena rūpādiārammaṇato apanetvā araññaṃ vā rukkhamūlaṃ vā suññāgāraṃ vā pavesetvā tattha assāsapassāsathambhe satiyottena bandhitabbaṃ. Evamassa taṃ cittaṃ ito cito ca vipphanditvāpi pubbe āciṇṇārammaṇaṃ alabhamānaṃ satiyottaṃ chinditvā palāyituṃ asakkontaṃ tamevārammaṇaṃ upacārappanāvasena upanisīdati ceva upanipajjati ca. Tenāhu porāṇā –
‘‘யதா² த²ம்பே⁴ நிப³ந்தெ⁴ய்ய, வச்ச²ங் த³மங் நரோ இத⁴;
‘‘Yathā thambhe nibandheyya, vacchaṃ damaṃ naro idha;
ப³ந்தெ⁴ய்யேவங் ஸகங் சித்தங், ஸதியாரம்மணே த³ள்ஹ’’ந்தி. (விஸுத்³தி⁴॰ 1.217; பாரா॰ அட்ட²॰ 2.165; தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.374; ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.107) –
Bandheyyevaṃ sakaṃ cittaṃ, satiyārammaṇe daḷha’’nti. (visuddhi. 1.217; pārā. aṭṭha. 2.165; dī. ni. aṭṭha. 2.374; ma. ni. aṭṭha. 1.107) –
ஏவமஸ்ஸ தங் ஸேனாஸனங் பா⁴வனானுரூபங் ஹோதி. அத² வா யஸ்மா இத³ங் கம்மட்டா²னப்பபே⁴தே³ முத்³த⁴பூ⁴தங் ஸப்³ப³பு³த்³த⁴பச்சேகபு³த்³த⁴பு³த்³த⁴ஸாவகானங் விஸேஸாதி⁴க³மதி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²விஹாரபத³ட்டா²னங் ஆனாபானஸ்ஸதிகம்மட்டா²னங் இத்தி²புரிஸஹத்தி²அஸ்ஸாதி³ஸத்³த³ஸமாகுலங் கா³மந்தங் அபரிச்சஜித்வா ந ஸுகரங் பா⁴வேதுங் ஸத்³த³கண்டகத்தா ஜா²னஸ்ஸ. அகா³மகே பன அரஞ்ஞே ஸுகரங் யோகா³வசரேன இத³ங் கம்மட்டா²னங் பரிக்³க³ஹெத்வா ஆனாபானசதுக்கஜ்ஜா²னங் நிப்³ப³த்தெத்வா ததே³வ பாத³கங் கத்வா ஸங்கா²ரே ஸம்மஸித்வா அக்³க³ப²லங் அரஹத்தங் பாபுணிதுங். தஸ்மா தஸ்ஸ அனுரூபங் ஸேனாஸனங் உபதி³ஸந்தோ ப⁴க³வா ‘‘அரஞ்ஞக³தோ வா’’திஆதி³மாஹ, ததே²வ தே²ரோ.
Evamassa taṃ senāsanaṃ bhāvanānurūpaṃ hoti. Atha vā yasmā idaṃ kammaṭṭhānappabhede muddhabhūtaṃ sabbabuddhapaccekabuddhabuddhasāvakānaṃ visesādhigamadiṭṭhadhammasukhavihārapadaṭṭhānaṃ ānāpānassatikammaṭṭhānaṃ itthipurisahatthiassādisaddasamākulaṃ gāmantaṃ apariccajitvā na sukaraṃ bhāvetuṃ saddakaṇṭakattā jhānassa. Agāmake pana araññe sukaraṃ yogāvacarena idaṃ kammaṭṭhānaṃ pariggahetvā ānāpānacatukkajjhānaṃ nibbattetvā tadeva pādakaṃ katvā saṅkhāre sammasitvā aggaphalaṃ arahattaṃ pāpuṇituṃ. Tasmā tassa anurūpaṃ senāsanaṃ upadisanto bhagavā ‘‘araññagato vā’’tiādimāha, tatheva thero.
வத்து²விஜ்ஜாசரியோ விய ஹி ப⁴க³வா, ஸோ யதா² வத்து²விஜ்ஜாசரியோ நக³ரபூ⁴மிங் பஸ்ஸித்வா ஸுட்டு² உபபரிக்கி²த்வா ‘‘எத்த² நக³ரங் மாபேதா²’’தி உபதி³ஸதி, ஸொத்தி²னா ச நக³ரே நிட்டி²தே ராஜகுலதோ மஹாஸக்காரங் லப⁴தி, ஏவமேவங் யோகா³வசரஸ்ஸ அனுரூபங் ஸேனாஸனங் உபபரிக்கி²த்வா ‘‘எத்த² கம்மட்டா²னங் அனுயுஞ்ஜிதப்³ப³’’ந்தி உபதி³ஸதி, ததோ தத்த² கம்மட்டா²னமனுயுத்தேன யோகி³னா கமேன அரஹத்தே பத்தே ‘‘ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ வத ஸோ ப⁴க³வா’’தி மஹந்தங் ஸக்காரங் லப⁴தி. அயங் பன பி⁴க்கு² ‘‘தீ³பிஸதி³ஸோ’’தி வுச்சதி. யதா² ஹி மஹாதீ³பிராஜா அரஞ்ஞே திணக³ஹனங் வா வனக³ஹனங் வா பப்³ப³தக³ஹனங் வா நிஸ்ஸாய நிலீயித்வா வனமஹிங்ஸகோ³கண்ணஸூகராத³யோ மிகே³ க³ண்ஹாதி, ஏவமேவங் அயங் அரஞ்ஞாதீ³ஸு கம்மட்டா²னமனுயுஞ்ஜந்தோ பி⁴க்கு² யதா²க்கமேன ஸோதாபத்திஸகதா³கா³மிஅனாகா³மிஅரஹத்தமக்³கே³ சேவ அரியப²லானி ச க³ண்ஹாதீதி வேதி³தப்³போ³. தேனாஹு போராணா –
Vatthuvijjācariyo viya hi bhagavā, so yathā vatthuvijjācariyo nagarabhūmiṃ passitvā suṭṭhu upaparikkhitvā ‘‘ettha nagaraṃ māpethā’’ti upadisati, sotthinā ca nagare niṭṭhite rājakulato mahāsakkāraṃ labhati, evamevaṃ yogāvacarassa anurūpaṃ senāsanaṃ upaparikkhitvā ‘‘ettha kammaṭṭhānaṃ anuyuñjitabba’’nti upadisati, tato tattha kammaṭṭhānamanuyuttena yoginā kamena arahatte patte ‘‘sammāsambuddho vata so bhagavā’’ti mahantaṃ sakkāraṃ labhati. Ayaṃ pana bhikkhu ‘‘dīpisadiso’’ti vuccati. Yathā hi mahādīpirājā araññe tiṇagahanaṃ vā vanagahanaṃ vā pabbatagahanaṃ vā nissāya nilīyitvā vanamahiṃsagokaṇṇasūkarādayo mige gaṇhāti, evamevaṃ ayaṃ araññādīsu kammaṭṭhānamanuyuñjanto bhikkhu yathākkamena sotāpattisakadāgāmianāgāmiarahattamagge ceva ariyaphalāni ca gaṇhātīti veditabbo. Tenāhu porāṇā –
‘‘யதா²பி தீ³பிகோ நாம, நிலீயித்வா க³ண்ஹதே மிகே³;
‘‘Yathāpi dīpiko nāma, nilīyitvā gaṇhate mige;
ததே²வாயங் பு³த்³த⁴புத்தோ, யுத்தயோகோ³ விபஸ்ஸகோ;
Tathevāyaṃ buddhaputto, yuttayogo vipassako;
அரஞ்ஞங் பவிஸித்வான, க³ண்ஹாதி ப²லமுத்தம’’ந்தி. (மி॰ ப॰ 6.1.5);
Araññaṃ pavisitvāna, gaṇhāti phalamuttama’’nti. (mi. pa. 6.1.5);
தேனஸ்ஸ பரக்கமஜவயொக்³க³பூ⁴மிங் அரஞ்ஞஸேனாஸனங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அரஞ்ஞக³தோ வா’’திஆதி³மாஹ.
