Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi

    கா³தா²ஸங்க³ணிகங்

    Gāthāsaṅgaṇikaṃ

    1. ஸத்தனக³ரேஸு பஞ்ஞத்தஸிக்கா²பத³ங்

    1. Sattanagaresu paññattasikkhāpadaṃ

    335.

    335.

    ஏகங்ஸங் சீவரங் கத்வா, பக்³க³ண்ஹித்வான அஞ்ஜலிங்;

    Ekaṃsaṃ cīvaraṃ katvā, paggaṇhitvāna añjaliṃ;

    ஆஸீஸமானரூபோவ 1, கிஸ்ஸ த்வங் இத⁴ மாக³தோ.

    Āsīsamānarūpova 2, kissa tvaṃ idha māgato.

    த்³வீஸு வினயேஸு யே பஞ்ஞத்தா;

    Dvīsu vinayesu ye paññattā;

    உத்³தே³ஸங் ஆக³ச்ச²ந்தி உபோஸதே²ஸு;

    Uddesaṃ āgacchanti uposathesu;

    கதி தே ஸிக்கா²பதா³ ஹொந்தி;

    Kati te sikkhāpadā honti;

    கதிஸு நக³ரேஸு பஞ்ஞத்தா.

    Katisu nagaresu paññattā.

    ப⁴த்³த³கோ தே உம்மங்கோ³, யோனிஸோ பரிபுச்ச²ஸி;

    Bhaddako te ummaṅgo, yoniso paripucchasi;

    தக்³க⁴ தே அஹமக்கி²ஸ்ஸங், யதா²ஸி குஸலோ ததா².

    Taggha te ahamakkhissaṃ, yathāsi kusalo tathā.

    த்³வீஸு வினயேஸு யே பஞ்ஞத்தா;

    Dvīsu vinayesu ye paññattā;

    உத்³தே³ஸங் ஆக³ச்ச²ந்தி உபோஸதே²ஸு;

    Uddesaṃ āgacchanti uposathesu;

    அட்³டு⁴ட்³ட⁴ஸதானி தே ஹொந்தி;

    Aḍḍhuḍḍhasatāni te honti;

    ஸத்தஸு நக³ரேஸு பஞ்ஞத்தா.

    Sattasu nagaresu paññattā.

    கதமேஸு ஸத்தஸு நக³ரேஸு பஞ்ஞத்தா;

    Katamesu sattasu nagaresu paññattā;

    இங்க⁴ மே த்வங் ப்³யாகர நங் 3;

    Iṅgha me tvaṃ byākara naṃ 4;

    தங் வசனபத²ங் 5 நிஸாமயித்வா;

    Taṃ vacanapathaṃ 6 nisāmayitvā;

    படிபஜ்ஜேம ஹிதாய நோ ஸியா.

    Paṭipajjema hitāya no siyā.

    வேஸாலியங் ராஜக³ஹே, ஸாவத்தி²யஞ்ச ஆளவியங்;

    Vesāliyaṃ rājagahe, sāvatthiyañca āḷaviyaṃ;

    கோஸம்பி³யஞ்ச ஸக்கேஸு, ப⁴க்³கே³ஸு சேவ பஞ்ஞத்தா.

    Kosambiyañca sakkesu, bhaggesu ceva paññattā.

    கதி வேஸாலியங் பஞ்ஞத்தா, கதி ராஜக³ஹே கதா;

    Kati vesāliyaṃ paññattā, kati rājagahe katā;

    ஸாவத்தி²யங் கதி ஹொந்தி, கதி ஆளவியங் கதா.

    Sāvatthiyaṃ kati honti, kati āḷaviyaṃ katā.

    கதி கோஸம்பி³யங் பஞ்ஞத்தா, கதி ஸக்கேஸு வுச்சந்தி;

    Kati kosambiyaṃ paññattā, kati sakkesu vuccanti;

    கதி ப⁴க்³கே³ஸு பஞ்ஞத்தா, தங் மே அக்கா²ஹி புச்சி²தோ.

    Kati bhaggesu paññattā, taṃ me akkhāhi pucchito.

    த³ஸ வேஸாலியங் பஞ்ஞத்தா, ஏகவீஸ ராஜக³ஹே கதா;

    Dasa vesāliyaṃ paññattā, ekavīsa rājagahe katā;

    ச²ஊன தீணிஸதானி, ஸப்³பே³ ஸாவத்தி²யங் கதா.

    Chaūna tīṇisatāni, sabbe sāvatthiyaṃ katā.

    ச² ஆளவியங் பஞ்ஞத்தா, அட்ட² கோஸம்பி³யங் கதா;

    Cha āḷaviyaṃ paññattā, aṭṭha kosambiyaṃ katā;

    அட்ட² ஸக்கேஸு வுச்சந்தி, தயோ ப⁴க்³கே³ஸு பஞ்ஞத்தா.

    Aṭṭha sakkesu vuccanti, tayo bhaggesu paññattā.

    யே வேஸாலியங் பஞ்ஞத்தா, தே ஸுணோஹி யதா²தத²ங் 7;

    Ye vesāliyaṃ paññattā, te suṇohi yathātathaṃ 8;

    மேது²னவிக்³க³ஹுத்தரி, அதிரேகஞ்ச காளகங்.

    Methunaviggahuttari, atirekañca kāḷakaṃ.

    பூ⁴தங் பரம்பரப⁴த்தங், த³ந்தபோனேன 9 அசேலகோ;

    Bhūtaṃ paramparabhattaṃ, dantaponena 10 acelako;

    பி⁴க்கு²னீஸு ச அக்கோஸோ, த³ஸேதே வேஸாலியங் கதா.

    Bhikkhunīsu ca akkoso, dasete vesāliyaṃ katā.

    யே ராஜக³ஹே பஞ்ஞத்தா, தே ஸுணோஹி யதா²தத²ங்;

    Ye rājagahe paññattā, te suṇohi yathātathaṃ;

    அதி³ன்னாதா³னங் ராஜக³ஹே, த்³வே அனுத்³த⁴ங்ஸனா த்³வேபி ச பே⁴தா³.

    Adinnādānaṃ rājagahe, dve anuddhaṃsanā dvepi ca bhedā.

    அந்தரவாஸகங் ரூபியங் ஸுத்தங், உஜ்ஜா²பனேன ச பாசிதபிண்ட³ங் ;

    Antaravāsakaṃ rūpiyaṃ suttaṃ, ujjhāpanena ca pācitapiṇḍaṃ ;

    க³ணபோ⁴ஜனங் விகாலே ச, சாரித்தங் நஹானங் ஊனவீஸதி.

    Gaṇabhojanaṃ vikāle ca, cārittaṃ nahānaṃ ūnavīsati.

    சீவரங் த³த்வா வோஸாஸந்தி, ஏதே ராஜக³ஹே கதா;

    Cīvaraṃ datvā vosāsanti, ete rājagahe katā;

    கி³ரக்³க³சரியா தத்தே²வ, ச²ந்த³தா³னேன ஏகவீஸதி.

    Giraggacariyā tattheva, chandadānena ekavīsati.

    யே ஸாவத்தி²யங் பஞ்ஞத்தா, தே ஸுணோஹி யதா²தத²ங்;

    Ye sāvatthiyaṃ paññattā, te suṇohi yathātathaṃ;

    பாராஜிகானி சத்தாரி, ஸங்கா⁴தி³ஸேஸா ப⁴வந்தி ஸோளஸ.

    Pārājikāni cattāri, saṅghādisesā bhavanti soḷasa.

    அனியதா ச த்³வே ஹொந்தி, நிஸ்ஸக்³கி³யா சதுவீஸதி;

    Aniyatā ca dve honti, nissaggiyā catuvīsati;

    ச²பஞ்ஞாஸஸதஞ்சேவ, கு²த்³த³கானி பவுச்சந்தி.

    Chapaññāsasatañceva, khuddakāni pavuccanti.

    த³ஸயேவ ச கா³ரய்ஹா, த்³வேஸத்ததி ச ஸேகி²யா;

    Dasayeva ca gārayhā, dvesattati ca sekhiyā;

    ச²ஊன தீணிஸதானி, ஸப்³பே³ ஸாவத்தி²யங் கதா.

    Chaūna tīṇisatāni, sabbe sāvatthiyaṃ katā.

    யே ஆளவியங் பஞ்ஞத்தா, தே ஸுணோஹி யதா²தத²ங்;

    Ye āḷaviyaṃ paññattā, te suṇohi yathātathaṃ;

    குடிகோஸியஸெய்யா ச, க²ணனே க³ச்ச² தே³வதே;

    Kuṭikosiyaseyyā ca, khaṇane gaccha devate;

    ஸப்பாணகஞ்ச ஸிஞ்சந்தி, ச² ஏதே ஆளவியங் கதா.

    Sappāṇakañca siñcanti, cha ete āḷaviyaṃ katā.

    யே கோஸம்பி³யங் பஞ்ஞத்தா, தே ஸுணோஹி யதா²தத²ங்;

    Ye kosambiyaṃ paññattā, te suṇohi yathātathaṃ;

    மஹாவிஹாரோ தோ³வசஸ்ஸங், அஞ்ஞங் த்³வாரங் ஸுராய ச;

    Mahāvihāro dovacassaṃ, aññaṃ dvāraṃ surāya ca;

    அனாத³ரியங் ஸஹத⁴ம்மோ, பயோபானேன அட்ட²மங்.

    Anādariyaṃ sahadhammo, payopānena aṭṭhamaṃ.

    யே ஸக்கேஸு பஞ்ஞத்தா, தே ஸுணோஹி யதா²தத²ங்;

    Ye sakkesu paññattā, te suṇohi yathātathaṃ;

    ஏளகலோமானி பத்தோ ச, ஓவாதோ³ சேவ பே⁴ஸஜ்ஜங்.

    Eḷakalomāni patto ca, ovādo ceva bhesajjaṃ.

    ஸூசி ஆரஞ்ஞிகோ சேவ, அட்டே²தே 11 காபிலவத்த²வே;

    Sūci āraññiko ceva, aṭṭhete 12 kāpilavatthave;

    உத³கஸுத்³தி⁴யா ஓவாதோ³, பி⁴க்கு²னீஸு பவுச்சந்தி.

    Udakasuddhiyā ovādo, bhikkhunīsu pavuccanti.

    யே ப⁴க்³கே³ஸு பஞ்ஞத்தா, தே ஸுணோஹி யதா²தத²ங்;

    Ye bhaggesu paññattā, te suṇohi yathātathaṃ;

    ஸமாத³ஹித்வா விஸிப்³பெ³ந்தி, ஸாமிஸேன ஸஸித்த²கங்.

    Samādahitvā visibbenti, sāmisena sasitthakaṃ.

    பாராஜிகானி சத்தாரி, ஸங்கா⁴தி³ஸேஸானி ப⁴வந்தி;

    Pārājikāni cattāri, saṅghādisesāni bhavanti;

    ஸத்த ச நிஸ்ஸக்³கி³யானி, அட்ட² த்³வத்திங்ஸ கு²த்³த³கா.

    Satta ca nissaggiyāni, aṭṭha dvattiṃsa khuddakā.

    த்³வே கா³ரய்ஹா தயோ ஸெக்கா², ச²ப்பஞ்ஞாஸ ஸிக்கா²பதா³;

    Dve gārayhā tayo sekkhā, chappaññāsa sikkhāpadā;

    ச²ஸு நக³ரேஸு பஞ்ஞத்தா, பு³த்³தே⁴னாதி³ச்சப³ந்து⁴னா.

    Chasu nagaresu paññattā, buddhenādiccabandhunā.

    ச²ஊன தீணிஸதானி, ஸப்³பே³ ஸாவத்தி²யங் கதா;

    Chaūna tīṇisatāni, sabbe sāvatthiyaṃ katā;

    காருணிகேன பு³த்³தே⁴ன, கோ³தமேன யஸஸ்ஸினா.

    Kāruṇikena buddhena, gotamena yasassinā.







    Footnotes:
    1. ஆஸிங்ஸமானரூபோவ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    2. āsiṃsamānarūpova (sī. syā.)
    3. இங்க⁴ மே தங் ப்³யாகர (க॰)
    4. iṅgha me taṃ byākara (ka.)
    5. தவ வசனபத²ங் (ஸ்யா॰)
    6. tava vacanapathaṃ (syā.)
    7. யதா²கத²ங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ ஏவமுபரிபி)
    8. yathākathaṃ (sī. syā. evamuparipi)
    9. த³ந்தபோணேன (க॰)
    10. dantapoṇena (ka.)
    11. ச² ஏதே (ஸப்³ப³த்த²)
    12. cha ete (sabbattha)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / ஸத்தனக³ரேஸு பஞ்ஞத்தஸிக்கா²பத³வண்ணனா • Sattanagaresu paññattasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஸத்தனக³ரேஸு பஞ்ஞத்தஸிக்கா²பத³வண்ணனா • Sattanagaresu paññattasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ஸத்தனக³ரேஸு பஞ்ஞத்தஸிக்கா²பத³வண்ணனா • Sattanagaresu paññattasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஸத்தனக³ரேஸு பஞ்ஞத்தஸிக்கா²பத³வண்ணனா • Sattanagaresu paññattasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / ஸத்தனக³ரேஸு பஞ்ஞத்தஸிக்கா²பத³வண்ணனா • Sattanagaresu paññattasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact