Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    5. ஸத்தட்டா²னஸுத்தங்

    5. Sattaṭṭhānasuttaṃ

    57. ஸாவத்தி²னிதா³னங். ‘‘ஸத்தட்டா²னகுஸலோ, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² திவிதூ⁴பபரிக்கீ² இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே கேவலீ வுஸிதவா உத்தமபுரிஸோதி வுச்சதி. கத²ஞ்ச, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஸத்தட்டா²னகுஸலோ ஹோதி? இத⁴ , பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ரூபங் பஜானாதி, ரூபஸமுத³யங் பஜானாதி, ரூபனிரோத⁴ங் பஜானாதி, ரூபனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் பஜானாதி; ரூபஸ்ஸ அஸ்ஸாத³ங் பஜானாதி, ரூபஸ்ஸ ஆதீ³னவங் பஜானாதி, ரூபஸ்ஸ நிஸ்ஸரணங் பஜானாதி; வேத³னங் பஜானாதி … ஸஞ்ஞங்… ஸங்கா²ரே… விஞ்ஞாணங் பஜானாதி, விஞ்ஞாணஸமுத³யங் பஜானாதி, விஞ்ஞாணனிரோத⁴ங் பஜானாதி, விஞ்ஞாணனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் பஜானாதி; விஞ்ஞாணஸ்ஸ அஸ்ஸாத³ங் பஜானாதி, விஞ்ஞாணஸ்ஸ ஆதீ³னவங் பஜானாதி, விஞ்ஞாணஸ்ஸ நிஸ்ஸரணங் பஜானாதி.

    57. Sāvatthinidānaṃ. ‘‘Sattaṭṭhānakusalo, bhikkhave, bhikkhu tividhūpaparikkhī imasmiṃ dhammavinaye kevalī vusitavā uttamapurisoti vuccati. Kathañca, bhikkhave, bhikkhu sattaṭṭhānakusalo hoti? Idha , bhikkhave, bhikkhu rūpaṃ pajānāti, rūpasamudayaṃ pajānāti, rūpanirodhaṃ pajānāti, rūpanirodhagāminiṃ paṭipadaṃ pajānāti; rūpassa assādaṃ pajānāti, rūpassa ādīnavaṃ pajānāti, rūpassa nissaraṇaṃ pajānāti; vedanaṃ pajānāti … saññaṃ… saṅkhāre… viññāṇaṃ pajānāti, viññāṇasamudayaṃ pajānāti, viññāṇanirodhaṃ pajānāti, viññāṇanirodhagāminiṃ paṭipadaṃ pajānāti; viññāṇassa assādaṃ pajānāti, viññāṇassa ādīnavaṃ pajānāti, viññāṇassa nissaraṇaṃ pajānāti.

    ‘‘கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ரூபங்? சத்தாரோ ச மஹாபூ⁴தா, சதுன்னஞ்ச மஹாபூ⁴தானங் உபாதா³ய ரூபங். இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ரூபங். ஆஹாரஸமுத³யா ரூபஸமுத³யோ; ஆஹாரனிரோதா⁴ ரூபனிரோதோ⁴. அயமேவ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ ரூபனிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி²…பே॰… ஸம்மாஸமாதி⁴.

    ‘‘Katamañca, bhikkhave, rūpaṃ? Cattāro ca mahābhūtā, catunnañca mahābhūtānaṃ upādāya rūpaṃ. Idaṃ vuccati, bhikkhave, rūpaṃ. Āhārasamudayā rūpasamudayo; āhāranirodhā rūpanirodho. Ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo rūpanirodhagāminī paṭipadā, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi.

    ‘‘யங் ரூபங் படிச்ச உப்பஜ்ஜதி ஸுக²ங் ஸோமனஸ்ஸங் – அயங் ரூபஸ்ஸ அஸ்ஸாதோ³. யங் ரூபங் அனிச்சங் து³க்க²ங் விபரிணாமத⁴ம்மங் – அயங் ரூபஸ்ஸ ஆதீ³னவோ. யோ ரூபஸ்மிங் ச²ந்த³ராக³வினயோ ச²ந்த³ராக³ப்பஹானங் – இத³ங் ரூபஸ்ஸ நிஸ்ஸரணங்.