Tenassa parakkamajavayoggabhūmiṃ araññasenāsanaṃ dassento ‘‘araññagato vā’’tiādimāha.
தத்த² அரஞ்ஞக³தோதி உபரி வுத்தலக்க²ணங் யங்கிஞ்சி பவிவேகஸுக²ங் அரஞ்ஞங் க³தோ. ருக்க²மூலக³தோதி ருக்க²ஸமீபங் க³தோ. ஸுஞ்ஞாகா³ரக³தோதி ஸுஞ்ஞங் விவித்தோகாஸங் க³தோ. எத்த² ச ட²பெத்வா அரஞ்ஞஞ்ச ருக்க²மூலஞ்ச அவஸேஸஸத்தவித⁴ஸேனாஸனங் க³தோபி ‘‘ஸுஞ்ஞாகா³ரக³தோ’’தி வத்துங் வட்டதி. நவவித⁴ஞ்ஹி ஸேனாஸனங். யதா²ஹ – ‘‘ஸோ விவித்தங் ஸேனாஸனங் ப⁴ஜதி அரஞ்ஞங் ருக்க²மூலங் பப்³ப³தங் கந்த³ரங் கி³ரிகு³ஹங் ஸுஸானங் வனபத்த²ங் அப்³போ⁴காஸங் பலாலபுஞ்ஜ’’ந்தி (விப⁴॰ 508). ஏவமஸ்ஸ உதுத்தயானுகூலங் தா⁴துசரியானுகூலஞ்ச ஆனாபானஸ்ஸதிபா⁴வனானுரூபங் ஸேனாஸனங் உபதி³ஸித்வா அலீனானுத்³த⁴ச்சபக்கி²கங் ஸந்தமிரியாபத²ங் உபதி³ஸந்தோ நிஸீத³தீதி ஆஹ. அத²ஸ்ஸ நிஸஜ்ஜாய த³ள்ஹபா⁴வங் அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸானங் பவத்தனஸமத்த²தங் ஆரம்மணபரிக்³க³ஹூபாயஞ்ச த³ஸ்ஸெந்தோ பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வாதிஆதி³மாஹ. தத்த² பல்லங்கந்தி ஸமந்ததோ ஊருப³த்³தா⁴ஸனங். ஆபு⁴ஜித்வாதி ப³ந்தி⁴த்வா. உஜுங் காயங் பணிதா⁴யாதி உபரிமஸரீரங் உஜுகங் ட²பெத்வா அட்டா²ரஸ பிட்டி²கண்டகே கோடியா கோடிங் படிபாதெ³த்வா. ஏவஞ்ஹி நிஸின்னஸ்ஸ த⁴ம்மமங்ஸன்ஹாரூனி ந பணமந்தி. அத²ஸ்ஸ யா தேஸங் பணமனபச்சயா க²ணே க²ணே வேத³னா உப்பஜ்ஜெய்யுங், தா ந உப்பஜ்ஜந்தி. தாஸு அனுப்பஜ்ஜமானாஸு சித்தங் ஏகக்³க³ங் ஹோதி, கம்மட்டா²னங் ந பரிபததி, வுத்³தி⁴ங் பா²திங் உபக³ச்ச²தி.
Tattha araññagatoti upari vuttalakkhaṇaṃ yaṃkiñci pavivekasukhaṃ araññaṃ gato. Rukkhamūlagatoti rukkhasamīpaṃ gato. Suññāgāragatoti suññaṃ vivittokāsaṃ gato. Ettha ca ṭhapetvā araññañca rukkhamūlañca avasesasattavidhasenāsanaṃ gatopi ‘‘suññāgāragato’’ti vattuṃ vaṭṭati. Navavidhañhi senāsanaṃ. Yathāha – ‘‘so vivittaṃ senāsanaṃ bhajati araññaṃ rukkhamūlaṃ pabbataṃ kandaraṃ giriguhaṃ susānaṃ vanapatthaṃ abbhokāsaṃ palālapuñja’’nti (vibha. 508). Evamassa ututtayānukūlaṃ dhātucariyānukūlañca ānāpānassatibhāvanānurūpaṃ senāsanaṃ upadisitvā alīnānuddhaccapakkhikaṃ santamiriyāpathaṃ upadisanto nisīdatīti āha. Athassa nisajjāya daḷhabhāvaṃ assāsapassāsānaṃ pavattanasamatthataṃ ārammaṇapariggahūpāyañca dassento pallaṅkaṃ ābhujitvātiādimāha. Tattha pallaṅkanti samantato ūrubaddhāsanaṃ. Ābhujitvāti bandhitvā. Ujuṃ kāyaṃ paṇidhāyāti uparimasarīraṃ ujukaṃ ṭhapetvā aṭṭhārasa piṭṭhikaṇṭake koṭiyā koṭiṃ paṭipādetvā. Evañhi nisinnassa dhammamaṃsanhārūni na paṇamanti. Athassa yā tesaṃ paṇamanapaccayā khaṇe khaṇe vedanā uppajjeyyuṃ, tā na uppajjanti. Tāsu anuppajjamānāsu cittaṃ ekaggaṃ hoti, kammaṭṭhānaṃ na paripatati, vuddhiṃ phātiṃ upagacchati.
பரிமுக²ங் ஸதிங் உபட்ட²பெத்வாதி கம்மட்டா²னாபி⁴முக²ங் ஸதிங் ட²பயித்வா. ஸோ ஸதோவ அஸ்ஸஸதி ஸதோ பஸ்ஸஸதீதி ஸோ பி⁴க்கு² ஏவங் நிஸீதி³த்வா ஏவஞ்ச ஸதிங் உபட்ட²பெத்வா தங் ஸதிங் அவிஜஹந்தோ ஸதோ ஏவ அஸ்ஸஸதி ஸதோ பஸ்ஸஸதி, ஸதோகாரீ ஹோதீதி வுத்தங் ஹோதி.
Parimukhaṃsatiṃ upaṭṭhapetvāti kammaṭṭhānābhimukhaṃ satiṃ ṭhapayitvā. So satova assasati sato passasatīti so bhikkhu evaṃ nisīditvā evañca satiṃ upaṭṭhapetvā taṃ satiṃ avijahanto sato eva assasati sato passasati, satokārī hotīti vuttaṃ hoti.
இதா³னி யேஹி பகாரேஹி ஸதோகாரீ ஹோதி, தே பகாரே த³ஸ்ஸேதுங் தீ³க⁴ங் வா அஸ்ஸஸந்தோதிஆதி³மாஹ. தத்த² தீ³க⁴ங் வா அஸ்ஸஸந்தோதி தீ³க⁴ங் வா அஸ்ஸாஸங் பவத்தயந்தோ. ததா² ரஸ்ஸங். யா பன நேஸங் தீ³க⁴ரஸ்ஸதா, ஸா காலவஸேன வேதி³தப்³பா³. கதா³சி ஹி மனுஸ்ஸா ஹத்தி²அஹிஆத³யோ விய காலவஸேன தீ³க⁴ங் அஸ்ஸஸந்தி ச பஸ்ஸஸந்தி ச, கதா³சி ஸுனக²ஸஸாத³யோ விய ரஸ்ஸங். அஞ்ஞதா² ஹி சுண்ணவிசுண்ணா அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸா தீ³க⁴ரஸ்ஸா நாம ந ஹொந்தி . தஸ்மா தே தீ³க⁴ங் காலங் பவிஸந்தா ச நிக்க²மந்தா ச தீ³கா⁴, ரஸ்ஸங் காலங் பவிஸந்தா ச நிக்க²மந்தா ச ரஸ்ஸாதி வேதி³தப்³பா³. தத்ராயங் பி⁴க்கு² உபரி வுத்தேஹி நவஹாகாரேஹி தீ³க⁴ங் அஸ்ஸஸந்தோ ச பஸ்ஸஸந்தோ ச தீ³க⁴ங் அஸ்ஸஸாமி, பஸ்ஸஸாமீதி பஜானாதி, ததா² ரஸ்ஸங்.
Idāni yehi pakārehi satokārī hoti, te pakāre dassetuṃ dīghaṃ vā assasantotiādimāha. Tattha dīghaṃ vā assasantoti dīghaṃ vā assāsaṃ pavattayanto. Tathā rassaṃ. Yā pana nesaṃ dīgharassatā, sā kālavasena veditabbā. Kadāci hi manussā hatthiahiādayo viya kālavasena dīghaṃ assasanti ca passasanti ca, kadāci sunakhasasādayo viya rassaṃ. Aññathā hi cuṇṇavicuṇṇā assāsapassāsā dīgharassā nāma na honti . Tasmā te dīghaṃ kālaṃ pavisantā ca nikkhamantā ca dīghā, rassaṃ kālaṃ pavisantā ca nikkhamantā ca rassāti veditabbā. Tatrāyaṃ bhikkhu upari vuttehi navahākārehi dīghaṃ assasanto ca passasanto ca dīghaṃ assasāmi, passasāmīti pajānāti, tathā rassaṃ.
ஏவங் பஜானதோ ச –
Evaṃ pajānato ca –
‘‘தீ³கோ⁴ ரஸ்ஸோ ச அஸ்ஸாஸோ, பஸ்ஸாஸோபி ச தாதி³ஸோ;
‘‘Dīgho rasso ca assāso, passāsopi ca tādiso;
சத்தாரோ வண்ணா வத்தந்தி, நாஸிகக்³கே³வ பி⁴க்கு²னோ’’தி. (விஸுத்³தி⁴॰ 1.219; பாரா॰ அட்ட²॰ 2.165);
Cattāro vaṇṇā vattanti, nāsikaggeva bhikkhuno’’ti. (visuddhi. 1.219; pārā. aṭṭha. 2.165);
நவன்னஞ்சஸ்ஸ ஆகாரானங் ஏகேனாகாரேன காயானுபஸ்ஸனாஸதிபட்டா²னபா⁴வனா ஸம்பஜ்ஜதீதி வேதி³தப்³பா³. ஸப்³ப³காயபடிஸங்வேதீ³ அஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீதி ஸிக்க²தி. ஸப்³ப³காயபடிஸங்வேதீ³ பஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீதி ஸிக்க²தீதி ஸகலஸ்ஸ அஸ்ஸாஸகாயஸ்ஸாதி³மஜ்ஜ²பரியோஸானங் விதி³தங் கரொந்தோ பாகடங் கரொந்தோ அஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீதி ஸிக்க²தி. ஸகலஸ்ஸ பஸ்ஸாஸகாயஸ்ஸாதி³மஜ்ஜ²பரியோஸானங் விதி³தங் கரொந்தோ பாகடங் கரொந்தோ பஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீதி ஸிக்க²தி. ஏவங் விதி³தங் கரொந்தோ பாகடங் கரொந்தோ ஞாணஸம்பயுத்தசித்தேன அஸ்ஸஸதி சேவ பஸ்ஸஸதி ச. தஸ்மா ‘‘அஸ்ஸஸிஸ்ஸாமி பஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீதி ஸிக்க²தீ’’தி வுச்சதி. ஏகஸ்ஸ ஹி பி⁴க்கு²னோ சுண்ணவிசுண்ணவிஸடே (விஸுத்³தி⁴॰ 1.219; பாரா॰ 2.165) அஸ்ஸாஸகாயே, பஸ்ஸாஸகாயே வா ஆதி³ பாகடோ ஹோதி, ந மஜ்ஜ²பரியோஸானங். ஸோ ஆதி³மேவ பரிக்³க³ஹேதுங் ஸக்கோதி, மஜ்ஜ²பரியோஸானே கிலமதி. ஏகஸ்ஸ மஜ்ஜ²ங் பாகடங் ஹோதி, ந ஆதி³பரியோஸானங். ஸோ மஜ்ஜ²மேவ பரிக்³க³ஹேதுங் ஸக்கோதி, ஆதி³பரியோஸானே கிலமதி. ஏகஸ்ஸ பரியோஸானங் பாகடங் ஹோதி, ந ஆதி³மஜ்ஜ²ங். ஸோ பரியோஸானங்யேவ பரிக்³க³ஹேதுங் ஸக்கோதி, ஆதி³மஜ்ஜே² கிலமதி. ஏகஸ்ஸ ஸப்³ப³ங் பாகடங் ஹோதி, ஸோ ஸப்³ப³ம்பி பரிக்³க³ஹேதுங் ஸக்கோதி , ந கத்த²சி கிலமதி. தாதி³ஸேன ப⁴விதப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ – ‘‘ஸப்³ப³காயபடிஸங்வேதீ³’’திஆதி³.
Navannañcassa ākārānaṃ ekenākārena kāyānupassanāsatipaṭṭhānabhāvanā sampajjatīti veditabbā. Sabbakāyapaṭisaṃvedī assasissāmīti sikkhati. Sabbakāyapaṭisaṃvedī passasissāmīti sikkhatīti sakalassa assāsakāyassādimajjhapariyosānaṃ viditaṃ karonto pākaṭaṃ karonto assasissāmīti sikkhati. Sakalassa passāsakāyassādimajjhapariyosānaṃ viditaṃ karonto pākaṭaṃ karonto passasissāmīti sikkhati. Evaṃ viditaṃ karonto pākaṭaṃ karonto ñāṇasampayuttacittena assasati ceva passasati ca. Tasmā ‘‘assasissāmi passasissāmīti sikkhatī’’ti vuccati. Ekassa hi bhikkhuno cuṇṇavicuṇṇavisaṭe (visuddhi. 1.219; pārā. 2.165) assāsakāye, passāsakāye vā ādi pākaṭo hoti, na majjhapariyosānaṃ. So ādimeva pariggahetuṃ sakkoti, majjhapariyosāne kilamati. Ekassa majjhaṃ pākaṭaṃ hoti, na ādipariyosānaṃ. So majjhameva pariggahetuṃ sakkoti, ādipariyosāne kilamati. Ekassa pariyosānaṃ pākaṭaṃ hoti, na ādimajjhaṃ. So pariyosānaṃyeva pariggahetuṃ sakkoti, ādimajjhe kilamati. Ekassa sabbaṃ pākaṭaṃ hoti, so sabbampi pariggahetuṃ sakkoti , na katthaci kilamati. Tādisena bhavitabbanti dassento āha – ‘‘sabbakāyapaṭisaṃvedī’’tiādi.
தத்த² ஸிக்க²தீதி ஏவங் க⁴டதி வாயமதி. யோ வா ததா²பூ⁴தஸ்ஸ ஸங்வரோ, அயமெத்த² அதி⁴ஸீலஸிக்கா². யோ ததா²பூ⁴தஸ்ஸ ஸமாதி⁴, அயங் அதி⁴சித்தஸிக்கா². யா ததா²பூ⁴தஸ்ஸ பஞ்ஞா, அயங் அதி⁴பஞ்ஞாஸிக்கா²தி இமா திஸ்ஸோ ஸிக்கா²யோ தஸ்மிங் ஆரம்மணே தாய ஸதியா தேன மனஸிகாரேன ஸிக்க²தி ஆஸேவதி பா⁴வேதி ப³ஹுலீகரோதீதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. தத்த² யஸ்மா புரிமனயேன கேவலங் அஸ்ஸஸிதப்³ப³ங் பஸ்ஸஸிதப்³ப³மேவ ச, ந அஞ்ஞங் கிஞ்சி காதப்³ப³ங், இதோ பட்டா²ய பன ஞாணுப்பாத³னாதீ³ஸு யோகோ³ கரணீயோ. தஸ்மா தத்த² ‘‘அஸ்ஸஸாமீதி பஜானாதி பஸ்ஸஸாமீதி பஜானாதி’’ச்சேவ வத்தமானகாலவஸேன பாளிங் வத்வா இதோ பட்டா²ய கத்தப்³ப³ஸ்ஸ ஞாணுப்பாத³னாதி³னோ ஆ-காரஸ்ஸ த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘ஸப்³ப³காயபடிஸங்வேதீ³ அஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீ’’திஆதி³னா நயேன அனாக³தகாலவஸேன பாளி ஆரோபிதாதி வேதி³தப்³பா³.
Tattha sikkhatīti evaṃ ghaṭati vāyamati. Yo vā tathābhūtassa saṃvaro, ayamettha adhisīlasikkhā. Yo tathābhūtassa samādhi, ayaṃ adhicittasikkhā. Yā tathābhūtassa paññā, ayaṃ adhipaññāsikkhāti imā tisso sikkhāyo tasmiṃ ārammaṇe tāya satiyā tena manasikārena sikkhati āsevati bhāveti bahulīkarotīti evamettha attho daṭṭhabbo. Tattha yasmā purimanayena kevalaṃ assasitabbaṃ passasitabbameva ca, na aññaṃ kiñci kātabbaṃ, ito paṭṭhāya pana ñāṇuppādanādīsu yogo karaṇīyo. Tasmā tattha ‘‘assasāmīti pajānāti passasāmīti pajānāti’’cceva vattamānakālavasena pāḷiṃ vatvā ito paṭṭhāya kattabbassa ñāṇuppādanādino ā-kārassa dassanatthaṃ ‘‘sabbakāyapaṭisaṃvedī assasissāmī’’tiādinā nayena anāgatakālavasena pāḷi āropitāti veditabbā.
பஸ்ஸம்ப⁴யங் காயஸங்கா²ரங்…பே॰… ஸிக்க²தீதி ஓளாரிகங் அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸஸங்கா²தங் காயஸங்கா²ரங் பஸ்ஸம்பெ⁴ந்தோ படிப்பஸ்ஸம்பெ⁴ந்தோ நிரோதெ⁴ந்தோ வூபஸமெந்தோ அஸ்ஸஸிஸ்ஸாமி பஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீதி ஸிக்க²தி.
Passambhayaṃ kāyasaṅkhāraṃ…pe… sikkhatīti oḷārikaṃ assāsapassāsasaṅkhātaṃ kāyasaṅkhāraṃ passambhento paṭippassambhento nirodhento vūpasamento assasissāmi passasissāmīti sikkhati.
தத்ரேவங் ஓளாரிகஸுகு²மதா ச பஸ்ஸத்³தி⁴ ச வேதி³தப்³பா³ – இமஸ்ஸ ஹி பி⁴க்கு²னோ புப்³பே³ அபரிக்³க³ஹிதகாலே காயோ ச சித்தஞ்ச ஸத³ரதா² ஹொந்தி ஓளாரிகா. காயசித்தானங் ஓளாரிகத்தே அவூபஸந்தே அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸாபி ஓளாரிகா ஹொந்தி, ப³லவதரா ஹுத்வா பவத்தந்தி, நாஸிகா நப்பஹோதி, முகே²ன அஸ்ஸஸந்தோபி பஸ்ஸஸந்தோபி திட்ட²தி. யதா³ பனஸ்ஸ காயோபி சித்தம்பி பரிக்³க³ஹிதா ஹொந்தி, ததா³ தே ஸந்தா ஹொந்தி வூபஸந்தா. தேஸு வூபஸந்தேஸு அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸா ஸுகு²மா ஹுத்வா பவத்தந்தி, ‘‘அத்தி² நு கோ², நத்தீ²’’தி விசேதப்³பா³காரப்பத்தா ஹொந்தி. ஸெய்யதா²பி புரிஸஸ்ஸ தா⁴வித்வா பப்³ப³தா வா ஓரோஹித்வா மஹாபா⁴ரங் வா ஸீஸதோ ஓரோபெத்வா டி²தஸ்ஸ ஓளாரிகா அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸா ஹொந்தி, நாஸிகா நப்பஹோதி, முகே²ன அஸ்ஸஸந்தோபி பஸ்ஸஸந்தோபி திட்ட²தி. யதா³ பனேஸ தங் பரிஸ்ஸமங் வினோதெ³த்வா ந்ஹத்வா ச பிவித்வா ச அல்லஸாடகங் ஹத³யே கத்வா ஸீதாய சா²யாய நிபன்னோ ஹோதி, அத²ஸ்ஸ தே அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸா ஸுகு²மா ஹொந்தி ‘‘அத்தி² நு கோ², நத்தீ²’’தி விசேதப்³பா³காரப்பத்தா, ஏவமேவங் இமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ அபரிக்³க³ஹிதகாலேதி வித்தா²ரேதப்³ப³ங். ததா² ஹிஸ்ஸ புப்³பே³ அபரிக்³க³ஹிதகாலே ‘‘ஓளாரிகோளாரிகே காயஸங்கா²ரே பஸ்ஸம்பே⁴மீ’’தி ஆபோ⁴க³ஸமன்னாஹாரமனஸிகாரோ நத்தி², பரிக்³க³ஹிதகாலே பன அத்தி². தேனஸ்ஸ அபரிக்³க³ஹிதகாலதோ பரிக்³க³ஹிதகாலே காயஸங்கா²ரோ ஸுகு²மோ ஹோதி. தேனாஹு போராணா –
Tatrevaṃ oḷārikasukhumatā ca passaddhi ca veditabbā – imassa hi bhikkhuno pubbe apariggahitakāle kāyo ca cittañca sadarathā honti oḷārikā. Kāyacittānaṃ oḷārikatte avūpasante assāsapassāsāpi oḷārikā honti, balavatarā hutvā pavattanti, nāsikā nappahoti, mukhena assasantopi passasantopi tiṭṭhati. Yadā panassa kāyopi cittampi pariggahitā honti, tadā te santā honti vūpasantā. Tesu vūpasantesu assāsapassāsā sukhumā hutvā pavattanti, ‘‘atthi nu kho, natthī’’ti vicetabbākārappattā honti. Seyyathāpi purisassa dhāvitvā pabbatā vā orohitvā mahābhāraṃ vā sīsato oropetvā ṭhitassa oḷārikā assāsapassāsā honti, nāsikā nappahoti, mukhena assasantopi passasantopi tiṭṭhati. Yadā panesa taṃ parissamaṃ vinodetvā nhatvā ca pivitvā ca allasāṭakaṃ hadaye katvā sītāya chāyāya nipanno hoti, athassa te assāsapassāsā sukhumā honti ‘‘atthi nu kho, natthī’’ti vicetabbākārappattā, evamevaṃ imassa bhikkhuno apariggahitakāleti vitthāretabbaṃ. Tathā hissa pubbe apariggahitakāle ‘‘oḷārikoḷārike kāyasaṅkhāre passambhemī’’ti ābhogasamannāhāramanasikāro natthi, pariggahitakāle pana atthi. Tenassa apariggahitakālato pariggahitakāle kāyasaṅkhāro sukhumo hoti. Tenāhu porāṇā –
‘‘ஸாரத்³தே⁴ காயே சித்தே ச, அதி⁴மத்தங் பவத்ததி;
‘‘Sāraddhe kāye citte ca, adhimattaṃ pavattati;
அஸாரத்³த⁴ம்ஹி காயம்ஹி, ஸுகு²மங் ஸம்பவத்ததீ’’தி. (விஸுத்³தி⁴॰ 1.220; பாரா॰ அட்ட²॰ 2.165);
Asāraddhamhi kāyamhi, sukhumaṃ sampavattatī’’ti. (visuddhi. 1.220; pārā. aṭṭha. 2.165);
பரிக்³க³ஹேபி ஓளாரிகோ, பட²மஜ்ஜா²னூபசாரே ஸுகு²மோ. தஸ்மிம்பி ஓளாரிகோ, பட²மஜ்ஜா²னே ஸுகு²மோ. பட²மஜ்ஜா²னே ச து³தியஜ்ஜா²னூபசாரே ச ஓளாரிகோ, து³தியஜ்ஜா²னே ஸுகு²மோ. து³தியஜ்ஜா²னே ச ததியஜ்ஜா²னூபசாரே ச ஓளாரிகோ, ததியஜ்ஜா²னே ஸுகு²மோ. ததியஜ்ஜா²னே ச சதுத்த²ஜ்ஜா²னூபசாரே ச ஓளாரிகோ, சதுத்த²ஜ்ஜா²னே அதிஸுகு²மோ அப்பவத்திமேவ பாபுணாதி. இத³ங் தாவ தீ³க⁴பா⁴ணகஸங்யுத்தபா⁴ணகானங் மதங்.
Pariggahepi oḷāriko, paṭhamajjhānūpacāre sukhumo. Tasmimpi oḷāriko, paṭhamajjhāne sukhumo. Paṭhamajjhāne ca dutiyajjhānūpacāre ca oḷāriko, dutiyajjhāne sukhumo. Dutiyajjhāne ca tatiyajjhānūpacāre ca oḷāriko, tatiyajjhāne sukhumo. Tatiyajjhāne ca catutthajjhānūpacāre ca oḷāriko, catutthajjhāne atisukhumo appavattimeva pāpuṇāti. Idaṃ tāva dīghabhāṇakasaṃyuttabhāṇakānaṃ mataṃ.
மஜ்ஜி²மபா⁴ணகா பன ‘‘பட²மஜ்ஜா²னே ஓளாரிகோ, து³தியஜ்ஜா²னூபசாரே ஸுகு²மோ’’தி ஏவங் ஹெட்டி²மஹெட்டி²மஜ்ஜா²னதோ உபரூபரிஜ்ஜா²னூபசாரேபி ஸுகு²மதரங் இச்ச²ந்தி. ஸப்³பே³ஸங்யேவ பன மதேன அபரிக்³க³ஹிதகாலே பவத்தகாயஸங்கா²ரோ பரிக்³க³ஹிதகாலே படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தி, பரிக்³க³ஹிதகாலே பவத்தகாயஸங்கா²ரோ பட²மஜ்ஜா²னூபசாரே…பே॰… சதுத்த²ஜ்ஜா²னூபசாரே பவத்தகாயஸங்கா²ரோ சதுத்த²ஜ்ஜா²னே படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தி. அயங் தாவ ஸமதே² நயோ.
Majjhimabhāṇakā pana ‘‘paṭhamajjhāne oḷāriko, dutiyajjhānūpacāre sukhumo’’ti evaṃ heṭṭhimaheṭṭhimajjhānato uparūparijjhānūpacārepi sukhumataraṃ icchanti. Sabbesaṃyeva pana matena apariggahitakāle pavattakāyasaṅkhāro pariggahitakāle paṭippassambhati, pariggahitakāle pavattakāyasaṅkhāro paṭhamajjhānūpacāre…pe… catutthajjhānūpacāre pavattakāyasaṅkhāro catutthajjhāne paṭippassambhati. Ayaṃ tāva samathe nayo.
விபஸ்ஸனாயங் பன அபரிக்³க³ஹிதகாலே பவத்தகாயஸங்கா²ரோ ஓளாரிகோ, மஹாபூ⁴தபரிக்³க³ஹே ஸுகு²மோ. ஸோபி ஓளாரிகோ, உபாதா³ரூபபரிக்³க³ஹே ஸுகு²மோ. ஸோபி ஓளாரிகோ, ஸகலரூபபரிக்³க³ஹே ஸுகு²மோ. ஸோபி ஓளாரிகோ, அரூபபரிக்³க³ஹே ஸுகு²மோ. ஸோபி ஓளாரிகோ, ரூபாரூபபரிக்³க³ஹே ஸுகு²மோ. ஸோபி ஓளாரிகோ, பச்சயபரிக்³க³ஹே ஸுகு²மோ. ஸோபி ஓளாரிகோ, ஸப்பச்சயனாமரூபத³ஸ்ஸனே ஸுகு²மோ. ஸோபி ஓளாரிகோ, லக்க²ணாரம்மணிக விபஸ்ஸனாய ஸுகு²மோ. ஸோபி து³ப்³ப³லவிபஸ்ஸனாய ஓளாரிகோ, ப³லவவிபஸ்ஸனாய ஸுகு²மோ. தத்த² புப்³பே³ வுத்தனயேனேவ புரிமஸ்ஸ புரிமஸ்ஸ பச்சி²மேன பச்சி²மேன படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴ வேதி³தப்³பா³. ஏவமெத்த² ஓளாரிகஸுகு²மதா படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴ ச வேதி³தப்³பா³. அயங் தாவெத்த² காயானுபஸ்ஸனாவஸேன வுத்தஸ்ஸ பட²மசதுக்கஸ்ஸ அனுபுப்³ப³பத³வண்ணனா.
Vipassanāyaṃ pana apariggahitakāle pavattakāyasaṅkhāro oḷāriko, mahābhūtapariggahe sukhumo. Sopi oḷāriko, upādārūpapariggahe sukhumo. Sopi oḷāriko, sakalarūpapariggahe sukhumo. Sopi oḷāriko, arūpapariggahe sukhumo. Sopi oḷāriko, rūpārūpapariggahe sukhumo. Sopi oḷāriko, paccayapariggahe sukhumo. Sopi oḷāriko, sappaccayanāmarūpadassane sukhumo. Sopi oḷāriko, lakkhaṇārammaṇika vipassanāya sukhumo. Sopi dubbalavipassanāya oḷāriko, balavavipassanāya sukhumo. Tattha pubbe vuttanayeneva purimassa purimassa pacchimena pacchimena paṭippassaddhi veditabbā. Evamettha oḷārikasukhumatā paṭippassaddhi ca veditabbā. Ayaṃ tāvettha kāyānupassanāvasena vuttassa paṭhamacatukkassa anupubbapadavaṇṇanā.
யஸ்மா பனெத்த² இத³மேவ சதுக்கங் ஆதி³கம்மிகஸ்ஸ கம்மட்டா²னவஸேன வுத்தங், இதரானி பன தீணி சதுக்கானி எத்த² பத்தஜ்ஜா²னஸ்ஸ வேத³னாசித்தத⁴ம்மானுபஸ்ஸனாவஸேன, தஸ்மா இமங் கம்மட்டா²னங் பா⁴வெத்வா ஆனாபானசதுக்கஜ்ஜா²னபத³ட்டா²னாய விபஸ்ஸனாய ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பாபுணிதுகாமேன ஆதி³கம்மிகேன குலபுத்தேன விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ வுத்தனயேன ஸீலபரிஸோத⁴னாதீ³னி ஸப்³ப³கிச்சானி கத்வா ஸத்தங்க³ஸமன்னாக³தஸ்ஸ ஆசரியஸ்ஸ ஸந்திகே பஞ்சஸந்தி⁴கங் கம்மட்டா²னங் உக்³க³ஹேதப்³ப³ங். தத்ரிமே பஞ்ச ஸந்த⁴யோ உக்³க³ஹோ பரிபுச்சா² உபட்டா²னங் அப்பனா லக்க²ணந்தி. தத்த² உக்³க³ஹோ நாம கம்மட்டா²னஸ்ஸ உக்³க³ண்ஹனங். பரிபுச்சா² நாம கம்மட்டா²னஸ்ஸ பரிபுச்ச²னங். உபட்டா²னங் நாம கம்மட்டா²னஸ்ஸ உபட்டா²னங். அப்பனா நாம கம்மட்டா²னஸ்ஸ அப்பனா. லக்க²ணங் நாம கம்மட்டா²னஸ்ஸ லக்க²ணங், ‘‘ஏவங் லக்க²ணமித³ங் கம்மட்டா²ன’’ந்தி கம்மட்டா²னஸபா⁴வூபதா⁴ரணந்தி வுத்தங் ஹோதி.
Yasmā panettha idameva catukkaṃ ādikammikassa kammaṭṭhānavasena vuttaṃ, itarāni pana tīṇi catukkāni ettha pattajjhānassa vedanācittadhammānupassanāvasena, tasmā imaṃ kammaṭṭhānaṃ bhāvetvā ānāpānacatukkajjhānapadaṭṭhānāya vipassanāya saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇitukāmena ādikammikena kulaputtena visuddhimagge vuttanayena sīlaparisodhanādīni sabbakiccāni katvā sattaṅgasamannāgatassa ācariyassa santike pañcasandhikaṃ kammaṭṭhānaṃ uggahetabbaṃ. Tatrime pañca sandhayo uggaho paripucchā upaṭṭhānaṃ appanā lakkhaṇanti. Tattha uggaho nāma kammaṭṭhānassa uggaṇhanaṃ. Paripucchā nāma kammaṭṭhānassa paripucchanaṃ. Upaṭṭhānaṃ nāma kammaṭṭhānassa upaṭṭhānaṃ. Appanā nāma kammaṭṭhānassa appanā. Lakkhaṇaṃ nāma kammaṭṭhānassa lakkhaṇaṃ, ‘‘evaṃ lakkhaṇamidaṃ kammaṭṭhāna’’nti kammaṭṭhānasabhāvūpadhāraṇanti vuttaṃ hoti.
ஏவங் பஞ்சஸந்தி⁴கங் கம்மட்டா²னங் உக்³க³ண்ஹந்தோ அத்தனாபி ந கிலமதி, ஆசரியம்பி ந விஹேஸேதி. தஸ்மா தோ²கங் உத்³தி³ஸாபெத்வா ப³ஹுங் காலங் ஸஜ்ஜா²யித்வா ஏவங் பஞ்சஸந்தி⁴கங் கம்மட்டா²னங் உக்³க³ஹெத்வா ஆசரியஸ்ஸ ஸந்திகே வா அஞ்ஞத்த² வா அட்டா²ரஸ தோ³ஸயுத்தே விஹாரே வஜ்ஜெத்வா பஞ்சங்க³ஸமன்னாக³தே ஸேனாஸனே வஸந்தேன உபச்சி²ன்னகு²த்³த³கபலிபோ³தே⁴ன கதப⁴த்தகிச்சேன ப⁴த்தஸம்மத³ங் படிவினோதெ³த்வா ஸுக²னிஸின்னேன ரதனத்தயகு³ணானுஸ்ஸரணேன சித்தங் ஸம்பஹங்ஸெத்வா ஆசரியுக்³க³ஹதோ ஏகபத³ம்பி அபரிஹாபெந்தேன இத³ங் ஆனாபானஸ்ஸதிகம்மட்டா²னங் மனஸி காதப்³ப³ங். தத்ராயங் மனஸிகாரவிதி⁴ –
Evaṃ pañcasandhikaṃ kammaṭṭhānaṃ uggaṇhanto attanāpi na kilamati, ācariyampi na viheseti. Tasmā thokaṃ uddisāpetvā bahuṃ kālaṃ sajjhāyitvā evaṃ pañcasandhikaṃ kammaṭṭhānaṃ uggahetvā ācariyassa santike vā aññattha vā aṭṭhārasa dosayutte vihāre vajjetvā pañcaṅgasamannāgate senāsane vasantena upacchinnakhuddakapalibodhena katabhattakiccena bhattasammadaṃ paṭivinodetvā sukhanisinnena ratanattayaguṇānussaraṇena cittaṃ sampahaṃsetvā ācariyuggahato ekapadampi aparihāpentena idaṃ ānāpānassatikammaṭṭhānaṃ manasi kātabbaṃ. Tatrāyaṃ manasikāravidhi –
‘‘க³ணனா அனுப³ந்த⁴னா, பு²ஸனா ட²பனா ஸல்லக்க²ணா;
‘‘Gaṇanā anubandhanā, phusanā ṭhapanā sallakkhaṇā;
விவட்டனா பாரிஸுத்³தி⁴, தேஸஞ்ச படிபஸ்ஸனா’’தி.
Vivaṭṭanā pārisuddhi, tesañca paṭipassanā’’ti.
தத்த² க³ணனாதி க³ணனாயேவ. அனுப³ந்த⁴னாதி அனுக³மனா. பு²ஸனாதி பு²ட்ட²ட்டா²னங். ட²பனாதி அப்பனா. ஸல்லக்க²ணாதி விபஸ்ஸனா. விவட்டனாதி மக்³கோ³. பாரிஸுத்³தீ⁴தி ப²லங். தேஸஞ்ச படிபஸ்ஸனாதி பச்சவெக்க²ணா. தத்த² இமினா ஆதி³கம்மிகேன குலபுத்தேன பட²மங் க³ணனாய இத³ங் கம்மட்டா²னங் மனஸி காதப்³ப³ங். க³ணெந்தேன பன பஞ்சன்னங் ஹெட்டா² ந ட²பேதப்³ப³ங், த³ஸன்னங் உபரி ந நேதப்³ப³ங், அந்தரா க²ண்ட³ங் ந த³ஸ்ஸேதப்³ப³ங். பஞ்சன்னங் ஹெட்டா² ட²பெந்தஸ்ஸ ஹி ஸம்பா³தே⁴ ஓகாஸே சித்துப்பாதோ³ விப்ப²ந்த³தி ஸம்பா³தே⁴ வஜே ஸன்னிருத்³த⁴கோ³க³ணோ விய. த³ஸன்னங் உபரி நெந்தஸ்ஸ க³ணனநிஸ்ஸிதோவ சித்துப்பாதோ³ ஹோதி. அந்தரா க²ண்ட³ங் த³ஸ்ஸெந்தஸ்ஸ ‘‘ஸிகா²ப்பத்தங் நு கோ² மே கம்மட்டா²னங், நோ’’தி சித்தங் விகம்பதி, தஸ்மா ஏதே தோ³ஸே வஜ்ஜெத்வா க³ணேதப்³ப³ங்.
Tattha gaṇanāti gaṇanāyeva. Anubandhanāti anugamanā. Phusanāti phuṭṭhaṭṭhānaṃ. Ṭhapanāti appanā. Sallakkhaṇāti vipassanā. Vivaṭṭanāti maggo. Pārisuddhīti phalaṃ. Tesañca paṭipassanāti paccavekkhaṇā. Tattha iminā ādikammikena kulaputtena paṭhamaṃ gaṇanāya idaṃ kammaṭṭhānaṃ manasi kātabbaṃ. Gaṇentena pana pañcannaṃ heṭṭhā na ṭhapetabbaṃ, dasannaṃ upari na netabbaṃ, antarā khaṇḍaṃ na dassetabbaṃ. Pañcannaṃ heṭṭhā ṭhapentassa hi sambādhe okāse cittuppādo vipphandati sambādhe vaje sanniruddhagogaṇo viya. Dasannaṃ upari nentassa gaṇananissitova cittuppādo hoti. Antarā khaṇḍaṃ dassentassa ‘‘sikhāppattaṃ nu kho me kammaṭṭhānaṃ, no’’ti cittaṃ vikampati, tasmā ete dose vajjetvā gaṇetabbaṃ.
க³ணெந்தேன ச பட²மங் த³ந்த⁴க³ணனாய த⁴ஞ்ஞமாபகக³ணனாய க³ணேதப்³ப³ங். த⁴ஞ்ஞமாபகோ ஹி நாளிங் பூரெத்வா ‘‘ஏக’’ந்தி வத்வா ஓகிரதி, புன பூரெந்தோ கிஞ்சி கசவரங் தி³ஸ்வா ச²ட்³டெ³ந்தோ ‘‘ஏகங் ஏக’’ந்தி வத³தி. ஏஸேவ நயோ த்³வே த்³வேதிஆதீ³ஸு. ஏவமேவங் இமினாபி அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸேஸு யோ உபட்டா²தி, தங் க³ஹெத்வா ‘‘ஏகங் ஏக’’ந்திஆதி³ங் கத்வா யாவ ‘‘த³ஸ த³ஸா’’தி பவத்தமானங் பவத்தமானங் உபலக்கெ²த்வாவ க³ணேதப்³ப³ங். தஸ்ஸ ஏவங் க³ணயதோ நிக்க²மந்தா ச பவிஸந்தா ச அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸா பாகடா ஹொந்தி.
Gaṇentena ca paṭhamaṃ dandhagaṇanāya dhaññamāpakagaṇanāya gaṇetabbaṃ. Dhaññamāpako hi nāḷiṃ pūretvā ‘‘eka’’nti vatvā okirati, puna pūrento kiñci kacavaraṃ disvā chaḍḍento ‘‘ekaṃ eka’’nti vadati. Eseva nayo dve dvetiādīsu. Evamevaṃ imināpi assāsapassāsesu yo upaṭṭhāti, taṃ gahetvā ‘‘ekaṃ eka’’ntiādiṃ katvā yāva ‘‘dasa dasā’’ti pavattamānaṃ pavattamānaṃ upalakkhetvāva gaṇetabbaṃ. Tassa evaṃ gaṇayato nikkhamantā ca pavisantā ca assāsapassāsā pākaṭā honti.
அதா²னேன தங் த³ந்த⁴க³ணனங் த⁴ஞ்ஞமாபகக³ணனங் பஹாய ஸீக⁴க³ணனாய கோ³பாலகக³ணனாய க³ணேதப்³ப³ங். சே²கோ ஹி கோ³பாலகோ ஸக்க²ராத³யோ உச்ச²ங்கே³ன க³ஹெத்வா ரஜ்ஜுத³ண்ட³ஹத்தோ² பாதோவ வஜங் க³ந்த்வா கா³வோ பிட்டி²யங் பஹரித்வா பலிக⁴த்த²ம்ப⁴மத்த²கே நிஸின்னோ த்³வாரங் பத்தங் பத்தங்யேவ கா³வங் ‘‘ஏகோ த்³வே’’தி ஸக்க²ரங் கி²பித்வா கி²பித்வா க³ணேதி. தியாமரத்திங் ஸம்பா³தே⁴ ஓகாஸே து³க்க²ங் வுத்த²கோ³க³ணோ நிக்க²மந்தோ அஞ்ஞமஞ்ஞங் உபனிக⁴ங்ஸந்தோ வேகே³ன வேகே³ன புஞ்ஜபுஞ்ஜோ ஹுத்வா நிக்க²மதி. ஸோ வேகே³ன வேகே³ன ‘‘தீணி சத்தாரி பஞ்ச த³ஸா’’தி க³ணேதியேவ, ஏவமஸ்ஸாபி புரிமனயேன க³ணயதோ அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸா பாகடா ஹுத்வா ஸீக⁴ங் ஸீக⁴ங் புனப்புனங் ஸஞ்சரந்தி. ததோ தேன ‘‘புனப்புனங் ஸஞ்சரந்தீ’’தி ஞத்வா அந்தோ ச ப³ஹி ச அக்³க³ஹெத்வா த்³வாரப்பத்தங் த்³வாரப்பத்தங்யேவ க³ஹெத்வா ‘‘ஏகோ த்³வே தீணி சத்தாரி பஞ்ச, ஏகோ த்³வே தீணி சத்தாரி பஞ்ச ச², ஏகோ த்³வே தீணி சத்தாரி பஞ்ச ச² ஸத்த…பே॰… அட்ட² நவ த³ஸா’’தி ஸீக⁴ங் ஸீக⁴ங் க³ணேதப்³ப³மேவ. க³ணனாபடிப³த்³தே⁴ ஹி கம்மட்டா²னே க³ணனப³லேனேவ சித்தங் ஏகக்³க³ங் ஹோதி அரித்துபத்த²ம்ப⁴னவஸேன சண்ட³ஸோதே நாவாட²பனமிவ.
Athānena taṃ dandhagaṇanaṃ dhaññamāpakagaṇanaṃ pahāya sīghagaṇanāya gopālakagaṇanāya gaṇetabbaṃ. Cheko hi gopālako sakkharādayo ucchaṅgena gahetvā rajjudaṇḍahattho pātova vajaṃ gantvā gāvo piṭṭhiyaṃ paharitvā palighatthambhamatthake nisinno dvāraṃ pattaṃ pattaṃyeva gāvaṃ ‘‘eko dve’’ti sakkharaṃ khipitvā khipitvā gaṇeti. Tiyāmarattiṃ sambādhe okāse dukkhaṃ vutthagogaṇo nikkhamanto aññamaññaṃ upanighaṃsanto vegena vegena puñjapuñjo hutvā nikkhamati. So vegena vegena ‘‘tīṇi cattāri pañca dasā’’ti gaṇetiyeva, evamassāpi purimanayena gaṇayato assāsapassāsā pākaṭā hutvā sīghaṃ sīghaṃ punappunaṃ sañcaranti. Tato tena ‘‘punappunaṃ sañcarantī’’ti ñatvā anto ca bahi ca aggahetvā dvārappattaṃ dvārappattaṃyeva gahetvā ‘‘eko dve tīṇi cattāri pañca, eko dve tīṇi cattāri pañca cha, eko dve tīṇi cattāri pañca cha satta…pe… aṭṭha nava dasā’’ti sīghaṃ sīghaṃ gaṇetabbameva. Gaṇanāpaṭibaddhe hi kammaṭṭhāne gaṇanabaleneva cittaṃ ekaggaṃ hoti arittupatthambhanavasena caṇḍasote nāvāṭhapanamiva.
தஸ்ஸேவங் ஸீக⁴ங் ஸீக⁴ங் க³ணயதோ கம்மட்டா²னங் நிரந்தரங் பவத்தங் விய ஹுத்வா உபட்டா²தி. அத² ‘‘நிரந்தரங் பவத்ததீ’’தி ஞத்வா அந்தோ ச ப³ஹி ச வாதங் அபரிக்³க³ஹெத்வா புரிமனயேனேவ வேகே³ன வேகே³ன க³ணேதப்³ப³ங். அந்தோபவிஸனவாதேன ஹி ஸத்³தி⁴ங் சித்தங் பவேஸயதோ அப்³ப⁴ந்தரங் வாதப்³பா⁴ஹதங் மேத³பூரிதங் விய ஹோதி. ப³ஹினிக்க²மனவாதேன ஸத்³தி⁴ங் சித்தங் நீஹரதோ ப³ஹித்³தா⁴ புது²த்தாரம்மணே சித்தங் விக்கி²பதி. பு²ட்ட²பு²ட்டோ²காஸே பன ஸதிங் ட²பெத்வா பா⁴வெந்தஸ்ஸேவ பா⁴வனா ஸம்பஜ்ஜதி. தேன வுத்தங் – ‘‘அந்தோ ச ப³ஹி ச வாதங் அபரிக்³க³ஹெத்வா புரிமனயேனேவ வேகே³ன வேகே³ன க³ணேதப்³ப³’’ந்தி.
Tassevaṃ sīghaṃ sīghaṃ gaṇayato kammaṭṭhānaṃ nirantaraṃ pavattaṃ viya hutvā upaṭṭhāti. Atha ‘‘nirantaraṃ pavattatī’’ti ñatvā anto ca bahi ca vātaṃ apariggahetvā purimanayeneva vegena vegena gaṇetabbaṃ. Antopavisanavātena hi saddhiṃ cittaṃ pavesayato abbhantaraṃ vātabbhāhataṃ medapūritaṃ viya hoti. Bahinikkhamanavātena saddhiṃ cittaṃ nīharato bahiddhā puthuttārammaṇe cittaṃ vikkhipati. Phuṭṭhaphuṭṭhokāse pana satiṃ ṭhapetvā bhāventasseva bhāvanā sampajjati. Tena vuttaṃ – ‘‘anto ca bahi ca vātaṃ apariggahetvā purimanayeneva vegena vegena gaṇetabba’’nti.
கீவசிரங் பனேதங் க³ணேதப்³ப³ந்தி? யாவ வினா க³ணனாய அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸாரம்மணே ஸதி ஸந்திட்ட²தி. ப³ஹி விஸடவிதக்கவிச்சே²த³ங் கத்வா அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸாரம்மணே ஸதி ஸண்டா²பனத்த²ங்யேவ ஹி க³ணனாதி.
Kīvaciraṃ panetaṃ gaṇetabbanti? Yāva vinā gaṇanāya assāsapassāsārammaṇe sati santiṭṭhati. Bahi visaṭavitakkavicchedaṃ katvā assāsapassāsārammaṇe sati saṇṭhāpanatthaṃyeva hi gaṇanāti.
ஏவங் க³ணனாய மனஸி கத்வா அனுப³ந்த⁴னாய மனஸி காதப்³ப³ங். அனுப³ந்த⁴னா நாம க³ணனங் படிஸங்ஹரித்வா ஸதியா நிரந்தரங் அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸானங் அனுக³மனங். தஞ்ச கோ² ந ஆதி³மஜ்ஜ²பரியோஸானானுக³மனவஸேன. ஆதி³மஜ்ஜ²பரியோஸானானி தஸ்ஸானுக³மனே ஆதீ³னவா ச ஹெட்டா² வுத்தாயேவ.
Evaṃ gaṇanāya manasi katvā anubandhanāya manasi kātabbaṃ. Anubandhanā nāma gaṇanaṃ paṭisaṃharitvā satiyā nirantaraṃ assāsapassāsānaṃ anugamanaṃ. Tañca kho na ādimajjhapariyosānānugamanavasena. Ādimajjhapariyosānāni tassānugamane ādīnavā ca heṭṭhā vuttāyeva.
தஸ்மா அனுப³ந்த⁴னாய மனஸிகரொந்தேன ந ஆதி³மஜ்ஜ²பரியோஸானவஸேன மனஸி காதப்³ப³ங், அபிச கோ² பு²ஸனாவஸேன ச ட²பனாவஸேன ச மனஸி காதப்³ப³ங். க³ணனானுப³ந்த⁴னாவஸேன விய ஹி பு²ஸனாட²பனாவஸேன விஸுங் மனஸிகாரோ நத்தி², பு²ட்ட²பு²ட்ட²ட்டா²னேயேவ பன க³ணெந்தோ க³ணனாய ச பு²ஸனாய ச மனஸி கரோதி, தத்தே²வ க³ணனங் படிஸங்ஹரித்வா தே ஸதியா அனுப³ந்த⁴ந்தோ, அப்பனாவஸேன ச சித்தங் ட²பெந்தோ ‘‘அனுப³ந்த⁴னாய ச பு²ஸனாய ச ட²பனாய ச மனஸி கரோதீ’’தி வுச்சதி. ஸ்வாயமத்தோ² அட்ட²கதா²ஸு வுத்தபங்கு³ளதோ³வாரிகோபமாஹி இதே⁴வ பாளியங் வுத்தககசூபமாய ச வேதி³தப்³போ³.