Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi |
9. ஸத்தஸமத²னிதா³னங்
9. Sattasamathanidānaṃ
352. ஸம்முகா²வினயோ கிங்னிதா³னோ, கிங்ஸமுத³யோ, கிங்ஜாதிகோ, கிங்பப⁴வோ, கிங்ஸம்பா⁴ரோ கிங்ஸமுட்டா²னோ? ஸதிவினயோ கிங்னிதா³னோ, கிங்ஸமுத³யோ, கிங்ஜாதிகோ, கிங்பப⁴வோ, கிங்ஸம்பா⁴ரோ, கிங்ஸமுட்டா²னோ? அமூள்ஹவினயோ கிங்னிதா³னோ, கிங்ஸமுத³யோ, கிங்ஜாதிகோ, கிங்பப⁴வோ, கிங்ஸம்பா⁴ரோ, கிங்ஸமுட்டா²னோ? படிஞ்ஞாதகரணங் கிங்னிதா³னங், கிங்ஸமுத³யங், கிங்ஜாதிகங், கிங்பப⁴வங், கிங்ஸம்பா⁴ரங், கிங்ஸமுட்டா²னங்? யேபு⁴ய்யஸிகா கிங்னிதா³னா, கிங்ஸமுத³யா, கிங்ஜாதிகா, கிங்பப⁴வா, கிங்ஸம்பா⁴ரா, கிங்ஸமுட்டா²னா? தஸ்ஸபாபியஸிகா கிங்னிதா³னா, கிங்ஸமுத³யா, கிங்ஜாதிகா, கிங்பப⁴வா, கிங்ஸம்பா⁴ரா, கிங்ஸமுட்டா²னா திணவத்தா²ரகோ கிங்னிதா³னோ, கிங்ஸமுத³யோ, கிங்ஜாதிகோ, கிங்பப⁴வோ, கிங்ஸம்பா⁴ரோ, கிங்ஸமுட்டா²னோ?
352. Sammukhāvinayo kiṃnidāno, kiṃsamudayo, kiṃjātiko, kiṃpabhavo, kiṃsambhāro kiṃsamuṭṭhāno? Sativinayo kiṃnidāno, kiṃsamudayo, kiṃjātiko, kiṃpabhavo, kiṃsambhāro, kiṃsamuṭṭhāno? Amūḷhavinayo kiṃnidāno, kiṃsamudayo, kiṃjātiko, kiṃpabhavo, kiṃsambhāro, kiṃsamuṭṭhāno? Paṭiññātakaraṇaṃ kiṃnidānaṃ, kiṃsamudayaṃ, kiṃjātikaṃ, kiṃpabhavaṃ, kiṃsambhāraṃ, kiṃsamuṭṭhānaṃ? Yebhuyyasikā kiṃnidānā, kiṃsamudayā, kiṃjātikā, kiṃpabhavā, kiṃsambhārā, kiṃsamuṭṭhānā? Tassapāpiyasikā kiṃnidānā, kiṃsamudayā, kiṃjātikā, kiṃpabhavā, kiṃsambhārā, kiṃsamuṭṭhānā tiṇavatthārako kiṃnidāno, kiṃsamudayo, kiṃjātiko, kiṃpabhavo, kiṃsambhāro, kiṃsamuṭṭhāno?
ஸம்முகா²வினயோ நிதா³னநிதா³னோ, நிதா³னஸமுத³யோ, நிதா³னஜாதிகோ, நிதா³னபப⁴வோ, நிதா³னஸம்பா⁴ரோ, நிதா³னஸமுட்டா²னோ. ஸதிவினயோ…பே॰… அமூள்ஹவினயோ…பே॰… படிஞ்ஞாதகரணங் நிதா³னநிதா³னங், நிதா³னஸமுத³யங், நிதா³னஜாதிகங், நிதா³னபப⁴வங், நிதா³னஸம்பா⁴ரங், நிதா³னஸமுட்டா²னங். யேபு⁴ய்யஸிகா…பே॰… தஸ்ஸபாபியஸிகா நிதா³னநிதா³னா, நிதா³னஸமுத³யா, நிதா³னஜாதிகா, நிதா³னபப⁴வா, நிதா³னஸம்பா⁴ரா , நிதா³னஸமுட்டா²னா. திணவத்தா²ரகோ நிதா³னநிதா³னோ, நிதா³னஸமுத³யோ, நிதா³னஜாதிகோ, நிதா³னபப⁴வோ, நிதா³னஸம்பா⁴ரோ, நிதா³னஸமுட்டா²னோ.
Sammukhāvinayo nidānanidāno, nidānasamudayo, nidānajātiko, nidānapabhavo, nidānasambhāro, nidānasamuṭṭhāno. Sativinayo…pe… amūḷhavinayo…pe… paṭiññātakaraṇaṃ nidānanidānaṃ, nidānasamudayaṃ, nidānajātikaṃ, nidānapabhavaṃ, nidānasambhāraṃ, nidānasamuṭṭhānaṃ. Yebhuyyasikā…pe… tassapāpiyasikā nidānanidānā, nidānasamudayā, nidānajātikā, nidānapabhavā, nidānasambhārā , nidānasamuṭṭhānā. Tiṇavatthārako nidānanidāno, nidānasamudayo, nidānajātiko, nidānapabhavo, nidānasambhāro, nidānasamuṭṭhāno.
ஸம்முகா²வினயோ கிங்னிதா³னோ, கிங்ஸமுத³யோ, கிங்ஜாதிகோ, கிங்பப⁴வோ, கிங்ஸம்பா⁴ரோ, கிங்ஸமுட்டா²னோ ? ஸதிவினயோ…பே॰… அமூள்ஹவினயோ…பே॰… படிஞ்ஞாதகரணங்…பே॰… யேபு⁴ய்யஸிகா…பே॰… தஸ்ஸபாபியஸிகா…பே॰… திணவத்தா²ரகோ கிங்னிதா³னோ, கிங்ஸமுத³யோ, கிங்ஜாதிகோ, கிங்பப⁴வோ, கிங்ஸம்பா⁴ரோ, கிங்ஸமுட்டா²னோ?
Sammukhāvinayo kiṃnidāno, kiṃsamudayo, kiṃjātiko, kiṃpabhavo, kiṃsambhāro, kiṃsamuṭṭhāno ? Sativinayo…pe… amūḷhavinayo…pe… paṭiññātakaraṇaṃ…pe… yebhuyyasikā…pe… tassapāpiyasikā…pe… tiṇavatthārako kiṃnidāno, kiṃsamudayo, kiṃjātiko, kiṃpabhavo, kiṃsambhāro, kiṃsamuṭṭhāno?
ஸம்முகா²வினயோ ஹேதுனிதா³னோ, ஹேதுஸமுத³யோ, ஹேதுஜாதிகோ, ஹேதுபப⁴வோ, ஹேதுஸம்பா⁴ரோ, ஹேதுஸமுட்டா²னோ . ஸதிவினயோ…பே॰… அமூள்ஹவினயோ…பே॰… படிஞ்ஞாதகரணங் ஹேதுனிதா³னங், ஹேதுஸமுத³யங், ஹேதுஜாதிகங், ஹேதுபப⁴வங், ஹேதுஸம்பா⁴ரங், ஹேதுஸமுட்டா²னங். யேபு⁴ய்யஸிகா…பே॰… தஸ்ஸபாபியஸிகா ஹேதுனிதா³னா, ஹேதுஸமுத³யா, ஹேதுஜாதிகா, ஹேதுபப⁴வா, ஹேதுஸம்பா⁴ரா, ஹேதுஸமுட்டா²னா. திணவத்தா²ரகோ ஹேதுனிதா³னோ, ஹேதுஸமுத³யோ, ஹேதுஜாதிகோ, ஹேதுபப⁴வோ, ஹேதுஸம்பா⁴ரோ, ஹேதுஸமுட்டா²னோ.
Sammukhāvinayo hetunidāno, hetusamudayo, hetujātiko, hetupabhavo, hetusambhāro, hetusamuṭṭhāno . Sativinayo…pe… amūḷhavinayo…pe… paṭiññātakaraṇaṃ hetunidānaṃ, hetusamudayaṃ, hetujātikaṃ, hetupabhavaṃ, hetusambhāraṃ, hetusamuṭṭhānaṃ. Yebhuyyasikā…pe… tassapāpiyasikā hetunidānā, hetusamudayā, hetujātikā, hetupabhavā, hetusambhārā, hetusamuṭṭhānā. Tiṇavatthārako hetunidāno, hetusamudayo, hetujātiko, hetupabhavo, hetusambhāro, hetusamuṭṭhāno.
ஸம்முகா²வினயோ கிங்னிதா³னோ, கிங்ஸமுத³யோ, கிங்ஜாதிகோ, கிங்பப⁴வோ, கிங்ஸம்பா⁴ரோ, கிங்ஸமுட்டா²னோ? ஸதிவினயோ…பே॰… அமூள்ஹவினயோ…பே॰… படிஞ்ஞாதகரணங்…பே॰… யேபு⁴ய்யஸிகா…பே॰… தஸ்ஸபாபியஸிகா…பே॰… திணவத்தா²ரகோ கிங்னிதா³னோ, கிங்ஸமுத³யோ, கிங்ஜாதிகோ, கிங்பப⁴வோ, கிங்ஸம்பா⁴ரோ, கிங்ஸமுட்டா²னோ? ஸம்முகா²வினயோ பச்சயனிதா³னோ, பச்சயஸமுத³யோ, பச்சயஜாதிகோ, பச்சயபப⁴வோ, பச்சயஸம்பா⁴ரோ, பச்சயஸமுட்டா²னோ. ஸதிவினயோ…பே॰… அமூள்ஹவினயோ…பே॰… படிஞ்ஞாதகரணங் பச்சயனிதா³னங், பச்சயஸமுத³யங், பச்சயஜாதிகங், பச்சயபப⁴வங், பச்சயஸம்பா⁴ரங், பச்சயஸமுட்டா²னங். யேபு⁴ய்யஸிகா…பே॰… தஸ்ஸபாபியஸிகா பச்சயனிதா³னா, பச்சயஸமுத³யா, பச்சயஜாதிகா, பச்சயபப⁴வா, பச்சயஸம்பா⁴ரா, பச்சயஸமுட்டா²னா. திணவத்தா²ரகோ பச்சயனிதா³னோ, பச்சயஸமுத³யோ, பச்சயஜாதிகோ, பச்சயபப⁴வோ, பச்சயஸம்பா⁴ரோ, பச்சயஸமுட்டா²னோ.
Sammukhāvinayo kiṃnidāno, kiṃsamudayo, kiṃjātiko, kiṃpabhavo, kiṃsambhāro, kiṃsamuṭṭhāno? Sativinayo…pe… amūḷhavinayo…pe… paṭiññātakaraṇaṃ…pe… yebhuyyasikā…pe… tassapāpiyasikā…pe… tiṇavatthārako kiṃnidāno, kiṃsamudayo, kiṃjātiko, kiṃpabhavo, kiṃsambhāro, kiṃsamuṭṭhāno? Sammukhāvinayo paccayanidāno, paccayasamudayo, paccayajātiko, paccayapabhavo, paccayasambhāro, paccayasamuṭṭhāno. Sativinayo…pe… amūḷhavinayo…pe… paṭiññātakaraṇaṃ paccayanidānaṃ, paccayasamudayaṃ, paccayajātikaṃ, paccayapabhavaṃ, paccayasambhāraṃ, paccayasamuṭṭhānaṃ. Yebhuyyasikā…pe… tassapāpiyasikā paccayanidānā, paccayasamudayā, paccayajātikā, paccayapabhavā, paccayasambhārā, paccayasamuṭṭhānā. Tiṇavatthārako paccayanidāno, paccayasamudayo, paccayajātiko, paccayapabhavo, paccayasambhāro, paccayasamuṭṭhāno.
353. ஸத்தன்னங் ஸமதா²னங் கதி மூலானி, கதி ஸமுட்டா²னா? ஸத்தன்னங் ஸமதா²னங் ச²ப்³பீ³ஸ மூலானி, ச²த்திங்ஸ ஸமுட்டா²னா. ஸத்தன்னங் ஸமதா²னங் கதமானி ச²ப்³பீ³ மூலானி? ஸம்முகா²வினயஸ்ஸ சத்தாரி மூலானி. ஸங்க⁴ஸம்முக²தா, த⁴ம்மஸம்முக²தா, வினயஸம்முக²தா, புக்³க³லஸம்முக²தா; ஸதிவினயஸ்ஸ சத்தாரி மூலானி; அமூள்ஹவினயஸ்ஸ சத்தாரி மூலானி; படிஞ்ஞாதகரணஸ்ஸ த்³வே மூலானி – யோ ச தே³ஸேதி யஸ்ஸ ச தே³ஸேதி; யேபு⁴ய்யஸிகாய சத்தாரி மூலானி; தஸ்ஸபாபியஸிகாய சத்தாரி மூலானி; திணவத்தா²ரகஸ்ஸ சத்தாரி மூலானி – ஸங்க⁴ஸம்முக²தா, த⁴ம்மஸம்முக²தா, வினயஸம்முக²தா, புக்³க³லஸம்முக²தா – ஸத்தன்னங் ஸமதா²னங் இமானி ச²ப்³பீ³ஸ மூலானி.
353. Sattannaṃ samathānaṃ kati mūlāni, kati samuṭṭhānā? Sattannaṃ samathānaṃ chabbīsa mūlāni, chattiṃsa samuṭṭhānā. Sattannaṃ samathānaṃ katamāni chabbī mūlāni? Sammukhāvinayassa cattāri mūlāni. Saṅghasammukhatā, dhammasammukhatā, vinayasammukhatā, puggalasammukhatā; sativinayassa cattāri mūlāni; amūḷhavinayassa cattāri mūlāni; paṭiññātakaraṇassa dve mūlāni – yo ca deseti yassa ca deseti; yebhuyyasikāya cattāri mūlāni; tassapāpiyasikāya cattāri mūlāni; tiṇavatthārakassa cattāri mūlāni – saṅghasammukhatā, dhammasammukhatā, vinayasammukhatā, puggalasammukhatā – sattannaṃ samathānaṃ imāni chabbīsa mūlāni.
ஸத்தன்னங் ஸமதா²னங் கதமே ச²த்திங்ஸ ஸமுட்டா²னா? ஸதிவினயஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ கிரியா, கரணங், உபக³மனங், அஜ்ஜு²பக³மனங், அதி⁴வாஸனா, அப்படிக்கோஸனா. அமூள்ஹவினயஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ…பே॰… படிஞ்ஞாதகரணஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ… யேபு⁴ய்யஸிகாய கம்மஸ்ஸ… தஸ்ஸபாபியஸிகாய கம்மஸ்ஸ… திணவத்தா²ரகஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ கிரியா, கரணங், உபக³மனங், அஜ்ஜு²பக³மனங், அதி⁴வாஸனா, அப்படிக்கோஸனா – ஸத்தன்னங் ஸமதா²னங் இமே ச²த்திங்ஸ ஸமுட்டா²னா.
Sattannaṃ samathānaṃ katame chattiṃsa samuṭṭhānā? Sativinayassa kammassa kiriyā, karaṇaṃ, upagamanaṃ, ajjhupagamanaṃ, adhivāsanā, appaṭikkosanā. Amūḷhavinayassa kammassa…pe… paṭiññātakaraṇassa kammassa… yebhuyyasikāya kammassa… tassapāpiyasikāya kammassa… tiṇavatthārakassa kammassa kiriyā, karaṇaṃ, upagamanaṃ, ajjhupagamanaṃ, adhivāsanā, appaṭikkosanā – sattannaṃ samathānaṃ ime chattiṃsa samuṭṭhānā.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / ஸத்தஸமத²னிதா³னவண்ணனா • Sattasamathanidānavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / அதி⁴கரணபே⁴த³வண்ணனா • Adhikaraṇabhedavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / அதி⁴கரணனிதா³னாதி³வண்ணனா • Adhikaraṇanidānādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / ஸத்தஸமத²னிதா³னவண்ணனா • Sattasamathanidānavaṇṇanā