    ‘‘Yaṃ rūpaṃ paṭicca uppajjati sukhaṃ somanassaṃ – ayaṃ rūpassa assādo. Yaṃ rūpaṃ aniccaṃ dukkhaṃ vipariṇāmadhammaṃ – ayaṃ rūpassa ādīnavo. Yo rūpasmiṃ chandarāgavinayo chandarāgappahānaṃ – idaṃ rūpassa nissaraṇaṃ.

    ‘‘யே ஹி கேசி, பி⁴க்க²வே, ஸமணா வா ப்³ராஹ்மணா வா ஏவங் ரூபங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் ரூபஸமுத³யங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் ரூபனிரோத⁴ங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் ரூபனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் அபி⁴ஞ்ஞாய; ஏவங் ரூபஸ்ஸ அஸ்ஸாத³ங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் ரூபஸ்ஸ ஆதீ³னவங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் ரூபஸ்ஸ நிஸ்ஸரணங் அபி⁴ஞ்ஞாய ரூபஸ்ஸ நிப்³பி³தா³ய விராகா³ய நிரோதா⁴ய படிபன்னா, தே ஸுப்படிபன்னா. யே ஸுப்படிபன்னா, தே இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே கா³த⁴ந்தி.

    ‘‘Ye hi keci, bhikkhave, samaṇā vā brāhmaṇā vā evaṃ rūpaṃ abhiññāya, evaṃ rūpasamudayaṃ abhiññāya, evaṃ rūpanirodhaṃ abhiññāya, evaṃ rūpanirodhagāminiṃ paṭipadaṃ abhiññāya; evaṃ rūpassa assādaṃ abhiññāya, evaṃ rūpassa ādīnavaṃ abhiññāya, evaṃ rūpassa nissaraṇaṃ abhiññāya rūpassa nibbidāya virāgāya nirodhāya paṭipannā, te suppaṭipannā. Ye suppaṭipannā, te imasmiṃ dhammavinaye gādhanti.

    ‘‘யே ச கோ² கேசி, பி⁴க்க²வே, ஸமணா வா ப்³ராஹ்மணா வா ஏவங் ரூபங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் ரூபஸமுத³யங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் ரூபனிரோத⁴ங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் ரூபனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் அபி⁴ஞ்ஞாய; ஏவங் ரூபஸ்ஸ அஸ்ஸாத³ங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் ரூபஸ்ஸ ஆதீ³னவங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் ரூபஸ்ஸ நிஸ்ஸரணங் அபி⁴ஞ்ஞாய ரூபஸ்ஸ நிப்³பி³தா³ விராகா³ நிரோதா⁴ அனுபாதா³ விமுத்தா, தே ஸுவிமுத்தா. யே ஸுவிமுத்தா, தே கேவலினோ. யே கேவலினோ வட்டங் தேஸங் நத்தி² பஞ்ஞாபனாய.

    ‘‘Ye ca kho keci, bhikkhave, samaṇā vā brāhmaṇā vā evaṃ rūpaṃ abhiññāya, evaṃ rūpasamudayaṃ abhiññāya, evaṃ rūpanirodhaṃ abhiññāya, evaṃ rūpanirodhagāminiṃ paṭipadaṃ abhiññāya; evaṃ rūpassa assādaṃ abhiññāya, evaṃ rūpassa ādīnavaṃ abhiññāya, evaṃ rūpassa nissaraṇaṃ abhiññāya rūpassa nibbidā virāgā nirodhā anupādā vimuttā, te suvimuttā. Ye suvimuttā, te kevalino. Ye kevalino vaṭṭaṃ tesaṃ natthi paññāpanāya.

    ‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, வேத³னா? ச²யிமே, பி⁴க்க²வே, வேத³னாகாயா – சக்கு²ஸம்ப²ஸ்ஸஜா வேத³னா…பே॰… மனோஸம்ப²ஸ்ஸஜா வேத³னா. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, வேத³னா. ப²ஸ்ஸஸமுத³யா வேத³னாஸமுத³யோ; ப²ஸ்ஸனிரோதா⁴ வேத³னானிரோதோ⁴. அயமேவ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ வேத³னானிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி²…பே॰… ஸம்மாஸமாதி⁴.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, vedanā? Chayime, bhikkhave, vedanākāyā – cakkhusamphassajā vedanā…pe… manosamphassajā vedanā. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, vedanā. Phassasamudayā vedanāsamudayo; phassanirodhā vedanānirodho. Ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo vedanānirodhagāminī paṭipadā, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi.

    ‘‘யங் வேத³னங் படிச்ச உப்பஜ்ஜதி ஸுக²ங் ஸோமனஸ்ஸங் – அயங் வேத³னாய அஸ்ஸாதோ³. யா வேத³னா அனிச்சா து³க்கா² விபரிணாமத⁴ம்மா – அயங் வேத³னாய ஆதீ³னவோ. யோ வேத³னாய ச²ந்த³ராக³வினயோ ச²ந்த³ராக³ப்பஹானங் – இத³ங் வேத³னாய நிஸ்ஸரணங்.

    ‘‘Yaṃ vedanaṃ paṭicca uppajjati sukhaṃ somanassaṃ – ayaṃ vedanāya assādo. Yā vedanā aniccā dukkhā vipariṇāmadhammā – ayaṃ vedanāya ādīnavo. Yo vedanāya chandarāgavinayo chandarāgappahānaṃ – idaṃ vedanāya nissaraṇaṃ.

    ‘‘யே ஹி, கேசி, பி⁴க்க²வே, ஸமணா வா ப்³ராஹ்மணா வா ஏவங் வேத³னங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் வேத³னாஸமுத³யங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் வேத³னானிரோத⁴ங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் வேத³னானிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் அபி⁴ஞ்ஞாய; ஏவங் வேத³னாய அஸ்ஸாத³ங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் வேத³னாய ஆதீ³னவங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் வேத³னாய நிஸ்ஸரணங் அபி⁴ஞ்ஞாய வேத³னாய நிப்³பி³தா³ய விராகா³ய நிரோதா⁴ய படிபன்னா, தே ஸுப்படிபன்னா. யே ஸுப்படிபன்னா, தே இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே கா³த⁴ந்தி.

    ‘‘Ye hi, keci, bhikkhave, samaṇā vā brāhmaṇā vā evaṃ vedanaṃ abhiññāya, evaṃ vedanāsamudayaṃ abhiññāya, evaṃ vedanānirodhaṃ abhiññāya, evaṃ vedanānirodhagāminiṃ paṭipadaṃ abhiññāya; evaṃ vedanāya assādaṃ abhiññāya, evaṃ vedanāya ādīnavaṃ abhiññāya, evaṃ vedanāya nissaraṇaṃ abhiññāya vedanāya nibbidāya virāgāya nirodhāya paṭipannā, te suppaṭipannā. Ye suppaṭipannā, te imasmiṃ dhammavinaye gādhanti.

    ‘‘யே ச கோ² கேசி, பி⁴க்க²வே, ஸமணா வா ப்³ராஹ்மணா வா ஏவங் வேத³னங் அபி⁴ஞ்ஞாய…பே॰… வட்டங் தேஸங் நத்தி² பஞ்ஞாபனாய.

    ‘‘Ye ca kho keci, bhikkhave, samaṇā vā brāhmaṇā vā evaṃ vedanaṃ abhiññāya…pe… vaṭṭaṃ tesaṃ natthi paññāpanāya.

    ‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, ஸஞ்ஞா? ச²யிமே, பி⁴க்க²வே, ஸஞ்ஞாகாயா – ரூபஸஞ்ஞா, ஸத்³த³ஸஞ்ஞா, க³ந்த⁴ஸஞ்ஞா, ரஸஸஞ்ஞா, பொ²ட்ட²ப்³ப³ஸஞ்ஞா, த⁴ம்மஸஞ்ஞா. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஸஞ்ஞா. ப²ஸ்ஸஸமுத³யா ஸஞ்ஞாஸமுத³யோ; ப²ஸ்ஸனிரோதா⁴ ஸஞ்ஞானிரோதோ⁴. அயமேவ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ ஸஞ்ஞானிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி²…பே॰… ஸம்மாஸமாதி⁴…பே॰… வட்டங் தேஸங் நத்தி² பஞ்ஞாபனாய.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, saññā? Chayime, bhikkhave, saññākāyā – rūpasaññā, saddasaññā, gandhasaññā, rasasaññā, phoṭṭhabbasaññā, dhammasaññā. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, saññā. Phassasamudayā saññāsamudayo; phassanirodhā saññānirodho. Ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo saññānirodhagāminī paṭipadā, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi…pe… vaṭṭaṃ tesaṃ natthi paññāpanāya.

    ‘‘கதமே ச, பி⁴க்க²வே, ஸங்கா²ரா? ச²யிமே, பி⁴க்க²வே, சேதனாகாயா – ரூபஸஞ்சேதனா, ஸத்³த³ஸஞ்சேதனா, க³ந்த⁴ஸஞ்சேதனா, ரஸஸஞ்சேதனா, பொ²ட்ட²ப்³ப³ஸஞ்சேதனா, த⁴ம்மஸஞ்சேதனா. இமே வுச்சந்தி பி⁴க்க²வே , ஸங்கா²ரா. ப²ஸ்ஸஸமுத³யா ஸங்கா²ரஸமுத³யோ; ப²ஸ்ஸனிரோதா⁴ ஸங்கா²ரனிரோதோ⁴ . அயமேவ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ ஸங்கா²ரனிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி²…பே॰… ஸம்மாஸமாதி⁴.

    ‘‘Katame ca, bhikkhave, saṅkhārā? Chayime, bhikkhave, cetanākāyā – rūpasañcetanā, saddasañcetanā, gandhasañcetanā, rasasañcetanā, phoṭṭhabbasañcetanā, dhammasañcetanā. Ime vuccanti bhikkhave , saṅkhārā. Phassasamudayā saṅkhārasamudayo; phassanirodhā saṅkhāranirodho . Ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo saṅkhāranirodhagāminī paṭipadā, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi.

    ‘‘யங் ஸங்கா²ரே படிச்ச உப்பஜ்ஜதி ஸுக²ங் ஸோமனஸ்ஸங் – அயங் ஸங்கா²ரானங் அஸ்ஸாதோ³. யே ஸங்கா²ரா அனிச்சா து³க்கா² விபரிணாமத⁴ம்மா – அயங் ஸங்கா²ரானங் ஆதீ³னவோ. யோ ஸங்கா²ரேஸு ச²ந்த³ராக³வினயோ ச²ந்த³ராக³ப்பஹானங் – இத³ங் ஸங்கா²ரானங் நிஸ்ஸரணங்.

    ‘‘Yaṃ saṅkhāre paṭicca uppajjati sukhaṃ somanassaṃ – ayaṃ saṅkhārānaṃ assādo. Ye saṅkhārā aniccā dukkhā vipariṇāmadhammā – ayaṃ saṅkhārānaṃ ādīnavo. Yo saṅkhāresu chandarāgavinayo chandarāgappahānaṃ – idaṃ saṅkhārānaṃ nissaraṇaṃ.

    ‘‘யே ஹி கேசி, பி⁴க்க²வே, ஸமணா வா ப்³ராஹ்மணா வா ஏவங் ஸங்கா²ரே அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் ஸங்கா²ரஸமுத³யங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் ஸங்கா²ரனிரோத⁴ங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் ஸங்கா²ரனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் அபி⁴ஞ்ஞாய…பே॰… ஸங்கா²ரானங் நிப்³பி³தா³ய விராகா³ய நிரோதா⁴ய படிபன்னா தே ஸுப்படிபன்னா. யே ஸுப்படிபன்னா, தே இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே கா³த⁴ந்தி…பே॰… வட்டங் தேஸங் நத்தி² பஞ்ஞாபனாய.

    ‘‘Ye hi keci, bhikkhave, samaṇā vā brāhmaṇā vā evaṃ saṅkhāre abhiññāya, evaṃ saṅkhārasamudayaṃ abhiññāya, evaṃ saṅkhāranirodhaṃ abhiññāya, evaṃ saṅkhāranirodhagāminiṃ paṭipadaṃ abhiññāya…pe… saṅkhārānaṃ nibbidāya virāgāya nirodhāya paṭipannā te suppaṭipannā. Ye suppaṭipannā, te imasmiṃ dhammavinaye gādhanti…pe… vaṭṭaṃ tesaṃ natthi paññāpanāya.

    ‘‘கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, விஞ்ஞாணங்? ச²யிமே, பி⁴க்க²வே, விஞ்ஞாணகாயா – சக்கு²விஞ்ஞாணங், ஸோதவிஞ்ஞாணங், கா⁴னவிஞ்ஞாணங், ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞாணங், காயவிஞ்ஞாணங், மனோவிஞ்ஞாணங். இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, விஞ்ஞாணங். நாமரூபஸமுத³யா விஞ்ஞாணஸமுத³யோ; நாமரூபனிரோதா⁴ விஞ்ஞாணனிரோதோ⁴. அயமேவ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ விஞ்ஞாணனிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி²…பே॰… ஸம்மாஸமாதி⁴.

    ‘‘Katamañca, bhikkhave, viññāṇaṃ? Chayime, bhikkhave, viññāṇakāyā – cakkhuviññāṇaṃ, sotaviññāṇaṃ, ghānaviññāṇaṃ, jivhāviññāṇaṃ, kāyaviññāṇaṃ, manoviññāṇaṃ. Idaṃ vuccati, bhikkhave, viññāṇaṃ. Nāmarūpasamudayā viññāṇasamudayo; nāmarūpanirodhā viññāṇanirodho. Ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo viññāṇanirodhagāminī paṭipadā, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi.

    ‘‘யங் விஞ்ஞாணங் படிச்ச உப்பஜ்ஜதி ஸுக²ங் ஸோமனஸ்ஸங் – அயங் விஞ்ஞாணஸ்ஸ அஸ்ஸாதோ³. யங் விஞ்ஞாணங் அனிச்சங் து³க்க²ங் விபரிணாமத⁴ம்மங் – அயங் விஞ்ஞாணஸ்ஸ ஆதீ³னவோ. யோ விஞ்ஞாணஸ்மிங் ச²ந்த³ராக³வினயோ ச²ந்த³ராக³ப்பஹானங் – இத³ங் விஞ்ஞாணஸ்ஸ நிஸ்ஸரணங்.

    ‘‘Yaṃ viññāṇaṃ paṭicca uppajjati sukhaṃ somanassaṃ – ayaṃ viññāṇassa assādo. Yaṃ viññāṇaṃ aniccaṃ dukkhaṃ vipariṇāmadhammaṃ – ayaṃ viññāṇassa ādīnavo. Yo viññāṇasmiṃ chandarāgavinayo chandarāgappahānaṃ – idaṃ viññāṇassa nissaraṇaṃ.

    ‘‘யே ஹி கேசி, பி⁴க்க²வே, ஸமணா வா ப்³ராஹ்மணா வா ஏவங் விஞ்ஞாணங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் விஞ்ஞாணஸமுத³யங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் விஞ்ஞாணனிரோத⁴ங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் விஞ்ஞாணனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் அபி⁴ஞ்ஞாய; ஏவங் விஞ்ஞாணஸ்ஸ அஸ்ஸாத³ங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் விஞ்ஞாணஸ்ஸ ஆதீ³னவங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் விஞ்ஞாணஸ்ஸ நிஸ்ஸரணங் அபி⁴ஞ்ஞாய விஞ்ஞாணஸ்ஸ நிப்³பி³தா³ய விராகா³ய நிரோதா⁴ய படிபன்னா, தே ஸுப்படிபன்னா. யே ஸுப்படிபன்னா, தே இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே கா³த⁴ந்தி.

    ‘‘Ye hi keci, bhikkhave, samaṇā vā brāhmaṇā vā evaṃ viññāṇaṃ abhiññāya, evaṃ viññāṇasamudayaṃ abhiññāya, evaṃ viññāṇanirodhaṃ abhiññāya, evaṃ viññāṇanirodhagāminiṃ paṭipadaṃ abhiññāya; evaṃ viññāṇassa assādaṃ abhiññāya, evaṃ viññāṇassa ādīnavaṃ abhiññāya, evaṃ viññāṇassa nissaraṇaṃ abhiññāya viññāṇassa nibbidāya virāgāya nirodhāya paṭipannā, te suppaṭipannā. Ye suppaṭipannā, te imasmiṃ dhammavinaye gādhanti.

    ‘‘யே ச கோ² கேசி, பி⁴க்க²வே, ஸமணா வா ப்³ராஹ்மணா வா ஏவங் விஞ்ஞாணங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் விஞ்ஞாணஸமுத³யங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் விஞ்ஞாணனிரோத⁴ங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் விஞ்ஞாணனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் அபி⁴ஞ்ஞாய; ஏவங் விஞ்ஞாணஸ்ஸ அஸ்ஸாத³ங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் விஞ்ஞாணஸ்ஸ ஆதீ³னவங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஏவங் விஞ்ஞாணஸ்ஸ நிஸ்ஸரணங் அபி⁴ஞ்ஞாய விஞ்ஞாணஸ்ஸ நிப்³பி³தா³ விராகா³ நிரோதா⁴ அனுபாதா³ விமுத்தா, தே ஸுவிமுத்தா. யே ஸுவிமுத்தா, தே கேவலினோ. யே கேவலினோ வட்டங் தேஸங் நத்தி² பஞ்ஞாபனாய. ஏவங் கோ², பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஸத்தட்டா²னகுஸலோ ஹோதி.

    ‘‘Ye ca kho keci, bhikkhave, samaṇā vā brāhmaṇā vā evaṃ viññāṇaṃ abhiññāya, evaṃ viññāṇasamudayaṃ abhiññāya, evaṃ viññāṇanirodhaṃ abhiññāya, evaṃ viññāṇanirodhagāminiṃ paṭipadaṃ abhiññāya; evaṃ viññāṇassa assādaṃ abhiññāya, evaṃ viññāṇassa ādīnavaṃ abhiññāya, evaṃ viññāṇassa nissaraṇaṃ abhiññāya viññāṇassa nibbidā virāgā nirodhā anupādā vimuttā, te suvimuttā. Ye suvimuttā, te kevalino. Ye kevalino vaṭṭaṃ tesaṃ natthi paññāpanāya. Evaṃ kho, bhikkhave, bhikkhu sattaṭṭhānakusalo hoti.

    ‘‘கத²ஞ்ச, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² திவிதூ⁴பபரிக்கீ² ஹோதி? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² தா⁴துஸோ உபபரிக்க²தி, ஆயதனஸோ உபபரிக்க²தி, படிச்சஸமுப்பாத³ஸோ உபபரிக்க²தி . ஏவங் கோ², பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² திவிதூ⁴பபரிக்கீ² ஹோதி. ஸத்தட்டா²னகுஸலோ, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² திவிதூ⁴பபரிக்கீ², இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே கேவலீ வுஸிதவா ‘உத்தமபுரிஸோ’தி வுச்சதீ’’தி. பஞ்சமங்.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, bhikkhu tividhūpaparikkhī hoti? Idha, bhikkhave, bhikkhu dhātuso upaparikkhati, āyatanaso upaparikkhati, paṭiccasamuppādaso upaparikkhati . Evaṃ kho, bhikkhave, bhikkhu tividhūpaparikkhī hoti. Sattaṭṭhānakusalo, bhikkhave, bhikkhu tividhūpaparikkhī, imasmiṃ dhammavinaye kevalī vusitavā ‘uttamapuriso’ti vuccatī’’ti. Pañcamaṃ.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 5. ஸத்தட்டா²னஸுத்தவண்ணனா • 5. Sattaṭṭhānasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 5. ஸத்தட்டா²னஸுத்தவண்ணனா • 5. Sattaṭṭhānasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact