Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi |
பட²மகா³தா²ஸங்க³ணிகங்
Paṭhamagāthāsaṅgaṇikaṃ
ஸத்தனக³ரேஸு பஞ்ஞத்தஸிக்கா²பத³வண்ணனா
Sattanagaresu paññattasikkhāpadavaṇṇanā
335. ஏகங்ஸந்தி எத்த² பு⁴ம்மத்தே² உபயோக³வசனந்தி ஆஹ ‘‘ஏகஸ்மிங் அங்ஸே’’தி. த³ஸனக²ஸமோதா⁴னஸமுஜ்ஜலந்தி த³ஸன்னங் நகா²னங் ஸமூஹேன ஸுட்டு² உஜ்ஜலங். எத்த² ‘‘ஸமுஜ்ஜல’’ந்தி இமினா அஞ்ஜலிந்தி பத³ஸ்ஸ ஆத³ரேன, அபி⁴முக²ங் வா ஜலதி தி³ப்³ப³தீதி அஞ்ஜலீதி அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. ஆஸீஸமானரூபோவாதி எத்த² ஆஸீஸமானரூபோ ஏவாதி அத்த²ங் படிக்கி²பந்தோ ஆஹ ‘‘பச்சாஸீஸமானரூபோ வியா’’தி. எத்த² ‘‘வியா’’தி இமினா ‘‘ஆஸீஸமானோ இவா’’தி பத³விபா⁴க³ங் கத்வா இவஸத்³தோ³ உபமத்த²ஜோதகோதி த³ஸ்ஸேதி. கிஸ்ஸாதி எத்த² கரணத்தே² ச²ட்டீ²விப⁴த்தி ஹோதீதி ஆஹ ‘‘கேன காரணேனா’’தி. இதா⁴தி மம நிஸின்னட்டா²னங். ‘‘ஆக³தோ’’தி இமினா இத⁴மாக³தோதி எத்த² மகாரோ பத³ஸந்தி⁴கரமத்தோதி த³ஸ்ஸேதி. அஸ்ஸாதி உபாலிஸ்ஸ விஸ்ஸஜ்ஜேஸீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஸப்³ப³த்தா²தி ஸப்³பே³ஸு பஞ்ஹேஸு. இதீதி ஏவங்.
335.Ekaṃsanti ettha bhummatthe upayogavacananti āha ‘‘ekasmiṃ aṃse’’ti. Dasanakhasamodhānasamujjalanti dasannaṃ nakhānaṃ samūhena suṭṭhu ujjalaṃ. Ettha ‘‘samujjala’’nti iminā añjalinti padassa ādarena, abhimukhaṃ vā jalati dibbatīti añjalīti atthaṃ dasseti. Āsīsamānarūpovāti ettha āsīsamānarūpo evāti atthaṃ paṭikkhipanto āha ‘‘paccāsīsamānarūpo viyā’’ti. Ettha ‘‘viyā’’ti iminā ‘‘āsīsamāno ivā’’ti padavibhāgaṃ katvā ivasaddo upamatthajotakoti dasseti. Kissāti ettha karaṇatthe chaṭṭhīvibhatti hotīti āha ‘‘kena kāraṇenā’’ti. Idhāti mama nisinnaṭṭhānaṃ. ‘‘Āgato’’ti iminā idhamāgatoti ettha makāro padasandhikaramattoti dasseti. Assāti upālissa vissajjesīti sambandho. Sabbatthāti sabbesu pañhesu. Itīti evaṃ.
தத்தா²தி விஸ்ஸஜ்ஜனே. ப⁴த்³த³கோ தே உம்மங்கோ³தி எத்த² உம்மங்க³ஸத்³தோ³ பஞ்ஹவாசகோதி ஆஹ ‘‘ப⁴த்³த³கா தே பஞ்ஹா’’தி. தத்த² தேதி தவ. கஸ்மா பஞ்ஹா ‘‘உம்மங்கோ³’’தி வுச்சதீதி ஆஹ ‘‘பஞ்சா ஹீ’’திஆதி³. ஹி யஸ்மா உம்மங்கோ³தி வுச்சதி, தஸ்மா பஞ்ஹா உம்மங்கோ³ நாமாதி யோஜனா. ‘‘உம்முஜ்ஜித்வா டி²தத்தா’’தி இமினா உம்முஜ்ஜதீதி உம்மங்கோ³தி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. முஜதா⁴து உகாரஸ்ஸ அகாரோ, அவிஜ்ஜந்த⁴காரஸங்கா²தா உத³கதோ உம்முஜ்ஜதீதி அத்தோ². ‘‘தக்³கா⁴’’தி நிபாதஸ்ஸ தஸ்மா காரணாதி அத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘யஸ்மா’’திஆதி³. ‘‘ஸம்படிச்ச²னத்தே²’’தி இமினா தக்³க⁴ஸத்³தோ³ ஸாது⁴அத்தோ²தி த³ஸ்ஸேதி, தக்³க⁴ ஸாதூ⁴தி அத்தோ². தீணியேவாதி ‘‘ஸமாத³ஹித்வா விஸிப்³பெ³ந்தீ’’தி ஏகங், ‘‘ஸாமிஸேனா’’தி ஏகங், ‘‘ஸஸித்த²க’’ந்தி ஏகந்தி இமானி தீணியேவ.
Tatthāti vissajjane. Bhaddako te ummaṅgoti ettha ummaṅgasaddo pañhavācakoti āha ‘‘bhaddakā te pañhā’’ti. Tattha teti tava. Kasmā pañhā ‘‘ummaṅgo’’ti vuccatīti āha ‘‘pañcā hī’’tiādi. Hi yasmā ummaṅgoti vuccati, tasmā pañhā ummaṅgo nāmāti yojanā. ‘‘Ummujjitvā ṭhitattā’’ti iminā ummujjatīti ummaṅgoti vacanatthaṃ dasseti. Mujadhātu ukārassa akāro, avijjandhakārasaṅkhātā udakato ummujjatīti attho. ‘‘Tagghā’’ti nipātassa tasmā kāraṇāti atthaṃ dassento āha ‘‘yasmā’’tiādi. ‘‘Sampaṭicchanatthe’’ti iminā tagghasaddo sādhuatthoti dasseti, taggha sādhūti attho. Tīṇiyevāti ‘‘samādahitvā visibbentī’’ti ekaṃ, ‘‘sāmisenā’’ti ekaṃ, ‘‘sasitthaka’’nti ekanti imāni tīṇiyeva.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 1. ஸத்தனக³ரேஸு பஞ்ஞத்தஸிக்கா²பத³ங் • 1. Sattanagaresu paññattasikkhāpadaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / ஸத்தனக³ரேஸு பஞ்ஞத்தஸிக்கா²பத³வண்ணனா • Sattanagaresu paññattasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஸத்தனக³ரேஸு பஞ்ஞத்தஸிக்கா²பத³வண்ணனா • Sattanagaresu paññattasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ஸத்தனக³ரேஸு பஞ்ஞத்தஸிக்கா²பத³வண்ணனா • Sattanagaresu paññattasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஸத்தனக³ரேஸு பஞ்ஞத்தஸிக்கா²பத³வண்ணனா • Sattanagaresu paññattasikkhāpadavaṇṇanā