Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
ஸத்தாஹகரணீயானுஜானநகதா²வண்ணனா
Sattāhakaraṇīyānujānanakathāvaṇṇanā
187-8. து³தியங் பன ‘‘ஸோ தங் ஸத்தாஹங் ப³ஹித்³தா⁴ வீதினாமேதி, தஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ புரிமிகா ச ந பஞ்ஞாயதி, படிஸ்ஸவே ச ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி வசனதோ ஸத்தாஹதோ பரங் வேதி³தப்³ப³ங். ததா² ஹி ‘‘ஸோ தங் ஸத்தாஹங் அந்தோ ஸன்னிவத்தங் கரோதி, தஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ புரிமிகா ச பஞ்ஞாயதி, படிஸ்ஸவே ச அனாபத்தீ’’தி (மஹாவ॰ 207) வுத்தங். ஸதிபி காரணத்³வயே வஸ்ஸச்சே²த³காரணாபா⁴வே ஆபத்தி வேதி³தப்³பா³, தஸ்மா தீணிபி ஏதானி வசனானி யதா²ஸம்ப⁴வங் யோஜிதானி விக்³க³ஹானி ஹொந்தி. தீணி பரிஹீனானீதி தாஸங் நத்தி²தாய.
187-8. Dutiyaṃ pana ‘‘so taṃ sattāhaṃ bahiddhā vītināmeti, tassa, bhikkhave, bhikkhuno purimikā ca na paññāyati, paṭissave ca āpatti dukkaṭassā’’ti vacanato sattāhato paraṃ veditabbaṃ. Tathā hi ‘‘so taṃ sattāhaṃ anto sannivattaṃ karoti, tassa, bhikkhave, bhikkhuno purimikā ca paññāyati, paṭissave ca anāpattī’’ti (mahāva. 207) vuttaṃ. Satipi kāraṇadvaye vassacchedakāraṇābhāve āpatti veditabbā, tasmā tīṇipi etāni vacanāni yathāsambhavaṃ yojitāni viggahāni honti. Tīṇi parihīnānīti tāsaṃ natthitāya.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 109. ஸத்தாஹகரணீயானுஜானநா • 109. Sattāhakaraṇīyānujānanā
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ஸத்தாஹகரணீயானுஜானநகதா² • Sattāhakaraṇīyānujānanakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஸத்தாஹகரணீயானுஜானநகதா²வண்ணனா • Sattāhakaraṇīyānujānanakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / வஸ்ஸூபனாயிகஅனுஜானநகதா²தி³வண்ணனா • Vassūpanāyikaanujānanakathādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 109. ஸத்தாஹகரணீயானுஜானநகதா² • 109. Sattāhakaraṇīyānujānanakathā