Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā

    7. ஸத்தபுத்தகா²த³கபேதிவத்து²வண்ணனா

    7. Sattaputtakhādakapetivatthuvaṇṇanā

    நக்³கா³ து³ப்³ப³ண்ணரூபாஸீதி இத³ங் ஸத்த²ரி ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தே ஸத்தபுத்தகா²த³கபேதிங் ஆரப்³ப⁴ வுத்தங். ஸாவத்தி²யா கிர அவிதூ³ரே அஞ்ஞதரஸ்மிங் கா³மகே அஞ்ஞதரஸ்ஸ உபாஸகஸ்ஸ த்³வே புத்தா அஹேஸுங் – பட²மவயே டி²தா ரூபஸம்பன்னா ஸீலாசாரேன ஸமன்னாக³தா. தேஸங் மாதா ‘‘புத்தவதீ அஹ’’ந்தி புத்தப³லேன ப⁴த்தாரங் அதிமஞ்ஞதி. ஸோ ப⁴ரியாய அவமானிதோ நிப்³பி³ன்னமானஸோ அஞ்ஞங் கஞ்ஞங் ஆனேஸி. ஸா நசிரஸ்ஸேவ க³ப்³பி⁴னீ அஹோஸி. அத²ஸ்ஸ ஜெட்ட²ப⁴ரியா இஸ்ஸாபகதா அஞ்ஞதரங் வேஜ்ஜங் ஆமிஸேன உபலாபெத்வா தேன தஸ்ஸா தேமாஸிகங் க³ப்³ப⁴ங் பாதேஸி. அத² ஸா ஞாதீஹி ச ப⁴த்தாரா ச ‘‘தயா இமிஸ்ஸா க³ப்³போ⁴ பாதிதோ’’தி புட்டா² ‘‘நாஹங் பாதேமீ’’தி முஸா வத்வா தேஹி அஸத்³த³ஹந்தேஹி ‘‘ஸபத²ங் கரோஹீ’’தி வுத்தா ‘‘ஸாயங் பாதங் ஸத்த ஸத்த புத்தே விஜாயித்வா புத்தமங்ஸானி கா²தா³மி, நிச்சங் து³க்³க³ந்தா⁴ ச மக்கி²காபரிகிண்ணா ச ப⁴வெய்ய’’ந்தி ஸபத²ங் அகாஸி.

    Naggādubbaṇṇarūpāsīti idaṃ satthari sāvatthiyaṃ viharante sattaputtakhādakapetiṃ ārabbha vuttaṃ. Sāvatthiyā kira avidūre aññatarasmiṃ gāmake aññatarassa upāsakassa dve puttā ahesuṃ – paṭhamavaye ṭhitā rūpasampannā sīlācārena samannāgatā. Tesaṃ mātā ‘‘puttavatī aha’’nti puttabalena bhattāraṃ atimaññati. So bhariyāya avamānito nibbinnamānaso aññaṃ kaññaṃ ānesi. Sā nacirasseva gabbhinī ahosi. Athassa jeṭṭhabhariyā issāpakatā aññataraṃ vejjaṃ āmisena upalāpetvā tena tassā temāsikaṃ gabbhaṃ pātesi. Atha sā ñātīhi ca bhattārā ca ‘‘tayā imissā gabbho pātito’’ti puṭṭhā ‘‘nāhaṃ pātemī’’ti musā vatvā tehi asaddahantehi ‘‘sapathaṃ karohī’’ti vuttā ‘‘sāyaṃ pātaṃ satta satta putte vijāyitvā puttamaṃsāni khādāmi, niccaṃ duggandhā ca makkhikāparikiṇṇā ca bhaveyya’’nti sapathaṃ akāsi.

    ஸா அபரேன ஸமயேன காலங் கத்வா தஸ்ஸ க³ப்³ப⁴பாதனஸ்ஸ முஸாவாத³ஸ்ஸ ச ப²லேனேவ பேதயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா புத்தனயேன புத்தமங்ஸானி கா²த³ந்தீ தஸ்ஸேவ கா³மஸ்ஸ அவிதூ³ரே விசரதி. தேன ச ஸமயேன ஸம்ப³ஹுலா தே²ரா கா³மகாவாஸே வுத்த²வஸ்ஸா ப⁴க³வந்தங் த³ஸ்ஸனாய ஸாவத்தி²ங் ஆக³ச்ச²ந்தா தஸ்ஸ கா³மஸ்ஸ அவிதூ³ரே ஏகஸ்மிங் பதே³ஸே ரத்தியங் வாஸங் கப்பேஸுங். அத² ஸா பேதீ தேஸங் தே²ரானங் அத்தானங் த³ஸ்ஸேஸி. தங் மஹாதே²ரோ கா³தா²ய புச்சி² –

    Sā aparena samayena kālaṃ katvā tassa gabbhapātanassa musāvādassa ca phaleneva petayoniyaṃ nibbattitvā puttanayena puttamaṃsāni khādantī tasseva gāmassa avidūre vicarati. Tena ca samayena sambahulā therā gāmakāvāse vutthavassā bhagavantaṃ dassanāya sāvatthiṃ āgacchantā tassa gāmassa avidūre ekasmiṃ padese rattiyaṃ vāsaṃ kappesuṃ. Atha sā petī tesaṃ therānaṃ attānaṃ dassesi. Taṃ mahāthero gāthāya pucchi –

    35.

    35.

    ‘‘நக்³கா³ து³ப்³ப³ண்ணரூபாஸி, து³க்³க³ந்தா⁴ பூதி வாயஸி;

    ‘‘Naggā dubbaṇṇarūpāsi, duggandhā pūti vāyasi;

    மக்கி²காஹி பரிகிண்ணா, கா நு த்வங் இத⁴ திட்ட²ஸீ’’தி.

    Makkhikāhi parikiṇṇā, kā nu tvaṃ idha tiṭṭhasī’’ti.

    ஸா தே²ரேன புட்டா² தீஹி கா³தா²ஹி படிவசனங் அதா³ஸி –

    Sā therena puṭṭhā tīhi gāthāhi paṭivacanaṃ adāsi –

    36.

    36.

    ‘‘அஹங் ப⁴த³ந்தே பேதீம்ஹி, து³க்³க³தா யமலோகிகா;

    ‘‘Ahaṃ bhadante petīmhi, duggatā yamalokikā;

    பாபகம்மங் கரித்வான, பேதலோகங் இதோ க³தா.

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gatā.

    37.

    37.

    ‘‘காலேன ஸத்த புத்தானி, ஸாயங் ஸத்த புனாபரே;

    ‘‘Kālena satta puttāni, sāyaṃ satta punāpare;

    விஜாயித்வான கா²தா³மி, தேபி நா ஹொந்தி மே அலங்.

    Vijāyitvāna khādāmi, tepi nā honti me alaṃ.

    38.

    38.

    ‘‘பரிட³ய்ஹதி தூ⁴மாயதி, கு²தா³ய ஹத³யங் மம;

    ‘‘Pariḍayhati dhūmāyati, khudāya hadayaṃ mama;

    நிப்³பு³திங் நாதி⁴க³ச்சா²மி, அக்³கி³த³ட்³டா⁴வ ஆதபே’’தி.

    Nibbutiṃ nādhigacchāmi, aggidaḍḍhāva ātape’’ti.

    38. தத்த² நிப்³பு³திந்தி கு²ப்பிபாஸாது³க்க²ஸ்ஸ வூபஸமங். நாதி⁴க³ச்சா²மீதி ந லபா⁴மி. அக்³கி³த³ட்³டா⁴வ ஆதபேதி அதிஉண்ஹஆதபே அக்³கி³னா ட³ய்ஹமானா விய நிப்³பு³திங் நாதி⁴க³ச்சா²மீதி யோஜனா.

    38. Tattha nibbutinti khuppipāsādukkhassa vūpasamaṃ. Nādhigacchāmīti na labhāmi. Aggidaḍḍhāva ātapeti atiuṇhaātape agginā ḍayhamānā viya nibbutiṃ nādhigacchāmīti yojanā.

    தங் ஸுத்வா மஹாதே²ரோ தாய கதகம்மங் புச்ச²ந்தோ –

    Taṃ sutvā mahāthero tāya katakammaṃ pucchanto –

    39.

    39.

    ‘‘கிங் நு காயேன வாசாய, மனஸா து³க்கடங் கதங்;

    ‘‘Kiṃ nu kāyena vācāya, manasā dukkaṭaṃ kataṃ;

    கிஸ்ஸகம்மவிபாகேன, புத்தமங்ஸானி கா²த³ஸீ’’தி. – கா³த²மாஹ;

    Kissakammavipākena, puttamaṃsāni khādasī’’ti. – gāthamāha;

    அத² ஸா பேதீ அத்தனோ பேதலோகூபபத்திஞ்ச புத்தமங்ஸகா²த³னகாரணஞ்ச கதெ²ந்தீ –

    Atha sā petī attano petalokūpapattiñca puttamaṃsakhādanakāraṇañca kathentī –

    40.

    40.

    ‘‘அஹூ மய்ஹங் து³வே புத்தா, உபோ⁴ ஸம்பத்தயொப்³ப³னா;

    ‘‘Ahū mayhaṃ duve puttā, ubho sampattayobbanā;

    ஸாஹங் புத்தப³லூபேதா, ஸாமிகங் அதிமஞ்ஞிஸங்.

    Sāhaṃ puttabalūpetā, sāmikaṃ atimaññisaṃ.

    41.

    41.

    ‘‘ததோ மே ஸாமிகோ குத்³தோ⁴, ஸபதிங் மய்ஹமானயி;

    ‘‘Tato me sāmiko kuddho, sapatiṃ mayhamānayi;

    ஸா ச க³ப்³ப⁴ங் அலபி⁴த்த², தஸ்ஸா பாபங் அசேதயிங்.

    Sā ca gabbhaṃ alabhittha, tassā pāpaṃ acetayiṃ.

    42.

    42.

    ‘‘ஸாஹங் பது³ட்ட²மனஸா, அகரிங் க³ப்³ப⁴பாதனங்;

    ‘‘Sāhaṃ paduṭṭhamanasā, akariṃ gabbhapātanaṃ;

    தஸ்ஸ தேமாஸிகோ க³ப்³போ⁴, பூதிலோஹிதகோ பதி.

    Tassa temāsiko gabbho, pūtilohitako pati.

    43.

    43.

    ‘‘தத³ஸ்ஸா மாதா குபிதா, மய்ஹங் ஞாதீ ஸமானயி;

    ‘‘Tadassā mātā kupitā, mayhaṃ ñātī samānayi;

    ஸபத²ஞ்ச மங் காரேஸி, பரிபா⁴ஸாபயீ ச மங்.

    Sapathañca maṃ kāresi, paribhāsāpayī ca maṃ.

    44.

    44.

    ‘‘ஸாஹங் கோ⁴ரஞ்ச ஸபத²ங், முஸாவாத³ங் அபா⁴ஸிஸங்;

    ‘‘Sāhaṃ ghorañca sapathaṃ, musāvādaṃ abhāsisaṃ;

    ‘புத்தமங்ஸானி கா²தா³மி, ஸசே தங் பகதங் மயா’.

    ‘Puttamaṃsāni khādāmi, sace taṃ pakataṃ mayā’.

    45.

    45.

    ‘‘தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ விபாகேன, முஸாவாத³ஸ்ஸ சூப⁴யங்;

    ‘‘Tassa kammassa vipākena, musāvādassa cūbhayaṃ;

    புத்தமங்ஸானி கா²தா³மி, புப்³ப³லோஹிதமக்கி²தா’’தி. – இமா கா³தா² அபா⁴ஸி;

    Puttamaṃsāni khādāmi, pubbalohitamakkhitā’’ti. – imā gāthā abhāsi;

    40-45. தத்த² புத்தப³லூபேதாதி புத்தப³லேன உபேதா, புத்தானங் வஸேன லத்³த⁴ப³லா. அதிமஞ்ஞிஸந்தி அதிக்கமித்வா மஞ்ஞிங் அவமஞ்ஞிங். பூதிலோஹிதகோ பதீதி குணபலோஹிதங் ஹுத்வா க³ப்³போ⁴ பரிபதி. ஸேஸங் ஸப்³ப³ங் அனந்தரஸதி³ஸமேவ. தத்த² அட்ட² தே²ரா, இத⁴ ஸம்ப³ஹுலா. தத்த² பஞ்ச புத்தா, இத⁴ ஸத்தாதி அயமேவ விஸேஸோதி.

    40-45. Tattha puttabalūpetāti puttabalena upetā, puttānaṃ vasena laddhabalā. Atimaññisanti atikkamitvā maññiṃ avamaññiṃ. Pūtilohitako patīti kuṇapalohitaṃ hutvā gabbho paripati. Sesaṃ sabbaṃ anantarasadisameva. Tattha aṭṭha therā, idha sambahulā. Tattha pañca puttā, idha sattāti ayameva visesoti.

    ஸத்தபுத்தகா²த³கபேதிவத்து²வண்ணானா நிட்டி²தா.

    Sattaputtakhādakapetivatthuvaṇṇānā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 7. ஸத்தபுத்தகா²த³பேதிவத்து² • 7. Sattaputtakhādapetivatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact